Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
bull21

#6001 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by bull21 »

Pretpostavljao sam da ću se morati peglati sa ovim... hvala na odgovoru. Valjda neću zakasniti, rok je do ponedeljka (zaključno sa ponedeljkom; opet guraju sve studente u 7).
beatfreak

#6002 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by beatfreak »

Zna li neko od anglista moze li se polagati Modernizam ako se nije polozio Transcendentalizam?
thekupus

#6003 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by thekupus »

Zna li iko kako ide upis na master studij? Konkretno, ako ima 5 mjesta za studente na budzetu i ljudi koji su prosle godine obnavljali (i kolizijom polozili znacajan broj predmeta, pa ce sad diplomirati u junu) apliciraju i popune tih 5 mjesta u julu, a meni ostaje jedan predmet i odbrana dodiplomskog u septembru pa da predam papire za master, meni ne ostaje druga opcija osim samofinanciranja? Iako recimo imam znacajno bolji prosjek od tih ljudi.
P308

#6004 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by P308 »

thekupus wrote:Zna li iko kako ide upis na master studij? Konkretno, ako ima 5 mjesta za studente na budzetu i ljudi koji su prosle godine obnavljali (i kolizijom polozili znacajan broj predmeta, pa ce sad diplomirati u junu) apliciraju i popune tih 5 mjesta u julu, a meni ostaje jedan predmet i odbrana dodiplomskog u septembru pa da predam papire za master, meni ne ostaje druga opcija osim samofinanciranja? Iako recimo imam znacajno bolji prosjek od tih ljudi.
Da, tako je, osim ako nisu nesto promijenili. Kada sam ja upisivao master studij (prije dvije godine) dogodilo mi se isto to. Sva mjesta su vec bila popunjena kada sam ja predao dokumente na drugom roku. Primljen sam kao samofinansirajuci iako sam imao veci prosjek. Naravno ako nakon godnu dana postignes prosjek 8,5 mozes pisati molbu da te prebace u redovne (na budzetu).
Mantis

#6005 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Mantis »

Koliko primaju redovnih na historiji, ima li prijemnog i koji se predmeti gledaju, je li teško upasti u redovne?
Juliuscezar

#6006 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Juliuscezar »

Mantis wrote:Koliko primaju redovnih na historiji, ima li prijemnog i koji se predmeti gledaju, je li teško upasti u redovne?

Prijemnog nema, sto se predmeta tice mislim da se gleda opci uspjeh, historija, bosanski i strani jezik. Po starim listama primljenih ne bih rekao da je tesko upasti u redovne, ja se barem nadam da cu upasti jer sam prolazio sa 5 i referentni predmeti su mi ako se dobro sjecam sve petice.
Uglavnom sretno :bih: :bih:
Tegla ajvara

#6007 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Tegla ajvara »

Gledaju se takođe i Sociologija, Filozofija i slični predmeti. Upasti nije teško u redovne, za nekog ko je prolazio solidnom čvrkom (ja sam recimo bio 31. a prolazio sam sa 3,5).

ps: prima se 30 redovnih.
mini2

#6008 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by mini2 »

prijavila sam na početku zimskog semestra izborne predmete za zimski i ljetni semestar. u međuvremenu sam odlučila da bih ipak drugi izborni a kojeg nisam prijavila na studentskoj. zanima me da li ga mogu promijeniti ili ako to ne dozvole na studentskoj da "na svoju ruku" idem na željeni izborni (neprijavljen)? da li je neko bio u sličnoj situaciji?
P308

#6009 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by P308 »

mini2 wrote:prijavila sam na početku zimskog semestra izborne predmete za zimski i ljetni semestar. u međuvremenu sam odlučila da bih ipak drugi izborni a kojeg nisam prijavila na studentskoj. zanima me da li ga mogu promijeniti ili ako to ne dozvole na studentskoj da "na svoju ruku" idem na željeni izborni (neprijavljen)? da li je neko bio u sličnoj situaciji?
Ma slobodno na svoju ruku idi. Tako sam i ja. Doduse jedan izborni sam uzeo kod prof. Fatime Lacevic a drugi kod prof. Nihada Agica, oboje su stariji (i divni) ljudi i nisu pravili nikakav problem. Mozda mladji profesori vode neku evidenciju ko se prijavio. Jedini problem je sto neces moci prijaviti ispit preko ISSS-a vec ces morat licno nositi zelenu prijavnicu kod profesora i kasnije predati na studentsku :)
trcicu trceci

#6010 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by trcicu trceci »

Jesu li produzili upis semestra i ovjeru?
Klitemnestraaa

#6011 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Klitemnestraaa »

Zna li iko mogu li se upisati dva jednopredmetna studija redovno? Za ovaj drugi bih uradila prijepis ocjena iz srednje skole i predala. Vanredno mi je preskupo 900 po godini, a ne mogu dvopredmetni jer sam 1. godina jednog odsjeka i upisala bih dogodine 2. godinu ovog sadasnjeg i prvu godinu komparativne knjizevnosti.
Klitemnestraaa

#6012 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Klitemnestraaa »

Zna li iko mogu li se upisati dva jednopredmetna studija redovno? Za ovaj drugi bih uradila prijepis ocjena iz srednje skole i predala. Vanredno mi je preskupo 900 po godini, a ne mogu dvopredmetni jer sam 1. godina jednog odsjeka i upisala bih dogodine 2. godinu ovog sadasnjeg i prvu godinu komparativne knjizevnosti.
EliasVeskot

#6014 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by EliasVeskot »

Ostao mi je jedan tezak ispit, upisana po starom rezimu studiranja (2002), ne znam hocu li ga stici poloziti zbog x razloga, Znam da je rok oktobar 2015, ali ne znam sda da radim, da se prebacim na Bolonju? Isla sam jednom u studentsku ali me teta vratila, kao imas vremena..
Individualism18

#6015 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Individualism18 »

EliasVeskot wrote:Ostao mi je jedan tezak ispit, upisana po starom rezimu studiranja (2002), ne znam hocu li ga stici poloziti zbog x razloga, Znam da je rok oktobar 2015, ali ne znam sda da radim, da se prebacim na Bolonju? Isla sam jednom u studentsku ali me teta vratila, kao imas vremena..
Da sam na tvom mjestu ja bih se natjerala, bez obzira na tih "x razolga", da položim taj ispit. Ako planiraš završavati fakultet, onda ga svakako moraš položiti i bolje ti je sada "zapeti" i završiti to, nego sebi život komplikovati prelaskom na Bolonju. Do oktobra imaš vremena da to naučiš ma koliko teško bilo.
Rijeka_snova

#6016 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Rijeka_snova »

Je l' neko od vas vadio krvne nalaze gore na studentskoj poliklinici? Znam da se krv daje 7:30-9:30h, ali nisam upratila doktoricu gdje tacno, na kojem spratu i u kojoj sobi pa zna li neko drugi?
Last edited by Rijeka_snova on 08/03/2015 18:35, edited 1 time in total.
trcicu trceci

#6017 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by trcicu trceci »

Rijeka_snova wrote:Je l' neko od vas vadio krvne nalaze gore na studentskoj poluklinici? Znam da se krv daje 7:30-9:30h, ali nisam upratila doktoricu gdje tacno, na kojem spratu i u kojoj sobi pa zna li neko drugi?
mislim da je drugi sprat sa desne strane, s desne je strane, pise labaratorijski nalazi i jos nesto, ne mozes fuliti samo prati sta pise gore
P.S: nemoj se nervirati kada sretnes ufuranog doktora, mada je mene iznerviro, uh :D
Rijeka_snova

#6018 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Rijeka_snova »

trcicu trceci wrote: mislim da je drugi sprat sa desne strane, s desne je strane, pise labaratorijski nalazi i jos nesto, ne mozes fuliti samo prati sta pise gore
P.S: nemoj se nervirati kada sretnes ufuranog doktora, mada je mene iznerviro, uh :D
Hvala :thumbup: Nekako uvijek ocekujem te nafurane, pa me neki onda iznenade svojom finocom i ljubaznoscu, kao npr. doktorica Lejla :)
motol

#6019 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by motol »

E, ja bi samo da pitam znal neko gdje da nadjem ili kako da dodjem do rezultata prijemog ispita na ovom fakultetu u nekoj od prethodnih godina, zanima me da vidim koliko otprilike bude prijavljenih na kojem odsijeku i da znam otprilike koliko mi bodova treba i sta se gleda pri upisu na odredjeni odsijek, ako neko zna neki od ovih odgovora bio bih jako zahvalan ili ako mi nadje ove rezultate, ja sam se sinoc slomio trazeci i nisam nasao.
P308

#6020 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by P308 »

motol wrote:E, ja bi samo da pitam znal neko gdje da nadjem ili kako da dodjem do rezultata prijemog ispita na ovom fakultetu u nekoj od prethodnih godina, zanima me da vidim koliko otprilike bude prijavljenih na kojem odsijeku i da znam otprilike koliko mi bodova treba i sta se gleda pri upisu na odredjeni odsijek, ako neko zna neki od ovih odgovora bio bih jako zahvalan ili ako mi nadje ove rezultate, ja sam se sinoc slomio trazeci i nisam nasao.
Koji odsjek te zanima? Prijemnog nema osim za psihologiju i anglistiku, to je ponovljeno vec mnogo puta, a rangiranje se vrsi na osnovu opceg uspjeha te uspjeha iz pojedinacnih predmeta.
motol

#6021 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by motol »

E hvala ti to za prijemni, a to za racunjanje opceg uspjeha mi je jasno, a konkretno me zanimaju filozofija i sociologija najvise, dal ih se puno prijavi tu, koliko redovnih primaju i samofinansirajucih i koji predmeti se tu gledaju dal npr. za filozofiju samo filozofija ili i jos neki predmet, eto, jos jednom hvala na odgovoru :)
P308

#6022 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by P308 »

motol wrote:E hvala ti to za prijemni, a to za racunjanje opceg uspjeha mi je jasno, a konkretno me zanimaju filozofija i sociologija najvise, dal ih se puno prijavi tu, koliko redovnih primaju i samofinansirajucih i koji predmeti se tu gledaju dal npr. za filozofiju samo filozofija ili i jos neki predmet, eto, jos jednom hvala na odgovoru :)
Obicno se gledaju bosanski i engleski jezik, a u tvom slucaju, pored navedena dva, gledat ce se i filozofija ukoliko si istu imao u toku skolovanja (ukoliko nisi, mislim da se gleda historija). Filozofija i sociologija su "mali" odsjeci, zainteresiranost je relativno mala i ukoliko si imao solidan prosjek (vrlodobar ili odlican), mislim da nema razloga za brigu, posebno ukoliko dokumente predas odmah na prvom roku jer se obicno na drugom roku prijavi veci broj ljudi (valjda pokusaju negdje drugo a filozofija im bude alternativa, ne bih znao reci). Uglavnom, mislim da nemas razloga za brigu :)
motol

#6023 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by motol »

E hvala ti puno drug na opsirnijem odgovoru, prosjeci mi nisu bas idealni i vec sam izracunao otrpilike koliko bodova bi trebao imati, na prosjeke 14 od 20, za predmete 30 od 40, ako se tako racuna, prve dvije godine gimnazije su me bas zeznule i bas me nervira sto moram smarati s ovim pitanjima ovdje, ali na stranici fakulteta nema starijih podataka od decembra prosle godine tako da na internetu nemam apsolutno nikakvih informacija ni o cemu sto me zanima, koliko bi mi znacilo samo da vidim s koliko bodova su se prosle godine upisivali na ova dva odsjeka jer koliko sam shvatio na ovom fakultetu je najbitnije donijeti dobru odluku na pocetku, a takodjer nisam vidio da igdje ima ovoliko opcija i mogucnosti zato mi je potrebno sto vise podataka i stvarno se izvinjavam sto zamaram s ovim i jos jedno hvala P308 za izdvojeno vrijeme da mi se objasni nesto :)
Juliuscezar

#6024 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Juliuscezar »

Je li bolje za studiranje na Filozofskom fakultetu stanovati na Bjelavama ili Nedzaricima ?
Denox

#6025 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Denox »

bhnapoleon1 wrote:Je li bolje za studiranje na Filozofskom fakultetu stanovati na Bjelavama ili Nedzaricima ?
Rekao bih Nedžarići, nemaš skoro ništa pješke, dok gore imaš.
Post Reply