nije da branim te idiote koji ne zna ni sta je kadet ili golf sa 150+ konja,vazno je da on moze 2. 100+km/h ici.ali ne mozete sve kadete i golfove u isti kos stavljati jer ima raje koja ima isto kadeta gsi ili gti-a ali ih cuvaju da su mozda bolja neko pola ovih novih auta i voze normalno.eto ja imam san i zelju kad budem sa parama uzeti gsi-a, ono djecacki sanJThomas wrote:ma zezam se bolan.
kakve su to (samo)ubice sa "napucanim" kadetima i golfovima 2 starim 25+ godina...
SARAJEVO - CRNA HRONIKA
- cappy_tempo
#6001 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
-
zonbirile
#6002 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
--------------------------------------JThomas wrote:ma zezam se bolan.
kakve su to (samo)ubice sa "napucanim" kadetima i golfovima 2 starim 25+ godina...
ne treba ti zagrada,to su ubice
-
ssmmiilleeyy
#6003 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Joj što ne mogu ovih što prikazuju Općinu Novi Grad kao naselje socijalno ugroženih,ako je tako zašto su ovako visoke cijene stanova. Ne kontam zašto pravite generalizaciju
Sad ispade da na Bistriku i na Bjelavama živi sve gospoda,a dobro znam da i gore ima Jalijaša i siromašnih
Ima još dosta razloga zašto se neki odluče baviti kriminalom
Eto podjimo samo od Kafića 90 % su u vlasnistvu (ex) kriminalaca i to svi znaju

Nego nama fali Zatvora i sudska muda ko lubenice pa kad mu sloze kaznu od 10 god nikad mu vise nece pas na pamet da puca,krade,otima,diluje
Lijepi IRAN
Sad ispade da na Bistriku i na Bjelavama živi sve gospoda,a dobro znam da i gore ima Jalijaša i siromašnih
Ima još dosta razloga zašto se neki odluče baviti kriminalom
Eto podjimo samo od Kafića 90 % su u vlasnistvu (ex) kriminalaca i to svi znaju
Nego nama fali Zatvora i sudska muda ko lubenice pa kad mu sloze kaznu od 10 god nikad mu vise nece pas na pamet da puca,krade,otima,diluje
Lijepi IRAN
- Comrad
#6004 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Kolike su kazne za pokusaj ubistva. Kako to ide. Je li ima razlike u kaznama, ako se puca na policajca. Laik sam sto se prava tice, pa me zanima.
http://www.glassrpske.com/vijest/6/hron ... cajca.html
Nekako je ovaj dogadjaj na Skenderiji prosao relativno tiho. Hebote 22 metka ispucao lik u 10h navecer u sred grada!!! Vlasti sute li sute. Ponasaju se ko da je to normalno. Kad ih vec ne hapse kad treba, evo im sad dobrog povoda. Zadji i pohapsi. Pa i ubij ako treba. Koji ce djavo one puske onim specijalcima, ako ih ne mogu koristiti - za ukras. Kome oni treniraju po cijeli dan i pucaju u mete. Pa dajte im ovlasti posrane nek pucaju. Nek se zalete po stanovima i gotova stvar, od 10 barem 2-3 ce zapucat na njih, nek im uzvrate "manjom" paljbom i zavrsena stvar.
Ne vidim drugi nacin da se pojedinci koji prave probleme maknu sa ulice. Ne mozes ti bolan nad krimosom od 30+ godina pravit nekakvu resocijalizaciju. Mi nemamo taj sistem, ali policajci imaju puske. Da ne govorim o ovim momcima u usponu, kao eto doci ce pameti. Ma nece, nece nikad. To je znao Tito, to zna i Kastro...pa fino napravi prijatelju problem, ali te sutra nema. Pa ce vidjet hadzo kad mu odjednom pocnu nestajat pajdasi u mraku, sta ce i kako ce. Ne kazem da je i to ispravno, ali valjda se moze naci neko srednje rjesenje.
I jedno pitanje, da li je poslije rata policajac ubio, usmrtio nekog kriminalca. Koliko ima takvih slucajeva? Kad ovo procita 15-godisnjak, on ce ici linijom manjeg otpora. Zasto se muciti, ici u skole, traziti posao, peglati se, kad moze doci do para na veoma lak nacin i bez ikakve odgovornosti.
Zarazeno tkivo treba odstraniti, na ovakav ili onakav nacin, a para za zatvore i te neke programe resocijalizacije nemamo.
Nekako je ovaj dogadjaj na Skenderiji prosao relativno tiho. Hebote 22 metka ispucao lik u 10h navecer u sred grada!!! Vlasti sute li sute. Ponasaju se ko da je to normalno. Kad ih vec ne hapse kad treba, evo im sad dobrog povoda. Zadji i pohapsi. Pa i ubij ako treba. Koji ce djavo one puske onim specijalcima, ako ih ne mogu koristiti - za ukras. Kome oni treniraju po cijeli dan i pucaju u mete. Pa dajte im ovlasti posrane nek pucaju. Nek se zalete po stanovima i gotova stvar, od 10 barem 2-3 ce zapucat na njih, nek im uzvrate "manjom" paljbom i zavrsena stvar.
Ne vidim drugi nacin da se pojedinci koji prave probleme maknu sa ulice. Ne mozes ti bolan nad krimosom od 30+ godina pravit nekakvu resocijalizaciju. Mi nemamo taj sistem, ali policajci imaju puske. Da ne govorim o ovim momcima u usponu, kao eto doci ce pameti. Ma nece, nece nikad. To je znao Tito, to zna i Kastro...pa fino napravi prijatelju problem, ali te sutra nema. Pa ce vidjet hadzo kad mu odjednom pocnu nestajat pajdasi u mraku, sta ce i kako ce. Ne kazem da je i to ispravno, ali valjda se moze naci neko srednje rjesenje.
I jedno pitanje, da li je poslije rata policajac ubio, usmrtio nekog kriminalca. Koliko ima takvih slucajeva? Kad ovo procita 15-godisnjak, on ce ici linijom manjeg otpora. Zasto se muciti, ici u skole, traziti posao, peglati se, kad moze doci do para na veoma lak nacin i bez ikakve odgovornosti.
Zarazeno tkivo treba odstraniti, na ovakav ili onakav nacin, a para za zatvore i te neke programe resocijalizacije nemamo.
- JThomas
#6005 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
ja sam siguran da će ovaj konkretni lik dobiti zasluženu kaznu. natovariće oni njemu sve, pokušaj ubistva, izazivanje opšte opasnosti, napad na službenu osobu...al' ono što je žalosno, jeste da se to po pravilu dešava samo kad je slučaj medijski eksponiran.
- hotazmaj
#6006 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
U Nedzaricima se neki lik sa peugeotom 206 isprevrtao. Ne izgleda bas bezazleno a i hitna je malo nakon toga proletila prema Nedzaricima.
- nellington
#6007 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Eh da je bilo 10 uveče - bilo je nekih 5 popodne... Ma sramota kako se prelazi preko nekih stvari. Bilo je slučajeva da policajac ubije kriminalca: Abdulah Bedr je ubijen pri hapšenju Lionela Dimona i Moluda Bugelana (ubice noćnog čuvara Autotecha i policajca u Raspotočju) u Zenici, na Mokušnicama. Jedan od policajaca koji je učestvovao u toj izuzetno teškoj akciji hapšenja je teško ranjen - ustrijelio ga Dimon, dobio je zlatnu policijsku značku, a nakon nekog vremena je decertificiran.Comrad wrote:Kolike su kazne za pokusaj ubistva. Kako to ide. Je li ima razlike u kaznama, ako se puca na policajca. Laik sam sto se prava tice, pa me zanima.
- Comrad
#6008 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Ma problem je sto su kod nas presmijesne kazne ili se ne koriste ove maksimalne. Jbt, citam po novinama oni neki slucajevi ubistva, koji nisu toliko "poznati", tipa ubije komsiju, ubije zenu, brata itd. Zalosne kazne, ne mogu da vjerujem da se za ubistvo sa namjerom moze dati bilo kakva kazna ispod barem 30 godina. To je kod nas nemoguce. Dodje covjek, isplanira, dodje, ubije, sakrije tragove i dobije nekih 13 godina.
Je li kod postoji mogucnost da se dobije dozivotni zatvor? Ili je max 40 godina? I ne znam koji je pravni pojam za to, ali zasto se ne mogu kazne dodati jedna na drugu. Evo ovaj, pokusaj ubistva 20 god, izazivanje opce opasnosti 5 godina, nosenje oruzja 3 godine itd. Moze se tu nakupit finih 30-35 godina. Al ne, oni ce njemu to sve objediniti u jedinstvenu kaznu zatvora od 9 godina i jos ga eto svaki vikend kuci da mu puska ne zahrdja.
Je li kod postoji mogucnost da se dobije dozivotni zatvor? Ili je max 40 godina? I ne znam koji je pravni pojam za to, ali zasto se ne mogu kazne dodati jedna na drugu. Evo ovaj, pokusaj ubistva 20 god, izazivanje opce opasnosti 5 godina, nosenje oruzja 3 godine itd. Moze se tu nakupit finih 30-35 godina. Al ne, oni ce njemu to sve objediniti u jedinstvenu kaznu zatvora od 9 godina i jos ga eto svaki vikend kuci da mu puska ne zahrdja.
- JThomas
#6009 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
45 godina je maksimum.
ma može se po zakonu štošta, pročitaj član 54. KZ FBiH, kod kazne zatvora jedinstvena kazna samo ne smije dostići zbir pojedinačnih kazni...ali se u praksi najčešće izriče bitno manja kazna. žalosno je da se pravedne kazne izriču gotovo samo onda kad je slučaj medijski eksponiran. a tome značajno pridonosi i nedostatak zatvorskih kapaciteta.
ovo bi se moglo tretirati kao pokušaj ubistva pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju, ili pokušaj ubistva službene osobe na dužnosti, za šta se može izreći i dugotrajni zatvor (20-45 godina)...ali pitanje je da li hoće.
ma može se po zakonu štošta, pročitaj član 54. KZ FBiH, kod kazne zatvora jedinstvena kazna samo ne smije dostići zbir pojedinačnih kazni...ali se u praksi najčešće izriče bitno manja kazna. žalosno je da se pravedne kazne izriču gotovo samo onda kad je slučaj medijski eksponiran. a tome značajno pridonosi i nedostatak zatvorskih kapaciteta.
ovo bi se moglo tretirati kao pokušaj ubistva pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju, ili pokušaj ubistva službene osobe na dužnosti, za šta se može izreći i dugotrajni zatvor (20-45 godina)...ali pitanje je da li hoće.
-
samo_ovaj_put
#6010 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
dobro ga je skrsiohotazmaj wrote:U Nedzaricima se neki lik sa peugeotom 206 isprevrtao. Ne izgleda bas bezazleno a i hitna je malo nakon toga proletila prema Nedzaricima.
inace na potezu od televizije do doma u nedjaricima cesto bude nesreca,uglavnom zbog velike brzine,i onda kolaps u saobracaju naravno jer su vrlo cesto sve tri trake blokirane
-
ultra@rajvosa
#6011 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Jutros oko pola 6,blizu Binjezeva,cini mi se reno se zabio u kamion,rezali su auto da izvuku povrijedjene
,zna li neko nesto vise ?
- Creasy
#6012 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
JThomas wrote:ja sam siguran da će ovaj konkretni lik dobiti zasluženu kaznu. natovariće oni njemu sve, pokušaj ubistva, izazivanje opšte opasnosti, napad na službenu osobu...al' ono što je žalosno, jeste da se to po pravilu dešava samo kad je slučaj medijski eksponiran.
Nece mu natovariti to sto si nabrojao, to ga svakako sleduje...
- JThomas
#6013 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
jah, uhvati se za riječ, prošli put si se provalio, pa hajmo jovo nanovo.
"natovariti" kažem, iz vrlo jednostavnog razloga što u praksi vrlo često i ne "natovare" sve što sleduje...
"natovariti" kažem, iz vrlo jednostavnog razloga što u praksi vrlo često i ne "natovare" sve što sleduje...
- Creasy
#6014 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Ko se provalio, o cemu ti?JThomas wrote:jah, uhvati se za riječ, prošli put si se provalio, pa hajmo jovo nanovo.
- JThomas
#6015 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
o znaš.
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... start=6050
što se hvataš za riječ? šta hoćeš time da postigneš?
- Creasy
#6016 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
JThomas wrote:o znaš.
Znas li sta je tvoj problem? Pogresno se izrazavas. Ne napises precizno ono sto mislis. Eto i taj primjer sto si naveo, fino sam ti objasnio da se iz tvog posta cini da se policija plasi kriminalaca, a ti meni na to odgovori "da se palim k'o kutnjak..." I evo sad opet isto.
Ne hvatam se ja za rijec, nego ti malo vjezbaj da nedvosmisleno napises svoje misljenje.
- JThomas
#6017 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
nije istina, ja sam tačno i izričito napisao da je to zato što sistem ne štiti policiju, u istoj rečenici. a to što ti nisi pročitao, tvoj problem.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#6018 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
zašto da sistem štiti one koji imaju zakon u svojim rukama

- respo
#6019 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
nemaju oni zakon bas u svojim rukama al eto
-
felichi
#6020 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
nakon zujevine bilo je jasno sta je policija.
- smak
#6021 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
ne raspravljaj se snjim zbodiiiiiiii gaaaa, zbodiii gaaaaaa... 
-
zonbirile
#6022 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
u svim normalnim zemljama svijeta napad na policajca se extra sankcioniše,a boga mi se i progleda kroz prste kada mu kolege oleše napadača.
-
mahalas505
#6023 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Svida mi se kad neko konkretno navede neke stvari.JThomas wrote:45 godina je maksimum.
Ne vezano sa ovaj post, u jednom od predhodnih postova si naveo da skoro svaki zakon ima "lufta" da bi sudija imao odredjenu slobodu kod izricanja presude. E upravo ja sam govorio o ovom "luftu" (iako je prepisan iz evropskih zakona i ne nuzno dobro prepisan), koji se dosta lose koristi od stane sudija. Zato ja kazem da ne moze evropski zakon ako je razmisljanje i mentalni sklop ljudi naopak. Jednostavno, ne mozes ti nasem sudiji dati toliko slobode u sudskom procesu, nije ni on ni drustvo spremno za takve zakone. I sve je to posljedica ad-hoc rjesenja, ali to je vec druga diskusija.
- JThomas
#6024 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
ama jednostavno moraš, jer svaki slučaj ima posebna obilježja, olakšavajuće ili otežavajuće okolnosti, različit stepen krivice...
mijenjanje svijesti je proces koji traje vijekovima. ali po meni najveća razlika jednim ad hoc potezom bi se napravila kad bi se diglo još par kaznionica. makar bi sitnija riba dobijala kazne bliže zasluženim. doduše, bio bi gigantski budžetski trošak...ma ne možeš biti pametan.
mijenjanje svijesti je proces koji traje vijekovima. ali po meni najveća razlika jednim ad hoc potezom bi se napravila kad bi se diglo još par kaznionica. makar bi sitnija riba dobijala kazne bliže zasluženim. doduše, bio bi gigantski budžetski trošak...ma ne možeš biti pametan.
- perfect_guy
#6025 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
sad će ovaj neradin srediti da ga proglase neuračunljivim