Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
seoBIH

#6001 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by seoBIH »

p
Last edited by seoBIH on 18/05/2014 16:59, edited 1 time in total.
Inna9

#6002 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Inna9 »

Fact wrote:
Inna9 wrote:Iz RS-a nisu mnogo rjeciti u zahvalama susjednim opstinama(ljudima s tog podrucja) kao naprimjer Tesnju, koji je Doboju pomogao kad im je najpotrebnije bilo i sad pomaze, kao i ostali iz Federacije. Jako sam ponosna na to, kao i na svoje zemljake :bih: , susjede, dobre ljude.
Isto tako cisto sumnjam - nazalost, da bi isto bilo da je situacija obratna. ;-) Niti bi htjeli, a mozda niti bi mogli financijski. Konkretno mislim na Doboj.
Važno je da si se ti registrovala da bi se pohvalila i pljunula na druge.Nitko nije morao pomoći.Tko jeste,taj je pomogao jer je čovjek,a ne jer želi da ga kasnije hvale i tapšaju po ramenu.Ukoliko ideš "pomoći",ali onda tražiš nešto za uzvrat,onda radije nemoj ni krećat.Zdravo
Da bih pohvalila druge prvenstveno.
Niko nije morao, da, ali i jeste - ako je covjek i pri tome ne ocekujuci nista, ali ne mogu drugacije misliti gledajuci njihove medije.
O'zone
Globalni moderator

#6003 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by O'zone »

Image

Gunja-Brčko
nasa

#6004 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by nasa »

Maloprije sam bila u bingu I stvarno sam izasla bas prijatno iznenadjena, toliko ljudi je kupovala, police s ovim artiklima koji su na spisku su gotovo prazne....kad sam odnijela onako sto sam mogla vidjeti ucinilo mi se da je ponajmanje pelena I zenskih higeijenskih prozvoda...pa eto mozda kad kupujete da I koji paketic ovih proizvoda ubacite
Tyke

#6005 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Tyke »

HM 2011 wrote:Jesen nastupa prema kalendaru 23 Septembra ????

Recimo da do 23. Septembra 2014. godine imamo rok da postavimo brane od poplava - očekivajući i metar vode više ?

Smatram da bi to trebao biti prioritet svih prioriteta ???

Šta Vi mislite ?

Usput novčani tokovi su smanjeni - sve je manji priliv novca - Penziono nema dovoljno sredstava da isplati penzije - tako da definitivno imamo problem....
Prije svega, na nivou drzave (pa makar na nivou Federacije), treba hitno zakonom predvidjeti kazne za bacanje smeca u rijeke i potoke, pa i ako postoje kazne onda ih po hitnom postupku ojacati i poceti primjenjivati, a gradjani sve sto vide i dokumentuju odmah da prijavljujemo. Jer cemo tako smanjiti zagadjivanje i zacepljavanje odvoda, prohodnost voda ce sigurno biti veca.

Kada dodju velike vrucine vodostaji ce biti najnizi u godini, pa onda treba korita produbiti i\ili izdici ih, pod hitno.

Jedan od najvecih problema je bespravna izgradnja objekata na mjestima gdje zemlja nije ispitana ili gdje nije dozvoljena izgradnja kuca i poslovnih prostora. Isto tako, treba se cim prije izaci na teren i ispitati svaki dio zemljista i naselja, napraviti plan gdje se smije graditi, a gdje ne, pa ako se bespravno gradi onda rusiti objekte i kazneno goniti ljude.

U inostranstvu kada predajes zahtjev za izgradnju kuce, opstina ti odredi, na osnovu velicine zemljista i naselja u kojem zelis izgraditi kucu, koliku kucu smijes podici, koja visina i sirina. A kod nas se bespravnopodigne kucurina od 3 sprata, i to jos na zemljistu koje nije ni ispitano, a onda se predaje zahtjev za izgradnju i uplanjenje kuce.
CoCoLoCo

#6006 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by CoCoLoCo »

HM 2011 wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
HM 2011 wrote:Jesen nastupa prema kalendaru 23 Septembra ????

Recimo da do 23. Septembra 2014. godine imamo rok da postavimo brane od poplava - u očekivajući i metar vode više ?

Smatram da bi to trebao biti prioritet svih prioriteta ???

Šta Vi mislite ?
Kupovina barem dva dodatna helikoptera, koji se mogu koristiti i za gašenje požara :thumbup: , opreme, i teške mehanizacije koja se opet može koristiti i za snijeg.
Dobro ali BRANE OD POPLAVA TREBA IZGRADITI U KAKNJU; ZENICI; NEMILOJ; ZAVIDOVIĆIMA, MAGLAJU ?

REGULISATI MODRAC ?

Koliko sam vidio to su problematični djelovi....

Slabo vijesti stiže iz HErcegovine - opasno je i jablaničko jezero ?

Ljudi panika - neprijatelj su bujice i voda - kako to regulisati ???? Neprijatelj je najavio svoj dolazak u Jesen 2014. godine...

BRANIMO SE !
Zenica je sasvim ok sto se grada samog tice uredzena, to se bas pokazalo i sa ovom poplavom, korito je na jednoj strani se izlilo na kamberovice, dok je vamo prema bulevaru sasvim ok izdrzalo, a i da se prelilo. ima jos fore do prvih zgrada, tako kad skontas, imamo fore i skroz kamberovice da se poplavi, nije naseljeno, al prije Zenice i poslije je vec kriticno sa nacickanim kucama kraj same vode, to je najveca frka u svemu. I btw, juce il neki dan lik iz Holandije prica bas o dugorocnim stvarima i sistemima zastite oko toga, vecina ga raje ismijava, mislim da nije ok tako nesta. Kolko god skupi projekti bili, tolko su i izvodivi a vala i korisni, tipa bazeni neki za akomulaciju vode, prije grada i poslije, kanali neki il sta znam vec sta sve ne, poslije ovoga mislim da je sasvim realno i oko toga malo razmislit.
CoCoLoCo

#6007 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by CoCoLoCo »

Inna9 wrote:
Fact wrote:
Inna9 wrote:Iz RS-a nisu mnogo rjeciti u zahvalama susjednim opstinama(ljudima s tog podrucja) kao naprimjer Tesnju, koji je Doboju pomogao kad im je najpotrebnije bilo i sad pomaze, kao i ostali iz Federacije. Jako sam ponosna na to, kao i na svoje zemljake :bih: , susjede, dobre ljude.
Isto tako cisto sumnjam - nazalost, da bi isto bilo da je situacija obratna. ;-) Niti bi htjeli, a mozda niti bi mogli financijski. Konkretno mislim na Doboj.
Važno je da si se ti registrovala da bi se pohvalila i pljunula na druge.Nitko nije morao pomoći.Tko jeste,taj je pomogao jer je čovjek,a ne jer želi da ga kasnije hvale i tapšaju po ramenu.Ukoliko ideš "pomoći",ali onda tražiš nešto za uzvrat,onda radije nemoj ni krećat.Zdravo
Da bih pohvalila druge prvenstveno.
Niko nije morao, da, ali i jeste - ako je covjek i pri tome ne ocekujuci nista, ali ne mogu drugacije misliti gledajuci njihove medije.
Tacno znam sta cura kaze, i meni danas jako upade u oci objava broja na jednom njihovom, takoreci umjerenijem portalu, banjaluckom, za pomoc poplavljenim podrucjima rs, pa jbemga zar se i sad mora to razgranicavat, cuj samo rs, jel to znaci da nece pomoc od tih brojeva dobit niko ovamo il sta, bode oci jako pogotovo sad.
O'zone
Globalni moderator

#6008 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by O'zone »

Sekovici - Posljedice poplave
JohnnyS

#6009 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by JohnnyS »

nasa wrote:Maloprije sam bila u bingu I stvarno sam izasla bas prijatno iznenadjena, toliko ljudi je kupovala, police s ovim artiklima koji su na spisku su gotovo prazne....kad sam odnijela onako sto sam mogla vidjeti ucinilo mi se da je ponajmanje pelena I zenskih higeijenskih prozvoda...pa eto mozda kad kupujete da I koji paketic ovih proizvoda ubacite

Treba razumjeti i ljude, sve te higijenske potrepštine i pelene su najskuplje. Ja znam da toga treba, ali većina ide logikom da za paket jednih pelena možeš kupiti 50 mesnih doručaka...
biscanka2

#6010 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by biscanka2 »

Ja ove vijesti na radio Stuttgartu nemogodoh provariti pa sam im poslala detaljniji mel. :sad:
Nadam se samo da sam im mel adresu potrefila. :roll:
nema me tamo

#6011 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by nema me tamo »

O'zone wrote:Image

Gunja-Brčko

:-)
It_is_a_Leclerc

#6012 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by It_is_a_Leclerc »

Jel mi može neko potvrditi je li istina da je jedinstveni broj za pomoć BiH 1330 i 1350 ?

Ja sam sad zvao i na Pink da podržim i banku koštane srži, a dio će ići i za kupovinu opreme za bebe u poplavljenom području. Imao sam "bogat" razgovor sa Tinom Sušićem. :D
Drvosjeca iz Dejcica

#6013 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

CoCoLoCo wrote: Tacno znam sta cura kaze, i meni danas jako upade u oci objava broja na jednom njihovom, takoreci umjerenijem portalu, banjaluckom, za pomoc poplavljenim podrucjima rs, pa jbemga zar se i sad mora to razgranicavat, cuj samo rs, jel to znaci da nece pomoc od tih brojeva dobit niko ovamo il sta, bode oci jako pogotovo sad.
A jebiga, dovoljno ti je da pogledaš RTRS, svaka druga samo RS, RS, RS. Prije neki dan ono govno kaže da je nama u F.BiH drago što su poplave u RS. :-x Evo ministri iz RS odbili da se na nivou BiH proglasi vandredno stanje. :( Nakon ovoga fakat preispitujem svoj stav da se pomaže i RS-u.
StupskaBitanga

#6014 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by StupskaBitanga »

nasa wrote:Maloprije sam bila u bingu I stvarno sam izasla bas prijatno iznenadjena, toliko ljudi je kupovala, police s ovim artiklima koji su na spisku su gotovo prazne....kad sam odnijela onako sto sam mogla vidjeti ucinilo mi se da je ponajmanje pelena I zenskih higeijenskih prozvoda...pa eto mozda kad kupujete da I koji paketic ovih proizvoda ubacite
:thumbup:
Teufik

#6015 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Teufik »

Micic (gradonacelnik Bijeljine) se juce na BNTV zahvalio Imamovicu i gradonacelniku Zenice i jos nekima iz FBiH jer su nudili pomoc.

Dodik je takodje pomenuo da je pomoc ponudjena iz Tuzle.

http://www.6yka.com/novost/56360/dodik- ... kih-zrtava.
StupskaBitanga

#6016 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by StupskaBitanga »

Orasje ugroženo javlja bht
Šveđanin

#6017 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Šveđanin »

Mobilni operateri u Srbiji uveli besplatan facebook i twitter preko mobilnog neta.

Hoce to raditi neko od bh operatera?

Sent from my iPhone 5 using Tapatalk
O'zone
Globalni moderator

#6018 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by O'zone »

Image

Image

Maglaj
O'zone
Globalni moderator

#6019 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by O'zone »

Šveđanin wrote:Mobilni operateri u Srbiji uveli besplatan facebook i twitter preko mobilnog neta.

PA eto neka uvede Mtel i onako je u vlasništvu M tela srbije
Teufik

#6020 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Teufik »

Image
alica.k

#6021 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by alica.k »

Sad sam se cula s tetkom iz Maglaja napokon, oni su od pomoci dobili 1 kiselu vodu i dva hljeba u ova tri dana. Komsinica koja je kod njih NISTA nije dobila.
Nije da nisu trazili, nego im ne daju.

Nemam rijeci...
O'zone
Globalni moderator

#6022 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by O'zone »

Image
Sportski novinari krenuli su prema Bijeljini. Sa njima je i legendarni kapiten BiH, Muhamed Konjić.
Šunj

#6023 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Šunj »

nema me tamo wrote:
O'zone wrote:Image

Gunja-Brčko

:-)
Ova slika je iz Gunje, Hrvatska
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/kaos ... 510.html#0
U Brckom, u dvorani gimanazije je smjestena nekolicina ljudi iz Gunje.

Brcko - Krepsic - Kopanice u općini Orašje
Image
http://www.otisak.ba/bih/22069-anto-dom ... a-bih.html
ANTO DOMIĆ SAOPĆIO: POČINJE AKCIJA SPAŠAVANJA NASIPA SA ORUŽANIM SNAGAMA BiH
Nedjelja, 18 Maj 2014 16:15
E-mail Ispis PDF
nasip-kopanice-nGradonačelnik Brčko Distrikta BiH dr. Anto Domić, koji se nalazi u mjestu Kopanice u općini Orašje, gdje je danas Sava probila jedan dio obrambenog savskog nasipa, rekao je da je situacija krajnje ozbiljna te da Sava i dalje izlijeva.

Piše: Jelena NIKIĆ

"Spremni smo da za pola sata do sat krenemo sa operacijom čeljenja rupe na nasipu. Ako to uspijemo stanje će biti nešto bolje, ako ne uspijemo stanje će se pogoršavati iz sekunde u sekundu. Organizirali smo helikoptere koje nam je na raspolaganje stavilo Ministarstvo obrane i radimo tzv. ježeve, odnosno čelične šine u obliku iksa koje bi bile osnove za drugi materijal kojim bismo pokušali zaustaviti vodu“, rekao je Domić.

On je istaknuo da grad Brčko u ovom trenutku nije ugrožen ali da se ne zna šta će biti ukoliko ovaj dio savskog nasipa ne bude začepljen.

„ Apelujem na mještane plavnih područja Vučilovac, Krepšić, Drenava, Gorice, Marković polje i Plazulje, da se i kod manjih poplava, evakuiraju i pokušaju spasiti materijalna dobra. Da slušaju ljude na terenu koji im pomažu kao i da za sve kontaktiraju službe operativnog centra", poručio je Domić. Podsjećamo da su aktivni brojevi telefona operativnog centra 121 i 123 te 049/211-022 i 049/213-713.

Foto: Almir DŽANOVIĆ

[email protected]
http://www.otisak.ba/brcko/22068-anto-d ... nasip.html
StupskaBitanga

#6024 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by StupskaBitanga »

alica.k wrote:Sad sam se cula s tetkom iz Maglaja napokon, oni su od pomoci dobili 1 kiselu vodu i dva hljeba u ova tri dana. Komsinica koja je kod njih NISTA nije dobila.
Nije da nisu trazili, nego im ne daju.

Nemam rijeci...
Jesu li dobro? Kakvo je tamo generalno stanje?
Heller

#6025 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Heller »

Šveđanin wrote:Mobilni operateri u Srbiji uveli besplatan facebook i twitter preko mobilnog neta.

BHT DŽABA :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Post Reply