Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
sparky

#601 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by sparky »

da samo znaju koliko malo vremena je trebalo tefericu do Skradina,onda bi ti sigurno rekli da si spor sa sluzbenim do BL :-D
Bakir1

#602 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Bakir1 »

u subotu sam vazdan teferic gladio, mama vagen, malo zapusten, dozvali smo ga :D
sparky

#603 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by sparky »

samo uredjuj zmaja.
a da se vratim na temu.
najvise me nerviraju kad me "naruze" isaretom sto im nisam dao prednost a znak STOP od jedno sest kvadrata im stoji pred nosom.
:evil:
holowey

#604 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by holowey »

prestrojavanje bez zmigavca ili sa pogresnim zmigavcem... maloprije me jedan takav udario, dao lijevi zmigavac a prestrojio se desno...u mene...
Korisnicko ime

#605 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Korisnicko ime »

WildRedRose wrote:1. kada pustis nekoga da se ukljuci, ili da skrene, jer ne bi inace za pola sata .. a ne zna zahvaliti, ni na jedan nacin !!
2. kada viri sa autom da se 'uvali' i tek kada se priblizis , uleti k'o glup magarac, i ide lagaaanooo. !!

ima jos , ali za sada dovoljno. Halalite ako je neko vec napisao
Ne brini, nije jos niko napisao sta to TEBE nervira kod vozaca... :wink:

Mene, nepaljenje zmigavca, definitivno...u bilo kojoj situaciji.
Ali mi posebno nisu jasni oni koji pri ulasku u kruzni tok daju zmigavac, desni naravno (iako se zna da se u tom smijeru i treba kretati, nece valjda skrenuti lijevo pri ulasku u kruzni tok), a onda ne daje zmigavac kad treba da se iskljuci iz kruznog toka, a to je jedini nacin da da do znanja ostalim ucesnicima (pogotovo onima koji se nalaze ispred i cekaju da se ukljuce u kruzni tok) namjere u kretanju...
gorgonzola

#606 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by gorgonzola »

Korisnicko ime wrote:
WildRedRose wrote:1. kada pustis nekoga da se ukljuci, ili da skrene, jer ne bi inace za pola sata .. a ne zna zahvaliti, ni na jedan nacin !!
2. kada viri sa autom da se 'uvali' i tek kada se priblizis , uleti k'o glup magarac, i ide lagaaanooo. !!

ima jos , ali za sada dovoljno. Halalite ako je neko vec napisao
Ne brini, nije jos niko napisao sta to TEBE nervira kod vozaca... :wink:

Mene, nepaljenje zmigavca, definitivno...u bilo kojoj situaciji.
Ali mi posebno nisu jasni oni koji pri ulasku u kruzni tok daju zmigavac, desni naravno (iako se zna da se u tom smijeru i treba kretati, nece valjda skrenuti lijevo pri ulasku u kruzni tok), a onda ne daje zmigavac kad treba da se iskljuci iz kruznog toka, a to je jedini nacin da da do znanja ostalim ucesnicima (pogotovo onima koji se nalaze ispred i cekaju da se ukljuce u kruzni tok) namjere u kretanju...
mozda daje desni da da do znanja da ce na prvom izaci. A ja sam ucio da kad prilazis kruznom ako ides lijevo prije rotonde das lijevi zmigavac, u kruznom ga ugasis a prije skretanja opet desni. Kad izlazis na drugom izlazu tj pravo ne trebas zmigavac davati sem kad izlazis . Ovo je za kruzne sa 4 izlaza a sumnjam da u bosni i postoje sa vise izlaza.
Korisnicko ime

#607 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Korisnicko ime »

Ne znam jesam li dobro objasnio...

Dakle, daje desni zmigavac prije ulaska u kruzni tok. Kao da moze skrenuti lijevo u kruznom toku!!!!??? Shvatas?
A onda se "vrti" kruznim tokom i izlazi iz njega bez davanja zmigavca. Umjesto da da zmigavac kako bi pokazao svoju namjeru na kojem izlazu namjerava da se iskljuci iz kruznog toka i tako omogucio ljudima koji cekaju na narednom izlazu/ulazu da se pocnu ukljucivati u kruzni tok...
Ridjobrki

#608 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ridjobrki »

Korisnicko ime wrote:Ne znam jesam li dobro objasnio...

Dakle, daje desni zmigavac prije ulaska u kruzni tok. Kao da moze skrenuti lijevo u kruznom toku!!!!??? Shvatas?
A onda se "vrti" kruznim tokom i izlazi iz njega bez davanja zmigavca. Umjesto da da zmigavac kako bi pokazao svoju namjeru na kojem izlazu namjerava da se iskljuci iz kruznog toka i tako omogucio ljudima koji cekaju na narednom izlazu/ulazu da se pocnu ukljucivati u kruzni tok...
Ja mislim da u našem narodu svako ima svoj recept za prolazak kroz kružni tok. :lol: :lol: :lol: Kakva pravila...

Nekidan čitam objašnjenje instruktora u novinama i skontam da je sve što sam mislio da znam o kružnim tokovima palo u vodu. "Moraš propustiti vozila koja ti dolaze s desne strane". U mrtvom uglu? :-? Ja sam mislio da ukoliko svi pravilno idu kroz kružni tok ni teoretski se ne može desiti da imaš nekog sa desne strane - ako skreće izlaz prije tebe svejedno je već skrenuo i izišao a ako izlazi poslije tebe mora sačekati da ti prođeš pa da se uključi u kružni tok iza tebe.

A vidio sam i u nekim instrukcijama da se daje lijevi žmigavac kad se ulazi u unutrašnju traku ali je to po meni samo doprinos više konfuziji.
gorgonzola

#609 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by gorgonzola »

njegova je greska samo ako daje desni zmigavac a ide pravo ili na treci izlaz.ako izlazi odmah na prvom onda je u pravu. U holandiji kad ulazis na kruzni (a kruzni je samo s jednom trakom) i ako hoces na trecem izlazu izaci moras dati lijevi zmigavac prije nego udjes na kruzni tok. Meni nema logike ali tako je pravilo.
insomnia78

#610 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by insomnia78 »

U francuskoj isto, kad ulazis u kruzni tok dajes lijevi, osim ako izlazis na prvom izlazu, tad dajes desni.

s' moje sokoćalo
insomnia78

#611 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by insomnia78 »

Ridjobrki wrote:

Ja mislim da u našem narodu svako ima svoj recept za prolazak kroz kružni tok. :lol: :lol: :lol: Kakva pravila...

Nekidan čitam objašnjenje instruktora u novinama i skontam da je sve što sam mislio da znam o kružnim tokovima palo u vodu. "Moraš propustiti vozila koja ti dolaze s desne strane". U mrtvom uglu? :-? Ja sam mislio da ukoliko svi pravilno idu kroz kružni tok ni teoretski se ne može desiti da imaš nekog sa desne strane - ako skreće izlaz prije tebe svejedno je već skrenuo i izišao a ako izlazi poslije tebe mora sačekati da ti prođeš pa da se uključi u kružni tok iza tebe.

A vidio sam i u nekim instrukcijama da se daje lijevi žmigavac kad se ulazi u unutrašnju traku ali je to po meni samo doprinos više konfuziji.
A ako izlazite na istom izlazu?

s' moje sokoćalo
Ridjobrki

#612 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ridjobrki »

gorgonzola wrote:

njegova je greska samo ako daje desni zmigavac a ide pravo ili na treci izlaz.ako izlazi odmah na prvom onda je u pravu. U holandiji kad ulazis na kruzni (a kruzni je samo s jednom trakom) i ako hoces na trecem izlazu izaci moras dati lijevi zmigavac prije nego udjes na kruzni tok. Meni nema logike ali tako je pravilo.
Pa i ima logike ukoliko svi znaju za pravilo. :) Žmigavci su glavno sredstvo komunikacije među vozačima i ako se svi razumiju onda super! Nije da nema logike ali nekako mi je suvišno - kad ulaziš u kružni a ne izlaziš odmah na prvom desno prilično je svima svejedno ideš li ti dva ili tri izlaza il'š se onako vozati sahat-dva u kružnom. :lol:
insomnia78 wrote: A ako izlazite na istom izlazu?

s' moje sokoćalo
Kako onda da ga propustim? Ili ide paralelno uz mene svojom trakom ili je iza mene. U svakom slučaju ako sam ja unutra onda je on mene morao ranije propustiti i ne ulijetati.
insomnia78

#613 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by insomnia78 »

Ridjobrki wrote:
gorgonzola wrote:

Pa i ima logike ukoliko svi znaju za pravilo. :) Žmigavci su glavno sredstvo komunikacije među vozačima i ako se svi razumiju onda super! Nije da nema logike ali nekako mi je suvišno - kad ulaziš u kružni a ne izlaziš odmah na prvom desno prilično je svima svejedno ideš li ti dva ili tri izlaza il'š se onako vozati sahat-dva u kružnom. :lol:
insomnia78 wrote: A ako izlazite na istom izlazu?

s' moje sokoćalo
Kako onda da ga propustim? Ili ide paralelno uz mene svojom trakom ili je iza mene. U svakom slučaju ako sam ja unutra onda je on mene morao ranije propustiti i ne ulijetati.
Al ti njemu ulazis u traku, moras ti njega pustiti posto ti je sa desne strane

s' moje sokoćalo
Ridjobrki

#614 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ridjobrki »

insomnia78 wrote: Al ti njemu ulazis u traku, moras ti njega pustiti posto ti je sa desne strane

s' moje sokoćalo
Ali on se tu ne smije naći. Kontaš? Govorim o kružnom toku npr sa dvije trake i četiri izlaza sa po dvije trake. On ne može biti meni s desne strane jer:

a) ako hoće na isti izlaz kao ja mora biti iza mene ako se uključio poslije mene
b) ako je ušao na prethodnom ulazu i ide samo četvrtinu kruga i izlazi na idućem u tom slučaju on iz vanjske kružnog ide u desnu izlaza a ja iz unutrašnje kružnog u lijevu izlaza i "ulijevamo se" skupa, niko nikom ne smeta.

Jedini problem je ako kružni tok ima više traka nego što ih ima izlaz pa nastane zagušenje, onda puštaš desnog ali takve prave samo idioti, ja znam za samo jedan takav kod nas.
insomnia78

#615 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by insomnia78 »

Ridjobrki wrote:
insomnia78 wrote: Al ti njemu ulazis u traku, moras ti njega pustiti posto ti je sa desne strane

s' moje sokoćalo

Jedini problem je ako kružni tok ima više traka nego što ih ima izlaz pa nastane zagušenje, onda puštaš desnog ali takve prave samo idioti, ja znam za samo jedan takav kod nas.
Na ovu sam situaciju i mislio, ima ih vjeruj.
A ovo sa dvije izlazne trake si u pravu

s' moje sokoćalo
seoBIH

#616 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by seoBIH »

Mogla bi se otvoriti nova tema o kruznom toku :) Evo, ja sam polozio van Sarajeva gdje nema ni jedan kruzni tok i na zalost, instruktor nije ni jednom spomenuo kruzni, tako da zaista nisam znao pravila par godina. Kada pogledam situaciju i polozene priajtelje niko od njih ne zna toliko dobro kruzne tokove jer im nije niko ni objasnio.
insomnia78

#617 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by insomnia78 »

Ma nije nikakva nauka:mrgreen:
I ja sam polozio u Tuzli, gdje ima samo jedan a sad gdje zivim ih ima bog te pito koliko, snadjes se brzo
Image
s' moje sokoćalo
Ridjobrki

#618 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ridjobrki »

Aaaaaa, vidi ovog svijetloplavog! Ovaj nam rješava pitanje - znači kad ideš dva izlaza u slučaju dvije trake kružnog i jedne trake izlaza ne prestrojavaš se u unutrašnju traku nego ideš vanjskom. Ovo stvarno nisam znao i predstavlja izuzetak od pravila. Glup izuzetak, rekao bih jer kako da ja u slučaju da sam prvi put u nekom gradu znam koliko traka ima koji izlaz? Ovo je lako kad si lokalac....

I btw ko položi na onom tuzlanskom na Skveru... Ko preživi rekao bih da je sretnik, a kamoli ko pooži. :lol: :lol: :lol: Gdje su novi kružni tokovi u TZ, nisam bio odavno?
insomnia78

#619 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by insomnia78 »

Ridjobrki wrote:Aaaaaa, vidi ovog svijetloplavog! Ovaj nam rješava pitanje - znači kad ideš dva izlaza u slučaju dvije trake kružnog i jedne trake izlaza ne prestrojavaš se u unutrašnju traku nego ideš vanjskom. Ovo stvarno nisam znao i predstavlja izuzetak od pravila. Glup izuzetak, rekao bih jer kako da ja u slučaju da sam prvi put u nekom gradu znam koliko traka ima koji izlaz? Ovo je lako kad si lokalac....

I btw ko položi na onom tuzlanskom na Skveru... Ko preživi rekao bih da je sretnik, a kamoli ko pooži. :lol: :lol: :lol: Gdje su novi kružni tokovi u TZ, nisam bio odavno?
Na prva dva izlaza ides vanjskom trakom, na treci i cetvrti unutrasnjom, obicno imas znak ispred kruznog toka na kojem mozes vidjeti koji tebi izlaz treba.
Ovako:mrgreen:
Image
Tako da odmah znas u koju traku ces uci iako si prvi put tu
Ne znam za Tz nisam od 2011 bio.:mrgreen:

s' moje sokoćalo
insomnia78

#620 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by insomnia78 »

Nego jebo kruzni tok.
Najvise me nervira kad na magistralnom putu naletis na ovo sranje (za ovo ne moras imati "b" kategoriju) koje ne moze vise od 50-60km/h, a nemas ga gdje preteci, pa sr ufati kolona od dva kilometra iza njeg:mrgreen::mrgreen:

s' moje sokoćaloImage
djetelina_

#622 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by djetelina_ »

brko za volanom :oops: :mrgreen:
Comrad wrote:Nisu mi jasni vozaci koji u guzvama zure da prolete kroz zuto, iako je preocito da nemaju gdje naprijed da prodju, jer je kolona ispred i onda sta ce ostanu na sred raskrsnice, a ovi iz drugih smjerova onda ne mogu proci iako im je zeleno. Pa se onda peglaj.

Samo me zanima kakav je to mentalni sklop i nerazmisljanje, valjda konja naviklo da jase po livadi pa ga boli qrac za ostale. :-)
+1
kockica_kockica wrote:Parkiranje uz auto da ne mozes izaci... Ja ne razumijem taj mozak da se parkiras toliko blizu da auto ispred tebe ne moze izaci... Desava se da sebi ostavim nekih 20 cm od auta i auto ode i onda se parkiraju moroni uz moje auto s obje strane...
meni se to par puta desilo, jos zurila, pa sam morala kroz gepek uci :cry: :twisted:
Ridjobrki

#623 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ridjobrki »

Đe je onaj Bakir? Šta ima, "nema policije od BL do SA"? :-) :-) :-)

Uz sve ono nabrojano ja još preteknem nekog bijelog Golfa - kad ono presretač. :facepalm:
drndalo

#624 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drndalo »

Pa ima ih, na 3/8 standardnih mjesta... Ostalo je stvarno ravno lutriji... Presretac ne pamtim kad sam vidio, a ocito je da si ti dobio na 2 lutrije zaredom... Jesi li bar i Bingo uplatio, kad te poslo...? :mrgreen:
kakavdanakneiskustvu

#625 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakavdanakneiskustvu »

insomnia78 wrote:Nego jebo kruzni tok.
Najvise me nervira kad na magistralnom putu naletis na ovo sranje (za ovo ne moras imati "b" kategoriju) koje ne moze vise od 50-60km/h, a nemas ga gdje preteci, pa sr ufati kolona od dva kilometra iza njeg:mrgreen::mrgreen:

s' moje sokoćaloImage

slabo ovih ima kod nas
Post Reply