SDP

Škobo Habu

#60201 Re: SDP

Post by Škobo Habu »

Bloo wrote: 30/04/2020 23:41
awwwwwwwwwwwww
ja imam negdje raspadnute primjerke...raspadnuti od listanja :D
Ne poznajem niko ko je čitao taj teen magazin, a da sa njim nemaš nešto zajedničko.

Imam neke brojeve koji su još taze očuvani. Broj sa Cooliom na naslovnoj. Pa, onda onaj sa gostovanja U2 na Koševu.

U suštini, novine i stripove nikada nisam odvajao od ostatka kućne biblioteke, jer su itekako bitni za razumjevanje određenih životnih perioda.
Fan magazin je - u tom segmentu - bitan zbog svog onoga entuzijazma i optimizma da će nam se životi vratiti u normalu, i da će sve biti kao prije.
Bitan je zbog duha koji se sačuvao u ratu, bitan je zbog ljudi koji danas nikome više ništa i ne znače - Suad Sačmo Bejtović, Dino Bajramović, Amar Česić, (je l' ono i Sunčica Šehić?), Marko Čejović...ima još imena, ništa manje zaslužnih koje treba pomenuti, al' sam zaboravio neka od njih.

Marka Čejovića moram posebno spomenuti jer je autor jednog - slobodno se može reći - antologijskog feljtona o sub-kulturnoj podjeli Sarajeva i njenim vrstama i podvrstama - haustorčad, mahalci, punkeri, šminkeri...Prefinjena vrsta zajebancije, ali pogađa direktno u srž.

Offtopičarim, i to baš na temu od čega je taj magazin bio operisan - politike.
Bloo
Globalna šefica

#60202 Re: SDP

Post by Bloo »

Škobo Habu wrote: 01/05/2020 09:40
Bloo wrote: 30/04/2020 23:41
awwwwwwwwwwwww
ja imam negdje raspadnute primjerke...raspadnuti od listanja :D
Ne poznajem niko ko je čitao taj teen magazin, a da sa njim nemaš nešto zajedničko.

Imam neke brojeve koji su još taze očuvani. Broj sa Cooliom na naslovnoj. Pa, onda onaj sa gostovanja U2 na Koševu.

U suštini, novine i stripove nikada nisam odvajao od ostatka kućne biblioteke, jer su itekako bitni za razumjevanje određenih životnih perioda.
Fan magazin je - u tom segmentu - bitan zbog svog onoga entuzijazma i optimizma da će nam se životi vratiti u normalu, i da će sve biti kao prije.
Bitan je zbog duha koji se sačuvao u ratu, bitan je zbog ljudi koji danas nikome više ništa i ne znače - Suad Sačmo Bejtović, Dino Bajramović, Amar Česić, (je l' ono i Sunčica Šehić?), Marko Čejović...ima još imena, ništa manje zaslužnih koje treba pomenuti, al' sam zaboravio neka od njih.

Marka Čejovića moram posebno spomenuti jer je autor jednog - slobodno se može reći - antologijskog feljtona o sub-kulturnoj podjeli Sarajeva i njenim vrstama i podvrstama - haustorčad, mahalci, punkeri, šminkeri...Prefinjena vrsta zajebancije, ali pogađa direktno u srž.

Offtopičarim, i to baš na temu od čega je taj magazin bio operisan - politike.
Crtica iz djetinjstva...skuckala novce i kupila FAN jer je to pod must i cover je total crn (ne sjecam se ko je bio na coveru), losa stampa....i tako trcim kuci sa trafike u znoju lica svoga da sto prije pocnem citati i stiscem magazin u rukama...dodem kuci i vidim da licim na Aliju Sirotanovica...i CSI otisci prstiju po coveru :|
I moje srece kad su mi objavili tekst/lyrics (bila je ta sekcija u FANu) pjesme U2...skinut starinskom metodom pušćaj, pauziraj, piši...kasnija provjera lyricsa kada smo uveli net ..blamaža :-?

Sačmo i Dino :kiselavoda:

I ja prestajem sa OT...divne reminiscencije.
:run:
Škobo Habu

#60203 Re: SDP

Post by Škobo Habu »

Bloo wrote: 01/05/2020 10:05
Crtica iz djetinjstva...skuckala novce i kupila FAN jer je to pod must i cover je total crn (ne sjecam se ko je bio na coveru), losa stampa....i tako trcim kuci sa trafike u znoju lica svoga da sto prije pocnem citati i stiscem magazin u rukama...dodem kuci i vidim da licim na Aliju Sirotanovica...i CSI otisci prstiju po coveru :|
I moje srece kad su mi objavili tekst/lyrics (bila je ta sekcija u FANu) pjesme U2...skinut starinskom metodom pušćaj, pauziraj, piši...kasnija provjera lyricsa kada smo uveli net ..blamaža :-?
Nemoj da te tražim sad... :mrgreen:

Sjo, sjećam se tako napis'o ja neku reakciju u Kebinom "Startu" na neki tekst. Još uvijek su postojale "reakcije čitalaca" tad. Početak 2000-ih.
I,ono, da ispadneš pametan više nego što jesi citiram neki stih od Radioheada.

Kad u sljedećem broju se javlja neki tip da me ispravi jer sam krivo razumio stih. :mrgreen:
drug_profi

#60204 Re: SDP

Post by drug_profi »

:mrgreen:
:thumbup:
madner

#60205 Re: SDP

Post by madner »

malakh wrote: 28/04/2020 18:47
madner wrote: 28/04/2020 13:29
malakh wrote: 28/04/2020 08:51 ti imas obraza nekome reci da je dzonas? podmeces procjenu elonomskog instituta za pravdanje sdpa, u kojem pise "bi trebali", a ne bi morali.

u drzavnoj sluzbi, bi trebali znaci jos minimalno dvije godine rada, od tog bi trebali.

priznajem, odlicno to radis, ali za naivce i suzdrzim se da te ne citiram i ti pomenes respiratore, po kojem sam samo napravio aluziju u odnosu na trole.

kakva opravdanja ocekivati i tako to.

a sto se tice trola, ti marzu nisi pominjao. fokus je bio kako su istisniti jedni, uhaoseni reketasi, a uvezeni ovi. garantiras li u postenje i moralnost pomenutih?

p.s. a cija je bila kupovina trola?
Naravno, za razliku od tebe nemam ovaj ljigavi modus operandi.

Ti dodjes sa zakljuckom i onda pokusavas po svaku cijenu ocuvati isti. I onda to izgleda ovako:

Dzonas: Primili su 30 ljudi.
Ja: Zamjenili su ljude koji su otisli u penziju.
Dzonas: Samo je 4 otislo u penziju, ovi sto su trebali mogu jos raditi.

Ovo znas da nije tacno, nego samo se nadas da ne mogu provjeriti kako ne bi ispao lazov.
Medjutim kao prvo KP zaposlenici nisu drzavni sluzbenici, kao drugo ovo su starosne penzije i nema nista od trebali bi. I bice i sljedecih godina jer je takva starosna struktura zaposlenih.

Dakle dzonas klasicni, zna da laze ali ide pa ako prodje prodje.

Ruzno za gledati, samo covjek bez principa moze tako nastupati.

Ja nista ne garantujem, samo ne branim pricu dokazanih reketasa i gledam cinjenice. Ista ekipa je jednom uvezla smece za istu cijenu, od kojeg gradjanani nisu imali nista. Zurnal inace cijenim, ali ovo im je veliki lapsus.

SBB.
poenta je što nije istina da su zamijenili ljude koji su otišli u penziju, a ti budi tu kada budu revizorski izvještaji, da vidimo tko je lagao, a tko ne.

ja pričam ma bazi onoga što je dostupno, a dostupne su četiri odluke o otpremninu zbog odlaska u penziju. 4, ne 30. baš na toj zvaničnoj stranici.

samo budi tu i nemoj se izgubiti kao za vik, kada sam postavio inspekcijski nalaz o poštenom konkursi, za kojeg si ti tvrdio da je posten. i tada sam za tebe bio lazov, pa si se izgubio, nekim čudom. da ne kažem usutio.

kada smo kod grasa, upravu grasa su činili kadrovi sdpa i nipa, zapravo još su tu, ali još malo.
Tako je, dovoljno je samo znati broj uposlenih i usporediti, od 350 do 355 se kretao broj.

Ne prima svako odpremninu, odkud ti to?

Nemam se sta izgubiti za VIK to je cisti dokaz za ovu pricu. Navedes nalaz koji pobije sve tvoje navode i ufatis se neceg novog sto nisi nikad tvrdio. Ja sam rekao da je sasvim logicno da ne budu primljeni samo stari clanovi ako je posten konkurs. Ti si tvrdio da su trebali biti primljeni samo stari clanovi.

I onda se ufatis internog pravilnika VIKa, kao da to ima neke veze sa tvojim prijasnim navodima. Nisam odgovorio na te navode jer nisam ni tvrdio da je to u redu ili ne.
putokaz1

#60206 Re: SDP

Post by putokaz1 »

Koliko god Nerko loš bio,a jest loš,uradio je nekoliko dobrih poteza
a)Odbio koaliciju s SDA,i nestanak partije
b)Riješio se petokolonaša SD SPID i sl
Hvala mu
doremifa

#60207 Re: SDP

Post by doremifa »

Grimizni Filter wrote: 02/05/2020 11:05 eno nikšić u Havazu kaže biće ovo teška i razorna godina za radnike i privredu, ma hajde nerko bogati :lol:
:lol: sta je trebao reci? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#60208 Re: SDP

Post by malakh »

madner wrote: 02/05/2020 08:58
Tako je, dovoljno je samo znati broj uposlenih i usporediti, od 350 do 355 se kretao broj.

Nemam se sta izgubiti za VIK to je cisti dokaz za ovu pricu. Navedes nalaz koji pobije sve tvoje navode i ufatis se neceg novog sto nisi nikad tvrdio. Ja sam rekao da je sasvim logicno da ne budu primljeni samo stari clanovi ako je posten konkurs. Ti si tvrdio da su trebali biti primljeni samo stari clanovi.

I onda se ufatis internog pravilnika VIKa, kao da to ima neke veze sa tvojim prijasnim navodima. Nisam odgovorio na te navode jer nisam ni tvrdio da je to u redu ili ne.
a gdje uporediti? jedini izbor gdje je to moguće jeste registar uposlenih, a oni ga ne ažuriraju.

što se otpremnine tiče, član 111. zakona o radu. svatko tko ima zaključen ugovor na neodređeno sa poslodavcem i bio je u radnom odnosu dužem od dvije godine, ima pravo na otpremninu. u praksi, svi se koriste sistem da isplate optreminu u iznosu od tri posljednje neto plaće.

pišem na bazi onoga što mi je dostupno. budući da nemam uvida u akte firme i da isti možda i nisu javno dostupni, mogu se složiti da sam nešto i pogriješio.
madner

#60209 Re: SDP

Post by madner »

malakh wrote: 02/05/2020 15:49

a gdje uporediti? jedini izbor gdje je to moguće jeste registar uposlenih, a oni ga ne ažuriraju.

što se otpremnine tiče, član 111. zakona o radu. svatko tko ima zaključen ugovor na neodređeno sa poslodavcem i bio je u radnom odnosu dužem od dvije godine, ima pravo na otpremninu. u praksi, svi se koriste sistem da isplate optreminu u iznosu od tri posljednje neto plaće.

pišem na bazi onoga što mi je dostupno. budući da nemam uvida u akte firme i da isti možda i nisu javno dostupni, mogu se složiti da sam nešto i pogriješio.
To se ne aplicira na penziju. Naravno u drzavnoj sluzbi su po sebe napravili povoljnije rjesenje, ali ono nije radnicko pravo.

Tako da je ta praksa u praksi limitirana i to na drzavnu sluzbu.
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/

#60210 Re: SDP

Post by malakh »

madner wrote: 02/05/2020 15:58

To se ne aplicira na penziju. Naravno u drzavnoj sluzbi su po sebe napravili povoljnije rjesenje, ali ono nije radnicko pravo.

a toplane nisu javna firma? ne bih se dalje natezao oko ovoga. sačekat ćemo mjesec dva i pretpostavljam da će se sve samo raspetljati.
madner

#60211 Re: SDP

Post by madner »

malakh wrote: 02/05/2020 16:01
madner wrote: 02/05/2020 15:58

a toplane nisu javna firma? ne bih se dalje natezao oko ovoga. sačekat ćemo mjesec dva i pretpostavljam da će se sve samo raspetljati.
Jesu javna, ali nisu drzavna sluzba. Zato i prijem radnika ide preko njihovih komisija.

Tako je, nova vlada uzurbano radi sve kako bi opet vratila svoje kadrove u javna preduzeca. Onda vise nece biti problema :D
muha_sa

#60212 Re: SDP

Post by muha_sa »

ima materijala i za ovu temu :-) :(

Banksy

#60213 Re: SDP

Post by Banksy »

Da, niko dosad nije ovako otvoreno govorio o Lagumdžijinom slučaju.

edit, Šteta što nije pričao o njegovom drugom, ratnom kriminalu kad mu se već formiran i dokumentiran slučaj, po Alijinom nalogu, opet zagubio u ladici, pisao je i o tome.
RunnerX

#60214 Re: SDP

Post by RunnerX »

Segmedina im svašta nagovori u Domu naroda
Roccohljup

#60215 Re: SDP

Post by Roccohljup »

Sudeci po ovom sto su u petak i subotu iznjeli miletic i pecanin na face, zlaji trebamo zahvaliti sto su pale optuznice za dodika o covica (a i njega samog).
Azimut Peronospore

#60216 Re: SDP

Post by Azimut Peronospore »

ВЛАСТЬ НАРОДУ!
ЗЕМЛЮ КРЕСТЬЯНАМ!
ФАБРИКИ РАБОЧИМ!
РИТАМ МАШИНА!
putokaz1

#60217 Re: SDP

Post by putokaz1 »

Neko ozbiljan sluša ŠPećanina
Bosanski_kralj

#60218 Re: SDP

Post by Bosanski_kralj »

Aner Žuljević se profiliše u finog političara.
Patton44

#60219 Re: SDP

Post by Patton44 »

Bosanski_kralj wrote: 04/05/2020 19:30 Aner Žuljević se profiliše u finog političara.
Profilise se ima 15god.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#60220 Re: SDP

Post by Chmoljo »

Možda i postane jednom političar.

A ti napišeš više od jedne rečenice.
malakh

#60221 Re: SDP

Post by malakh »

sada pecanin valja, a do prije dvije godine mu jebavali sve po spisku što je govorio da će podržati komšića, a i općenito.

žalosno je što politika od običnih ljudi pravi dvolicnjake.
drug_profi

#60222 Re: SDP

Post by drug_profi »

Što? Jel kad neko ne valja onda i kad kaže pravu stvar, ne treba se složiti s njim?
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#60223 Re: SDP

Post by izvrsni direktor »

malakh wrote: 04/05/2020 21:28 sada pecanin valja, a do prije dvije godine mu jebavali sve po spisku što je govorio da će podržati komšića, a i općenito.

Nekada je i mmoj glas imao komsic, pa ga vise nema. Sta je cudno sto ljudi promijene misljenje?

Nismo svi beskicmenjaci malače malače
kluz franjo

#60224 Re: SDP

Post by kluz franjo »

Chmoljo wrote: 04/05/2020 21:20 Možda i postane jednom političar.

A ti napišeš više od jedne rečenice.
E i ti si zahtjevan...
Ko tamo zna sastaviti više od jedne rečenice - bez obzira na smisao - njega/nju odmah biraju u Glavni odbor i Predsjedništvo stranke.
Vidi Zahiragić, Čolo itd...
RunnerX

#60225 Re: SDP

Post by RunnerX »

malakh wrote: 04/05/2020 21:28 sada pecanin valja, a do prije dvije godine mu jebavali sve po spisku što je govorio da će podržati komšića, a i općenito.

Svi smo mi nekad podržavali Komšića, znaš? Ali postoje ljudi koji mijenjaju mišljenje i nisu zadrti kao vi, kad nešto više ne ide, završiš sa tim i ideš dalje. Svaka osoba na planeti zemlji je nekada nekome vjerovala, pa se razočarala u istu. To je normalno u životu.
Post Reply