Nema šta, sve fin i pošten svijet. To se može vidjeti u ovom intervjuu:nibergsund wrote:Što se tiče ove teme,vezano za Grbavicu,o njoj mogu da pišem samo iz druge ruke,odnosno šta sam čuo,jer nisam bio aktivan na ovom dijelu ratišta.
Pominjete ratne zločine i neka imena,koja su bila na Grbavici u toku rata.Slavko Aleksić na Grbavici nije činio nikakve zločine.Brne Gavrilović takođe nije bio zločinac.To vam mogu potvrditi i ovi što su bili na Grbavici u ratu,a koji pišu iscrpno svoje doživljaje.Postojala je banda,koja je harala Grbavicom,ali njima se sudi,a neki su već i osuđeni.Nemojte izjednačavati zločince i borce.To su različiti pojmovi.
Maloprije sam pročitao post jednog od "svjedoka"događaja na Grbavici,gdje on opisuje kako je gledao "četnike"kako se bježeći usput presvlače u civilnu odjeću.U početku mi se svidjela njegova ispovjest,ali ga je sad uprsko do kraja.Pa zar ima neko ko će ti povjerovati u takve gluposti i izmišljotine?
http://www.e-novine.com/region/region-l ... ardom.html
Iz intervjua:
SRBIJAGLASCETNIKA: Kako ste gledali na dešavanja oko raspada bivše države i povampirenje ustašoizma, prezentovano vezivanjem hrvatskih i muslimanskih zastava? Znali ste šta čeka srpski narod?
VOJVODA S.A: Bivša država je počela da se raspada 1971. u hrvatskom proljeću, da bi njen raspad bio ozakonjen Kardeljevim ustavom 1974. gdje su republike i pokrajine dobile status države. Samo su naivni Srbi vjerovali u kontinuitet bivše države i zbog toga smo platili ovakvu cijenu. Secesijom Slovenije iz sastava bivše države, osokoljene i povampirene ustaše skupa sa svojim „cvijećem“, bosanskim muslimanima, sa vezanom šahovnicom i polumjesecom, isukanim kamama i handžarima jurnuli pod grlo srpskog naroda. Opet su formirane crne legije i handžar divizije. A šta ih je to ujedinilo? Samo iskonska mržnja prema svemu što se zove srpsko i jedan cilj, a taj cilj je: Hrvatska do Drine! Naravno da smo znali šta nas čeka i da nećemo platiti cijenu kao u prošlom ratu. Imali smo visok moral, spremni da umremo za srpsku stvar, uvjereni da će hrvatska država biti tolika da će je Franjo Tuđman moći da pregleda kada se popne na Sljeme iznad Zagreba, a bosanski muslimani nestati ili da se vrate u Anadoliju ili vjeri pravoslavnoj. Ali floskule kao „mi sa njima ratujemo lijevom rukom“ uz ono: kreni, stani, odustani - doveli su nas do dna. A još smo i dobro prošli...
ili ovaj tekst, pri dnu stranice:
http://sokolac.slavicnet.com/sokolac/so ... forum.html
Srbi neće da počiste vlastitu bašču od gamadi. Raznim pričama i relativiziranjem stvari samo se navlači gnjev drugih naroda prema Srbima. Šta je trebalo Srbima da rehabilitiraju Dražu Mihailovića. Umjesto da zakopavaju ratne sjekire, oni prave nove. Od ljudi koji su za optuženičke klupe, vi pravite heroje.
Intervjui kao što je prethodni i ovaj:
su dovoljni da se čovjek osudi za raspirivanje mržnje.
Lik iz Bogdašića kod Bileće, sa granice sa Crnom Gorom, predvodio ruski odred na Grbavici u Sarajevu.