Dinka1 wrote:
Zar će to biti zaista tako? :/..mislila sam da će krize prestati..nekad..ali ovo zadnja tri dana je za plakati

..od početka nisam pala u iskušenje, sad već samu sebe, bar mi se čini, tjeram da padam

..nadoći ću..znam zbog čega sam prestala

Najkasnije 21 dan od dana prestanka pušenja nikotin napusti tvoje tijelo.
Nikotin je otrov , onog dana kada si počinjala pušiti jako si se zakašljala kod svoje prve , druge ili treće cigare....to je zato što je tijelo prirodno reagiralo na otrov . nije ga htjelo u organizmu ali si tijelo naučila da ćeš ga svjesno trovati.
Kada si konzumirala cigarete , sigurno si barem nekada imala neku dužu pauzu između dvije cigare recimo 10-12 sati zbog puta ili bolesti...kada si zapalila nakon prve duge pauze , malo te "zavintala" glava jel' tako ?
To je zato što je tvoje tijelo već u tih 10 sati izbacilo određenu dozu otrova iz sebe a ti si ga ponovo usisala.
Zamisli sebe kao posudu od jedan litar nikotina. Onog sekunda , trena kad ugasiš cigaretu , nikotin napušta tvoj organizam tj. tijelo ga izbacuje prirodnim putem jer je OTROV , tijelo se bori protiv OTROVA...i nikotin tebe napušta a pomenuti litar nikotina u tebi se smanjuje...0,99 , 0,98,,,,međutim nikotinski demon traži novi "šus" nikotina i ti nakon sat vremena zapališ i ona doza se ponovo vrati na početni položaj od jednog litra nakon ispušene cigarete.
Prestala sam pušiti prije 4 godine negdje u ovo doba....učinila sam dvije stvari , pročitala knjigu Allan Carr-a "lako je prestati pušiti" i pročitala ovu temu....zapravo pola teme...prve dvije godine sam ovdje postala svoje postove kod ostavljanja cigareta....sad mi je mrsko tražiti.
NIKADA nisam u četiri godine zapalila dim i NIKADA MI SE NIJE TRAŽILO i NIKADA TO VIŠE NE BIH učinila ni da me čeka milion dolara u koferu NIKADA.
Cigare su fuj , zlo , najveći udar na inteligenciju kod savremenog čovjeka.
Pušila sam gotovo kutiju dnevno 13 godina...ne baš mali staž....
Da bi ostavila cigare NIJE POTREBNA NIKAKVA VOLJA to su notorne gluposti , budaleština.
Potrebno je slijedeće:
- odluka da ne želiš više pušiti. Ne zbog toga što to "nije zdravo" , "zbog djece" , "zbog para" , "zbog muža ili roditelja" . to je zato jer su cigare OTROV potpuno nepotreban . Uz odluku moraš zamrziti cigare , mrziš njihov smrad , mrziš idiotske postupke - odlično , samo kažeš NE PUŠIM.
- maksimalno 21 dan od dana prestanka pušenja , nikotin kao otrov JE NAPUSTIO TVOJE TIJELO , dakle tvoje tijelo je samo izbacilo otrov iz sebe , onaj litar nikotina se ispraznio , nema ga više - to je to. Gotovo. Nikada više nećeš poželjeti novi šus , nikada.
-Ukoliko si energična , nastavi sa svojim postupcima i kada prestaneš pušitit , ukoliko si mirna , ostani mirna ne mijenjaj ritam. Generalno nije loše jesti pomalo jabuka , meda i toplog čaja , čisto da apsorbuju te šuseve kada nikotinski demon bude tražio "dozu" , zamrači malo prostoriju gdje boraviš i probaj malo odspavati koji dan . čisto da nema nekih velikih i naglih pokreta....ako možeš uzeti koji dan odmora - to je to.
Ako živiš sa nekim ko puši , zamoli ga da cigare i upaljač u prvo vrijeme ne ostavlja tu na stolu kao i pune pepeljare..zamoli ga da obavezno puši na balkonu ili pred kućom....
Več nakon par dana nastavi aktivnosti , vratiće ti se čulo okusa , KAFA JE PREDIVNA BEZ CIGARE....
NIPOŠTO NE STAVLJAJ FLASTERE I NE ŽVAĆI ŽVAKE , time samo ponovo unosiš nikotin u svoje tijelo ali bez cigarete.
Ako zagusti - pročitaj knjigu "lako je prestati pušiti" - jer zbilja jeste , vjeruj neće te pojesti niti prepasti , samo će ti pomoći.
Obavezno pročitaj malo ovu temu unazad.
Sretno dušo , ti si uspjela , ti si NEPUŠAČ , ima li išta ljepše od toga

?
Srdačan pozdrav i sretno
EDIT :
Post iz 2013 godine sa osvrtom na 2012

(našla sam

)
08.07.2012
MPC wrote:Uhhhh pusim od pocetka rata i evo napokon da probam al ono pravo. Probao sam nekoliko puta ali bezuspjesno. Danas je prvi dan!!!!!!

Sretno !!! Sretno !!! Sretno !!!
EDIT : Imam tri cigare u kutiji. Ostavljam ih ujutro uz kafu i gotovo !!! Javim ti se.
09.07.2012
Nakon godinu dana se javljam. Prije godinu dana sam bacila cigarete , za stalno , trajno i uspješno , bez ikakvih "kriza" i bez ikakvih proba. U ovih godinu dana nisam povukla niti jedan jedini dim , niti mi je palo na pamet a uopšte i nikako i nikada mi se nije tražilo da zapalim cigaretu.
Ovaj forum je jedan od alata zbog uz čiju pomoć sam ostavila cigarete , banovani forumaš poznanik i naravno mala relikvija - "Easy way to stop smoking" od Allen Carr-a.
Forumaši hvala , forume hvala , poznaniče hvala.
Ova godina je prošla tako brzo i smiješne su mi sve privatne poruke i svi postovi oko ostavljanja cigareta. Tek sada vidim koliko sam bila glupa , zavedena , uronjena u vlastito sažaljenje. Ni sanjala nisam koliko je to lako. Život bez cigareta je predivan , krasan , sjajan , božanstven.....osjećam olakšanje u disanju , imam više novca i što je najvažnije NE ROBUJEM nikome ili ničemu.
Ranije sam uvijek vodila računa da je upaljač tu negdje i makar jedna cigareta....makar jedna pa eto nekako pretrpiću do ujutru ali makar samo jedna.....kako sam bila glupa.
Da se razumijemo. Silno sam ŽELJELA ostaviti cigarete. Naravno , tražila sam milion ""razloga" da ih ne ostavim ali u posljednje vrijeme sam to silno željela ali sam se bojala tog koraka , mislila sam da ću bez cigareta doživjeti nervni slom , da neću moći popiti kafu ili ponekad piće......kako sam samo bila glupa
Kafa bez cigara je božanstvena , alkohol odličan , svaka situacija , događaj radnja bez cigare je prirodan , savršen.
Svima vama od srca želim da što prije bacite cigarete a to je vrlo lako. Imate tri koraka :
1. Morate ŽELJETI baciti cigare. Nema bacanja ako vi tražite razloge da ih - ne bacite. Sve ono što vam ide na nerve : savjeti doktora , prijatelja , bivših konzumenata je ISTINA. Cigarete su ružno i prljavo ZLO kojim uništavate svoj organizam. Bacite ih , nepotrebne su. Dakle morate ŽELJETI ostaviti duhan.
2. Kad ste shvatili da su cigare SMEĆE I ZLO jednostavno ih ugasite. To je to. Izaberite naravno neki trenutak ili neki period. Cigarete su "opravdanje" i za stres i za dosadu zato ne tražite "opravdanje" da puno radite ili da ste na odmoru. Izaberite neki period i ugasite cigaretu. i I to je to. NEĆETE IMATI NIKAKVU KRIZU.NE KUPUJTE FLASTERE I SLIČNE GLUPOSTI. Zašto ?
Kada ugasite cigaru nikotin koji nije prirodan sastojak naših organizama počinje da isparava. Recimo da ima nivo 100. Čim se cigara ugasi on opada 99,98,97 i ta zavisnost vas tjera da opet zapalite , to je ta "kriza" (pauza između dvije cigare) i čim povučete novi dim , nivo se vraća 97,98,99,100 i vi ste mirni jedno deset minuta , nikotin vas opet napušta i tako u krug. Flasteri ODRŽAVAJU nikotin , pune vas nikotinom na drugi način. Vi se odvikavate od nikotina tako što se kljukate nikotinom

.Gluposti. Tablete - budaleština , uzimanje para za nepostojeće probleme.
MAKSIMALNO 21 DAN od dana bacanja cigara nikotin POTPUNO napusti organizam i vi nemate potrebu za cigarom.Vrlo jednostavno. Već nakon trećeg ili drugog dana vama se cigara neće tražiti. Sitnica. Živa istina - pokušajte.
Dakle naše tijelo samo izbaci štetnu materiju - nikotin kao OTROV koji mu smeta i to maksimalno za 21 dan. Vi sa novim cigarama punite tijelo otrovom , održavate nivo nikotina i radite protiv vlastitog organizma.
Probajte.
"Ne puši 10 godina ali ujutru bi zapalio. Traži mu se ali neće , karakter".
Kako žalim ove ljude. To su ljudi koji su "ostavili" cigare i muče se godinama. Tako bi rado pušili ali neće jer su "rekli". Ovo je metoda "snage volje" najčešća i najneuspješnija metoda. Zašto ?
Pa zato što ti ljudi nikada nisu RAŠČISTILI da su cigare zlo. Njih jeste napustio nikotin ali ih nije napustila ŽELJA , suluda i besmislena. Oni se pate misle da su "žrtve" i sažaljevaju se i najčešće se vrate. Gluposti.
PSIHIČKI raščistite sa sobom. NE ŽELIM CIGARE , 21 dan od dana prestanka moje tijelo NEMA više nikotina. U stvarnosti to je već nakon 5-7 dana. Lako , brzo , jednostavno.
3. Nabavite knjigu od Allen Carr-a i pročitajte. Pročitajte ovaj podforum , sve postove , nađite sebi poznanika koji će vas podržati.
Kad bacite cigare , dišite. Pijte kafu , pijte cugu radite sve društvene aktivnosti bit ćete super.
Zamolite ukućane koji puše da se suzdrže na početku koji dan. Vidjet ćete nakon dva ili tri dana cigare će da vam SMRDE. da,da.
Prestati konzumirati cigare je vrlo lako. Prelako, Kao potez pera. Pokušajte.
Ponavljam HVALA SVIMA , vjerujte ponosna sam na sebe.
Sretno.