Svicko wrote:Bilo kako bilo na osnovu broja stanovnika, porodica u naselju Tibra, rastuće potrebe, a na kraju krajeva ne fali na birou niti nastavnika, ne vidim razloga da vjerujem da nema ništa od škole u tom naselju.
Druze moj fini, kada ti imas cca. 3000 m2 zemljista, koje si kupio po solidnim cijenama, ti ces:
a)napraviti nesto iz cega ces izvlaciti profit:
b) napraviti nesto iz cega neces imati nikakav profit, samo mozes biti u minusu (skola)
c) dati novac, odnosno zemljiste u dobrotvorne svrhe.
Mislim da je vecina odgovora pod a)
Sta mislis, zasto stanari Tibre gledaju jedni drugima u prozore, pa mogu prebrojati rezance u supi kod komsije:
a) zato sto investitor hoce da iskoristi svaki kvadrat, pa ide sa minimalnim gradjevinskim standardima
b) zato sto se zeli razvijati bliskost i dobrosusjedski odnosi medju kupcima.
Nakon rijesavanja ovog malog kviza, svakome ce biti jasno, da ce skola biti, samo tamo gdje opstina da zemljiste, ili se investitor primora, na nacin da mu se ne da nista vise graditi, regulacionim planom, dok ne napravi skolu.
Da se onemoguci gradnja, to je na tom potezu vrlo i moguce, jer zbog blizine aerodroma, vodozastitne zone itd. komunisticke vlasti u proslom sistemu nisu nista tu gradile (inace, sve ove nove lokacije poslijeratnih gradjevinara, su uglavnom prostori gdje se u socijalizmu iz opravdanih razloga nije gradilo). Mislim da se u SFRJ ne bi izgradile Bare-Sip, da to nije bilo mocvarno zemljiste nepogodno za gradnju... slicnih primjera je more.
Oni placevi na Stupu su blizu aerodroma (mozda cca 1 km od pocetka piste), pa zbog toga na tom podrucju (Ilidza, Dobrinja) i nema zgrada vecih od 4-5 spratova.
Samo regulacioni plan kod nacelnika Memica, omogucava 13 spratova na kilometar od Aerodroma...
Na kraju ce se ova prica, imam osjecaj, zavrsiti kao u Nadrealistima, recenicom "gospodin Ejub je jutros uhapsen"

:)