Licenciranje softvera, inspekcija...

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Macolaaa

#601 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by Macolaaa »

Imam Internet klub i deset racunara u njemu, sat vremena marka, radim ja i jos jedan radnik, placam sve doprinose i siguran sam da na grbaci imam i hranim jednog truta bogate bosanske administracije, mozda bas ovog inspektora koji ce mi USB stikom zauvijek zakljucati radnju. Prosle godine bi nasa vlast crkla da nam nije uvalila fiskalizaciju i svakom izbila po minimalno 700km za tu cudotvornu kasu koja ce sprijeciti sivu ekonomiju :lol: , da zamjeni onu koju sam platio 1200km prije 4 godine kada je isto tako nekom trebo tal od uvoza tih kasa koje mogu na racunu prikazivati poresku stopu :lol: Sad zele da platim samo za windowse 4500KM a da ne govorim o igricama ili offisu za po koji racunar :-) Kratko receno niti ja sa ovom cijenom i zaradom to mogu platiti a vjerujem ovakvih malih poduzetnika ima na hiljade u BiH. Slazem se da treba licencirati softver ali da bi to napravili morate napraviti neke preduslove. Pa postoji li drzava u evropi u kojoj jedan penzioner nakon 40 godina radnog staza za tu penziju moze kupiti licencu za jedan windows??? Postoji li drzava u evropi koja bi mogla nahraniti birokratsku masineriju BiH? Kad nam izbiju iz đepa pare za licence (naravno ovih koji ne stave kljuc u bravu) kako ce napuniti budzet za 2013??? Nove kase mozda???
Zivimo u kosnici sa previse trutova i takva kosnica je osudjena na propast!
dragan.s

#602 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by dragan.s »

atko wrote:
pa uspostavlja se lanac usluga ... stvar se trziste ... sutra ce neko pozvati nekog konsultatnta pa ce mu ovaj reci ... za to sto radite dovoljan vam je ACAD 2002 2D i to vas kosta par hiljada maraka... ne treba vam taj ACAD2016 sa mechanical pack koji je 100 000 KM ...

ovo je tipicni primejr onog vica ili bolje da kazem "vica" kad su pitali bosanca:
-sta je gore, neznanje ili nezainteresovanost
-ne znam i ne zanima me

ovaj mentalitet ce morati genetski da se mjenja :-)
Čisto sumnjam da će. U pitanju je jaka projektantska firma koja je već brdo love uzela na raznim regulacionim planovima i ostalim projektima. I bilo je stvarno čudno da dosad nisu kupili licence jer sigurno nije do para. Čak imaju jedan pomoćni softver za niskogradnju od proizvođača iz Srbije. E, taj softver (Gavran ako nekome nešto znači) su platili makar kao jednu licencu CAD-a. A platili su ga jer ga nigdje nije bilo krekovanog. :-D
udrch

#603 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by udrch »

Macolaaa wrote:Imam Internet klub i deset racunara u njemu, sat vremena marka, radim ja i jos jedan radnik, placam sve doprinose i siguran sam da na grbaci imam i hranim jednog truta bogate bosanske administracije, mozda bas ovog inspektora koji ce mi USB stikom zauvijek zakljucati radnju. Prosle godine bi nasa vlast crkla da nam nije uvalila fiskalizaciju i svakom izbila po minimalno 700km za tu cudotvornu kasu koja ce sprijeciti sivu ekonomiju :lol: , da zamjeni onu koju sam platio 1200km prije 4 godine kada je isto tako nekom trebo tal od uvoza tih kasa koje mogu na racunu prikazivati poresku stopu :lol: Sad zele da platim samo za windowse 4500KM a da ne govorim o igricama ili offisu za po koji racunar :-) Kratko receno niti ja sa ovom cijenom i zaradom to mogu platiti a vjerujem ovakvih malih poduzetnika ima na hiljade u BiH. Slazem se da treba licencirati softver ali da bi to napravili morate napraviti neke preduslove. Pa postoji li drzava u evropi u kojoj jedan penzioner nakon 40 godina radnog staza za tu penziju moze kupiti licencu za jedan windows??? Postoji li drzava u evropi koja bi mogla nahraniti birokratsku masineriju BiH? Kad nam izbiju iz đepa pare za licence (naravno ovih koji ne stave kljuc u bravu) kako ce napuniti budzet za 2013??? Nove kase mozda???
Nažalost u tvom slučaju previše smajlija ima..
Iskreno mi te žao, ali gledaj da što prije odluku doneseš..nemoj da te kazne i još te zatvore..
Jedino što ti mogu reći jeste da ako kroz GGWA kupiš licence neće baš biti 4500 KM, ali znam pouzdano da se njima može manipulisati sve dok ti je Win 7 dovoljan..licenca se ne veže za računar, pa samim tim te računare možeš servisirati do unedogled..bitno je samo da nikad ne kupiš kompletan računar, već da periodično radiš nadogradnju..odmah u startu nađi firmu sa kojom ćeš se dogovoriti i koja će ti sutra izlaziti u susret..
atko

#604 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by atko »

daragan.s ... Morace... srbija je vec dobila staus kandidata ... ugurace i nas... jer HR vec ulazi ... prosto smetamo ... pametne firme vec sad reaguju ... pojavila se jedna firma u BiH za gromobrane npr ... i vec krecu u osvajanje trzista jer EU propisuje da svaki objekat mora biti propisno zasticen ...

... a mi reagujemo tek kad nas talas zapljusne pa nako mokri hebemo sve po spisku svima :D
kojeime

#605 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by kojeime »

"Postao/la udrch dana 16/03/2012 23:19

kojeime je napisao/la:A gdje se u BiH mogu kupiti retail verzije windowsa 7? Kako vidim u Sarajevu prodaju samo OEM.

Mogu se kupiti kad bi ih neko htio kupiti..duplo su skuplje od OEM-a.."

OK, ali molim konkretan odgovor, gdje?
Macolaaa

#606 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by Macolaaa »

udrch wrote:
Macolaaa wrote:Imam Internet klub i deset racunara u njemu, sat vremena marka, radim ja i jos jedan radnik, placam sve doprinose i siguran sam da na grbaci imam i hranim jednog truta bogate bosanske administracije, mozda bas ovog inspektora koji ce mi USB stikom zauvijek zakljucati radnju. Prosle godine bi nasa vlast crkla da nam nije uvalila fiskalizaciju i svakom izbila po minimalno 700km za tu cudotvornu kasu koja ce sprijeciti sivu ekonomiju :lol: , da zamjeni onu koju sam platio 1200km prije 4 godine kada je isto tako nekom trebo tal od uvoza tih kasa koje mogu na racunu prikazivati poresku stopu :lol: Sad zele da platim samo za windowse 4500KM a da ne govorim o igricama ili offisu za po koji racunar :-) Kratko receno niti ja sa ovom cijenom i zaradom to mogu platiti a vjerujem ovakvih malih poduzetnika ima na hiljade u BiH. Slazem se da treba licencirati softver ali da bi to napravili morate napraviti neke preduslove. Pa postoji li drzava u evropi u kojoj jedan penzioner nakon 40 godina radnog staza za tu penziju moze kupiti licencu za jedan windows??? Postoji li drzava u evropi koja bi mogla nahraniti birokratsku masineriju BiH? Kad nam izbiju iz đepa pare za licence (naravno ovih koji ne stave kljuc u bravu) kako ce napuniti budzet za 2013??? Nove kase mozda???
Iskreno mi te žao, ali gledaj da što prije odluku doneseš..nemoj da te kazne i još te zatvore..
Jedino što ti mogu reći jeste da ako kroz GGWA kupiš licence neće baš biti 4500 KM, ali znam pouzdano da se njima može manipulisati sve dok ti je Win 7 dovoljan..licenca se ne veže za računar, pa samim tim te računare možeš servisirati do unedogled..bitno je samo da nikad ne kupiš kompletan računar, već da periodično radiš nadogradnju..odmah u startu nađi firmu sa kojom ćeš se dogovoriti i koja će ti sutra izlaziti u susret..

Zasto ti smetaju smajliji? Nije ti smjesno ovo pljackanje sa kasama kojih sam u relativno kratkom roku morao cak tri promjeniti? Zar vi stvarno ne vidite koja je ovo zajebancija od drzave?
udrch

#607 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by udrch »

Macolaaa wrote:
udrch wrote:

Zasto ti smetaju smajliji? Nije ti smjesno ovo pljackanje sa kasama kojih sam u relativno kratkom roku morao cak tri promjeniti? Zar vi stvarno ne vidite koja je ovo zajebancija od drzave?
Ne smetaju mi prijatelji smajliji..time sam samo htio reći da tvoja situacija nažalost nije nimalo smiješna, već žalosna..vjerujem da ti ovih dana nije nimalo lahko..znam da je zajebancija od države, ali tako je..nisam mislio ništa loše, saosjećam sa tobom i tebi sličnim, koji imaju neki sitni biznis i koji sad ne mogu ni dalje, a ne mogu ni odustati..
udrch

#608 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by udrch »

@kojeime
E jebiga gdje..šta ja znam gdje..samo znam da je Retail duplo skuplji od OEM-a svud u svijetu..kod nas ga nisam nikad vidio ni u jednoj firmi..
dragan.s

#609 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by dragan.s »

Macolaaa wrote: Zasto ti smetaju smajliji? Nije ti smjesno ovo pljackanje sa kasama kojih sam u relativno kratkom roku morao cak tri promjeniti? Zar vi stvarno ne vidite koja je ovo zajebancija od drzave?
Nije tema o kasama, ali me stvarno interesuje ko te je natjerao da kupuješ 3 kase? Ajde ovu fiskalnu si morao, ali do tada si bio čist i sa paragon blokovima kao i masa drugih. Uvođenje PDV-a nije donijelo i obavezu posjedovanja kase, već samo iskazivanja PDV-a na izdatim računima (i to ako si u PDV-u). A kako si ih izdavao to je bila tvoja stvar.
samoTEgledam

#610 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by samoTEgledam »

kojeime wrote:A gdje se u BiH mogu kupiti retail verzije windowsa 7? Kako vidim u Sarajevu prodaju samo OEM.

FPP WIN PRO 7 EN ROW DVD, FQC-00133

Šifra: A19145
Jamstvo:0 mj.
Cijena 609.00 KM
Dostupnost Raspoloživo

Ima svega, samo treba kupaca :D
dragan.s

#611 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by dragan.s »

kojeime wrote:"Postao/la udrch dana 16/03/2012 23:19

kojeime je napisao/la:A gdje se u BiH mogu kupiti retail verzije windowsa 7? Kako vidim u Sarajevu prodaju samo OEM.

Mogu se kupiti kad bi ih neko htio kupiti..duplo su skuplje od OEM-a.."

OK, ali molim konkretan odgovor, gdje?
Nema ga niko u ponudi u maloprodaji, ali se može naručiti. Razlog je što se jako rijetko prodaje i nikome se ne isplati da drži softver vrijedan 750 i više KM da kupi prašinu. Raspitaj se u nekoj prodavnici IT opreme o dobavljivosti.
kojeime

#612 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by kojeime »

Hvala
Macolaaa

#613 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by Macolaaa »

dragan.s wrote:
Macolaaa wrote: Zasto ti smetaju smajliji? Nije ti smjesno ovo pljackanje sa kasama kojih sam u relativno kratkom roku morao cak tri promjeniti? Zar vi stvarno ne vidite koja je ovo zajebancija od drzave?
Nije tema o kasama, ali me stvarno interesuje ko te je natjerao da kupuješ 3 kase? Ajde ovu fiskalnu si morao, ali do tada si bio čist i sa paragon blokovima kao i masa drugih. Uvođenje PDV-a nije donijelo i obavezu posjedovanja kase, već samo iskazivanja PDV-a na izdatim računima (i to ako si u PDV-u). A kako si ih izdavao to je bila tvoja stvar.

Nije tema pa necu duzit, malo se bolje raspitaj koje su kase bile prije pdv-a, koje poslje a koje sad.
dragan.s

#614 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by dragan.s »

Macolaaa wrote:
Nije tema pa necu duzit, malo se bolje raspitaj koje su kase bile prije pdv-a, koje poslje a koje sad.
Nemam se šta raspitivati, u ovom poslu sa IT-ijem i kasama sam odavno. Masa ljudi jeste kupovala razne vrste kasa kad je uvođen PDV, ali to nije bila nikakva zakonska obaveza. Najviše su to bile kombinacije POS softver-a + POS printer. Rijetko su se kupovale "prave" registar kase tipa Siemensa i sl. Ali OK, da ne odvlačimo pažnju sa teme.
Macolaaa

#615 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by Macolaaa »

@udrch
Ma ok je nisam ni mislio da mislis nesto lose ali vecina ovdje ljudi koji kao podrzavaju ovu akciju pojma nemaju da ova vlast ustvari pila granu na kojoj sjedi, kamo srece da zivimo u drzavi u kojoj je glavni ili blaze receno vazan problem legalizacija softwera.
pocetnik033

#616 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by pocetnik033 »

kojeime wrote:A gdje se u BiH mogu kupiti retail verzije windowsa 7? Kako vidim u Sarajevu prodaju samo OEM.
Evo ovdje imaš
http://www.ekupi.ba/FPP-WIN-PRO-7-EN-RO ... 98531.aspx
kojeime

#617 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by kojeime »

Hvala
pocetnik033

#618 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by pocetnik033 »

i još ako imaš kupon sa www.ekupon.ba, onda je još 40 KM jeftinije
nedims

#619 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by nedims »

@kojeime
Da li tebe zanima Windows 7 ...za firmu ili za kucnu upotrebu?
samoTEgledam

#620 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by samoTEgledam »

Evo malo cijena za legalizaciju već postojećeg OS-a:
FQC-02872 WinPro 7 SNGL OLP NL Legalization GetGenuine >>>>340,00 KM s PDV 1 licenca
66J-05385 WinVistaBsnss SNGL OLP NL DVDPlaybackPk>>>>>>>>>12,00 KM s PDV 1 licenca

E sad belaj nastaje što za GGWA način legalizacije se mora kupiti minimum 5 artikala za ovu elektronsku licencu.
Pa bi recimo za legalizaciju 1 OS-a bilo:

1 x FQC-02872 WinPro 7 SNGL OLP NL Legalization GetGenuine = 340,00 KM
4 x 66J-05385 WinVistaBsnss SNGL OLP NL DVDPlaybackPk = (4x12,00 ) = 48
UKUPNO: 388,00 KM s pDV
Za 2 bi bilo:
2 x 340 = 680,00
3 x 12 = 36,00 => UKUPNO =716,00 (gledano po legalizovanom os-u 358,00)

Za 3 bi bilo:
3x340= 1020,00
2x12 = 24 => UKUPNO = 1044,00 ( po leg. => 348,00 KM)

Za 4:
4x340=1360
1x12= 12 => ukupno 1372,00 ( po leg. = 343,00

za 5 i sve preko bi bilo po 340,00 po licenci.

Online prod. numb. za office pro i standard:
79P-03549 OfficeProPlus 2010 SNGL OLP NL =>>>>> 972,00 KM s PDV
021-09707 OfficeStd 2010 SNGL OLP NL =>>>>>>>>>726,00 KM s PDV
bakirj

#621 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by bakirj »

Ovako,
Ti imas dva rjesenja> 1. zatvoriti internet klub u baviti se nekim drugim poslom.
2. rjesenje je da instaliras linux i sve igrice koje moze pokrenuti pokrece sto ti je sasvim dovoljno za rad. Imat ces problema oko namjestanja drivera i slicnih ali sve to mozes rjesiti.
trece> ako koristis fisikalizaciju preko racunara onda koristis vjerovatno Windwos OS.
Rjesenje je zahtjev poreznoj upravi da placas pausalno (i moraju ti odobriti 100% ukoliko nisi u sistemu PDV-a doo).
Naravno, moras odjaviti fisikalni sistem gdje ce te odjava kostati ali sto nisi mislio o tome ranije da ides na pausal.
Na pausalu ti netreba win os tako da si siguran.
Na ovoj stranici http://www.mylinuxsoftware.com/linux_in ... tware.html
imas sve verzije linux cafe programa i sve su free. Lagane za instaliranje..moj ti je prijedlog sudeci po opisu da ides sa mkahawa ili dharma.
Kao sto sam u jednom postu naveo, ti (i svi internet klubovi u BiH) su nebitni u cijeloj prici oko licenciranja jer ste deficitarni kao djelatnost (vise je registrovanih kazandjija stari zanati na bascarsiji u Sarajevu nego Vas u BiH :) )..Ipak, oni ce gledati da kazne ako ne budes imao licenciran windows OS, Adobe software, CAD programi, baze Oracle, serverski, i slicno...svi nabrojani tebi nisu potrebno.
Sto se tice igrica, samo preko wine instaliraj - oni nemaju autorizaciju za takvo nesto (citaj ZAKONSKO UPORISTE) dok za windows i adobe predpostavljam da imaju jer ne bi isli bas na slijepo (vjerovatno je Microsoft predstavnik podnio zahtjev za provjeru pa su po tome "reagovali")...
i ako ti zatreba pomoc, na private ako budes trebao oko linux-a i slicnog...

Alternativno rjesenje je znaci da se odjavis a bavis drugim poslom koji ce tebi donjeti veci prihod a drzavi jok..0 KM;
vjeruj mi da imas oko cc.15.000 zanimanja kojim se u BiH mozes baviti..s obzirom na recimo SSS mozes se baviti preko cc.9000 zanimanja.. samo vidi gdje imas vise profita a manje problema...za zanimanja pogledaj sluzbeni list :) ...npr>iako ne postoji prodavac ljubavi nego samo prodavacica ljubavi a to ti ne bih preporucio... :lol:
bolje je naci neki posao kojeg drzava nije oporezovala npr> politicare :x
:bih:
kojeime

#622 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by kojeime »

nedims wrote:@kojeime
Da li tebe zanima Windows 7 ...za firmu ili za kucnu upotrebu?
Kucnu upotrebu.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#623 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by Bobi »

HAKERBABA
dragan.s

#624 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by dragan.s »

Evo malo iskustva iz prve kontrole kolege sa bug.hr foruma. Uglavnom nije strašno, ne boli toliko (još) :-D
Lokacija Kupres.
cro_blue by bug.hr wrote:Županijska inspekcija danas je posjetila moje radno mjesto! Suprotno najavama i kuloarskim pričama, inspektori županijske Uprave za inspekcijske poslove u svojim prvim obilascima NEĆE kažnjavati! Štoviše, cilj prvog vala inspekcije je educiranje onih koji koriste nelegalni softver o načinima i mogućnostima kupovine legalnog softvera.

Moj opći dojam je u načelu pozitivan. Inspektori, prilikom nadzora, koriste se famoznim USB stickovima na kojima se nalazi popis najčešće korištenih piratskih aplikacija. Dakle, na tim USB stickovima nema nikakvih aplikacija kojima se utvrđuje legalnost softvera, nego samo popis s najčešće piratiziranim aplikacijama.

Na tom popisu (kojega sam imao na uvid) nalaze se Windowsi (sve generacije), MS Office (sve generacije), Adobe Creative Suite (sve generacije), ali ne i neki Adobeovi alati koji se prodaju izvan CS-a. Osim nabrojanog, na popisu se nalazi AutoCAD, bezbroj knjigovodstvenih servisa itd. Također, primjetio sam da na popisu nedostaju brojne specifične aplikacije koje se koriste na npr. radio postajama (poput FirePlaya, SAM Broadcastera itd.), a vjerujem da je slično i s drugim djelatnostima.

U slučaju da je inspekcija otkrila određene nepravilnosti, kažnjavanje se ne bi odmah provodilo. Štoviše, kažnjavanje je posljednja karika u lancu rada inspekcije. Naime, u slučaju otkrivanja nepravilnosti, inspekcija daje rok, ali i savjete za uklanjanje istih. Tako npr., u slučaju otkrivanja nelegalnih Windowsa, inspekcija daje rok od 30 dana za legaliziranje tog proizvoda. Zajedno s rokom, poduzeće u kojem je otkrivena nepravilnost dobija popis ovlaštenih Microsoft partnera u okruženju, dokument s vrstama licenciranja Microsoftovih proizvoda ili, u slučaju da je otkriven piratizirani softver koji nije Microsoftov proizvod, dobije se popis svih ovlaštenih prodavača licenciranog softvera. Pored svega nabrojanog, dobio sam i rješenje o izvršenom inspekcijskom nadzoru koje služi kao materijalni dokaz posjeta inspekcije.

Kod mene su zatekli pet računala s licenciranim Windowsima, jedno s Ubuntu Linuxom, šest s LibreOfficeom i jedno s nelicenciranim programom (kojega nisu skužili).

Za sada sam miran, sve do sljedećeg posjeta inspekcije!
cappy_tempo

#625 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by cappy_tempo »

ja na jednom kompu imam windows 95 i sumnjam da xp moze na njega jer je star ko grcka,a koristi se samo zbog worda pa kako onda da izvedem licencu 95? :mrgreen:
Post Reply