Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post Reply
seldzuk

#601 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by seldzuk »

nibergsund wrote:Što se tiče ove teme,vezano za Grbavicu,o njoj mogu da pišem samo iz druge ruke,odnosno šta sam čuo,jer nisam bio aktivan na ovom dijelu ratišta.
Pominjete ratne zločine i neka imena,koja su bila na Grbavici u toku rata.Slavko Aleksić na Grbavici nije činio nikakve zločine.Brne Gavrilović takođe nije bio zločinac.To vam mogu potvrditi i ovi što su bili na Grbavici u ratu,a koji pišu iscrpno svoje doživljaje.Postojala je banda,koja je harala Grbavicom,ali njima se sudi,a neki su već i osuđeni.Nemojte izjednačavati zločince i borce.To su različiti pojmovi.
Maloprije sam pročitao post jednog od "svjedoka"događaja na Grbavici,gdje on opisuje kako je gledao "četnike"kako se bježeći usput presvlače u civilnu odjeću.U početku mi se svidjela njegova ispovjest,ali ga je sad uprsko do kraja.Pa zar ima neko ko će ti povjerovati u takve gluposti i izmišljotine?
Nema šta, sve fin i pošten svijet. To se može vidjeti u ovom intervjuu:
http://www.e-novine.com/region/region-l ... ardom.html
Iz intervjua:
SRBIJAGLASCETNIKA: Kako ste gledali na dešavanja oko raspada bivše države i povampirenje ustašoizma, prezentovano vezivanjem hrvatskih i muslimanskih zastava? Znali ste šta čeka srpski narod?
VOJVODA S.A: Bivša država je počela da se raspada 1971. u hrvatskom proljeću, da bi njen raspad bio ozakonjen Kardeljevim ustavom 1974. gdje su republike i pokrajine dobile status države. Samo su naivni Srbi vjerovali u kontinuitet bivše države i zbog toga smo platili ovakvu cijenu. Secesijom Slovenije iz sastava bivše države, osokoljene i povampirene ustaše skupa sa svojim „cvijećem“, bosanskim muslimanima, sa vezanom šahovnicom i polumjesecom, isukanim kamama i handžarima jurnuli pod grlo srpskog naroda. Opet su formirane crne legije i handžar divizije. A šta ih je to ujedinilo? Samo iskonska mržnja prema svemu što se zove srpsko i jedan cilj, a taj cilj je: Hrvatska do Drine! Naravno da smo znali šta nas čeka i da nećemo platiti cijenu kao u prošlom ratu. Imali smo visok moral, spremni da umremo za srpsku stvar, uvjereni da će hrvatska država biti tolika da će je Franjo Tuđman moći da pregleda kada se popne na Sljeme iznad Zagreba, a bosanski muslimani nestati ili da se vrate u Anadoliju ili vjeri pravoslavnoj. Ali floskule kao „mi sa njima ratujemo lijevom rukom“ uz ono: kreni, stani, odustani - doveli su nas do dna. A još smo i dobro prošli...

ili ovaj tekst, pri dnu stranice:
http://sokolac.slavicnet.com/sokolac/so ... forum.html

Srbi neće da počiste vlastitu bašču od gamadi. Raznim pričama i relativiziranjem stvari samo se navlači gnjev drugih naroda prema Srbima. Šta je trebalo Srbima da rehabilitiraju Dražu Mihailovića. Umjesto da zakopavaju ratne sjekire, oni prave nove. Od ljudi koji su za optuženičke klupe, vi pravite heroje.
Intervjui kao što je prethodni i ovaj:

su dovoljni da se čovjek osudi za raspirivanje mržnje.
Lik iz Bogdašića kod Bileće, sa granice sa Crnom Gorom, predvodio ruski odred na Grbavici u Sarajevu. :x
nibergsund

#602 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by nibergsund »

O'zone wrote:
nibergsund wrote:Pa nismo sad svi krivi za Batkove zločine.Njega je upravo Slavko otjerao sa Grbavice.I vama je trebalo godina i po pa da skontate da vam Caco samo nanosi štetu bjesomučnim ubijanjem civila,pa ste ga tek krajem 93.likvidirali.A na sahranu mu je došlo 15000 Sarajlija.
Šta reći...
Ti voliš skakati iz krajnosti u krajnost jel' da?

Prvo ovdje koliko ja vidim niko nije rekao "SVI srbi niti SVI Vi koji ste bili sa druge strane" i otkud tebi sad ova prva rečenica? Batko je pojedinac koji je imao oko sebe malu grupicu ljudi koji se svi znaju po imenu i prezimenu i odakle tu ovo "Svi"?

Drugo Batko je izvučen a ne otjeran ili protjeran ili već kako ti to hoćeš da predstaviš jer su Batkove metode legalnog primoravnja ne-srpskog stanovništva da samo izađe sa Grbavice postale štetne. Privlačio je previše pažnje na sebe i to je došlo i do vrha RS-a gdje je onda u interesu svih odrađeno izmještanje Batka van Sarajeva jer priče koje su se širile o njemu od strane ljudi koji su prelazili ili protjerivani u "Muslimansko Sarajevo" su počele da štete kompaniji na Palama.
Odgovarao sam Eyesburnu na konstataciju zašto se nisu suprotstavljali oni koji nisu činili zločine,onima koji su ih činili.
Dasi

#603 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Dasi »

svjezi_ustipak wrote:
sjecamse wrote: I šta, šta ste uradili? Ništa, ama baš ništa, agonija je trajala
jednako kao da ja tebe pitam sta ste vi uradili da odbranite Grbavicu ili sta ste uradili da odete sa Grbavice?

nidje veze ti je post.
:-)
svjezi_ustipak wrote:i sad kad si otac djeteta i zreo covjek razmisljas kao 11godisnjak pa optuzujes ljude iz Sarajeva da nisu nista uradili za vas na Grbavici. valjda radi sadistickog zadovoljstva ste prepusteni zivotinjama tamo, isto kao da niko iz ARBiH nije imao nekog na Grbavici, da nisu culi prije i vidjeli svjedoke.

steta sto si obrsao posla posta ranijeg, bio je divan za vidjeti. mozda je dobro za ubuduce da ne brises ono sto napises vec da ostavis.

sta ste uradili da odete sa Grbavice? ili ste cuvali grunding i meso u frizideru cekajuci da vas ARBIH oslobodi a da ih ond aupitate "gdje ste dosad"?
Reagovao sam na ovo pa obrisao. Nije vrijedno, a i rekao sam sebi da vise necu ucestvovati u ovoj temi, izgleda da je vise necu ni citati.
U prvom citatu zamjeni "Grbavica" sa "Srebrenica" pa malo razmisli o onoj "jezik brzi od pameti".
svjezi_ustipak

#604 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by svjezi_ustipak »

Dasi wrote:
svjezi_ustipak wrote:
sjecamse wrote: I šta, šta ste uradili? Ništa, ama baš ništa, agonija je trajala
jednako kao da ja tebe pitam sta ste vi uradili da odbranite Grbavicu ili sta ste uradili da odete sa Grbavice?

nidje veze ti je post.
:-)
svjezi_ustipak wrote:i sad kad si otac djeteta i zreo covjek razmisljas kao 11godisnjak pa optuzujes ljude iz Sarajeva da nisu nista uradili za vas na Grbavici. valjda radi sadistickog zadovoljstva ste prepusteni zivotinjama tamo, isto kao da niko iz ARBiH nije imao nekog na Grbavici, da nisu culi prije i vidjeli svjedoke.

steta sto si obrsao posla posta ranijeg, bio je divan za vidjeti. mozda je dobro za ubuduce da ne brises ono sto napises vec da ostavis.

sta ste uradili da odete sa Grbavice? ili ste cuvali grunding i meso u frizideru cekajuci da vas ARBIH oslobodi a da ih ond aupitate "gdje ste dosad"?
Reagovao sam na ovo pa obrisao. Nije vrijedno, a i rekao sam sebi da vise necu ucestvovati u ovoj temi, izgleda da je vise necu ni citati.
U prvom citatu zamjeni "Grbavica" sa "Srebrenica" pa malo razmisli o onoj "jezik brzi od pameti".

od Srebrenicana nikad nisam cuo optuzbe "A sta ste vi uradili?" na racun stanovnika Sarajeva. takve sam otpuzbe cuo uglavnom od ljudi iz Prve mihnenske brigade, Diverzantskog odreda iz Stokholma i IDC iz Beca koji su u svojim dijasporskim klubovima u toku zustrih politickih rasprava vadili karte i pravili deblokadu Sarajeva.

Mahanje cinjenicom da je rat proveo na Grbavici jos uvijek forumase @sjecamse ne daje za pravo da vrijedja 12 hiljada mrtvih koji su poginuli u Sarajevu i zrtve koje je ARBiH podnijela braneci grad. Predlazem djecaku ili vitezu @sjecam se da ode na godisnjicu osnivanja Armije RBiH na Kovace ili kod Vikicevih i upita ih isto pitanje istim tonom ili im samo procita sta je napisao. Bas me zanima kakvu ce reakciju imati porodice poginulih i veterani kad im se neko tako sa visine obrati nipodastavajuci sve ono ucinjeno za slobodu Sarajeva i jos ih tako lijepo optuzi za defetizam.

Obzirom da pise odrastao covjek koji razmislja mozgom 11 godisnjeg djeteta savjetujem njemu da pretrči Miljacku sa opremom jurišajući na potezu od Vodoprivrede do Boško Buha koji je btw odlično bio utvrđen. Na potezu gdje je neprijatelj imao minska polja (u kojem je i sam @sjecam se bio ranjen), ispred kojeg su stajale armaturne mreže koje su sprečavale dejstvo RPG i tromblona, potez koji je bio pokriven vatrom po dubini i po širini i potez koji je po @sjecam se trebalo napasti nakon forsiranja rijeke, iz svoje dubine koja iznosi 2 (dvije) zgrade pokrivene neprijateljevom vatrom. Ne bi bilo problem napasti sem malih problemcica: da neprijatelj nije imao interventnu grupu koja bi se tu brzo nacrtala iz LUkavice, da nije imao apsolutnu artiljerijsku premoć, da nije imao odlično uređenu liniju i da nije imao dovoljno hrabrosti da istu liniju drži.

Napadala se Grbavica u januaru 1994 i kako se završilo? Digli zgradu u zrak, Jozo Andjic iz Lasta je tada vjerovatno jedini put pred svojim borcima rekao da je to nemoguce osvojiti. Napadalo se i pokusavalo deblokirati Sarajevo godinama i nije uspjelo.

Savjet @sjecamse da se napada Grbavica iz pravca odakle niko nikada nije pomisljao na napad jer je to samoubistvo je samo savjet 11godisnjeg djeteta. Ti i tvoji ako hocete mogli ste slijediti savjet i vidjeli bi da bi onih 23 vojnika u dvije smjene sa druge strane povaljali jurisnu cetu koja ih napada i prije nego im iko pridje.

Propaganda, masta i 11godisnjak su jedno. Realnost je drugo. I nisu nuzno uvijek isto.
sparky

#605 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by sparky »

citam dvije teme i po njoj seru isti. valjda je cilj da se uniste fine teme koje donekle pokazuju kako je bilo.
inace nemam obicaj da komentarisem na ovom dijelu foruma ali eto sad imam neku potrebu da skrabnem koje slovo.

vecina vas koji ste rat proveli unutar obruca znate da se stanje mjenjalo bukvalno iz mahale u mahalu. dok negdje roka u drugom dijelu se planduje.
sjecam se jednog napada na spicu a mi sa druge strane odmaramo u basci i posmatramo live prijenos sa doduse losom grafikom jer je podaleko.

eh sad onaj drugi dio. forumas koji se predstavlja kao artiljerac koji sa borija nije rokao po civila spominje svasta nesto a eto ja npr znam da je na moju mahalu palo najvise granata ispaljenih bas sa borija i hrese,posto sa drugih dijelova je bilo prerizicno njima "mirotvorcima" (preblizu smo im tu bili),pa bi npr mala fula sa poljina znacila rokanje po "braci" na zlatistu.

onda spominje Cacu i ubijanje civila. kojih civila? jel onih 5 hiljada "ubijenih"?
pa neko kaze da su Cacini vojnici bili "gospoda",satro uniforme,oruzje,hrana i sl.
jel vi znate kolika je bila zona odgovornosti 10 bbr i ko su uopste bili ti super opremljeni momci?
jedna ekipa od 30ak momaka koji su bili kao elitni dio jedinice(u nasem ratu,to su oni sto najvise ispuse),sve drugo su bili borci koji su imali svoj dio linije i koji su svaki metak "dva puta okretali" prije nego ga iskoriste a od "odlicnih" uniformi imali su odijela sasivena od onih deka i jakne sasivene od vreca za spavanje.

mozete pricati protiv Cace sta god hocete,ali zna se gdje je stao prvi tenk!znamo i ko ga je zaustavio,a takodjer znamo i sta bi se desilo ovom nasem lijepom selu da je taj tenk npr prosao.
to je izmedju ostalog jedan od razloga onoliko ljudi na njegovoj dzenazi.

...
smijesni_ste

#606 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by smijesni_ste »

Neki drugi će za tuđe žrtve također reći "kakve žrtve i civili"...
Dasi

#607 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Dasi »

svjezi_ustipak wrote:od Srebrenicana nikad nisam cuo optuzbe "A sta ste vi uradili?" na racun stanovnika Sarajeva. takve sam otpuzbe cuo uglavnom od ljudi iz Prve mihnenske brigade, Diverzantskog odreda iz Stokholma i IDC iz Beca koji su u svojim dijasporskim klubovima u toku zustrih politickih rasprava vadili karte i pravili deblokadu Sarajeva.

Mahanje cinjenicom da je rat proveo na Grbavici jos uvijek forumase @sjecamse ne daje za pravo da vrijedja 12 hiljada mrtvih koji su poginuli u Sarajevu i zrtve koje je ARBiH podnijela braneci grad. Predlazem djecaku ili vitezu @sjecam se da ode na godisnjicu osnivanja Armije RBiH na Kovace ili kod Vikicevih i upita ih isto pitanje istim tonom ili im samo procita sta je napisao. Bas me zanima kakvu ce reakciju imati porodice poginulih i veterani kad im se neko tako sa visine obrati nipodastavajuci sve ono ucinjeno za slobodu Sarajeva i jos ih tako lijepo optuzi za defetizam.

Obzirom da pise odrastao covjek koji razmislja mozgom 11 godisnjeg djeteta savjetujem njemu da pretrči Miljacku sa opremom jurišajući na potezu od Vodoprivrede do Boško Buha koji je btw odlično bio utvrđen. Na potezu gdje je neprijatelj imao minska polja (u kojem je i sam @sjecam se bio ranjen), ispred kojeg su stajale armaturne mreže koje su sprečavale dejstvo RPG i tromblona, potez koji je bio pokriven vatrom po dubini i po širini i potez koji je po @sjecam se trebalo napasti nakon forsiranja rijeke, iz svoje dubine koja iznosi 2 (dvije) zgrade pokrivene neprijateljevom vatrom. Ne bi bilo problem napasti sem malih problemcica: da neprijatelj nije imao interventnu grupu koja bi se tu brzo nacrtala iz LUkavice, da nije imao apsolutnu artiljerijsku premoć, da nije imao odlično uređenu liniju i da nije imao dovoljno hrabrosti da istu liniju drži.

Napadala se Grbavica u januaru 1994 i kako se završilo? Digli zgradu u zrak, Jozo Andjic iz Lasta je tada vjerovatno jedini put pred svojim borcima rekao da je to nemoguce osvojiti. Napadalo se i pokusavalo deblokirati Sarajevo godinama i nije uspjelo.

Savjet @sjecamse da se napada Grbavica iz pravca odakle niko nikada nije pomisljao na napad jer je to samoubistvo je samo savjet 11godisnjeg djeteta. Ti i tvoji ako hocete mogli ste slijediti savjet i vidjeli bi da bi onih 23 vojnika u dvije smjene sa druge strane povaljali jurisnu cetu koja ih napada i prije nego im iko pridje.

Propaganda, masta i 11godisnjak su jedno. Realnost je drugo. I nisu nuzno uvijek isto.
U tih 12.000 poginulih Sarajlija se ne ubrajaju poginuli sa Grbavice? Oni nisu Sarajlije?
Mozda na godisnjici Armije BiH naleti i na nekog vojnika cija je porodica ubijena na Grbavici. Moj stari je bio u Armiji BiH dok smo ja i stara bili na Grbavici.
Pricas o Grbavici kao da je dio nekog drugog grada, da ne kazem drzave, a ne Sarajeva.
svjezi_ustipak wrote:Savjet @sjecamse da se napada Grbavica iz pravca odakle niko nikada nije pomisljao na napad jer je to samoubistvo je samo savjet 11godisnjeg djeteta. Ti i tvoji ako hocete mogli ste slijediti savjet i vidjeli bi da bi onih 23 vojnika u dvije smjene sa druge strane povaljali jurisnu cetu koja ih napada i prije nego im iko pridje.

Mi sa Grbavice i vi iz Sarajeva. :-)
svjezi_ustipak

#608 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by svjezi_ustipak »

Dasi wrote: U tih 12.000 poginulih Sarajlija se ne ubrajaju poginuli sa Grbavice? Oni nisu Sarajlije?
Mozda na godisnjici Armije BiH naleti i na nekog vojnika cija je porodica ubijena na Grbavici. Moj stari je bio u Armiji BiH dok smo ja i stara bili na Grbavici.
Pricas o Grbavici kao da je dio nekog drugog grada, da ne kazem drzave, a ne Sarajeva.
svjezi_ustipak wrote:Savjet @sjecamse da se napada Grbavica iz pravca odakle niko nikada nije pomisljao na napad jer je to samoubistvo je samo savjet 11godisnjeg djeteta. Ti i tvoji ako hocete mogli ste slijediti savjet i vidjeli bi da bi onih 23 vojnika u dvije smjene sa druge strane povaljali jurisnu cetu koja ih napada i prije nego im iko pridje.

Mi sa Grbavice i vi iz Sarajeva. :-)
i jesi starog tako ljutito pitao STO NAS NISI DOSAO OSLOBODITI? ZNAO SI STA NAM SE DESAVA A NISI NISTA UCINIO!
GTR R34

#609 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by GTR R34 »

svjezi_ustipak wrote:
Moze li neko napisati nesto o ovom napadu 1994 godine?
svjezi_ustipak

#610 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by svjezi_ustipak »

1402 wrote:
svjezi_ustipak wrote:
Moze li neko napisati nesto o ovom napadu 1994 godine?

pisao je vec O'zone ranije. Cetnici gurnuli neko bure puno eksploziva i raznijeli haustor cijeli. Lasta napadala.
GTR R34

#611 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by GTR R34 »

A citao sam to.Kad su nasi zaustavljeni jer bi se tavanima mogli prebaciti u njihov dio zgrade...

Jel bilo jos kakavih nasih napada na grbavicu ? I zanima me kakvo je stanje bilo na Jevrejskom? jesu li nasi ista mogli napraviti gore?
svjezi_ustipak

#612 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by svjezi_ustipak »

1402 wrote:A citao sam to.Kad su nasi zaustavljeni jer bi se tavanima mogli prebaciti u njihov dio zgrade...

Jel bilo jos kakavih nasih napada na grbavicu ? I zanima me kakvo je stanje bilo na Jevrejskom? jesu li nasi ista mogli napraviti gore?
to ce ti dr.gog najbolje reci. mada nesto sumnjam. gore je toliko bilo zakukuljena linija da je sve doslo u pat poziciju do kraja rata. nit' mi tamo, nit' oni ovamo.

ljudi su imali haos dobru liniju. mislim da je rijetko gdje u Sa linija bila tako dobro i precizno uredjena. onaj dio oko mosta je bio tako utvrdjen da se moglo uciti utvrdjivanje i zaprecavanje.
Dasi

#613 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Dasi »

svjezi_ustipak wrote:
Dasi wrote:i jesi starog tako ljutito pitao STO NAS NISI DOSAO OSLOBODITI? ZNAO SI STA NAM SE DESAVA A NISI NISTA UCINIO!
Smjesan si prijatelju.
Prvo ti meni reci, kad sam ja ovde nekoga pitao sto me nije dosao osloboditi? Pogotovo kad sam to pitao ljutito, pa cu ti reci sta sam prvo pitao oca kad smo se prvi put vidjeli nakon godinu dana. Spocitavas drugom forumasu da razmislja kao djecak od 11 godina a ni ti sam nemas toliko, sudeci po tvom razmisljanu i postovima.
Sad se fino vrati na svoje postove na koje sam reagovao pa ih opet dva-tri puta procitaj.
A kad cemo mak na konac, ok nisu nas mogli OSLOBODITI (ljutito grrrrr) a jesu li bar mogli da ne pucaju na nas iz snajpera? Na mene su pucali mada sam tada imao 13 godina i bio u staroj poderanoj civilnoj odjeci. Mog druga iz djetinjstva, godinu mladjeg od mene, ubili na kucnom pragu. Ako nam vec ne mozete pomoci nemojte ni odmagati pucajuci na nas dok sakupljamo drva.

I kad si vec tako bezobrazan evo i ja cu da budem.
A da odes na sudjenje Batku i pitas one nesretne, silovane zene i nemali broj udovica koje svjedoce.
svjezi_ustipak wrote:jednako kao da ja tebe pitam sta ste vi uradili da odbranite Grbavicu ili sta ste uradili da odete sa Grbavice?
I jos nesto. Za razliku od tebe, ja sam bio i na jednoj i na drugoj strani. Tako da znam sta se moglo a sta nije i ipak ne pametujem kao ti.
Zamolio bi te da pusimo ljude da pisu svoje price sa Grbavice, jer ipak, ovo je "njihova" tema.
Silvester071

#614 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Silvester071 »

Jako zanimljiva tema, u jednom dahu sam je procitao, svih ovih 20 i kusur strana...
Mnogo "obicnih" prica sa Grbavice nije niti ce ikada biti ispricano ali...nazalost je tako...
O'zone ima odlicnih tekstova, tacno covjek moze da zamisli sve te situacije!
Inace i ja sam na Grbavici docekao pocetak rata, izasli smo 07.05.1992 god.,po meni u zadnji tren, jer su vec toga dana poslijepodne dosli po nas, stari radio u SDB, tako da je vjerovatno bio na tom nekom spisku ali ne bitno u ovom trenu.
Ono sto me je zainteresovalo su mnoga pitanja raje sto je Grbavica šapatom pala (i mene je to pitanje godinama mučilo)i sto fakticki nije bilo nekih znacajnijih pokusaja Armije BiH da se ovlada tim prostorom.
Realno je da srpske snage ne bih bas predale Grbavicu (i Vraca pogovoto) bez velike borbe i zrtava jer se Vraca direktno "naslanjanju" na putnu komunikaciju Lukavica - Trebevic - Pale a da su Srbi izgubili taj dio nasli bi se u velikim problemima ali mora se imati na umu da je Trebevic bio u njihovim rukama a i Zlatiste koje je "diretktno" iznad Grbavice.
Svu tu prednost terena a i prednost u MTS-ima srpska vojska je uspjela odrzati svoju korist. pogotovo od kraja 92 god. kada su sve te linije bile formirane i manje vise nisu se mjenjale tokom citavog rata.
Ono najvaznije treba imati na umu da Armija BiH na samom pocetku 92' god. fakticki nije ni postojala i izuzev specijalne jedinice MUP-a, mi nismo imali organizovanu, obucenu jedinicu koja moze ovladati tako "velikim" prostorom, pogotovo u tim specificnim uslovima (kasarna Marsal Tito je tu bila do polovine juna cini mi se, kasarna u Lukavici, putna komunikacija prema Palama preko Trebevica, Srbi ce kasnije imati veliki problem u povezivanju Nedjarica sa Vogoscom npr. i oni sigurni ne bi dopustili da imaju jos jedan takav problem, da im Lukavica i citaj taj dio bude odsjecen od Pala)...mozda se i moglo vise uraditi na samom pocetku 92' god. ali to je pitanje na koje mozda i nikada necemo dobiti odgovor...
Grbavica je specificna po teroru koje su sprovodile srpske snage (cast izuzetcima), ubistvima, silovanjima, pljacki, psiholoskom teroru (jako grozno, samo kad se sjetim tih "par" dana pod okupacijom), pogotovo sto se to desavalo ono sto se kaze u srcu Sarajeva...
Pozdrav svima...
svjezi_ustipak

#615 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by svjezi_ustipak »

Dasi wrote:
svjezi_ustipak wrote:
Dasi wrote:i jesi starog tako ljutito pitao STO NAS NISI DOSAO OSLOBODITI? ZNAO SI STA NAM SE DESAVA A NISI NISTA UCINIO!
Smjesan si prijatelju.
Prvo ti meni reci, kad sam ja ovde nekoga pitao sto me nije dosao osloboditi? Pogotovo kad sam to pitao ljutito, pa cu ti reci sta sam prvo pitao oca kad smo se prvi put vidjeli nakon godinu dana. Spocitavas drugom forumasu da razmislja kao djecak od 11 godina a ni ti sam nemas toliko, sudeci po tvom razmisljanu i postovima.
Sad se fino vrati na svoje postove na koje sam reagovao pa ih opet dva-tri puta procitaj.
A kad cemo mak na konac, ok nisu nas mogli OSLOBODITI (ljutito grrrrr) a jesu li bar mogli da ne pucaju na nas iz snajpera? Na mene su pucali mada sam tada imao 13 godina i bio u staroj poderanoj civilnoj odjeci. Mog druga iz djetinjstva, godinu mladjeg od mene, ubili na kucnom pragu. Ako nam vec ne mozete pomoci nemojte ni odmagati pucajuci na nas dok sakupljamo drva.

I kad si vec tako bezobrazan evo i ja cu da budem.
A da odes na sudjenje Batku i pitas one nesretne, silovane zene i nemali broj udovica koje svjedoce.
svjezi_ustipak wrote:jednako kao da ja tebe pitam sta ste vi uradili da odbranite Grbavicu ili sta ste uradili da odete sa Grbavice?
i jesi ikad pitao ljutito starog sto nije dosao na Grbavicu i oslobodio vas?

izvrces moje rijeci. odgovor na pitanje o oslobadjanju Grbavice je bio upucen @sjecamse koji je napisao post u kome se maltene Sarajelije i ARBiH optuzuju kako nisu nista ucinili da pomognu Grbavici. jednako kako su njegova pitanja i optuzbe bile neumjesne tako je i postavljeno pitanje njemu sta je on i njegova porodica uradila da ode sa Grbavice. opet mu predlazem da isprinta svoj post i sada na godisnjicu Armije RBiH to procita naglas na Kovacima.

Izraz "ti i tvoji" sam upotrijebio misleci na "ti i tvoja jedinica" jer sam mislio da si starji, da si bio u Sa i da si bio u Armijij RBiH. obzirom da si u vrijeme rata imao 13 godina, ok je. sada mi je i jasnije zasto vama prelazak preko Miljacke nije problem i zasto predlazete da se jurisa na polozaj VRS od Vodoprivrede do Bosko Buha.

sto se tice snajperisanja po Grbavici izvini sto je to sve sto smo mogli uraditi i izvini sto smo vatrom djelovali u dubinu neprijatelja. trebalo je vjerovatno da pustamo da se kretanje normalno odvija..takodje izvini sto ne znam sve okolnosti pod kojima je snajperista pucao na tebe, gdje si se nalazio, kako si izgledao i zasto si usao u zonu snajperske vatre. izvini sto nismo postali dio Jugoslavije, izvini sto izvrces moje rijeci i izvini sto ne dopustam pljuvanje po hiljadama mrtvih boraca Armije RBiH, izvini sto ne mislim da je dijete od 11 ili 13 godina neko ko moze davati savjete kako nesto napasti i izvini sto djeciju mastu zovem djecijom mastom. nadam se da se neces uvrijediti sto zloupotrebu cinjeicom da je neko u ratu bio na Grbavici zovem zloupotrebom i ne dopustam da se pojam "civil sa Grbavice" koristi kao stit za izlijevanje licnih frustracija djece.

inace, ni od jedne Batkove zrtve nisam cuo optuzbe na racun Sarajeva i Sarajlija kako nisu ucinili nista da pomognu Grbavici i sumnjam da cu. kao sto nisam cuo ni od jednog Srebrenicanina.
svjezi_ustipak

#616 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by svjezi_ustipak »

Dasi wrote:I jos nesto. Za razliku od tebe, ja sam bio i na jednoj i na drugoj strani. Tako da znam sta se moglo a sta nije i ipak ne pametujem kao ti.
Zamolio bi te da pusimo ljude da pisu svoje price sa Grbavice, jer ipak, ovo je "njihova" tema.

ovo si dopisao. nije bilo u prethodnoj poruci pa cisto da ti odgovorim: za razliku od tebe ja znam sta znaci rat i pravi mrtvi i ranjeni. to su ljudi a ne likovi koje si ti iz daljine na tv gledao.

i ti sa 13 godina tesko da si mogao ista znati. i na ovoj i na onoj strani si bio samo dijete.
GTR R34

#617 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by GTR R34 »

Samo jedno pitanje: Hocete li prestati s glupom raspravom? tema je super,al sve vise ljudi je zaobilazi zbog glupih rasprava.

Ozone de napisi kakvu novu pricu ovi su mi vise dosadili s glupim raspravama.
dr.Gog mozes li nesto vise napisati o onim Tunelim ispod zemlje na kovacicima ( negdje sam procitao da si ih spomenuo da su bili tu ispod zemlje)
svjezi_ustipak

#618 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by svjezi_ustipak »

1402 wrote:Samo jedno pitanje: Hocete li prestati s glupom raspravom? tema je super,al sve vise ljudi je zaobilazi zbog glupih rasprava.

Ozone de napisi kakvu novu pricu ovi su mi vise dosadili s glupim raspravama.
dr.Gog mozes li nesto vise napisati o onim Tunelim ispod zemlje na kovacicima ( negdje sam procitao da si ih spomenuo da su bili tu ispod zemlje)

naravno da hocu. ne zelim doprinijeti unistavanju teme koju rado pratim. topic starteru se izvinjavam na OT.
Dasi

#619 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Dasi »

svjezi_ustipak wrote:
Dasi wrote:I jos nesto. Za razliku od tebe, ja sam bio i na jednoj i na drugoj strani. Tako da znam sta se moglo a sta nije i ipak ne pametujem kao ti.

ovo si dopisao. nije bilo u prethodnoj poruci pa cisto da ti odgovorim: za razliku od tebe ja znam sta znaci rat i pravi mrtvi i ranjeni a ne likovi sa tv koje si gledao.

i ti sa 13 godina tesko da si mogao ista znati. i na ovoj i na onoj strani si bio samo dijete.
Kazes gledao na TV-u? Sram te bilo!
Ja bi se tad mijenjao sa tobom da sam ikako mogao. Malo da osjetis kako je to kad ne smijes zakljucati stan. Kad ti svako malo upadne bradati kreten pa tebe i staru malo "prevaspita" pendrekom. Da malo slusas vapaje u pomoc komsinice od 60 godina dok je siluju i dok se spremaju da joj muza zakolju. A kad to sve dozivis da izadjes iza zgrade da odlomis koju granu da bi se ugrijao a onda te tvoji docekaju snajperom. Ti si se morao cuvati samo sa jedne strane, dok smo se mi na Grbavici morali cuvati i cetnika i vas heroja sa snajperom.
A to za 13 godina i "samo dijete" pitaj O'zone vec je pisao o tome.
svjezi_ustipak

#620 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by svjezi_ustipak »

Dasi wrote:
svjezi_ustipak wrote:

ovo si dopisao. nije bilo u prethodnoj poruci pa cisto da ti odgovorim: za razliku od tebe ja znam sta znaci rat i pravi mrtvi i ranjeni a ne likovi sa tv koje si gledao.

Kazes gledao na TV-u? Sram te bilo!
Ja bi se tad mjenjao sa tobom da sam ikako mogao. Malo da osjetis kako je to kad ne smijes zakljucati stan. Kad ti svako malo upadne bradati kreten pa tebe i staru malo "prevaspita" pendrekom. Da malo slusas vapaje u pomoc komsinice od 60 godina dok je siluju i dok se spremaju da joj muza zakolju. A kad to sve dozivis da izadjes iza zgrade da odlomis koju granu da bi se ugrijao a onda te tvoji docekaju snajperom. Ti si se morao cuvati samo sa jedne strane, dok smo se mi na Grbavici morali cuvati i cetnika i vas heroja sa snajperom.
A to za 13 godina i "samo dijete" pitaj O'zone vec je pisao o tome.
i kriva je Armija RBiH sto je to dopustila? sta je radila: sjedila i sadisticki uzivala u patnji svojih sugradjana ne pokusavajuci ikako pomoci?!

jesi ti uopce procitao post koji je @sjecamse napisao? u kome nam sa visine porucuje da mislimo da cemo se vratiti na Grbavicu "upaljenom grunding televizoru i skrinji punoj mesa"!!!
candyman

#621 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by candyman »

Stvarno ne kontam kako mozete zapocinjati svadju ko je kriv i koje bio hrabar, a ko nije! Ne kuzim zasto se stalno dijelite, a ne vidite da je sve manje pravih sarajlija u ovom gradu, a vi koji ste prezivili svakakve budalastine tokom rata sad se pocinjete dijeliti na one u okupiranom Sarajevu i one na Grbavici. Vjerujte mi da citam ovo danima i stvarno me zanima sta se deshavalo ovdje tokom rata, jer neam blage veze, a korsnici o'zone i sjecamse su na najabolji nacin opisivali sta se desavalo tokom rata u Sarajevu. Nije u redu da pojedinci kvare temu radi nekih neslaganja. Nek svako da svoje misljenje i sve ce biti oke. Evo ja sam npr. iz Bihaca, i trenutno sam u Sa, pa me zanima sve sta se deshavalo ovdje, jer sam bio dijete kad je bio rat, ali ga isto tako prezivio u opkoljenom Bihacu(dodushe ne kao Sa).

Molim korisnike o'zone i sjecam se da nastave sa pricama :D
svjezi_ustipak

#622 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by svjezi_ustipak »

candyman wrote:Stvarno ne kontam kako mozete zapocinjati svadju ko je kriv i koje bio hrabar, a ko nije! Ne kuzim zasto se stalno dijelite, a ne vidite da je sve manje pravih sarajlija u ovom gradu, a vi koji ste prezivili svakakve budalastine tokom rata sad se pocinjete dijeliti na one u okupiranom Sarajevu i one na Grbavici. Vjerujte mi da citam ovo danima i stvarno me zanima sta se deshavalo ovdje tokom rata, jer neam blage veze, a korsnici o'zone i sjecamse su na najabolji nacin opisivali sta se desavalo tokom rata u Sarajevu. Nije u redu da pojedinci kvare temu radi nekih neslaganja. Nek svako da svoje misljenje i sve ce biti oke. Evo ja sam npr. iz Bihaca, i trenutno sam u Sa, pa me zanima sve sta se deshavalo ovdje, jer sam bio dijete kad je bio rat, ali ga isto tako prezivio u opkoljenom Bihacu(dodushe ne kao Sa).

u pravu si. necu fakat vise ulaziti u rasprave koje ne mogu uroditi nikakvom zdravom diskusijom.

sto se tice gornjih postova samo sam reagovao na nepravedne optuzbe da ARBiH nije nista ucinila i da je nama ovdje bilo svejedno sta se desava na Grbavici.

slazem se sa tobom da je O'zone fantasticno pisao jer i sam sa uzivanjem citam njegova sjecanja.
Dasi

#623 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Dasi »

svjezi_ustipak wrote:i kriva je Armija RBiH sto je to dopustila? sta je radila: sjedila i sadisticki uzivala u patnji svojih sugradjana ne pokusavajuci ikako pomoci?!

jesi ti uopce procitao post koji je @sjecamse napisao? u kome nam sa visine porucuje da mislimo da cemo se vratiti na Grbavicu "upaljenom grunding televizoru i skrinji punoj mesa"!!!
A mozes li ti da shvatis da je momak prozivio pakao i da je to mozda napisao pod naletom emocija.
Evo i ja tebi uporno odgovaram, bas zbog tih ebenih emocija, mada mi je zao zbog teme. Ali fakat mi u stomaku igra i ne mogu da presutim i izvinjavam se svima zbog toga. A to oko vracanja, ruku na srce, svi smo misli da nece rat dugo potrajati. Moja stara je prva mislila da ce se zavrsiti za koji dan i zbog te gluposti smo ostali godinu dana na Grbavici.
To za Armiju BiH opet meni pripisujes. Kopiraj post u kojem sam ja rekao "Kriva je Armija RBiH sto je to dopustila? sta je radila: sjedila i sadisticki uzivala u patnji svojih sugradjana ne pokusavajuci ikako pomoci?!" ili bar nesto slicno.
Sve si u pravu, samo si ti gledao mrtve uzivo, samo su ginule Sarajlije sa slobodne teritorije... Hajmo sad prekinuti sa ovom raspravom jer fakat shebasmo temu.
candyman wrote:Stvarno ne kontam kako mozete zapocinjati svadju ko je kriv i koje bio hrabar, a ko nije! Ne kuzim zasto se stalno dijelite, a ne vidite da je sve manje pravih sarajlija u ovom gradu, a vi koji ste prezivili svakakve budalastine tokom rata sad se pocinjete dijeliti na one u okupiranom Sarajevu i one na Grbavici. Vjerujte mi da citam ovo danima i stvarno me zanima sta se deshavalo ovdje tokom rata, jer neam blage veze, a korsnici o'zone i sjecamse su na najabolji nacin opisivali sta se desavalo tokom rata u Sarajevu. Nije u redu da pojedinci kvare temu radi nekih neslaganja. Nek svako da svoje misljenje i sve ce biti oke. Evo ja sam npr. iz Bihaca, i trenutno sam u Sa, pa me zanima sve sta se deshavalo ovdje, jer sam bio dijete kad je bio rat, ali ga isto tako prezivio u opkoljenom Bihacu(dodushe ne kao Sa).

Pa pokusavam mu i objasniti da je bez veze to sto nas dijeli na 12.000 poginulih Sarajlija i onih tamo sa Grbavice.
svjezi_ustipak

#624 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by svjezi_ustipak »

Dasi wrote:
svjezi_ustipak wrote:i kriva je Armija RBiH sto je to dopustila? sta je radila: sjedila i sadisticki uzivala u patnji svojih sugradjana ne pokusavajuci ikako pomoci?!

A mozes li ti da shvatis da je momak prozivio pakao i da je to mozda napisao pod naletom emocija.
Evo i ja tebi uporno odgovaram, bas zbog tih ebenih emocija, mada mi je zao zbog teme. Ali fakat mi u stomaku igra i ne mogu da presutim i izvinjavam se svima zbog toga. A to oko vracanja, ruku na srce, svi smo misli da nece rat dugo potrajati. Moja stara je prva mislila da ce se zavrsiti za koji dan i zbog te gluposti smo ostali godinu dana na Grbavici.
To za Armiju BiH opet meni pripisujes. Kopiraj post u kojem sam ja rekao "Kriva je Armija RBiH sto je to dopustila? sta je radila: sjedila i sadisticki uzivala u patnji svojih sugradjana ne pokusavajuci ikako pomoci?!" ili bar nesto slicno.
Sve si u pravu, samo si ti gledao mrtve uzivo, samo su ginule Sarajlije sa slobodne teritorije... Hajmo sad prekinuti sa ovom raspravom jer fakat shebasmo temu.
ja se stvarno nemam namjeru sa tobom raspravljati oko ovoga. procitaj jos jednom post @sjecamse i kako se obraca ljudima u Sa pa ce ti biti jasnije.

postujem tudje emocije, sjecanja i ono sto su ljudi prezivjeli ali ne mogu dopustiti vrijedjanje onoga sto smo uradili i zrtava koje smo imali.
Dasi

#625 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Dasi »

svjezi_ustipak wrote:ja se stvarno nemam namjeru sa tobom raspravljati oko ovoga. procitaj jos jednom post @sjecamse i kako se obraca ljudima u Sa pa ce ti biti jasnije.

postujem tudje emocije, sjecanja i ono sto su ljudi prezivjeli ali ne mogu dopustiti vrijedjanje onoga sto smo uradili i zrtava koje smo imali.
Mir, mir... :-D
Sad mi u glavi zvoni, zbog ove rasprave, jedno pitanje. Zna li neko jesu li uracunate i civilne zrtve sa Grbavice u konacni broj poginulih Sarajlija?
Post Reply