Pa jesul ovi koji su izasli na proteste sami dozivali Fadila ispred zgrade Vlade Federacije, i ti sad bi da nas ubjedis da se ne spominje fadil i sda.Trappist wrote: ↑23/01/2025 09:44 Kako najlakse prepoznati bota? Tako sto na temi Nova Vlada FBiH (2023-2026) konstantno spominje sda i fadila. Halo ljudi. oni su proslost, normalne ljude vise ne zanimaju ni sda ni fadil, zanima nas trenutna vlast i sta trenutna vlast radi. A naravno cim se kritikuje trenutna vlast ide etiketiranje - sda!
Nevjerovatno...
Nova Vlada FBiH 2023-2026
-
Dilibus
#6001 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
-
Trappist
#6002 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
pa medju tim kojim su izasli na proteste su i clanovi nip-a i meni se cini jedan onaj iz sdp-a je neko bio, pa sta cemo sad? Ja pricam o forumu svakako.Dilibus wrote: ↑23/01/2025 10:44Pa jesul ovi koji su izasli na proteste sami dozivali Fadila ispred zgrade Vlade Federacije, i ti sad bi da nas ubjedis da se ne spominje fadil i sda.Trappist wrote: ↑23/01/2025 09:44 Kako najlakse prepoznati bota? Tako sto na temi Nova Vlada FBiH (2023-2026) konstantno spominje sda i fadila. Halo ljudi. oni su proslost, normalne ljude vise ne zanimaju ni sda ni fadil, zanima nas trenutna vlast i sta trenutna vlast radi. A naravno cim se kritikuje trenutna vlast ide etiketiranje - sda!
Nevjerovatno...
-
Moenx
#6003 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Vala dosadili smo sami sebi sa ovom temom
Jedan od kljucnih faktora koji je doprinosio kakvom takvom privredjivanju u FBiH jeste jeftina radna snaga i poslodavci koji su takvo stanje vjesto ukalkulisali u vlastiti uspijeh
Sada se nista ne moze novo izmisliti
Vlada je u banani vise nego sto kao radnicima treba pomoc za sta se Niksic da li lazno da li istinito predstavlja
To da li Niksic ima neku viziju ili je samo udario nepromisljeno na neke instance privrede e za to trebamo bacati grah da utvrdimo istinu
Dajte neke pozitive govorimo kada govorimo o bh privredi kako se otvorio neki pogon kako se uredila neka sluzba kako se kontrolisu plate i vozni park cinovnika
A ako se to i ne desi trpimo i opet gledajmo sta poziyivno
Nisu poslodavci kd stakla pa da se ne mogu povinovati novim uslovima
I zasto bi povecanje minomalca u glavnom kadru i povecanje doprinosa u drugom bilo cisto trojkaska tj sdp stvar
Kao ako uspije e onda je zasluzan Sdp ako ne onda je SDA u pravu
To sto se bakcemo oko ovoga samo je po sebi dokaz kolikosmo nisko pali i koliko smo spremni otvarati zube da bi sami sebe kidali
Jebo ga ti gledajmo pozitivno i svijetlo pa kako bude
Jedan od kljucnih faktora koji je doprinosio kakvom takvom privredjivanju u FBiH jeste jeftina radna snaga i poslodavci koji su takvo stanje vjesto ukalkulisali u vlastiti uspijeh
Sada se nista ne moze novo izmisliti
Vlada je u banani vise nego sto kao radnicima treba pomoc za sta se Niksic da li lazno da li istinito predstavlja
To da li Niksic ima neku viziju ili je samo udario nepromisljeno na neke instance privrede e za to trebamo bacati grah da utvrdimo istinu
Dajte neke pozitive govorimo kada govorimo o bh privredi kako se otvorio neki pogon kako se uredila neka sluzba kako se kontrolisu plate i vozni park cinovnika
A ako se to i ne desi trpimo i opet gledajmo sta poziyivno
Nisu poslodavci kd stakla pa da se ne mogu povinovati novim uslovima
I zasto bi povecanje minomalca u glavnom kadru i povecanje doprinosa u drugom bilo cisto trojkaska tj sdp stvar
Kao ako uspije e onda je zasluzan Sdp ako ne onda je SDA u pravu
To sto se bakcemo oko ovoga samo je po sebi dokaz kolikosmo nisko pali i koliko smo spremni otvarati zube da bi sami sebe kidali
Jebo ga ti gledajmo pozitivno i svijetlo pa kako bude
- Isner
#6004 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Pa kako drugacije da se ponude kad je procenat nepismenih u tom istom Bangladešu preko 65% a sa SSS obrazovanjem manje od 15%?
- dr_Evil
#6005 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
-
Dilibus
#6006 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Bitnije je ko je organizovao proteste i ko stoji iza njih. Pokoja lasta ne cini proljece. Ljudi na temi imaju pravo da komentarisu i usporedjuju rad vlade sa prethodnom sto je i normalno. Tebi nije indikativno sto ljudi nisu izasli na proteste protiv uvodjenja akciza i raznoraznih nameta, ali su izasli da podrze privrednike da im se smanje doprinosi i da sutra imaju nize penzije. I naravno da cemo etiketirati i prozivati one koji stoje iza ovoga. Kao sto treba i prozivati ovu vladu za sve greske i namjerne propuste koje radi. Medjutim etiketirati nekoga botom zato sto ukazuje da podlost SDA masinerije da iskoristi pojedince zarad jeftini politicki poena je puno nekulturnije i bezobraznije od uzimanja od usta SDA i Fadila.Trappist wrote: ↑23/01/2025 10:51pa medju tim kojim su izasli na proteste su i clanovi nip-a i meni se cini jedan onaj iz sdp-a je neko bio, pa sta cemo sad? Ja pricam o forumu svakako.Dilibus wrote: ↑23/01/2025 10:44Pa jesul ovi koji su izasli na proteste sami dozivali Fadila ispred zgrade Vlade Federacije, i ti sad bi da nas ubjedis da se ne spominje fadil i sda.Trappist wrote: ↑23/01/2025 09:44 Kako najlakse prepoznati bota? Tako sto na temi Nova Vlada FBiH (2023-2026) konstantno spominje sda i fadila. Halo ljudi. oni su proslost, normalne ljude vise ne zanimaju ni sda ni fadil, zanima nas trenutna vlast i sta trenutna vlast radi. A naravno cim se kritikuje trenutna vlast ide etiketiranje - sda!
Nevjerovatno...
- Isner
#6007 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Nakon toga, pogledaj pod SFRJ zadnje desetljeće prije zadnjeg rata....
-
Trappist
#6008 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
ko ?Dilibus wrote: ↑23/01/2025 11:13Bitnije je ko je organizovao proteste i ko stoji iza njih. Pokoja lasta ne cini proljece. Ljudi na temi imaju pravo da komentarisu i usporedjuju rad vlade sa prethodnom sto je i normalno. Tebi nije indikativno sto ljudi nisu izasli na proteste protiv uvodjenja akciza i raznoraznih nameta, ali su izasli da podrze privrednike da im se smanje doprinosi i da sutra imaju nize penzije. I naravno da cemo etiketirati i prozivati one koji stoje iza ovoga. Kao sto treba i prozivati ovu vladu za sve greske i namjerne propuste koje radi. Medjutim etiketirati nekoga botom zato sto ukazuje da podlost SDA masinerije da iskoristi pojedince zarad jeftini politicki poena je puno nekulturnije i bezobraznije od uzimanja od usta SDA i Fadila.
- dr_Evil
#6009 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
- Isner
#6010 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Zašto bi ja da postanem Bangladeš? Nisam ja protiv razvoja zemlje i dobrih plata, pa i ja sam radnik.. Ko to još bježi od vruće pogače?
Nego se ne razumijemo jer nije dobra paralela.. Bangladeš je anglosaksonska sfera uticaja, de facto nezavisni al de jure protektorat Engleske i tu se njihova prica završava za sva vremena.. jeftina radna snaga za vijek vijekova...
Mi nismo Bangladeš a nismo ni nepismeni i nema nas 150 miliona.. Trebamo dobre plate i dostojanstven život al sve to jednom uredbom da se donese i uravnoteži, da se ne lažemo, nema od toga ništa..
Nego se ne razumijemo jer nije dobra paralela.. Bangladeš je anglosaksonska sfera uticaja, de facto nezavisni al de jure protektorat Engleske i tu se njihova prica završava za sva vremena.. jeftina radna snaga za vijek vijekova...
Mi nismo Bangladeš a nismo ni nepismeni i nema nas 150 miliona.. Trebamo dobre plate i dostojanstven život al sve to jednom uredbom da se donese i uravnoteži, da se ne lažemo, nema od toga ništa..
- DaysleepeR
#6011 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Kako graditi državu da bude nova Švajcarska kad imaš veoma jake snage u državi koje žele da budemo dio retrogradnog BRICS-a, da ovdje radimo za minimalce, da nam strana ulaganja dolaze iz Rusije, Kine, Indije, da živimo za sadaku od dijaspore i keš lovu od arapskih turista.
To je ekonomska politika SDA.
Majku pa valjda nam je svima u interesu da imamo plate i standard bliži Njemačkoj.
Majku pa valjda nam je svima u interesu da imamo plate i standard bliži Njemačkoj.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#6012 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Jak @DaysleepeRDaysleepeR wrote: ↑23/01/2025 11:52 Kako graditi državu da bude nova Švajcarska kad imaš veoma jake snage u državi koje žele da budemo dio retrogradnog BRICS-a, da ovdje radimo za minimalce, da nam strana ulaganja dolaze iz Rusije, Kine, Indije, da živimo za sadaku od dijaspore i keš lovu od arapskih turista.
- DaysleepeR
#6013 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Čitam ovdje gluposti danima, raste minimalac, sad će rasti cijene pa će biti isto.
Neće biti isto klocu, to se zove rast standarda. Rasti će cijene jer ti je platežna moć veća, ali zato nećeš ko fukljo kad odeš na odmor u EU štediti za sladoled svaki treći dan, jer ćeš imati para za njega jer će ti se ujednačiti cijene platežnoj moći.
Ali džaba objašnjavati likovima, to je u glavi zazidalo ograde i nema vani, nikad.
Neće biti isto klocu, to se zove rast standarda. Rasti će cijene jer ti je platežna moć veća, ali zato nećeš ko fukljo kad odeš na odmor u EU štediti za sladoled svaki treći dan, jer ćeš imati para za njega jer će ti se ujednačiti cijene platežnoj moći.
Ali džaba objašnjavati likovima, to je u glavi zazidalo ograde i nema vani, nikad.
- drug_profi
#6014 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
A i tržište će nešto popeglati. Ponuda i tražnja će postaviti neke obrasce.
Ne fali ni sad pokusaja da se proizvod koji je na vecini mejsta 8 maraka na nekom trecem prodaje po 10-11.
Pa treba njih pitati jel im ide.
Ne fali ni sad pokusaja da se proizvod koji je na vecini mejsta 8 maraka na nekom trecem prodaje po 10-11.
Pa treba njih pitati jel im ide.
- Ozimician
#6015 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Kakve su ovo lobanje na protestima, pa covjek bi im sadake dao na ulici.
I onda se po forumu pise kako ovi skijaju u St. Moritzu, ljetuju na Maldivima, voze Ferarrije, imaju 2-3 ljubavnice, vile i vikendice. Ko koga ovdje...
I onda se po forumu pise kako ovi skijaju u St. Moritzu, ljetuju na Maldivima, voze Ferarrije, imaju 2-3 ljubavnice, vile i vikendice. Ko koga ovdje...
- xoklix
#6016 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Ne znam ikog da mu je porasla plata osim na papiru, dapače znam ih što su dobijali minimalac i kovertu,a sad će netto dobijati manje nego prije jer im je država uzela 300 i kusur KM. U bližoj familiji slučaj, radi u okolini Sarajeva. Dakle, 'em su cijene porasle 'em prima manju platu.DaysleepeR wrote: ↑23/01/2025 11:57 Čitam ovdje gluposti danima, raste minimalac, sad će rasti cijene pa će biti isto.
Vi ste očigledno posvađani sa matematikom i ekonomijom ili ste na državnoj sisi.
- drug_profi
#6017 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Nije im država uzela ništa.xoklix wrote: ↑23/01/2025 12:29Ne znam ikog da mu je porasla plata osim na papiru, dapače znam ih što su dobijali minimalac i kovertu,a sad će netto dobijati manje nego prije jer im je država uzela 300 i kusur KM. U bližoj familiji slučaj, radi u okolini Sarajeva. Dakle, 'em su cijene porasle 'em prima manju platu.DaysleepeR wrote: ↑23/01/2025 11:57 Čitam ovdje gluposti danima, raste minimalac, sad će rasti cijene pa će biti isto.
Vi ste očigledno posvađani sa matematikom i ekonomijom ili ste na državnoj sisi.
Njihovi su poslodavci krali od države. Sad nek se njima obrate za razliku.
- DaysleepeR
#6018 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Bez uvrede, ali ti blage veze nemaš šta će i kako radnici dobivati, stoga nemoj bezveze pisati gluposti, samo se ofiraš.xoklix wrote: ↑23/01/2025 12:29Ne znam ikog da mu je porasla plata osim na papiru, dapače znam ih što su dobijali minimalac i kovertu,a sad će netto dobijati manje nego prije jer im je država uzela 300 i kusur KM. U bližoj familiji slučaj, radi u okolini Sarajeva. Dakle, 'em su cijene porasle 'em prima manju platu.DaysleepeR wrote: ↑23/01/2025 11:57 Čitam ovdje gluposti danima, raste minimalac, sad će rasti cijene pa će biti isto.
-
toska
#6019 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Napad na glupost vladajućih tumači se negativno.
Neću reći da će ovo podizanje minimalca biti pozitivno ili negativno jer ne znam, problem je sto ni oni koji donose zakone ne znaju.
Onda ovo od juče, radnik koji je u novembru imao 990KM platu, ove godine će plaćati pune doprinose na svaku marku povećanja.
Drugi, koji je imao 1001KM, može dobit 450KM bez marke većih doprinosa.
Znaci, razlika u plati 45% između min. i te od 1450, a doprinosi u marku isti.
Neću reći da će ovo podizanje minimalca biti pozitivno ili negativno jer ne znam, problem je sto ni oni koji donose zakone ne znaju.
Onda ovo od juče, radnik koji je u novembru imao 990KM platu, ove godine će plaćati pune doprinose na svaku marku povećanja.
-
ajdamo
- Grijem se na: Sunce
- Vozim: Dvotočkaš
#6020 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Pogoduju velikim ,a gaze maletoska wrote: ↑23/01/2025 12:34 Napad na glupost vladajućih tumači se negativno.
- drug_profi
#6021 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Moraćeš ovo malo obrazložiti kako si ovo skontao.toska wrote: ↑23/01/2025 12:34 Napad na glupost vladajućih tumači se negativno.
-
Trappist
#6022 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
gledaj ekonomskih magova, pa odakle vise vadite ovakve izjaveDaysleepeR wrote: ↑23/01/2025 11:57 Čitam ovdje gluposti danima, raste minimalac, sad će rasti cijene pa će biti isto.
imao ti 1000 km platu, trosio na hranu 500, ostane ti 500.
Imas sad 1500 km platu, trosis na hranu 1000, ostane ti 500.
I ne znam kakve sladolede i eu spominjes, cijene u sarajevu su vec otprilike kao u becu, zagrebu, berlinu, barceloni...
- DaysleepeR
#6023 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Nego, jesi li prestao skakati ili se guzica privikla?Trappist wrote: ↑23/01/2025 12:41gledaj ekonomskih magova, pa odakle vise vadite ovakve izjaveDaysleepeR wrote: ↑23/01/2025 11:57 Čitam ovdje gluposti danima, raste minimalac, sad će rasti cijene pa će biti isto.
Ali džaba objašnjavati likovima, to je u glavi zazidalo ograde i nema vani, nikad.![]()
imao ti 1000 km platu, trosio na hranu 500, ostane ti 500.
Imas sad 1500 km platu, trosis na hranu 1000, ostane ti 500.
I ne znam kakve sladolede i eu spominjes, cijene u sarajevu su vec otprilike kao u becu, zagrebu, berlinu, barceloni...
- xoklix
#6024 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Imaš li neki smisleniji odgovor? Elaboriraj svoje tvrdnje.DaysleepeR wrote: ↑23/01/2025 12:32Bez uvrede, ali ti blage veze nemaš šta će i kako radnici dobivati, stoga nemoj bezveze pisati gluposti, samo se ofiraš.xoklix wrote: ↑23/01/2025 12:29Ne znam ikog da mu je porasla plata osim na papiru, dapače znam ih što su dobijali minimalac i kovertu,a sad će netto dobijati manje nego prije jer im je država uzela 300 i kusur KM. U bližoj familiji slučaj, radi u okolini Sarajeva. Dakle, 'em su cijene porasle 'em prima manju platu.DaysleepeR wrote: ↑23/01/2025 11:57 Čitam ovdje gluposti danima, raste minimalac, sad će rasti cijene pa će biti isto.
Tu vam uvijek nešto zapinje pa idu ad hominem doskočice.
- DaysleepeR
#6025 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Nisu ad hominem, nego ne prihvatam argumente tipa trust me bro.xoklix wrote: ↑23/01/2025 12:44Imaš li neki smisleniji odgovor? Elaboriraj svoje tvrdnje.DaysleepeR wrote: ↑23/01/2025 12:32Bez uvrede, ali ti blage veze nemaš šta će i kako radnici dobivati, stoga nemoj bezveze pisati gluposti, samo se ofiraš.xoklix wrote: ↑23/01/2025 12:29
Ne znam ikog da mu je porasla plata osim na papiru, dapače znam ih što su dobijali minimalac i kovertu,a sad će netto dobijati manje nego prije jer im je država uzela 300 i kusur KM. U bližoj familiji slučaj, radi u okolini Sarajeva. Dakle, 'em su cijene porasle 'em prima manju platu.
Tu vam uvijek nešto zapinje pa idu ad hominem doskočice.
"U mene u familiji imam slučaj" to je argument samo za jedno a to je da izmišljaš.