INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
tandmand

#6001 Re: Poskupljenja

Post by tandmand »

Od 1.7. naplaćuje se mrežarina 1 KM. Eronet.
citroen xm

#6002 Re: Poskupljenja

Post by citroen xm »

Naplaćuju svi operateri. Banditizam. Ima li još neka debilna stvar koju nisu naplatili. Pa mamu vam jebem na osnovu čega pružate usluge? Ko kada bi uz autobusku kart plaćao dodatno 1 KM za otplaćivanje autobusa. Dođeš u restoran, naručiš jelo i on ti naplati dodatno 1 KM korišćenje šerpe i tave za spremanje jela.
NecuVise

#6003 Re: Poskupljenja

Post by NecuVise »

https://www.zenicablog.com/uvodenje-nak ... povecanja/

Nevjerovatno kako se lahko dogovore sa deru krajnje korisnike bez obzira na nacionalnu pripadnost. Najžalosnije je što nemaš nikakvog izbora jer mobitel više nije stvar hoću neću. Žalit se nemaš kome, a stranke svakako kontrolišu sve operatere. Fuj.
Ironmen

#6004 Re: Poskupljenja

Post by Ironmen »

Za bh telecom za korisnike Ultra kartica od 1 jula vrsit ce naplata mjesecne naknade za koristenje mobilne mreze u iznosu 1 km, korisnici koji su na prepalti nece placati koristenje mreze mjesecno :izet: :izet:

Kako je za druge operatere ne znam vjerovatno slicno...

Markica po markica sto jedna markica :lol: :lol:
Ironmen

#6005 Re: Poskupljenja

Post by Ironmen »

Preplata na zrak jos da se uvede :kiss:
Ironmen

#6006 Re: Poskupljenja

Post by Ironmen »

Registracija vozila u Republici Srpskoj drastično je poskupila jer su se osiguravajuća društva koja posluju na teritoriji Republike Srpske dogovora da poštuju zakon i ukinu popuste, odnosno bonuse koji su do sada bili.

U suštini, osiguravajuća društva više neće biti u mogućnosti da daju maksimalan bonus po polisi od autodgovornosti koji je iznosio do 50 odsto, što praktično znači da će vlasnik prosječnog automobila koji nije imao prijavljene štete na vozilima, registraciju plaćati oko 200 KM skuplje, prenose Nezavisne.

https://www.nezavisne.com/novosti/drust ... -KM/721167

Sta cekaju nasi u FBiH :lol: :lol:

Od muke se smijem jbt osjecam se kao kmet iz srednjeg vijeka.
biglebovski

#6007 Re: Poskupljenja

Post by biglebovski »

pepeljara wrote: 02/06/2022 16:20
ma ja ista govna kao i kod nas.
pisaj po narodu, vladajuca struktura ih podrzava i to je to
Lopovi.
duh_sa_sjekirom

#6008 Re: Poskupljenja

Post by duh_sa_sjekirom »

Na sceni je sveopća deračina i šišanje ovaca...trgovci i davatelji usluga utrkuju se ko će više podići cijenu i oguliti sirotinju.
Običan narod dudla i dudlat će izgleda još više...
Jedini proizvod, što sam ja primjetio, koji nije poskupio u zadnja 3 mjeseca je kiseljak 1.5 lit.
Na gorivo se svi žale a ja nisam primjetio da neko manje vozi...
Danas dobio račun od "Toplana", 8 KM skuplja ljetna tarifa....
Ironmen

#6009 Re: Poskupljenja

Post by Ironmen »

Talas ogromnog poskupljenja goriva u narednim danima stiže i u našu zemlju. U susjednoj Hrvatskoj danas je objavljeno da će rezervoar od 50 litara dizela koštati oko 100 eura.

Ni nama se na piše dobro, piše Raport.

Milenko Bošković, predsjednik Udruženja naftaša Federacije BiH za Raport kaže da je nabavna cijena već porasla.

“Nabavna cijena je skočila od 15 do 25 feninga. Onom brzinom kojom trgovci budu nabavljali i punili svoje zalihe tako će se povećati i cijena. A ti svi efekti su efekti berze bez ovoga što će proizvesti eventualni embargo na rusku sirovu naftu. To je izglasano tek prije nekoliko dana. A mi imamo rast cijene negdje od polovine prošlog mjeseca”, navodi Bošković.

Koliko će cijena iznositi, Bošković kaže da je to još uvijek teško procijeniti.

“Neću to da gatam, ali svi su dužni da onako kako nabavljaju stavljaju nove cijene. Na ono kako nabavljaju mogu 25 feninga maksimalno staviti dodatno. Sve ovisi od velikog broja pumpi, konkurencije, boljeg položaja pumpe, u zavisnosti je li firma bolja ili lošija, uglavnom sva konkurencija će se zbiti u tih 25 feninga”, ističe Bošković.
Laplace

#6010 Re: Poskupljenja

Post by Laplace »

Ironmen wrote: 02/06/2022 17:42 Talas ogromnog poskupljenja goriva u narednim danima stiže i u našu zemlju. U susjednoj Hrvatskoj danas je objavljeno da će rezervoar od 50 litara dizela koštati oko 100 eura.

Ni nama se na piše dobro, piše Raport.

Milenko Bošković, predsjednik Udruženja naftaša Federacije BiH za Raport kaže da je nabavna cijena već porasla.

“Nabavna cijena je skočila od 15 do 25 feninga. Onom brzinom kojom trgovci budu nabavljali i punili svoje zalihe tako će se povećati i cijena. A ti svi efekti su efekti berze bez ovoga što će proizvesti eventualni embargo na rusku sirovu naftu. To je izglasano tek prije nekoliko dana. A mi imamo rast cijene negdje od polovine prošlog mjeseca”, navodi Bošković.

Koliko će cijena iznositi, Bošković kaže da je to još uvijek teško procijeniti.

“Neću to da gatam, ali svi su dužni da onako kako nabavljaju stavljaju nove cijene. Na ono kako nabavljaju mogu 25 feninga maksimalno staviti dodatno. Sve ovisi od velikog broja pumpi, konkurencije, boljeg položaja pumpe, u zavisnosti je li firma bolja ili lošija, uglavnom sva konkurencija će se zbiti u tih 25 feninga”, ističe Bošković.
I opet raznorazni analitičari zaboravljaju na onaj čuveni rafinerijski ciklus od 90 dana, koji ima je uvijek izgovor da gorivo ne pojeftini kad padne cijena barela.

I opet se prodajna cijena goriva instant diže čim se poveća nabavna cijena dok kod smanjenja nabavne cijene uvijek ostane rezervi skupe nafte koju se mora potrošiti prije sniženja (a kako se u pravilu nabavna poveća prije nego što ovi potroše skupo gorivo, rezultat je svima poznat).
problemnatravunu

#6011 Re: Poskupljenja

Post by problemnatravunu »

Ja, i ?
tandmand

#6012 Re: Poskupljenja

Post by tandmand »

Kaće ovi mobilni operateri uvesti da je na bonove minuta 30 sekundi? :D
duh_sa_sjekirom

#6013 Re: Poskupljenja

Akcija: Platiš minutu, dobiješ pola
:D
Hakiz

#6014 Re: Poskupljenja

Post by Hakiz »

problemnatravunu wrote: 02/06/2022 17:52 Ja, i ?
Ništa. Da je hrabre vlasti, to bi bilo nezakonito. Ali, kako bi naftaši u tom slučaju silovali mu ženu, oteli mu djecu, niko ne smije.

I ništa.
crveni_makovi

#6015 Re: Poskupljenja

Post by crveni_makovi »

tandmand wrote: 02/06/2022 18:07 Kaće ovi mobilni operateri uvesti da je na bonove minuta 30 sekundi? :D
Evo poslali su upravo prikladnu info:
Poštovani korisnici,

obavještavamo vas da će, na osnovu saglasnosti Regulatorne agencije za komunikacije BiH, doći do izmjena i dopuna Cjenovnika na način da će se od 1. jula 2022. godine vršiti obračun mjesečne naknade za korištenje resursa mobilne mreže u iznosu od 1 KM (sa PDV-om).

Prepaid mobilnim korisnicima (Ultra start , Ultra Internet paketi i Ultra Tourist paketi), naknada za korištenje mobilne mreže će se naplaćivati svakih 30 dana, na sljedeći način:

Korisnicima koji imaju dovoljno sredstava na osnovnom računu, bez obzira na status validnosti (aktivan/inaktivan) će se vršiti umanjenje kredita po osnovu naplate naknade u iznosu od 1 KM sa računa, koja vrijedi narednih 30 dana. Nakon isteka roka od 30 dana, proces se ponavlja na isti način, tj. ponovo se vrši umanjenje kredita za iznos od 1 KM sa osnovnog računa;

Ukoliko u datom trenutku ne postoji dovoljan iznos kredita na osnovnom računu prepaid mobilnog korisnika, iznos naknade će se naplatiti prilikom naredne dopune kredita, kada ukupan iznos na osnovnom računu korisnika bude dovoljan za naplatu;

Naknada za korištenje mobilne mreže se neće naplaćivati pri aktivaciji prepaid paketa sve dok se ne izvrši nadopuna kredita na osnovnom računu u iznosu dovoljnom za naplatu naknade.

Naknada za korištenje mobilne mreže za postpaid govorne pakete, pakete sa kombinovanim načinom plaćanja, data pakete, M2M pakete, pakete za fiskalne kase, Toptim pakete sa postpaid komponentom, Moj izbor korisnike sa postpaid komponentom će biti uključena u cijenu mjesečne pretplate, koja se neće povećavati.

Uvođenje ove naknade je planirano prvenstveno zbog visokih troškova nastalih regulatornim obavezama nosilaca LTE dozvole za razvoj širokopojasne mreže, kao i visokih investicionih ulaganja radi ispunjavanja uslova dozvola, a sve s ciljem daljeg ulaganja u razvoj i tehničke resurse mobilne mreže.

shape of despair

#6016 Re: Poskupljenja

Post by shape of despair »

cekamo telemach :lol:
kakavdanakneiskustvu

#6017 Re: Poskupljenja

Post by kakavdanakneiskustvu »

:lol: :lol:
duh_sa_sjekirom

#6018 Re: Poskupljenja

Treba napomenuti i ove u "Radu", možda su zaboravi...
:D
Dosadno mii

#6019 Re: Poskupljenja

Post by Dosadno mii »

Ironmen wrote: 02/06/2022 16:47 Za bh telecom za korisnike Ultra kartica od 1 jula vrsit ce naplata mjesecne naknade za koristenje mobilne mreze u iznosu 1 km, korisnici koji su na prepalti nece placati koristenje mreze mjesecno :izet: :izet:

Hahah top
-Chesterfield-

#6020 Re: Poskupljenja

Post by -Chesterfield- »

Tikvice nisu skupe. Sa 3 - 4 marke može se napraviti 2 kg pite.
Gledat ću da bojkotujem ćevape i ostale proizvode koji su bezobrazno skupi.

Image

Tikvenjače je ostalo, mogu i sutra ručati.

Image
Piaty

#6021 Re: Poskupljenja

Post by Piaty »

Dosadno mii wrote: 02/06/2022 19:52
Ironmen wrote: 02/06/2022 16:47 Za bh telecom za korisnike Ultra kartica od 1 jula vrsit ce naplata mjesecne naknade za koristenje mobilne mreze u iznosu 1 km, korisnici koji su na prepalti nece placati koristenje mreze mjesecno :izet: :izet:

Hahah top
Vaš bejha telekom
Idemo dalje a dajemo više

A šta ako imam 0.5 km na računu, hoću li u minus otići?
spinel_

#6022 Re: Poskupljenja

Post by spinel_ »

Piaty wrote: 02/06/2022 20:49

Piaty wrote: 02/06/2022 20:49
Dosadno mii wrote: 02/06/2022 19:52

Hahah top
Vaš bejha telekom
Idemo dalje a dajemo više

Pa ja mislim da neces ali ako ne budes punio 5 mjeseci i onda napunis za petaka a prije toga si imao nulu i s tom petaka ostat ces isto na nuli. Dakle dat ces petaka za nista.
Last edited by spinel_ on 02/06/2022 21:00, edited 1 time in total.
Ironmen

#6024 Re: Poskupljenja

Post by Ironmen »

Spoiler
Show
-Chesterfield- wrote: 02/06/2022 20:02 Tikvice nisu skupe. Sa 3 - 4 marke može se napraviti 2 kg pite.
Gledat ću da bojkotujem ćevape i ostale proizvode koji su bezobrazno skupi.

Image

Tikvenjače je ostalo, mogu i sutra ručati.

Image
Ja koji sam bio ovisnik od suhom mesom uspjesno vrsim bojkot vec vise od 2 mjeseca i vec sam se i navikao, samo bojkot moze uroditi plodom.
spinel_

#6025 Re: Poskupljenja

Post by spinel_ »

Bravo :thumbup:
Moze se i bez mesa. U vecini slucajeva svakako je i bolje.
Post Reply