Smartphone diskusije

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
agent_zero

#601 Re: Smartphone diskusije

Post by agent_zero »

@qleru

Kolegica s posla (žena u kasnim 50tim) treba novi mob. Jedna od opcija su n8 i lumia 710, pa šta misliš da bi bilo prikladnije?

Kontam da bi joj možda problem bio što lumia nema numeričku tastaturu za sms, nego je querty samo, što odmah znači i sitna slova na 3,7 ekranu, pa bi joj to pretpostavljam bio problem.

A pošto si koristio oba, rekoh da vidim iz prve ruke.
Qler

#602 Re: Smartphone diskusije

Post by Qler »

Lumia 710, laksi je, jednostavniji, i nisu toliko ni mala slova. WP je meni bas za takve ljude, kojima treba telefon da radi i ne pravi problem. Jednostavn, nema komplikacija, a 3.7'' je taman.
agent_zero

#603 Re: Smartphone diskusije

Post by agent_zero »

I ja sam više za tu lumiu, ali neću da mi onda sve po spisku :D zbog te querty tastature.
Qler

#604 Re: Smartphone diskusije

Post by Qler »

Ma lakse je qwerty nego da lupa po ekranu a nema pojma sta udara :)
Chuckie

#605 Re: Smartphone diskusije

Post by Chuckie »

A sta ce zeni u tim godinama uopste smartfon?

Sent from my iPhone using Tapatalk
Qler

#606 Re: Smartphone diskusije

Post by Qler »

Ma WP i nije smartphone :) Salim se :)

Dobro dodje ako npr. koristi Skype, a dosta ljudi ga koristi, jednostavan je pravo, a lijep. Realno, slabo koji dumbphone je lijep
iSwagga

#607 Re: Smartphone diskusije

Post by iSwagga »

The Only Smartphones Worth Buying Right Now [RANKED]
http://www.businessinsider.com/best-smartphones-2012-11
vukojebina

#608 Re: Smartphone diskusije

Post by vukojebina »

iSwagga wrote:The Only Smartphones Worth Buying Right Now [RANKED]

Hahahaha grohotom se smijem...samo su zaboravili napisat da za jednog ajfouna mozes uzet recimo sebi nexusa, zeni motorolu, i malom nexus 7...
Qler

#609 Re: Smartphone diskusije

Post by Qler »

Neki dan sam vidio 1800KM iPhone 5.... fakat ne mogu da vjerujem da neko da tolike pare za mobitel...
iSwagga

#610 Re: Smartphone diskusije

Post by iSwagga »

vukojebina wrote:
iSwagga wrote:The Only Smartphones Worth Buying Right Now [RANKED]

Hahahaha grohotom se smijem...samo su zaboravili napisat da za jednog ajfouna mozes uzet recimo sebi nexusa, zeni motorolu, i malom nexus 7...
Procitaj malo bolje clanak, vidjet ces na koju se zemlju odnosi (i da je uz ugovore kod provajdera).. fandroidu okorjeli
Chuckie

#611 Re: Smartphone diskusije

Post by Chuckie »

Qler wrote:Neki dan sam vidio 1800KM iPhone 5.... fakat ne mogu da vjerujem da neko da tolike pare za mobitel...
To je krivica nasih svercera. iPhone kosta koliko i nova Nokia, Samsung, Htc i sl. Problem je sto svi osim iPhone-a na nase trziste stizu legalno kroz providere i na ugovore i zbog toga na njima ne mogu drati kozu kao na iPhone-u.

vukojebina

#612 Re: Smartphone diskusije

Post by vukojebina »

Aha, znaci caki skokne do beca po ajfoun, a ti trknes do amerike da potpises ugovor... i da, nexus4 je jeftiniji onako otvoren za sve mreze nego ajfoun na 2 god ugovora...i to best buy??? E kako morad bit bolidan funboy da tako sta tvrdis..

Qleru, ovdje je jos uvjek ajfoun 1100 eura..al je zato nenormalno skocila prodaja striktno crnih bumpera za cetvorke...sto li jebemu belaj...
SA 071

#613 Re: Smartphone diskusije

Post by SA 071 »

Qler wrote:evo ja kuci sad na stolu imam tri nokia telefona, tri os-a :) symbian meego i wp7 :) meni dominacija androida ne moze nista :)
Qler, kakav ti se cini meego?

Ja sam neki dan imao priliku 15-tak min da cackam po N9 i cini mi se da su cool rjesene neke stvari, drugacije nego na drugim platformama. Swipe otkljucavanje, gasenje aplikacije (povlacenjem dolje), bacanje u background, nema padajuceg menija (zapravo ima, ali se ne povlaci vec tapne) i neki drugi detalji. O dizajnu, dominaciji displeja, nepostojanju tipki i sl. da i ne govorim. Moje misljenje je da je steta sto mu nisu dali priliku...
Qler

#614 Re: Smartphone diskusije

Post by Qler »

Prelijep telefon, os je inovativan i logican, koristio sam ga intenzivno 3-4 dana, i evo sada opet nosam 808 i milion puta mi se desi da krenem da "sklonim" aplikaciju, zaboravim da nisam na meego. Svidja mi se sto je kroz citav sistem integrisan i FB i twitter, dropbox, youtube, picasa, skype, mailovi, ma milion nekih tih mreza i slicno. Multitasking je strasan :) dizajn je zadaca za sve. Fakat telefon koji je jedan jedini predstavnik ima milion prednosti nad ostalim. I iznenadjujuce ima i dobar comunity support, ima dobrih aplikacija sto raja pravi, evo neki dan izasao instagram client, kojeg mislim nema za symbian, whatsapp.

Skype je dio sistema i kada biras broj mozes birati da zoves preko GSM-a ili Skype-a, push notifikacije za tweetove, fb..

Jedini razlog sto ga ne koristim iskljucivo je dosta losija kamera nego na 808 :) sto je i za ocekivati :) i fali mi ono dugme za kameru, ne mogu da se naviknem da slikam pritiskom na display.

Nazalost, zbog posla, tj. zbog toga da sebi neke stvari olaskam, skontao sam da mi je wp dobar izbor, pa kontam da mijenjam N9 za Lumia 800, neda zena svoju 710 da N9 jer joj se svidjela integracija wp i windows 8.

U glavnom, pored 808 i 710, N9 je najljepsi, najinovativniji, najlakse se navici na njega, ali malo je sporiji od 710, losija kamera nego na N8, a o 808 da ne pricam :)
Quaresma

#615 Re: Smartphone diskusije

Post by Quaresma »

mozda te ovo odvrati od kupovine lumie 800 :-D

strasna kamera, kakav zvuk, sve glatko radi bez trzana :-D
Chuckie

#616 Re: Smartphone diskusije

Post by Chuckie »

Stvarno smijesno izgledaju ove aplikacije na WP8, iste one na Win8 metru na racunaru. Ja nesto debilskije nisam vidio u zivotu. Samo nepregledni neprekidni skrol u jednu stranu da ti se zavrti u glavi.

htcxone

#617 Re: Smartphone diskusije

Post by htcxone »

LG OPTIMUS 3D misljenja?
Qler

#618 Re: Smartphone diskusije

Post by Qler »

Chuckie wrote:Stvarno smijesno izgledaju ove aplikacije na WP8, iste one na Win8 metru na racunaru. Ja nesto debilskije nisam vidio u zivotu. Samo nepregledni neprekidni skrol u jednu stranu da ti se zavrti u glavi.

Za razliku od iPhone-a gdje se skrola u jednu stranu ali ti se ne zavrti u glavi?

Meni su one ikone na iPad-u malo je reci ruzne, ovi live tiles su najbolja varijanta do sada. Ali polako, kad Apple izbaci live ikone, onda ce to da bude ultra mega giga kul, za sada samo staticne ikone valjaju...
Qler

#619 Re: Smartphone diskusije

Post by Qler »

Quaresma wrote:mozda te ovo odvrati od kupovine lumie 800 :-D

strasna kamera, kakav zvuk, sve glatko radi bez trzana :-D

Sto ce tice kamere, jedino sto je bolja po mraku, 808 pv ima stereo rich recording, ova je mono, 808 pv ima do 12x zooom bez ikakvog gubitka kvalitete, a kamera ima toliko opcija, da moze lako napraviti sliku po mraku kao 920, jedino sto ti treba stativ jer nema OIS. Tako da 920 zauzima odlicno drugo mjesto sto se kamere tice :)

Brzina OS-a je zadaca za sve konkurente. Fluidan je na lumia 710, a na 920 moze samo da klempa iOS i Androide :) to govorim sa tacke fluidnosti sistema, jednostavnosti rada.. i dalje tvrdim da je OS ograncien ko' balkon da ne mozes prnuti bez da ti M$ da amin...
ElRe

#620 Re: Smartphone diskusije

Post by ElRe »

http://newandroidsale.com/x825a-mtk6575 ... ne_p2.html

Fenomenalan kineski telefon za sicu. Ima ga prijatelj i prezadovoljan je. Baterija uz intenzivno koristenje izdrzi 1 dan, kamera vise nego dobra, aplikacije, igrice ferceraju bez ikakvih problema.
Azdaja

#621 Re: Smartphone diskusije

Post by Azdaja »

Zna li neko kakav je LG L7, vrijedi li uzeti ga?
Chuckie

#622 Re: Smartphone diskusije

Post by Chuckie »

Qler wrote:
Chuckie wrote:Stvarno smijesno izgledaju ove aplikacije na WP8, iste one na Win8 metru na racunaru. Ja nesto debilskije nisam vidio u zivotu. Samo nepregledni neprekidni skrol u jednu stranu da ti se zavrti u glavi.

Za razliku od iPhone-a gdje se skrola u jednu stranu ali ti se ne zavrti u glavi?

Meni su one ikone na iPad-u malo je reci ruzne, ovi live tiles su najbolja varijanta do sada. Ali polako, kad Apple izbaci live ikone, onda ce to da bude ultra mega giga kul, za sada samo staticne ikone valjaju...
Ti očito nećeš da čitaš. Ne govorim o live pločicama, ni ikonama, već aplikacijama. Što se tiče ikona na iPadu, slažem se da gadno izgledaju.
Qler

#623 Re: Smartphone diskusije

Post by Qler »

Pa nisu ni sve aplikacije skrol u jednu stranu, sve zavisi od aplikacije. Ali su sve pregledne, to moras priznati.
agent_zero

#624 Re: Smartphone diskusije

Post by agent_zero »

Meni je baš cool što je drugačine i inovativnije od androida, iOS-a, symbiana...

U početku mi se nije sviđalo na wp7, ali ovo na wp8 mi se baš đasvi.
iSwagga

#625 Re: Smartphone diskusije

Post by iSwagga »

vukojebina wrote:Aha, znaci caki skokne do beca po ajfoun, a ti trknes do amerike da potpises ugovor... i da, nexus4 je jeftiniji onako otvoren za sve mreze nego ajfoun na 2 god ugovora...i to best buy??? E kako morad bit bolidan funboy da tako sta tvrdis..

Qleru, ovdje je jos uvjek ajfoun 1100 eura..al je zato nenormalno skocila prodaja striktno crnih bumpera za cetvorke...sto li jebemu belaj...
Ja sam svaki iPhone do sad kupio u Americi, da li na ugovor ili direktno u Apple store-u. Koristim ga dok ne izadje drugi a ovaj prethodni prodam ovdje kod nas za 'boli' glava cijenu, tako da mi se nova verzije itekako isplati (cak i ostane love ;) ) Trenutno koristim S3, dok mi ne stigne petica. A onda cu ovaj u merhamet zajedno sa svojim widgets, ostalim 'cool' stvarima kojima se ti klanjas.
Post Reply