juga 1950.-1990.

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Gojeni H

#6001 Re: juga 1950.-1990.

Post by Gojeni H »

Novak20 wrote:
Valjda su i zaslužili da budu uklonjeni, a ja više ne vidim dobro niti me briga za detalje :D

Nego, zemlje pobjednice iz WW II nema i niko da se barem danas sjeti koliki je doprinos dala da se pobijedi fašizam.
Valjda? Jesu li ili nisu? Cime su to zasluzili? Da li su im date odgovarajuce kazne?
Da li bi bilo drugacije da su bili u pitanju pripadnici bosnjackog naroda ili albanske narodnosti?

Kolega, valjda? Stvarno?

Da, Jugoslavije vise nema. Narodi i drzave koji su sacinjavali Jugoslaviju i koji su dali doprinos u oslobodjenju zemlje su jos uvijek tu.
Last edited by Gojeni H on 10/05/2017 07:48, edited 1 time in total.
Gojeni H

#6002 Re: juga 1950.-1990.

Post by Gojeni H »

KENJAC wrote:Moze li mi ko objasnit znacenje rijeci "uklonjen" ? Uklonjen ko npr. ko Jozo Leutar ili smijenjen sa duznosti ?
Ne moze.
Novak20

#6003 Re: juga 1950.-1990.

Post by Novak20 »

Gojeni H wrote:
Novak20 wrote:
Valjda su i zaslužili da budu uklonjeni, a ja više ne vidim dobro niti me briga za detalje :D

Nego, zemlje pobjednice iz WW II nema i niko da se barem danas sjeti koliki je doprinos dala da se pobijedi fašizam.
Valjda? Jesu li ili nisu? Cime su to zasluzili? Da li su im date odgovarajuce kazne?
Da li bi bilo drugacije da su bili u pitanju pripadnici bosnjackog naroda ili albanske narodnosti?

Kolega, valjda? Stvarno?

Da, Jugoslavije vise nema. Narodi i drzave koji su sacinjavali Jugoslaviju i koji su dali doprinos u oslobodjenju zemlje su jos uvijek tu.
Puno me pitaš o meni nebitnim stvarima a danas nemam vremena da odgovaram. Drugom prilikom hoću mada nisam ni približno načitan i gramatički potkovan kao ti. Ne zamjeri.

Narodi bivše Jugoslavije jesu dali doprinos borbi protiv fašizma ali ne treba zaboraviti da su iz tih naroda isplivali slovenački belogardejci, ustaše, četnici, balisti, ljotičevci...... Nije im smetala otvorena ili prikrivena saradnja sa fašistima. Narod ih jeste porazio pod vodstvom KPJ ali danas KPJ nema. Razjedinjeni narodi su još uvijek tu sa politikama kojima nije mrsko koketiranje sa ideologijama poraženim u WW II.
Gojeni H

#6004 Re: juga 1950.-1990.

Post by Gojeni H »

Novak20 wrote:
Puno me pitaš o meni nebitnim stvarima a danas nemam vremena da odgovaram. Drugom prilikom hoću mada nisam ni približno načitan i gramatički potkovan kao ti. Ne zamjeri.
Ne zamjeri ti. Jebes nacitanost i gramaticku potkovanost.
Banksy

#6005 Re: juga 1950.-1990.

Post by Banksy »

Gojeni H wrote:
KENJAC wrote:Moze li mi ko objasnit znacenje rijeci "uklonjen" ? Uklonjen ko npr. ko Jozo Leutar ili smijenjen sa duznosti ?
Ne moze.
:lol: :D
Gojeni H

#6006 Re: juga 1950.-1990.

Post by Gojeni H »

Banksy wrote:
;-)
Banksy

#6007 Re: juga 1950.-1990.

Post by Banksy »

Gojeni H wrote:
Banksy wrote:
;-)
:D

btw, čini mi se da si ovo čekao,
https://www.youtube.com/watch?v=gCcx85zbxz4
radostan dan

#6008 Re: juga 1950.-1990.

Post by radostan dan »

KENJAC wrote:Slusaj vamo Montenegrino ! Il si s nama il si protiv ? Ne mozes tako pehlivanit. Hocu da pravim neki spisak, tek toliko da imamo sta radit kad se na vlast radimo, pa bih te zamolio da mi odgovoris bez vrdanja! Jesi li sa nama ili si sa njima ? Jel ti vaznije čojstvo il Srpstvo ? Jel ti drazi Lovcen i Vladika ili NATO okupator ! Priznajes li novonastale prćije ili ti je Juga jedina domovina ?
da sačekamo dvJe godine, da vidimo dal će ovi nato pečat na cg pasosu da se podeblja sa eu štembiljem, pa ti vrnem odgovor koliko sjutra..?
Ne gori niĐe... :mrgreen:
Last edited by radostan dan on 10/05/2017 20:05, edited 1 time in total.
radostan dan

#6009 Re: juga 1950.-1990.

Post by radostan dan »

KENJAC wrote:Moze li mi ko objasnit znacenje rijeci "uklonjen" ?
ovako nekako -

Gojeni H

#6010 Re: juga 1950.-1990.

Post by Gojeni H »

Banksy wrote: btw, čini mi se da si ovo čekao,
https://www.youtube.com/watch?v=gCcx85zbxz4
Jesam. :thumbup: Hvala.
piupiu

#6011 Re: juga 1950.-1990.

Post by piupiu »

Gojeni H wrote:
Novak20 wrote:Godišnjica smrti Josipa Broza Tita

Image
Novak, proli su fascinantna bica, ... ne bacas na poluljude. :?

Ziku desni gornji ugao. I onog s lijeve, kao i onog s desne strane je Broz uklonio. Da nije smijesno bilo bi zalosno.
Nije valjda da ti je žao osnivača Odeljenja za zaštitu naroda? Ne mogu da vjerujem. Pa on je bio mozak i poluga instrumenata represije... Djilas je bio pametan čiko. Izmedju njih dvojice ja ipak biram najzgodnijeg komandanta jedne proleterske... vidi ga — ki olivudski glumac. :D Koča je bio izuzetno interesantan čovjek. Bio je prijatelj s mojim didom, bili su zajedno na Sutjesci... Intelektualac, kozmopolita... i on se u neko doba misteriozno povukao.
Gojeni H

#6012 Re: juga 1950.-1990.

Post by Gojeni H »

piupiu wrote:
Nije valjda da ti je žao osnivača Odeljenja za zaštitu naroda? Ne mogu da vjerujem. Pa on je bio mozak i poluga instrumenata represije... Djilas je bio pametan čiko. Izmedju njih dvojice ja ipak biram najzgodnijeg komandanta jedne proleterske... vidi ga — ki olivudski glumac. :D Koča je bio izuzetno interesantan čovjek. Bio je prijatelj s mojim didom, bili su zajedno na Sutjesci... Intelektualac, kozmopolita... i on se u neko doba misteriozno povukao.
Cuj, bilo represije u Titovoj Jugoslaviji? :oops: :D I cuj ovo "Titovoj" ... nesto kao Saudijskoj Arabiji.

Nije to bila poenta. Ima jedna slika iz Drvara, ne trazi mi se sada. Nekih 6-7 ljudi iz Vrhivne komande, s Titom. Osnivaci pokreta otpora, stari fanaticni komunisti, ljudi sa stomakom od celika, srcem velikim kao Zemlja ... Samo dvojica su dozivjeli smrt ili penziju. Svi ostali su bili fizicki ili politicki uklonjeni.
Kada se vlast drzi na nacin na koji je to radio Broz, onda je jedna od prvih stvari koje uradis kad osiguras vlast, da uklonis najjace od onih koji su ti pomogli da tu vlast dobijes.
Nista neuobicajeno. Svi nacionalni predvodnici pokreta za oslobodjenje kasnije, neki od njenih veoma bliski Brozu, su isto to radili.
Nije bilo snage ni vizije da se pogleda dalje od "Ja". I zato danas imamo postkolonijalne zemlje ovakvim kakve jesu.
E. Said je dosta pisao o ovom fenomenu.

A sto se tice Rankovica ... nije njega Broz uklonio dok je ubijao nekoliko stotina sandzackih Bosnjaka i po nekima oko 1000 Albanaca na Kosovu.
Uklonio ga je kad je postao "prvi u komunistickih Srba" i po nekima "jedini moguci Titov nasljednik". Previse ojacao baja.
KENJAC

#6013 Re: juga 1950.-1990.

Post by KENJAC »

Smeta kad je neko politicki uklonjen, smeta kad je citav zivot na vlasti ! Elem, kad smeta, smeta !
radostan dan

#6014 Re: juga 1950.-1990.

Post by radostan dan »

Image
piupiu

#6015 Re: juga 1950.-1990.

Post by piupiu »

Je l' ovo iz Muzeja Jugoslavije?
radostan dan

#6016 Re: juga 1950.-1990.

Post by radostan dan »

aha...
piupiu

#6017 Re: juga 1950.-1990.

Post by piupiu »

Gojeni H wrote:Cuj, bilo represije u Titovoj Jugoslaviji? :oops: :D I cuj ovo "Titovoj" ... nesto kao Saudijskoj Arabiji.
To ti mene podje...? :D :lol:
Kada se vlast drzi na nacin na koji je to radio Broz, onda je jedna od prvih stvari koje uradis kad osiguras vlast, da uklonis najjace od onih koji su ti pomogli da tu vlast dobijes. Nista neuobicajeno. Svi nacionalni predvodnici pokreta za oslobodjenje kasnije, neki od njenih veoma bliski Brozu, su isto to radili. Nije bilo snage ni vizije da se pogleda dalje od "Ja". I zato danas imamo postkolonijalne zemlje ovakvim kakve jesu.
Taman pomislih na ovo. Ne slažem se s tobom da nije bilo snage i vizije da se pogleda dalje od "Ja". Ja imam svoju teoriju o tome. Prvo, očigledno je iz istorije da je bilo mnogo onih koji su imali snage da kritikuju i traže liberalizaciju i sistemski 'update'. Kao što je jasno i da je Stari je imao ego na kub i da bez toga ništa od onoga što jeste uradio da bi postao ono što je postao ne bi bilo moguće. S druge strane, i letimičan pogled na stanje stvari u bivšoj nam domovini danas - posebno u Bosni i Srbiji, pokazuje jednu vrlo jasnu stvar - autoritarni narodi žele, traže i podržavaju autoritarne vodje. Medju njima (našim današnjim vodjama) je malo onih koji i sami nisu egomani... No, duga je to priča...
A sto se tice Rankovica ... nije njega Broz uklonio dok je ubijao nekoliko stotina sandzackih Bosnjaka i po nekima oko 1000 Albanaca na Kosovu.
Uklonio ga je kad je postao "prvi u komunistickih Srba" i po nekima "jedini moguci Titov nasljednik". Previse ojacao baja.
Nisam baš sigurna da je ova tvoja intepretacija 100% tačna. Nema 600 istina, već samo jedna, čak i kada istu interpretiraju iz 600 uglova. :wink:
Gojeni H

#6018 Re: juga 1950.-1990.

Post by Gojeni H »

piupiu wrote:Kao što je jasno i da je Stari je imao ego na kub i da bez toga ništa od onoga što jeste uradio da bi postao ono što je postao ne bi bilo moguće.
Postoji jedna teorija koja kaze da velike vodje otpora (govorimo o oslobadjanju od okupacije) skoro nikada ne mogu biti dobri predjsednici/kraljevi/ili-sta-god u miru. Jednostavno imaju takvo samopouzdanje, izdrzljivost i sklonost riziku koji su nekompatibilni sa zivotom u miru.

Valjda su zato Britanci skinuli Cercila :D
detroit-mercy

#6019 Re: juga 1950.-1990.

Post by detroit-mercy »

Gojeni H wrote:
piupiu wrote:
Cuj, bilo represije u Titovoj Jugoslaviji? :oops: :D I cuj ovo "Titovoj" ... nesto kao Saudijskoj Arabiji.

Nije to bila poenta. Ima jedna slika iz Drvara, ne trazi mi se sada. Nekih 6-7 ljudi iz Vrhivne komande, s Titom. Osnivaci pokreta otpora, stari fanaticni komunisti, ljudi sa stomakom od celika, srcem velikim kao Zemlja ... Samo dvojica su dozivjeli smrt ili penziju. Svi ostali su bili fizicki ili politicki uklonjeni.
Kada se vlast drzi na nacin na koji je to radio Broz, onda je jedna od prvih stvari koje uradis kad osiguras vlast, da uklonis najjace od onih koji su ti pomogli da tu vlast dobijes.
Nista neuobicajeno. Svi nacionalni predvodnici pokreta za oslobodjenje kasnije, neki od njenih veoma bliski Brozu, su isto to radili.
Nije bilo snage ni vizije da se pogleda dalje od "Ja". I zato danas imamo postkolonijalne zemlje ovakvim kakve jesu.
E. Said je dosta pisao o ovom fenomenu.

Ma dje bi to bilo :mrgreen:.
A onaj partizanski general sto je ispo iz camca a nije znao plivat :mrgreen: .
detroit-mercy

#6020 Re: juga 1950.-1990.

Post by detroit-mercy »

piupiu wrote:
Gojeni H wrote:Cuj, bilo represije u Titovoj Jugoslaviji? :oops: :D I cuj ovo "Titovoj" ... nesto kao Saudijskoj Arabiji.
To ti mene podje...? :D :lol:
Kada se vlast drzi na nacin na koji je to radio Broz, onda je jedna od prvih stvari koje uradis kad osiguras vlast, da uklonis najjace od onih koji su ti pomogli da tu vlast dobijes. Nista neuobicajeno. Svi nacionalni predvodnici pokreta za oslobodjenje kasnije, neki od njenih veoma bliski Brozu, su isto to radili. Nije bilo snage ni vizije da se pogleda dalje od "Ja". I zato danas imamo postkolonijalne zemlje ovakvim kakve jesu.
Taman pomislih na ovo. Ne slažem se s tobom da nije bilo snage i vizije da se pogleda dalje od "Ja". Ja imam svoju teoriju o tome. Prvo, očigledno je iz istorije da je bilo mnogo onih koji su imali snage da kritikuju i traže liberalizaciju i sistemski 'update'. Kao što je jasno i da je Stari je imao ego na kub i da bez toga ništa od onoga što jeste uradio da bi postao ono što je postao ne bi bilo moguće. S druge strane, i letimičan pogled na stanje stvari u bivšoj nam domovini danas - posebno u Bosni i Srbiji, pokazuje jednu vrlo jasnu stvar - autoritarni narodi žele, traže i podržavaju autoritarne vodje. Medju njima (našim današnjim vodjama) je malo onih koji i sami nisu egomani... No, duga je to priča...
Nisam baš sigurna da je ova tvoja intepretacija 100% tačna. Nema 600 istina, već samo jedna, čak i kada istu interpretiraju iz 600 uglova. :wink:
Naravno, postoji samo jedna istina, jedinstvo I jednoglasje na svim nivoima :mrgreen: cuj 600 istina, nemere to tako, samo je jedna istina :mrgreen: .
Ommadawn

#6021 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

Kurir: Druze Tito, poginuo je Ivo Lola Ribar!
J.B.Tito: Uh, zar je vec tri i petnaest?!
piupiu

#6022 Re: juga 1950.-1990.

Post by piupiu »

detroit-mercy wrote:Naravno, postoji samo jedna istina, jedinstvo I jednoglasje na svim nivoima :mrgreen: cuj 600 istina, nemere to tako, samo je jedna istina :mrgreen: .
Naravno da postoji samo jedna istina. Sve ostalo su interpretacije. To što svako svoju intepretaciju i vidjenje stvari smatra 'pravom istinom' je drugi par postoli.
detroit-mercy

#6023 Re: juga 1950.-1990.

Post by detroit-mercy »

piupiu wrote:
detroit-mercy wrote:Naravno, postoji samo jedna istina, jedinstvo I jednoglasje na svim nivoima :mrgreen: cuj 600 istina, nemere to tako, samo je jedna istina :mrgreen: .
Naravno da postoji samo jedna istina. Sve ostalo su interpretacije. To što svako svoju intepretaciju i vidjenje stvari smatra 'pravom istinom' je drugi par postoli.
Sta ti smatras isitinom :mrgreen:.
piupiu

#6024 Re: juga 1950.-1990.

Post by piupiu »

detroit-mercy wrote:
piupiu wrote:

Misliš u slučaju Ranković? Ja ne znam šta je 'prava istina'. Ne mogu čak pretendirati ni da znam šta je 'objektivna, naučno utvrdjena' istina jer naša 'nauka' nije objektvna. Ali u slučaju kao što je njegov, gdje je postojao pritisak da se on ukloni zbog tvrdokornog "sovjetizma" i centralizma (a bome i nacionalizma), ne mislim da su ga makli jer se Tito prepao za svoju guzu. Doduše, koliko se tamo spletkarilo, ko će mu ga znati. Usput, obznanih gore svoje simpatije prema liku i djelu Koče Popovića, te samim tim moje simpatije prema Rankoviću i njegovoj sudbini ne mogu biti velike. Ali ja bar pristajem da obrazložim svoju predrasudu. :D
Last edited by piupiu on 11/05/2017 16:36, edited 3 times in total.
detroit-mercy

#6025 Re: juga 1950.-1990.

Post by detroit-mercy »

piupiu wrote:
detroit-mercy wrote:
piupiu wrote:
Misliš u slučaju Ranković? Ja ne znam šta je 'prava istina'. Ne mogu čak pretendirati ni da znam šta je 'objektivna, naučno utvrdjena' istina jer naša 'nauka' nije objektvna. Ali u slučaju kao što je njegov, gdje je postojao pritisak da se on ukloni zbog tvrdokornog "sovjetizma" i centralizma (a bome i nacionalizma), ne mislim da su ga makli jer se Tito prepao za svoju guzu. Doduše, koliko se tamo spletkarilo, ko će mu ga znati. Usput, obznanih gore svoje simpatije prema liku i djelu Koče Popovića, te samim tim moje simpatije prema Rankoviću i njegovoj sudbini ne mogu biti velike. Ali ja bar pristajem da obrazložim svoju predrasudu. :D
Nisam mislio samo na Rankovica, nego na sve ove dvorske spletke :mrgreen: . Dosta Spanaca iz prvog kruga nije prezivilo rat, dosta njih izginulo po nekim nerazjasnjenim okolnostima :mrgreen: . Da li je zaista sve bilo tako idilicno ili su kao i na svakom dvoru postojale zakulisne radnje :mrgreen: .
Locked