Obama i SAD (2008-2016)

Post Reply
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#6026 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by Chmoljo »

simpozijum delirijum wrote:
realno jeste globalna kriza , i jeste USA je u velikoj krizi , ne samo finansijskoj , vec i moralnoj , egzistencijalnoj ( mnogobrojni politicki skandali , korupcija i prljave politicke borbe rast extremnih desnicra ( Tea Party i slicno smotani predsjednik cak 6 ratova vodi USA trenutno , vojska trosi kao ludjak )
uglavnom ?
i po mome skromnome misljenju svi scenariji su moguci sa nadom da ce se USA mirno transformirati iz imperije u jednu prosjecnu silu
vidimo kako situacija zacas pukne kao u V.Britaniji prije par dana
danas ides na posao i sve normala a sljedeci dan gledas kako pola grada guta plamen i tenkovi na ulicama
čuj korupcija i ekstremni desničari... :mrgreen: života ti, pola vijeka korumpirani i ekstremni desničar je bio jedan od najmoćnijih, vjerovatno i najmoćniji čovjek u USA... pa?

jeza i ahuseino... samo nemojte u komuniste i biće to ok 8-) :mrgreen:
ahuseino

#6027 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ahuseino »

Murat Sabanovic wrote:mozes veceras ,al pitanje je hoces li sutra ...
Sabane, Murate (sjeti se Kukanjca :D ) .

Hajmo 'nako realno - recimo da je taj vas scenario vjerovatan, u slijedecih deceniju, dvije. Ako znas dvije, tri stvari o US defence (baska defence=odbrana :-) ), i ako znas barem bogdu geografije...
Gdje bi prije sutra usnio sigurnijim snom, s ovu il s onu stranu bare?
Samo pitam, retoricki. :wink:

@Chmoljo, sta fali Komunistima?

@Jeze, ja sam mrtav ozbiljan :-) .
simpozijum delirijum

#6028 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by simpozijum delirijum »

vidim da drugacije razmisljate o USA , impresionirani velicinom a ne tehnikom bez erekcije :lol:
pricajte sa ljudima , sticajem okolnosti moj posao je terenski . nije kancelarijski ( Office) ili fabricki automatizovan , vec svake sedmice pod velikim psiholoskim pritiskom komuniciras sa desetinama ljudi
( osmijeh na licu i vazda nemoj biti nadrkan , da poso' ugovoris' ma kako ti seru u facu )
tako da mogu reci ; znam kako USA narod misli ( bar u mojoj regiji gdje zivim )
USA treba promjene iz korijena
USA ne moze opstati ako nastavi ovako
i socijalne i rasne i sve ostale tenzije a svi imaju oruzje
u Detroitu se vec policija roka' automatskim oruzjem sa ulicnim bandama , i LA ( Los Andzeles )
nije sala :roll:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#6029 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by Chmoljo »

ahuseino wrote: @Chmoljo, sta fali Komunistima?
glava ako bude novih Hoovera :mrgreen:
ahuseino

#6030 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ahuseino »

simpozijum delirijum wrote:vidim da drugacije razmisljate o USA , impresionirani velicinom a ne tehnikom bez erekcije :lol:
pricajte sa ljudima , sticajem okolnosti moj posao je terenski . nije kancelarijski ( Office) ili fabricki automatizovan , vec svake sedmice pod velikim psiholoskim pritiskom komuniciras sa desetinama ljudi
( osmijeh na licu i vazda nemoj biti nadrkan , da poso' ugovoris' ma kako ti seru u facu )
tako da mogu reci ; znam kako USA narod misli ( bar u mojoj regiji gdje zivim )
USA treba promjene iz korijena
USA ne moze opstati ako nastavi ovako
i socijalne i rasne i sve ostale tenzije a svi imaju oruzje
u Detroitu se vec policija roka' automatskim oruzjem sa ulicnim bandama , i LA ( Los Andzeles )
Zasto mislis da je danas dogorilo? Da je danas ista drugacije nego bilo kada tokom istorije, pa i za vrijeme brojnih prekretnica.
Rokalo se po ulicama u USA i '92 zarad Rodney King-a. Rokalo se vazda i rokace, i ovdje i kod nas. Samo zato sto mi imamo informaciju i suvremenici smo s ovim sto se desava, a izgleda ozbiljo i da je odnio vrag salu, to ne mora znaciti da je ikakva 'breking' point mada nama to tako IZGLEDA. Kazem ne mora, ali ja mislim da jeste, samo ne zbog razloga koje ti navodis, vec jednostavno nekim istorijskim tokom razvoja drustva i micanja kapitala. Treba racionalno razmisljati i zakljucivati iz datog. Ali ne onako ko "ne znam vam ja sta su bils-i i bonds-i" i onda donijeti zakljucak o sudbini svijeta i kojekakvim doomsday-ima, te pripisati to ekonomiji - upravo onome o cemu si izjavio da ne znas puno. Bilo je i prije recesija, i depresija, i ratova i smjena vlade i svjetske dominacije, samo sto mi sto o tome prdoklacimo a nismo bili tu da to i vidimo. Nista strasno. :wink:

Osim kvantitativne perspektive treba uzeti u obzir i prolaznu, t.s. gledati stvari u vremenskom kontekstu.
tbv

#6031 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by tbv »

simpozijum delirijum wrote:.....u Detroitu se vec policija roka' automatskim oruzjem sa ulicnim bandama , i LA ( Los Andzeles )
gdje to, evo ja pogasio tv i sjeo da cuvam strazu, ali nista ne cujem da se okolo puca, skoro dosao iz casije, prosao woodwardom od downtowna do hamtramcka i nista nisam ni cuo ni video, danas bio u shopping mallu na 8 mile & kelly, sve mirno, zatim nastavio gretiotom prema walmartu na 12 mile, sve fino tiho i mirno... o cemu ti????
jeza u ledja

#6032 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

@ ahuseino, evo gledam charlie rose show. potrazi sutra na npr snimak, zanimace te. :)

edit: fareed zakaria razvaljuje ovog tvog sto si ga linkao

edit2: evo ovaj treci kaze "democrats had only 4 months of filibuster-proof senate" :oops:
simpozijum delirijum

#6033 Re: President Barack Hussein Obama!!!

uz duzno postovanje , ali ne mogu podnijeti Holivodsko kurcenje "Made in USA " :lol:
Cuo sam da Rusi imaju neko semi-molekularno protu-udarno sredstvo za samonavodnjavanje plasma bazirane vjestacke neinteligencije sa anti-solarnim celijama za napajanje putem poluprovodnh elemenata sagradjenih od antimaterije uhvacene u tegli poslije intergalaktickih experimenata u CERN-u.
Ne cudi me da su Srbiju zovnuli. To je sasvim vjerovatno, sa takvim pedigreom se i trebaju drzati skupa.
ahuseino
da tacno je , guglaj o Berijev A-60 , a sta je to ?
laserski top montiran na teretnome avionu , Rusi ih imaju vec par komada u borbenom dezurstvu, to cudo obara satelite
sokiran ?
idemo dalje
Kinezi oborili satelit sa jeftinom balistickom raketom i napravili raketu DF-21 koja unistava nosace aviona sa 3000 Km udaljenosti
idemo dalje .. manje gledajte holivudske filmove , nije rat top-gun , vidi sta im se desava po Afganistanu , razvaljuju ih gerilci
guglaj o J-20 ( Kinezi )
ili T-50 ( Rusi)
borbeni avioni 5 generacije
realnost je bolna
svi Raptori F-22 su prizemljeni zbog tehnickih problema ( ili bankrot )
F-35 buduci avion 5 generacije ?
ne vrijedi trosti text . bankrot !
realnost propadajuce imperije je bolna
guglajte i to nije moja izmisljotina vec to objavljuju USA TV stanice
jeza u ledja

#6034 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

tbv wrote:
simpozijum delirijum wrote:.....u Detroitu se vec policija roka' automatskim oruzjem sa ulicnim bandama , i LA ( Los Andzeles )
gdje to, evo ja pogasio tv i sjeo da cuvam strazu, ali nista ne cujem da se okolo puca, skoro dosao iz casije, prosao woodwardom od downtowna do hamtramcka i nista nisam ni cuo ni video, danas bio u shopping mallu na 8 mile & kelly, sve mirno, zatim nastavio gretiotom prema walmartu na 12 mile, sve fino tiho i mirno... o cemu ti????
hahaha, ovo je vrhunac :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

tacno ovako, zna lik bolje sta se desava u tvojoj mahali od tebe samog. tako i ovi sto nikad nisu amerike vidjeli pametuju o njenoj propasti. :lol: :lol: :lol:
simpozijum delirijum wrote:uz duzno postovanje , ali ne mogu podnijeti Holivodsko kurcenje "Made in USA " :lol:
Cuo sam da Rusi imaju neko semi-molekularno protu-udarno sredstvo za samonavodnjavanje plasma bazirane vjestacke neinteligencije sa anti-solarnim celijama za napajanje putem poluprovodnh elemenata sagradjenih od antimaterije uhvacene u tegli poslije intergalaktickih experimenata u CERN-u.
Ne cudi me da su Srbiju zovnuli. To je sasvim vjerovatno, sa takvim pedigreom se i trebaju drzati skupa.
ahuseino
laserski top montiran na teretnome avionu , Rusi ih imaju vec par komada u borbenom dezurstvu, to cudo obara satelite
sokiran ?
idemo dalje
Kinezi oborili satelit sa jeftinom balistickom raketom i napravili raketu DF-21 koja unistava nosace aviona sa 3000 Km udaljenosti
idemo dalje .. manje gledajte holivudske filmove , nije rat top-gun , vidi sta im se desava po Afganistanu , razvaljuju ih gerilci
guglaj o J-20 ( Kinezi )
ili T-50 ( Rusi)
realnost je bolna
Jesam ti reko da ce te pogresno shvatiti. Koji levat , prosto nevjerovatno. :lol: :lol:
ahuseino wrote:Treba racionalno razmisljati i zakljucivati iz datog.
Ma daaaaaaj.... :-)
simpozijum delirijum

#6035 Re: President Barack Hussein Obama!!!

manje Holivuda vise realnosti , evo jedne od najvecih tajni Rusije
( pojavile su se fotke od strane ljubitelja avijacije na internetu doticne letjelice ,prije par mjeseci , svi su mislili da je projekt davno mrtav , ali ? ubrzo su na zalost iscezle te fotke i nadam se da su nesretnici koji su objavili fotke jos u jednome komadu ako ih je FSB dohvatio , Ruska sigurnosna sluzba )
ovo je samo sto se zna , jedini link , projekat je poceo jos 1970 !
http://en.wikipedia.org/wiki/index.html?curid=11994459
jeza u ledja

#6036 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

Pazi fakat! Vau! :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!:

:run:
Bogami izgleda da si u pravu. :o
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#6037 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by Hame_ »

Nova "Velika igra"

Još u XIX vijeku vodila se visoko brizantna politička igra oko Avganistana tzv. "Great Game". Tada su akteri bili Rusi i Britanci. I danas je u toku "Velika igra" - a ovaj put su "igrači" SAD i Kina.

Procjenjuje se da su avganistanske sirovine vrijedne više hiljada milijardi dolara, a energetski potencijali drugih centralno-azijskih zemalja još znatno veći, što je do sada bio u najvećem dijelu "netaknuti kolač". Iran, Pakistan, Indija, Rusija a prije svih Sjedinjene Države i Kina najveći dio tog "kolača" žele za sebe. Mnogi eksperti govore da se iza rata protiv terorizma u stvari krije rat za prirodne resurse. Ali, pristup sirovinama, prema mišljenju docenta na Fakultetu političkih nauka pri Slobodnom univerzitetu u Berlinu, Tomasa Grevena nije dovoljno regulisan.

"Prema 'najgorem scenariju', ako bi dakle došlo do sukoba, ne može se računati na ugovore za eksploataciju sirovina. U tom slučaju bi pristup izvorima sirovina morao da bude obezbjeđen preko vojnih baza i saradnjom bezbjednosnih snaga."

Čiji je uticaj jači...

Sjedinjene Države i Kina bore se najmanje deceniju za rudna nalazišta u svijetu. Obje zemlje znaju da direktan pristup sirovinama istovremeno znači i prosperitet. Tako da nova "Velika igra" zapravo odlučuje čiji će uticaj biti jači u 21. stoljeću - kineski ili američki, smatra Greven.

„Sjedinjene Države nisu ravnodušne na mogućnost dobijanja sirovina iz Avganistana ili pak drugih centralno-azijskih zemalja. Takođe i prema tome da Kina ne učestvuje u vojnim akcijama, u konkretnom slučaju u borbi protiv terorizma, a istovremeno Kina osvaja tržišta i osigurava koncesije."

Kineska vlada je već godinama u ofanzivnoj "kupovnoj" politici u Avganistanu i drugim centralno-azijskim zemljama. Tako je Peking obezbijedio sebi prava na eksploataciju najvećeg rudnika bakra na istoku Avganistana, što je prilično razljutilo Vašington. Cijena: tri milijarde dolara. A putevima koje su izgradili Amerikanci uskoro će puni kamioni voziti u pravcu Kine.

Peking zvanično odbacuje ideju da želi da postane velika super-sila, kako u Avganistanu, tako i u regionu. Međutim, analitičari smatraju da je cilj Kine ipak da vodi glavnu riječ, barem u Aziji. Jirgen Šteten, rukovodilac odjeljenja za Aziju pri Fridrih Ebert fondaciji kaže:

„Mislim da je istina negdje u sredini. Kina, čak i ako bi to željela, ne može sebi više priuštiti da ne bude geostrateški igrač."

... i ko će na kraju izaći kao pobjednik?

Kina je do sada izbjegavala direktne sukobe s Vašingtonom. Ova velesila prisustvo stotinu hiljada američkih vojnika u svom neposrednom okruženju doživljava kao veliku prijetnju. A američki planovi da u Avganistanu ostanu i nakon 2014. brinu Peking, kaže Šteten.

„Očigledno je da Kina nema interesa da bude okružena američkim vojnim bazama. Kina takođa zna da se u nekom doglednom periodu ovakva situacija ne može izbjeći. I stoga vjerujem da će se Kina sada okrenuti Pakistanu."

Blizina Pakistana za Kinu je od višestrukog značaja. S jedne strane Peking na Islamabad gleda kao na vjernog saveznika protiv Indije, njegovog najvećeg rivala u regionu. A s druge strane Kina vjeruje da će uz pomoć islamske republike Pakistan lakše sprovesti svoje interese u Avganistanu - a posebno nakon povlačenja vojnih snaga SAD-a.

U vezi sa ishodom nove "Velike igre" Šteten ne želi da daje nikakve prognoze. Još uvijek se ne zna, smatra on, ko će na kraju izaći kao pobjednik. Ali, to za Avganistan može da bude potpuna katastrofa, smatra Šteten.

"Jer, povratak talibana ili konflikt između velikih rivala u regionu, kao što su Kina, Indija i Sjedinjene Države, Avganistan bi trajno odvele u sukobe iz kojih se ne bi zadugo izvukao."

Izvor: dw-world.de
Nikako ne mogu naći članak u vezi teme zašto kinezi ne mogu npr. imati standard kao rumuni. Nešto oko njihove brojnosti i tako to. Npr. valja svaki dan napravit milijardu hljebova samo hehe... Kada bi prosjek plate u Kini bio npr. 600 ojra koja bi to količina novca bila ufff...
Murat Sabanovic

#6038 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by Murat Sabanovic »

ahuseino wrote:
Murat Sabanovic wrote:mozes veceras ,al pitanje je hoces li sutra ...
Sabane, Murate (sjeti se Kukanjca :D ) .

Hajmo 'nako realno - recimo da je taj vas scenario vjerovatan, u slijedecih deceniju, dvije. Ako znas dvije, tri stvari o US defence (baska defence=odbrana :-) ), i ako znas barem bogdu geografije...
Gdje bi prije sutra usnio sigurnijim snom, s ovu il s onu stranu bare?
Samo pitam, retoricki. :wink:

@Chmoljo, sta fali Komunistima?

@Jeze, ja sam mrtav ozbiljan :-) .
nisi svjestan svoje nesjvesti...al eto , nek si ti nasao o geografiji pripovjedati...lijepo bi bilo da pratis malo aktuelnosti, a ne americke filmove u kojima amerikanci uvijek pobjedjuju....obrati paznju na americki dug,ekonomiju,dollar, a ne na zadnje letjelice ... sistemi se urusavaju iz ekonomskih razloga,a ne zbog vojne moci...

i tebi savjetujem : bjezi iz amerike !
madner

#6039 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by madner »

Ja bih samo spomeno da je Americki dug pod Reaganom bio veci u % nego danas. :wink:
nosara

#6040 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by nosara »

Neka ih tamo... :D
ahuseino

#6041 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ahuseino »

simpozijum delirijum wrote:uz duzno postovanje , ali ne mogu podnijeti Holivodsko kurcenje "Made in USA " :lol:
ahuseino
sokiran ?
idemo dalje
guglaj o J-20 ( Kinezi )
ili T-50 ( Rusi)
realnost je bolna
Pa cekaj, :? Onda su oni samo odglumili da su izgubili hladni rat :shock:
Jer, clearly, they're still winning. 8)
ahuseino

#6042 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ahuseino »

Murat Sabanovic wrote:

nisi svjestan svoje nesjvesti...al eto , nek si ti nasao o geografiji pripovjedati...lijepo bi bilo da pratis malo aktuelnosti, a ne americke filmove u kojima amerikanci uvijek pobjedjuju....obrati paznju na americki dug,ekonomiju,dollar, a ne na zadnje letjelice ... sistemi se urusavaju iz ekonomskih razloga,a ne zbog vojne moci...

Sabane, ovo sad' i tebi i onome Delirijusu...

Posto sam ja po struci neko ciji su talenti eto - pozeljni u toj "defence" industiji (a malo sam i radio - vrlo malo :twisted: u tome sa CLEARANCE-om 8) ), preko profesionalnih mreza, preko alumnus mreza, prijatelja, kolega, te brojnih odbijenih pozicija, mogu ti samo reci da ovo sto citate na "izvorima" nije ni "Ma.." od mala maca, a Holivud ne zna, nit' ima maste ni za helera o tehnologiji koja vec postoji, na kojoj se radi i koja se ima u planovima. Naravno sve u granicama fizike :-) .

Ja ovo ne spominjem da vas impresioniram tehnoloskim napretkom velike zvijeri, samo da vam velim da bi vam pametnije bilo bojati se i sijati strah od onoga o cemu NE MOZETE procitati, nogo o cemu mozete na Wikipediji.

Ovo apropos mirnog sna :wink: .

Da zvijerka sad pa sad - STANE!!! sa bilo kakvim razvojem tehnologije, trebale bi decenije bilo kome da stigne.

Ali sta ja znam; znate vi bolje... o bankrotima, bondsima, bilsima, oBrani, Holivudu...
Murat Sabanovic

#6043 Re: President Barack Hussein Obama!!!

ahuseino wrote:
Murat Sabanovic wrote:

Posto sam ja po struci neko ciji su talenti eto - pozeljni u toj "defence" industiji (a malo sam i radio - vrlo malo :twisted: u tome sa CLEARANCE-om 8) ), preko profesionalnih mreza, preko alumnus mreza, prijatelja, kolega, te brojnih odbijenih pozicija, mogu ti samo reci da ovo sto citate na "izvorima" nije ni "Ma.." od mala maca, a Holivud ne zna, nit' ima maste ni za helera o tehnologiji koja vec postoji, na kojoj se radi i koja se ima u planovima. Naravno sve u granicama fizike :-) .

Ja ovo ne spominjem da vas impresioniram tehnoloskim napretkom velike zvijeri, samo da vam velim da bi vam pametnije bilo bojati se i sijati strah od onoga o cemu NE MOZETE procitati, nogo o cemu mozete na Wikipediji.

Da zvijerka sad pa sad - STANE!!! sa bilo kakvim razvojem tehnologije, trebale bi decenije bilo kome da stigne.

Ali sta ja znam; znate vi bolje... o bankrotima, bondsima, bilsima, oBrani, Holivudu...
TI MENI O TEHNOLOGIJI, A JA TEBI CIJELO VRIJEME O EKONOMIJI.. (tj ekonomskom krahu amerike ). to, sto je "TO" tvoja profesija -lijepo. samo ne znam kakve veze to ima sa ovom temom.u ostalom ,nikakva tehnologija dow jones ne spasi ...a ekonomija je motor svega odnosno formula za tehnoloski napredak.

to ti svakodnevno govore strucni ljudi .dovoljno je samo da se malo vise informises i iz drrugih oblasti i skonataces da 1+1 nije 3.

hajd zivio moj aHUSO..spavaj mirno , tehnologija ce da spasi americku ekonomiju na onaj nacin kao u afganistanu,iraku...
jeza u ledja

#6044 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

@ ahuseino

Evo ti emisije od sinoc sto spomenuh i bas pocinju razgovor pricajuci o clanku o Obami koji si ti postavio ovdje:

http://www.charlierose.com/view/interview/11836

Vidis da se Zakaria, koji je sah, kralj i mat za ove ostale, slaze sa mnom. :wink:
ahuseino

#6045 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ahuseino »

Murat Sabanovic wrote:
ahuseino wrote:
Murat Sabanovic wrote:

TI MENI O TEHNOLOGIJI, A JA TEBI CIJELO VRIJEME O EKONOMIJI.. (tj ekonomskom krahu amerike ). to, sto je "TO" tvoja profesija -lijepo. samo ne znam kakve veze to ima sa ovom temom.u ostalom ,nikakva tehnologija dow jones ne spasi ...a ekonomija je motor svega odnosno formula za tehnoloski napredak.

to ti svakodnevno govore strucni ljudi .dovoljno je samo da se malo vise informises i iz drrugih oblasti i skonataces da 1+1 nije 3.

hajd zivio moj aHUSO..spavaj mirno , tehnologija ce da spasi americku ekonomiju na onaj nacin kao u afganistanu,iraku...
Znaci ti si ekonomista! :shock:

Odlicno, to mi je 'hobi' :P .

Znaci, cinjenica da po krahu marketa u zadnjih par sedmica, T-bills idu gore tebi nista ne znaci? Onako znalacki… sto se tice sigurnosti valute usprkos S&P-ju.

Valjda sam JA VAMA pricao o ekonomiji, a vi okrenuli na ratnu tehnologiju.

To sto je valuta svjetske rezerve – dolar, tebi ne drzi vode iako, strucnjak kakav jesi, znas da je danasnja situacija vrlo slicna recimo zivom blatu. Sto vise dolara prodas, to mu vise pada vrijednost. Znaci sam sebe jebes oZada ko god da si; a da si akrobata – ne ide, nije lijepo, nit prakticno.

Ne tvrdim ja da nije recesija, cak i depresija, samo to da ne znas bas ponajbolje o cemu pricas. Da pravis olake zakljucke I panicis kao I puno drugih neiskusnih ljudi, a na obicnu glasinu.

Ne mozes razmisljati u apsolutnim terminima, vec relativnim, a kod relativnog je to gdje lezi odgovor na tvoje pitanjce o mirnom snu.

Sta velis? - ti meni o ekonomiji.
luciferino

#6046 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by luciferino »

Ovom Husi kad krene, bas krene :-)

Appeals court rules against Obama healthcare law
http://news.yahoo.com/appeals-court-rul ... 29777.html
ahuseino

#6047 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ahuseino »

jeza u ledja wrote:@ ahuseino

Evo ti emisije od sinoc sto spomenuh i bas pocinju razgovor pricajuci o clanku o Obami koji si ti postavio ovdje:

Vidis da se Zakaria, koji je sah, kralj i mat za ove ostale, slaze sa mnom. :wink:
Vicemo veceras... sta Zak, strucnjak za STRANU politiku ima reci o unutrasnjim zbivanjima.
8)
Murat Sabanovic

#6048 Re: President Barack Hussein Obama!!!

ahuseino wrote:
Znaci ti si ekonomista! :shock:

Odlicno, to mi je 'hobi' :P .

Znaci, cinjenica da po krahu marketa u zadnjih par sedmica, T-bills idu gore tebi nista ne znaci? Onako znalacki… sto se tice sigurnosti valute usprkos S&P-ju.

Valjda sam JA VAMA pricao o ekonomiji, a vi okrenuli na ratnu tehnologiju.

To sto je valuta svjetske rezerve – dolar, tebi ne drzi vode iako, strucnjak kakav jesi, znas da je danasnja situacija vrlo slicna recimo zivom blatu. Sto vise dolara prodas, to mu vise pada vrijednost. Znaci sam sebe jebes oZada ko god da si; a da si akrobata – ne ide, nije lijepo, nit prakticno.

Ne tvrdim ja da nije recesija, cak i depresija, samo to da ne znas bas ponajbolje o cemu pricas. Da pravis olake zakljucke I panicis kao I puno drugih neiskusnih ljudi, a na obicnu glasinu.

Ne mozes razmisljati u apsolutnim terminima, vec relativnim, a kod relativnog je to gdje lezi odgovor na tvoje pitanjce o mirnom snu.

Sta velis? - ti meni o ekonomiji.
samo da ti kazem da su moja raja ekonomisti, da ne bih ulazio u detalje oko moje profesije ...a sto se godina i iskustva tice - to ga imam ,nije meni 20 godina, moj HUSO ! pa najveca kriza od 29-e,a to za tebe obicne glasine.

hajd' kolega zivio ti meni 100 godina ...
jeza u ledja

#6049 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

Murat Sabanovic wrote: da ne bih ulazio u detalje oko moje profesije ..
Deminer? :D
jeza u ledja

#6050 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

ahuseino wrote:
jeza u ledja wrote:@ ahuseino

Vicemo veceras... sta Zak, strucnjak za STRANU politiku ima reci o unutrasnjim zbivanjima.
8)
Pa ovaj drugi sto je popljuvao po Obami je - psiholog. :oops: (Drew Westen)
Post Reply