Dešavanja u Sandžaku

Post Reply
Opetja033

#601 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Opetja033 »

Cybernetic wrote:
Opetja033 wrote:
Cybernetic wrote:
Bosnjastvo je u "Sandzaku" trenutno veoma lukrativan biznis sto je Zukorlic vrlo dobro prepoznao. O "bosnjastvu" tamosnjeg naroda su pisali daleko kompetentniji ljudi od bilo kojeg forumasa. Evo jedan citat od preminulog profesora Envera Redzica pa da imate jos koga prozvati "cetnikom":

"Polazeci od cinjenice da se Novopazarski sandzak sa malim prekidom nalazio u sastavu bosanskog pasaluka, neki istoricari i publicisti svrstavaju Muslimane danasnjeg Sandzaka u istu etnicku zajednicu sa bosanskim Muslimanima. Na taj nacin oni previdjaju istorijski fakat da se islamizacija u Sandzaku odvijala na etnickoj osnovi koju su tamo Turci zatekli i koju je sacinjavalo pravoslavno stanovnistvo srednjovjekovne stare raske drzave, dok se u Bosni islamizacija ostvarivala na etnickoj osnovi kojoj je pripadalo bogumilsko, katolicko i pravoslavno stanovnistvo srednjovjekovne bosanske drzave, tj. na etnickoj osnovi srednjovjekovnog bosanskog naroda."
Mozemo malo onda okrenuti plocu i pricati o Srbima u BiH. Cinjenica je da su na danasnjem prostoru BiH Srbi zivjeli samo u istocnoj Hercegovini. Vecina danasnjih historicara smatra da su apsolutna vecina bosanskih Srba zapravo potomci asimiliranih Vlaha (Noel Malcolm tvrdi da se radi o cca 2/3 Srba u BiH). Hocemo li onda to primjeniti i na Srbe?
U vrijeme osmanskog osvajanja kraljevine Bosne, Sandzak je bio njen sastavni dio. Jos od vremena kralja Tvrtka. I taj kontinuitet je postojao sve do austrougarske okupacije BiH. Ljudi u Sandzaku su se izjasnjavali kao Bosnjaci jos u vrijeme Osmanlija, svoj su jezik nazivali bosanskim. Tako da tu suplju pricu o bosnjastvu u Sandzaku kao modernoj pojavi mozes jedino prosipati svojim uciteljima iz SANU-a.

Dosta je vise i vas i vaseg selektivnog citanja historije.
Pa nacionalizmom optereceni forum-historicari stalno citiraju samo Noela Malcolma i Nadu Klaic. Toliko o selektivnom citanju povijesti. Redzic jednostavno kaze da u BiH zive Bosanci, a u Srbiji Srbi bez obzira na vjersku pripadnost. Cinjenica da se Sandzak nalazio u sastavu Bosne nista ne govori o etnickoj strukturi tamosnjeg naroda i tzv. nacionalnom identitetu. Taj region je prije Bosne pripadao Raskoj, odnosno on je bio Raska, prije Raske je opet pripadao necemu drugom itd. To nista ne objasnjava. Bosanska Krajina je povijesno pripadala Hrvatskoj i sta sad? Tamosnji narod treba proglasiti Hrvatima? Granice su se stalno mijenjale. I ta prica da u Sandzaku postoji nekakva bosnjacka svijest od pamtivijeka nije nista vise od modernog mita.

@BatoS

Moja nacionalnost nema veze sa argumentima koje pruzam.
Ne pruzas ti nikakve argumente. Bosanski narod ne postoji, nije nikada postojao, niti ce ikada postojati. Ako u Srbiji zive Srbi a ne Srbijanci (paralela sa Bosancima), onda u Bosni zive Bosnjaci.

Po tvojoj logici, onda ne postoje Islandjani jer su to zapravo samo doseljeni Norvezani. Pripadanje jednom narodu nije konstanta, definicija jednog naroda nije konstanta - procesi asimilacije i integracije cine svoje. Sa ovom tvojom pricom ti si itekako zestoki nacionalista a tvoja uvjerenja granice sa sovinizmom ma ko da ti je na avataru. Dakle, ako cemo nijekati bosnjastvo u Sandzaku, onda moramo nijekati i srpstvo u BiH. Jer su isti asimilacijski procesi doveli do obje stvari. Ne mozes selektivno birati jedno a gurati pod tepih nesto drugo.

Nije moderni mit, Bosnjaci Srbije i Crne Gore su se smatrali Bosnjacima, svoj jezik nazivali bosanskim cak i prije nego li je katolicki i pravoslavni puk u BiH primio hrvatski/srpski identitet. Evo samo jednog primjera, vrlo konkretnog:
Salih ef. Gasevic iz Kolasina, pisac Mevluda iz 1870-tih, samo jedan stih iz tog Mevluda:
"Moliše me kolašinski prviši,
nama Mevlud bosanski napiši. "

U ovom periodu je tek pocelo posrbljavanje i hrvacenje dijela stanovnistva u BiH, a kao sto mozemo vidjeti u siroj regiji Sandzaka bosnjastvo i bosanski jezik su bili nesto sasvim prirodno. Toliko o tvojim argumentima i "modernom
mitu". Sta cemo sada?
Opetja033

#602 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Opetja033 »

BatoS wrote: Evo ga jos jedan "Bosanac i Hercegovac" a.k.a. Jugosloven sa svojim kompleksima...
Nije on ni "Jugosloven" ni "Bosanac". Frajer je velikosrbin. Negira postojanje bosnjackog naroda na gotovo svakoj temi. Kao kamuflaza mu sluzi ovaj avatar. Sovinista sa dna kace.
madner

#603 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by madner »

Bosanski narod postoji sasvim sigurno od 1943 godine. Naime isti je nosilac suvereniteta tvorevine zvane RBiH.

Koja nacija je clanica UNa ovdje? :D
Opetja033

#604 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Opetja033 »

madner wrote:Bosanski narod postoji sasvim sigurno od 1943 godine. Naime isti je nosilac suvereniteta tvorevine zvane RBiH.

Koja nacija je clanica UNa ovdje? :D
Nije tema, znas i sam da ne postoji jedinstvena definicija termina "nacija" i "nacionalnost", znas i sam sta se pod tim terminima podrazumijeva u ovom dijelu Europe. Nemoj sviju ti da sa tobom raspravljam sada, pusti da ovog salonca nacepim do kraja. :D Nemoj mi ceif sada kvariti, dosao mi je na volej. Decko nespreman, sta ces. :D

P.S. Znam da sam ti jos duzan ono.... :D
madner

#605 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by madner »

Ajde de, samo gazi :D
bobenzi

#606 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by bobenzi »

Narodi na Balkanu su se već formirali i sada je kasno za to raspravu.

Bošnjaci su činjenica a o tome kako su nastali prepustite historičarima!!!!!!!!!!!! :x :x :x :x :x :x :x :x :x

Bosanac je i onaj VELIKI Srbin iz Banjaluke!

Vi koji pokušavate da negirate postojanje Hrvata i Srba u BiH ste zaista malo glupavi a isto važi i za negiranje postojanja Bošnjaka :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x
udrch

#607 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by udrch »

OLIMPICSARAJEVO wrote:
OpusDei wrote:
OLIMPICSARAJEVO wrote: Pa otkud mu onda one pare? Samo one tri bembare u SRebrenici su 300 000 eura... :run:
Jos kupuje felge od 2-3 hiljada eura i napisa MUFTY :-)
Glavno da ti "nevidis problem dok se razumjemo jarane".
Ja razumijem da je Ljaljic problem i vas Fikret Abdic, ali nerazumjem kako ignorisete kriminal u IZ. Pitam jos jednom, otkud Zukorlicu 300 000 eura za napimpane bembare?
dobićeš odgovor na pitanje čim naučiš gramatiku bosanskog jezika, ne čitavu, samo najosnovnije..recimo da se glagoli sa negacijom pišu odvojeno..
vidiš da ti se ljudi šprdaju na taj podatak, a ti još nisi ni primjetio..
udrch

#608 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by udrch »

Krushna mrva wrote:
OLIMPICSARAJEVO wrote: 1 700 000 dinara je oko 12-13 hiljada eura. Jedna napimpana bembara je oko 70 hiljada eura. Pametnom dosta.
PIMP up my ride
ovima je normalno da ovaj lik nosi ahmediju
i nisi se morao dva puta registrovati, mogao si pisati sa jednog nicka, bio bi vjerodostojniji, nego ovako da sam sebi potvrđuješ..
cindrlimindrli

#609 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by cindrlimindrli »

Dobar je ovo lik, ne 'ebe on srbiju 2%.
Opetja033

#610 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Opetja033 »

bobenzi wrote:Vi koji pokušavate da negirate postojanje Hrvata i Srba u BiH ste zaista malo glupavi a isto važi i za negiranje postojanja Bošnjaka :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x
Ne znam da li se odnosi na mene, ali ja u principu ne negiram postojanje Srba i Hrvata u BiH jer oni osjecaju da pripadaju toj etnickoj skupini i to je njihovo pravo. Ali Boga mi necu dopustiti da se problematizira bosnjastvo bez da malo skrenem paznju i na procese u BiH. Jer su u pitanju isti procesi i ista asimilacija, ako se problematizira jedno e onda cemo problematizirati i drugo i trece. Pogotovo uzimajuci u obzir da je asimilacija Bosnjaka Sandzaka u etnicki korpus Bosnjaka zavrsen mnogo prije nego asimilacija katolika i pravoslavaca u BiH u Hrvate i Srbe.

Ali sve u svemu, u pravu si.
vivace

#611 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by vivace »

cindrlimindrli wrote:

da. i ja mislim da dobro govori,iskren je u onom sto govori,samo ne znam koliko je mocan.
žuta lala

#612 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by žuta lala »

cindrlimindrli wrote:

Ma kakvi dobar, nije normalan, samo još više zakuhava odnose između BiH i Srbije.
cindrlimindrli

#613 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by cindrlimindrli »

zuta_lala wrote:Ma kakvi dobar, nije normalan, samo još više zakuhava odnose između BiH i Srbije.
Da, strasna idila vlada u tim odnosima. :roll:
žuta lala

#614 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by žuta lala »

Ne vlada idila, ali ne treba nam neko drugi zakuhavati odnose, ko uopće veze s Bosnom i Hercegovinom nema.
heckler

#615 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by heckler »

Kakve ba odnose? Negiranje genocida, teritorijalne aspiracije i otvoreno podrivanje Bosne u svakom vidu i na svakom koraku.

Poserem se na "odnose" sa Srbijom.
Opetja033

#616 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Opetja033 »

zuta_lala wrote:Ne vlada idila, ali ne treba nam neko drugi zakuhavati odnose, ko uopće veze s Bosnom i Hercegovinom nema.
Vecinski narod u Sandzaku: Bosnjaci
Vecinski narod u BiH: Bosnjaci

Itekako ima veze.
žuta lala

#617 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by žuta lala »

Opetja033 wrote: Vecinski narod u Sandzaku: Bosnjaci

Itekako ima veze.
Sa Bosnom veze nemaju :) nisam ja kriva što je poslije raspada bivše Jugoslavije haos nastao s tim nazivima naroda...
Maverick78

#618 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Maverick78 »

Univerzalno ljudsko pravo je da se mozes pisati onako kako se ustvari osjecas, a ne kako bi neko zelio da se izjaznis ili budes. Ovi koji tvrde da smo Srbijanci, mogu samo da im kazem da je popis stanovnistva u Srbiji vec bio i da se 150.000 ljudi u Sandzaku izjasnilo kao Bosnjaci, sto cini apsolutnu vecinu stanovnistva opstina koje cine Sandzak. Toliko o tome.

Nego citam Prasim JEDINI posjetio Perisica :oops: . Niko od srbijanskih ministara nije, osim sto ga je Dacic nazvao, ali Prasim je morao da bude bolje "Srbin" od svih ostalih :thumbup:
Perišić ugostio Ljajića, a razgovarao telefonom s Dačićem

Penzionisanog generala Momčila Perišića po dolasku iz Haga u Beograd u porodičnom domu na Voždovcu posetio je ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić, a telefonom ga je pozvao premijer Ivica Dačić.

- Osim Ljajića i Dačića, niko drugi nije pozvao Perišića niti se interesovao kako je - kaže za “Blic” Novak Lukić, advokat bivšeg načelnika Generalštava Vojske Jugoslavije, i navodi da je bez obzira na takav stav državnog vrha, general vrlo srećan i zadovoljan.

http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/370399 ... sa-Dacicem
cindrlimindrli

#619 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by cindrlimindrli »

Maverick78 wrote:Nego citam Prasim JEDINI posjetio Perisica
Nemoj o njemu tako, on ti je primjer kako bi srbija gradila "odnose", ili onaj beogradski muftija sto mu
grobar okaci krstacu oko vrata na samrti.
veleno

#620 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by veleno »

Maverick78 wrote:
Nego citam Prasim JEDINI posjetio Perisica :oops: . Niko od srbijanskih ministara nije, osim sto ga je Dacic nazvao, ali Prasim je morao da bude bolje "Srbin" od svih ostalih :thumbup:
Perišić ugostio Ljajića, a razgovarao telefonom s Dačićem

Penzionisanog generala Momčila Perišića po dolasku iz Haga u Beograd u porodičnom domu na Voždovcu posetio je ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić, a telefonom ga je pozvao premijer Ivica Dačić.

- Osim Ljajića i Dačića, niko drugi nije pozvao Perišića niti se interesovao kako je - kaže za “Blic” Novak Lukić, advokat bivšeg načelnika Generalštava Vojske Jugoslavije, i navodi da je bez obzira na takav stav državnog vrha, general vrlo srećan i zadovoljan.

http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/370399 ... sa-Dacicem
FUJ!

Dno dna od čovjeka.
Opetja033

#621 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Opetja033 »

zuta_lala wrote:
Opetja033 wrote: Vecinski narod u Sandzaku: Bosnjaci

Itekako ima veze.
Sa Bosnom veze nemaju :) nisam ja kriva što je poslije raspada bivše Jugoslavije haos nastao s tim nazivima naroda...
Ti ljudi se nazivaju Bosnjacima i predstavljaju neodvojivi dio bosnjackog nacionalnog korpusa vec stoljecima. Tako da raspad Jugoslavije nema nikakve veze sa tim. Procitaj koju knjigu iz podrucja historije, edukuj se, posluzi se historijskim argumentima - a nemoj proizvoljno iz svoje glave donositi zakljucke bez ikakvih argumenata, podloge, itd. :)
Opetja033

#622 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Opetja033 »

heckler wrote:Kakve ba odnose? Negiranje genocida, teritorijalne aspiracije i otvoreno podrivanje Bosne u svakom vidu i na svakom koraku.

:thumbup:
tu genocidnu tvorevinu i sponzora genocida (mnozina) treba smatrati neprijateljskom zemljom sve dok ne prodju kroz katarzu kroz koju su prosli Njemci nakon 2. svj. rata. Sve dok ogromna vecina Srba glasa za stranke koje ne prihvataju odgovornost za agresiju, koje ne priznaju genocid - ta drzava ce biti neprijateljska.
žuta lala

#623 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by žuta lala »

Opetja033 wrote: Ti ljudi se nazivaju Bosnjacima i predstavljaju neodvojivi dio bosnjackog nacionalnog korpusa vec stoljecima. Tako da raspad Jugoslavije nema nikakve veze sa tim. Procitaj koju knjigu iz podrucja historije, edukuj se, posluzi se historijskim argumentima - a nemoj proizvoljno iz svoje glave donositi zakljucke bez ikakvih argumenata, podloge, itd. :)
Hvala na savjetu, sigurno hoću. Samo sam rekla svoje mišljenje! :D
Maverick78

#624 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Maverick78 »

cindrlimindrli wrote:
Maverick78 wrote:Nego citam Prasim JEDINI posjetio Perisica
Nemoj o njemu tako, on ti je primjer kako bi srbija gradila "odnose", ili onaj beogradski muftija sto mu
grobar okaci krstacu oko vrata na samrti.
Znam... njima bi takvi kao Rasim, Jusufspahici ili Fikret Abdic najvise odgovarali.
heckler je napisao/la:
Kakve ba odnose? Negiranje genocida, teritorijalne aspiracije i otvoreno podrivanje Bosne u svakom vidu i na svakom koraku.

tu genocidnu tvorevinu i sponzora genocida (mnozina) treba smatrati neprijateljskom zemljom sve dok ne prodju kroz katarzu kroz koju su prosli Njemci nakon 2. svj. rata. Sve dok ogromna vecina Srba glasa za stranke koje ne prihvataju odgovornost za agresiju, koje ne priznaju genocid - ta drzava ce biti neprijateljska.

Evo bas ovaj zakon kojim su odobrili finansiranje ratnih zlocinaca, znaci ljudi koji su osudjeni za ratne zlocine, jedino je nesto malo i kilavo osudio LDP. Sve druge stranke, sto vladajuce, sto opozicione smatraju da je to ok. Uzimajuci u obzir da je to apsolutna vecina birackog tijela u Srbiji (bez LDP-a i tih nekih sitnih strancica oko njih, sto je nekih 5% gore dole), dalje kalkulacije nisu potrebne. Miljama je to drustvo jos od katarze...

Nego heckler, ima li kakve ekskluzive danas? :lol:
Camil_Prasevic

#625 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Camil_Prasevic »

heckler wrote:Kakve ba odnose? Negiranje genocida, teritorijalne aspiracije i otvoreno podrivanje Bosne u svakom vidu i na svakom koraku.

:lol: :lol: :lol: :bih:
Ovoj zuta lala, izgleda da joj bolje pristaje, zeleni pupoljak. Ona je ,valjda, jos u nekom snu, od 1991 do danas. Odnosi sa Srbijom? Koji vic, majko draga.. :-) I bas ce ih Zukorlic pokvariti. Rekao sam ja, samo zid ko u game of thrones, poceti od Kosova, pa granicom Sandzaka, tako do Drine i od Drine sa desne strane isto do Save, a dalje moze i bodljikava zica. :)
Post Reply