Srednjovjekovna Bosna

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Bosančina

#601 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by Bosančina »

zović wrote:
Radi se povjesnom izvoru!
Kako bi to Hrvatska vojska išla ,,protutnjati,, ratovati sa Bugarima u srce Bosne ako to nije njen teritorij?
jadan kakav njen teritorij, kad čak ni 100 godina poslije DAI hrvatsku krlajevinu vidi do livna i Plive, jadan bio
Image

Klaic, Nada. Povijest Hrvata u ranom srednjem vijeku, Zagreb 1975.: Hrvatska i Slavonija za Tomislava
zović wrote: Lijepa je genetika samo kakvi smo teško ćemo se usaglasiti čija je verzija točna!
http://www.javno.hr/news/znanost/25961/ ... rvati.html

Po ovoj teoriji Pop Dukljanin je već davno bio preteča moderne genetske nauke!
jadan bio, uključi malo mozak, lijepo ti objasnio Dežulović
ako su Hrvati doselili tek oko 640 te na Balkan i tada imali slavensku haplogrupu, kakve oni veze mogu imati sa STAROBALKANSKIM GENOM I2 koji je tu na Balkanu 15.000 godina prije dolaska DOŠLJA hrvata
pa ni sami DALMATINCI nisu hrvati, jer su starosjedioci akamoli Bošnjaci, jadan ne bio
ovo su starosjedioci balkana sa STAROBLAKANSKOM haplogrupom I2
Image
Image
Image

a ovo su PRAVI ORIGINALNI koji su DOŠLJE iz Bijele Hrvatske (današnje Poljske) hrvati sa slavenskom R1a
Image
Bosančina

#602 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by Bosančina »

Menkic1235 wrote:

Ban je titula koja nema veze sa ovisnosti. Procitaj neku knjigu od nekog hsitoricara kojeg sam naveo a ne sa vikipedije. Ban je titula Avarskog porijekla. Ban znaci vladar. Ban moze biti ovisan ili neovisan. Kralj isto moze biti ovisan ili u vasalnom odnosu. To su ti neki osnovi koje mozes naci u bilo kojoj knjizi o srednovijekovnoj Bosni, Srbiji, Hrvatskoj, Madjarskoj itd.
upravo tako i tu titulu su Bosanci naslijedili od avra i kaa su bili 250 godina dio avarskog kaganata u okviru kojeg su očigledno još TADA imali zaseban staus kao neka banovina sa SVOJIM banom, i ono što svi prosrpski i prohrvatski nacionalsiti falsifikatori NAMJERNO zanemaruju jeste činjenica da je Heraklije POZVAO srbe i hrvate kao pomoć PROTIV AVARA... i šta to znači ??? pa upravo da ni Bizant ni srbi ni hrvati nisu mogli ni priviriti Bosni koja je bila sve do raspada avarskog kaganata do oko 814 DIO AVARASKOG KAGANATA !!! kakvi srbi, hrvati , bakrači, pa ni Bizant nije mogao priviriti Bosni a kamoli ovi jadnici koje je car pozvao tek kao pomoć a kasnije im dodijeljivao zemlej koje je htio, srbima prvo u okolini soluna a onda u području današnjeg Sandžaka, a hrvatima u području Like, od cetine do krbave !!!! i JEDINO SU TU SRBI I HRVATI
Image
Bosančina

#603 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by Bosančina »

Menkic1235 wrote:

Stvarni autoritet na terenu je jedini pokazatelj moci. Ako su Ugro porazeni kod Kljuca 1388, kod Zvornika, kod Bobovca, kod Livna i Duvna za vrijeme Tvrtka I i Stijepana II, kod Splita, Dobre Kuce, Ostrovice itd. Kada

Znaci porazeni su pa eto da ne pretjerujem ali za vrijeme Tvrtka I i Stijepana II su porazeni nekih 10 puta (samo za vrijeme njihovog vladanja) to im ne smeta da i dalje Bosnu nazivaju "Ugarskom zemljom" i da kite sebe tim titulama!

Ali Ugarska vojska se nikada nije usetala u Bobovac kao sto je se usetala u Hrvatsku vec je porazena i sasjecena pred zidinama o cemu svjedoce mnoge povelje. :)
i toliko bili sjebani da su izgubili državni pečat kod Srebrenika što je bila najveća sramota koja s emogla desiti madžarima koji su samo mogli sanjat da vladaju Bosnom
Bosančina

#604 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by Bosančina »

zović wrote:Neda mi se više kod tolikih dokaza koje sam ti lijepo naveo ti opet bulazniš po svoma sve to zbog poznate činjenice o bosanskoj uniji sa ugarskom državom.
Ne razumjem šta želiš reći o nekoj velikoj i jakoj zemlji Bosni ili šta...

Nije tu bilo ni veličine a ni jakosti isto kao u Hrvatskoj ili Srbiji!
Stvarnu slabost i snagu Bosna će pokazati vrlo brzo kada ,,šaptom pade,, no eto us prkos svemu ove zemljice i nesretni narodi su se ipak održali!
No možda bi naj bolje bilo da smo svi mi trajno ostali podložni austro-ugarskoj kruni!
Bosna nikad nije pala od starne stranca, nego unutrašnjim razodorm velikaša, koji su zamisli na tovju žalost, pozivali SAMI TURKE za međusobne razmirice, pa Hrvoje Vukćić je bio prvi koji je pozvao turke, a zadnji sin Stjepana Kosače koji je praktički kako ga je otac kasnije na samrti proklinjao DOVEO truke kuda nikad prije niko nije
veliki herceg Stjepan Vukčić svog sina Vladislava optužuje kao glavnog IZDAJICU
Image
zović

#605 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by zović »

Bosančina wrote:
zović wrote:
Radi se povjesnom izvoru!
Kako bi to Hrvatska vojska išla ,,protutnjati,, ratovati sa Bugarima u srce Bosne ako to nije njen teritorij?
jadan kakav njen teritorij, kad čak ni 100 godina poslije DAI hrvatsku krlajevinu vidi do livna i Plive, jadan bio
Image

Klaic, Nada. Povijest Hrvata u ranom srednjem vijeku, Zagreb 1975.: Hrvatska i Slavonija za Tomislava
zović wrote: Lijepa je genetika samo kakvi smo teško ćemo se usaglasiti čija je verzija točna!
http://www.javno.hr/news/znanost/25961/ ... rvati.html

Po ovoj teoriji Pop Dukljanin je već davno bio preteča moderne genetske nauke!
jadan bio, uključi malo mozak, lijepo ti objasnio Dežulović
ako su Hrvati doselili tek oko 640 te na Balkan i tada imali slavensku haplogrupu, kakve oni veze mogu imati sa STAROBALKANSKIM GENOM I2 koji je tu na Balkanu 15.000 godina prije dolaska DOŠLJA hrvata
pa ni sami DALMATINCI nisu hrvati, jer su starosjedioci akamoli Bošnjaci, jadan ne bio
ovo su starosjedioci balkana sa STAROBLAKANSKOM haplogrupom I2
Image
Image
Image

a ovo su PRAVI ORIGINALNI koji su DOŠLJE iz Bijele Hrvatske (današnje Poljske) hrvati sa slavenskom R1a
Image

Kad vidim da citiraš Dežulovića običnog lakrdijaša sve mi je jasno :-)
Menkic1235

#606 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by Menkic1235 »

@Zovicu

Do sada si sve historicare pa i one najvece medju Hrvatima negirao i rekao d apisu gluposti. Sve osim jednog! Dubravka Lovrenovica! Za njega si rekao da je njegova knjiga "Sveta kruna Ugarska i Sveta kruna Bosanska super".

Da vidimo sta on pise na kraju svoje knjige:
Kao sto smo vidijeli Ugarsko-Bosanski odnosi su bili zapecaceni hladnim i stvarnim ratovima od Bana Tvrtka do pada Bosne. Iako je Ugarska nastojala da Bosnu osvoji to ipak nije uspijelo iz vec pokazanih razloga. Okrunjenje Ugarskih kraljeva sa Bosanskom krunom je ostao ne ostvaren cilj.
A Hrvatska kruna tada nije ni postojala a kamoli da su je Ugarski kraljevi probali da osvoje ratovima... :D
zović

#607 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by zović »

Menkic1235 wrote:@Zovicu

Do sada si sve historicare pa i one najvece medju Hrvatima negirao i rekao d apisu gluposti. Sve osim jednog! Dubravka Lovrenovica! Za njega si rekao da je njegova knjiga "Sveta kruna Ugarska i Sveta kruna Bosanska super".

Da vidimo sta on pise na kraju svoje knjige:
Kao sto smo vidijeli Ugarsko-Bosanski odnosi su bili zapecaceni hladnim i stvarnim ratovima od Bana Tvrtka do pada Bosne. Iako je Ugarska nastojala da Bosnu osvoji to ipak nije uspijelo iz vec pokazanih razloga. Okrunjenje Ugarskih kraljeva sa Bosanskom krunom je ostao ne ostvaren cilj.
A Hrvatska kruna tada nije ni postojala a kamoli da su je Ugarski kraljevi probali da osvoje ratovima... :D

Ajde molim te napiši šta on piše do Tvrtka..kakvi su bili odnosi s Ugarskom
Menkic1235

#608 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by Menkic1235 »

U toj knjizi on en obradjuje taj period vec period od 1378-1463. U drugim knjigama on dijeli misljenje Vjekoslava Klaica da je Bosna bila neovisna banovina. :D
fortaleza

#609 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by fortaleza »

Tvrtko II Kotromanić wrote:
warna 1444 wrote:
Tvrtko II Kotromanić wrote:koliko je domace stanovnistvo, pogotovo krstjani, uopste i bilo za to kraljevstvo?

pogotovo ako uzmemo u obzir da su bili proganjani od vladara tog kraljevstva i ako je tacna ona prica da su krstjani sami pozvali Osmanlije da osvoje Bosnu? (mislim, zauzeli bi Osmanlije Bosnu svakako ali eto :D)
Kada govoriš o stanovništvu, stanovništvo se malo šta tada pitalo, isto k'o i sada, većinom su plemići imali nekog uticaja, i pitali su se nešto,
U daljoj historiji je osmansko carstvo znalo gubiti teritorije na kojem su se nalazili njeni podanici, i oni tu nisu mogli ništa da urade, formirani su sandžaci s vremenom od pada Bosne pa dalje, po njihovom nahođenju, stanovništvo se ništa nije pitalo, i to je poenta i odgovor na tvoje prvo pitanje
A drugo pitanje ; krstjani nisu izdali kralja i doveli Osmanlije, nešto drugo je u pitanju, ima jedan rad u knjizi BiH od najstarijih vremena do kraja drugog svjetskog rata, autor rada je Marko Šunjić, i u njemu on piše o padu Bosne i svim faktima koji su doveli do pada Bosne,
Za činjenicu da su bogomili ( krstjani ) mrzili Osmanlije govori jedna rečenica u tom radu u kojoj kaže da su pripadnici te vjere, valjda tih par desetina što ih je ostalo tražili od mletačkog dužda da ih pusti na njihovu teritoriju i otišli su iz Bosne
moguce, u svakom slucaju ti si upuceniji u te stvari :)

medjutim otkud onda masovne konverzije odredjenog broja krstjana na Islam (svakako i radi materijale koristi, ali pretpostavljam da bi neko, ko mrzi odredjenu drzavu radije izbjegao nego prihvatio tudjinsku vjeru)?

negdje sam procitao da je (logicno naravno) sam proces islamizacije tekao dosta sporo te da je tek krajem 16.vijeka broj muslimana dostigao vecinu, a da su zadnji krstjani primili islam tek u 19.vijeku :shock: (M. Spahic pisao, svakako to sam prihvatio sa zadrskom :D)

izvinjavam se na ovom peglanju fkt, al me zanima ova tematika i o njoj mogu fkt dugo da pricam i da ne kazem sta :D
Proces islamizacije je tekao dosta sporo kao i u okolici, veliki broj muslimana živio je na prostoru današnje Srbije (Beogradski pašaluk), Slavonije, Dalmacije, Mađarske i nakon karlovačkog mira i oslobođenja Slavonije od Osmanlija muslimansko stanovništvo iz tih područja prešlo u Bosnu što je jedan od direktnih razloga za povećanje broja muslimana u Bosni u odnosu na ostale konfesije. Zanimljivo za napomenuti da je u to vrijeme i u vrijeme prodora Jana Sobjeskog u Bosnu veći broj Šokaca preselio u Slavoniju. Slično možemo tvrditi i za Bosansku Krajinu u vrijeme kad se uspostavljala Vojna Krajina prema Osmanlijama, došlo je do izmještaja stanovništva i preseljenja muslimana iz Like. Neki izvori govore da je u to vrijeme Požega bila naseljena većinski muslimanskim stanovništvom kao i ostali veći gradovi u Slavoniji dok su katolici živjeli uglavnom po selima. Po meni neka određena specifičnost pri procesu islamizacije u Bosni u odnosu na okolna područja ne postoji ili je dosta mala.

Ključne su godine u ovom procesu. U vrijeme kad su oslobođene Slavonija, Vojna Krajina, te dio današnje Srbije Habsburška monarhija nije bila naklonjena muslimanima i događala su se protjerivanja te prebjezi islamskog stanovništva i obrnuto, za razliku od zauzimanja BiH poslije berlinskog kongresa. Mišljenja sam da su Austrijanci zauzeli Bosnu 100 godina prije pozicija za muslimane bila bi dosta teža nego što je bila, ali to je već ŠBB KBB. :)
Tvrtko II Kotromanić

#610 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by Tvrtko II Kotromanić »

fortaleza wrote:
moguce, u svakom slucaju ti si upuceniji u te stvari :)

medjutim otkud onda masovne konverzije odredjenog broja krstjana na Islam (svakako i radi materijale koristi, ali pretpostavljam da bi neko, ko mrzi odredjenu drzavu radije izbjegao nego prihvatio tudjinsku vjeru)?

negdje sam procitao da je (logicno naravno) sam proces islamizacije tekao dosta sporo te da je tek krajem 16.vijeka broj muslimana dostigao vecinu, a da su zadnji krstjani primili islam tek u 19.vijeku :shock: (M. Spahic pisao, svakako to sam prihvatio sa zadrskom :D)

izvinjavam se na ovom peglanju fkt, al me zanima ova tematika i o njoj mogu fkt dugo da pricam i da ne kazem sta :D
Proces islamizacije je tekao dosta sporo kao i u okolici, veliki broj muslimana živio je na prostoru današnje Srbije (Beogradski pašaluk), Slavonije, Dalmacije, Mađarske i nakon karlovačkog mira i oslobođenja Slavonije od Osmanlija muslimansko stanovništvo iz tih područja prešlo u Bosnu što je jedan od direktnih razloga za povećanje broja muslimana u Bosni u odnosu na ostale konfesije. Zanimljivo za napomenuti da je u to vrijeme i u vrijeme prodora Jana Sobjeskog u Bosnu veći broj Šokaca preselio u Slavoniju. Slično možemo tvrditi i za Bosansku Krajinu u vrijeme kad se uspostavljala Vojna Krajina prema Osmanlijama, došlo je do izmještaja stanovništva i preseljenja muslimana iz Like. Neki izvori govore da je u to vrijeme Požega bila naseljena većinski muslimanskim stanovništvom kao i ostali veći gradovi u Slavoniji dok su katolici živjeli uglavnom po selima. Po meni neka određena specifičnost pri procesu islamizacije u Bosni u odnosu na okolna područja ne postoji ili je dosta mala.

Ključne su godine u ovom procesu. U vrijeme kad su oslobođene Slavonija, Vojna Krajina, te dio današnje Srbije Habsburška monarhija nije bila naklonjena muslimanima i događala su se protjerivanja te prebjezi islamskog stanovništva i obrnuto, za razliku od zauzimanja BiH poslije berlinskog kongresa. Mišljenja sam da su Austrijanci zauzeli Bosnu 100 godina prije pozicija za muslimane bila bi dosta teža nego što je bila, ali to je već ŠBB KBB. :)

:thumbup: slazem se sa tobom
poznanik

#611 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by poznanik »

fortaleza wrote:... U vrijeme kad su oslobođene Slavonija, Vojna Krajina, te dio današnje Srbije Habsburška monarhija nije bila naklonjena muslimanima i događala su se protjerivanja te prebjezi islamskog stanovništva i obrnuto, za razliku od zauzimanja BiH poslije berlinskog kongresa. Mišljenja sam da su Austrijanci zauzeli Bosnu 100 godina prije pozicija za muslimane bila bi dosta teža nego što je bila, ali to je već ŠBB KBB. :)
Možeš li dati više podataka, više informacija o prebjezima islamskog stanovništva na istok u ovom periodu, posebno iz centralnih dijelova BiH? Npr. koji su bili glavni razlozi, brojnost stanovništva, putevi, zaustavljanja, odredišta, itd., itd.?
warna 1444

#612 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by warna 1444 »

fortaleza wrote:Habsburška monarhija nije bila naklonjena muslimanima i događala su se protjerivanja te prebjezi islamskog stanovništva i obrnuto, za razliku od zauzimanja BiH poslije berlinskog kongresa. Mišljenja sam da su Austrijanci zauzeli Bosnu 100 godina prije pozicija za muslimane bila bi dosta teža nego što je bila, ali to je već ŠBB KBB. :)

Tako je @fortaleza ne znam koliko je ko upoznat s Banjalučkim bojem iz 1737.godine, uglavnom tada je austrijski car Karlo VI, u proglasu, kada se austrijska vojska spremala zauzeti Bosanski ejalet, poslao proglas u kojem je pisalo da muslimani :
zakon svoie vire mesta imati ne može
U prevodu da, kada Austrija osvoji Bosanski ejalet, da moraju muslimani da prihvate katoličanstvo ili nek' se sele s prostora, novoosvojene teritorije, no doživjeli su poraz ( Austrijanci ) i ništa od toga nije sprovedeno u djelo
I događala su se protjerivanja stanovništva, a ne prebjezi, ono stanovništvo koje je ostalo na teritoriju austrijskog cara, nasilno je pokrštavano, a ostali koji su se premještali s teritorija Austrije, dolazili su na teritorije Bosanskog ejaleta
Last edited by warna 1444 on 14/07/2012 13:28, edited 1 time in total.
Tvrtko II Kotromanić

#613 Re: Srednjovjekovna Bosna

poznanik wrote:
fortaleza wrote:... U vrijeme kad su oslobođene Slavonija, Vojna Krajina, te dio današnje Srbije Habsburška monarhija nije bila naklonjena muslimanima i događala su se protjerivanja te prebjezi islamskog stanovništva i obrnuto, za razliku od zauzimanja BiH poslije berlinskog kongresa. Mišljenja sam da su Austrijanci zauzeli Bosnu 100 godina prije pozicija za muslimane bila bi dosta teža nego što je bila, ali to je već ŠBB KBB. :)
Možeš li dati više podataka, više informacija o prebjezima islamskog stanovništva na istok u ovom periodu, posebno iz centralnih dijelova BiH? Npr. koji su bili glavni razlozi, brojnost stanovništva, putevi, zaustavljanja, odredišta, itd., itd.?
mislim da je Fortaleza mislio na prebjege muslimana u Bosnu, ne van nje?
Tvrtko II Kotromanić

#614 Re: Srednjovjekovna Bosna

warna 1444 wrote:
fortaleza wrote:Habsburška monarhija nije bila naklonjena muslimanima i događala su se protjerivanja te prebjezi islamskog stanovništva i obrnuto, za razliku od zauzimanja BiH poslije berlinskog kongresa. Mišljenja sam da su Austrijanci zauzeli Bosnu 100 godina prije pozicija za muslimane bila bi dosta teža nego što je bila, ali to je već ŠBB KBB. :)

Tako je @fortaleza ne znam koliko je ko upoznat s Banjalučkim bojem iz 1737.godine, uglavnom tada je austrijski car Karlo VI, u proglasu, kada se austrijska vojska spremala zauzeti Bosanski ejalet, poslao proglas u kojem je pisalo da muslimani :
zakon svoie vire mesta imati ne može
U prevodu da, kada Austrija osvoji Bosanski ejalet, da moraju muslimani da prihvate katoličanstvo ili nek' se sele s prostora, novoosvojene teritorije, no doživjeli su poraz ( Austrijanci ) i ništa od toga nije sprovedeno u djelo
I događala su se protjerivanja stanovništva, a ne prebjezi, ono stanovništvo koje je ostalo na teritoriju austrijskog cara, nasilno je pokrštavano, a ostali koji su se premještali s teritorija Austrije, dolazili su na teritorije Bosanskog ejaleta
inace ovako je bilo i prilikom pada Budimskog pasaluka, kada su mnoge muslimanske porodice koje nisu izabrale da ostanu i da se pokrste dosle (ili se vratile) u Bosnu..
tako su u mom slucaju, i sa majcine i sa oceve strane, dosli bas iz Madjarske
poznanik

#615 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by poznanik »

Tvrtko II Kotromanić wrote:mislim da je Fortaleza mislio na prebjege muslimana u Bosnu, ne van nje?
Nisam ni ja mislio na prebjege izvan Bosne (nisam dobro postavio pitanje :( ), iako je većina islamiziranog stanovništva u prebjezima imala odredišta upravo izvan Bosne, najviše u Turskoj. Međutim, iz nekih drugih izvora imam informacije da je dio stanovništva sa zapada i centralnog dijela BiH preselio u istočni, i to me sada zanima, to je pitanje.
warna 1444

#616 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by warna 1444 »

Znam za to, kako asocijacija na muslimane s prostora Mađarske koji su se vratili u Bosnu je prezime Budimlić, i ima ih još par, ne mogu da se sjetim
Pošto je tadašnju Mađarsku djelio Dunav na Budim i Peštu, tek je kasnije grad nastao kao Budimpešta, današnji glavni grad Mađarske
Tvrtko II Kotromanić

#617 Re: Srednjovjekovna Bosna

warna 1444 wrote:Znam za to, kako asocijacija na muslimane s prostora Mađarske koji su se vratili u Bosnu je prezime Budimlić, i ima ih još par, ne mogu da se sjetim
Pošto je tadašnju Mađarsku djelio Dunav na Budim i Peštu, tek je kasnije grad nastao kao Budimpešta, današnji glavni grad Mađarske
zapravo, koliko ja znam, dobijali su prezime prema mjestu iz kojeg su dosli, tako da je bilo i Pesteka i Budimlica (tako su se moji prezivali do prije 200 godina), druga strana (majcina) je dobila prezime po jednom madjarskom gradu poznatom po porculanu :)
Bosančina

#618 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by Bosančina »

fortaleza wrote:

GLUPOSTI
za nepunih 130 godina osmanskog vladanja 75 % Bosanaca je već bilo islamske vjere !!!!!
to dokazuje kako turski popis 1604, tako i svi izvještaji tadašnjih izaslanika poput Maseraćija
Image
Image

u isto vrijeme, kao dokaz tvojih gluposti, u drugim krajevima, NAROČITO u srpskim sandžacima, opet kao dokaz tvojih lupetanja, nije prešlo niti 5 % srba na islam
Image
Image

tokom daljneg turskog vladanja Bošnjaci su ginuli na raznim ratištima osmanske carevine i ostavljali kosti od Perzije do Ukrajine, te se tako konstantno smanjivalo njihovo procentulano učešće u Bosni, dok su isto vrijeme kmetovi Vlasi pravoslavne i katoličke vjere, kasnije od druge polovine 19.vijeka, usljed srbiziranja i hrvatiziranja postaju bosanski srbi i hrvati, BILI POŠTEĐENI VOJNE SLUŽBE, samo se umnožavali i doseljavali, da je sve rezultiralo da su Bošnjaci spali sa 75% udjela iz 1604.g na samo 38%
svo stanovništvo po srbiji, dalmaciji, Liki, slavoniji i madžarskoj bili su ustvari Bošnajaci koji su selili TAMO, te se sa povlačenjem turske carevine poslije Karlovačkog mira Bošnjaci SAMO VRATILI u svoju zemlju !!!! Bosnu
Bosančina

#619 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by Bosančina »

poznanik wrote:
mislim da je Fortaleza mislio na prebjege muslimana u Bosnu, ne van nje?
znaš li ko je ustvari najviše prebjegao u Bosnu
pripremi se na šok !!!
današnji bosanski hrvati, TADA katolički Vlasi iz Dalmacije i Like, koji su zamisli, nezadoovljni novom austrijskom i mletačkom vlasti VRATILI POD TURSKU VLAST !!!!!!!!!!!!! U BOSNU te naselili mnoge opustošene krajeve, uglavnom srednje Bosne, područja današnjih nacionalnih hrvata
čitati Josipa Smodlaku 1952.g.: Dalmacija i Hrvati kroz vijekove, a kojeg je "reinkarnirao" Ivan Mužić 2010..g. svojom knjigom
link za čitanje
Image
Image
Bosančina

#620 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by Bosančina »

zović wrote:

Kad vidim da citiraš Dežulovića običnog lakrdijaša sve mi je jasno :-)
ovakav tvoj bijedan odgovor ću shvatit kao dokaz da sam te potuko do nogu
Dežulović samo na njemu svojstven humorističan način piše ono što je genetička istina, te plastično prikazuje stvari koje bi trebale na taj način biti približene širem sloju ljudi koji se baš i ne razumiju u genetičke termine
warna 1444

#621 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by warna 1444 »

Razlog vraćanja i katoličkog i pravoslavnog stanovništva na područje Bosanskog ejaleta je bio u tome što su bili puno veći nameti i radne obaveze na teritoriju pod vlasti mletačkog dužda i austrijskog ćesara
Bosančina

#623 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by Bosančina »

warna 1444 wrote:Razlog vraćanja i katoličkog i pravoslavnog stanovništva na područje Bosanskog ejaleta je bio u tome što su bili puno veći nameti i radne obaveze na teritoriju pod vlasti mletačkog dužda i austrijskog ćesara
kako god to pobija decenijama utupljivano u mozgove od strane prosrpskih i prohrvatskih nacionalsita o nekoj tobože mračnoj i strašnoj turskoj vlasti koja je nabijala na kolac sve nemuslimane i terorizirala ih kao
kad ono, obrnuto, ljudi se DOBROVOLJNO VRATILI sami od sebe pod tursku vlast a bili kršćani :roll:
warna 1444

#624 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by warna 1444 »

Najveći problem kod naroda je usmena tradicija i ne znanje.
Jednostavno, ljude ne zanima historija, i samo upijaju ono što im se plasira.
U svakoj drugoj državi je historija veoma cijenjena nauka, a u nas je omalovažavaju
Bitan je red carpet Jugoistočne Europe, a nauka je nebitna, koji apsurd, zato i jesmo gdje jesmo, i ništa nam se bez razloga ne dešava
Tvrtko II Kotromanić

#625 Re: Srednjovjekovna Bosna

warna 1444 wrote:Najveći problem kod naroda je usmena tradicija i ne znanje.
Jednostavno, ljude ne zanima historija, i samo upijaju ono što im se plasira.
U svakoj drugoj državi je historija veoma cijenjena nauka, a u nas je omalovažavaju
Bitan je red carpet Jugoistočne Europe, a nauka je nebitna, koji apsurd, zato i jesmo gdje jesmo, i ništa nam se bez razloga ne dešava
pa cuj ovo je Balkan :-) samo kod nas je historija=politika :roll:
Post Reply