mene je i sram i strah sto je ova tema uopste opstala, ali haman sam i ja izuzetaksandokann wrote:Neka teme, da vidite kako je nama nebosnjacima u Sa. Ili se moramo pomiriti da Fatmir ima humane stavove ili nam nabiju na nos Srebrenicu, Bratunac, Prijedor, '42, '43, '44... A to sto si dao dio sebe za ovaj grad - samo si izuzetak. Kao i 30 % drugih izuzetaka.plain vanilla wrote:hocel neko biti ljubazan i zakljucat' ovu temu? da nam bar ostane privid da zivimo s normalnim ljudima?
Fatmir Alispahić proglašen nepodobnim za doktorat
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#601 Re: Fatmir Alispahić proglašen nepodobnim za doktorat
-
osrbih_do_groba
#602 Re: Fatmir Alispahić proglašen nepodobnim za doktorat
To koja ti je vadiona namilija isto me zaboli. Kao i za dojucerasnje piskaralo koje jako neartikulisano govori o povjesti.Bedanec wrote:E ovakve vadione su ni najmilije. Kao, ako napises da ti se "jebe" za "dr" Fatmira, onda si ti, kao, fin i sirokih pogleda.osrbih_do_groba wrote:Hebe mi se za "dr" Fatimra...
Bas ta "nezainteresovanost" za "dr" Fatmira je najstravicnija od svega.
Ali na bilo koji nacin dovoditi u vezu Sarajevo sa sredinama koje su u svjetskim ( izuzezv manjeg BH eniteta i Srbije) rzmjerima poznate po bosnjckim grobnicama je degutantno i bezobrazno.
-
Bodkin
#603 Re: Fatmir Alispahić proglašen nepodobnim za doktorat
ne kontam ja tebe majke mi. nisi kao ovi ostali indijanci sto pisu da nema nistsa netacno u njegovim tekstovima. sa ovim postomm se donekle mogu sloziti i otprilike je samokritika ako sam dobro shvatiooridjidji wrote:Ista ta ustanova mu je omogucila da uplati doktorat, kao i da brani temu koju je sam izabrao, sto mu ista ta institucija na pocetku nije onemogucila da uplati svoj doktorat i istome rekla da je nepozeljan na ovome fakultetu?sandokann wrote:
Ti, kao intelektualni gradjanin, ovdje pravis najvise pomutnje. Ne moze se narusiti ugled institucije Univerziteta tako sto ce se ovoj nistariji od Fatmira pruziti mogucnost da se okiti zvanjem doktora. Sutra ce, shodno tome, biti nosilac zvanja i oblikovat ce naucni rad u drzavi u kojoj mrznje najmanje treba, ako mu se dozvoli da doktorira.
Pojedincima je vjerovatno srce na mjestu kada Fatmir oplete po Jevrejima, Srbima, Hrvatima... ali imaju onaj problem, kao vecina drugih, da u BiH vide samo sebe i svoj narod. Znas da je to supljak koji trenutno pali i da ovdje nece biti napredka dok se ne budemo "trpali svi u isti kos".
Ako smo za gradjansku, multietnicku... BiH onda tipovima poput Fatmira, Rajka... treba pokazati gdje im je mjesto.
Napomene radi isti je tu diplomirao, a potom i magistrirao komparativnu knjizevnost.
Meni ne spocitavaj diskriminaciju i fasizam jer ga neces naci u mojim rijecima jer i na ovoj temi ja se nisam trudio da podrzim njegova pisanja, tipa mali srbin kolje zeca koje sam sa pravom nazvao diskriminatornim i necim sto prelazi granice dobrog i profesionalnog pisanja i ukusa.
Ako smo za gradjansku i multietnicku BiH prvo se moramo rijesiti sopstvenog licemjerluka, jer bogme u Sarajevu u kome zivim moje komsije koje su ostali u ratu s nama drugi su zvali Cetnicima i Ustasama, samo zato sto su Srbi i Hrvati. Fatmir nam kvari idilicnu sliku naseg licemjerluka i pokazuje da je multikultura na izumiranju u FBIH, pa stoga i on potencira s lakocom svoju diskrimatornu pricu bez da ga iko pozove na odgovornost. Moga druga Vladimira pravoslavca Bosanca Srbina, kome je brat poginuo od srpskog snajpera pojedinci su ga medju nasom rajom zvali Cetom ni krivog ni duznog. Marija komsiju ustasom. Necu da govorim dalje o nasem licemjerluku, kao npr. svi Jovu hvale kao generala koji se mnogo zauzeo u organizaciji otpora u Sarajevu, a istome rane sina samo zato sto je Srbin ili Jovu proglase Cetnikom i izdajnikom nakon sto se povukao sa Igmana radi Jukinog zajebavanja po Igmanu i zarobljavanja kompletnog staba Armije BIH od strane Jukine jedinice.
Gore mi je gledati Bakira Izmetbegovica kako brani multieticnost a otac mu je od Bosne napravio malu baru punu krokodila u kojoj je obezbjedio mahom sve svoje ulizice koje su se tada radi interesa zakitili zelenilom i one koji su bosnu mrzili dajuci im da na komadu ove nama svete zemlje imamo danas i genocidnu sumsku tvorevinu i do temelja omalovazio bosansku politiku kroz svoje bosnjastvo, nego Fatmira koji je za Tuzlu uradio puno vise dok je bio na celu njenog pressa nego ijedan politicar iz vlasti iako sere ko foka po svakome i kiti se da je nevidjeni bosnjak. E vidis u multietnickom Sarajevu si imao Kazane i sporadicna ubijanja i pljackanja civila nebosnjaka u Sarajevu, a u Tuzli je Fatmir skakao i bunio se i protiv mogucnosti da neko bude i premlacen zato sto je Srbin ili zato sto je dijete mjesanog braka, pa danas Tuzla vjerno svjedoci antifasizmu za razliku od Sarajeva u kojem samo zbog toga sto se vladajuca sarajevska elita ne zeli baviti sopstvenom prosloscu imamo zanemar osjecaj pravde za zrtve nebosnjake a koje su ubili pojedinci iz naseg naroda.
procitaj ovo, pa otvori sebi malo oci, pa saznaj nesto o nama samima, ako hoces da se boris za prava drugih i branis multikuluru onda ustani protiv nepravde nasih gradskih nesoja prema nasim komsijama:
http://www.camo.ch/pismo-predsjedniku.htm
e sad, da li ti samo branis njegovo pravo na obrazovanje a ne tekstove? to je donekle ok stav ali pokusaj zamisliti situaciju da dodje neko iz zvornika i napise za bosnjake nesto (ti zamisli neki izliv fasizma), kako je moguce da bi takvim ljudima dopustio obrazovanje i sutra najvecu naucnu titulu? sutra ce na nekom fasistickom skupu prisustvovati neki dr. ili ce neki fasisticki ispljuvak potpisati opet taj neki dr. kako je to ok?
- stochar
#604 Re: Fatmir Alispahić proglašen nepodobnim za doktorat
neces vjerovati, jeste. ovdje su srbi i hrvati dobri dok god govore niz dlaku zvanicnoj politici i dok govore kako su srbi zlocinci, a jesu li spomenuli kazane ili iznijeli stav prema kojih nekoga od njih uvrede fatmira na racun onih koji se drugacije zovu, mole bogu ili imaju drugaciju seksualnu orijentaciju, odmah im se spocitava sve najgore, sto si i ti u svom postu na prvu uradio optuzivsi covjeka kojeg ne poznajes i koji tvrdi da je branio Sarajevo da je u stvari branio 'Istocno Sarajevo'. znaci, cim nije kako masa kaze, odmah je 'anamo njihov'... jadna mi je to ravnopravnost...osrbih_do_groba wrote:stochar wrote:
procitaj ponovo, ne bih rekao da je lik poredio Sarajevo sa bilo cim (bar ne u citiranom postu). a to sto si napisao za Istocno Sarajevo upravo slikovito pokazuje to o cemu je covjek govorio...
Lik je rekao "da vidite kako je nama nebosnjacima u Sa". Meni je to vise nego dosta. I to govori i o njemu i fatmiru i o ostalim. Lik je razdvojio na bosnjake i nebosnjake.
Eto njemu je nebosnjaku nesto teze nego meni bosnjaku.
A East Sarajevo slikovito opisuje svoj nastanak od 92-95 i recimo kroz dok film Avde Huseinovica. Ili certe mozda i njega u dogledno vrijeme prozvati fasistom, jer govori o nacinu nastanka npr East Sarajeva?
-
Bodkin
#605 Re: Fatmir Alispahić proglašen nepodobnim za doktorat
osrbih_do_groba wrote:Ne kontam?! Jel ti to lose u Sa? Hebe mi se za "dr" Fatimra, al koji vam je? Poredis Sarajevo sa Srebrenicom, Bratuncem, Prijedorom!sandokann wrote: Neka teme, da vidite kako je nama nebosnjacima u Sa. Ili se moramo pomiriti da Fatmir ima humane stavove ili nam nabiju na nos Srebrenicu, Bratunac, Prijedor, '42, '43, '44... A to sto si dao dio sebe za ovaj grad - samo si izuzetak. Kao i 30 % drugih izuzetaka.
Poredis Sarajevo sa logorima i stratistima?
I ti branio Sarajevo?
Mozda al Istocno!
-
sandokann
#606 Re: Fatmir Alispahić proglašen nepodobnim za doktorat
Hvala.osrbih_do_groba wrote:Ne kontam?! Jel ti to lose u Sa? Hebe mi se za "dr" Fatimra, al koji vam je? Poredis Sarajevo sa Srebrenicom, Bratuncem, Prijedorom!sandokann wrote: Neka teme, da vidite kako je nama nebosnjacima u Sa. Ili se moramo pomiriti da Fatmir ima humane stavove ili nam nabiju na nos Srebrenicu, Bratunac, Prijedor, '42, '43, '44... A to sto si dao dio sebe za ovaj grad - samo si izuzetak. Kao i 30 % drugih izuzetaka.
Poredis Sarajevo sa logorima i stratistima?
I ti branio Sarajevo?
Mozda al Istocno!
-
osrbih_do_groba
#607 Re: Fatmir Alispahić proglašen nepodobnim za doktorat
Ovdje srbi i hrvati barem imaju mogucnost da das spomenu ..... U mjestima koje je kolega pomenuo bosnjaci nemaju tu mogucnost JER SU POBIJENI, POKLANI, PROTJERANI.stochar wrote:
neces vjerovati, jeste. ovdje su srbi i hrvati dobri dok god govore niz dlaku zvanicnoj politici i dok govore kako su srbi zlocinci, a jesu li spomenuli kazane ili iznijeli stav prema kojih nekoga od njih uvrede fatmira na racun onih koji se drugacije zovu, mole bogu ili imaju drugaciju seksualnu orijentaciju, odmah im se spocitava sve najgore, sto si i ti u svom postu na prvu uradio optuzivsi covjeka kojeg ne poznajes i koji tvrdi da je branio Sarajevo da je u stvari branio 'Istocno Sarajevo'. znaci, cim nije kako masa kaze, odmah je 'anamo njihov'... jadna mi je to ravnopravnost...
Srbi i Hrvati ovdje mogu da se barem bore za "jadnu ravnospravnost", Bosnjaci u mnogim mjestima eniteta iz kojeg recimo @bodkin dolazi ne mogu, JER IH NEMA, i to ih nema FIZICKI. Istrijebljeni su.
A zrtvama kazana i drugim znanin i neznanim ubijenih od trane ljdskog smeca u redovima mog naroda, neka je laka zemlja.
- stochar
#608 Re: Fatmir Alispahić proglašen nepodobnim za doktorat
sad si zaključio i da sam ja iz RS... sjajno!osrbih_do_groba wrote:Ovdje srbi i hrvati barem imaju mogucnost da das spomenu ..... U mjestima koje je kolega pomenuo bosnjaci nemaju tu mogucnost JER SU POBIJENI, POKLANI, PROTJERANI.stochar wrote:
neces vjerovati, jeste. ovdje su srbi i hrvati dobri dok god govore niz dlaku zvanicnoj politici i dok govore kako su srbi zlocinci, a jesu li spomenuli kazane ili iznijeli stav prema kojih nekoga od njih uvrede fatmira na racun onih koji se drugacije zovu, mole bogu ili imaju drugaciju seksualnu orijentaciju, odmah im se spocitava sve najgore, sto si i ti u svom postu na prvu uradio optuzivsi covjeka kojeg ne poznajes i koji tvrdi da je branio Sarajevo da je u stvari branio 'Istocno Sarajevo'. znaci, cim nije kako masa kaze, odmah je 'anamo njihov'... jadna mi je to ravnopravnost...
Srbi i Hrvati ovdje mogu da se barem bore za "jadnu ravnospravnost", Bosnjaci u mnogim mjestima eniteta iz kojeg Ti dolazis ne mogu, JER IH NEMA, i to ih nema FIZICKI. Istrijebljeni su.
A zrtvama kazana i drugim znanin i neznanim ubijenih od trane ljdskog smeca u redovima mog naroda, neka je laka zemlja.
-
oridjidji
#609 Re: Fatmir Alispahić proglašen nepodobnim za doktorat
Ko brani njegove diskriminatorne stavove?fatamorgana wrote:Ti samo naizgled braniš njegovo pravo na doktorat a braneći naizgled to "njegovo pravo" u stvari braniš njegove stavove pisanje i ideologiju ...."oridjidji"malo mi je glupo kada se na ovoj temi spocitava fasizam zato sto brani fatmirovo pravo na doktorat ....
Mogu mu samo braniti stavove koje se doticu Bosanaca muslimana ili ti ga Bosnjaka, gdje opisuje nasu letargiju, nerad, nezalaganje, nas licemjerluk, nasu borbu za multikulturu za koju ko biva radimo, a molimo boga da je nema i td.
Da si citao vise sta sam pisao, umjesto sto si to interpretirao kako tebi odgovara vidio bi da sam spominjao svoje slozeno porijeklo i saroliku sliku svoje porodice zbog koje bi me Fatmirovo pisanje moglo uvrijediti, e sada ne vrijedja me jer njih iako neki od njih imaju srpsko ili hrvatsko ili mjesano porijeklo, nemogu poistovjetiti sa onima koje on u svojim clancima opisuje jer znam da moj bratic nece niti moja snajka organizovati dernek na kojem ce demonstrativno klati zeca sa ushicenjem da je to neki musliman balija.
-
osrbih_do_groba
#610 Re: Fatmir Alispahić proglašen nepodobnim za doktorat
stocar, sorry. ovaj dio se odnosio na drugog formusa, a i njemu bez uvrede. Ali jednostavno ne mogu shvatiti i razumjeti ljude koji porede neporedivo.stochar wrote:sad si zaključio i da sam ja iz RS... sjajno!osrbih_do_groba wrote:Ovdje srbi i hrvati barem imaju mogucnost da das spomenu ..... U mjestima koje je kolega pomenuo bosnjaci nemaju tu mogucnost JER SU POBIJENI, POKLANI, PROTJERANI.stochar wrote:
Srbi i Hrvati ovdje mogu da se barem bore za "jadnu ravnospravnost", Bosnjaci u mnogim mjestima eniteta iz kojeg Ti dolazis ne mogu, JER IH NEMA, i to ih nema FIZICKI. Istrijebljeni su.
Isto ko da poredis supka o kojem je rijec sa recimo MM Didarom
-
Bodkin
#611 Re: Fatmir Alispahić proglašen nepodobnim za doktorat
haha ne ne editovao je post i zakljucio da sam ja iz rs-a. ne daj Boze da ja ovo sarajevo znam samo preko foruma ili internetastochar wrote:sad si zaključio i da sam ja iz RS... sjajno!osrbih_do_groba wrote:Ovdje srbi i hrvati barem imaju mogucnost da das spomenu ..... U mjestima koje je kolega pomenuo bosnjaci nemaju tu mogucnost JER SU POBIJENI, POKLANI, PROTJERANI.stochar wrote:
-
Bodkin
#612 Re: Fatmir Alispahić proglašen nepodobnim za doktorat
e pa ne moze druze bez uvredeosrbih_do_groba wrote:stocar, sorry. ovaj dio se odnosio na drugog formusa, a i njemu bez uvrede. Ali jednostavno ne mogu shvatiti i razumjeti ljude koji porede neporedivo.stochar wrote:sad si zaključio i da sam ja iz RS... sjajno!osrbih_do_groba wrote:
Ovdje srbi i hrvati barem imaju mogucnost da das spomenu ..... U mjestima koje je kolega pomenuo bosnjaci nemaju tu mogucnost JER SU POBIJENI, POKLANI, PROTJERANI.
Isto ko da poredis supka o kojem je rijec sa recimo MM Didarom
- poznanik
#613 Re: Fatmir Alispahić proglašen nepodobnim za doktorat
Najlakše je "zaključat temu", i gurnuti smeće pod ćilim...kao da tamo neće smrditiplain vanilla wrote:hocel neko biti ljubazan i zakljucat' ovu temu? da nam bar ostane privid da zivimo s normalnim ljudima?
Svaku raspravu treba voditi otvoreno i dovesti je što je moguće bliže kraju, elaborirati je, naravno - poštujući pravila.
Na ovoj temi još nije jasno koji je pravi razlog odluke Nastavno-naučnog vijeća Filozofskog fakulteta da Fatmira proglasi nepodobnim za odbranu doktorske disertacije, kao ni to da li je Fatmir Alispahić zaista rasista i pobornik ksenofobije, govora mržnje i nacionalizma, kako mu se prigovara.
Ne treba zaključavati temu dok se pitanje zahtjeva za doktorat Fatmira Alispahića ne riješi na Filozofskom fakultetu, jer odbijanje zahtjeva zaista jeste presedan ovakve vrste na našim prostorima!
Jer, ako je Fatmir ksenofob, rasist, ako podstiče mržnju i sl. onda su to elementi i za krivičnu odgovornost pred pravosuđem BiH.
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#614 Re: Fatmir Alispahić proglašen nepodobnim za doktorat
Da, kao rasprava vodi u tom smjeru, a ne u vrijedjanju nebosnjaka..na kraju ce jos zakljucak teme biti da trebaju zahvaliti sto ikako smiju tipkati na ovom forumu, jer oni nisu Bosnjacipoznanik wrote:Najlakše je "zaključat temu", i gurnuti smeće pod ćilim...kao da tamo neće smrditiplain vanilla wrote:hocel neko biti ljubazan i zakljucat' ovu temu? da nam bar ostane privid da zivimo s normalnim ljudima?![]()
Svaku raspravu treba voditi otvoreno i dovesti je što je moguće bliže kraju, elaborirati je, naravno - poštujući pravila.
Na ovoj temi još nije jasno koji je pravi razlog odluke Nastavno-naučnog vijeća Filozofskog fakulteta da Fatmira proglasi nepodobnim za odbranu doktorske disertacije, kao ni to da li je Fatmir Alispahić zaista rasista i pobornik ksenofobije, govora mržnje i nacionalizma, kako mu se prigovara.
Ne treba zaključavati temu dok se pitanje zahtjeva za doktorat Fatmira Alispahića ne riješi na Filozofskom fakultetu, jer odbijanje zahtjeva zaista jeste presedan ovakve vrste na našim prostorima!
Jer, ako je Fatmir ksenofob, rasist, ako podstiče mržnju i sl. onda su to elementi i za krivičnu odgovornost pred pravosuđem BiH.
Fuj
-
osrbih_do_groba
#615 Re: Fatmir Alispahić proglašen nepodobnim za doktorat
Jos samo reci da si u "alijinom sarajevu" i sada!Bodkin wrote:
e pa ne moze druze bez uvrederodjen i odrastao i skolovao se u sarajevu. iduci put upali mozak prije nego sto napises nesto. ako ces ti meni reci da je nebosnjacima dobro jer sta hoce mogli su dobiti noz pod grlo i nemaju se pravo javiti onda svaka cast
Mozak mi je uvijek upalje, hvala na pitanju.
Naravno da se imaju pravo javiti i traziti svoja prava. Ali ne veca prava od onih od kojih ja uzivam. Sad bi neko ko nije bosnjak trebao valjda imati veca prava nego ja?
-
Bedanec
#616 Re: Fatmir Alispahić proglašen nepodobnim za doktorat
Pa sto te ista cudi od lika koji ne zna niti s kim diskutuje, niti na koji post ostavlja komentar. Da je samo malo pazljivije citao postove koje je komentarisao, shvatio bi da u onom postu zbog kojeg je zapjenio nema ama bas niceg uvrijedljivog za srebrnicke zrtve. Shvatio bi da je @stocar bio borac Armije BiH, ali da, bez obzira na spremnost da to plati i vlastitim zivotom, mora ili smatrati "dr" Fatmira humanistom, ili se konstantno izvinjavati za neke druge zlocine, a s kojima on apsolutno nema nikakve veze.Bodkin wrote:
e pa ne moze druze bez uvrederodjen i odrastao i skolovao se u sarajevu. iduci put upali mozak prije nego sto napises nesto. ako ces ti meni reci da je nebosnjacima dobro jer sta hoce mogli su dobiti noz pod grlo i nemaju se pravo javiti onda svaka cast
-
Bodkin
#617 Re: Fatmir Alispahić proglašen nepodobnim za doktorat
nikad nije bilo alijino, bar ne za mene. a nisam vise, otisao sam prije par godina i to van balkana. nije bitno da li je bosnjak ili nije kao sto nije bitno sta si ti. trebaju svi imati ISTA prava i ne samo u sarajevu ali to je vec OT.osrbih_do_groba wrote:Jos samo reci da si u "alijinom sarajevu" i sada!Bodkin wrote:
Mozak mi je uvijek upalje, hvala na pitanju.
Naravno da se imaju pravo javiti i traziti svoja prava. Ali ne veca prava od onih od kojih ja uzivam. Sad bi neko ko nije bosnjak trebao valjda imati veca prava nego ja?
-
osrbih_do_groba
#618 Re: Fatmir Alispahić proglašen nepodobnim za doktorat
Da si ti ista citao, kao sto meni kazes, vidio bi da je stochar pokusao elaborirati stav @sandokann-a, te mu se priduzio u ocjeni da je nebosnjacima u sarajevu u pm tesko i monogo teze nego bosnjacima.Bedanec wrote: Pa sto te ista cudi od lika koji ne zna niti s kim diskutuje, niti na koji post ostavlja komentar. Da je samo malo pazljivije citao postove koje je komentarisao, shvatio bi da u onom postu zbog kojeg je zapjenio nema ama bas niceg uvrijedljivog za srebrnicke zrtve. Shvatio bi da je @stocar bio borac Armije BiH, ali da, bez obzira na spremnost da to plati i vlastitim zivotom, mora ili smatrati "dr" Fatmira humanistom, ili se konstantno izvinjavati za neke druge zlocine, a s kojima on apsolutno nema nikakve veze.
El odosmo u off, cmoljo ce nas zhik
-
osrbih_do_groba
#619 Re: Fatmir Alispahić proglašen nepodobnim za doktorat
Bodkin wrote: trebaju svi imati ISTA prava i ne samo u sarajevu ali to je vec OT.
- avicena
#620 Re: Fatmir Alispahić proglašen nepodobnim za doktorat
Ako postoje elementi neka se potigne optužnica mada ni optužnica ne znači da potpiruje mržnju dok se to ne dokaže svjedocima i optužbe i odbrane, a dok se to ne desi Fatmir nije sve ovo što mu 'slobodoumnjaci' pripisuju.poznanik wrote: Jer, ako je Fatmir ksenofob, rasist, ako podstiče mržnju i sl. onda su to elementi i za krivičnu odgovornost pred pravosuđem BiH.
Ja na određen način sam blago na strani Fatmira što je vidljivo u mojim postovima zato što čovjek nije š**ak ni klimoglavac (postavio sam clip iz filma "Gori vatra" koji najbolje ilustruje kakvi smo mi ljudi) nego ima m**a da kaže što mnogi ne smiju pored svojih akademskih titula, ali mu tu hrabrost priznaju...
Ono što Fatmir govori godinama tek juče su na svojoj koži osjetili tuzlanski studenti u Novom Sadu pa kažu...Prof. dr. Mustafa Šehović (31. VIII 1996.)
Ja sam jako sretan što sam prijateljovao sa Fatmirom Alispahićem, ali sam mu u mnogim trenucima i zavidio na njegovoj hrabrosti i moralnoj kuraži, kako je i pisao i borio se. Fatmira Alispahića mogu uporediti sa najvećim borcima u istoriji, poput Zole, koji je branio nevinog Jevreja i dobio bitku. Moramo mirne duše reći da je Fatmir Alispahić savjest ovog grada. Fatmir Alispahić je zbog istine ugrozio svoju egzistenciju. Ali budite uvjereni da je svojim opusom, svojim djelovanjem kao intelektualac, spasio Tuzlu. Dok ima Fatmira Tuzla će biti slobodna i nikad neće zamračiti nebo nad Tuzlom. To su pravi pisci i vjerni sinovi ove zemlje.
Prof. dr. Salih Burek (31. VIII 1996.)
Svojim stvaralaštvom Fatmir Alispahić spada u red onih malobrojnih pojedinaca koji posjeduju i znaju da njeguju i da iskazuju vrhunski potencijal svijesti i savjesti svoga vremena.
Akademik prof. dr. Esad Duraković (Start, 19. XI 2004.)
Divim se hrabrosti tog čovjeka. Ponekad se pitam odakle mu tolika hrabrost. Ja toj hrabrosti srdačno aplaudiram.
Akademik prof. dr. Muhamed Filipović (Dnevni avaz, 17. V 2003.)
Lično cijenim Fatmira Alispahića. Smatram ga vrlo inteligentnim i vrlo sposobnim čovjekom koji veoma mnogo obećava. Njegovim osobitim kvalitetom smatram veliku osjetljivost prema situaciji u kojoj se nalaze Bosna, Bošnjaci i muslimani.
Akademik Abdulah Sidran (Ljiljan, 19. VIII 2002.)
Tekstove Fatmira Alispahića čitam kao neke heftične lektire, istina bolne lektire, istina nije lahko zaspati poslije čitanja njegovih tekstova…
Akademik Nedžad Ibrišimović (Bosnjaci.net, 26. II 2006.)
Čitajući Fatmirove knjige bio sam postiđen zbog svoje pasivnosti naspram svega što nam se dešava. Hvala Fatmiru što je u meni probudio taj stid, i hvala mu što mi je omogućio da mu se pridružim. Moj lider je bio Alija Izetbegović, a danas je moj lider Fatmir Alispahić.
Džemaludin Latić (Saff, 6. I 2006.)
Fatmir Alispahić radi to bolje od svih naših savremenika: lucidno, hrabro, uz duboku analizu pojava i događaja, sa jasnim ciljem. Vrag je odnio šalu; naša je glava u torbi; našem potomstvu su isplanirali da čisti cipele i nosa sladolede (veliko)srpskoj i (veliko)hrvatskoj gospodi, i zato treba čitati Fatmira Alispahića!
Isnam Taljić (Saff, 1. II 2005.)
Fatmir Alispahić je jedan od rijetkih preostalih slobodomislećih Bošnjaka.
Prof. dr. Nijaz Duraković (Dnevni avaz, 20. V 2003.)
Ako se njegovo pisanje nekome ne sviđa, Bože moj, to nije razlog da se na njega sruči lavina optužbi koje puno, doista puno mirišu na najcrnja staljinistička vremena. Ta lavina niti daje legitimaciju demokratičnosti, niti slobode, niti nezavisnosti. Na kraju krajeva, Fatmir je dosta toga dobro pogodio i dobro dijagnosticirao.
Prof. dr. Rešid Hafizović (Start, februar 2005.)
Fatmir Alispahić je jedan lijep izdanak bošnjačkog mentaliteta i kulture. On svoje stavove iznosi bez uvijanja, bez kompleksa i, katkada, bez skrupula, jer je njegova isfrustriranost stanjem u kome su se Bošnjaci našli prevelika, tako da ponekad ne bira riječi kako bi svojim stavovima probudio uljuljkanu svijest Bošnjaka. Mislim da on ne mrzi druge. I mislim da on jeste tolerantan.
Hadžem Hajdarević (Walter, 12. VI 2002.)
Fatmir Alispahić je najčitaniji kolumnist u zemlji. Alispahićevi tekstovi, stavovi, rezovi u bolesna tkiva društva imaju najvišu voltažu riječi i neposredno proizvedena smisla. Alispahićevi tekstovi nemaju pardona, ali imaju obzira, nemaju taktiziranja, ali imaju odgovornosti, nemaju politikantstva, ali imaju vlastitu, profiliranu političku kulturu.
Gradmir Gojer (Oslobođenje, 5. XI 2000.)
Fatmir Alispahić je po mnogo čemu specifična kulturna, kulturologijska, literarna, a sve snažnije politička i politikološka pojavnost kod nas.
Selim Bešlagić (31. VIII 1996.)
Osjećam zadovoljstvo i osjećam jednu dužnu obavezu da kažem Fatmiru Alispahiću - hvala za sve što si učinio za ovaj grad i za Bosnu i Hercegovinu.
Ibrahim Spahić (25. XI 2000.)
U Bosni i Hercegovini, u ovom trenutku, kada bi tražili autora koji je važan za našu zemlju, zaustavili bi se na imenu Fatmira Alispahića. Alispahić predstavlja sigurno ličnost zbog koje će mnogi u zemlji i u svijetu morati promijeniti vrednosne sudove o zemlji Bosni i Hercegovini i o odnosu spram nje.
Sejo Omeragić (16. VIII 2008.)
Najveće javne udare među nama trpio je svakako Fatmir Alispahić. I za mene je bilo šokantno kako se hrabro upustio u ovu bitku. Fatmir je bio najjači i najhrabriji dio ekipe „Ljiljana“. Mi smo imali svoje porodice, svoju djecu koju su gledala u naše prazne ruke kada smo se noću vraćali domovima, ali ipak nismo ni pomišljali da javno lažemo protiv svoje domovine i naroda.
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (27. XII 2004.)
Svojim tekstovima Fatmir je probudio bošnjačku i bosanskohercegovačku dijasporu, što će imati nesagledivo korisne posljedice za Bošnjake i Bosnu i Hercegovinu.
Meni kao studentu Pravnog fakulteta neshvatljivo je da se u 2012. godini u Srbiji, u centru grada i uz obezbjeđenje policije, otvoreno deklarišu kao četnici i fašisti isti ljudi koji se u medijima u Srbiji i Republici Srpskoj propagiraju kao antifašisti i branitelji otadžbine. Isti ti ljudi istovremeno zagovaraju veću angažovanost Bosne i Hercegovine u borbi protiv vehabija, koji su, kako neki tvrde, najveća prijetnja za Bosnu i Hercegovinu i Srbiju. Iz Tuzle sam i možda jednom mjesečno vidim neku osobu koja bi po opisu odgovarala opisu vehabije, dok sam u Novom Sadu bio prvi put u životu i vidio sam 500 četnika/fašista u jednom danu, koje pri tome jos obezbjeđuje država Srbija-kaže Hamzić.
Jučerašnji izlet, dodaje, u neku ruku je njemu i njegovim kolegama otvorio oči.
-Prvo, ne zaostaje Balkan, nego samo Srbija. Drugo, u Srbiji sam jučer bio prvi i zadnji put-zaključuje Hamzić.
http://www.bportal.ba/index.php?option= ... &Itemid=58
-
oridjidji
#621 Re: Fatmir Alispahić proglašen nepodobnim za doktorat
njegovi su tekstovi takvi kakvi jesu. recimo tacno je da je umanjio broj nastradalih jevreja i da se poveo za nekim ciframa kojim se vode alternativci koje kategoricki mnoge jevreje krive za postojece stanje u svijetu i nazivaju ih cionistima koji su izrezirali sve ono sto smo u proslosti vidjeli, te ono sto se desava u sadasnjosti kako bi svijetom gospodarili. to je tacno. tacno je da je napisao onaj citat o malome srbinu, kao komentar na jedan stari clanak "pod zastavom nozeva" gdje se bavio fenomenom noza kod srba, ne nasih srba poput jove, vec onih kojima je kama sredstvo za postizanje politickih ciljeva.tacno je da je pisao jos ko zna kakve pizdarije o pederima i sankcionisanju istih. medjutim nikoga nije pozvao za odgovornost ni jevreji, ni srbi koji su se osjecali uvrijedjeni time niti pederi, niti nasa vlast, niti bilo ko ko bi ga na bilo koji nacin mogao cenzurisati... e sad njegovi tekstovi se mogu interpretirati kako ko zeli, medjutim ako hoces da govoris o djelu njegovog teksta i onda se nebavi jednim citatom iz teksta, vec cijelim tekstovima...Bodkin wrote: ne kontam ja tebe majke mi. nisi kao ovi ostali indijanci sto pisu da nema nistsa netacno u njegovim tekstovima. sa ovim postomm se donekle mogu sloziti i otprilike je samokritika ako sam dobro shvatio![]()
e sad, da li ti samo branis njegovo pravo na obrazovanje a ne tekstove? to je donekle ok stav ali pokusaj zamisliti situaciju da dodje neko iz zvornika i napise za bosnjake nesto (ti zamisli neki izliv fasizma), kako je moguce da bi takvim ljudima dopustio obrazovanje i sutra najvecu naucnu titulu? sutra ce na nekom fasistickom skupu prisustvovati neki dr. ili ce neki fasisticki ispljuvak potpisati opet taj neki dr. kako je to ok?
branim samo njegovo pravo na obrazovanje, sto se tice tekstova mogu samo braniti one tekstove koje nemaju apsolutno nikakve veze sa diskriminacijom i losim ukusom, a ne i ono sto prelazi granice dobrog novinarstva i ukusa i zbog cega bi trebao biti pozvan da iste te rijeci obrazlozi pred sudom ili pred javnosti...
zvornicanin bi mogao zavrsiti doktorat koji je zapoceo u sarajevu, ukoliko ga je uplatio i ukoliko njegova tema nema nikakve veze sa njegovim notornim pisanjem,ukoliko bi njegova doktorska teza bila prozeta tim izljevima fasizma vjerovatno nebi bila ni odobrena, a novac za doktorat bi mu bio vracen. moralnost bi se istog dovela u pitanje ukoliko bi protiv njega bila podignuta bilo koja gradjanska tuzba za njegovo pisanje, hladno bi bio zaledjen slucaj, sve dok se isti nebi proglasio krivim pred sudom, nakon cega bi dao i konacni stav o tome...
-
iceman2010
#622 Re: Fatmir Alispahić proglašen nepodobnim za doktorat
E jest vam tesko u pm. Koliko godina imas? Sta radis? Jesi li zaposlen? Imam snahu koja je iz mjesanog braka. Otac srbin majka bosnjakinja. Ima srpsko ime. Dobila posao u Bosnaljeku bez ikakvih problema, a ni ona ni njeg otac nikada nisu imali nikakvih problema. Radio sam u privatnoj firmi u kojoj su radili srbi iz Istocnog Sarajeva. Nikada im niko nije rijec jednu rekao, a vlasnik te privatne firme je bio Bosnjak i nije im pravio nikakve prepreke kod zaposljavanja. Sada radim u drugoj firmi u kojoj redovno saradjujem sa vise nebosnjaka svaki dan. Niko od njih nema problema. Ne znam stvarno sta jos hocete? Sta bi to bila mjera vase ravnopravnosti? Pa nema tolerantnijeg naroda od ovoga ovde. Nakon svega sto je prozivio ja ne vidim tu neku ogromnu diskriminaciju na djelu.sandokann wrote:Neka teme, da vidite kako je nama nebosnjacima u Sa. Ili se moramo pomiriti da Fatmir ima humane stavove ili nam nabiju na nos Srebrenicu, Bratunac, Prijedor, '42, '43, '44... A to sto si dao dio sebe za ovaj grad - samo si izuzetak. Kao i 30 % drugih izuzetaka.plain vanilla wrote:hocel neko biti ljubazan i zakljucat' ovu temu? da nam bar ostane privid da zivimo s normalnim ljudima?
-
Bodkin
#623 Re: Fatmir Alispahić proglašen nepodobnim za doktorat
sto implicira da bi bilo ispravno zabraniti i ovom smecu(on za mene jeste i bice) doktorat ako bi dijelom ove svoje ispljuvke prenio na svoju disertaciju?oridjidji wrote:njegovi su tekstovi takvi kakvi jesu. recimo tacno je da je umanjio broj nastradalih jevreja i da se poveo za nekim ciframa kojim se vode alternativci koje kategoricki mnoge jevreje krive za postojece stanje u svijetu i nazivaju ih cionistima koji su izrezirali sve ono sto smo u proslosti vidjeli, te ono sto se desava u sadasnjosti kako bi svijetom gospodarili. to je tacno. tacno je da je napisao onaj citat o malome srbinu, kao komentar na jedan stari clanak "pod zastavom nozeva" gdje se bavio fenomenom noza kod srba, ne nasih srba poput jove, vec onih kojima je kama sredstvo za postizanje politickih ciljeva.tacno je da je pisao jos ko zna kakve pizdarije o pederima i sankcionisanju istih. medjutim nikoga nije pozvao za odgovornost ni jevreji, ni srbi koji su se osjecali uvrijedjeni time niti pederi, niti nasa vlast, niti bilo ko ko bi ga na bilo koji nacin mogao cenzurisati... e sad njegovi tekstovi se mogu interpretirati kako ko zeli, medjutim ako hoces da govoris o djelu njegovog teksta i onda se nebavi jednim citatom iz teksta, vec cijelim tekstovima...Bodkin wrote: ne kontam ja tebe majke mi. nisi kao ovi ostali indijanci sto pisu da nema nistsa netacno u njegovim tekstovima. sa ovim postomm se donekle mogu sloziti i otprilike je samokritika ako sam dobro shvatio![]()
branim samo njegovo pravo na obrazovanje, sto se tice tekstova mogu samo braniti one tekstove koje nemaju apsolutno nikakve veze sa diskriminacijom i losim ukusom, a ne i ono sto prelazi granice dobrog novinarstva i ukusa i zbog cega bi trebao biti pozvan da iste te rijeci obrazlozi pred sudom ili pred javnosti...
zvornicanin bi mogao zavrsiti doktorat koji je zapoceo u sarajevu, ukoliko ga je uplatio i ukoliko njegova tema nema nikakve veze sa njegovim notornim pisanjem,ukoliko bi njegova doktorska teza bila prozeta tim izljevima fasizma vjerovatno nebi bila ni odobrena, a novac za doktorat bi mu bio vracen. moralnost bi se istog dovela u pitanje ukoliko bi protiv njega bila podignuta bilo koja gradjanska tuzba za njegovo pisanje, hladno bi bio zaledjen slucaj, sve dok se isti nebi proglasio krivim pred sudom, nakon cega bi dao i konacni stav o tome...
- cyprus
#624 Re: Fatmir Alispahić proglašen nepodobnim za doktorat
Ne bi mi mrsko, izbrojah 28 branilaca lika i djela Fatmira Alispahića na ovoj temi... Ne branilaca njegovog prava da doktorira, nego branilaca i ''potpisnika'' njegovih stavova!
Aferim antifašisti!
PS Može jedno retoričko?
Da li Rajko Vasić ili recimo Miroljub Branorušitelj Petrović također ovdje imaju ovoliku podršku, jer citiram: nijedan sud nije dokazao njihov fašizam?
Aferim antifašisti!
PS Može jedno retoričko?
- shecher
#625 Re: Fatmir Alispahić proglašen nepodobnim za doktorat
samo nas 28? pa manjina smo, nismo ni konstitutivni 
kako znaš šta tih 28 brani, je li lik i djelo ili pravo na doktorsku disertaciju?
kako znaš šta tih 28 brani, je li lik i djelo ili pravo na doktorsku disertaciju?