Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?
-
HM 2011
#601 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?
I bošnjaštvo i srpstvo i hrvatstvo Bosne i Hercegovine će frakcionisati dole navedeno....
Frakcioniše li bošnjaštvo nekažnjena korupcija ?
Frakcioniše li nizak standard života bošnjaštvo ?
Frakcioniše li dugovanje plata radnicima u privatnom sektrou bošnjaštvo ?
Frakcioniše li nepoštivanje Zakona o radu bošnjaštvo ?
Gore navedeno i boldano bi frakcionisalo svaku grupu na planete, pa i majmune na grani, jer je pogađaj,
NEPRAVEDNO !
a nepravde se izgleda ne možemo rješiti u ovakvom ustroju.
Gore navedeno i boldano bi frakcionisalo svaku grupu na planete, pa i majmune na grani, jer je pogađaj,
NEPRAVEDNO !
-
Canton
#602 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?
Znas li ti pravo sta znaci frakcionisati?HM 2011 wrote:I bošnjaštvo i srpstvo i hrvatstvo Bosne i Hercegovine će frakcionisati dole navedeno....
NEPRAVEDNO !
Ja sam uvjeren da ne frakcionise barem ne u velikom broju jer ovo gore sto si pobrojao neodgovara 98% Bosnjaka
i tih 98% se slaze da se protiv ovoga gore treba boriti.
-
Canton
#603 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?
kakvih bolan 5 miliona...HM 2011 wrote:nisu gluposti -
uzmi u razmatranje argumente - uzmi u razmatranje terminologiju kojom se tvsabina obraća auditorijumu,
i uzmi u obzir mene, koji svoj stav nije pomjerio ni za milimetra,
čak i kada su ljudi koji su poginuli u odbrani BiH 1992. godine, posthumno nazvani šehidima Bošnjaštva a ne odbrane Bosne i Hercegovine - države Bosanaca i Hercegovaca !
ponavljam i tebi - skupi 5.000.000 ja šutim,
ako se pojavi neko drugi skupi za njega još više od tih 5.000.000 Eura halal imovine jer će ti taj tražiti više !
I vjeruj mi sve pare ovog svijeta ti neće moći pomoći u isplati koliko Bosanaca i Hercegovaca kojima je u interesu BiH, ima !
Gospodo vojnici pozdrav domovini !
da ti nisi pogrijesio temu
-
HM 2011
#604 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?
izvedenica iz frakcije, grupe, odvojene grupe,Canton wrote:Znas li ti pravo sta znaci frakcionisati?HM 2011 wrote:I bošnjaštvo i srpstvo i hrvatstvo Bosne i Hercegovine će frakcionisati dole navedeno....
NEPRAVEDNO !
Ja sam uvjeren da ne frakcionise barem ne u velikom broju jer ovo gore sto si pobrojao neodgovara 98% Bosnjaka
i tih 98% se slaze da se protiv ovoga gore treba boriti.
evo preciznije - razdirati iznutra, dijeliti na bezglave grupe, tzv stado bez povjerenja u pastira i slično....
razumiješ ti mene.....
i za ovih 5.000.000 nisam pogriješio, vjeruj mi, 5.000.000 Eura HALAL IMOVINE i sloboda izražavanja i mišljenja postaje ograničena kod pojedinca tj. mene....
nisam građevinar, ali hvala ti za ovo frakcionisanje !
da ti objasnim frakcionisanje na primjeru:
ljudi izlaze iz crkve, džamije i zbog nekažnjene nepravde psuju boga i šta ti ja znam, zvonike, munare, krv božijih poslanika itd....
i sutra dan opet poste radi sebe a ne radi crkve, traže oprost i mole boga za pravedno društvo ?
Nisam obnašao dužnost sa izvršnim ovlastima nikada u životu tako da - teret za to (ovo gore navedeno, i sve ostalo što je zakonom barem mrvicu regulisano a ne sprovodi se) nije na meni nego na onima koji jesu obnašali te dužnosti.....
Last edited by HM 2011 on 08/04/2012 00:12, edited 3 times in total.
-
Canton
#605 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?
Nek te Allah dz.s nagradi dobrim zdravljem al te ne razumijem nista.
-
HM 2011
#606 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?
objasni šta ti ima nejasno - da ti razjasnim ...Canton wrote:Nek te Allah dz.s nagradi dobrim zdravljem al te ne razumijem nista.
Hvala na najljepšim željama ...
nadam se da nisi toliko glup pa da iz tolikog nerazumjevanja svega napisanog smatraš da sam lud ...
a i ako jesi - tvoj problem...
- BHF_Manijak
#607 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?
Pa kad napravis zakon, odnosno korigujes ustav onda ce se izjasnjavati kako Bog zapovjeda, kao u svakoj noralnoj zemlji!palermo wrote:Nije problem da se zovu i goveče. Ako se ljudi tako osjećaju ako misle da su to, i ako misle da je to adekvatno ime za njih.BHF_Manijak wrote:
U cemu je problem ako rekoh da je logicno da se ljudi trebaju nazivati Bosancima, Bosnjanima, Bosnjacima, nazovite ih kako hocete? Isto ko sto su u Francuskoj Francuzi, ma odakle dosli ili u Svedskoj, Danskoj itd...Samo se kod nas etnicke grupacije gledaju, vjera i slicno...Ali hajd, da ne kvarim idilu, nastavite i dalje sa diskusijom.
:
Ako to nije slučaj, onda ti umjesto njih odlučuješ, a to nije nikad dobar put.
Whatever, neću više na ovoj temi (barem se nadanm da neću, nisam jednom sam sebe slagao)....
Iduci tvojom logikom "nek se izjasnjavaju kako zele", mogu li se ja npr u Austriji izjasniti kao Bosnjak? Ili jos bolje, moja djeca npr? Nece, bice Austrijanci.
-
palermo
#608 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?
BHF_Manijak wrote:
Pa kad napravis zakon, odnosno korigujes ustav onda ce se izjasnjavati kako Bog zapovjeda, kao u svakoj noralnoj zemlji!
Iduci tvojom logikom "nek se izjasnjavaju kako zele", mogu li se ja npr u Austriji izjasniti kao Bosnjak? Ili jos bolje, moja djeca npr? Nece, bice Austrijanci.
- BHF_Manijak
#609 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?
Sta ti nije jasno?!
Rijec je o konstitutivnim narodima i ja sam protiv jer je van svake logike... 
-
Canton
#610 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?
Drzi se sporta, politika ti ne ideBHF_Manijak wrote: Pa kad napravis zakon, odnosno korigujes ustav onda ce se izjasnjavati kako Bog zapovjeda, kao u svakoj noralnoj zemlji!
- BHF_Manijak
#611 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?
Ne, nego vi(ti) razmisljate kao i 90% ovoga naroda, a zato i jesmo u qrcu, jer sve iz proslosti je ok i sve je dobro, a to ustvari nista ne valja. Sa takvim razmisljanjem samo mozete jos vece podjele dobiti(a dobit cemo ih sigurno), no bitno je mene okarakterisati kao nekoga ko radi na rusenju suvereniteta Bosne i Hercegovine, smijesno!
Ovakav nacin funkcionisanja drzvae nije zapamcem u svijetu, ovo ovako nakaradno nema nigdje, ali bosanskom covjeku(ma kojeg konstitutivnog naroda bio
) je to sasvim normalno, zivi i dalje u svojoj nelogicnosti i hrani e lazima da je to ispravno i dobro, jer nekad neko davno je reko da to tako treba da bude...Bravo vi!
Njaobicnije stvari ne znate objasniti i na njih odgovoriti.
Ovakav nacin funkcionisanja drzvae nije zapamcem u svijetu, ovo ovako nakaradno nema nigdje, ali bosanskom covjeku(ma kojeg konstitutivnog naroda bio
-
Borat1001
#612 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?
Pozdrav i selam za sve na ovoj temi!
Prvo da uputim riječi hvale i iskažem poštovalje Dozeru i Skijašu na konstruktivnoj raspravi i civiliziranom nastupu spomenute dvojice.
Glasovao sam protiv ukidanja konstitutivnosti. Smatram da još nije došlo vrijeme za takvo nešto. Takve odrednice smatraju se kao jedan od osnovnih vidova zaštite pripadnika etničkih skupina navedene u Ustavu. Međutim, to nije u praksi tako. Te termine koriste vođe nacionalističkih stranaka u manipulativne svrhe i time narodu u BiH stvaraju mit da su oni žaštićeni, iako je to nepotrebno. Jer i bez te famozne konstitutivnosti su jednako zaštićeni. Da ne ponavljam ono što svi znamo.
Kada se ispune određene pretopstavke, ja bih dao slijedeću ideju izgleda Ustava. Ustav temeljen na suzbijanju diskriminacije ili antidiskriminatorski. Svaki stanovnik bi bio jednak u bilo kojoj općini na teritoriju BiH. Država bi se trebala organizirat na regije prema BDP-u. Odrediti razrede BDP-a i prema njima iscrtat granice regija. Npr. od 300KM/stanovniku do 500KM/stanovniku, pa od 501-900KM, od 901-1300KM itd. Odredit svakoj regiji veći grad kojom bi ona gravitirala. Svkoj regiji dodjelit mini-parlament i dopustit joj jedan vid autonomije. Državnu vlast ojačat i ustrojit je kao svaku normalnu. Recimo kao Hrvatska. S ministarstvima poljoprivrede, sporta, ekonomije, policije, zdravstva, kulture, financija itd. Ostavit predsjedništvo kakvo i jest. S tim da se mora napravit mehanizam da se spriječi ovo sa hrvatskim članom predsjedništva. Izbore za državni Parlament organizirat bez nacionalističkih stranaka kakve poznajemo danas, dakle bez tog prefikasa hrvatska, srpska, bosanska itd. Nacionalističikim strankama dozvolit samo na predsjedničkim izborima. To bi značilo da bi svaki od članova štitio interes naroda kojem pripada, bez tzv Ostalih. Ukoliko se neki zakon smatra diskriminatorski, njega nebi taj član poptisao i on bi se morao doradit. Osnovat jedan vid Etničkog suda koji bi bio grana Ustavnog suda i bavio bi se pojedincima koji bi se osjećali diskriminirajuće od strane državne nadležnosti.
Eto od mene za sada toliko.
Prvo da uputim riječi hvale i iskažem poštovalje Dozeru i Skijašu na konstruktivnoj raspravi i civiliziranom nastupu spomenute dvojice.
Glasovao sam protiv ukidanja konstitutivnosti. Smatram da još nije došlo vrijeme za takvo nešto. Takve odrednice smatraju se kao jedan od osnovnih vidova zaštite pripadnika etničkih skupina navedene u Ustavu. Međutim, to nije u praksi tako. Te termine koriste vođe nacionalističkih stranaka u manipulativne svrhe i time narodu u BiH stvaraju mit da su oni žaštićeni, iako je to nepotrebno. Jer i bez te famozne konstitutivnosti su jednako zaštićeni. Da ne ponavljam ono što svi znamo.
Kada se ispune određene pretopstavke, ja bih dao slijedeću ideju izgleda Ustava. Ustav temeljen na suzbijanju diskriminacije ili antidiskriminatorski. Svaki stanovnik bi bio jednak u bilo kojoj općini na teritoriju BiH. Država bi se trebala organizirat na regije prema BDP-u. Odrediti razrede BDP-a i prema njima iscrtat granice regija. Npr. od 300KM/stanovniku do 500KM/stanovniku, pa od 501-900KM, od 901-1300KM itd. Odredit svakoj regiji veći grad kojom bi ona gravitirala. Svkoj regiji dodjelit mini-parlament i dopustit joj jedan vid autonomije. Državnu vlast ojačat i ustrojit je kao svaku normalnu. Recimo kao Hrvatska. S ministarstvima poljoprivrede, sporta, ekonomije, policije, zdravstva, kulture, financija itd. Ostavit predsjedništvo kakvo i jest. S tim da se mora napravit mehanizam da se spriječi ovo sa hrvatskim članom predsjedništva. Izbore za državni Parlament organizirat bez nacionalističkih stranaka kakve poznajemo danas, dakle bez tog prefikasa hrvatska, srpska, bosanska itd. Nacionalističikim strankama dozvolit samo na predsjedničkim izborima. To bi značilo da bi svaki od članova štitio interes naroda kojem pripada, bez tzv Ostalih. Ukoliko se neki zakon smatra diskriminatorski, njega nebi taj član poptisao i on bi se morao doradit. Osnovat jedan vid Etničkog suda koji bi bio grana Ustavnog suda i bavio bi se pojedincima koji bi se osjećali diskriminirajuće od strane državne nadležnosti.
-
HM 2011
#613 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?
Sretan Uskrs,Borat1001 wrote:Pozdrav i selam za sve na ovoj temi!
Hvaljen Isus,
ako budete još neko vrijeme uspostavljali balans između građanskog i nacionalnog - uskoro nećete imati gdje uspostavljati balans.....
iz tog razloga inzistiram da se uspostavlja balans između građanskog kako ga vi zovete (a nacionalnog kako ga ja zovem) i etničkog.....
uživajte...
-
palermo
#614 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?
Bolan manijače, jedno je biti državljanin nečije zemlje a drugo je nacionalna iliti etnička pripadnost. Imati državljanstavo neke zemlje znali da prihvataš prava i obaveze te zemlje, da imašp glasačko pravo, da možeš birati i biti izabran, da moraš plaćati porez, da imaš pravo na beneficije koje ti nudi država čiji si državljanin, da imaš pasoš te zemlje itd. U tom smislu svi smo mi državljani Bosne i Hercegovine.BHF_Manijak wrote:
Pa kad napravis zakon, odnosno korigujes ustav onda ce se izjasnjavati kako Bog zapovjeda, kao u svakoj noralnoj zemlji!
Etnička ili nacionalna pripadnost je nešto drugo, to je individualno pravo svakog čovjeka da bude ono što jeste i što on misli da je, i tu nikakav zakon nema šta da traži, to je pitanje identiteta koji si dobio rođenjem, odgojem, pitanje kolektivnog sjećanja koje se generacijama prenosi, pitanje bajramske baklave ili uskršnjih jaja. I nema zakona koji može da odredi šta si ti, niti šta jedna grupa kao kolektivitet osjeća šta ona usitinu jeste.
Slijedeći logiku koji ti upotrebljavaš, rekao bih da neki Harun iz Novog Pazara mora biti Srbin. Je li ? Pitaj ga ?
Opet sam sebe slagao da neću da se javljam na ovu temu
-
BL 1987
#615 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?
Generalno, ljudi koji se bave tudjim osjecajima (nacionalnim ili bilo kakvim), u dubini duse imaju problema sa svojim osjecajima al to nije za politiku vec za psihologiju. Njemu je ocigledno potreban Srbin, Hrvat i sl. da bi dobio potvrdu vlastitih stavova. Ocigledno smatra Srbe i Hrvate vrijednijim od sebe i svog naroda, te ih zato tako silno zeli u svom "jatu".
Jedino rijesenje je gradjansko drustvo u kojem ce on dobiti mogucnost da identitikuje Srbe i Hrvate sa sobom a da njima to ne smeta. I da se nakon odredjenog perioda svi prestanemo gledati iskljucivo kroz nacionalnu prizmu vec da se gledamo kao i prije rata kroz regionalnu prizmu.
Jedino rijesenje je gradjansko drustvo u kojem ce on dobiti mogucnost da identitikuje Srbe i Hrvate sa sobom a da njima to ne smeta. I da se nakon odredjenog perioda svi prestanemo gledati iskljucivo kroz nacionalnu prizmu vec da se gledamo kao i prije rata kroz regionalnu prizmu.
-
Canton
#616 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?
Na cemu baziras te tvrdnje?BHF_Manijak wrote:Ne, nego vi(ti) razmisljate kao i 90% ovoga naroda, a zato i jesmo u qrcu, jer sve iz proslosti je ok i sve je dobro, a to ustvari nista ne valja. Sa takvim razmisljanjem samo mozete jos vece podjele dobiti(a dobit cemo ih sigurno), no bitno je mene okarakterisati kao nekoga ko radi na rusenju suvereniteta Bosne i Hercegovine, smijesno!![]()
![]()
Ovakav nacin funkcionisanja drzvae nije zapamcem u svijetu, ovo ovako nakaradno nema nigdje, ali bosanskom covjeku(ma kojeg konstitutivnog naroda bio![]()
) je to sasvim normalno, zivi i dalje u svojoj nelogicnosti i hrani e lazima da je to ispravno i dobro, jer nekad neko davno je reko da to tako treba da bude...Bravo vi!
Kome je i sta je to iz proslosti sve dobro?
Ko se normalan slaze da je ovakav nacin funkcionisanja dobar i da nije nakaradan?
Ja na forumu jos takvog nisam sreo a inace u zivotu ovakvo stanje drzave odgovara samo kriminalcima.
- Dozer
#617 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?
Gospodo etnicki poslanici,
Za pocetak, ali i ne pravi pocetak jer se na svim temama ove i slicne problematike uvijek vracamo na to, etnicko i nacionalno opredjeljenje NIJE ISTO (palermo i sl.)!!
Ova pitanja sam postavio vec nebrojeno puta na raznim temama, a nikada nisam dobio odgovor ni od jednog velikog branioca etnickih podjela, alias "nacionalnih", kako oni vole reci. Dakle, pitanja su:
1. Koju naciju predstavlja nacionalni fudbalski sastav BiH, tj. fudbalska reprezentacija BiH?
2. Da li su clanice UN-a drzave ili etnicke grupe? (hint: UN=United Nations=Ujedinjene NACIJE)
3. Da li je vecina drzava sastavljena od etnija/naroda ili od nacija (mnozina/plural)?
I, da, ako vi, veliki branioci etnickog, niste u stanju odgovoriti jasno i direktno, matere vam nemojte ni supljirati i vrludati okolo sa kojekakvim nebuloznim "pojasnjenjima".
Na kraju, a sto je trebalo biti na pocetku, svim katolicima zelim Sretan Uskrs, uz zaista iskrene zelje za sve najbolje. Prvenstveno da se konacno rijese svog vlastitiog politickog kukolja i otrova koji ih sve zajedno minimizira i unazadjuje vec 20 godina.
Isto cu pozeljeti i pravoslavcima za Vaskrs, ali i Bosnjacima za Bajram.
Zaista se nadam da ce konacno otvoriti oci i vidjeti ko ih je sve zajedno doveo u ovo u cemu su danas...da ce shvatiti da se vece zlo svima njima kao narodima, ali i kao pojedincima, nije moglo desiti od postanka etnickih, alias nacionalnih politickih partija i njihovog dolaska na vlast. Upalite mozgove ljudi, pogotov vi koji imate dovoljno godina da se sjecate svega onoga prije ovih velikih etnicara i "branilaca" svega narodnog.
Najvise zalim sto ih Tito nije sve potamanio kada je mogao, umjesto sto ih je zatvarao i slao na Goli otok... gamad se oduvijek zgazi nogom, a ne pusta se da se razmnozava...
Za pocetak, ali i ne pravi pocetak jer se na svim temama ove i slicne problematike uvijek vracamo na to, etnicko i nacionalno opredjeljenje NIJE ISTO (palermo i sl.)!!
Ova pitanja sam postavio vec nebrojeno puta na raznim temama, a nikada nisam dobio odgovor ni od jednog velikog branioca etnickih podjela, alias "nacionalnih", kako oni vole reci. Dakle, pitanja su:
1. Koju naciju predstavlja nacionalni fudbalski sastav BiH, tj. fudbalska reprezentacija BiH?
2. Da li su clanice UN-a drzave ili etnicke grupe? (hint: UN=United Nations=Ujedinjene NACIJE)
3. Da li je vecina drzava sastavljena od etnija/naroda ili od nacija (mnozina/plural)?
I, da, ako vi, veliki branioci etnickog, niste u stanju odgovoriti jasno i direktno, matere vam nemojte ni supljirati i vrludati okolo sa kojekakvim nebuloznim "pojasnjenjima".
Na kraju, a sto je trebalo biti na pocetku, svim katolicima zelim Sretan Uskrs, uz zaista iskrene zelje za sve najbolje. Prvenstveno da se konacno rijese svog vlastitiog politickog kukolja i otrova koji ih sve zajedno minimizira i unazadjuje vec 20 godina.
Zaista se nadam da ce konacno otvoriti oci i vidjeti ko ih je sve zajedno doveo u ovo u cemu su danas...da ce shvatiti da se vece zlo svima njima kao narodima, ali i kao pojedincima, nije moglo desiti od postanka etnickih, alias nacionalnih politickih partija i njihovog dolaska na vlast. Upalite mozgove ljudi, pogotov vi koji imate dovoljno godina da se sjecate svega onoga prije ovih velikih etnicara i "branilaca" svega narodnog.
Najvise zalim sto ih Tito nije sve potamanio kada je mogao, umjesto sto ih je zatvarao i slao na Goli otok... gamad se oduvijek zgazi nogom, a ne pusta se da se razmnozava...
-
Bušman
#618 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?
Ma stvari je bas dobro Umberto Eko opisao. Evo bas danas na radiosarajevo.ba izasao clanak:Dozer wrote:Gospodo etnicki poslanici,
http://www.radiosarajevo.ba/novost/7846 ... -11-tacaka
Pa gospodo, procitajte, pa vidite koliko smo mi zapravo fasisticko drustvo.
-
Canton
#619 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?
1. Drzavu Bosnu i HercegovinuDozer wrote:Gospodo etnicki poslanici,
2. Clanice UNa su drzave, Bosna i Hercegovina je clanica UN-a
3. Vecina drzava su gradjanske
-
BL 1987
#620 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?
Jedno je igra rijeci a drugo ono sto Ustav ove drzave i entiteti propisuju.Dozer wrote:Gospodo etnicki poslanici,
Mnogbrojni zakoni u RS su stopirani zbog toga sto bosnjacke stranke iz FBiH smatraju da je Bosnjacima u RS ugrozen vitalni NACIONALNI interes. To nije izmislio palermo i sl. to pise u Ustavu i to je nas svakodnevni zivot. Isto tako dogodine cemo se (opet) nacionalno popisivati.
Ovo iznad je samo tvoje licno tumacenje koje nas bezpotrebno odvlaci od teme jer svi znamo na sta se misli kad se kaze nacija, narod, etnicka skupina itd... svejedno.
-
Borat1001
#621 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?
HM 2011 wrote:Sretan Uskrs,Borat1001 wrote:Pozdrav i selam za sve na ovoj temi!
Hvaljen Isus,
ako budete još neko vrijeme uspostavljali balans između građanskog i nacionalnog - uskoro nećete imati gdje uspostavljati balans.....
iz tog razloga inzistiram da se uspostavlja balans između građanskog kako ga vi zovete (a nacionalnog kako ga ja zovem) i etničkog.....
uživajte...
Mislim da imate predrasude. Smatram da to nije poželjno nigdje. Ja sam Bošnjak i ne slavim Uskrs. Prijatelji me pozovu na druženje i ručak kod sebe. Kao i danas. Ja njih isto tako za Bajram.
Svim katolicima na forumu želim čestit i blagostan Uskrs!
-
BL 1987
#622 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?
Pa i za vrijeme Tite se znalo ko je ko. I tad su se vrsili popisi stanovnistva.Dozer wrote: Zaista se nadam da ce konacno otvoriti oci i vidjeti ko ih je sve zajedno doveo u ovo u cemu su danas...da ce shvatiti da se vece zlo svima njima kao narodima, ali i kao pojedincima, nije moglo desiti od postanka etnickih, alias nacionalnih politickih partija i njihovog dolaska na vlast. Upalite mozgove ljudi, pogotov vi koji imate dovoljno godina da se sjecate svega onoga prije ovih velikih etnicara i "branilaca" svega narodnog.
- BHF_Manijak
#623 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?
Slazem se.palermo wrote:
Bolan manijače, jedno je biti državljanin nečije zemlje a drugo je nacionalna iliti etnička pripadnost. Imati državljanstavo neke zemlje znali da prihvataš prava i obaveze te zemlje, da imašp glasačko pravo, da možeš birati i biti izabran, da moraš plaćati porez, da imaš pravo na beneficije koje ti nudi država čiji si državljanin, da imaš pasoš te zemlje itd. U tom smislu svi smo mi državljani Bosne i Hercegovine.
Etnička ili nacionalna pripadnost je nešto drugo, to je individualno pravo svakog čovjeka da bude ono što jeste i što on misli da je, i tu nikakav zakon nema šta da traži, to je pitanje identiteta koji si dobio rođenjem, odgojem, pitanje kolektivnog sjećanja koje se generacijama prenosi, pitanje bajramske baklave ili uskršnjih jaja. I nema zakona koji može da odredi šta si ti, niti šta jedna grupa kao kolektivitet osjeća šta ona usitinu jeste.
Slijedeći logiku koji ti upotrebljavaš, rekao bih da neki Harun iz Novog Pazara mora biti Srbin. Je li ? Pitaj ga ?
Opet sam sebe slagao da neću da se javljam na ovu temu
Medjutim ono sto vi mene ocigledno ne razumijete sta hocu da kazem jeste da kos ti daje pravo zakon da se izjasnis i "pridruzis" jednom od tri naroda, dakle nije to vise u fazonu sto ti kazes "niko ti ne moze zabraniti da se ti osjecas kako zelis" tj da ti uskrati identitet, vec kod nas ustavom imas regulisano postojanje tri konstitutivna naroda, i ja sam se samo na to osvrno da je to totalno nelogicno. I ovo nije samo moje misljenje vec i misljenje pojedinih eminentnih profesora koji se bave tom tematikom tipa profesora Ibrahimagica, koji jasno kaze da je ovo sto imamo nelogicnost. I to je ono sto drzavu koci.
Ali hajmo ovako stvari postaviti, evo recimo zamisli da imas tu moc da nesto promjenis u ovoj zemlji, bi li i dalje ostavio tri konstitutivna naroda? Na trenutak zanemari osjecaje ljudi, to kako se osjecaju, bi lo to pravedno bilo ili ne i slicne stvari.
Ja opet ne kontam kako nasjedate i opravdavate tu stvar o etnickim pripadnostima, jer se ta ideja provlaci do unazad sto godina na ovim prostorima, vec sam navodio da su se nekad svi izjasnjavali kao Bosnjani, sto je jedino i logicno jel, i to govorim o periodu prije dolaska Osmanlija da ne bude kao sto je vec neko pominjo da su se svi izjasnjavali kao Bosnjani radi licne sigurnosti.
Mozda ja jesam povrsan, imam neke romanticarske ideje kada je Bosna u pitanju, ali fakat vec godinama ne mogu da dokucim kakve se greske kod nas desavaju. Znam da je to kod nas sve neizvodivo, vec je kasno za takve promjene jer je to uslo duboko u korjene ljudi i tako ce nam biti do kijameta, ali ne kontam kako se ljudi mogu pomiriti s tim i braniti tu nelogicnu ideju koja nam se godinama namece.
Dakle jos jednom, palermo je li tebi ok da ovako imamo tri konstitutivna naroda ili je bolje, logicnije i normalnije da kao prije 500 godina smo svi Bosnjani, te da su etnicke pripadnosti ustvari nebuloza nametnuta sa istoka i zapada? Kazem ti, pokusaj zanemariti na trenutak tudje osjecaje i emocije i "da li je to pravedno ili ne".
-
BL 1987
#624 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?
BHF_Manijak A da se zovemo Rimljanima posto smo prije 1000+ godina svi mi ovdje bili Rimljani.
Ja zaista ne znam kako se moja porodica izjasnjavala prije 500 godina, ni gdje su zivili prije 500 godina a ti posto znas onda ti je sigurno lakse da se identifikujes sa ljudima koji su ovdje zivili prije 500 godina. Vjerujem da je i IzetBEGovicima lako prepoznati sebe u periodu prije dolaska Turaka.
Ne znam za ostale Srbe ali ja ti i da hocu ne mogu pomoci. Nema niko iz moje porodice da se naziva Bosnjakom tj. ne znam ni jednog Bosnjaka da se preziva kao ja a u Srbiji i RS znam na stotine Srba koji se prezivaju kao ja, tako da... zao mi je ali moraces bez mene biti Bosnjak.
Ne znam za ostale Srbe ali ja ti i da hocu ne mogu pomoci. Nema niko iz moje porodice da se naziva Bosnjakom tj. ne znam ni jednog Bosnjaka da se preziva kao ja a u Srbiji i RS znam na stotine Srba koji se prezivaju kao ja, tako da... zao mi je ali moraces bez mene biti Bosnjak.
-
Nass
#625 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?
Zlatko Hadžidedić: Nema 'nevažnih' identiteta
[U polemiku oko predavanja profesora Besima Spahića, koji zagovara zasnivanje nekog novog svebosanskog ili svejužnoslavenskog identiteta, nakon Eldara Sarajlić i Mirze Softića, uključio se i Zlatko Hadžidedić. Linkove na druge tekstove pronaći ćete na dnu ovog teksta.]
Piše: Zlatko Hadžidedić
Ne bih ni ja želio uzurpirati javni prostor (iako bih rado produbljivao diskusiju na temu nacionalnog identiteta – u ovom društvu fiksiranih etnonacionalističkih ideologija to bi bilo jako korisno), ali budući da g. Sarajlić nastavlja sa propagiranjem svoje (ili prof. Vlaisavljevićeve?) “kritike kritike nacionalizma”, na koju sam se već osvrnuo, osjećam se pozvanim da se osvrnem i na taj nastavak.
Liberalizam i nacionalizam
Prije svega, šta reći o nivou nepoznavanja osnovnih pojmova političkih i društvenih nauka skrivenom iza naslova “manjak liberalizma”, koji otkriva da autor uopće nije svjestan činjenice da liberalizam predstavlja određenu – nimalo prikrivenu – političku ideologiju, a ne nekakvo “stanje svijesti” koje bi po njegovom mišljenju, valjda, trebalo da vlada u Bosni i Hercegovini!? Uprkos nešto pažljivije odabranim terminima koje ovaj put koristi, g. Sarajlić ovom “omaškom” ponovo demonstrira svoje notorno neznanje, da ne upotrijebim neki oštriji izraz.
Ako i zanemarimo ovaj aspekt brkanja osnovnih pojmova, valja reći i da je prilično problematična teza g. Sarajlića da su liberalizam (kao politička ideologija) i nacionalizam (kao ideologija i kao “stanje svijesti”) dvije međusobno suprotstavljene kategorije. Iako se mnogi teoretičari sa ovim ne bi složili, historijska činjenica je da je koncept nacije i nacionalne države (nation-state, nacija-država, država-nacija – kako god da je nazovemo) nastao upravo u okvirima liberalizma kao političke ideologije. A samim tim (ako prihvatimo temeljni Gellnerov aksiom koji, u slobodnom prevodu, kaže da “nacionalizam izmišlja nacije ondje gdje one nisu postojale”), liberalizam (kao politička ideologija) je neminovno utjecao i na pojavu nacionalizma kao političkog instrumenta pomoću kojeg se nacija i nacionalna država konstruiraju i održavaju. Ukoliko se g. Sarajliću čini da ova historijska činjenica predstavlja puku proizvoljnu tvrdnju, preporučujem mu da pročita pamflet “On Liberty” čiji autor je jedan od paradigmatičnih liberala, John Stuart Mill. U njemu se autor posve jasno zalaže za nacionalnu državu kao jedini oblik države u kojoj su sloboda i slobodne institucije moguće (unaprijed se izvinjavam čitaocima koji nisu zainteresirani za ovakve citate): ”Where the sentiment of nationality exists in any force, there is a prima facie case for uniting all the members of the nationality under the same government. (…) Free institutions are next to impossible in a country made up of different nationalities. Among a people without a fellow-feeling, especially if they read and speak different languages, the united public opinion, necessary to the working of representative government, cannot exist.”
Na historijsku i konceptualnu vezu liberalizma i nacionalizma ukazuje i niko drugi do Bertrand Russell u svom djelu “Power”: “The decay of Liberalism has many causes, both technical and psychological. They are to be found in the technique of war, in the technique of production, in the increased facilities for propaganda, and in nationalism, which is itself an outcome of Liberal doctrines.” Također, “The Western world, from the Reformation until 1848, was undergoing a continuous upheaval which may be called the Rights-of-Man Revolution. In 1848, this movement began to transform itself into nationalism east of the Rhine. In France, the association had existed since 1792, and in England from the beginning; in America, it had existed since 1776. The nationalist aspect of the movement has gradually overpowered the Rights-of-Man aspect, but this latter was at first the more important.” Toliko o liberalizmu i nacionalizmu kao političkim ideologijama. Još samo da dodam: za razliku od g. Sarajlića, bojim se da nam višak liberalizma ne bi donio manjak nacionalizma, kao što nam ni manjak liberalizma nije donio višak nacionalizma.
Identiteti kao konstrukcije
Ne sumnjam da je g. Sarajlić u svojim napisima koketirao sa konstruktivističkim teorijama nacije. Ali, izgleda da mu se konstruktivistički pristup nacionalnom identitetu, što bi se narodski reklo, “nije primio” kada je u pitanju praktično-politički nivo. Slažem se sa njegovom tvrdnjom da “konstruktivističku tezu treba izvesti do kraja, a ne zaustaviti se tamo gdje to vama odgovara”. No, svaki nacionalni identitet je historijski konstruiran, pa tako može biti konstruiran i neki novi nacionalni identitet, koji možemo zvati trans-etničkim ili bosanskim ili kako god želimo. A isto tako mogu biti dekonstruirani i nacionalni identiteti koji trenutno dominiraju na tlu Bosne i Hercegovine. Ali, ovo je tačka na kojoj g. Sarajlić odustaje od konstruktivističkog pristupa za koji se deklarativno zalaže. On kaže: “Činjenica da se neki identitet nije uspio konstruisati tokom historije najbolje govori o njegovoj (ne)važnosti. Nažalost, bosanski nacionalni (nad-etnički) identitet se nije uspio konstruisati tokom historije i svako instistiranje na njegovom uspostavljanju, nauštrb već konstruisanih identiteta, jeste forma nacionalizma.”
Svaki proces konstruiranja, kao i održavanja, nacije i nacionalnog identiteta jeste ono što nazivamo nacionalizmom (neki stariji teoretičari, poput mog nekadašnjeg mentora, Anthony D. Smitha, insistiraju na distinkciji između nacionalizma kao ideologije i nečega što nazivaju “national sentiment”, kao svojevrsnog “stanja duha”; ali različite konstruktivističke teorije su ovakav pristup učinile prilično zastarjelim). No, problem je u tome što su u modernom svijetu nacija i nacionalna država nametnute kao jedina legitimna forma političke zajednice (i u tome je upravo liberalizam kao ideologija odigrao ključnu ulogu). A samim tim su i konstrukcija nacionalnog identiteta i nacionalizam kao sredstvo koje tome služi nametnuti kao jedina moguća forma političkog i fizičkog opstanka u takvom svijetu. Historija je pokazala da su deklarirani nosioci ideologije liberalizma fizički rasturili države poput Habsburške monarhije, koja je po svom unutrašnjem uređenju možda bila najbliže deklariranom idealu liberalne demokratije, i sve to u ime “slobode nacionalnog samoopredjeljenja” i nacionalne države, koja svojim građanima nije ponudila ništa bolje od nacionalizma kao sveprožimajućeg javnog diskursa.
Identitarne borbe u BiH
U tom smislu, neprekidno traje borba za politički i fizički opstanak putem održavanja postojećih i konstruiranja novih nacionalnih identiteta, nacija i nacionalnih država. Bosna i Hercegovina, kao i ova rasprava, jesu najočitiji pokazatelj takve borbe: trenutno dominantni etno-nacionalisti bore se da svoje djelomično konstruirane nacionalne identitete po svaku cijenu (čak i po cijenu fizičkog nasilja) zaokruže, a potom i zauvijek zamrznu ondje gdje to njima odgovara; isto tako, vodi se borba i za konstruiranje i održavanje nekih drugih nacionalnih identiteta, pa se tako u okviru takve borbe javljaju i inicijative i težnje za konstruiranjem nekog trans-etničkog, bosanskog nacionalnog identiteta. Činjenica da se na internetu pojavljuje toliki broj pozitivnih reakcija na predavanje prof. Spahića u kojem se on predstavlja kao zagovornik konstruiranja jednog takvog identiteta (neovisno o tome na kojem nivou on to čini, i neovisno o tome da li je on uistinu zagovornik takvog, a ne nekakvog drugačijeg modela nacionalnog identiteta) pokazuju koliko je ta borba uzela maha i koliko je ljudi spremno da se bori za konstrukciju jednog takvog novog identiteta. Ne bi me čudilo ukoliko bi sve te reakcije izazvale strah kod ljudi poput prof. Vlaisavljevića, kao dugogodišnjeg pobornika “diskretnog” velikosrpskog nacionalizma, ali me čudi što se takav strah pojavljuje kod g. Sarajlića, koji također nastoji da takvu borbu za konstrukciju i održavanje različitih nacionalnih identiteta zaustavi u sadašnjem trenutku i time zamrzne dominaciju postojećih etno-nacionalnih identiteta i njihovih političkih ekvivalenata. Ali, u jednoj takvoj neprekidnoj borbi za konstrukciju i održavanje nacionalnih identiteta nije se moguće zaustaviti ondje gdje to odgovara prof. Spahiću, niti prof. Vlaisavljeviću, niti g. Sarajliću.
U pitanju je čisti socijalni darvinizam: nacionalne opcije koje imaju jača politička, pravna, administrativna ili vojna sredstva nastaju, opstaju i učvršćuju se, ostale slabe ili nestaju. “Činjenica da se neki identitet nije uspio konstruisati tokom historije najbolje govori o njegovoj (ne)važnosti,” kaže g. Sarajlić. Ne, g. Sarajliću, da ste pažljivo proučili konstruktivističke teorije na koje se pozivate, uvidjeli biste da ne postoje “(ne)važni” ili (da se poslužimo hegelovskim rječnikom) “ne-historijski” nacionalni identiteti. Činjenica da neki od njih do sada nisu u punoj mjeri konstruirani samo svjedoči o tome da njihovi zagovornici nisu imali dovoljnu političku, pravnu, administrativnu ili vojnu snagu da ih učine politički relevantnijim. No, to ne znači da u tome nikada neće ili ne mogu uspjeti: ukoliko steknu takva sredstva i takvu snagu, nema nikakvog političkog, naučnog ili historijskog razloga da svoje težnje ne ostvare u većoj mjeri nego do sada. Upravo konstruktivističke teorije nacije govore o tome da se konstruiranje nacija i nacionalnih identiteta ne završava kada to nekome odgovara, nego da je to proces koji neprekidno traje.
Identitet i vojna sredstva
A ukoliko se na naučno i politički korektan, de-mitologizirani način osvrnemo na historiju ove zemlje, lako ćemo naći dokaze da se konstrukcija postojećih etno-nacionalnih identiteta odvijala uz pomoć specifičnih političkih, pravnih, administrativnih i vojnih sredstava, a ne putem neke “prirodne evolucije”. Rat koji je ovdje trajao od 1992. do 1995. predstavlja najočitiji dokaz koliko su u borbi za zaokruživanje nacionalnih konstrukcija bitna vojna sredstva. Možemo svakog dana posmatrati koliko su u takvoj borbi bitna politička sredstva: takoreći, skoro sva politička dešavanja u našoj zemlji jesu proizvod takve borbe. Na administrativnom planu, treba se prisjetiti mnogobrojnih manipulacija i nasilnih aktivnosti koje su vršene u cilju konstruiranja, dekonstruiranja i rekonstruiranja određenih nacionalnih identiteta.
Sjetimo se samo kako su ovdašnji pripadnici islamske religijske grupacije godinama u raznim dokumentima i popisima stanovništva tretirani i administrativno kategorizirani kao “Srbi” ili “Hrvati”, ili kao “Srbi muhamedanske vjere” ili “Hrvati muhamedanske vjere”, ili kao “nacionalno neopredijeljeni”, ili kao “Muslimani” sa velikim “M”, ili sada kao “Bošnjaci”. Sjetimo se i da je sam Garašanin u svome “Načertaniju” pisao o “Bošnjacima pravoslavne, katoličke i muhamedanske vjere” čije nacionalne identitete bi trebalo planski re-konstruirati tako da svi oni usvoje srpski nacionalni identitet. Ovakvi planovi su, naravno, djelomično ostvarivani prije svega političkim sredstvima (a vidjeli smo, i vojnim), ali također i onim administrativnim koje sam već naveo i koja još uvijek imaju veliki utjecaj na naše živote. Naprimjer, još uvijek smo svi obavezni da se u različitim administrativnim aktima svakodnevno svrstavamo u unaprijed određene kategorije “Srba”, “Hrvata”, “Bošnjaka” i “Ostalih”.
Tri etno-religijske zajednice
Naravno, sve ove administrativne manipulacije vrše se na temelju pravnih akata pomoću kojih se borba za konstruiranje i rekonstruiranje nacionalnih identiteta stavlja u ustavno-zakonske okvire: gotovo sva sredstva prinude koja se koriste na administrativnom, političkom i vojnom planu redovito su zasnovana na pravnim sredstvima prinude kao što su ustavi i zakoni. Podsjetimo se, upravo nas je dejtonski Ustav silom zakona svrstao u navedene, unaprijed određene kategorije “Bošnjaka”, “Hrvata”, “Srba” (koji su unaprijed tretirani kao “konstitutivni narodi”), i kategoriju “Ostalih” (koji do sada u tom Ustavu nisu bili tretirani kao “konstitutivni”). Nije bilo drugačije ni sa Ustavom SR BiH, osim što su sadašnji “Bošnjaci” tada bili svrstani u unaprijed određenu kategoriju “Muslimana”. A i načela same povelje ZAVNOBiH-a polaze od pretpostavke da ovu zemlju konstituiraju tri etno-religijske zajednice (“BiH nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska – nego i srpska i hrvatska i muslimanska”), odnosno, da ona ne predstavlja političku zajednicu građana koji u njoj žive nego prije svega političku zajednicu sastavljenu od tri etno-religijske zajednice. U svim tim ustavnim aktima, i u svim dosadašnjim političkim i društvenim procesima, jedino nikada nije bio prisutan, odnosno pravno dopušten, princip samoopredjeljenja tj. princip da se svi stanovnici ove zemlje svojom slobodnom voljom mogu opredijeliti za svoj vlastiti nacionalni i etnički identitet. A taj princip, kao što je poznato, jeste jedan od osnovnih postulata na kojima se zasniva institucija ljudskih prava.
Interesantno je da ova pravna činjenica koja suštinski determinira karakter svih političkih i društvenih zbivanja u ovoj zemlji, kao i same naše živote, nimalo ne smeta g. Sarajliću i onima poput njega. Ne smeta im što smo svi silom zakona prisiljeni da svoj nacionalni identitet izražavamo isključivo kroz unaprijed određene kategorije i što su time svima nama ugrožena osnovna ljudska prava. Ne osjećaju se ugroženim zbog toga što ih Ustav prisiljava da budu “Bošnjaci”, “Srbi” ili “Hrvati” (ukoliko žele da imaju “prava konstitutivnih naroda”) ili što, ako svoj identitet ne žele da vežu za ove tri unaprijed nametnute kategorije, imaju “pravo” da automatski budu svrstani među “Ostale”, bez obzira na to kako bi se oni sami o tome željeli izjasniti. Ali, osjećaju se “ugroženim” i tvrde da im neko “nameće” nacionalni identitet kada tamo-neki-profesor na tamo-nekoj-tribini u tamo-nekom-mjestu uopće progovori o pitanjima nacionalnog identiteta u Bosni i Hercegovini (kakva god bila politička pozicija koju on zastupa)!?!?
Niko Vam ne može ništa nametnuti
Da zaključim: g. Sarajliću, ukoliko ne želite da Vam, kao i svima nama, bilo ko nameće nacionalni ili bilo kakav drugi identitet, borite se da u Ustavu ove zemlje (novom ili postojećem) svima nama bude omogućeno da se izjašnjavamo kako god želimo i u skladu sa onim kako sami osjećamo. Iskoristite svoju energiju i borite se protiv istinske sile koja Vam, kao i svima nama, unaprijed nameće identitet i mjesto u društvu. Neki-tamo-profesor Vam ništa ne može nametnuti, koliko god se Vi trudili da nekoga ubijedite da njegova predavanja “ugrožavaju” Vašu ili bilo čiju slobodu izbora. Ali, današnji Ustav ove zemlje svima nama oduzima slobodu izbora i unaprijed određuje modalitete našeg vlastitog života u skladu sa kategorijama koje su nam pravnim, političkim, administrativnim i vojnim sredstvima nametnule političke snage na koje do sada nismo imali nikakav utjecaj. Borite se da svi zajedno ostvarimo utjecaj na te snage, gdje god da su one locirane, kako bismo svi mi ostvarili naša osnovna ljudska prava. I ne trudite se uzalud da odgovarate na ovaj moj komentar – umjesto toga, istinski se borite za one vrijednosti za koje se u svojim napisima deklarativno zalažete.