ultima_palabra wrote:Očekujemo od SDP-a i od čitave vlasti da rade svoj posao i tačka... a to da li je u međuvremenu stranka stabilna je u potpunosti njihov problem koji građane ne zanima.
Iskreno, mislim da je se SDP dobro nosio dok je fokus bio na izbacivanju HDZ-a iz federalne vlasti i pregovorima oko uspostavljanja državne vlasti... tu je Lagumdžija odradio dobar posao. Otkako su stranci isforsirali primirje na tom frontu, fokus javnosti je prešao na svakodnevne stvari i probleme... tu se SDP od početka ove godine snalazi kao slon u staklarskoj radnji. Ne samo da ne rješavaju postojeće probleme nego i fabriciraju nove, međusobne.
Raskol u USK je neočekivan samo neupućenima... Krajišnici nisu narod koji će dugo trpiti Hamdin lopovluk i samovolju. Čovjek se ugrađuje u sve dealove na kantonu, da ne govorim o hirovima pri postavljanju kadrova. Ko ga je jednom slušao jasno mu je da lik pati od mesijanskog sindroma.
Što se tiče Komšića, već sam dao svoj stav... hrabar čin koji će ili dobro prodrmati stranačke kadrove ili će sve ostati isto. U svakom slučaju, čovjek je stavio svoju političku karijeru na kocku zbog opšteg dobra.
Moraš razumjeti da 90% ljudi ne vidi i ne razumije određene pomake koje su SDP i Lagumdžija napravili u domenu visoke politike (a i tu je bilo finih gafova u zadnja dva mjeseca). Većina građana glasa na osnovu toga koliko im se život popravio ili pokvario u nekom periodu... pa iako su objektivne okolnosti teške, ne osjećaju se bitniji pomaci u zadnjih godinu dana. Na sve to se nadovezuje dobar dio kadrova SDP koji su izgubili svaki doticaj sa vanjskim svijetom... kad su takvi za godinu dana, kakvi će biti pri kraju mandata? Zato je bitno da se takvo ponašanje odmah sasiječe... ili ako se Komšićeva inicijativa završi njegovom izolacijom i izbacivanjem, da makar nemamo više iluzija o SDP-u.
Ako je SDP napravio neke "gafove" u protekla 2 ili 3 mjeseca, dakle u tom vrlo kratkom periodu, (a voljela bih da vidim koliko su stvarno ozbiljni ti gafovi, jer se ovdje razne gluposti i ozbiljne stvari stavljaju u potpuno istu ravan), to nije razlog za ovakve incidente kakve je Komsic napravio. Treba sacekati. Saznat ce se nekad zasto je Komsic ovo napravio, ali sam sigurna da je istrcao (a mozda bio i pod necijim uticajem) i da to nije bilo ovako kako neki pokusavaju prikazati, kao nekog heroja koji se pobunio protiv strasne nepravde ili protiv "kriminala" u vlastitoj stranci. To mi odista zvuci pomalo naivno.
Krajisnici... Koliko se ja sjecam Krajisnici su ljudi koji su podrzavali Babu, a nedavno su glasali za obecanje od 100 KM na izborima, pa se javno pobunili kad novac nisu dobili (vjerovatno takodjer na neciji nagovor i placanje)...... Ne zelim ljude stigmatizirati, samo odgovaram na tvoju tvrdnju da su Krajisnici strasni posteni ljudi koji ne trpe nepravdu. Lipovaca mi se nikad nije svidjao i mislim da nije posten covjek, ali ovaj raskol je ipak malo cudan, toliko da vrh stranke nije imao pojma o cemu je rijec.
Potrebno je vrijeme da se ekonomija pokrene i popravi, posebno u uslovima kad su politicke okolnosti bile nepovoljne u zemlji, a cijelim svijetom vlada kriza i recesija, kod nas jos pojacana i mnogim unutarnjim faktorima. Ako je neko ocekivao puno bolji zivot s ekonomske tacke gledista u ovoj godini dana, onda nije dobro procijenio. Sada ce se cijela bh politika poceti baviti ekonomijom, i tek u narednom periodu i godinama mozemo ocekivati pocetak ozdravljenja, koji ce biti pracen i nekim bolnim rezovima i buntovima, bit ce tu jos mnogo problema, da se ne lazemo. Ako neko to ne zna, nek se odmah sad pripremi. Bit ce tesko. Kredite vise necemo dobivati za administraciju i cuvanje socijalnog mira tako lako kao prije (kao sto i ne trebamo), i zato ce naredni period biti pomalo tijesan, ali ako se odradi kako treba, poslije ce biti puno bolje. Naravno, da u svemu tome mogu biti pokrenuti i neki razvojni projekti koji mogu olaksati situaciju, i na osnovu toga cu cijeniti rad SDP-a i koalicija za jedno godinu dana.