jeza u ledja wrote:ahuseino wrote:jeza u ledja wrote:
Pa i Kinezi imaju akademije.
Pa gdje sam rekao da nemaju? Samo impliciram da nisu kompetitivni, i da su Indijci bolji po tome.
IIT (skup univerziteda) je u rangu MIT-a (ako si cuo za nj'). Generalno, ne znam koji je stvarni broj, ali moje osjecanje kroz iskustvo je da je vise Indijaca nego Kineza na postdiplomskim studijama ovdje, pogotovo na dobrim skolama. Ovo i ne mora biti istina, spekulisem, ali sigurno mogu tvrditi da je velika disproporcija u korist Indijaca evidentna kroz pokretanje technology or science startup co's. Sto je i dobro kazalo o kvaliteti njihovog obrazovanja.
U tehnologiji smo davno poceli da outsource high tech jobs u Indiju (cak i moj poslodavac), u kinu samo labor (manufacturing and assy.).
Buraz ti poredis dva svijeta. Indija je kapitalisticka i otvorena zemlja dok Kina ima institucionaliziran sistem. Ne mozes ih porediti. Normalno da se poslovi outsource vise u Indiju jer postoje mnogo bolji uslovi nego da to radis u Kini. Ne znam ni ja brojke i mrsko mi je sad to guglat jer nije ni toliko bitno, ali ne bih rekao da je Indija ispred Kine u kvaliteti obrazovanja.
@ Ko to tamo peva, pises gluposti
Prvo mislim da se mogu porediti iako su dva svijeta, jedan - vaki', drugi - 'naki. Zato sto imaju rapidan rast i rapidan ulazak kapitala, kros-polinirani su sa zapadom, i ako je Kina zatvorena oni
hoce, da se fataju u kolo svjetske dominacije (ako to ne priznaju jos, vidjecemo za deceniju ili dvije - sad im je fol samo fokus lokalna dominacija). Eno poceli su i vojnu industriju jacati (vise) nedavno.
Drugo (a glede ovog prvog) mislim da me nisi shvatio sa startups-ima. Mislio sam reci da od Kineza i Indijaca ovdje (u USA) puno vise isplivavaju kao vrhunski tehnolozi, naucnici i inzenjeri (cak i biznizmeni) - Indijci. Nisam mislio tamo u njihovim zatvorenijim drustvima.
Dalje sto se tice rada (i uslova rada), poenta sto sam pravio je da Americke firme izvoze i IP poslove u Indiju (ali ne u Kinu), sto se sada desava prvi put u istoriji. Do sada je bilo samo proizvodnja i u Kinu i u Indiju, a danas Intel otvara istrazivacki centar u Indiji, moja kompanija uposljava kojekakve inzenjere i dizajnere dole (sta ja mislim o kvaliteti ovoga rada i komunikacije je druga stvar

)... a sve zbog dobrog akademskog razvoja, obrazovanja i potencijalne saradnje sa univerzitetima (po zapadnjackoj recepturi). Sve u svemu, tamo njima industrija jaca. A ja duboko vjerujem da je INDUSTRIJA nosilac jedne ekonomije (pisaj sve ostalo

).