Ok u vezi nabavke rezervnog TV-a. Ja sam se više osvrnuo na kvalitet i rok trajanja jednog TV-a.CooK wrote:Dobar TV sa odlicnom slikom ali je radio kao crnac i bio upaljen i kada treba i kada ne treba. Mozda ce on raditi jos 5 godina a mozda ce crknuti i za mjesec dana a tada ce televozori biti puno skuplji pa sto se ne bih obezbijedio sa jednim solidnim TV-om za male pare jer trenutno na nekim modelima traju najbolje akcije koje sam ja do sada vidio otkad pratim TV tehniku.Better Man wrote:Čuj TV-u skoro 4 godine i mogao bi uskoro riknuti. Kakav je to televizor, koji za tako kratko vrijeme može riknuti? Imam dva Sony-a Jedan je LCD od 32 incha full HD i on je kod tate u sobi i skoro mu je 9 godina i radi kao singerica. Ovaj drugi je kod mene u sobi i LED je od 42 incha full HD i skoro mu je 5 godina i radi perfektnoCooK wrote:Iako nisam ni 1% planirao sad kupovati TV nego cekati ili dok ne pojeftini OLED ili dok mi ne crkne ovaj h6400 ipak sam kupio 50mu6172 jer OLED-u cijena jos ne pada a ovom h6400 ima skoro 4 godine i mogao bi uskoro riknuti a i trenutno su najbolje akcije koje sam ja ikad vidio u nasoj drzavi i mislim da je nepunih 850KM za 50mu6172 smijesno mala cijena.
H6400 i dalje ostaje primarni TV dok je ziv a ovaj ce se koristiti u drugoj sobi. Kada stignem napisacu recenziju.
TV uređaji - sve o tome
Moderator: Benq
- Better Man
#6026 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
-
mirzakaric2016
#6027 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
CooK wrote:Vec ti je odgovoreno na slicno pitanje. LG je bolji od Toshibe ali uzimaj sta hoces, sebi ces.mirzakaric2016 wrote:Koji bi bio best buy od ova dva:
https://www.televizori.ba/lg-televizor- ... ready-crni
Ili
https://www.televizori.ba/toshiba-telev ... ready-crni
Koliko mogu da vidim, oba imaju slicne specifikacije, pretpostavljam da obojica imaju ips panel i u odnosu na lg, toshiba podrzava dolby zvuk, sto meni odgovara jer bih pustao full hd ili hd filmove sa dts formatom!
-
CooK
#6028 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Skoro pa da sam ubijedjen da ovdje nije rijec o prasini nego o onome sto smo jucer pricali a to je DSE. Vjerovatno se light diffuser poceo deformisati i ne dolazi do ravnomjerne rasplodjele svjetlosti po panelu. Razlog za ovo mogu biti velike temperature ili previse stegnut nosac na TV-u pa ga olabavi malo i vidi hoce li biti sta bolje. Ovo je naravno pretpostavka jer jedini siguran zakljucak se moze donijeti kada se TV vidi uzivo a u slucaju da sam u pravu onda tome nema lijeka i morat ces se naviknuti na takvo stanje. Sreca u nesreci je da se sve po rubovima pa ne smeta koliko bi smetalo da je npr na sredini ekrana. I de mi jos saml reci jel ti tokom gledanja fudbala, kada se kamera mice po terenu, mrlje postaju jos malo tamnije?basicm wrote:Ima li lijeka ovome ili da zanemarim?
-
CooK
#6029 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Hvala kolega. Znam da je bilo rijeci ali nazalost cijene OLED-a su identicne kao prethodne godine i cini se da nece opadati toliko brzo koliko se pretpostavljalo. Ma OLED je Bog i batina u ovoj igri zvanoj "danasnja TV tehnologija" i tu nema price. Drago mi je sto si nasao 4K HDR izvor za svjetsko prvenstvo i mogu samo zamisliti koliko dobro to izgleda na OLED-u.zomri wrote:Čestitke CooKu na novom televizoru, neka ti potraje![]()
Žao mi je za OLEDe, fakat je bilo govora o pojeftinjenju ove godine, zašto još nije nemam pojma. Izgleda da će nove fabrike praviti ekrane prvenstveno za telefone, a onda bi po tome televizori ostali u premium segmentu.
inače sad gledam prvenstvo u HDRu 4K i vidim da su mogućnosti kako te tehnologije tako i OLED ekrana zaista ogromne. šteta što mi je stariji panel (nema dolby, nema hlg) pa ne mogu ni izbliza iskusiti šta tehnologija može, ali i ovo je za klasu bolje od ičega do sada. long live OLED![]()
i da, ona tabela za udaljenosti ima smisla sve dok se gleda samo rezolucija. ulaskom HDR u igru to postaje outdated jer je svaki ekran bilo koje veličine sa HDR vrijedan upgradea.
Sto se tice one tabele mislim da ona jos vazi za vecinu nasih kupaca pa cak i kada je HDR u pitanju jer vecina nasih kupaca svejedno kupuju televizore koji nemaju nativne 10-bitne panel i dovoljnu osvjetljenost da bi HDR izgledao kako treba da izgleda. Onaj ko ima novac da kupi neki TV sa nativnim 10-bitnim panelom i dovoljnom osvjetljenoscu on ce svejedno uzeti i veliki TV i ta tabela ga nece ni interesovati.
-
CooK
#6030 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Image retention je nesto sasvim drugo i ne radi se o tome. Iskljuci sva procesuiranja slike ili, najbolje, prebaci u game mode. Najvjerovatnije se to i ranije desavalo ali nisi primjecivao. Napisi model televizora ako hoces vise informacija.arnes_king wrote:Raja malo je off topic, ali nije punoprimjetim u zadnje vrijeme kada igram igre na svom FHD LED TV, kada naglo okrecem sliku ili se nesto pomjera, npr ruka lika u far cry 5, ostaje kao blagi trag iza. Kako se sjecam ovog prije nije bilo, ili ja nisam primjecivao, ali sada bas primjetim i malo zasmeta, ne znam da li je to taj tzv "image retention" jer se cini kao da slika kasni za pokretom pa malo ostaju tragovi boje prethodnog frejma.
Do cega to moze biti i ima li neko rijesenje? Svakako mi je vrijeme za novi TV, ali nisam sada u mogucnosti niti vjerujem da cu biti u skorije vrijeme.
-
CooK
#6031 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Mali update za 50mu6172 prije nego stignem napisati recenziju jer je mislim odraditi detaljno a nemam toliko vremena ovih dana. Slika odnosno osobine panela su skoro iste kao sto je Rtings naveo u svojoj recenziji za mu6300 seriju(evropski mu6100). Znaci grey uniformity nije dobar mada nije ni katastrofalno los. Lijeva i desna strana su tamnije sto izaziva DSE a vidljiva je i pokoja vertikalna linija od kojih je jedna bas primjetna pri panovanju kamere po jednobojnim povrsinama i izaziva prilicno neugodan banding. Black uniformity je perfektan i dugo nisam vidio panel na kojem nema ama bas nikakvog probijanja pozadinskog osvjetljenja niti oblacica. Kontrast je iznenadjujuce dobar za ovu klasu televizora a crna boja veoma uvjerljiva. Eto koliko je bitno citati recenzije jer sam dobio skoro identican TV kao sa one Rtingsove recenzije. Potrudit cu se da u narednih 7 dana napisem detaljnu recenziju popracenu fotografijama.
- arnes_king
#6032 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Ma nema ovaj moj tel tih naprednih postavki kao game mode ili bilo sta drugo, Jedino mogu stimati ono standardno, boje kontrast itd kontam na kraju da nije sto sam pojacao saturaciju boja pa dolazi vise do izrazaja nego ranije.CooK wrote:Image retention je nesto sasvim drugo i ne radi se o tome. Iskljuci sva procesuiranja slike ili, najbolje, prebaci u game mode. Najvjerovatnije se to i ranije desavalo ali nisi primjecivao. Napisi model televizora ako hoces vise informacija.arnes_king wrote:Raja malo je off topic, ali nije punoprimjetim u zadnje vrijeme kada igram igre na svom FHD LED TV, kada naglo okrecem sliku ili se nesto pomjera, npr ruka lika u far cry 5, ostaje kao blagi trag iza. Kako se sjecam ovog prije nije bilo, ili ja nisam primjecivao, ali sada bas primjetim i malo zasmeta, ne znam da li je to taj tzv "image retention" jer se cini kao da slika kasni za pokretom pa malo ostaju tragovi boje prethodnog frejma.
Do cega to moze biti i ima li neko rijesenje? Svakako mi je vrijeme za novi TV, ali nisam sada u mogucnosti niti vjerujem da cu biti u skorije vrijeme.
-
CooK
#6033 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Moguce da je do toga, smanji boju pa vidi kako ce izgledati. I iskljuci redukcije suma jer su one cesto razlog ghostinga, pogotovo analogna redukcija suma.arnes_king wrote:Ma nema ovaj moj tel tih naprednih postavki kao game mode ili bilo sta drugo, Jedino mogu stimati ono standardno, boje kontrast itd kontam na kraju da nije sto sam pojacao saturaciju boja pa dolazi vise do izrazaja nego ranije.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#6034 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Sta preporucujes od Philipsa i Grundiga? Tj. kako prepozanti koji su im dobri modeli?CooK wrote: Tako je samo sto su Sony i Samsung u vrhu prve lige a LG(osim OLED-a) i Panasonic malo nize. Ostalo je kao sto si i napisao osim sto Philips i Grundig imaju pokoji veoma dobar model a Toshiba i Telefunken nemaju.
Nisam nesto ljubitelj Samsunga, LG mi je solidan, Sony cijenim, ali za Philips sam pomalo i emotivno vezan, kao i za Telefunken i Grundig
- basicm
#6035 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Inace fudbal ne gledam nego samo Peppu PigCooK wrote:
-
majstor.yoda
#6036 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Druže cooK, i od mene čestitke na novom tv-u, dobro da te posluži. Što se tiče sniženja u BiH, nadati se da ovo neće biti izuzetak, pa da nas pripaze za neko naredno veliko takmičenje. Za prije svakako neću imati para da se ponovno ponovim 
Ja još nisam stigao istestirati 55mu6172, osim osnovnih stvari. TV kanali odlično izgledaju, smart pravo zanimljiv. Ali, posao, sad godišnji i uskoro neki službeni put /zadatak ne daju priliku za fin test /gledanje 4k sadržaja...
Ja još nisam stigao istestirati 55mu6172, osim osnovnih stvari. TV kanali odlično izgledaju, smart pravo zanimljiv. Ali, posao, sad godišnji i uskoro neki službeni put /zadatak ne daju priliku za fin test /gledanje 4k sadržaja...
-
CooK
#6037 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Hvala drug. Nisam ni ja nesto posebno stigao testirati ovaj 50mu6172. Tizen vec dobro poznajem i, za sada, vidim da radi brzo i stabilno na ovom TV-u. Jedino sto do sada sigurno mogu reci je da TV nije nesto posebno za fudbal radi DSE-a dok filmovi, serije i ostali sadrzaj izgleda zaista dobro radi velikog kontrasta i odlicne uniformiranosti crne boje.majstor.yoda wrote:Druže cooK, i od mene čestitke na novom tv-u, dobro da te posluži. Što se tiče sniženja u BiH, nadati se da ovo neće biti izuzetak, pa da nas pripaze za neko naredno veliko takmičenje. Za prije svakako neću imati para da se ponovno ponovim
-
CooK
#6038 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Od Philipsa nisu loši pojedini modeli iz pus65xx serije sa 100Hz panelom mada su IPS ali ima i solidnih modela u visim serijama i sa VA panelom a za Grundig sam jedino vidjao dobre televizore u njihovim višim serijama a vjerujem da im je dobar i onaj OLED 65VLO9795 jer je u njemu svejedno LG-ov OLED panel._BataZiv_0809 wrote:Sta preporucujes od Philipsa i Grundiga? Tj. kako prepozanti koji su im dobri modeli?CooK wrote: Tako je samo sto su Sony i Samsung u vrhu prve lige a LG(osim OLED-a) i Panasonic malo nize. Ostalo je kao sto si i napisao osim sto Philips i Grundig imaju pokoji veoma dobar model a Toshiba i Telefunken nemaju.
Nisam nesto ljubitelj Samsunga, LG mi je solidan, Sony cijenim, ali za Philips sam pomalo i emotivno vezan, kao i za Telefunken i Grundig
-
duffy_duck
#6039 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Koji sve tv-eovi imaju mogućnost Miracast( odnosno povezivanje na tv sa mobitela) ? I do kojeg cjenovnog ranga su ?
- drug_profi
#6040 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Ja mislim da ti sve sto je pravljeno unazad nekoliko godina podrzava miracast.duffy_duck wrote:Koji sve tv-eovi imaju mogućnost Miracast( odnosno povezivanje na tv sa mobitela) ? I do kojeg cjenovnog ranga su ?
-
CooK
#6041 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Nije to nikakva napredna funkcija i svaki smart TV to ima.duffy_duck wrote:Koji sve tv-eovi imaju mogućnost Miracast( odnosno povezivanje na tv sa mobitela) ? I do kojeg cjenovnog ranga su ?
- shalla
#6042 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Ja samo jednom probao HDR sadržaj i boje izgledale totalno izvještačene i nisam ga više nikad upalio...
Kako provjeriti stvarne mogućnosti HDR-a?
- amar1994
#6043 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
za pocetak kupit OLEDshalla wrote:Ja samo jednom probao HDR sadržaj i boje izgledale totalno izvještačene i nisam ga više nikad upalio...
koji je TV ?meni su skoro iste boje na SDR i HDR jer sam ih sam podesio , mozda moras vivid opciju iskljucit
- shalla
#6044 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Aha to je za OLED-e, ok. Ma imam Sony XE8005, 43"...amar1994 wrote:za pocetak kupit OLEDshalla wrote:Ja samo jednom probao HDR sadržaj i boje izgledale totalno izvještačene i nisam ga više nikad upalio...
Kako provjeriti stvarne mogućnosti HDR-a?![]()
koji je TV ?meni su skoro iste boje na SDR i HDR jer sam ih sam podesio , mozda moras vivid opciju iskljucit
- amar1994
#6045 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
pa nije to los TV , vidi da u kojem HDR modu bude , vjerovatno vivid ko i na mom , stavi na expert i nemas problemashalla wrote:Aha to je za OLED-e, ok. Ma imam Sony XE8005, 43"...amar1994 wrote:za pocetak kupit OLEDshalla wrote:Ja samo jednom probao HDR sadržaj i boje izgledale totalno izvještačene i nisam ga više nikad upalio...
Kako provjeriti stvarne mogućnosti HDR-a?![]()
edit: zaboravi da mora biti HDR sadrzaj , jer ako pustis SDR u HDR modu ne lici ni na sta
Last edited by amar1994 on 22/06/2018 16:46, edited 1 time in total.
- xoklix
#6046 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Šta mu ga znači Dolby Vision?
Nakon 7 dana korištena sve pohvale za LG 60SJ810V.
Za sport i tu u cijrnu nema boljeg izbora. Jako veliki spektar boja, baš sam pozitivno iznenadjen.
Nakon 7 dana korištena sve pohvale za LG 60SJ810V.
Za sport i tu u cijrnu nema boljeg izbora. Jako veliki spektar boja, baš sam pozitivno iznenadjen.
Last edited by xoklix on 22/06/2018 16:51, edited 1 time in total.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#6047 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Mislim da nas sada četvero-petero s teme ima 50MU6172 
-
naseroric
#6048 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
+1Velkoski wrote:Mislim da nas sada četvero-petero s teme ima 50MU6172
-
CooK
#6049 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Ima nas, ima nas.naseroric wrote:+1Velkoski wrote:Mislim da nas sada četvero-petero s teme ima 50MU6172
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#6050 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Sa DSE ili nemam problema ili ne primijetim, a BU je savršen, makar na Netflixu. Jedino što mi ponekad smeta je dropanje frejmova, al' i to je samo na BHT-u (sada za vrijeme SP) ili Eurosportu, otprilike kada ima nekog sporta... Eh sad, mislim da je to do Telemacha, a ne do mojih opcija, valjda.
Mislim ipak da je do Telemacha jer se frame drop nikada nije desio na YT/Netflix.