Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post Reply
mirage77

#601 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by mirage77 »

revolver amidza wrote:
mirage77 wrote:cindrlimindrli,

Ti si vidim bio na ovom vitežanskom ratištu. I to sa ove južne strane od Krušćice itd. Gdje je HVO imao jače položaje sa sjevera ili juga?
jeste da nisam ja upitan,ali ako šta znači; po mom mišljenju hvo je imao nešto jače položaje sa sjeverne strane; posebno potez krčevine-jardol, donekle je i drugačija konfiguracija terena; krušcica-bobaši-sofa su faktički predgrađa viteza urbana zona sa ravnim terenom ali gusto zbijenim kućama,de cafto to su ulične borbe,ovaj potez koji sam poemenuo je brdoviti i ruralni sa klasičnim rasporedom rov-tranšej-zemunica, gdje se ima više prostora za fortifikaciju položaja
E revolver amidža,

A kako su bili raspoređeni? Jesu li na ovom Jardolu bili ovi iz Travnika bojovnici što su se povukli? Znači npr. je li 1-2 bojne sa sjeverne strane a možda jedna sa južne? I isto tako kod naše 325. bbr je li jedan bataljon oko Krušćice, a 1-2 Preočica-Počulica? I kada je npr. trebalo prići iz Travnika ili Zenice recimo do Krušćice. Kakve su bile komunikacije. Tu je trebalo vremena dok se dođe do tamo, pa se gubilo na iznenađenju tako da se čini mi se više napadao ovaj sjeverni pravac?[/quote]

mislim da su na jardolu bili lokalci iz viteza odn njihove brigade,travničani su imali status kod njih "čep" jedinice. znači slati svuda pomalo i kada se šta zaklima, valjda neka vrst kazne za izbubljeni travnik šta li,za 325 si u pryvu 1.bataljon je kruščički bio , a hodancija od travnika do krušcice je bila epska još sa opremom,..mislim da bi nešto slično po tom šablonu mogli raditi u recimo legiji stranaca kada novače vojnike,blago rečeno - tako blizu a tako daleko[/quote]
I još jedno pitanje. Je li Stari Vitez i u jednom periodu bio blizu pada i koliko smo mi tamo imali snaga da se brane? Bataljon ili manje od toga?
revolver amidza

#602 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by revolver amidza »

mirage77 wrote:
revolver amidza wrote:
mirage77 wrote:cindrlimindrli,

Ti si vidim bio na ovom vitežanskom ratištu. I to sa ove južne strane od Krušćice itd. Gdje je HVO imao jače položaje sa sjevera ili juga?
jeste da nisam ja upitan,ali ako šta znači; po mom mišljenju hvo je imao nešto jače položaje sa sjeverne strane; posebno potez krčevine-jardol, donekle je i drugačija konfiguracija terena; krušcica-bobaši-sofa su faktički predgrađa viteza urbana zona sa ravnim terenom ali gusto zbijenim kućama,de cafto to su ulične borbe,ovaj potez koji sam poemenuo je brdoviti i ruralni sa klasičnim rasporedom rov-tranšej-zemunica, gdje se ima više prostora za fortifikaciju položaja
E revolver amidža,

A kako su bili raspoređeni? Jesu li na ovom Jardolu bili ovi iz Travnika bojovnici što su se povukli? Znači npr. je li 1-2 bojne sa sjeverne strane a možda jedna sa južne? I isto tako kod naše 325. bbr je li jedan bataljon oko Krušćice, a 1-2 Preočica-Počulica? I kada je npr. trebalo prići iz Travnika ili Zenice recimo do Krušćice. Kakve su bile komunikacije. Tu je trebalo vremena dok se dođe do tamo, pa se gubilo na iznenađenju tako da se čini mi se više napadao ovaj sjeverni pravac?
mislim da su na jardolu bili lokalci iz viteza odn njihove brigade,travničani su imali status kod njih "čep" jedinice. znači slati svuda pomalo i kada se šta zaklima, valjda neka vrst kazne za izbubljeni travnik šta li,za 325 si u pryvu 1.bataljon je kruščički bio , a hodancija od travnika do krušcice je bila epska još sa opremom,..mislim da bi nešto slično po tom šablonu mogli raditi u recimo legiji stranaca kada novače vojnike,blago rečeno - tako blizu a tako daleko[/quote]
I još jedno pitanje. Je li Stari Vitez i u jednom periodu bio blizu pada i koliko smo mi tamo imali snaga da se brane? Bataljon ili manje od toga?[/quote]

e za stari vitez bi trebao odgovoriti neko ko je bio tamo,valjda ima raje iz mahale koja će se javiti i reći,ja mogu reći šta sam kao neko koje bio izvan i što sam čuo od onih koji su bili; po njima su bila 2 kritična momenta; onda kada su u aprilu 93 denonirali cisternu s eksplozivom na samom ulazu u mahalu i u septembru 93 kada je hvo zauzeo naselja grbavica i divjak,.mahala jeste bila u izuzetni teškoj situaciji,bataljon? ni blizu možda 2 čete (vojno sposobnih) u vrh glave,ali se tamo branio bukvalno svako,.mislim da se oni nisu ni usuđivali da krenu u totalni napad na mahalu,.više razloga; mi bismo ih svaki put stisnuli kada bi šta počeli u tom smjeru, imali bi ranjenih i poginulih više nego što su si smjeli priuštiti ruzik prevelik jer bi im pukle linije koje su jedva držali,.kakvi i jesu počinili bi masakr unprofor je tu,vijest bi prihujala,a onda armiju bih ama baš ništa više ne bi zadržalo da i ona krene u totalni napad na vitez pa kom obojci,kom opanci,znali su iz komade hvo-a za to i mislim da iz kalkulacije stanja nisu to uradili
bach

#603 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by bach »

The biggest piece
Mahalo, Vitez

In April of '93 the Croats and the Muslims were officially on the outs. There had been some tension between their forces before that, but their leaders had been able to keep a lid on it. In late April some of the more extreme Croats in the Vitez area got a tank truck and filled the tank with 200 kg of Vitizit, a very powerful explosive made locally for the Jugoslav military. They grabbed an unlucky Muslim and handcuffed him to the steering wheel, then told him to drive to Mahalo...my guess is that the intended target was the Bosnian police headquarters building, but the truck was in front of the house behind the man with the cigar when it went off. The devastation was amazing. Five people were killed, including my friend Huso, his wife, and a young policeman I'd had lunch with a few days earlier. This gear is the largest remaining piece of the truck which blew up.
Image

Našao sam sajt jednog britanskog reportera koji je boravio u SB tokom 93. Slike su fenonenlane i ima ih jako puno, te na nepristrasan način govore istinu o onome što se dešavalo u SB u to vrijeme.

Image

Mahalo, Vitez, Bosnia
Vitez was a pocket within a pocket. The Muslims were surrounded by Croats, and the Croats were in turn surrounded by the Bosnia Army. This man was a fighter in the Mahalo neighborhood. I ran into him in a back yard and he stopped to talk. War has made him look crazy. You can't get this look any other way, and it can be very difficult to get rid of. (In jan. '07 I was contacted by a Bosnian soldier from Vitez who said this guy survived the war and is doing fine)

In the cafe at Mahalo
Vitez, Central Bosnia

Local fighters gathered in the cafe in an unfinished building in Stari Vitez, a Muslim-controlled pocket surrounded by Croatian forces. The Croats were in turn surrounded by the Bosnian Army.

Image

Stari Vitez

Image

Hit by a sea mine
Gornji Vakuf, central Bosnia

At the British briefing for the press in Vitez an officer joked that his men had seen an HVO truck with a huge sea mine on it. What would a sea mine be doing in Bosnia? A few days later this Muslim neighborhood near Gornji Vakuf was devastated by a huge explosion....walking around shooting pictures I met a man who could tell the tale. After supper one evening he heard a bump against the wall of his house. He went outside and was stunned to see a huge sea mine against the wall. The man was a veteran of the Jugoslav Navy, odd for a Bosnian, and he had experience with mines. He said he recited the Naval stock number of the mine to himself as he contemplated his next move. He went up and got his family and told them to quickly get away, which they did. Then he warned his neighbors. When the mine went off about ten minutes later, his house was "shredded." The whole neighborhood was wrecked, but there were no casualties. The water system quit working and these women had just been to a spring for water. They had to run through an area covered by snipers, but were safe here where I shot their picture.

Image

200 kilos of Vitezite
Vitez, Bosnia

Vitezite is a powerful plastic explosive manufactured for the Yugoslav Army at Vitez. This neighborhood was seriously damaged when local Croats sent a tanker truck with 200 kilos of the explosive down the road and it detonated close by. Five people were killed, including two friends of mine.
Last edited by bach on 17/01/2012 18:54, edited 2 times in total.
Jingo

#604 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Jingo »

-LIBERO- wrote:ja bih se samo malo ukljucio,necu vas previse ometati..pratim temu jer je interesantna a vidim ima i ljudi koji su direktno ucestvovali u tim sukobima.

Inetresuje me jedna stvar(pitanej za raju koja je bila u svom tom desavanju)
Da l' zaista stoji da su jedinice hvo-a i hv bile kud i kamo slabiji protivnik od vrs? U nekim internim razgovorima sa ljudima koji su ucestvovali u sukobima i sa jednim i sa drugim velika vecina je to potvrdila,e sada ..mozda sve zavisi o kojem dijelu se ratista radi ili ne znam vec sta. Pa eto rekoh da pitam i ovdje posto vidim da ima ljudi koji su ucestvovali u sukobima i sa jednim i sa drugima.

Hvala na odgovoru
Da bi se to slikovito prikazalo nastala je poslovica: "Dabogda te merhamet hranio, a HVO branio" :mrgreen:
dnaxy

#605 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by dnaxy »

Religious Fantastic wrote:@bach

Ne znam da li ja jedino imam taj problem, ali vidim samo jednu sliku u tvom postu. Ako nije problem, možeš li ostaviti link sa kojeg si prenio slike i text? Hvala.
http://www.pbase.com/zidar/rat&page=3
dnaxy

#606 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by dnaxy »

de nada ;)
hercegovac_pravi

#607 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by hercegovac_pravi »

SB je vec bila gotova...samo im niko nije poslao telegram....Spasio ih je "krivousti" potisivanjem kapitualcije u vidu Washington-skog sporazuma...
quick_nick

#608 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by quick_nick »

hercegovac_pravi wrote:SB je vec bila gotova...samo im niko nije poslao telegram....Spasio ih je "krivousti" potisivanjem kapitualcije u vidu Washington-skog sporazuma...
I onda je svizac zamotao čokoladu :lol:
hercegovac_pravi

#609 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by hercegovac_pravi »

quick_nick wrote:
hercegovac_pravi wrote:SB je vec bila gotova...samo im niko nije poslao telegram....Spasio ih je "krivousti" potisivanjem kapitualcije u vidu Washington-skog sporazuma...
I onda je svizac zamotao čokoladu :lol:
Da mani "zamotao čokoladu" a tebe ostavio u dvije enkalvice ... :dance:
melac

#610 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by melac »

teufik77 wrote:taj sukob je bio nepotreban.Samo smo prvih 5-6 mjeseci mogli pobjediti Hvo,(npr.Bugojno)a Hvo iz S. Travnika,Kaknja i Varesa zavrsio je u Kiseljaku gdje je se pripremala velika ofanziva,,kako je rat odmicao mi smo bili sve slabiji
Zvrtaljku smo izgubili(bio sam u Bilalovac)gdje je se spremalo povlacenje znaci padaju Kacuni (vec su pale Here i Kute,,,a izgubili smo vise od pola opstine Fojnice)
Prijavio sam se na forum kad vidim sto neki pisu uopste nije istina to im neko pricao.
Njveca kazna je bila ici na Kiseljak i Kulu(Busovaca).
Ovo je živa istina, potvrđena sa tzv. HVO strane ( tzv. hahah ). Isto tako treba reči da je najteže bilo na liniji kada napadaju iz Cacine brigade, bome se znalo kada oni dolaze. Sve ostalo je li-la.
To da je HVO bio spreman na ofanzivu, koju bi pokrenuli iz Kiseljaka prema Fojnici i dalje prema Prozoru i ili Busovaći, je istina, MTS-a je konačno bilo kao u priči, moral na velikom nivou radi uzimanja dijela općine Fojnica. Sad da li bi to bilo dovoljno i koliko teško je reči.
melac

#611 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by melac »

quick_nick wrote:
svjezi_ustipak wrote:
quick_nick wrote:
Molim te ne padaj na gluposti , kakav transportni avion? A ma bas nikad nismo srusili nijedan transportni avion , pa pogledaj malo u registrima oborenih aviona , pa valjda bi italijani dosli da obiljeze nekako pad aviona. Cime da ga oborimo prackom? :lol: Stvarno sam te smatrao za relevantnog sugovornika al skenja ga i ti sad :cry:

Jeste prvo smo usli "leopardima" u Prozor pa smo "lunama" udarili po G.Vakufu i onda smo iznad Busovace skinuli Transportni Avion i onda je svizac zamotao čokoladu :zzzz: :zjev:
i jos o avionu ciji se ostaci nalaze 21 milju zapadno od Sa:

http://news.google.com/newspapers?nid=1 ... 530,731774

ima i cijela knjiga o tome:

a mozda ipak da upitas HVO bojovnike iz komsiluka o tome sta su presutili i kako HVO nije srusio let sa humanitarnom posiljkom? da ne lutas previse, znaju oni dobro a i tebi ce reci :)
Opet ti pisem HVO NIJE IMAO S CIM DA OBORI TAJ AVION kako se nisi zapitao sto se nikad ne obiljezava obljetnica pada? Pa nije avion igla , moguce da se stumbao ali nikad nije dokazano da je avion srusen. Koja inspekcija je provela kontrolu? Eto ti posla za air crash investigation ;)
Znači, svojim očima sam vidio kada je ovaj avion pogođen u desno krilo i kako se srušio.
No, tko je pogodio ovaj avion ja nikada nisam saznao. A koliko se sjećam da su i tada bili oprečni stavovi oko toga tko ga je oborio. Tako da nemoj njemu vjerovati da ga je HVO oborio, a ni onima koji kažu da ABiH, ne zna se. Neki su čak tvrdili i da ga ja oborila VRS. Hajd ga znaj.
melac

#612 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by melac »

svjezi_ustipak wrote:avion je oboren 21 milju (34 km) od Sarajeva. ostataka je bilo izmedju Fojnice i Kiseljaka. nisam spomenuo Busovacu.

to sto nisi nesto vidio ne znaci da se nije desilo. po tvojoj logici se Dretelj nije desio jer ti nisi bio tamo. niti su se desili Ahmici jer ti nisi bio tamo i nisi vidio. ako si i ratovao, sumnjam da si bio toliko vazan da ti se govori o aktivnostima SIS-a ili svom naoruzanju koje HV i HVO imaju u BiH.

prosjecan vojnik u BiH tesko da zna razliku izmedju puskomitraljeza i automatske puske, vojnickog i lovackog snajperskog nisana, mine i granate. i prosjecni vojnik u BiH uvijek misli da o svemu moze dati misljenje iako nema dovoljno znanja i obrazovanja, ti si zivi dokaz.

cijenim da ti je drago tvoje mjesto i da posmatras rat samo iz te lokalne perspektive. zato ostani na davanju samo misljenja o onome sto je oko tebe lokalno i u neposrednoj blizini. nemoj ici sire jer se diskreditujes neznanjem.
Onako čisto radi istine. Avion je oboren nekim projektilom 100%, svojim očima vidio cijeli nesretni slučaj, druga svtar je u tome da je pao i nije eksplodirao, treča stvar je u tome da je pao na teritoriju općine Fojnica na planini Zec, a to je vrlo blizu tromeđe općina Fojnica, Prozor i Gornji VAkuf/ Uskoplje.
melac

#613 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by melac »

L.e.g wrote:
xDenisx wrote:Ako neko jos uvijek vjeruje u bajke o "jadnim Hrvatima Srednje Bosne", neka ide na njihove forume i cita sta tamo srednjobosanski Hrvati kazu o Ahmicima i ostalim zlocinima nad Bosnjacima. Tacno cete vidjeti s kim smo imali posla. Zvijeri.

Hvala Bogu pa nam je ovaj kraj oslobodjen od ustaskog sljama.
Evo ja sam Hrvat iz srednje Bosne ( Fojnica).
Najboji drug mi je ubijen u zasjedi armije BiH i prvi je poginuli u Fojnici ( osim momaka koji si izginulu u Jajcu u borbama protiv Srba)
Spaljeno mi je sve, protjeran itd....

Nikad nisam ovako kao ti generalizirao stvari i rekao svi su "muslimani zvijeri", i "hvala Bogu pa pa je moj kraj oslobodjen od balija".
Hvala Bogu pa se koristim svojom glavom i znam da svi ljudi nisu isti, sljama ima na sve strane i taj sljam je isplivao na povrsinu u ratu.

Haj sad pozzz, ode kod Dine u Hadzice na kavu :bih:
Je li tvoj drug, nažalost pokojni, Šušnjara ili Beblek?
melac

#614 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by melac »

karamazov wrote:Vezano za temu mogu reci da je veliki broj ranjenih vojnika i civila iz Fojnice, Kreseva, Kiseljaka lijecen kod nas u bolnici u Blazuju, neki su zavrsili i na VMA...
Kako ja ne znam za to. Ustvari ne znam da je itko s tog područja liječen u Blažuju za vrijeme sukoba ABiH vs HVO. Fakat ovo prvi put čujem, no ne želim sa sigurnošću da tvrdim da nije to i istina.
Ono što ja znam da su liječeni i ratnoj bolnici u Kiseljaku, a teži slučajevi su helikopiterima, prebacivani u Split na liječenje.
melac

#615 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by melac »

mirage77 wrote:Ja mislim da je ARBiH generalno dobro odradila posao u srednjoj Bosni s obzirom na okolnosti. Ako se vratimo u onaj period poslije pada Jajca stomak pocne da mi se okrece u kako losoj situaciji ukupno smo bili. ARBiH oslobodja sve sto je bilo nuzno da se odradi: Zenica, Travnik, Bugojno, Fojnica, Vareš, Kakanj. I na prostoru opcina Novi Travnik, Vitez i Busovaca iako nismo kontrolisali opcinska sredista kontrolisali smo znacajne dijelove opcina 50% u najgorem slucaju.HVO je rasijecen u dvije enklave:dolina Lasve i Kiseljak-Kreševo. Treba li napominjati po meni fantastican otpor u Gornjem Vakufu gdje se branila nasa jedna brigada 317. skoro cijelo vrijeme i sa pomoci 305. jajačke u jednoj fazi i kasnije kada se sredilo Bugojno pomoci snaga iz Bugojna. Na Gornji Vakuf su napadale citave brigade HV npr. 5. gardijska brigada iz Vinkovaca i sigurno dijelovi ostalih gradijskih brigada HV kao i neke manje jedinice sa posebne operacije. Da ne govorim da je napadalo i sve sto se moglo skupiti od Capljine do Livna. Postavlja se pitanje sta bi smo dobili da smo isli na radikalno rjesenje-unistenje HVO u dolini Lašve i enklavi Kiseljak-Kreševo:
1. oslobodili bi slijedece snage: 308. novotravnicku, 325. vitezansku, 333. busovacku brigadu kao i snage manjeg ranga iz Travnika, Zenice itd.
2.ovima i snagama iz Sarajeva bi mogli da pojacamo pritisak na Kiseljak-Kreševo do unistenja (tu su posebno suplji pravci prema Kreševu. HVO je jako posjeo liniju prema Visokom,Fojnici i Košćanu, ali je oko Kreševa bilo dosta šuplje. Ovdje bi oslobodili dio snaga iz Visokog, 310. fojničku brigadu, dijelove 9. brdske brigade iz Hadžića i opet neke manje jedinice.
3.ovo sve zajedno bi bilo 1-1,5% teritorije BiH. Relativno kvalitetne teritorije naseljene sa manje od 50 000 Hrvata.
4. dobili bi neke važne komunikacije Travnik-Vitez-Busovača-Kiseljak
5.dobili bi vjerovatno zapaljenu tvornicu VITEZIT znači beskorisno

A sta bi izgubili:

1. ostali bi i dalje u strategijskom okruženju (treba li napominjati da je trebalo barem pola godine u 94. da se snage ARBiH oporave u logističkom i svakom drugom smislu da se krene sa znacajnijim akcijama protiv VRS u zonama svih korpusa). Tako da mi uopšte nebi mogli razmišljati o nekakvim ofanzivnim akcijama protiv VRS bez mira sa HVO-om.
2. Tudjman bi imao tada odriješene ruke da traži ono što je već držao u Hercegovini. Ovdje treba reci da snage HV i HVO-a nebi nama ni pera mogle odbiti ni na Gornjem Vakufu ni u Hercegovini, jer nisu mogli ni samim tim lokalnim snagama koje su se tu odlicno branile vec duzi period. Kako bi to sada uradile kada bi sve u srednjoj Bosni bilo rijeseno i mi dobili značajne slobodne snage.
3.vjerovatno bi bilo masovne odmazde prema HVO bojovnicima. Ne kao u slucaju Srebrenice jer Bošnjaci nisu zvijeri kao Srbi ali bi bilo. Ovo bi i nas prikazalo kao genocidase u ocima svijeta i oni bi nam se navalili na kosti. Dovoljno bi bilo recimo da nam prekinu humanitarnu pomoc.
4. Dakle dosli bi u jednu PAT poziciju. Bili bi jaki da držimo to što je odrađeno ali nebi mogli naprijed u nove ofanzivne akcije. A znamo sta su sve Srbi uzeli do tada.
5. To bi bilo iznurivanje i vodilo bi vjerovatno nekoj podjeli ne na dva nego na tri dijela po principu ko je sta jamio jamio.

Ovdje treba reci da nas je HVO ugrozio ozbiljno samo na jednom mjestu-Žepče. Cijela jedna divizija 37. ili tada OG 7 Jug na prostoru Tešanj-Maglaj je bila u okruženju. Na Žepču su uvijek bile naše značajne snage. I o tome bi valjalo malo popričati.
Ovo podvučeno komentiram: Ovo je paradoks cijelog rata, a moje je pitanje: ABiH je oslobodila, recimo, Fojnicu od koga?
sokkia

#616 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by sokkia »

melac wrote:
mirage77 wrote:Ja mislim da je ARBiH generalno dobro odradila posao u srednjoj Bosni s obzirom na okolnosti. Ako se vratimo u onaj period poslije pada Jajca stomak pocne da mi se okrece u kako losoj situaciji ukupno smo bili. ARBiH oslobodja sve sto je bilo nuzno da se odradi: Zenica, Travnik, Bugojno, Fojnica, Vareš, Kakanj. I na prostoru opcina Novi Travnik, Vitez i Busovaca iako nismo kontrolisali opcinska sredista kontrolisali smo znacajne dijelove opcina 50% u najgorem slucaju.HVO je rasijecen u dvije enklave:dolina Lasve i Kiseljak-Kreševo. Treba li napominjati po meni fantastican otpor u Gornjem Vakufu gdje se branila nasa jedna brigada 317. skoro cijelo vrijeme i sa pomoci 305. jajačke u jednoj fazi i kasnije kada se sredilo Bugojno pomoci snaga iz Bugojna. Na Gornji Vakuf su napadale citave brigade HV npr. 5. gardijska brigada iz Vinkovaca i sigurno dijelovi ostalih gradijskih brigada HV kao i neke manje jedinice sa posebne operacije. Da ne govorim da je napadalo i sve sto se moglo skupiti od Capljine do Livna. Postavlja se pitanje sta bi smo dobili da smo isli na radikalno rjesenje-unistenje HVO u dolini Lašve i enklavi Kiseljak-Kreševo:
1. oslobodili bi slijedece snage: 308. novotravnicku, 325. vitezansku, 333. busovacku brigadu kao i snage manjeg ranga iz Travnika, Zenice itd.
2.ovima i snagama iz Sarajeva bi mogli da pojacamo pritisak na Kiseljak-Kreševo do unistenja (tu su posebno suplji pravci prema Kreševu. HVO je jako posjeo liniju prema Visokom,Fojnici i Košćanu, ali je oko Kreševa bilo dosta šuplje. Ovdje bi oslobodili dio snaga iz Visokog, 310. fojničku brigadu, dijelove 9. brdske brigade iz Hadžića i opet neke manje jedinice.
3.ovo sve zajedno bi bilo 1-1,5% teritorije BiH. Relativno kvalitetne teritorije naseljene sa manje od 50 000 Hrvata.

A sta bi izgubili:

1. ostali bi i dalje u strategijskom okruženju (treba li napominjati da je trebalo barem pola godine u 94. da se snage ARBiH oporave u logističkom i svakom drugom smislu da se krene sa znacajnijim akcijama protiv VRS u zonama svih korpusa). Tako da mi uopšte nebi mogli razmišljati o nekakvim ofanzivnim akcijama protiv VRS bez mira sa HVO-om.
2. Tudjman bi imao tada odriješene ruke da traži ono što je već držao u Hercegovini. Ovdje treba reci da snage HV i HVO-a nebi nama ni pera mogle odbiti ni na Gornjem Vakufu ni u Hercegovini, jer nisu mogli ni samim tim lokalnim snagama koje su se tu odlicno branile vec duzi period. Kako bi to sada uradile kada bi sve u srednjoj Bosni bilo rijeseno i mi dobili značajne slobodne snage.
3.vjerovatno bi bilo masovne odmazde prema HVO bojovnicima. Ne kao u slucaju Srebrenice jer Bošnjaci nisu zvijeri kao Srbi ali bi bilo. Ovo bi i nas prikazalo kao genocidase u ocima svijeta i oni bi nam se navalili na kosti. Dovoljno bi bilo recimo da nam prekinu humanitarnu pomoc.
4. Dakle dosli bi u jednu PAT poziciju. Bili bi jaki da držimo to što je odrađeno ali nebi mogli naprijed u nove ofanzivne akcije. A znamo sta su sve Srbi uzeli do tada.
5. To bi bilo iznurivanje i vodilo bi vjerovatno nekoj podjeli ne na dva nego na tri dijela po principu ko je sta jamio jamio.

Ovdje treba reci da nas je HVO ugrozio ozbiljno samo na jednom mjestu-Žepče. Cijela jedna divizija 37. ili tada OG 7 Jug na prostoru Tešanj-Maglaj je bila u okruženju. Na Žepču su uvijek bile naše značajne snage. I o tome bi valjalo malo popričati.
Ovo podkoga?
vučeno komentiram: Ovo je paradoks cijelog rata, a moje je pitanje: ABiH je oslobodila, recimo, Fojnicu od
nedavno sam se kroz posao sretao sa hrvatima iz SB i u razgovoru im se omakne i kažu otprilike "kad je pao Traavnik i Bugojno"
moje je pitanje-Ko je to zauzeo ili osvoio te gradove,odnosno ko je te gradove izgubio-
u potpunosti se slažem da ovo oslikava cjeli paradoks tog sukoba,samo te molim nemoj me pitat ko ga je zapoceo.
L.e.g

#617 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by L.e.g »

melac wrote:
L.e.g wrote:
xDenisx wrote:Ako neko jos uvijek vjeruje u bajke o "jadnim Hrvatima Srednje Bosne", neka ide na njihove forume i cita sta tamo srednjobosanski Hrvati kazu o Ahmicima i ostalim zlocinima nad Bosnjacima. Tacno cete vidjeti s kim smo imali posla. Zvijeri.

Hvala Bogu pa nam je ovaj kraj oslobodjen od ustaskog sljama.
Evo ja sam Hrvat iz srednje Bosne ( Fojnica).
Najboji drug mi je ubijen u zasjedi armije BiH i prvi je poginuli u Fojnici ( osim momaka koji si izginulu u Jajcu u borbama protiv Srba)
Spaljeno mi je sve, protjeran itd....

Nikad nisam ovako kao ti generalizirao stvari i rekao svi su "muslimani zvijeri", i "hvala Bogu pa pa je moj kraj oslobodjen od balija".
Hvala Bogu pa se koristim svojom glavom i znam da svi ljudi nisu isti, sljama ima na sve strane i taj sljam je isplivao na povrsinu u ratu.

Haj sad pozzz, ode kod Dine u Hadzice na kavu :bih:
Je li tvoj drug, nažalost pokojni, Šušnjara ili Beblek?
Obadva, Susnjara mi je i susjed bio :-)
L.e.g

#618 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by L.e.g »

melac wrote:
svjezi_ustipak wrote:avion je oboren 21 milju (34 km) od Sarajeva. ostataka je bilo izmedju Fojnice i Kiseljaka. nisam spomenuo Busovacu.

to sto nisi nesto vidio ne znaci da se nije desilo. po tvojoj logici se Dretelj nije desio jer ti nisi bio tamo. niti su se desili Ahmici jer ti nisi bio tamo i nisi vidio. ako si i ratovao, sumnjam da si bio toliko vazan da ti se govori o aktivnostima SIS-a ili svom naoruzanju koje HV i HVO imaju u BiH.

prosjecan vojnik u BiH tesko da zna razliku izmedju puskomitraljeza i automatske puske, vojnickog i lovackog snajperskog nisana, mine i granate. i prosjecni vojnik u BiH uvijek misli da o svemu moze dati misljenje iako nema dovoljno znanja i obrazovanja, ti si zivi dokaz.

cijenim da ti je drago tvoje mjesto i da posmatras rat samo iz te lokalne perspektive. zato ostani na davanju samo misljenja o onome sto je oko tebe lokalno i u neposrednoj blizini. nemoj ici sire jer se diskreditujes neznanjem.
Onako čisto radi istine. Avion je oboren nekim projektilom 100%, svojim očima vidio cijeli nesretni slučaj, druga svtar je u tome da je pao i nije eksplodirao, treča stvar je u tome da je pao na teritoriju općine Fojnica na planini Zec, a to je vrlo blizu tromeđe općina Fojnica, Prozor i Gornji VAkuf/ Uskoplje.
Tocno tako, oboren i pao pored trase "ceste spasa" koja se tad gradila i sa koje je vojska armije BiH otjerala radnike i zarobila masineriju 2-3 km prije spajanja sa cestom oja dolazi od Prozora
mirage77

#619 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by mirage77 »

melac wrote:

A sta bi izgubili:

Ovo podvučeno komentiram: Ovo je paradoks cijelog rata, a moje je pitanje: ABiH je oslobodila, recimo, Fojnicu od koga?
ARBiH je oslobodila Fojnicu od HVO-a. I hvala Bogu da je tako. Ja volim da napišem da je oslobođena, nego nedaj Bože da pišem kako je pala od HVO-a i HV-a. Manja je šteta za Hrvate ovako bila, nego što bi bila za Bošnjake da je obrnuto. A ono što je HVO uzimao zna se kako su Bošnjaci tamo prolazili: Ahmići, Stupni Do, veći dio općine Kiseljak i Kreševo, veći dio općine Prozor, Žepče, Stolac, Čapljina...Generalno važi: Manja je šteta za Hrvate bila kada je ARBiH oslobodila pojedini dio, nego za Bošnjake kada je bilo obrnuto. A evo sačekaćemo završetak ovog suđenja u Hagu Praljku i kompaniji. Pa ćemo vidjeti kakva će biti presuda. Samo nemojte biti ko Srbi pa da kažete da je to politički sud. Eto to će biti nekakva istina utvrđena od neutralne strane, pa neka se kao takva i prihvati.
zlajaBHF

#620 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by zlajaBHF »

Zanima me da li je ABiH protjerala Hrvatske civile iz gradova koje je imala pod svojom kontrolom, recimo Bugojno, Travnik, itd. kao HVO u Capljini, Stocu, Mostaru??? I da li je uhapsila sve muskarce preko 18 godina i strpala ih u logore???

Ovo me stvarno zanima, jer se cesto cuje da su Hrvati u SB prosli kao Bosnjaci u Hercegovini.
mirage77

#621 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by mirage77 »

zlajaBHF wrote:Zanima me da li je ABiH protjerala Hrvatske civile iz gradova koje je imala pod svojom kontrolom, recimo Bugojno, Travnik, itd. kao HVO u Capljini, Stocu, Mostaru??? I da li je uhapsila sve muskarce preko 18 godina i strpala ih u logore???

Ovo me stvarno zanima, jer se cesto cuje da su Hrvati u SB prosli kao Bosnjaci u Hercegovini.
Oni nisu tjerani. Civili. U slučaju Travnika i Bugojna npr. HVO je vojnički potučen. Većina civila Hrvata nije htjela ostati na tim prostorima nakon poraza, pa su se sa HVO povukli. U slučaju Travnika to je išlo preko Srba i planine Vlašić, a u slučaju Bugojna opet preko Srba i Kupresa. Ima dosta dokaza da su organizirano izvlačeni s tih prostora pošto vojnički nisu uspijeli. Plan je bio naseliti sa njima teritorije koje su očistili od Bošnjaka. Takođe, najveći dio katpličkih vjerskih objekata je sačuvan, uključujući poznate samostane u Fojnici, Kraljevoj Sutjesci...Znaš kako su prošli Bošnjaci sa npr. općina Stolac i Čapljina. Svo civilno stanovništvo je organizirano potrpano u autobuse i kamione i deportirano u Blagaj itd. Svo vojno sposobno stanovništvo je završilo u Dretelju, Gabeli,Heliodromu... Mi toga nismo imali. Ali eto kažem Hag će uskoro presuditi Praljku i kompaniji, a već je presudio Kordiću i kompaniji za srednju Bosnu. Istina se zna.
L.e.g

#622 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by L.e.g »

mirage77 wrote:
zlajaBHF wrote:Zanima me da li je ABiH protjerala Hrvatske civile iz gradova koje je imala pod svojom kontrolom, recimo Bugojno, Travnik, itd. kao HVO u Capljini, Stocu, Mostaru??? I da li je uhapsila sve muskarce preko 18 godina i strpala ih u logore???

Oni nisu tjerani. Civili. U slučaju Travnika i Bugojna npr. HVO je vojnički potučen. Većina civila Hrvata nije htjela ostati na tim prostorima nakon poraza, pa su se sa HVO povukli. U slučaju Travnika to je išlo preko Srba i planine Vlašić, a u slučaju Bugojna opet preko Srba i Kupresa. Ima dosta dokaza da su organizirano izvlačeni s tih prostora pošto vojnički nisu uspijeli. Plan je bio naseliti sa njima teritorije koje su očistili od Bošnjaka. Takođe, najveći dio katpličkih vjerskih objekata je sačuvan, uključujući poznate samostane u Fojnici, Kraljevoj Sutjesci...Znaš kako su prošli Bošnjaci sa npr. općina Stolac i Čapljina. Svo civilno stanovništvo je organizirano potrpano u autobuse i kamione i deportirano u Blagaj itd. Svo vojno sposobno stanovništvo je završilo u Dretelju, Gabeli,Heliodromu... Mi toga nismo imali. Ali eto kažem Hag će uskoro presuditi Praljku i kompaniji, a već je presudio Kordiću i kompaniji za srednju Bosnu. Istina se zna.
Sto ih tjerati, lakse je gvardijana ubiti pa ce sami da odu, ili jednog umno poremecenog covjeka i par civila pride ubiti pa ce opet sami otici......
zambaklija

#623 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by zambaklija »

L.e.g wrote:
mirage77 wrote:

Sto ih tjerati, lakse je gvardijana ubiti pa ce sami da odu, ili jednog umno poremecenog covjeka i par civila pride ubiti pa ce opet sami otici......

ili ubiti hodžu,mujezina,zapaliti ili srušiti džamiju......jadna majko koji bolesni umovi :( :( :( :( skoro sjedim u nekoj čekaonici ,listam politički sedmičnjak i odjednom karta evrope i tamo gdje je bila YU stoji criminals fucking pussy pošto je većina stvarno takva,izbori nam uvijek nanovo potvrđuju,dobro su napisali :( :roll:
mirage77

#624 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by mirage77 »

L.e.g wrote:
mirage77 wrote:

Pojedinačnih zločina je naravno bilo i na ovoj strani. Nemam namjeru nikoga amnestirati. Neka sud radi svoj posao. Ali ti koji su ubili te fratre u Fojnici se znaju po imenu i prezimenu i odgovarali su. Ali kažem ti: Ti zločini nisu organizirani. Da su organizirani bilo bi ovako:
1. sve preostalo civilno hrvatsko stanovništvo npr. u Travniku i Bugojnu potrpati u autobuse i kamione i prebaciti ih do Prozora npr.
2. vojnosposobne Hrvate zatvoriti u novootvorene logore tipa Dretelj, Gabela, heliodrom...
3. srušiti sve katoličke crkve i samostane. Paliti i onda dinamitom završiti.

....

Eto tako ste vi to uradili-ORGANIZIRANO. Nije ostala nijedna džamija na prostoru Čapljine i Stoca. Niti je ostao niti jedan Bošnjak-0%. To je ORGANIZIRANI ZLOČINAČKI PODUHVAT.
frombosna

#625 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by frombosna »

Nije bilo planskog progona niti logora. Jednostavno je, u sukobu HVO-ABiH, iz "ekonomskih razloga" svoje ognjište napustilo oko 140 000 Hrvata i oko 50 000 Bošnjaka.

Nije bilo Logora u Bugojnu, Zenici,Jablanici...to su bili sabirni centri (stadioni, škole, muzeji...) u kojima je dijeljena humanitarna pomoć.
Post Reply