https://www.klix.ba/magazin/film-tv/pri ... /191025035
jopet srbi krivi... doklenaga bre...
Hvala, ja sam ubijeđen da je ova kolona JNA vozila sa rezervistima bila involvirana u događaje od 22. aprila na području Ilidze, što je izjavio i Milutin Kukanjac u intervjuu Risti Đogi 1994. Povratak kolone iz uspostavljene tampon zone je u kasnim poslijepodnevnim satima, nakon što su borbene aktivnosti na području Ilidze zamrle.Repetitor wrote: @NSP
prvi njihov prolazak iz pravca Kule prema Ilidzi bio je nekad prijepodne,mozda oko 9-10 sati. Povratak i sva ova desavanja su bila nekad kasnije,sigurno oko 4-5 sati poslije podne
Treba glasno i jasno reci da su pripadali zlocincima koji su pokusali da urade zlo.Svidjalo se to nekome ili ne,ali je tako.
Oko ove price izvrcu se teze i zaboravlja se sta je ta ista kolona bila taj dan uradila. Zaboravlja se da je sa aerodroma svaku noc bilo ravnanje naselja iz PATova i PAMova,i zato sam na par stranica ranije naveo da je na zalost,to sto Milan Trivic nije uspio da sacuva mnoge neke snimke koje je bio napravio.
Tromblon wrote:Prvo to i nisu bili šešeljevci nego grupa četnika predvođenih Brnetom koja je već 91. ratovala u Borovu i Vukovaru. Većinu činili navijači zvezde.
Tromblon wrote:Nekako s proljeća wrote:pa jeste malo na izgled kontradiktorno ali i tačno, napala se iz unutrašnjosti grada periferija. Dan prije, 21 april 1992. Šešeljevci predvođeni Gavrilovićem napali ex Trg Pere Kosorića i zaglavili u slastičarnoj Palma. Ne znam ni ja baš o gubitcima Bog zna šta, ali se sjećam da je 24. aprila bila masovna dzenaza na Kovačima za desetak poginulih branilaca. Kolona JNA se spuštala istovremeno niz Kovače sa Zmajevca i malo je falilo da bude krvi do koljena. Malo ih nešto razoružali i propustili da idu svojim putem.
Raja je ovaj napadbranilaca doživjela kao prvi pokušaj deblokade grada tim pravcem.
To je bila dženaza trojici branitelja čija pogibija nije imala veze sa Ilidžom. Nemoj imputirati nešto što nema veze sa istinom. Istina bila je masovna po broju ljudi jer je bila jedna od prvih, a radilo se o čaršijskoj djeci.
Kolona je naišla po samom završetku dženaze. Moglo je biti svašta, ali rahmetli Mali i Puška su držali stvari pod kontrolom. Bilo nekoliko kamiona, pinca 2 koliko se sjećam.
Ovo je tvoj post od prije par dana.Ja Kerima ne vidjeh da razoružava,vidio sam Juku a znam da je bio Puška.Kamioni i oklopi prođoše...Vidio sam samo Suada rahmetli,jedinog od Kerimovih ljudi.Nekako s proljeća wrote: Drugi primjer koji si navodio i kojim si htio da diskreditiraš Lučarevića , da ga nazoveš lažovom i ''bombašem'' je dzenaza za nekoliko šehida na šehidskom mezarju Kovači. Na JNA provokaciju je odgovoreno razoružavanjem dijela JNA kolone vozila i oklopa koja se iz kasarne Zmajevac spuštala pored mezarja. Kada ti se ponudio video snimak tog događaja koji potvrđuje suštinu onog što je Lučarević napisao, ti i dalje po svom ubjeđenju, a zapravo predrasudi. Rob si vlastitog mišljenja i to je tvoj problem.
Nekako s proljeća wrote:Kaže @Tromblon da nije riječ o tzv šešeljevcima, a Vojislav Šešelj na direktnoj vezi sa lakše ranjenim Gavrilovićem.

JoseMujica wrote: sabahile je to počelo...ne sjećam se nešto kakvi su gubici bili na našoj strani, ali sjećam se da su, čini mi se dvojica ljudi dugo vođeni kao nestali

Kad kažeš šešeljvci odmah se misli na neke dobrovoljce preko Drine, a ne na lokalnu bagru kojoj je on dao oružje a poslije nastavili ratovati znog profita svog komandira.Nekako s proljeća wrote:Kaže @Tromblon da nije riječ o tzv šešeljevcima, a Vojislav Šešelj na direktnoj vezi sa lakše ranjenim Gavrilovićem.
Oni su prakticno sami sebe tako prozvali.Tromblon wrote:Kad kažeš šešeljvci odmah se misli na neke dobrovoljce preko Drine, a ne na lokalnu bagru kojoj je on dao oružje a poslije nastavili ratovati znog profita svog komandira.Nekako s proljeća wrote:Kaže @Tromblon da nije riječ o tzv šešeljevcima, a Vojislav Šešelj na direktnoj vezi sa lakše ranjenim Gavrilovićem.
sta se tacno desilo u vezi ovog slucajaNekako s proljeća wrote:JoseMujica wrote: sabahile je to počelo...ne sjećam se nešto kakvi su gubici bili na našoj strani, ali sjećam se da su, čini mi se dvojica ljudi dugo vođeni kao nestali
Da pitam šta znači V kolona u ovom konkretnom slučaju? Lično sam zainteresovan za taj datum i događaj.Nekako s proljeća wrote:I pripadnici Gavrilovićeve jedinice ''SČP'' su učestvovali u oklopno mehanizovanom napadu na Aerodromsko naselje u Dobrinji, sredinom ljeta 1992. Zajedno sa onim hoštaplerima ''Belim orlovima'' Dragoslava Bokana, kao i desetinom ''Srpske dobrovoljače garde'' pod komandom Ulemeka- Legije. Tada su ubili najmanje 40 civila u Aerodromskom naselju a par stitina ih odveli u zarobljeništvo na Kulu-Pale. Ako neko nije do sada znao šta znači pojam ''V kolona'', evo mu prilike da pita.
Zašto nešto izvlačiš, a onda nudiš da neko odgovori?Nekako s proljeća wrote:Evo @Repetitor ima prednost da odgovori u vezi ''V kolone'' u Aerodromskom naselju tokom njegovog pada pod kontrolu neprijatelja.
Kako se zove taj debil?tempuser wrote:Sve su zrtve na Aerodromskom jednako vazne, ali jedna je onako bas zapecatila zivotnu pricu.
1987. godine jedan maloljetni monstrum (poslije rata umalo nije postao neki kantonalni funkcioner, ali su mu naslo ovo) je zbog neuzvracene ljubavi na Aerodromskom naselju sa po 100-njak uboda izmasakrirao djevojku od nekih 15 godina i njenog brata od 11 koji je pokusao zastititi. 7 dana nakon toga majka im se bacila sa nebodera, a oca su cetnici iz istog stana izveli i ubili tog 21.6.1992. godine. Prezvali su se latinovic i u 5 godina nestala jedna kompletna porodica, kao da ih nije bilo.
Zaboravio sam majke mi, sa Otoke je.Dozer wrote:Kako se zove taj debil?tempuser wrote:Sve su zrtve na Aerodromskom jednako vazne, ali jedna je onako bas zapecatila zivotnu pricu.
1987. godine jedan maloljetni monstrum (poslije rata umalo nije postao neki kantonalni funkcioner, ali su mu naslo ovo) je zbog neuzvracene ljubavi na Aerodromskom naselju sa po 100-njak uboda izmasakrirao djevojku od nekih 15 godina i njenog brata od 11 koji je pokusao zastititi. 7 dana nakon toga majka im se bacila sa nebodera, a oca su cetnici iz istog stana izveli i ubili tog 21.6.1992. godine. Prezvali su se latinovic i u 5 godina nestala jedna kompletna porodica, kao da ih nije bilo.
Cisto da se to zna i javno. A, i ako se slucajno naidje negdje na njega.
Petokolonaši, tako smo zvali osobe koje su ideološki bile na suprotnoj strani a fizički boravili na području koje smo mi kontrolisali. Dio takvih osoba je radio aktivnosti u korist neprijatelja, bilo da je za njega prikupljao i dojavljivao informacije i saznanja, bilo da se povremeno uključivao protiv snaga branilaca. Desetine spiskova pronađenih u pretresima stanova ,i u stanovima osoba sa spiska često pronađeno naoružanje i oprema, samo potvrđuju istinitost postojanja tzv V kolone. U Aerodromskom naselju su , kao urbanom stambenom naselju, do tada živjeli ljudi različitog socijalnog statusa i nacionalnosti. U izjavama preživjelih iz dešavanja tokom i nakon pada Aerodromskog naselja, navodili su se primjeri koji nedvosmisleno govore o djelovanju petokolonaša, na način da su dio ubijenih lica prokazali kao ekstremiste koji su odmah ili nešto kasnije bivali ubijani. Naravno, nisu bježali iz naselja jer su napadača doživljavali kao oslobodioca.Tromblon wrote:Da pitam šta znači V kolona u ovom konkretnom slučaju? Lično sam zainteresovan za taj datum i događaj.Nekako s proljeća wrote:I pripadnici Gavrilovićeve jedinice ''SČP'' su učestvovali u oklopno mehanizovanom napadu na Aerodromsko naselje u Dobrinji, sredinom ljeta 1992. Zajedno sa onim hoštaplerima ''Belim orlovima'' Dragoslava Bokana, kao i desetinom ''Srpske dobrovoljače garde'' pod komandom Ulemeka- Legije. Tada su ubili najmanje 40 civila u Aerodromskom naselju a par stitina ih odveli u zarobljeništvo na Kulu-Pale. Ako neko nije do sada znao šta znači pojam ''V kolona'', evo mu prilike da pita.
Inače, veliku većinu civila su ubili ti Bokanovi i "komšije", a neke komšije su spasile pojedince.
Koliko znam Legijini su uključeni naknadno tog dana kada se formirala naša odbrana.