VjecitiStudent wrote:Opetja033 wrote:
Iskreno - nema sanse. Ovo su prve demonstracije u skorije vrijeme iza kojih nisu stajali Brkan, Fedja i ostali profesionalni revolucionari i zbog toga je narod izasao na ulice. Uvjeren sam da se radilo o spontanim demonstracijama koje su izmakle kontroli.
Ono sto je meni fascinantno jeste da policija nije djelovala zadnjih par sati. Ama bas nikako - sve dok se nisu sukobi nastavili u ulici Kosevo i BBI (vec sam bio otisao, za ovo zadnje sam cuo). Neki razlog ima, koji ne znam. Mada mogu sumnjati u to da su vlastodrsci zeljeli da stvari teku tokom kojim teku jer ce onda imati argumente u svojim rukama i jer ce doci do razdora medju narodom.
Ne tvrdim da su iscenirali sve, naprotiv - siguran sam da nisu. Ali vjerujem da su iskoristili priliku koja im se ukazala. Ida zbog toga nisu dali policiji odrijesene ruke.
Prica koju ti i @Banksy forsirate o navijacima takodje nije na mjestu. Ne kazem da nije bilo navijackih grupa ali nije se dolazilo organizovano i niko ih nije zvao. Ovo ti odgovorno tvrdim. Jucer sam prepoznao nekih 30-tak ljudi na protestima koji su iz navijackog miljea i opet ti se mogu zakleti da NIKO, nijedna jedina osoba od tih 30 NIJE usao u Vladu KS niti palio bilo sta. Ne trebas biti Einstein da bi shvatio ko je bio glavna meta tih ljudi na tom mjestu. Nije zgrada Vlade KS sama po sebi a pogotovo ne zgrada Predsjednistva.
Apsolutna vecina od tih 30-tak ljudi je vec bila otisla kada je Predsjednistvo pocelo goriti. Ovi sto su ostali su sve to promatrali sa strane, poprilicno udaljeni.
Niste u tom svijetu i ne znate kako stvari funkcionisu, ne krivim vas naravno zbog toga ali nemojte besmislice govoriti (uz duzno postovanje).
Niti jednom nisam spomenuo navijačke grupe.
Grupa koja je počela kamenovati policiju i koja je na kraju zapalila i kanton i Predsjedništvo je bila izuzetno dobro organizovana. Nije im bilo stalo ni do kakvih pregovora i razgovora. Prva jučerašnja žrtva, negdje oko 14h jučer, je bio momak koji je stajao ispred policije i koji je dobio kamenčinu u glavu od strane grupe iza (nadam se da će biti dobro

). Nakon toga su se stvari malo smirile, demonstranti su krenuli pričati sa policijom, krenula je priča da će krenuti nekakvi pregovori sa Zeljkovićem, ali svega pola sata poslije mirnim demonstrantima dolazi upozorenje od ovih iza da se sklonu ili će i oni fasovati kamenje.
Onda je krenula gužva, specijalna vrlo brzo uspijeva potisnuti nasilnu grupu do mostova, sa rezervnim kordonom koji je bio kod apoteke, no koji se uopšte nije pomjerao naprijed.
I onda dobivaju naredbu o povlačenju.
Nakon toga policija uglavnom samo posmatra kako ovi prvo kamenuju zgradu kantona, pa ulaze unutra, pa izbacuju inventar, pa prvo njega pale, pa tek onda polako počinje da tinja unutar zgrade. Taj dio traje par sati.
Svo vrijeme policija vani, kojih je manje od stotinu, ne dobiva nikakva pojačanja, nekoliko puta ko fol nešto pokušavaju, pa se ubrzo vraćaju.
U isto vrijeme, zgradu je čak i par desetina običnih policajaca (koliko ono kanton ima uniformisane policije, preko 1000?) ako više nije bilo specijalaca, sa lakoćom moglo odbraniti, jer samo su četiri ulaza u zgradu, dva veoma uska, svi prozori su uski i balavurdiju su mogli malim prstom sa prozora skidati.
Jučerašnji događaji u Sarajevu su bili samo odlično organizovana koreografija, bez obzira na iskrenost i ogromno srce mnogobrojnih učesnika koji su došli sa iskrenom namjerom da stvari u ovoj zemlji pomjere nabolje.
Ciljeve s kojima je organizovana ova predstava ćemo vrlo brzo saznati.