Novogradnja u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
iceman2010

#601 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by iceman2010 »

Svicko wrote:Je li iko ima neke informacije po pitanju tog eventualnog parkinga, ili zelenih površina, obdaništa, škole?

Sve su to stvari koje su manje više neophodne za jedno normalno naselje. Da ne pričam da će tu sada biti ogromna količina stanovništva, osnovna škola je neophodna.
Ja sam cuo da skolu pocinju praviti negdje tamo gdje je bio onaj balon. Obdaniste nije bas neophodno. Obicno roditelji koji rade ostavljaju djecu kad podju na posao. To onda mogu bilo gdje. Recimo moji su mene i buraza sa dobrinje ostavljali na grbavici, pa isli na posao u grad.

Sent from my LT18i using Tapatalk 2
charrrmed

#602 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by charrrmed »

iceman2010 wrote:
Svicko wrote:Je li iko ima neke informacije po pitanju tog eventualnog parkinga, ili zelenih površina, obdaništa, škole?

Sve su to stvari koje su manje više neophodne za jedno normalno naselje. Da ne pričam da će tu sada biti ogromna količina stanovništva, osnovna škola je neophodna.
Ja sam cuo da skolu pocinju praviti negdje tamo gdje je bio onaj balon. Obdaniste nije bas neophodno. Obicno roditelji koji rade ostavljaju djecu kad podju na posao. To onda mogu bilo gdje. Recimo moji su mene i buraza sa dobrinje ostavljali na grbavici, pa isli na posao u grad.

Kakav balon :shock:
StupskaBitanga

#603 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by StupskaBitanga »

misli na hotel UNA koji je i danas tu samo kao objekat
charrrmed

#604 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by charrrmed »

StupskaBitanga wrote:misli na hotel UNA koji je i danas tu samo kao objekat
aa shvatio sam :D Hvala na odgovoru :)
majapjava

#605 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by majapjava »

hehe objekat UNA mora i ves masina raditi svoj posao
rozalija80

#606 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by rozalija80 »

majapjava wrote:
...postoje informacije da je prica o skoli, samo navlakusa za roditelje sa djecom koji traze stanove. U sustini, imam informaciju od stanara -mjestana u kucama na Stupu, da se mjesna zajednica spori sa Tibrom, jer tibrosi ovu lokaciju kod hotela Una, hoce za nove zgrade, a nude da grade skolu negdje u Luzanima, tamo kod Energoinvesta, jedno 2 km od Tibre...

Mjestani to ne daju, te idu sa stavom, ako ste mi napravili repliku Menhetna u dvoristu, pa ne vidim sunce, ima da mi u blizini kuce napravite i skolu...

Uglavnom, velika je frka oko te skole, ali oni uredno prodaju ublehu raji da ce skola biti na minut od zgrade...

Takodjer, jos uvijek reklamiraju da stanovi imaju toplu vodu, a ugradjuju bojlere :) marketnig je cudo :D
gidra

#607 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by gidra »

rozalija80 wrote:
majapjava wrote:
...postoje informacije da je prica o skoli, samo navlakusa za roditelje sa djecom koji traze stanove. U sustini, imam informaciju od stanara -mjestana u kucama na Stupu, da se mjesna zajednica spori sa Tibrom, jer tibrosi ovu lokaciju kod hotela Una, hoce za nove zgrade, a nude da grade skolu negdje u Luzanima, tamo kod Energoinvesta, jedno 2 km od Tibre...

Mjestani to ne daju, te idu sa stavom, ako ste mi napravili repliku Menhetna u dvoristu, pa ne vidim sunce, ima da mi u blizini kuce napravite i skolu...

Uglavnom, velika je frka oko te skole, ali oni uredno prodaju ublehu raji da ce skola biti na minut od zgrade...

Takodjer, jos uvijek reklamiraju da stanovi imaju toplu vodu, a ugradjuju bojlere :) marketnig je cudo :D
Nisu to Lužani, oni su ti baš podaleko od Energoinvesta, naselje preko rijeke Željeznice... a i ako misliš na Pejton, Pejton već ima osnovnu školu.

Postoji osnova škola u centru Ilidže(u nju idu ova djeca sa Stupa i Energoinvesta), preko puta 4 gimnazije, eh o njoj je bilo priče da će se rušiti i izmjestiti na Stup kod Tibrinih zgrada..
StupskaBitanga

#608 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by StupskaBitanga »

Stup ima OŠ KŠC (kod crkve)u koju sada masovno idu djeca muslimanske vjeroispovjesti naročito iz stambenih zgrada Bačići
Morales

#609 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Morales »

StupskaBitanga wrote:Stup ima OŠ KŠC (kod crkve)u koju sada masovno idu djeca muslimanske vjeroispovjesti naročito iz stambenih zgrada Bačići
:shock: :shock:
StupskaBitanga

#610 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by StupskaBitanga »

možda je to čudno kako sam napisao ali to se nadovezuje na onu glupost ovdje koja se prožimala da zaboga djeca islamske vjeroispovjesti ne bi trebala ići tamo gdje ih podučavaju časne sestre. Takve izjave su sulude i stvarno degutantne a evo ja svakodnevno viđam što je prelijepo vidjeti bulu u časnu sestru kako lijepo komuniciraju i druže se :thumbup: :thumbup:
majapjava

#611 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by majapjava »

StupskaBitanga wrote:možda je to čudno kako sam napisao ali to se nadovezuje na onu glupost ovdje koja se prožimala da zaboga djeca islamske vjeroispovjesti ne bi trebala ići tamo gdje ih podučavaju časne sestre. Takve izjave su sulude i stvarno degutantne a evo ja svakodnevno viđam što je prelijepo vidjeti bulu u časnu sestru kako lijepo komuniciraju i druže se :thumbup: :thumbup:
I nije tacno da u KŠC poducavaju časne sestre, koliko znam samo nekoliko predmeta i to glazbena kultura, vjerovanuk naravno ko zeli da ide i mozda mozda jos neki predmet. nisam upucena kako je u KŠC Stup ali znam kako je na Mejtasu. I tacno je da je puno djece islamske vjeroispovjesti.
iceman2010

#612 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by iceman2010 »

majapjava wrote:
StupskaBitanga wrote:možda je to čudno kako sam napisao ali to se nadovezuje na onu glupost ovdje koja se prožimala da zaboga djeca islamske vjeroispovjesti ne bi trebala ići tamo gdje ih podučavaju časne sestre. Takve izjave su sulude i stvarno degutantne a evo ja svakodnevno viđam što je prelijepo vidjeti bulu u časnu sestru kako lijepo komuniciraju i druže se :thumbup: :thumbup:
I nije tacno da u KŠC poducavaju časne sestre, koliko znam samo nekoliko predmeta i to glazbena kultura, vjerovanuk naravno ko zeli da ide i mozda mozda jos neki predmet. nisam upucena kako je u KŠC Stup ali znam kako je na Mejtasu. I tacno je da je puno djece islamske vjeroispovjesti.
Sta bi bilo da se zove Islamski Skolski Centar i da je prica da djeca katolika treba da idu tamo u redovnu skolu? Svako ima svoje misljenje. Postujem. Ja cu stanovati od Juna tamo, ali moje dijete nece ici tu u skolu.

rozalija80

#613 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by rozalija80 »

StupskaBitanga wrote:Stup ima OŠ KŠC (kod crkve)u koju sada masovno idu djeca muslimanske vjeroispovjesti naročito iz stambenih zgrada Bačići
Tacno, ali ima tu jedan tehnicko-saobracajni problem... Bacici se nalaze sa iste strane glavne prometnice Sarajevo-Ilidza, ali Tibra je sa druge strane ceste, tako da dok se ne izgrade potputnjaci, tesko je ocekivati da ce neko upisati dijete, koje ce prelaziti sest traka ceste i dvije tramvajske pruge, bez pjesackog prelaza, na putu do skole...

Takodjer, dio Stupa od Tibre prema Interexu nema Osnovnu skolu i to je vec godinama, da ne kazem decenijama problem, jer im je najbliza skola na Dobrinji ili Ilidzi, udaljena 2 + kilometara od kuce, sto je za malog djaka prvaka, stvarno previse...

Tibra je dobila i spratove i regulacioni plan, a conto te skole koja ce se graditi... a sada je situacija zategnuta, pa cemo vidjeti kako ce se rijesiti....
rozalija80

#614 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by rozalija80 »

iceman2010 wrote:
majapjava wrote:
Sta bi bilo da se zove Islamski Skolski Centar i da je prica da djeca katolika treba da idu tamo u redovnu skolu? Svako ima svoje misljenje. Postujem. Ja cu stanovati od Juna tamo, ali moje dijete nece ici tu u skolu.

Svako zna svoje, to postujem, ali vrtic i Osnovna skola KSC na Stupu, spadaju u primjer kvalitetne, uredne i profesionalne odgojne ustanove...uopste ne nastrojene vjerski, vec odgojno i obrazovno, tako da mogu reci da su vecina "obicnih" skola u KS, vise vjerske nego ta ustanova :D :D

Veliki broj bosnjacke i srpske djece i djece iz mjesovitih brakova samo potvrdjuje da su mnogi roditelji spoznali kvalitet ovih ustanova u profesionalnom, odgojnom, higijenskom, infrastrukturnom smislu...

OPet kazem, svako zna svoje i to postujem :bih:
Haris.ba

#615 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

A od škole kod Tibre nema ništa dok se ne odluči rušiti Prva osnovna škola u centuru. Jer tek tada ima opravdanja za tu školu. A najvjerovatnije nema ništa od toga. Volio bih da sam u krivu. Jer sada u plan ulazi i nova škola u Lužanima. A to su mnogo "ako", i to su ogromna sredsta kojih nažalost nema. Plan ustvari nije nikako loš.

A građani mjesne zajednice mogu zatezati koliko hoće. Na onoj ledini će uskoro početi da se prave komleksi zgrada.
majapjava

#616 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by majapjava »

Haris.ba wrote:A od škole kod Tibre nema ništa dok se ne odluči rušiti Prva osnovna škola u centuru. Jer tek tada ima opravdanja za tu školu. A najvjerovatnije nema ništa od toga. Volio bih da sam u krivu. Jer sada u plan ulazi i nova škola u Lužanima. A to su mnogo "ako", i to su ogromna sredsta kojih nažalost nema. Plan ustvari nije nikako loš.

A građani mjesne zajednice mogu zatezati koliko hoće. Na onoj ledini će uskoro početi da se prave komleksi zgrada.

slazem se sa tobom od skole kod Tibre nema nista napravili su parkic dva sa dva a ne skolu da naprave
StupskaBitanga

#617 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by StupskaBitanga »

Srušiti osnovnu školu na Ilidži je ZLOČIN
S druge strane proširite KŠC napravite passarelu i problem je jeftin i učinkovit
Svakako će se još na Stupu praviti zgrada eno ih kod izvora još 100 stanova se pravi
Svicko

#618 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Svicko »

Nešto se bojim da većina ovdje ne priča na osnovu provjerenih informacija nego se samo bacaju neke špekulacije.

Bilo kako bilo na osnovu broja stanovnika, porodica u naselju Tibra, rastuće potrebe, a na kraju krajeva ne fali na birou niti nastavnika, ne vidim razloga da vjerujem da nema ništa od škole u tom naselju.

Znači nemam informaciju niti da će biti niti da neće, ali iskreno se nadam i ako ja lično mognem šta uraditi po tom pitanju da se škola desi, i uradit ću.

Prije ili poslije stanovnici će se odlučnije organizovati i tražiti ono što je logično jer silom prilika drugog izbora neće biti.
rozalija80

#619 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by rozalija80 »

Svicko wrote:Bilo kako bilo na osnovu broja stanovnika, porodica u naselju Tibra, rastuće potrebe, a na kraju krajeva ne fali na birou niti nastavnika, ne vidim razloga da vjerujem da nema ništa od škole u tom naselju.
Druze moj fini, kada ti imas cca. 3000 m2 zemljista, koje si kupio po solidnim cijenama, ti ces:

a)napraviti nesto iz cega ces izvlaciti profit:

b) napraviti nesto iz cega neces imati nikakav profit, samo mozes biti u minusu (skola)

c) dati novac, odnosno zemljiste u dobrotvorne svrhe.

Mislim da je vecina odgovora pod a)

Sta mislis, zasto stanari Tibre gledaju jedni drugima u prozore, pa mogu prebrojati rezance u supi kod komsije:

a) zato sto investitor hoce da iskoristi svaki kvadrat, pa ide sa minimalnim gradjevinskim standardima

b) zato sto se zeli razvijati bliskost i dobrosusjedski odnosi medju kupcima.

Nakon rijesavanja ovog malog kviza, svakome ce biti jasno, da ce skola biti, samo tamo gdje opstina da zemljiste, ili se investitor primora, na nacin da mu se ne da nista vise graditi, regulacionim planom, dok ne napravi skolu.

Da se onemoguci gradnja, to je na tom potezu vrlo i moguce, jer zbog blizine aerodroma, vodozastitne zone itd. komunisticke vlasti u proslom sistemu nisu nista tu gradile (inace, sve ove nove lokacije poslijeratnih gradjevinara, su uglavnom prostori gdje se u socijalizmu iz opravdanih razloga nije gradilo). Mislim da se u SFRJ ne bi izgradile Bare-Sip, da to nije bilo mocvarno zemljiste nepogodno za gradnju... slicnih primjera je more.

Oni placevi na Stupu su blizu aerodroma (mozda cca 1 km od pocetka piste), pa zbog toga na tom podrucju (Ilidza, Dobrinja) i nema zgrada vecih od 4-5 spratova.

Samo regulacioni plan kod nacelnika Memica, omogucava 13 spratova na kilometar od Aerodroma...

Na kraju ce se ova prica, imam osjecaj, zavrsiti kao u Nadrealistima, recenicom "gospodin Ejub je jutros uhapsen" :):)
iceman2010

#620 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by iceman2010 »

Investitor ne moze sam odluciti da pravi skolu. Ima tu sta da kaze i nadlezno ministarstvo kao i opstinski organi. A gradnja skole moze da bude i dobar poslovni potez. Skola podize vrijednost stanova i prodaju za koju cujem da i ne ide bas najbolje u posljednje vrijeme. Mahalska kaze da je cak i gradnja D faze upitna zbog losije prodaje. Skola moze privuci nove kupce, a nije vala ni neka investicija osim sto zauzima odredjeno gradjevinsko zemljiste.

rozalija80

#621 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by rozalija80 »

Icemane,

Zasto imam osjecaj da ti zivis negdje vani, pa nemas bas osjecaj za bosansku poslovnu logiku :) ili si se odvikao od ovih nasih situacija i problema....

Ako mislis da ne ide prodaja, probaj vidjeti ima li stanova u C bloku, iznenadit ces se koliki je procenat vec prodatih :D
iceman2010

#622 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by iceman2010 »

rozalija80 wrote:Icemane,

Zasto imam osjecaj da ti zivis negdje vani, pa nemas bas osjecaj za bosansku poslovnu logiku :) ili si se odvikao od ovih nasih situacija i problema....

Ako mislis da ne ide prodaja, probaj vidjeti ima li stanova u C bloku, iznenadit ces se koliki je procenat vec prodatih :D
Ma ja ti nisam mrdnuo iz Sarajeva duze od 7 dana jos od 1978. Tada sam se naime iznenada pojavio u opcini Centar, tako reci ukazao :-) Ja uzeo stan u C bloku. Cekam da zavrse pa da uselim. Kada sam uzimao bilo jos koliko hoces u B bloku, ali nisam zelio da mi komsija i ja njemu gledamo u prozore. Dakle, prodaju se stanovi koji imaju poziciju koja lici na nesto. Ovi drugi slabije.

Svicko

#623 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Svicko »

rozalija80 wrote:
Svicko wrote:Bilo kako bilo na osnovu broja stanovnika, porodica u naselju Tibra, rastuće potrebe, a na kraju krajeva ne fali na birou niti nastavnika, ne vidim razloga da vjerujem da nema ništa od škole u tom naselju.
Druze moj fini, kada ti imas cca. 3000 m2 zemljista, koje si kupio po solidnim cijenama, ti ces:

a)napraviti nesto iz cega ces izvlaciti profit:

b) napraviti nesto iz cega neces imati nikakav profit, samo mozes biti u minusu (skola)

c) dati novac, odnosno zemljiste u dobrotvorne svrhe.

Mislim da je vecina odgovora pod a)

Sta mislis, zasto stanari Tibre gledaju jedni drugima u prozore, pa mogu prebrojati rezance u supi kod komsije:

a) zato sto investitor hoce da iskoristi svaki kvadrat, pa ide sa minimalnim gradjevinskim standardima

b) zato sto se zeli razvijati bliskost i dobrosusjedski odnosi medju kupcima.

Nakon rijesavanja ovog malog kviza, svakome ce biti jasno, da ce skola biti, samo tamo gdje opstina da zemljiste, ili se investitor primora, na nacin da mu se ne da nista vise graditi, regulacionim planom, dok ne napravi skolu.

Da se onemoguci gradnja, to je na tom potezu vrlo i moguce, jer zbog blizine aerodroma, vodozastitne zone itd. komunisticke vlasti u proslom sistemu nisu nista tu gradile (inace, sve ove nove lokacije poslijeratnih gradjevinara, su uglavnom prostori gdje se u socijalizmu iz opravdanih razloga nije gradilo). Mislim da se u SFRJ ne bi izgradile Bare-Sip, da to nije bilo mocvarno zemljiste nepogodno za gradnju... slicnih primjera je more.

Oni placevi na Stupu su blizu aerodroma (mozda cca 1 km od pocetka piste), pa zbog toga na tom podrucju (Ilidza, Dobrinja) i nema zgrada vecih od 4-5 spratova.

Samo regulacioni plan kod nacelnika Memica, omogucava 13 spratova na kilometar od Aerodroma...

Na kraju ce se ova prica, imam osjecaj, zavrsiti kao u Nadrealistima, recenicom "gospodin Ejub je jutros uhapsen" :):)
Čekaj malo, napisao si ono što je opće poznato. Ne znam koja je poenta tolikog pametovanja?

Naravno da se niko ne nada da će se nešto desiti na dobru volju investitora, opštine, bilo koga.
Dabome da se sve radi iz koristi i uz računicu. Samo ta računica, kakva god ona bila, mora uključivati i školu gledajući sa strane stanovništva dole.
Mislim da je svako ko tu živi spreman ići do kraja da se kupi/kroz zakon progura/natjera, bilo šta, da se izgradi škola.
I na tome će se i raditi.

Druga stvar, niko ovdje pojma nema o detaljnim planovima opštine ili Tibre, što se toga tiče?
Bilo bi dobro da se neko javi sa tačnom informacijom kakav je sada status, pa da onda razmatramo šta bi svako iz svog ugla mogao uraditi da se škola "desi".

A vezano za ovo
Svako ko je kupovao stan u Tibri je znao šta dobija za pare koje daje.
Baciš na papir koliko para imaš, vidiš šta gubiš (pogled), šta dobijaš (eventualno sobu više) i napraviš odluku.
E sad, ovdje su izuzetak oni stanari koji nisu znali da će se graditi zgrada ispred/iza njih itd. Ali to opet povezujem sa njihovom nepažnjom, jer planovi izgradnje PRETPOSTAVLJAM nisu bili tajna...
Last edited by Svicko on 20/05/2013 00:32, edited 1 time in total.
Svicko

#624 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Svicko »

iceman2010 wrote:Investitor ne moze sam odluciti da pravi skolu. Ima tu sta da kaze i nadlezno ministarstvo kao i opstinski organi. A gradnja skole moze da bude i dobar poslovni potez. Skola podize vrijednost stanova i prodaju za koju cujem da i ne ide bas najbolje u posljednje vrijeme. Mahalska kaze da je cak i gradnja D faze upitna zbog losije prodaje. Skola moze privuci nove kupce, a nije vala ni neka investicija osim sto zauzima odredjeno gradjevinsko zemljiste.

To što kažeš za poslovni potez, slažem se, dobija na vrijednosti svaki stan, zgrada dole, ukoliko se nađu neki dodatni infrastrukturni objekti.

S druge strane, prodaja stanova ide ipak veoma dobro iz onoga što sam ja uspio vidjeti, tako da je tu "kolega" koji te demantovao upravu.
iceman2010

#625 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by iceman2010 »

Svicko wrote:
iceman2010 wrote:Investitor ne moze sam odluciti da pravi skolu. Ima tu sta da kaze i nadlezno ministarstvo kao i opstinski organi. A gradnja skole moze da bude i dobar poslovni potez. Skola podize vrijednost stanova i prodaju za koju cujem da i ne ide bas najbolje u posljednje vrijeme. Mahalska kaze da je cak i gradnja D faze upitna zbog losije prodaje. Skola moze privuci nove kupce, a nije vala ni neka investicija osim sto zauzima odredjeno gradjevinsko zemljiste.

To što kažeš za poslovni potez, slažem se, dobija na vrijednosti svaki stan, zgrada dole, ukoliko se nađu neki dodatni infrastrukturni objekti.

S druge strane, prodaja stanova ide ipak veoma dobro iz onoga što sam ja uspio vidjeti, tako da je tu "kolega" koji te demantovao upravu.
Moguce da grijesim. Zato sam i napisao da je "mahalska". Zakljucak sam, pored ove price koju sam cuo, izvukao iz cinjenice da su mi, kada sam uzimao stan, pokazivali stan u B1-a i B2-a (spremni za useljenje) i to na nizim spratovima, dok je u zgradi u izgradnji C-faza, sve bilo popunjeno do 6 sprata (stan koji je meni odgovarao), ali sa strane gdje je otvoren pogled (prema energopetrolovoj benzinskoj pumpi). Stanovi u B fazi su slicni onom koji sam uzeo u C fazi. U B2-a sam u tom trenutku mogao birati sprat.
Post Reply