Obama i SAD (2008-2016)

Post Reply
jeza u ledja

#6001 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

ahuseino wrote:
jeza u ledja wrote: Pa i Kinezi imaju akademije. :)
Pa gdje sam rekao da nemaju? Samo impliciram da nisu kompetitivni, i da su Indijci bolji po tome.

IIT (skup univerziteda) je u rangu MIT-a (ako si cuo za nj'). Generalno, ne znam koji je stvarni broj, ali moje osjecanje kroz iskustvo je da je vise Indijaca nego Kineza na postdiplomskim studijama ovdje, pogotovo na dobrim skolama. Ovo i ne mora biti istina, spekulisem, ali sigurno mogu tvrditi da je velika disproporcija u korist Indijaca evidentna kroz pokretanje technology or science startup co's. Sto je i dobro kazalo o kvaliteti njihovog obrazovanja.

U tehnologiji smo davno poceli da outsource high tech jobs u Indiju (cak i moj poslodavac), u kinu samo labor (manufacturing and assy.).
Buraz ti poredis dva svijeta. Indija je kapitalisticka i otvorena zemlja dok Kina ima institucionaliziran sistem. Ne mozes ih porediti. Normalno da se poslovi outsource vise u Indiju jer postoje mnogo bolji uslovi nego da to radis u Kini. Ne znam ni ja brojke i mrsko mi je sad to guglat jer nije ni toliko bitno, ali ne bih rekao da je Indija ispred Kine u kvaliteti obrazovanja.

@ Ko to tamo peva, pises gluposti
jeza u ledja

#6002 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

Skijaš wrote:Kina nikad nije imala globalne pretenzije niti će to biti slučaj u budućnosti. Dovoljno im je da im niko u neposrednom komšiluku nije prijetnja, a za nas u Evropi ili za Afriku ih boli briga. Ulagaće gdje vide interes, politička dominacija svijetom to nije.
Kinu itekako interesuje Afrika, cak sta vise, jedni su od glavnih igraca u naftoj bogatom Sudanu i Angoli. Nemaju toliki interes da se gonjaju po svijetu jer im je vjerovatno za sada dovoljno veliko ono sto imaju - preko milijardu ljudi.
ahuseino

#6003 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ahuseino »

jeza u ledja wrote:
ahuseino wrote:
jeza u ledja wrote: Pa i Kinezi imaju akademije. :)
Pa gdje sam rekao da nemaju? Samo impliciram da nisu kompetitivni, i da su Indijci bolji po tome.

IIT (skup univerziteda) je u rangu MIT-a (ako si cuo za nj'). Generalno, ne znam koji je stvarni broj, ali moje osjecanje kroz iskustvo je da je vise Indijaca nego Kineza na postdiplomskim studijama ovdje, pogotovo na dobrim skolama. Ovo i ne mora biti istina, spekulisem, ali sigurno mogu tvrditi da je velika disproporcija u korist Indijaca evidentna kroz pokretanje technology or science startup co's. Sto je i dobro kazalo o kvaliteti njihovog obrazovanja.

U tehnologiji smo davno poceli da outsource high tech jobs u Indiju (cak i moj poslodavac), u kinu samo labor (manufacturing and assy.).
Buraz ti poredis dva svijeta. Indija je kapitalisticka i otvorena zemlja dok Kina ima institucionaliziran sistem. Ne mozes ih porediti. Normalno da se poslovi outsource vise u Indiju jer postoje mnogo bolji uslovi nego da to radis u Kini. Ne znam ni ja brojke i mrsko mi je sad to guglat jer nije ni toliko bitno, ali ne bih rekao da je Indija ispred Kine u kvaliteti obrazovanja.

@ Ko to tamo peva, pises gluposti
Prvo mislim da se mogu porediti iako su dva svijeta, jedan - vaki', drugi - 'naki. Zato sto imaju rapidan rast i rapidan ulazak kapitala, kros-polinirani su sa zapadom, i ako je Kina zatvorena oni hoce, da se fataju u kolo svjetske dominacije (ako to ne priznaju jos, vidjecemo za deceniju ili dvije - sad im je fol samo fokus lokalna dominacija). Eno poceli su i vojnu industriju jacati (vise) nedavno.

Drugo (a glede ovog prvog) mislim da me nisi shvatio sa startups-ima. Mislio sam reci da od Kineza i Indijaca ovdje (u USA) puno vise isplivavaju kao vrhunski tehnolozi, naucnici i inzenjeri (cak i biznizmeni) - Indijci. Nisam mislio tamo u njihovim zatvorenijim drustvima.

Dalje sto se tice rada (i uslova rada), poenta sto sam pravio je da Americke firme izvoze i IP poslove u Indiju (ali ne u Kinu), sto se sada desava prvi put u istoriji. Do sada je bilo samo proizvodnja i u Kinu i u Indiju, a danas Intel otvara istrazivacki centar u Indiji, moja kompanija uposljava kojekakve inzenjere i dizajnere dole (sta ja mislim o kvaliteti ovoga rada i komunikacije je druga stvar 8) :wink: )... a sve zbog dobrog akademskog razvoja, obrazovanja i potencijalne saradnje sa univerzitetima (po zapadnjackoj recepturi). Sve u svemu, tamo njima industrija jaca. A ja duboko vjerujem da je INDUSTRIJA nosilac jedne ekonomije (pisaj sve ostalo :wink: ).
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#6004 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by Chmoljo »

ahuseino wrote: Drugo (a glede ovog prvog) mislim da me nisi shvatio sa startups-ima. Mislio sam reci da od Kineza i Indijaca ovdje (u USA) puno vise isplivavaju kao vrhunski tehnolozi, naucnici i inzenjeri (cak i biznizmeni) - Indijci. Nisam mislio tamo u njihovim zatvorenijim drustvima.
a doktori? :mrgreen: pa više je postao kliše vidjeti u nekoj seriji ili filmu, Indijca u bijeloj kuti :mrgreen:
jeza u ledja

#6005 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

Ma to se samo tako kaze da se ne mogu porediti. Hocu da kazem da su dva razlicita svijeta.

Jeste tacno je da mnogo vise startups pocinju Indijci u Americi, ali kazem ti da u Indiji ne postoji sistem , dok u Kini postoji. Ljudi iz Kine idu kroz taj sistem i o njima se brine drzava, oni nisu ni navikli na kapitalisticko poduzetnistvo.

Vjerovatno si kao i ja upoznao stotine i stotine i Kineza i Indijaca i uvjerio se da su Indijci mnogo otvoreniji i slicniji nama Zapadnjacima u mentalitetu nego Kinezi. Ja sam uvijek lakse postajao "raja" sa Indijcima nego sa Kinezima, i na faksu i na poslu. Kinezi su jednostavno dovoljni sami sebi i drze se sebe, a imaju iza sebe sistem. Tako se meni cini.
Normalno, govorim o Kinezima i Indijcima iz tih zemalja, a ne ovih odraslih u SAD.
jeza u ledja

#6006 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

I jos jedna stvar, po mom iskustvu Kinezi su kvalitetniji strucnjaci (inzenjering, programeri i tako to) od Indijaca.

Za doktore - zna se - Indijci. Ali isto tako gotovo svaka benzinska stanica - Indijci. (pod "Indijci" mislim generalno Juzna Azija, Indija, Pakistan, Banglades, i to)

Advokati zna se - jevreji.
Kosooki - zna se - matematika, kompjuteri, i tako te stvarcice.
Afrikanci - taksisti.
Istocna Evropa - mafija. :D
simpozijum delirijum

#6007 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by simpozijum delirijum »

jeza u ledja wrote:I jos jedna stvar, po mom iskustvu Kinezi su kvalitetniji strucnjaci (inzenjering, programeri i tako to) od Indijaca.

Za doktore - zna se - Indijci. Ali isto tako gotovo svaka benzinska stanica - Indijci. (pod "Indijci" mislim generalno Juzna Azija, Indija, Pakistan, Banglades, i to)

Afrikanci - taksisti.
heheh! sega prava .
zaboravio si Arape , u mojoj regiji oni drze takodjer poprilican broj benziskih pumpi i malih prodavnica ( pogotovo u Getu ) uz 'Indijce " kako ti kazes ( i Pakistan Banglades i slicno ..)
i zaboravio si spomenuti Latino-Amerikance , oni su pacenici za najteze fizicke poslove ( rad na plantazama voca i povrca na + 40 , gradjevina , cistacice i sobarice u hotelima i itd ..)
a mafija ?
Italijani , Rusi , pa ostali ... ( u stvari Rusi najzajebaniji )
a Americki crnci ili korektan naziv ; Afro-Amerikanci , potlaceni sto jest' jest, cinjenica a ima ih bruka i obrazovanih i sa vlastitim firmama ali tesko se probijaju
Geto je gadna stvar :roll:
ahuseino

#6008 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ahuseino »

jeza u ledja wrote:I jos jedna stvar, po mom iskustvu Kinezi su kvalitetniji strucnjaci (inzenjering, programeri i tako to) od Indijaca.

Afrikanci - taksisti.

:shock:

Za ovu 'jos jednu stvar' prvu - ne valja ti iskustvo.

Za dalje... ne znam... sta da kazem. :shock:

Nisi teroriste spomenuo.
jeza u ledja

#6009 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

Sta se becis bolan?

Jesmol to postali pc?
Spejs

#6010 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by Spejs »

Jack Be Nimble wrote:
ahuseino wrote:
Spejs wrote:Uozbiljite se.

Dolar je propao. Niko više nema povjerenja u Amerikance.

Ako članice OPEC-a odluče da dolar puste u vodu i zamjene ga eurom ili juanom, Amerika ovakvu kakvu je mi znamo će nestati. To je i više nego izgledna opcija.
hmm da, zato su tokom dnevnog pada DOW-a od 6% taj isti dan na burzi investicije isle gdje?
U T-bills. Znas li sta su T-bills? Imal' toga u cajtgajst biblioteci?
To je sami dokaz da dolar nigdje ne ide, jer kad god je neka frka i misli se da ce Amerika pasti napokon :-) u stvari svako leti americi i uzimaju t-bills ili bonds. Zato nema te Kine koja zeli da bilo ko smakne dolar kao glavnu valutu svijeta, vise bi se Kina napatila onda nego Amerika (bukvalno).
Ne razumim vam se ja u ote bilse i bondse.

Meni je dovoljna spoznaja da se neko od bankrota spašava tako što diže kredite i granice nebi li spasio ono što se spasiti ne može. Moja osobna prognoza je da će se Amerika nekako održavati na aparatima do 2014-2015 a onda slijedi urušavanje i sranja po čitavom svijetu. Ni Kina naravno neće proći neokrznuta, ali zbog mentaliteta i navika ljudi će proći svakako bolje.
jeza u ledja

#6011 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

Spejs wrote: Meni je dovoljna spoznaja da se neko od bankrota spašava tako što diže kredite i granice nebi li spasio ono što se spasiti ne može. Moja osobna prognoza je da će se Amerika nekako održavati na aparatima do 2014-2015 a onda slijedi urušavanje i sranja po čitavom svijetu. Ni Kina naravno neće proći neokrznuta, ali zbog mentaliteta i navika ljudi će proći svakako bolje.
Kakvo urusavanje i kakva sranja? Haj bas me zanima kako ti to zamisljas?

A dje je tu Bosna?
Murat Sabanovic

#6012 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by Murat Sabanovic »

jeza u ledja wrote:
Spejs wrote: Meni je dovoljna spoznaja da se neko od bankrota spašava tako što diže kredite i granice nebi li spasio ono što se spasiti ne može. Moja osobna prognoza je da će se Amerika nekako održavati na aparatima do 2014-2015 a onda slijedi urušavanje i sranja po čitavom svijetu. Ni Kina naravno neće proći neokrznuta, ali zbog mentaliteta i navika ljudi će proći svakako bolje.

A dje je tu Bosna?
recesija moj jeza....amerika je na apartima,jos kad joj iskljuce aparate ima da prdne u sisu... problem je u tome sto citav svijet zavisi od americke ekonomije,pa ce se to sranje odraziti i na ostatak planete....samo ja mislim da ce to mnogo prije biti...

moj savjet :bjezi iz amerike !!!
Spejs

#6013 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by Spejs »

jeza u ledja wrote:

A dje je tu Bosna?
Ja izvlačim predpostavke iz historijkih događaja koji nam jasno govore da poslije kraha jedne imperije slijedi nekoliko godina ratova i tumbanja dok neko ne preuzme uzde u svoje ruke.

Bosna je tu na opasnoj političko-vojnoj vjetrometini. Rusija i Putin pucaju na veliko u vidu stvaranja Euroazije kao pandan Evropskoj uniji. Kažu da je Srbija već dobila poziv. Mi u tom slučaju nismo baš u najboljem položaju.
jeza u ledja

#6014 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

:lol:

Izvini Murate, ali moram se grohotom nasmijati.

Dokle su se ljudi u stanju zanositi to je nevjerovatno. Pa gdje ce vam pamet ljudi.... :roll:
Murat Sabanovic

#6015 Re: President Barack Hussein Obama!!!

jeza u ledja wrote::lol:

Dokle su se ljudi u stanju zanositi to je nevjerovatno. Pa gdje ce vam pamet ljudi.... :roll:
mirno spavaj jeza ...
jeza u ledja

#6016 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

Spejs wrote:
jeza u ledja wrote:

A dje je tu Bosna?
Ja izvlačim predpostavke iz historijkih događaja koji nam jasno govore da poslije kraha jedne imperije slijedi nekoliko godina ratova i tumbanja dok neko ne preuzme uzde u svoje ruke.

Bosna je tu na opasnoj političko-vojnoj vjetrometini. Rusija i Putin pucaju na veliko u vidu stvaranja Euroazije kao pandan Evropskoj uniji. Kažu da je Srbija već dobila poziv. Mi u tom slučaju nismo baš u najboljem položaju.
Kakvog kraha? Sta bi tacno oznacilo taj krah?
jeza u ledja

#6017 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

Murat Sabanovic wrote:
jeza u ledja wrote::lol:

mirno spavaj jeza ...
Hocu, hvala.
Murat Sabanovic

#6018 Re: President Barack Hussein Obama!!!

mozes veceras ,al pitanje je hoces li sutra ...
jeza u ledja

#6019 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

Ko zna, sve je moguce.

Ali jedno je realnost, a drugo je ŠBBKBB.
Spejs

#6020 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by Spejs »

Zavisi sve od toga da li će se krah provoditi kontrolisano i postepeno, a ja mislim da neće.

Mogu se očekivati vjerski,rasni,nacionalni...sukobi, divljanje cijena,poskupljenje hrane....

Napominjem da su ovo samo moje lične predpostavke i ne mora nužno značiti da će se one obistiniti.
ahuseino

#6021 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ahuseino »

jeza u ledja wrote:Sta se becis bolan?

Jesmol to postali pc?

Ne, nego me cudi od Obama fan-boy-a 8) :mrgreen:
ahuseino

#6022 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ahuseino »

Spejs wrote:

Ne razumim vam se ja u ote bilse i bondse.

Meni je dovoljna spoznaja da se neko od bankrota spašava tako što diže kredite i granice nebi li spasio ono što se spasiti ne može. Moja osobna prognoza je da će se Amerika nekako održavati na aparatima do 2014-2015 a onda slijedi urušavanje i sranja po čitavom svijetu. Ni Kina naravno neće proći neokrznuta, ali zbog mentaliteta i navika ljudi će proći svakako bolje.

Pametnom dosta.

Ha ja, cuj...
simpozijum delirijum

#6023 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by simpozijum delirijum »

Spejs wrote:Zavisi sve od toga da li će se krah provoditi kontrolisano i postepeno, a ja mislim da neće.

Mogu se očekivati vjerski,rasni,nacionalni...sukobi, divljanje cijena,poskupljenje hrane....

Napominjem da su ovo samo moje lične predpostavke i ne mora nužno značiti da će se one obistiniti.
realno jeste globalna kriza , i jeste USA je u velikoj krizi , ne samo finansijskoj , vec i moralnoj , egzistencijalnoj ( mnogobrojni politicki skandali , korupcija i prljave politicke borbe rast extremnih desnicra ( Tea Party i slicno smotani predsjednik cak 6 ratova vodi USA trenutno , vojska trosi kao ludjak )
uglavnom ?
i po mome skromnome misljenju svi scenariji su moguci sa nadom da ce se USA mirno transformirati iz imperije u jednu prosjecnu silu
vidimo kako situacija zacas pukne kao u V.Britaniji prije par dana
danas ides na posao i sve normala a sljedeci dan gledas kako pola grada guta plamen i tenkovi na ulicama
ahuseino

#6024 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ahuseino »

Spejs wrote:
jeza u ledja wrote:

A dje je tu Bosna?

Cuo sam da Rusi imaju neko semi-molekularno protu-udarno sredstvo za samonavodnjavanje plasma bazirane vjestacke neinteligencije sa anti-solarnim celijama za napajanje putem poluprovodnh elemenata sagradjenih od antimaterije uhvacene u tegli poslije intergalaktickih experimenata u CERN-u.
Ne cudi me da su Srbiju zovnuli. To je sasvim vjerovatno, sa takvim pedigreom se i trebaju drzati skupa.
jeza u ledja

#6025 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

ahuseino wrote:
jeza u ledja wrote:Sta se becis bolan?

Jesmol to postali pc?

Ne, nego me cudi od Obama fan-boy-a 8) :mrgreen:
Jah jah :x Dacu ja tebi 'fan boy'.

Za ovo iznad, ozbiljno ce te frajer shvatit, oce brata mi.
Post Reply