Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Locked

Šta su za vas najbitniji ciljevi protesta poput ovog u Tuzli?

Smanjenje troškova administracije na sve moguće načine a posebno kroz smanjenje plata političarima, te ukidanje svih povlastica (paušala, naknada, itd)
115
21%
Postavljanje stručnih i odgovornih, a ne podobnih kadrova na odgovorne funkcije (ukidanje stranačke raspodjele)
77
14%
Oduzimanje nelegalno stečene imovine i revizija privatizacije, te prodaja oduzete imovine radi namirivanja radničkih potraživanja
100
18%
Sudski progon i kažnjavanje odgovornih za privatizacijski kriminal, te procesuiranje i kažnjavanje svih slučajeva nepotizma i korupcije
65
12%
Efikasnije sudstvo u službi građana (a ne političara i tajkuna)
28
5%
Ukidanje kantona i jačanje države, uz puno uvažavanje etničkih prava
60
11%
Ravnomjerno a ne proporcionalno povećanje penzija i socijalnih davanja
7
1%
Ostavke onih prema kojima su protesti usmjereni (kantonalne vlade, ministri)
19
3%
Uvođenje prijevremenih izbora kao opcije za promjenu vlasti, te objedinjavanje općih i općinskih izbora
20
4%
Nasilne smjene vlasti s ciljem dokazivanja vlastodršcima da su oni u službi građana, a ne obrnuto
58
11%

Total votes: 549

haos1

#6001 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by haos1 »

sirotinjo i bogu si teska.
weredsf

#6002 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by weredsf »

armin071 wrote:policija je imala naradbu da ne djeluje dok je dana jer se bojala kontraefekta od naroda u slucaju da pocne da pendrece. ali je zato uz prvi mrak krenulo i sve je bilo gotovo za pola sata uz iskljucenu ulicnu rasvjetu.
Kada su dosli Lukacevi specijalci i kakav strah od naroda, par gumenih metaka bi sve ono rjesilo da su imali naredjenje da djeluju
Opetja033

#6003 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Opetja033 »

rokan wrote:
Opetja033 wrote:
Nabijem ja na kur.ac tog tvog "heroja"!
Jebeni terorista, uvijek bio i ostao.

Ove internet revolucionarne brigade su najjace. Sto nisi skupio muda pa juce pred demonstrantima izjavio da je taj terorista heroj? Naravno, bio bi satran brze nego bilo koji od specijalaca pa i politicara.

Na jadan nacin pokusavate da prisvojite ove demonstracije (a nisi jedini) kao neki antiglobalisticki pokret.
zato ove demonstracije nece imati odjeka kod srba i hrvata i uvijek ce biti osudjene na propast jer iako imaju pravu metu pogresan im je motiv i pobude. ultranacionalizam nije nesto sto moze da okupi ljude.
ne bi ni gavrilo nikad pristao na to i zato je on bio jugosloven (tako se izjasnjavao), nadnacionalan a takva jne bila i "mlada bosna".
Mi nismo "jugosloveni", ta zemlja i ta ideja je mrtva. Jucer pred predsjednistvom i pred zgradom Vlade KS nije bilo ljevicarskih obiljezja (nije ni desnicarskih ali ovi bar ne pokusavaju preuzeti poene sebi). Izasao je NAROD a ne nekakvi Anonymousi, antiglobalisti, anarhisti, hipici, "jugosloveni". I nikada vam necemo dozvoliti da preuzmete ovaj bunt naroda. Vi ste i sami svjesni da bi prvi VI bili satrani sa zemljom, prije policije i prije politicara, zato i ne izlazite medju narod - na demonstracije vec pokusavate da prisvojite demonstracije putem interneta - naravno tu ste jaki. Vjerovatno jer u stvarnom zivotu svi, pa i oni koji su bili jucer na ulicama, pljuju po vama.
Boli me kur.ac sta ce Srbi i Hrvati misliti. Uvijek me bolio kura.c za njihovo misljenje i uvijek ce me boliti. Njima ako je dobro neka ne demonstriraju. Mi cemo svoje smece ocistiti a oni neka sa svojim smecem rade sta zele.
Not My Idea

#6004 Re: Demonstracije u Tuzli

Post by Not My Idea »

shalla wrote:Gledam sad slike na portalu i samo bih jos jednom, po cijenu bana, zelio da jebem mater svima koji su jucer zapalili ove zgrade a i ovima sto to odobravaju.

Sa cinom paljenja i odobravanja paljenja ste se posrali u usta svima onima koji stvarno imaju razloge za proteste, onima koji za razliku od vas nemaju ni internet, onima koji bi mozda imali internet da imaju struju, zatim obespravljenim radnicima, socijalnim slucajevima, omladini koja samo trazi priliku tj. posao i sl...

Toliko.
+1

https://www.facebook.com/media/set/?set ... 628&type=1

i dok sam tu, da posaljem najgore zelje Radoncicu.
amcibald

#6005 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by amcibald »

http://www.s.ource.ba/clanak/8808615180 ... ref=ostali

Pogledajte snimak kako se vozi drzavno auto.
Last edited by amcibald on 08/02/2014 10:09, edited 3 times in total.
__Phoenix__

#6006 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by __Phoenix__ »

Teze kako su to uradili plaćeni momci su tako smiješne...
Janjicar

#6007 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Janjicar »

weredsf wrote:
Janjicar wrote:Mirno protestujte pred Radeljasom pa ce vam se smijat u lice.

Kako vas nije stid prvi ste kad nekom od politicara treba 'ebat majku zato sto pokradose Boga Oca a sad pljujete po demonstrantima.

Sta je tebalo razapet satore ispred vlade ? Jel to urodilo plodom ? Nije.

Govorite to je omladina nema zive veze? Jeste li govorili nema promjena bez omladine, dok ona ispija kafe nema nista od promjena.

Svakom je zao policajaca al nije pala mrtva glava, ali mi i drago bude kada meni hoce da uzme 20 KM iz dzepa a pustaju onog Benjamina Delic i ne mogu mu nista.
Svaki dan vam se desava pucnjava u Sarajevu a policija spava u autu.

Nek je zapaljeno i predsjednistvo i vlada i sve nek je popaljeno.
Zapaljena arhiva je udar na drzavu ? Sta je onda zatvaranje Zemaljskog Muzeja? Jesu li i demonstranti krivi za Zemaljski muzej?...
Kada ovi divljaci nauce razlikovati vlast i politicare od simbola drzave koje su unistili umjesto nekog politicara mozda im se i pridruzim.
Obzirom o kakvim se divljacima radi njima je glavni cilj bila pljacka a narod koji je dosao zbog stvarnih problema se vec nakon dva sata razisao
Sta ocekujes od nekog ko ustane danas ode u kladionicu citav dan i kuci? Nebitno je li to kladionica ili kafic il nesto trece...
A takvih je minimalno 500 000...

Sta su ti napravili koji su se razisli nakon 2 sata?
guber90

#6008 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by guber90 »

weredsf wrote:
armin071 wrote:policija je imala naradbu da ne djeluje dok je dana jer se bojala kontraefekta od naroda u slucaju da pocne da pendrece. ali je zato uz prvi mrak krenulo i sve je bilo gotovo za pola sata uz iskljucenu ulicnu rasvjetu.
Kada su dosli Lukacevi specijalci i kakav strah od naroda, par gumenih metaka bi sve ono rjesilo da su imali naredjenje da djeluju
Ne bi se to zavrsilo na par metaka, zavrsilo bi se to sa kvalitetnim batinama, a sasvim sigurno i sa glupim ispadima od strane policije, koji bi bili zabiljezeni od strane raznoraznih televizija, kada bi se to prenijelo narodu, sutra bi ih 3 ili 4 puta vise izaslo i onda bi tek belaj bio (primjer Tuzla).
weredsf

#6009 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by weredsf »

guber90 wrote:
weredsf wrote:Kada ovi divljaci nauce razlikovati vlast i politicare od simbola drzave koje su unistili umjesto nekog politicara mozda im se i pridruzim.
Obzirom o kakvim se divljacima radi njima je glavni cilj bila pljacka a narod koji je dosao zbog stvarnih problema se vec nakon dva sata razisao
A cega je ta drzava simbol? Mita, korupcije, nepotizma, svakojakog lopovluka itd.
Zgrada predsjednistva i ostale zgrade koje su unistene su prezivljele tri rata ali nisu ove divljake mogle.
Kakva god drzava bila dala ti je pasos pa mozes ici i probati srecu negdje drugdje ako ti je toliko odvratna i upitna!!!
Ona je izbor gradjana (vlast) ili ti mozda znas neki drugi nacin kako su oni dosli na vlast, zgrade nemaju veze sa njima
rokan

#6010 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by rokan »

"Ustajte, prezrani na svijetu,
Svi sužnji koje mori glad!
To razum grmi u svom gnjevu,
Kraj u ognju bukti sad!
Prošlost svu zbrišimo za svagda, (ovo vizavi arhiva) :wink:
Ustaj, roblje, diži se!
Sav svijet iz temelja se mijenja
Mi nismo ništa, bit ćemo sve!
|:To će biti posljednji
I odlučni teški boj.
Sa Internacionalom
Slobodu zemlji svoj!:|"
guber90

#6011 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by guber90 »

weredsf wrote:
guber90 wrote:
weredsf wrote:Kada ovi divljaci nauce razlikovati vlast i politicare od simbola drzave koje su unistili umjesto nekog politicara mozda im se i pridruzim.
A cega je ta drzava simbol? Mita, korupcije, nepotizma, svakojakog lopovluka itd.
Zgrada predsjednistva i ostale zgrade koje su unistene su prezivljele tri rata ali nisu ove divljake mogle.
Kakva god drzava bila dala ti je pasos pa mozes ici i probati srecu negdje drugdje ako ti je toliko odvratna i upitna!!!
Ona je izbor gradjana (vlast) ili ti mozda znas neki drugi nacin kako su oni dosli na vlast, zgrade nemaju veze sa njima
Znam kako su dosli na vlast, lazima, lagali su, pricali bajke narodu, govorili uradit cemo to i to, fino zvucalo ljudima i doveli ih, ljudima dojadilo da ih lazu i eto sta se desava.
Drvosjeca iz Dejcica

#6012 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

weredsf wrote:
guber90 wrote:
Ja sam maloprije bio tamo i zgrada Predsjedništva nije spaljena, jeste bilo vatre u prizemlju ali gornji spratovi su čitavi osim polupanih stakala. Zgrada Vlade KS je izgorila gotovo u potpunosti. Isto tako uzmem Oslobođenje u ruke i tamo fino na stranici broj 2. stoji Skenderija spaljena i popljačkana...fuj, fuj, fuj režimskog izvještavanja. Isto tako sinoć su širili dezinforamcije da je BBI centar opljačkan...fuj, fuj, fuj...
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 08/02/2014 10:15, edited 1 time in total.
weredsf

#6013 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by weredsf »

Sta ocekujes od nekog ko ustane danas ode u kladionicu citav dan i kuci? Nebitno je li to kladionica ili kafic il nesto trece...

Pitanje je sta ti ocekujes osim ovog divljjanja, ti stvarno mislis da njih nesto zanima u zivotu osim kladionice, tekme i prilike za divljanje kao sto je bila jucer.
Realno to su manje vise srednjoskolci koji i da imaju priliku ne bi sa Breke otisli da rade u rudnik gdje im je realno i mjesto, vise voli klosariti nego raditi.
Sa druge strane prvi bi stao uz svakog obezpravljenog radnika, radnika kojem nije placen staz, njegova plata, uz ljude koji su na bilo koji nacin obezpravljeni, meni to nalazu moralni zakoni u meni, isti oni zakoni zbog kojih bi sutra sa puskom stao pred ove huligane i roknuo svakog ko pokusa skinuti zastavu sa predsjednistva kao sto se radilo sa cetnicima 92
Corto Maltese

#6014 Re: Demonstracije u Tuzli

Post by Corto Maltese »

Not My Idea wrote:
shalla wrote:Gledam sad slike na portalu i samo bih jos jednom, po cijenu bana, zelio da jebem mater svima koji su jucer zapalili ove zgrade a i ovima sto to odobravaju.

Sa cinom paljenja i odobravanja paljenja ste se posrali u usta svima onima koji stvarno imaju razloge za proteste, onima koji za razliku od vas nemaju ni internet, onima koji bi mozda imali internet da imaju struju, zatim obespravljenim radnicima, socijalnim slucajevima, omladini koja samo trazi priliku tj. posao i sl...

Toliko.
+1
+2
weredsf

#6015 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by weredsf »

leškarenje wrote:
weredsf wrote: Zgrada predsjednistva i ostale zgrade koje su unistene su prezivljele tri rata ali nisu ove divljake mogle.
Jebo te ova drzava ako je ovo rjesenje,cuj dala mi je pasos i da idem negdje drugo.To im i jeste cilj.Nece moci.
Kazem ako ti ne valja ali ako jos vjerujes u nju ne dozvoli da skinu zastavu sa predsjednistva, to su onda zajedno
Shtela

#6016 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Shtela »

Jebo majku ko da su ih spalili do temelja i kamen odnjeli u Stambol.izgorilo nekoliko kancelarija i ulaz.
Pistali smo pistaljkama,mahali cuclama'strajkovali gladju i na sve smo dobili kurcinu.Sad ih je strah izac hljeb kupit jebem im majke i sestre.
A vi sto serete raji od juce vi ste gora gamad od onih sto sjede u toj zgradi i pucaju vam klempe
gagy06

#6017 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by gagy06 »

Auu sto neki laprdaju na forumu. Neki dan je bilo: gdje su ovi sto ispijaju kafe i trose dane po kladionicama... A vec danas: ovo su uradili oni sto ispijaju kafe i povazdan u kladionici. Pa ti budi pametan. Zgrade i auta su koloteral u borbi za bolji zivot.
Ako su ovo huliganineka mi neko od forumaskih pametnjakovica odgovori: zasto nije zapaljen niti jedan muzej, nije opuhan niti jedan trzni centar- a moglo se brate-jucer ja ikad- vec samo zgrade institucija. Sasvim je jasno onda zbog cega su ljudi protestvovali. Mislim, evo zasto:
http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/ ... ti-ostavku
VjecitiStudent

#6018 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by VjecitiStudent »

Opetja033 wrote: Iskreno - nema sanse. Ovo su prve demonstracije u skorije vrijeme iza kojih nisu stajali Brkan, Fedja i ostali profesionalni revolucionari i zbog toga je narod izasao na ulice. Uvjeren sam da se radilo o spontanim demonstracijama koje su izmakle kontroli.
Ono sto je meni fascinantno jeste da policija nije djelovala zadnjih par sati. Ama bas nikako - sve dok se nisu sukobi nastavili u ulici Kosevo i BBI (vec sam bio otisao, za ovo zadnje sam cuo). Neki razlog ima, koji ne znam. Mada mogu sumnjati u to da su vlastodrsci zeljeli da stvari teku tokom kojim teku jer ce onda imati argumente u svojim rukama i jer ce doci do razdora medju narodom.
Ne tvrdim da su iscenirali sve, naprotiv - siguran sam da nisu. Ali vjerujem da su iskoristili priliku koja im se ukazala. Ida zbog toga nisu dali policiji odrijesene ruke.

Prica koju ti i @Banksy forsirate o navijacima takodje nije na mjestu. Ne kazem da nije bilo navijackih grupa ali nije se dolazilo organizovano i niko ih nije zvao. Ovo ti odgovorno tvrdim. Jucer sam prepoznao nekih 30-tak ljudi na protestima koji su iz navijackog miljea i opet ti se mogu zakleti da NIKO, nijedna jedina osoba od tih 30 NIJE usao u Vladu KS niti palio bilo sta. Ne trebas biti Einstein da bi shvatio ko je bio glavna meta tih ljudi na tom mjestu. Nije zgrada Vlade KS sama po sebi a pogotovo ne zgrada Predsjednistva.
Apsolutna vecina od tih 30-tak ljudi je vec bila otisla kada je Predsjednistvo pocelo goriti. Ovi sto su ostali su sve to promatrali sa strane, poprilicno udaljeni.

Niste u tom svijetu i ne znate kako stvari funkcionisu, ne krivim vas naravno zbog toga ali nemojte besmislice govoriti (uz duzno postovanje).
Niti jednom nisam spomenuo navijačke grupe.
Grupa koja je počela kamenovati policiju i koja je na kraju zapalila i kanton i Predsjedništvo je bila izuzetno dobro organizovana. Nije im bilo stalo ni do kakvih pregovora i razgovora. Prva jučerašnja žrtva, negdje oko 14h jučer, je bio momak koji je stajao ispred policije i koji je dobio kamenčinu u glavu od strane grupe iza (nadam se da će biti dobro :( ). Nakon toga su se stvari malo smirile, demonstranti su krenuli pričati sa policijom, krenula je priča da će krenuti nekakvi pregovori sa Zeljkovićem, ali svega pola sata poslije mirnim demonstrantima dolazi upozorenje od ovih iza da se sklonu ili će i oni fasovati kamenje.
Onda je krenula gužva, specijalna vrlo brzo uspijeva potisnuti nasilnu grupu do mostova, sa rezervnim kordonom koji je bio kod apoteke, no koji se uopšte nije pomjerao naprijed.
I onda dobivaju naredbu o povlačenju.
Nakon toga policija uglavnom samo posmatra kako ovi prvo kamenuju zgradu kantona, pa ulaze unutra, pa izbacuju inventar, pa prvo njega pale, pa tek onda polako počinje da tinja unutar zgrade. Taj dio traje par sati.

Svo vrijeme policija vani, kojih je manje od stotinu, ne dobiva nikakva pojačanja, nekoliko puta ko fol nešto pokušavaju, pa se ubrzo vraćaju.
U isto vrijeme, zgradu je čak i par desetina običnih policajaca (koliko ono kanton ima uniformisane policije, preko 1000?) ako više nije bilo specijalaca, sa lakoćom moglo odbraniti, jer samo su četiri ulaza u zgradu, dva veoma uska, svi prozori su uski i balavurdiju su mogli malim prstom sa prozora skidati.

Jučerašnji događaji u Sarajevu su bili samo odlično organizovana koreografija, bez obzira na iskrenost i ogromno srce mnogobrojnih učesnika koji su došli sa iskrenom namjerom da stvari u ovoj zemlji pomjere nabolje.

Ciljeve s kojima je organizovana ova predstava ćemo vrlo brzo saznati.
Janjicar

#6019 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Janjicar »

weredsf wrote:

Pitanje je sta ti ocekujes osim ovog divljjanja, ti stvarno mislis da njih nesto zanima u zivotu osim kladionice, tekme i prilike za divljanje kao sto je bila jucer.
Realno to su manje vise srednjoskolci koji i da imaju priliku ne bi sa Breke otisli da rade u rudnik gdje im je realno i mjesto, vise voli klosariti nego raditi.
Sa druge strane prvi bi stao uz svakog obezpravljenog radnika, radnika kojem nije placen staz, njegova plata, uz ljude koji su na bilo koji nacin obezpravljeni, meni to nalazu moralni zakoni u meni, isti oni zakoni zbog kojih bi sutra sa puskom stao pred ove huligane i roknuo svakog ko pokusa skinuti zastavu sa predsjednistva kao sto se radilo sa cetnicima 92
Jesi li onda s poljoprivrednicima u satoru bio godinu dana pred parlamentom ?

Jesu li do sada ikog razumjeli ko je mirno protestvovao?

Prvi dan protesta u Tuzli Sead Causevic ne 'ebe prosvjednike i nece ni da poprica s njima, eto ti mirni protesti...
matematicar_teski

#6020 Re: Demonstracije u Tuzli

Post by matematicar_teski »

Corto Maltese wrote:
Not My Idea wrote:

Toliko.
+1
+2
+3
_mufljuz_

#6021 Re: Demonstracije u Tuzli

Post by _mufljuz_ »

leškarenje wrote:
Kako si zajeban u picku materinu,ko da su ti kucu zapalili.Jebe mi se i za arhiv i za zgrade,kad svaki dan moram razmisljati sta ako ne budem imao para da prehranim troje djece.Med i mlijeko bi bilo da nisu zapaljeni.Jebo vas sve ijedan guzonja u pakas.
+1 :thumbup:
starii

#6022 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by starii »

Premijer USK-a Hamdija Lipovača, kako doznaje portal Citaj.ba iz njima povjerljivih izvora, večeras oko 20:00 sati napustio je sa porodicom grad Bihać, USK i državu BiH, preko graničnog prijelaza Izačić i uputio se u zasad nepoznatom pravcu, najvjerovatnije u Hrvatsku.
k1ks

#6023 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by k1ks »

Gledam na fb vjerovatno je i ovdje ista situacija 90% ljudi sto komentarise djeca su zaposlenih u drzavnim institucijama ili su oni sami dio tog sistema. Ako na proteste u BiH izadje 50 000 ljudi,mora postojati neki razlog. Nazovite ove ljude huliganima,majmunima,papcima,klosarima ali jedno ljudi moram Vam biti jasno ONI SU PRODUKT OVOG DRUSTVA. Do neki dan svi ste navijali treba sve spalit,treba sve unistit nista normalnim putem i sad osudjujete to ist. Malo licemjerno zar ne ? Zalosno je to sto se nije nista postiglo i to je poenta svega. Politicari su ispali bolji ljudi od nas a unistavaju nas kako psihicki tako i fizicki vec 20 godina. Vrhunac drskosti je sinoc pokazao ZELJKOVIC kada je rekao da mu nije jasno odakle gladni ljudi u Sarajevu i kako to da su nezadovoljni.

Od danas kad neko kaze nemam posla,nemam da jedem,jao kako je losa situacija u BIH,moram dati 5 glava da operisem slijepo crijevo,penzije kasne,nemam plate vec 8 mjesec poslat cu i njega i sve njegove u PM.

Hvala lijepo.
julisiz es grant

#6024 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by julisiz es grant »

starii wrote:Premijer USK-a Hamdija Lipovača, kako doznaje portal Citaj.ba iz njima povjerljivih izvora, večeras oko 20:00 sati napustio je sa porodicom grad Bihać, USK i državu BiH, preko graničnog prijelaza Izačić i uputio se u zasad nepoznatom pravcu, najvjerovatnije u Hrvatsku.
Ma jest u kurcu, haj ne serite, sada svi pišu što je babi milo!
weredsf

#6025 Re: Demonstracije u Tuzli

Post by weredsf »

leškarenje wrote:
Kako si zajeban u picku materinu,ko da su ti kucu zapalili.Jebe mi se i za arhiv i za zgrade,kad svaki dan moram razmisljati sta ako ne budem imao para da prehranim troje djece.Med i mlijeko bi bilo da nisu zapaljeni.Jebo vas sve ijedan guzonja u pakas.
Zbog ovakvog razmisljanja ti i nemas za hljeba, trebao si planirati kako ces hraniti djecu prije nego sto si ih pravio...jebene zgrade su krive za sve.
Picko jedna ako si hrabar imao si svo vrijeme svijeta, i jucer i danas da sretnes sve politicare na ulici i da im kazes sta mislis, da ih prebijes ako hoces
Locked