Jadi nas nezaposlenih

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
DebelinJoe

#6001 Traženje posla danas: Iskustva i utisci (iživljavanje poslodavaca itd)

Post by DebelinJoe »

Prije tačno godinu dana dam otkaz u formi u kojoj sam radio zbog mobinga i šikaniranja. Naime, prebolio koronu, jedva živ ostao, sporo se oporavljao i doživiš da ti se šefovi smiju jer piješ terapiju, jer se teško krećeš i "čudno" govoriš nakon što si danima bio na kisiku i infuziji. Svakvih idiota upoznaš pa i kolege koji ti se miju jer se jedva živ ostao nakon korone. Dam otkaz, odem na biro, primam nadokandu sa biroa i počnem tražiti posao. Nemam kredite, nepušač, vegetarijanac, jednostavan čovjek kome samo treba toliko prihoda da plati mjesečne račune za struju i telemach. Po strruci pravnik koji skoro 15 godina radi u komercijali i marketingu.

Kao i svaki Bosanac, počnem listati stranicu Mojposao.ba. Šalji, šalji, nikakvog odgovora. Nakon 200 poslatih prijava, dobio sam prvi telefonski poziv u junu, kraj juna prošle godine. Telefonski intervju, satima ispitivvanje o svemu i svačemu kroz razgovor sa nekom ženskom osobom, šta jedem, da li vozim biciklo, da li imam ljubimce, čim se bave moji roditelji, imam li rođake i čim se oni bave, koja mi je omiljena boja, gdje sam sve putovao.

Nakon mjesec dana ponovo zove isti broj, opet malo ispitivanja, pa mi kasnije kaže da sam prošao u nekakav drugi krug. Pet ili šest krugova moraš proći da bi eto dobio posao kod njih. Da dođem kod njih u firmu na razgovorima nekakvim njihovim menadžerima.

U firmi na recepciji vidiim curu koju znam iz viđenja i za koju znam da je bila student generacije i zlatna značka na filozofskom. Vidim da je tacna pored nje, nosi kafe šefovima.

U jednoj od kancelarija otškrinuta vrata, jedan stariji uposlenik, koji je upravo izgleda dobio otkaz urla na neku šeficu, ona ga ubjeđuje da je on krivac za sve.

Razgovor: U nekoj prostoriji koja je izgleda sala za sastanke upoznajem šeficu. Šefica operacija, takva nekakva joj titula. U suštini, "šefica"je manekenka od dvadesetak godina, viđao sam u spotovima folk pjevača i u lokalnnim reklamama, slike joj bile po portalima i ženskim novinama. Gospođica se blesavo smije, vidim da je našmrkana 100 posto, priča nepovezano. Pored nje sjede dva lika ( liče na Perhana iz Nadrealista) sa kojima razgovor teče ovako:

- Đesi jaro, šta mai? Hodal se gdje? Đesi kupio taj mobitel? Pusti ba meni šuplje buraz, ko si šta si, odakle si...Ko te poslao ovdje? Ima li neko da za tebe interveniše u firmi, teško je danas dobit posoooo?

Pitanja nemaju apsolutno nikave veze sa poslom za koji sam aplicirao. Gledam u njih troje kako su jadni, kako je tek jadan onaj koji ih je zaposlio tako nesposobne i neobrazovane. Pronaći ću kasnije i njega.

Kažu nazvat će, a znam da neće. Bolje i ne raditi u takvoj firmi. Nazvali su tek u septembru da mi kažu da nisam dobio posao za koji sam aplicirao u martu. Došao sam do kontakta nekakve njihove šefice, svašta sam joj se nagovorio, onako od srca. Mislim da će taj razgovor ta bezobrazna guska pamtiti do kraja života.

Nekako nakon ovog iskustva dobivam poziv iz jedne firme koja se reklamira kao najveća firma u regionu u svom području. Kao oni su top. Opet intervjui, opet pitanja o kućnim ljubimcim, o time kakve prozore imama na kući, šta jedem, koje boje volim, gomila gluposti. Pa opet na razgovor u formu, opet tamo neki ljudi koji su kao pali s Marsa i koji očigledno nemaju pojma o poslu koji rade.

Nakon 20 dana zvoni telefon iz te firme. Kaže gospođa koja se predstavila kao Ivana: "Bili ste sjajan kandidat, odlično govorite strane jezike, imate iskustvo, spremu koja nama treba...Ali...Šefovima ste niste vi dopali, vaša košulja im se nije dopala, vaša frizura im se nije dopala, nije im se dopalo kako sjedite...Previše ste ozbiljni bili tokom razgovora." Paf...

Dakle, nisam konkurisao za posao TV voditelja niti komičara, nego za posao u komercijali.Hebenoj Komercijali. Fakture, ugovori, uvoz, izvoz, PDV, kupci, dobavljači, palet sa robom, uglavnom građevinski materijal, oprama za grijanje i kupatilo. Valjda trebaš biti Tom Kruz da bi radio kao referent nabave.

Posao sam našao tako što sam na na FB slučajno vidio oglas predstavništva strane firme, nazvao broj, poslao mail sa CV i dokazima o ispunjavanju uslova. Pozvali me ljudi, ugodan razgovor, još i ručao sa njima. Dobio posao, plata više nego dobra za bosanske prilike. Firme je u Kiseljaku.

Nažalost, zbog porodičnih dešavanja ( bolestan člana porodice u kojem moram biti na usluziiskoro 24 sata) morao sam napustiti taj posao i tražiti nešto bliže mjestu stanovanja. ABD, u ponedeljak bih trebao početi raditi.

Čem ova priča i ovaj malo duži post? Stvar je u tome da su portali za zapošljanje tipa Mojposao ili BoljiPosao, zapravo fake, služe kao reklama firmama. Ne znam nikoga ko je dobio posao preko portala Mojposao.ba. Znate li vi nekoga? Ima rođaka, čovjek je kako kaže poslao preko 800 prijava preko Mojposao.ba. Nikakav odgovor nije dobio. Ja sam posla nešto manje.. Nikakav feedback sa portala Mojposao.ba, isključivo feedback od prijava koje sam poslao direktno na firme i ruke menadžera, putm maila FB ili instagrama ili direktnog zvanja na telefon.

Kakva su vaša iskustva dragi moji forumaši?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#6002 Re: Traženje posla danas: Iskustva i utisci (iživljavanje poslodavaca itd)

Post by _BataZiv_0809 »

1.) Svaka cast na trudu

2.) Ima tema Jadi nas nezaposlenih

3.) Teza da je mojposao ba reklamiranje je na ovom forumu toliko puta raskrinkana da me cudi da to nisi negdje vec zakacio.
Zulfo Madesko

#6003 Re: Traženje posla danas: Iskustva i utisci (iživljavanje poslodavaca itd)

Post by Zulfo Madesko »

Vecina privatnih firmi je otvorena da se operu pare od droge, sverca, pokradenih donacija, namjestenih tendera i slicno, ocekivati od njih profesionalnost i fer odnos prema radniku je siludo. Vlasnika bukvalno ne zanima hoce li poslovati u minusu ili u plusu
Cupavo

#6004 Re: Traženje posla danas: Iskustva i utisci (iživljavanje poslodavaca itd)

Post by Cupavo »

Ljudi koji duži niz godina (decenija?) nisu mijenjali posao uglavnom su nesvjesni šta danas znači naći posao, kolika je to peripetija, i kakav križni put zna biti.

Više puta sam razgovarao s ljudima koji, nakon napuštanja ili otkaza na poslu gdje su proveli dobar dio radnog vijeka, iznenađeno konstantiraju kako "ne bi srali omladini, da su znali kako je". :D
DebelinJoe

#6005 Re: Traženje posla danas: Iskustva i utisci (iživljavanje poslodavaca itd)

Post by DebelinJoe »

Zulfo Madesko wrote: 06/03/2022 12:15 Vecina privatnih firmi je otvorena da se operu pare od droge, sverca, pokradenih donacija, namjestenih tendera i slicno, ocekivati od njih profesionalnost i fer odnos prema radniku je siludo. Vlasnika bukvalno ne zanima hoce li poslovati u minusu ili u plusu

Imao sam to iskustvo da sam počeo raditi za firmu koja je zapravo praonica para od droge. Na prvi pogled, firma kao firma, tu su kanclerije kompjuteri. Međutiim u firmi se ništa ne radi, ljudi koji tu sjede nemaju pojma o poslu koji rade. Skontaš da 4/5 firme su bivši ili sadašnji dileri. Čuješ oko sebe priču: "Stigo braco...Donio paketić...Došle bobe"

Strašno.
no_sikiriki

#6006 Re: Traženje posla danas: Iskustva i utisci (iživljavanje poslodavaca itd)

Post by no_sikiriki »

DebelinJoe wrote: 06/03/2022 12:06 Stvar je u tome da su portali za zapošljanje tipa Mojposao ili BoljiPosao, zapravo fake, služe kao reklama firmama. Ne znam nikoga ko je dobio posao preko portala Mojposao.ba. Znate li vi nekoga?

Kakva su vaša iskustva dragi moji forumaši?
Ovo nije tačno. Ja jesam imala intervjue putem nekadašnjeg posao.ba, i jedan od poslova koje sam radila, dobila sam putem prijave na posao.ba (bez ikakvih štela). Vjerujem da ima svega, pa i da se neke firme tako "reklamiraju", ali u suštini ta teza da je to samo za to nije tačna, i poznajem još ljudi koji su dobili posao tako. Znam ljude koji čak nisu ni aplicirali za neki posao, nego su ostavili CV na njihovoj stranici, pa ih je neko zvao iz neke firme i na taj način su se zaposlili.
ljubicasti limun

#6007 Re: Traženje posla danas: Iskustva i utisci (iživljavanje poslodavaca itd)

Post by ljubicasti limun »

Samo jedan primjer. Prevodilac sam, tj. sad se povremeno bavim tim poslom, u okviru drugog. Prije par godina aplicirala sam za posao in-house prevodioca u jednoj firmi. Prvo smo isli na pismeni test (pitanja opceg znanja, nekakva korporativna pitanja, tj. jedno pitanje u vezi hipoteticke situacije i kratki, prejednostavni prevod). Javili su mi da nisam prosla taj pismeni prevod. Bila sam, hajmo reci, malo posramljena.

Nakon nekog vremena iz jedne od agencija za koju povremeno prevodim stize mi ugovor da prevedem upravo za tu firmu. Nakon toga, redovno stizu ugovori i drugi pravni dokumenti da ih prevedem, sa naglaskom, da ih prevodi prevodilac koji je dosad prevodio, dakle ja.

Kako sam upratila, ta firma jeste zaposlila in-house prevodioca, ali izgleda da sam ja radila njegov/njen posao, barem veci dio.

Sta sam primijetila je da su strane firme sa (vecinskim) stranim uposlenicima puno ispravnije i transparentnije po pitanju zaposljavanja. Sa nasim firmama i stranim firmama i uredima koje vode "nasi" ljudi sam imala vecinom negativna iskustva.

Za mojposao.ba ne znam, ali znam da su me maltretirali za rad u call centrima, sto sam odbila.
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#6008 Re: Traženje posla danas: Iskustva i utisci (iživljavanje poslodavaca itd)

Post by Romeo 80 »

Ne bih rekao da portali za zapošljavanje sluze za reklamiranje firmi. Ne znam kakva bi to reklama uopste trebalo da bude? Da često mijenjaju radnike?!

Sa druge strane, činjenica je da je teško naći posao, a još teže kvalitetnog poslodavca, no nije i nemoguce.

Ja sam promijenio 7 firmi do sada i sve poslove sam pronalazio preko portala za zapošljavanje, no i Haplicirao sam jedno 7777 puta :D

Ima dosta i do kandidata i kako se pokaže na razgovoru. Kako se ponasas, pricas, gestikulises. Govor tijela je jako bitan, a često ga zanemarujemo.

@DebelinJoe

Razumijem sve kroz sta si prošao. Samo bih ti dao prijateljski savjet da ubuduće sebe ne podcjenjujes na način da dopuštaš majmunima da te preko telefona maltretiraju satima.
Ja to po kratkom postupku riješim. Ili ćemo voditi razgovor kao odrasli ljudi u 4 oka, ili traži drugu budalu. Nema šanse da bih ti ja pricao preko telefona o tome imam li kućne ljubimce i koju boju volim :-)
Ne daj na sebe i imaj dostojanstva i digniteta da ih zatjeras u pm ako pocnu sa takvim debilnostima.

U današnje vrijeme koliko god posao bilo teško naći, i poslodavcima je u najmanju ruku jednako teško naći kvalitetnog radnika.
iz zadnje klupe

#6009 Re: Traženje posla danas: Iskustva i utisci (iživljavanje poslodavaca itd)

Post by iz zadnje klupe »

Cesto na ovom forumu cujem konstataciju kako su Bosanci pasivni, kad se negdje zaposle ne idu iz nje do penzije, dok je prosjek na zapadu mijenjanje posla svakoh 5 godina, e te bi pametnjakpvice poslao da prodju koji od tih "famoznih" krugova, da vide realnost u kojem zivimo
Ovo sa mojposao.ba je ko sa lotom, 1000 ucestvuje, 999 kaze da je ubleha koja sluzi samo za reklamu firmama, a do vas je hocete li vjerovati onom jednom koji je imao ludu srecu i zaposlio se preko njih
Edin H.

#6010 Re: Traženje posla danas: Iskustva i utisci (iživljavanje poslodavaca itd)

Post by Edin H. »

DebelinJoe wrote: 06/03/2022 12:24
Zulfo Madesko wrote: 06/03/2022 12:15 Vecina privatnih firmi je otvorena da se operu pare od droge, sverca, pokradenih donacija, namjestenih tendera i slicno, ocekivati od njih profesionalnost i fer odnos prema radniku je siludo. Vlasnika bukvalno ne zanima hoce li poslovati u minusu ili u plusu

Imao sam to iskustvo da sam počeo raditi za firmu koja je zapravo praonica para od droge. Na prvi pogled, firma kao firma, tu su kanclerije kompjuteri. Međutiim u firmi se ništa ne radi, ljudi koji tu sjede nemaju pojma o poslu koji rade. Skontaš da 4/5 firme su bivši ili sadašnji dileri. Čuješ oko sebe priču: "Stigo braco...Donio paketić...Došle bobe"

Strašno.
Čuj došle bobe :D

Pa čime se bavi ta kompanija?
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#6011 Re: Traženje posla danas: Iskustva i utisci (iživljavanje poslodavaca itd)

Post by Entropio »

DebelinJoe wrote: 06/03/2022 12:06
- Đesi jaro, šta mai? Hodal se gdje? Đesi kupio taj mobitel? Pusti ba meni šuplje buraz, ko si šta si, odakle si...Ko te poslao ovdje? Ima li neko da za tebe interveniše u firmi, teško je danas dobit posoooo?
:lol:
DebelinJoe

#6012 Re: Traženje posla danas: Iskustva i utisci (iživljavanje poslodavaca itd)

Post by DebelinJoe »

iz zadnje klupe wrote: 06/03/2022 13:02 Cesto na ovom forumu cujem konstataciju kako su Bosanci pasivni, kad se negdje zaposle ne idu iz nje do penzije, dok je prosjek na zapadu mijenjanje posla svakoh 5 godina, e te bi pametnjakpvice poslao da prodju koji od tih "famoznih" krugova, da vide realnost u kojem zivimo
Ovo sa mojposao.ba je ko sa lotom, 1000 ucestvuje, 999 kaze da je ubleha koja sluzi samo za reklamu firmama, a do vas je hocete li vjerovati onom jednom koji je imao ludu srecu i zaposlio se preko njih
Otvarajući ovuu temu htio sam je nazvati "Pet krugova pakla do posla." Upravo o tim famoznim krugovima gdje se ljude maltetira mjesecima, pa te zovu na telefon, pa pričaj satima, pa razgovor preko zooma, pa razgovor uživo, pa popunjavaj glupe online upitnike sa pitanjima "Da li soba u kojoj radite kući ima bravu?"

I onda čovjeku nakon šest mjeseci mrcvarenja kažeš "Niste dobili posao, žao nam je".
mali_balon

#6013 Re: Traženje posla danas: Iskustva i utisci (iživljavanje poslodavaca itd)

Post by mali_balon »

Sve sto si prozivio prezvakano i oprano na ovoj temi
jadi-nas-nezaposlenih-t114485.html?start=6050
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#6014 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Domaci izdajnik »

Nema šta probavati, Moj market aka Crvena jabuka je katastrofa od firme. Ako je nekom u redu da ga mobinguju i handre za 650 KM samo naprijed....u Banjaluci već odavno imaju problema sa radnicima jer su na zlu glasu.
DebelinJoe

#6015 Re: Traženje posla danas: Iskustva i utisci (iživljavanje poslodavaca itd)

Post by DebelinJoe »

Edin H. wrote: 06/03/2022 13:22
DebelinJoe wrote: 06/03/2022 12:24

Strašno.
Čuj došle bobe :D

Pa čime se bavi ta kompanija?

Lafo marketinška agencija.
space_x

#6016 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by space_x »

Lajavikrelac wrote: 06/03/2022 13:40 Nema šta probavati, Moj market aka Crvena jabuka je katastrofa od firme. Ako je nekom u redu da ga mobinguju i handre za 650 KM samo naprijed....u Banjaluci već odavno imaju problema sa radnicima jer su na zlu glasu.
Ma općenito taj trgovački sektor kod nas je katastrofa,od plate do uslova rada pa do mobinga i malo slobodnih dana.Nema hajra tu raditi.
Ako se u skorije vrijeme u toj i proizvodnoj branši në poboljšaju uslovi biće im veoma teško naći bilo kakvog radnika
markopd

#6017 Re: Traženje posla danas: Iskustva i utisci (iživljavanje poslodavaca itd)

Post by markopd »

iz zadnje klupe wrote: 06/03/2022 13:02 Ovo sa mojposao.ba je ko sa lotom, 1000 ucestvuje, 999 kaze da je ubleha koja sluzi samo za reklamu firmama, a do vas je hocete li vjerovati onom jednom koji je imao ludu srecu i zaposlio se preko njih
Gdje ćeš porediti pronalaženje posla preko mojposao.ba sa izvlačenjem na lotu.Na lotu bar imaš neke šanse da ubodeš,tj.ravnopravan si sa ostalih "999 999" ljudi koji su takođe odigrali listić i mogu biti izvučeni.Sa druge strane,koje šanse imaš na nekom oglasu koji služi reklami,promociji ili čemu već a kandidat već odabran prije objavljivanja samog oglasa da dobiješ posao?Daj ljudi,nećemo pretjerivati. :-)

Ja sam zaposlen trenutno,ali sam prije godinu dana imao priliku da vidim kompletan nepotizam,bezobrazluk i bahatost sistema u kojem živim.Pokušao sam jednom kolegi pomoći da dobije neki obični poslić oko rada sa računarima,dakle ništa spektakularno od posla - jedan dan slobodan,prijava na minimalac,plata 650 KM,rad u smjenama.Pitam svog drugog prijatelja koji radi u toj firmi od otvaranja poslovnice u njegovom gradu,kaže da neće biti problema da ga preporuči i da odradi probni rad pa da vide može li i zna li taj posao.Prođe skoro mjeseec dana od toga,prijatelj šalje poruku da je primljen tamo neki lezihljebović koji blage veze nema o računarima,čak nema nikakvog radnog iskustva,svršeni srednjoškolac,ali eto ima jaku vezu i jednostavno mora pošto-poto da bude zaposlen.
McGradySA

#6018 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by McGradySA »

Lajavikrelac wrote: 06/03/2022 13:40 Nema šta probavati, Moj market aka Crvena jabuka je katastrofa od firme. Ako je nekom u redu da ga mobinguju i handre za 650 KM samo naprijed....u Banjaluci već odavno imaju problema sa radnicima jer su na zlu glasu.
Na žalost mislim da će u Sarajevu naći radnike,mnogi su spremni da rade i za 500 ako treba.
Karikaturist

#6019 Re: Traženje posla danas: Iskustva i utisci (iživljavanje poslodavaca itd)

Post by Karikaturist »

markopd wrote: 06/03/2022 16:10
iz zadnje klupe wrote: 06/03/2022 13:02 Ovo sa mojposao.ba je ko sa lotom, 1000 ucestvuje, 999 kaze da je ubleha koja sluzi samo za reklamu firmama, a do vas je hocete li vjerovati onom jednom koji je imao ludu srecu i zaposlio se preko njih
Gdje ćeš porediti pronalaženje posla preko mojposao.ba sa izvlačenjem na lotu.Na lotu bar imaš neke šanse da ubodeš,tj.ravnopravan si sa ostalih "999 999" ljudi koji su takođe odigrali listić i mogu biti izvučeni.Sa druge strane,koje šanse imaš na nekom oglasu koji služi reklami,promociji ili čemu već a kandidat već odabran prije objavljivanja samog oglasa da dobiješ posao?Daj ljudi,nećemo pretjerivati. :-)

Ja sam zaposlen trenutno,ali sam prije godinu dana imao priliku da vidim kompletan nepotizam,bezobrazluk i bahatost sistema u kojem živim.Pokušao sam jednom kolegi pomoći da dobije neki obični poslić oko rada sa računarima,dakle ništa spektakularno od posla - jedan dan slobodan,prijava na minimalac,plata 650 KM,rad u smjenama.Pitam svog drugog prijatelja koji radi u toj firmi od otvaranja poslovnice u njegovom gradu,kaže da neće biti problema da ga preporuči i da odradi probni rad pa da vide može li i zna li taj posao.Prođe skoro mjeseec dana od toga,prijatelj šalje poruku da je primljen tamo neki lezihljebović koji blage veze nema o računarima,čak nema nikakvog radnog iskustva,svršeni srednjoškolac,ali eto ima jaku vezu i jednostavno mora pošto-poto da bude zaposlen.
Po tvojoj prici, pravo se usrecio.
nuki_cika

#6020 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by nuki_cika »

Šta je sa ovim Lidlom u Hrvatskoj?
Nude posao tokom sezone kao trgovac i na papiru dobre uslove (radna dozvola u trošku poslodavca, smještaj u dobro opremljenim apartmanima, prevoz do posla, dva dana slobodno)?
Sad da li je to baš tako? :D
Nekako mi djeluje nerealno, kolika je uopšte plata njihovog radnika u Hrvatskoj?
McGradySA

#6021 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by McGradySA »

nuki_cika wrote: 10/03/2022 00:07 Šta je sa ovim Lidlom u Hrvatskoj?
Nude posao tokom sezone kao trgovac i na papiru dobre uslove (radna dozvola u trošku poslodavca, smještaj u dobro opremljenim apartmanima, prevoz do posla, dva dana slobodno)?
Sad da li je to baš tako? :D
Nekako mi djeluje nerealno, kolika je uopšte plata njihovog radnika u Hrvatskoj?
Pogledaj na njihovim forumima,čini se da je Lidl jedan od boljih poslodavaca.Taj smještaj je obično očaj,dobro se raspitaj imaju li i kakav im je topli obrok.
Domaci izdajnik

#6022 Re: Jadi nas nezaposlenih

Oglas za magacionera u kompaniji Viva Co ilitiga Vitinka. Obratiti pažnju na uslove :shock:

Image

Čuo sam da se obavljaju neka famozna testiranja gdje se ispunjava upitnik u kome navodiš sve podatke gdje živiš, s kim živiš, porodica, djeca... :-)

Biografija, motivaciono i dokaze o vještinama....i to za posao jebenog slagača gajbi i paleta :zid:
markopd

#6023 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by markopd »

Ne traže oni dodatna znanja,vještine i uslove koji uopšte nisu potrebni za taj posao tek tako,tu se vidi na kilometar da je radnik već primljen ili je već određeno da će biti primljen.Komplikuju sa uslovima da bi se što manje ljudi javilo.Naravno,konkurs je samo radi Zakonske regulative kako bi opravdali uzimanje podsticaja sa Zavoda.

Ljudi,kolege forumaši ovo je zadnja opcija za traženje posla - oglasi.Ako treba CV u ruke i lijepo na razgovor po firmama ili jednostavnije preko štele,treće nema.
Domaci izdajnik

#6024 Re: Jadi nas nezaposlenih

markopd wrote: 26/03/2022 23:03 Ako treba CV u ruke i lijepo na razgovor po firmama
Da ti odgovoriim jednim starim postom sa teme, za koji i ja mogu iz ličnog iskustva potvrditi da je tačan:
Image
Rothmans

#6025 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Rothmans »

Lajavikrelac wrote: 26/03/2022 23:56
markopd wrote: 26/03/2022 23:03 Ako treba CV u ruke i lijepo na razgovor po firmama
Da ti odgovoriim jednim starim postom sa teme, za koji i ja mogu iz ličnog iskustva potvrditi da je tačan:
Image
Cista glupost. Zena mi se zaposlila prosli mjesec nakon slanja 5 molbi na mail. Sutradan i prekosutra zvale 3 firme od 5 . Extra radno mjesto za njene kvalifikacije.
Kao sto vec jednom rekoh, tema je leglo neradnika i ljudi koji bi uz skromne vjestine i znanje koje mogu ponuditi da odmah zaduze firmin auto, imaju slobodan vikend i platu milju i po. Sipak
Naravno, jest dosta lakse kada te neko preporuci i garantuje za tebe , al' ako vec nemas nikog ispalis se medju ljude pa kad bi radio najzadnji poso na svijetu.
Post Reply