Internacionalni Univerzitet Travnik
-
Acerovac
#601 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik
http://www.novireporter.com/look/report ... ticle=7072
Internacionalni univerzitet u Brčko Distriktu
Eldorado za instant profesore matematike
Ako se RS na neki način ne odbrani od inflacije „matematičara“ sa Internacionalnog univerziteta, nastavnici i profesori matematike koji izlaze sa javnih univerziteta u Srpskoj i kojima Ministarstvo sada, kao deficitarnom kadru, obezbjeđuje stipendije, umjesto u školama mogli bi se nakon dobijanja diploma obreti na birou rada. Druga, dugoročno još pogubnija stvar tiče se (ne)kvaliteta znanja koje će mladim naraštajima prenositi instant matematičari koji do diplome mogu doći polaganjem samo sedam stručnih predmeta
Neželjena „pomoć“ stigla je iz Brčko Distrikta, tačnije tamošnjeg Internacionalnog univerziteta gdje je za godinu dana, koliko ima otkako je licenciran studijski program matematike i informatike, proizvedeno oko 80 profesora matematike i informatike.
Poređenja radi, od osnivanja studijskog programa matematike i računarstva na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, 2000. godine, do danas diplomu profesora dobilo je samo 34 studenta, dok je na istom studijskom programu Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci od 1994. godine do danas diplomirao 101 student i to na oba smjera (opštem i nastavnom).
Internacionalni univerzitet u Brčko Distriktu
Eldorado za instant profesore matematike
Ako se RS na neki način ne odbrani od inflacije „matematičara“ sa Internacionalnog univerziteta, nastavnici i profesori matematike koji izlaze sa javnih univerziteta u Srpskoj i kojima Ministarstvo sada, kao deficitarnom kadru, obezbjeđuje stipendije, umjesto u školama mogli bi se nakon dobijanja diploma obreti na birou rada. Druga, dugoročno još pogubnija stvar tiče se (ne)kvaliteta znanja koje će mladim naraštajima prenositi instant matematičari koji do diplome mogu doći polaganjem samo sedam stručnih predmeta
Neželjena „pomoć“ stigla je iz Brčko Distrikta, tačnije tamošnjeg Internacionalnog univerziteta gdje je za godinu dana, koliko ima otkako je licenciran studijski program matematike i informatike, proizvedeno oko 80 profesora matematike i informatike.
Poređenja radi, od osnivanja studijskog programa matematike i računarstva na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, 2000. godine, do danas diplomu profesora dobilo je samo 34 studenta, dok je na istom studijskom programu Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci od 1994. godine do danas diplomirao 101 student i to na oba smjera (opštem i nastavnom).
-
sefika10
#602 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik
Može li mi neko reći koliko košta postdiplomski studij u Travniku?
Zanima me računarstvo i informatika, vidjela sam da imaju taj smijer.
Zanima me računarstvo i informatika, vidjela sam da imaju taj smijer.
-
celeron
#603 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik
Ali ovo ne znaci da su fakulteti super kvalitetni. Znaci ako manje njih diplomira fakultet je odlican. E Boga mi meni u skoli kad predajem djeci, ukoliko ih ne osposobim da dobiju "2" onda je do mene a ne do njih. Tako bi trebalo biti i na fakultetima svim. Pa na Evropskih fakultetima profesor drzi predavanja za grupu od 12 studenata i on bukvalno "mora" na kraju imat rezltat gdje je svih 12 njih polozilo. Ukoliko se desi da je student pao tri puta kod istog profesora, ispit se polaze pred komisijom jer se smatra da profesor ne radi kako treba, a na komisijama obicno dobijas prolaznu ocjenu. Bolonja je ciljano ucenje sto je odlicno, samo ljudi koji se ne bave obrazovanjem i ne znaju sta je to. Ja radim u obrzovnim institucijama pa znam o cemu pricam. Tacno je da fakultet u Brcom nesto muljao, ali ako ne valja jedan privatni ne znaci da su svi isti. Zasto neki privatnio ne bi imao kkvalitet. Pa i u Americi studije kostaju 20000$ i vise i sta sad svi polazu zbog toga.Acerovac wrote: Poređenja radi, od osnivanja studijskog programa matematike i računarstva na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, 2000. godine, do danas diplomu profesora dobilo je samo 34 studenta, dok je na istom studijskom programu Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci od 1994. godine do danas diplomirao 101 student i to na oba smjera (opštem i nastavnom).
Gore neko rece na drzvanom kupis jedan ispit, ma daj. Diplomu nemoguce, jest za neupucene. Al opet sako ima pravo izbora nek studira gdje misli da mu je najbolje.
-
ventilator92
#604 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik
Pozz,zanima me kad su predavanja i koji predmeti za smjer telekomunikacije.Na internetu se mogu naci informacije za ostale smijerove ali za ovaj ne 
-
made_in_sarajevo
#605 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik
moze li mi ko reci ali ozbiljno, koliko se Travnik isplati ganjati? vrte se price razne i svega sam se naslusao ali me zanima na duze staze koliko je to ozbiljno jer vidim odmah iza Rakovice prave zgradu fakulteta, u Travniku bruku raje studira... pa nesto mi suhveli da ce ga tek tako zatvoriti... jel fakat ona prica, uplatim pare, odem par puta,kao malo ucim i diplomiro? intresuju me fakat provjerene price,a ne ja cuo 
- Kosato
#606 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik
made_in_sarajevo wrote:moze li mi ko reci ali ozbiljno, koliko se Travnik isplati ganjati? vrte se price razne i svega sam se naslusao ali me zanima na duze staze koliko je to ozbiljno jer vidim odmah iza Rakovice prave zgradu fakulteta, u Travniku bruku raje studira... pa nesto mi suhveli da ce ga tek tako zatvoriti... jel fakat ona prica, uplatim pare, odem par puta,kao malo ucim i diplomiro? intresuju me fakat provjerene price,a ne ja cuo
I Mene isto zanima....ako ti je ko sta javio pp prenesi
-
celeron
#607 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik
Citajte moje postove. Ako mislite upisati fakultet u travniku onda upisite samo onaj koji se zove "VITEZ". To je bivsi banjalucki Apeiron. Oni su sad nezavisni od njega. Univerzitet "VITEZ" Travnik, vjerujte, je jedan od najboljih privatnih u drzavi, a ne zaostaje uopste ni za drzavnim, u vecin istvari je i ispred njih. Predavanja drze eminentni profesori, visokokvalifikovani assisteni (svi su magisti), praksu ak one mozes sam naci naci ce je oni, opremljenost, uslovi, sve je na nivo. A price kako platis i polozis mozete bacit u vodu jer nije tako.
-
lajk
#608 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik
Ja sam na Univerzitetu Travnik,ko kaze da plati i polozi laze ! Jedina prednost je sto imamo rokove i za njih ne moramo praviti proteste i moljakati da nam se neko sazalimade_in_sarajevo wrote:moze li mi ko reci ali ozbiljno, koliko se Travnik isplati ganjati? vrte se price razne i svega sam se naslusao ali me zanima na duze staze koliko je to ozbiljno jer vidim odmah iza Rakovice prave zgradu fakulteta, u Travniku bruku raje studira... pa nesto mi suhveli da ce ga tek tako zatvoriti... jel fakat ona prica, uplatim pare, odem par puta,kao malo ucim i diplomiro? intresuju me fakat provjerene price,a ne ja cuo
Raje sve vise studira,i to mladje posebno u zadnje 2-3 godine
-
Darko12
#609 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik
Koga nije sramota da cijeli zivot nosi titulu fakultet u Travniku ili Vitezu, nek ga upise. Sto se mene tice, hvala 
-
lajk
#610 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik
moze tebe bit sramota i sa diplomom najveceg fakulteta ako nemas znanjaDarko12 wrote:Koga nije sramota da cijeli zivot nosi titulu fakultet u Travniku ili Vitezu, nek ga upise. Sto se mene tice, hvala
-
celeron
#611 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik
Zasto bi bila sramota,, jest me briga sta ces ti ili neko drugi mislit. Ne znam samo u cemu je to problem sto se studira na privatnom. Kao da neki privatni ne moze biti kvalitetan fakultet, ma dajjjjDarko12 wrote:Koga nije sramota da cijeli zivot nosi titulu fakultet u Travniku ili Vitezu, nek ga upise. Sto se mene tice, hvala
- Großmeister
#612 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik
Ko kaže da plati i položi laže! Jedina prednost je što imamo rokove i za njih ne moramo praviti proteste i moljakati da nam se neko sažali![]()
-
kike-tike
#613 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik
Jaran mi upisao odma drugu godinu, kaze samo mu morala firma od caleta završiti dekanu neki posao.
Ja mislim da treba više ovakvih stvari u našoj državi, definitivno pozitivna pojava.

Ja mislim da treba više ovakvih stvari u našoj državi, definitivno pozitivna pojava.
-
agenštajn
#614 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik
Da li neko zna iznos stipendija udruženja "Obrazovanje gradi BIH" i da li su redovni sa ispaltama? HITNO!
- BAN___KAI
#615 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik
LOL ovaj klip o nadrealistima je presmijesan.
Imao sam ja jednog druga koji ima poznatog babu kriminalca i on upisao bas Pravni fakultet u travniku ili kiseljaku.
I kada sam sam se druzio s njim garantujem da nije imao ni sat slobodnog vrerena da uci jer smo kafenisali po citave dane i igrali preko Skypa citav dan. Lik se drogira i sada je pravi klosar ali ipak evo Treca godina na tom fakultetu.
Onda jedan drug mi studira Ekonomiju isto tamo i nije fino uradio test pa je otisao do profesora i rekao mu je da posto radi da nije imao vremena da uci, pa mu je profa postavio nekoliko pitanja i prosao je.Isto tako je uradio kada nije predao seminarski rad
I jos jedna stvar oko istog lika je da imao test i da je vidio na oglasnoj ploci da je prosao, ali ubrzo su mu javili da se je desila greska i da nije prosao, ali da Nesmiju da mjenjaju oglasne rezultate pa eto prodje lik umjesto nekoga drugoga.
Takodjer cujem da je dekan Grafickog Fakulteta bivsa profesorica tjelesnog iz graficke skole koju su svi zajebavali , zar je to normalno ?
Imao sam ja jednog druga koji ima poznatog babu kriminalca i on upisao bas Pravni fakultet u travniku ili kiseljaku.
I kada sam sam se druzio s njim garantujem da nije imao ni sat slobodnog vrerena da uci jer smo kafenisali po citave dane i igrali preko Skypa citav dan. Lik se drogira i sada je pravi klosar ali ipak evo Treca godina na tom fakultetu.
Onda jedan drug mi studira Ekonomiju isto tamo i nije fino uradio test pa je otisao do profesora i rekao mu je da posto radi da nije imao vremena da uci, pa mu je profa postavio nekoliko pitanja i prosao je.Isto tako je uradio kada nije predao seminarski rad
I jos jedna stvar oko istog lika je da imao test i da je vidio na oglasnoj ploci da je prosao, ali ubrzo su mu javili da se je desila greska i da nije prosao, ali da Nesmiju da mjenjaju oglasne rezultate pa eto prodje lik umjesto nekoga drugoga.
Takodjer cujem da je dekan Grafickog Fakulteta bivsa profesorica tjelesnog iz graficke skole koju su svi zajebavali , zar je to normalno ?
- UltrasNaBaterije
- Location: Grbavica-zgrade u nizu, u kopu-jedan drugom uvijek blizu
#616 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik
Zna se da je ovaj fakultet opšta ubleha, i da ljudi idu tamo jer su nesposobni da završe na državnim, tj. teško im je. IMa tu nekih izuzetaka, inače nebi bilo pravilo, ali činjenica je da ljudi idu tamo jer ne ŽELE DA UČE, žele da se provuku i znaju da ako su platili, fakultet će ih puštati dalje, samo da upišu još jednu godinu i uplate još školarine.
Kadar u Travniku je očajan, nema nikakvog Pravilnika o tome koje uslove mora imati osoblje fakulteta, nema okvirnog Zakona na nivou kantona SBK, već samo neka privremena uredba koja eto kao definiše 'u SBK možete registrovati fakultet po kvazi-bolonji' koji usput nigdje ne vrijedi. Njegova vrijednost prestaje sjeverno od Rakovice kad pređete u KS i općinu Ilidžu, kao i negdje kod Jajca. Mada sumnjam da će vam neki privatni subjekt i u Jajcu dati VSS platu sa tom diplomom.
Masa mojih prijatelja, bivših nastavnika po srednjim skolama, običnih svršenika državnih fakulteta u BiH (Tuzla, Sarajevo, Banjaluka), sada rade kao eminentni docenti, asistenti, pa čak i profesori, iako u životu imaju objavljen po jedan rad i to njihov diplomski, i nešto malo iskustva u državnom aparatu.
Sve u svemu, veoma pogodno za već uhljebljene zaposlenike državnih institucija da se prekvalifikuju na brz i jeftin način uz što manje truda i dobiju veću platu VSS ionako opterećenog budžeta Kantona, kao i za babine sinove koji već imaju osiguran posao u vlastitoj firmi ili stranačko mjesto u državnoj firmi, da se ne muče i uče bespotrebne stvari. Jer jeftinije je platiti godinu u Travniku 3 milje odma i sve položiti, nego u Sarajevu neku ispit sa medicine, farmacije ili građevine po milju za ispit. Ali gdje su tu obični ljudi?? E to su ovi tipa mi učimo, mi volimo učiti upisali smo ovaj fakultet i imaćemo dobar posao.
Necete vi vidjeti posla, jer ste fukare i nećete doći na red od ovih iznad, a i da želite učiti upisali bi državni tehnički ili prirodni fakultet gdje te oderu ko mačku, ali zato i znaš nešto. Tanak si i sa državnim ,ali opet ako je državni NULA BODOVA, onda je ovaj u Travniku i slični -1000 BODOVA. 
Živjelo obrazovanje, živjeli Kantoni.
Kadar u Travniku je očajan, nema nikakvog Pravilnika o tome koje uslove mora imati osoblje fakulteta, nema okvirnog Zakona na nivou kantona SBK, već samo neka privremena uredba koja eto kao definiše 'u SBK možete registrovati fakultet po kvazi-bolonji' koji usput nigdje ne vrijedi. Njegova vrijednost prestaje sjeverno od Rakovice kad pređete u KS i općinu Ilidžu, kao i negdje kod Jajca. Mada sumnjam da će vam neki privatni subjekt i u Jajcu dati VSS platu sa tom diplomom.
Masa mojih prijatelja, bivših nastavnika po srednjim skolama, običnih svršenika državnih fakulteta u BiH (Tuzla, Sarajevo, Banjaluka), sada rade kao eminentni docenti, asistenti, pa čak i profesori, iako u životu imaju objavljen po jedan rad i to njihov diplomski, i nešto malo iskustva u državnom aparatu.
Sve u svemu, veoma pogodno za već uhljebljene zaposlenike državnih institucija da se prekvalifikuju na brz i jeftin način uz što manje truda i dobiju veću platu VSS ionako opterećenog budžeta Kantona, kao i za babine sinove koji već imaju osiguran posao u vlastitoj firmi ili stranačko mjesto u državnoj firmi, da se ne muče i uče bespotrebne stvari. Jer jeftinije je platiti godinu u Travniku 3 milje odma i sve položiti, nego u Sarajevu neku ispit sa medicine, farmacije ili građevine po milju za ispit. Ali gdje su tu obični ljudi?? E to su ovi tipa mi učimo, mi volimo učiti upisali smo ovaj fakultet i imaćemo dobar posao.
- Tesla10
#617 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik
Potpis majstoreUltrasNaBaterije wrote:Zna se da je ovaj fakultet opšta ubleha, i da ljudi idu tamo jer su nesposobni da završe na državnim, tj. teško im je. IMa tu nekih izuzetaka, inače nebi bilo pravilo, ali činjenica je da ljudi idu tamo jer ne ŽELE DA UČE, žele da se provuku i znaju da ako su platili, fakultet će ih puštati dalje, samo da upišu još jednu godinu i uplate još školarine.
Sve u svemu, veoma pogodno za već uhljebljene zaposlenike državnih institucija da se prekvalifikuju na brz i jeftin način uz što manje truda i dobiju veću platu VSS ionako opterećenog budžeta Kantona, kao i za babine sinove koji već imaju osiguran posao u vlastitoj firmi ili stranačko mjesto u državnoj firmi, da se ne muče i uče bespotrebne stvari. Jer jeftinije je platiti godinu u Travniku 3 milje odma i sve položiti, nego u Sarajevu neku ispit sa medicine, farmacije ili građevine po milju za ispit. Ali gdje su tu obični ljudi?? E to su ovi tipa mi učimo, mi volimo učiti upisali smo ovaj fakultet i imaćemo dobar posao.![]()
Necete vi vidjeti posla, jer ste fukare i nećete doći na red od ovih iznad, a i da želite učiti upisali bi državni tehnički ili prirodni fakultet gdje te oderu ko mačku, ali zato i znaš nešto. Tanak si i sa državnim ,ali opet ako je državni NULA BODOVA, onda je ovaj u Travniku i slični -1000 BODOVA.
- salatu
#618 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik
svaka čast. svaka ti je na mjestu @Ultras
- Hemera
#619 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik
ne znam realno zasto niko nije trazio ponistenje diploma sa unsa i to kod osoba koje su preko afera dosli do njih...to je izmedju ostalog ono sto unsa nikad nece pomesti ispred svojih vrataGroßmeister wrote:Ko kaže da plati i položi laže! Jedina prednost je što imamo rokove i za njih ne moramo praviti proteste i moljakati da nam se neko sažali![]()
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#620 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik
Samo ti zavrsi u travniku. Moj kolega koji je zavrsio drzavni nema ama bas nikakve prednosti od ovog u travniku, te su obojica vez posla.
-
udrch
#621 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik
manje više si u pravu, osim što si u najvažnijom stvari kontradiktoran..kažeš da sa tom diplomom mogu do Rakovice i do Jajca, a onda kažeš da se sa njom može uhljebiti na državni posao..UltrasNaBaterije wrote:Zna se da je ovaj fakultet opšta ubleha, i da ljudi idu tamo jer su nesposobni da završe na državnim, tj. teško im je. IMa tu nekih izuzetaka, inače nebi bilo pravilo, ali činjenica je da ljudi idu tamo jer ne ŽELE DA UČE, žele da se provuku i znaju da ako su platili, fakultet će ih puštati dalje, samo da upišu još jednu godinu i uplate još školarine.
Sve u svemu, veoma pogodno za već uhljebljene zaposlenike državnih institucija da se prekvalifikuju na brz i jeftin način uz što manje truda i dobiju veću platu VSS ionako opterećenog budžeta Kantona, kao i za babine sinove koji već imaju osiguran posao u vlastitoj firmi ili stranačko mjesto u državnoj firmi, da se ne muče i uče bespotrebne stvari. Jer jeftinije je platiti godinu u Travniku 3 milje odma i sve položiti, nego u Sarajevu neku ispit sa medicine, farmacije ili građevine po milju za ispit. Ali gdje su tu obični ljudi?? E to su ovi tipa mi učimo, mi volimo učiti upisali smo ovaj fakultet i imaćemo dobar posao.![]()
što je najgore ovo drugo je tačno..
sa ovom diplomom bez ikakvih problema se mogu zaposliti bilo gdje u državnim firmama i diploma važi kao i bilo kojeg drugog fakulteta..apsolutno su na istom stepenu..
osim u jednoj stvari..veliki broj onih koji završe ove fakultete uglavnom to rade, jer već imaju posao ili štelu, pa su vrlo često prilikom izbora u značajnoj prednosti..
znam ljude koji rade sa ovim diplomama na skoro svim nivoima vlasti, u raznim kantonima, a diploma je priznata i u PC-u..spomenuo si farmaceute, privatnik ga neće pitati gdje je završio, već za koliko nisku platu je spreman raditi..
ovdje je jedina dilema: da li očekujete da će ova država nekad postati normalna i da će svi oni koji su nešto uradili mimo zakona i procedure odgovarati za svoje postupke?
ako je odgovor "DA", onda se držite državnih fakulteta, ako je odgovor "NE" onda upisujte ondje gdje mislite da će te prije završiti..
-
udrch
#622 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik
respo, kad čovjek kaže da diploma iz Travnika vrijedi do Rakovice i Jajca, nije teško zaključiti da je mislio na Srednjobosanski kanton čije je sjedište u Travniku gdje je i ovaj fakultet..
- Dr. Kuca
#623 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik
To nije istina naravno. Ovaj fax da je u Sarajevu kosto bi ko Ganic i bio bi
. Privatni, ko privatni.
-
celeron
#624 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik
Da imam pare i dalje bih nastavio studirat na Univerzitetu "VIITEZ" Travnik. Hasan Mahmutovic, Boris Tihi, Nikola Grabovac, Kadrija Hodzic, su samo neki od vrhunskih profesora koje sam imao cast slusati na pomenutom fakultetu. Samo vi negirajte sve sto je privatno, a dizite u nebesa drzavno. Mene bas briga, ja sam sa znanjem koje sam usvojio na pomenutom fakultetu unovcim svaki mjesec iz svoje sobe radeci putem neta. Zivi i zdravi vi meni bili.
-
celeron
#625 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik
al ne 5000-6000 hiljada za masterKvaziExpert wrote:Da imam pare i dalje bih nastavio studiratja sam sa znanjem koje sam usvojio na pomenutom fakultetu unovcim svaki mjesec iz svoje sobe radeci putem neta.