E revolver amidža,revolver amidza wrote:jeste da nisam ja upitan,ali ako šta znači; po mom mišljenju hvo je imao nešto jače položaje sa sjeverne strane; posebno potez krčevine-jardol, donekle je i drugačija konfiguracija terena; krušcica-bobaši-sofa su faktički predgrađa viteza urbana zona sa ravnim terenom ali gusto zbijenim kućama,de cafto to su ulične borbe,ovaj potez koji sam poemenuo je brdoviti i ruralni sa klasičnim rasporedom rov-tranšej-zemunica, gdje se ima više prostora za fortifikaciju položajamirage77 wrote:cindrlimindrli,
Ti si vidim bio na ovom vitežanskom ratištu. I to sa ove južne strane od Krušćice itd. Gdje je HVO imao jače položaje sa sjevera ili juga?
A kako su bili raspoređeni? Jesu li na ovom Jardolu bili ovi iz Travnika bojovnici što su se povukli? Znači npr. je li 1-2 bojne sa sjeverne strane a možda jedna sa južne? I isto tako kod naše 325. bbr je li jedan bataljon oko Krušćice, a 1-2 Preočica-Počulica? I kada je npr. trebalo prići iz Travnika ili Zenice recimo do Krušćice. Kakve su bile komunikacije. Tu je trebalo vremena dok se dođe do tamo, pa se gubilo na iznenađenju tako da se čini mi se više napadao ovaj sjeverni pravac?[/quote]
mislim da su na jardolu bili lokalci iz viteza odn njihove brigade,travničani su imali status kod njih "čep" jedinice. znači slati svuda pomalo i kada se šta zaklima, valjda neka vrst kazne za izbubljeni travnik šta li,za 325 si u pryvu 1.bataljon je kruščički bio , a hodancija od travnika do krušcice je bila epska još sa opremom,..mislim da bi nešto slično po tom šablonu mogli raditi u recimo legiji stranaca kada novače vojnike,blago rečeno - tako blizu a tako daleko[/quote]
I još jedno pitanje. Je li Stari Vitez i u jednom periodu bio blizu pada i koliko smo mi tamo imali snaga da se brane? Bataljon ili manje od toga?