Istočno Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
El_comadante

#6026 Re: Istočno Sarajevo

Post by El_comadante »

okanomalo wrote: 03/06/2024 13:59
Truba wrote: 03/06/2024 11:35 izvini jaro tamo su bile ledine s kravama i niko nije živio u većini šume i sad su izgrađene zgrade
ono o čemu mi pričamo kada kažemo istočno sarajevo nikako nisu neka naselja koja su prije bila multikulti a oni protjerali
bolje stanje u sarajevu? ako je tacna info(nasla u nekom od sarajevskih medija) da je slovom i brojem upisano u skolu 12-toro djece srpske nacionalno onda smo svi u banani sto se multietnicnosti tice. prosto receno preselili smo svi u svoj tor. ovo starijih sto se jos povlaci kao statistika za multieticnost za deset godina je samo statistika za neka prosla vremena.fizicki njih vise nema.
Sa tom razlikom što su u RSu i istočnom Sarajevu pobili i protjerali nesrbe odatle, a iz Sarajeva nije niko nikoga kla, ubijao ili protjerao. To što su sami otišli je drugo.
PM72

#6027 Re: Istočno Sarajevo

Post by PM72 »

El_comadante wrote: 04/06/2024 09:02
Truba wrote: 03/06/2024 11:35 izvini jaro tamo su bile ledine s kravama i niko nije živio u većini šume i sad su izgrađene zgrade
ono o čemu mi pričamo kada kažemo istočno sarajevo nikako nisu neka naselja koja su prije bila multikulti a oni protjerali
bolje stanje u sarajevu? ako je tacna info(nasla u nekom od sarajevskih medija) da je slovom i brojem upisano u skolu 12-toro djece srpske nacionalno onda smo svi u banani sto se multietnicnosti tice. prosto receno preselili smo svi u svoj tor. ovo starijih sto se jos povlaci kao statistika za multieticnost za deset godina je samo statistika za neka prosla vremena.fizicki njih vise nema.
Sa tom razlikom što su u RSu i istočnom Sarajevu pobili i protjerali nesrbe odatle, a iz Sarajeva nije niko nikoga kla, ubijao ili protjerao. To što su sami otišli je drugo.
Polako...u Sarajevu tokom agresije nikom nije bilo dobro,što od konstantnog granatiranja i pucanja što od nepodnošljivih uslova za život ,bez struje,hrane,grijanja,vode...

Nebošnjaci su ubijani,iz osvete ili koristoljublja ali to su radili pojedinci i grupe,to nije bilo organizovano od strane vlasti.Nisu to hiljade i stotine kako lažu nego par desetina slučajeva.Na kraju krajeva,mnogi srbi su branili grad i državu u jedinicama Armije ili MUP-a,časno i pošteno.

Tome se ipak stalo u kraj,čim smo se malo organizovali.Niko u Sarajevu od nebošnjaka nije protjeran u smislu da mu je vojska ili policija došla na vrata pa ga istjerali na ulicu.Ili da radi imena nije dobio humanitarnu ili zdravstvenu pomoć.
Kod Karadžića je to rađeno planski i sistematski.Rušeni su vjerski objekti a ostaci istih uklanjani a zemljište poravnato.Za to treba organizacija,ljudi,eksploziv,gorivo mašine...i odobrenje kako vlasti tako i stanovnika.
El_comadante

#6028 Re: Istočno Sarajevo

Post by El_comadante »

PM72 wrote: 04/06/2024 09:15
Polako...u Sarajevu tokom agresije nikom nije bilo dobro,što od konstantnog granatiranja i pucanja što od nepodnošljivih uslova za život ,bez struje,hrane,grijanja,vode...

Nebošnjaci su ubijani,iz osvete ili koristoljublja ali to su radili pojedinci i grupe,to nije bilo organizovano od strane vlasti.Nisu to hiljade i stotine kako lažu nego par desetina slučajeva.Na kraju krajeva,mnogi srbi su branili grad i državu u jedinicama Armije ili MUP-a,časno i pošteno.

Tome se ipak stalo u kraj,čim smo se malo organizovali.Niko u Sarajevu od nebošnjaka nije protjeran u smislu da mu je vojska ili policija došla na vrata pa ga istjerali na ulicu.Ili da radi imena nije dobio humanitarnu ili zdravstvenu pomoć.
Kod Karadžića je to rađeno planski i sistematski.Rušeni su vjerski objekti a ostaci istih uklanjani a zemljište poravnato.Za to treba organizacija,ljudi,eksploziv,gorivo mašine...i odobrenje kako vlasti tako i stanovnika.
Na to i mislim. Na Sarajevo su pucali četnici. A bilo je pojedinačnih zločina ne planskih kao kod njih. Kao što kažeš nije pojedinac srušio vjerski objekt i poravnao da se i nezna gdje bio, to je planski.
dječak sa šibicama

#6029 Re: Istočno Sarajevo

Post by dječak sa šibicama »

E ako su samo pojedinci ubijali i klali, onda je sve super. Vjerujem da je Cacinim zrtvama sada puno lakse.
okanomalo

#6030 Re: Istočno Sarajevo

Post by okanomalo »

mani se mantri. rat je bio prije 30 godina. napisala sam da je sad upisano malo djece nebosnjacke nacionalnosti. to su djeca starosti od 7 godina nikakve dodirne tacke sa ratom nemaju.
El_comadante

#6031 Re: Istočno Sarajevo

Post by El_comadante »

okanomalo wrote: 04/06/2024 13:37
mani se mantri. rat je bio prije 30 godina. napisala sam da je sad upisano malo djece nebosnjacke nacionalnosti. to su djeca starosti od 7 godina nikakve dodirne tacke sa ratom nemaju.
Nije mantra. Kako će biti više djece srpske nacionalnosti u Sarajevu kad su dobrovoljno odlučili napustiti Sarajevo i živjeti ko zna gdje. Ima ih u I Sarajevu, Bratunvu, Novom Sadu. Da su ostali 96, logično da bi ih bilo više, e onda bi se njihova djeca ženili i udavala ovde u Sarajevu i imala svoju djeca koja bi se upisala danas u školu i automatski bi bilo više djece nebošnjačke nacionalnosti. Sve je povezano direktno ili indirektno. Koliko ima djece nesrpske nacionalnosti u I Sarajevu?
nepass1

#6032 Re: Istočno Sarajevo

Post by nepass1 »

Koliko srba hoce da skoluje djecu u sarajevu? Da uce bosanski jezik?
Ja ih znam rodjeni u sarajevu, zivjeli u sarajevu, rade u sarajevu ozenili se, preselili u i.s. i tamo djecu upisali u skolu. I dalje rade u sarajevu i vecinu dana provedu u sarajevu.
elk

#6033 Re: Istočno Sarajevo

Post by elk »

Davno je torizacija zavrsena.
Dino79

#6034 Re: Istočno Sarajevo

Post by Dino79 »

El_comadante wrote: 04/06/2024 13:52
okanomalo wrote: 04/06/2024 13:37

Nije mantra. Kako će biti više djece srpske nacionalnosti u Sarajevu kad su dobrovoljno odlučili napustiti Sarajevo i živjeti ko zna gdje. Ima ih u I Sarajevu, Bratunvu, Novom Sadu. Da su ostali 96, logično da bi ih bilo više, e onda bi se njihova djeca ženili i udavala ovde u Sarajevu i imala svoju djeca koja bi se upisala danas u školu i automatski bi bilo više djece nebošnjačke nacionalnosti. Sve je povezano direktno ili indirektno. Koliko ima djece nesrpske nacionalnosti u I Sarajevu?
Zato mi nije jasno kako moze neko zivjeti sa njima. Kupiti stan da zivi u istom ulazu sa takvima da se srece svako jutro i kao komsija kaze dobar dan ili bilo sta ????
Da mu djeca odrastaju u tajkom okruzenju ?
Zar mozete ocekivati da ti takav komsija nesto pomogne ?
okanomalo

#6035 Re: Istočno Sarajevo

Post by okanomalo »

nepass1 wrote: 04/06/2024 13:57 Koliko srba hoce da skoluje djecu u sarajevu? Da uce bosanski jezik?
Ja ih znam rodjeni u sarajevu, zivjeli u sarajevu, rade u sarajevu ozenili se, preselili u i.s. i tamo djecu upisali u skolu. I dalje rade u sarajevu i vecinu dana provedu u sarajevu.
upravo to neki nece da shvate. sve podvode pod pricu o odlasku za vrijeme rata i netom poslije njega. lukavica se gradi i svi stanovi se prodaju,odu ko halva. preko noci samo nestade, ode ti komsija. :eh:
El_comadante

#6036 Re: Istočno Sarajevo

Post by El_comadante »

nepass1 wrote: 04/06/2024 13:57 Koliko srba hoce da skoluje djecu u sarajevu? Da uce bosanski jezik?
Početna je da sami napuštaju Sarajevo nije ih niko otjerao/ protjerao kao Bošnjake iz RSa.
El_comadante

#6037 Re: Istočno Sarajevo

Post by El_comadante »

okanomalo wrote: 04/06/2024 19:44
upravo to neki nece da shvate. sve podvode pod pricu o odlasku za vrijeme rata i netom poslije njega. lukavica se gradi i svi stanovi se prodaju,odu ko halva. preko noci samo nestade, ode ti komsija. :eh:
Koliko ima nesrba djece u I Sarajevu? Koliko živi nesrba u I Sarajevu? Rat davno završen.
okanomalo

#6038 Re: Istočno Sarajevo

Post by okanomalo »

El_comadante wrote: 04/06/2024 19:53
Koliko ima nesrba djece u I Sarajevu? Koliko živi nesrba u I Sarajevu? Rat davno završen.
etnicki skoro pa cisti i mi i oni? :D
El_comadante

#6039 Re: Istočno Sarajevo

Post by El_comadante »

okanomalo wrote: 04/06/2024 20:58

Ne na isti način.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#6040 Re: Istočno Sarajevo

Post by konektovan »

El_comadante wrote: 04/06/2024 21:23
okanomalo wrote: 04/06/2024 20:58

Ne na isti način.
Kome objasnjavas...nekima je to vidis isto.
Naslovnica

#6041 Re: Istočno Sarajevo

Post by Naslovnica »

Puno je raje koji se izjašnjavaju kao Bosanci, rather than Binasr, Hrvat i sl, iako nose "ta imena".
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#6042 Re: Istočno Sarajevo

Post by PreWiBa »

Naslovnica wrote: 04/06/2024 21:43 Puno je raje koji se izjašnjavaju kao Bosanci, rather than Binasr, Hrvat i sl, iako nose "ta imena".
Odeš na CIK, vidiš rezultat, i onda se uvjeriš šta je realnost.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#6043 Re: Istočno Sarajevo

Post by PreWiBa »

Iskreno rečeno, smatram da nije baš pametno prigovarati I. Sarajevu, makar ovom novom dijelu, što tamo nema ne-Srba.

To je grad koji je napravljen od Srba, za Srbe, da žive u srpskom okruženju.
I svaka budala to vidi.

Čak i da na nekoj ličnoj bazi nema mržnje, niko ne voli da živi u ulici Đenerala Draže, ispred zgrade ima grafit sa likom Mladića ili natpisom "Ubij baliju" i "Kad se vojska na Kosovo vrati", a na kružnom preko puta veliku zastavu RS-a.

To naselje prije rata nije postojalo, i nije fer sada nešto prigovarati, ima dosta drugih gradova gdje bi se trebalo upitati gdje je nesrpski živalj.
Svakako ga to samo po sebi i ne čini manje BiH.

Ono što je kontroverznije je je to što taj "grad" nije nastao iz nekakve sadake prema sarajevskim Srbima, već iz veoma jasnih strateško-vojnih razmišljanja koja po meni dokazuju da je srpsko rukovodstvo, za razliku od Sarajeva, uistinu gledalo u budućnost.
Indigont

#6044 Re: Istočno Sarajevo

Post by Indigont »

XY OSOBA wrote: 04/06/2024 17:37 Zato mi nije jasno kako moze neko zivjeti sa njima. Kupiti stan da zivi u istom ulazu sa takvima da se srece svako jutro i kao komsija kaze dobar dan ili bilo sta ????
Tipican primjer kako povrsna osoba razmislja. Ko se u ovome razmisljanju pronadje, sam je kriv za svrstavanje u red zatuccanih osoba.
Zato mi nije jasno kako moze neko zivjeti sa njima.
S njima, kime? Pricamo invidualnim osobama, za koje nemamo ime, prezime, norme ponasanja, vrijednost, ili pricamo o nekom narodu?
Kupiti stan da zivi u istom ulazu sa takvima da se srece svako jutro i kao komsija kaze dobar dan ili bilo sta ????
Nevjerovatne predrasude.
Ne mogu ocekivati ni u svom ulazu da mi pomogne.

Svim srcem zelim manjem blentitetu da se oCepi ukoliko ikada preovladava vecinski stav kao sto je ovaj gore komentar. Momentalno, neka odnesu sve i jedno naselje. Jer kako drugacije postpuiti kada neko za dio Bosne i Hercegovine kaze ne idi tamo, tamo su neljudi, drzi se ti svog tabora?

E pa braco Bosanci i Hercegovci, nemamo mi drzavnu, drzavnost, osjecaj drzavotvornosti. Sram i stid da vas bude s takvivm razmisljanjem. Umjesto da imas raznih subvencija da se naseli svaki kraj BIH, mentalno nesposobna osoba zagovara suprotno. Nevjerovatno.
Didier

#6045 Re: Istočno Sarajevo

Post by Didier »

Ne znam da li znate, ali na Dobrinji u RS-u ima zgrada u kojima nema Srba skoro nikako...

A nećete vjerovati, ima i normalnih Srba, finih ljudi, dobrih komšija.
ranger

#6046 Re: Istočno Sarajevo

Post by ranger »

Didier wrote: 05/06/2024 09:26 Ne znam da li znate, ali na Dobrinji u RS-u ima zgrada u kojima nema Srba skoro nikako...

A nećete vjerovati, ima i normalnih Srba, finih ljudi, dobrih komšija.
fakat citam i ne vjerujem
ko i svugdje ima normala ljudi a ko i svugdje najvise stoke
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#6047 Re: Istočno Sarajevo

Post by Truba »

ja mislim da ljudi kojima nacija nije bitna (na forumu) a sasvim slučajno im je cura ili žena iste nacije a i djeca mu imaju imena te nacije prestane prigovarati ljudima kojima je nacija toliko bitna da se presele nekoliko kilometara kako im djeca eventualno sutra ne bi imala problema

preselite se vi u bijeljinu i banja luku te široki pa nek vas dozivaju u punim busevima i na trgovima imenima u najosjetljivijim godinama pa ćete vidjeti to samo manjina može doživjeti koliko god je ugodnoživjeti uvijek bude 2-3% krembila koji zaseru sve

pa i ja sam ovdje pisao kako sam se smijao malom koji se zove Dimitrije u parku u istočnom
čuj dimitrije...sine mitre :mrgreen:
mogu misliti kako bi ga pilala djeca

neko se seli zbog para u njemačku neko zbog zdravstva neko zbog biznisa u ameriku neko u francusku zbog jezika (sve znam primjere iz okruženja) a neko u istočno sarajevo jer mu je blizu sve a ipak se osjeća svoj na svome

federacija je završena priča za srbe
isto ko rs za hrvate i bosnjake

iznimki i manjina će uvijek biti
Didier

#6048 Re: Istočno Sarajevo

Post by Didier »

Jest jest, toliko Bošnjaci imaju problema s imenima da izglasavaju Željka već stoti put.

Iako je Željko teški šupak, zar ne Komi?
okanomalo

#6049 Re: Istočno Sarajevo

Post by okanomalo »

Truba wrote: 05/06/2024 10:23 ja mislim da ljudi kojima nacija nije bitna (na forumu) a sasvim slučajno im je cura ili žena iste nacije a i djeca mu imaju imena te nacije prestane prigovarati ljudima kojima je nacija toliko bitna da se presele nekoliko kilometara kako im djeca eventualno sutra ne bi imala problema

preselite se vi u bijeljinu i banja luku te široki pa nek vas dozivaju u punim busevima i na trgovima imenima u najosjetljivijim godinama pa ćete vidjeti to samo manjina može doživjeti koliko god je ugodnoživjeti uvijek bude 2-3% krembila koji zaseru sve

pa i ja sam ovdje pisao kako sam se smijao malom koji se zove Dimitrije u parku u istočnom
čuj dimitrije...sine mitre :mrgreen:
mogu misliti kako bi ga pilala djeca

neko se seli zbog para u njemačku neko zbog zdravstva neko zbog biznisa u ameriku neko u francusku zbog jezika (sve znam primjere iz okruženja) a neko u istočno sarajevo jer mu je blizu sve a ipak se osjeća svoj na svome

federacija je završena priča za srbe
isto ko rs za hrvate i bosnjake

iznimki i manjina će uvijek biti
potpisujem, kao i to da nametanje misljenja "sarajlija" kao centra "politicke"moci u bih ide samo do vraca i mostarskog rasksca. nit ga srbi u rs-u ne dozivljavaju kao revlevantno nit hrvati u nekadasnjoj herceg bosni.nema nama boljeg sutra dok ne sjednemo i ne dogovoromo se. nece nama pomoci ni nato, ni bajden vec dogovor naroda koji zive u ovoj drzavi.sloga drzavu gradi.ko shvatio,shvatio.
dječak sa šibicama

#6050 Re: Istočno Sarajevo

Post by dječak sa šibicama »

Didier wrote: 05/06/2024 11:02 Jest jest, toliko Bošnjaci imaju problema s imenima da izglasavaju Željka već stoti put.

Iako je Željko teški šupak, zar ne Komi?
Ja sam mislio da za Zeljka glasaju samo bosanci i hercegovci :D
Post Reply