Deblokada Sarajeva???

Post Reply
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#6001 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by pici »

Priča Paula Marchanda: Objavljen trailer filma "Simpatija za đavola" snimanog u Sarajevu

https://www.klix.ba/magazin/film-tv/pri ... /191025035

jopet srbi krivi... doklenaga bre... :evil:
Repetitor

#6002 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Repetitor »

@PM72 u potpunosti se slazemo. Medjutim ono sto je bilo tada jeste,da ono sto smo od PO imali,cuvali smo vise nego sami sebe.
Da se znalo na sta ce to sve izaci,i kakva bespotrebna peglanja po sudu ce izazvati za nekoga ko apsolutno nije imao nista sa tim,drugacije bi se stvari rijesile.

@NSP
prvi njihov prolazak iz pravca Kule prema Ilidzi bio je nekad prijepodne,mozda oko 9-10 sati. Povratak i sva ova desavanja su bila nekad kasnije,sigurno oko 4-5 sati poslije podne

Treba glasno i jasno reci da su pripadali zlocincima koji su pokusali da urade zlo.Svidjalo se to nekome ili ne,ali je tako.
Oko ove price izvrcu se teze i zaboravlja se sta je ta ista kolona bila taj dan uradila. Zaboravlja se da je sa aerodroma svaku noc bilo ravnanje naselja iz PATova i PAMova,i zato sam na par stranica ranije naveo da je na zalost,to sto Milan Trivic nije uspio da sacuva mnoge neke snimke koje je bio napravio.
Za one koji ne znaju Milan Trivic je bio uposlenik tadasnje RTV i imao je video kameru sa kojom je bio uspio mnoge neke stvari da uhvati u kadar. Imao je snimke koji da su "prezivjeli" ,bili bi od krucijalnog znacaja,medjutim nazalost nisu.

I taj dan bio je tu,i 5 maja je bio tu,i jos stosta,ali eto,tako je kako je.
Nekako s proljeća

#6003 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Nekako s proljeća »

.
Last edited by Nekako s proljeća on 25/10/2019 19:15, edited 1 time in total.
Nekako s proljeća

#6004 Re: Deblokada Sarajeva???

.
Nekako s proljeća

#6005 Re: Deblokada Sarajeva???

.
Nekako s proljeća

#6006 Re: Deblokada Sarajeva???

Repetitor wrote: @NSP
prvi njihov prolazak iz pravca Kule prema Ilidzi bio je nekad prijepodne,mozda oko 9-10 sati. Povratak i sva ova desavanja su bila nekad kasnije,sigurno oko 4-5 sati poslije podne

Treba glasno i jasno reci da su pripadali zlocincima koji su pokusali da urade zlo.Svidjalo se to nekome ili ne,ali je tako.
Oko ove price izvrcu se teze i zaboravlja se sta je ta ista kolona bila taj dan uradila. Zaboravlja se da je sa aerodroma svaku noc bilo ravnanje naselja iz PATova i PAMova,i zato sam na par stranica ranije naveo da je na zalost,to sto Milan Trivic nije uspio da sacuva mnoge neke snimke koje je bio napravio.
Hvala, ja sam ubijeđen da je ova kolona JNA vozila sa rezervistima bila involvirana u događaje od 22. aprila na području Ilidze, što je izjavio i Milutin Kukanjac u intervjuu Risti Đogi 1994. Povratak kolone iz uspostavljene tampon zone je u kasnim poslijepodnevnim satima, nakon što su borbene aktivnosti na području Ilidze zamrle.

Forum nešto trokira :? pa možda bude dupli post.
Nekako s proljeća

#6007 Re: Deblokada Sarajeva???

Tromblon wrote:Prvo to i nisu bili šešeljevci nego grupa četnika predvođenih Brnetom koja je već 91. ratovala u Borovu i Vukovaru. Većinu činili navijači zvezde.
PM72

#6008 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

I šta si dokazao?
Nekako s proljeća

#6009 Re: Deblokada Sarajeva???

Kaže @Tromblon da nije riječ o tzv šešeljevcima, a Vojislav Šešelj na direktnoj vezi sa lakše ranjenim Gavrilovićem.
Nekako s proljeća

#6010 Re: Deblokada Sarajeva???

Tromblon wrote:
Nekako s proljeća wrote: :D pa jeste malo na izgled kontradiktorno ali i tačno, napala se iz unutrašnjosti grada periferija. Dan prije, 21 april 1992. Šešeljevci predvođeni Gavrilovićem napali ex Trg Pere Kosorića i zaglavili u slastičarnoj Palma. Ne znam ni ja baš o gubitcima Bog zna šta, ali se sjećam da je 24. aprila bila masovna dzenaza na Kovačima za desetak poginulih branilaca. Kolona JNA se spuštala istovremeno niz Kovače sa Zmajevca i malo je falilo da bude krvi do koljena. Malo ih nešto razoružali i propustili da idu svojim putem.
Raja je ovaj napad :D branilaca doživjela kao prvi pokušaj deblokade grada tim pravcem.

To je bila dženaza trojici branitelja čija pogibija nije imala veze sa Ilidžom. Nemoj imputirati nešto što nema veze sa istinom. Istina bila je masovna po broju ljudi jer je bila jedna od prvih, a radilo se o čaršijskoj djeci.

Kolona je naišla po samom završetku dženaze. Moglo je biti svašta, ali rahmetli Mali i Puška su držali stvari pod kontrolom. Bilo nekoliko kamiona, pinca 2 koliko se sjećam.

Oduzeto im je lično naoružanje, automatske puške sa municijom i PAM sa transportera.
PM72

#6011 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

Nekako s proljeća wrote: Drugi primjer koji si navodio i kojim si htio da diskreditiraš Lučarevića , da ga nazoveš lažovom i ''bombašem'' je dzenaza za nekoliko šehida na šehidskom mezarju Kovači. Na JNA provokaciju je odgovoreno razoružavanjem dijela JNA kolone vozila i oklopa koja se iz kasarne Zmajevac spuštala pored mezarja. Kada ti se ponudio video snimak tog događaja koji potvrđuje suštinu onog što je Lučarević napisao, ti i dalje po svom ubjeđenju, a zapravo predrasudi. Rob si vlastitog mišljenja i to je tvoj problem.
Ovo je tvoj post od prije par dana.Ja Kerima ne vidjeh da razoružava,vidio sam Juku a znam da je bio Puška.Kamioni i oklopi prođoše...Vidio sam samo Suada rahmetli,jedinog od Kerimovih ljudi.
PM72

#6012 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

Nekako s proljeća wrote:Kaže @Tromblon da nije riječ o tzv šešeljevcima, a Vojislav Šešelj na direktnoj vezi sa lakše ranjenim Gavrilovićem.

Pošto je moja malenkost bila na licu mjesta...tvrdim da je riječ o šešeljevcima koje je vodio Branislav Gavrilović Brne,tvoj bivši jaran. :wink:
Nekako s proljeća

#6013 Re: Deblokada Sarajeva???

Jedan od branilaca poginulih 22.aprila 1992. u akciji ''Ilidza'' je Mustafa Kulašević, ukopan je ovog dana na šehidskom mezarju Kovači.
Image
Nekako s proljeća

#6014 Re: Deblokada Sarajeva???

JoseMujica wrote: sabahile je to počelo...ne sjećam se nešto kakvi su gubici bili na našoj strani, ali sjećam se da su, čini mi se dvojica ljudi dugo vođeni kao nestali
Image
Tromblon

#6015 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Tromblon »

Nekako s proljeća wrote:Kaže @Tromblon da nije riječ o tzv šešeljevcima, a Vojislav Šešelj na direktnoj vezi sa lakše ranjenim Gavrilovićem.
Kad kažeš šešeljvci odmah se misli na neke dobrovoljce preko Drine, a ne na lokalnu bagru kojoj je on dao oružje a poslije nastavili ratovati znog profita svog komandira.
tempuser

#6016 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by tempuser »

Tromblon wrote:
Kad kažeš šešeljvci odmah se misli na neke dobrovoljce preko Drine, a ne na lokalnu bagru kojoj je on dao oružje a poslije nastavili ratovati znog profita svog komandira.
Oni su prakticno sami sebe tako prozvali.
Nekako s proljeća

#6017 Re: Deblokada Sarajeva???

I pripadnici Gavrilovićeve jedinice ''SČP'' su učestvovali u oklopno mehanizovanom napadu na Aerodromsko naselje u Dobrinji, sredinom ljeta 1992. Zajedno sa onim hoštaplerima ''Belim orlovima'' Dragoslava Bokana, kao i desetinom ''Srpske dobrovoljače garde'' pod komandom Ulemeka- Legije. Tada su ubili najmanje 40 civila u Aerodromskom naselju a par stitina ih odveli u zarobljeništvo na Kulu-Pale. Ako neko nije do sada znao šta znači pojam ''V kolona'', evo mu prilike da pita.
TheMule

#6018 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by TheMule »

Nekako s proljeća wrote:
JoseMujica wrote: sabahile je to počelo...ne sjećam se nešto kakvi su gubici bili na našoj strani, ali sjećam se da su, čini mi se dvojica ljudi dugo vođeni kao nestali
Image
sta se tacno desilo u vezi ovog slucaja
Tromblon

#6019 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Tromblon »

Nekako s proljeća wrote:I pripadnici Gavrilovićeve jedinice ''SČP'' su učestvovali u oklopno mehanizovanom napadu na Aerodromsko naselje u Dobrinji, sredinom ljeta 1992. Zajedno sa onim hoštaplerima ''Belim orlovima'' Dragoslava Bokana, kao i desetinom ''Srpske dobrovoljače garde'' pod komandom Ulemeka- Legije. Tada su ubili najmanje 40 civila u Aerodromskom naselju a par stitina ih odveli u zarobljeništvo na Kulu-Pale. Ako neko nije do sada znao šta znači pojam ''V kolona'', evo mu prilike da pita.
Da pitam šta znači V kolona u ovom konkretnom slučaju? Lično sam zainteresovan za taj datum i događaj.

Inače, veliku većinu civila su ubili ti Bokanovi i "komšije", a neke komšije su spasile pojedince.

Koliko znam Legijini su uključeni naknadno tog dana kada se formirala naša odbrana.
Nekako s proljeća

#6020 Re: Deblokada Sarajeva???

Evo @Repetitor ima prednost da odgovori u vezi ''V kolone'' u Aerodromskom naselju tokom njegovog pada pod kontrolu neprijatelja.
tempuser

#6021 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by tempuser »

Sve su zrtve na Aerodromskom jednako vazne, ali jedna je onako bas zapecatila zivotnu pricu.
1987. godine jedan maloljetni monstrum (poslije rata umalo nije postao neki kantonalni funkcioner, ali su mu naslo ovo) je zbog neuzvracene ljubavi na Aerodromskom naselju sa po 100-njak uboda izmasakrirao djevojku od nekih 15 godina i njenog brata od 11 koji je pokusao zastititi. 7 dana nakon toga majka im se bacila sa nebodera, a oca su cetnici iz istog stana izveli i ubili tog 21.6.1992. godine. Prezvali su se latinovic i u 5 godina nestala jedna kompletna porodica, kao da ih nije bilo.
Tromblon

#6022 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Tromblon »

Nekako s proljeća wrote:Evo @Repetitor ima prednost da odgovori u vezi ''V kolone'' u Aerodromskom naselju tokom njegovog pada pod kontrolu neprijatelja.
Zašto nešto izvlačiš, a onda nudiš da neko odgovori?
Dozer

#6023 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

tempuser wrote:Sve su zrtve na Aerodromskom jednako vazne, ali jedna je onako bas zapecatila zivotnu pricu.
1987. godine jedan maloljetni monstrum (poslije rata umalo nije postao neki kantonalni funkcioner, ali su mu naslo ovo) je zbog neuzvracene ljubavi na Aerodromskom naselju sa po 100-njak uboda izmasakrirao djevojku od nekih 15 godina i njenog brata od 11 koji je pokusao zastititi. 7 dana nakon toga majka im se bacila sa nebodera, a oca su cetnici iz istog stana izveli i ubili tog 21.6.1992. godine. Prezvali su se latinovic i u 5 godina nestala jedna kompletna porodica, kao da ih nije bilo.
Kako se zove taj debil?
Cisto da se to zna i javno. A, i ako se slucajno naidje negdje na njega.
tempuser

#6024 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by tempuser »

Dozer wrote:
tempuser wrote:Sve su zrtve na Aerodromskom jednako vazne, ali jedna je onako bas zapecatila zivotnu pricu.
Kako se zove taj debil?
Cisto da se to zna i javno. A, i ako se slucajno naidje negdje na njega.
Zaboravio sam majke mi, sa Otoke je.
Nekako s proljeća

#6025 Re: Deblokada Sarajeva???

Tromblon wrote:
Nekako s proljeća wrote:I pripadnici Gavrilovićeve jedinice ''SČP'' su učestvovali u oklopno mehanizovanom napadu na Aerodromsko naselje u Dobrinji, sredinom ljeta 1992. Zajedno sa onim hoštaplerima ''Belim orlovima'' Dragoslava Bokana, kao i desetinom ''Srpske dobrovoljače garde'' pod komandom Ulemeka- Legije. Tada su ubili najmanje 40 civila u Aerodromskom naselju a par stitina ih odveli u zarobljeništvo na Kulu-Pale. Ako neko nije do sada znao šta znači pojam ''V kolona'', evo mu prilike da pita.
Da pitam šta znači V kolona u ovom konkretnom slučaju? Lično sam zainteresovan za taj datum i događaj.

Inače, veliku većinu civila su ubili ti Bokanovi i "komšije", a neke komšije su spasile pojedince.

Koliko znam Legijini su uključeni naknadno tog dana kada se formirala naša odbrana.
Petokolonaši, tako smo zvali osobe koje su ideološki bile na suprotnoj strani a fizički boravili na području koje smo mi kontrolisali. Dio takvih osoba je radio aktivnosti u korist neprijatelja, bilo da je za njega prikupljao i dojavljivao informacije i saznanja, bilo da se povremeno uključivao protiv snaga branilaca. Desetine spiskova pronađenih u pretresima stanova ,i u stanovima osoba sa spiska često pronađeno naoružanje i oprema, samo potvrđuju istinitost postojanja tzv V kolone. U Aerodromskom naselju su , kao urbanom stambenom naselju, do tada živjeli ljudi različitog socijalnog statusa i nacionalnosti. U izjavama preživjelih iz dešavanja tokom i nakon pada Aerodromskog naselja, navodili su se primjeri koji nedvosmisleno govore o djelovanju petokolonaša, na način da su dio ubijenih lica prokazali kao ekstremiste koji su odmah ili nešto kasnije bivali ubijani. Naravno, nisu bježali iz naselja jer su napadača doživljavali kao oslobodioca.
Dragoslav Bokan je uz Sonju Karadzić idejni tvorac imena ''Republika srpska''.
Post Reply