Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ommadawn

#6026 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Ommadawn »

konjislav wrote:
Rugafet wrote:Ha ha ha joj studija i teorija majko moja. A stvar je jednostavna u tri lepe pm pasoščić u rukice pa fino u katapult i Bog da te vidi. Ha ja, odoše godine, jebeš priču i filozofiranje a stvar se nije pomjerila 3 mm evo više od dvadeset godina
Trebaju uvesti da se mora platiti kada hoces da uzmes pasos a imas fakultetsku diplomu, jer zna se sta radi fakultetski obrazovan gradjanin Bosne i Hercegovine - ide vani. Cim znaci jedan takav zatrazi pasos treba mu lupiti taxu da plati od 5000 ili 10000 KM (naravno pored onih 50 - 60 KM koje se inace placaju), da mu slucajno ne bi palo na pamet da ide vani sa besplatno dobivenim skolovanjem.
Je li stručna literatura koju koristiš dok se fakultetaki obrazuješ također besplatna?
Je li je država nabavlja studentima besplatno?
Hendrix

#6027 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Hendrix »

U ovoj drzavi jedino fercera naplacivanje potrazivanja od gradjana...svaka potraznja iz drugog smjera...drzave, ne fercera i nacekaces se jarane. Hajmo pravit drzavu odatle jelde, prvo da budu sva placanja u skladu sa EU a zivot i njegov kvalitet kad bude jbg.

Ja se sjecam knjige donese nam profesor kaze ovo morate ko hafizi znat..."Moderna saznanja iz (strucni predmet) godina 1975." Zadnja rijec nauke brate. :lol:
stakasa

#6028 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

Ovo su forumaske puste zelje, kakvo placanje penala kada ides vani radit, nema govora o tome. Hem sto je nelegalno, hem sto se kosi sa teorijama o slobodnom prolazu ljudi i roba ali je i glupo. Ova vlast ima predobre savjetnike da bi pali na ovako jeftinu foru. Od 92-e je stanje kontrolisanog haosa i mozemo o njima misliti sta hocemo ali oni znaju mjeru i odlicno znaju dokle mogu ici
Fudo387

#6029 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Fudo387 »

Tomahawk11 wrote:Meni jedna stvar nikad neće biti jasna. BiH ne valja, odoh se ispaliti, jebo ovo....i onda nakon te ispale, trljanje nosa onima koji su ostali...ne kontam to nikako, jesi otišao da ti bude bolje, jesi, je li ti bolje, jeste, BiH nije valjala, koji klinac se osvrćeš :?
Dok si bio ovamo, gubio si vrijeme, zašto sada gubiti vrijeme na nešto što je nebitno?
Ko god je otisao, lud je k’o struja.
Tomahawk11
Globalni moderator

#6030 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Tomahawk11 »

Fudo387 wrote:
Tomahawk11 wrote:Meni jedna stvar nikad neće biti jasna. BiH ne valja, odoh se ispaliti, jebo ovo....i onda nakon te ispale, trljanje nosa onima koji su ostali...ne kontam to nikako, jesi otišao da ti bude bolje, jesi, je li ti bolje, jeste, BiH nije valjala, koji klinac se osvrćeš :?
Dok si bio ovamo, gubio si vrijeme, zašto sada gubiti vrijeme na nešto što je nebitno?
Ma nije, normalno je da ljudi idu, danas je bar svijet više nego ikad globalno selo.
Migracije stanovništva nikad nisu bile dinamičnije.
Svako onaj ko ide da bi mu bilo bolje, super. Bolje nego sjediti i plakati nad svojom sudbinom.
Al potreba srati kad odeš, nema smisla.
Fudo387

#6031 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Fudo387 »

Tomahawk11 wrote:
Fudo387 wrote:
Ma nije, normalno je da ljudi idu, danas je bar svijet više nego ikad globalno selo.
Migracije stanovništva nikad nisu bile dinamičnije.
Svako onaj ko ide da bi mu bilo bolje, super. Bolje nego sjediti i plakati nad svojom sudbinom.
Al potreba srati kad odeš, nema smisla.
Pa vidis da nije normalan, sam’ sere, kad je tu sere, kad ode opet sere. Znaci, lud.
King Theoden

#6032 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by King Theoden »

Kakvo ba trljanje nosa?
Nikad čuo.
Sad, ako i postoji, shvati da su ljudi rođeni, odrasli i državljani te zemlje u kojoj si te da imaju jednaka prava ko i vi koji ste ostali.
Ima puno pravo da se upliće u dnevnopoliticka pitanja.
Osim toga, dok ti treba, i krmka zovi amidžom :mrgreen:
Dijaspora je ta koja dobrano pomaže bh finansijski krvotok sa, siguran sam, barem 10-ak milijardi godišnje.
One tri milijarde preko banaka su vic koliko dolazi kroz druge kanale, recimo kad dođu.
Pa ja sam za tri mjeseca poslao i dao 16, 18 il 20k
Dakle,dao tj ne računam ono što sam sjebo na svoju guzicu :mrgreen:
Dakle, šuti i šućuraj. Jaka dijaspora je blagoslov. To je trajni izvor stabilne strane valute.
Samo šaljite hodže i popove da ih "nacionalno osvještavaju" :wink:
On topic:
Od one raje kojoj sam obećao pomoći, jedan je dobio posao. Birao je između dvije firme i izabrao jednu.
Nažalost, izgubili smo kontakt. Ako je tu, bilo bi lijepo da se javi i podijeli utiske.
Nekima nažalost nisam mogao pomoći, a drugi su se prestali javljati. Nadam se da su izgurali do kraja. :thumbup:
Tomahawk11
Globalni moderator

#6033 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Tomahawk11 »

Dino34 wrote: Kakvo ba trljanje nosa?
Nikad čuo.
Sad, ako i postoji, shvati da su ljudi rođeni, odrasli i državljani te zemlje u kojoj si te da imaju jednaka prava ko i vi koji ste ostali.
Dijaspora je ta koja dobrano pomaže bh finansijski krvotok sa, siguran sam, barem 10-ak milijardi godišnje.
One tri milijarde preko banaka su vic koliko dolazi kroz druge kanale, recimo kad dođu.
Dakle, šuti i šućuraj. Jaka dijaspora je blagoslov. To je trajni izvor stabilne strane valute.
On topic:
Od one raje kojoj sam obećao pomoći, jedan je dobio posao. Birao je između dvije firme i izabrao jednu.
Nažalost, izgubili smo kontakt. Ako je tu, bilo bi lijepo da se javi i podijeli utiske.
Nekima nažalost nisam mogao pomoći, a drugi su se prestali javljati. Nadam se da su izgurali do kraja. :thumbup:
Možda nisi ti, ali to je veoma česta pojava.
Bio ovamo, ništa ne valja. Non stop kukanje, rondanje.
Otišao. Da mu bude bolje, jer ovdje nije vidio nikakvu perspektivu.
I super.
Međutim, i dalje ista priča. Ne valja u BiH, treba ići iz BiH, jebo BiH.
Čemu to? Jesi otišao? Jesi. Đe sad gori?

Ovo u nastavku tvog posta nema veze sa mojim komentarom, pa ne bih ni komentarisao.
stakasa

#6034 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

Dino34 wrote:
Kakvo ba trljanje nosa?
Nikad čuo.
On topic:
Najozbiljnije, sta trazis zauzvrat?
konjislav

#6035 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

stakasa wrote:Ovo su forumaske puste zelje, kakvo placanje penala kada ides vani radit, nema govora o tome. Hem sto je nelegalno, hem sto se kosi sa teorijama o slobodnom prolazu ljudi i roba ali je i glupo. Ova vlast ima predobre savjetnike da bi pali na ovako jeftinu foru. Od 92-e je stanje kontrolisanog haosa i mozemo o njima misliti sta hocemo ali oni znaju mjeru i odlicno znaju dokle mogu ici
Možda je moj suptilni sarkazam preletio preko tebe.
Ovaj ću put biti eksplicitan. Ovo što sam gore rekao je sarkazam, retoričko pitanje ovima što zagovaraju da se državi vraća što je ona uložila u ljude tokom njihovog školovanja. Uzgred rečeno, ja se ne slažem sa tim uopšte i takve ideje su mi nenormalne. Autori postova koji zagovaraju te ideje treba dobro da se preispitaju.
King Theoden

#6036 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by King Theoden »

Tomahawk11 wrote:Bio ovamo, ništa ne valja. Non stop kukanje, rondanje.
I super.
Pa nije da ništa ne valja. Jedino što nije ok jeste politička klima. Al, tu ste i vi nemoćni tj ne možete promijeniti.
stakasa wrote:sta trazis zauzvrat?
Ima nešto što se zove moral i patriotizam i oni ne traže nadoknadu za uloženo.
Ako sam bio prinuđen da iselim, ne znači da sam se odrekao domovine. Pomažem koliko mogu. Halal.
stakasa

#6037 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

konjislav wrote:
stakasa wrote:Ovo su forumaske puste zelje, kakvo placanje penala kada ides vani radit, nema govora o tome. Hem sto je nelegalno, hem sto se kosi sa teorijama o slobodnom prolazu ljudi i roba ali je i glupo. Ova vlast ima predobre savjetnike da bi pali na ovako jeftinu foru. Od 92-e je stanje kontrolisanog haosa i mozemo o njima misliti sta hocemo ali oni znaju mjeru i odlicno znaju dokle mogu ici
Možda je moj suptilni sarkazam preletio preko tebe.
Ovaj ću put biti eksplicitan. Ovo što sam gore rekao je sarkazam, retoričko pitanje ovima što zagovaraju da se državi vraća što je ona uložila u ljude tokom njihovog školovanja. Uzgred rečeno, ja se ne slažem sa tim uopšte i takve ideje su mi nenormalne. Autori postova koji zagovaraju te ideje treba dobro da se preispitaju.
Nisam mislio na tebe kada sam pisao posto
stakasa

#6038 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

Dino34 wrote:
Tomahawk11 wrote:Bio ovamo, ništa ne valja. Non stop kukanje, rondanje.
I super.
Pa nije da ništa ne valja. Jedino što nije ok jeste politička klima. Al, tu ste i vi nemoćni tj ne možete promijeniti.
stakasa wrote:sta trazis zauzvrat?
Ima nešto što se zove moral i patriotizam i oni ne traže nadoknadu za uloženo.
Ako sam bio prinuđen da iselim, ne znači da sam se odrekao domovine. Pomažem koliko mogu. Halal.
Pa nemoj mahat s tim jebemu mater, neukusno bolan. Ako si dao halali i ne licitiraj sa sumama
King Theoden

#6039 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by King Theoden »

Jok ba, nije to cilj. Poenta je da treba još bolje organizovati dijasporu da poveća ionako dobru cifru.
Ovo je bilo orjentacije radi.
stakasa

#6040 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

Dino34 wrote:Jok ba, nije to cilj. Poenta je da treba još bolje organizovati dijasporu da poveća ionako dobru cifru.
Ovo je bilo orjentacije radi.
:thumbup:
madner

#6041 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by madner »

Kao prvo, vecina nije poslala pare u BiH, nego je poslala pare rodbini koja zivi u BiH.

Svakako bi trebalo poboljsati uslove za investicije, ali i to bi moralo raditi na principu profita za sve strane.
Fudo387

#6042 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Fudo387 »

madner wrote:Kao prvo, vecina nije poslala pare u BiH, nego je poslala pare rodbini koja zivi u BiH.

Svakako bi trebalo poboljsati uslove za investicije, ali i to bi moralo raditi na principu profita za sve strane.
Sto ti je iskustvo, odmah da rjesimo najbitniju stvar, imaL dje mene? :D
madner

#6043 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by madner »

Fudo387 wrote:
madner wrote:Kao prvo, vecina nije poslala pare u BiH, nego je poslala pare rodbini koja zivi u BiH.

Zavisi, ako se drzis privatnog biznisa imas dojam da si u jednoj sjajnoj zemlji poduzetnih ljudi.
Ako ti pak treba opstinski sluzebenik za vise od udaranja pecata, nadjes stelu samo da ih izbjegnes. :D

To je ako zivis ovdje, ako dolazis iz vana Balistanci su zavidni, probat ce te zajebati, podmetnuti neki kloc ili ako nista drugo onda bar otezati. Nista bez lokalnog manekena uglavnom. :D
stakasa

#6044 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

madner wrote:
Fudo387 wrote:

Zavisi, ako se drzis privatnog biznisa imas dojam da si u jednoj sjajnoj zemlji poduzetnih ljudi.
Ako ti pak treba opstinski sluzebenik za vise od udaranja pecata, nadjes stelu samo da ih izbjegnes. :D

To je ako zivis ovdje, ako dolazis iz vana Balistanci su zavidni, probat ce te zajebati, podmetnuti neki kloc ili ako nista drugo onda bar otezati. Nista bez lokalnog manekena uglavnom. :D
Pa super, drago mi je da je tako
madner

#6045 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by madner »

stakasa wrote:
madner wrote:
Fudo387 wrote:Sto ti je iskustvo, odmah da rjesimo najbitniju stvar, imaL dje mene? :D

Sto ti je to cudno?
Valjda vidis vani da nije do materijala ljudi. :D
stakasa

#6046 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

madner wrote:
stakasa wrote:
madner wrote: Zavisi, ako se drzis privatnog biznisa imas dojam da si u jednoj sjajnoj zemlji poduzetnih ljudi.

Sto ti je to cudno?
Valjda vidis vani da nije do materijala ljudi. :D
Drago mi je, nije mi cudno
detroit-mercy

#6047 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

_BataZiv_0809 wrote:
detroit-mercy wrote: Da bi razumio cijelu tu pricu moras ipak zivjeti ovdje, ne ko Melburn, bio jedan dan i sve zna :mrgreen:
Isto vazi i za one koji ne zive ovdje ali sve znaju sta i kako, zar ne :D
Nije isto, glup ti je osvrt ali pravo, de prokontaj se opet.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#6048 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by _BataZiv_0809 »

detroit-mercy wrote: Nije isto, glup ti je osvrt ali pravo, de prokontaj se opet.
Ma jok nije,sve vi znate sta i kako je ovamo.
detroit-mercy

#6049 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

_BataZiv_0809 wrote:
detroit-mercy wrote: Nije isto, glup ti je osvrt ali pravo, de prokontaj se opet.
Ma jok nije,sve vi znate sta i kako je ovamo.
Haj ne zajebavaj da ti opet ne kazem glup ti je osvrt. Svi mi dolazimo odatle, proveli smo dobar dio zivota tamo, ide tamo stalno, imamo familiju-prijatelje, imovinu, sta sve ne, znamo kako stvari ferceraju i ti se sad nadjes tu sa svojim Insomnia like doskocicama.
Glupo bi bilo da ja odem na sedam dana u Madjarsku i raspravljam o Madjarskoj :-).
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#6050 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by _BataZiv_0809 »

detroit-mercy wrote: Haj ne zajebavaj da ti opet ne kazem glup ti je osvrt. Svi mi dolazimo odatle, proveli smo dobar dio zivota tamo, ide tamo stalno, imamo familiju-prijatelje, imovinu, sta sve ne, znamo kako stvari ferceraju i ti se sad nadjes tu sa svojim Insomnia like doskocicama.
Glupo bi bilo da ja odem na sedam dana u Madjarsku i raspravljam o Madjarskoj :-).
Ma to se tebi samo cini, imas privid da nesto znas, u sustini si samo stranac i turista.
Post Reply