Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
StupskaBitanga

#601 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by StupskaBitanga »

Dzamija je preglomazna ali eto problem je sto ima crkva a nema dzamija ma uzas koliki je to primitivizam
Stupska èetlja se samo kompletira
Traka jedna vamo jedna tamo + kraci iz pravca Aerodroma preko plavih kuca prema gradu i ovaj kraj uz dzamiju
Sasavo ce biti i ruzno pogotovo pri ulasku u hrad ali to se jednostavno zove zapisavanje teritorije
Ma kako neće shvatiti... :D
nemam ovdje google earth ili mapu da vam crtam
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#602 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by stetoskop »

Kod nas je džamija glavni orjientir, zato se gradi uz stupsku petlju. Znate kada dođete u neko mjesto i tražite nešto, uvijek ide odgovor "ideš pravo do džamije i onda..."
neki

#603 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

Alfons Kauders wrote:
StupskaBitanga wrote:Sada gdje je ona traka za Ilidzu e preko nje ce ici taj krak za ilidzu kontas
Gdje pocinje ta traka tu ce biti taj krak a ispod njega prolaz za one zgrade
Jesi shvatio
Pa i nisam bas, mozda kad bi sad imao pred sobom sliku, al nejse, :thumbup: za trud...

Prostora sigurno ima, ali opet ne vidim svrhu izgradnje dzamije tik do najfrekventije petlje u drzavi... Mislim, zar nisu mogli naci sto metara dalje neku lokaciju pored koje nece tutnjati sleperi, fakat nidje veze.

Ja bi na onoj lokaciji jedino izgradio benzinsku ili nesto slicno, grehota
Ti ne kontas...nije svrha te dzamije da vjernici u miru pomole se Bogu, daleko od buke slepera i prljavstine nafrekventnije petlje, nego da se pokaze svakome ko ulazi u Sarajevo cije je ono, sto blize cesti to bolje.
A to sto vise nema novca za obnovu Ferhadije u Banja Luci to je nebitno..
frngla

#604 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by frngla »

neki wrote:Ti ne kontas...nije svrha te dzamije da vjernici u miru pomole se Bogu, daleko od buke slepera i prljavstine nafrekventnije petlje, nego da se pokaze svakome ko ulazi u Sarajevo cije je ono, sto blize cesti to bolje.
A to sto vise nema novca za obnovu Ferhadije u Banja Luci to je nebitno..
Upravo tako, džamije i crkve služe samo za "zapišavanje" teritorije, a što zjape prazne, nikom ništa...
karanana

#605 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by karanana »

uglavnom se slazem sa vama kada su dzamije u pitanju, ali sto jest jest, stup nema dzamiju. istina, prije je to bilo vecinski hrvatsko naselje, ali struktura se promijenila. mada su je vjerovatno mogli i negdje drugo graditi.

koliko god vas citao ja uopste ne kontam kako ce ta petlja izgledati na stupu. i sta je sa ono 100 metara jada koje rade od wise do skladista drvosjece? onim tempom koliko god mi stari ovdje na forumu sada bili, mi necemo dozivjeti zavrsenje petlje.
frngla

#606 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by frngla »

ma ono je najlakši dio, vjerovatno nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi pa zbog toga ide usporeno, ali što se izgradnje same tiče, ono je jedan od najlakših dijelova...
novi.dan.nova.nafaka

#607 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by novi.dan.nova.nafaka »

karanana wrote:uglavnom se slazem sa vama kada su dzamije u pitanju, ali sto jest jest, stup nema dzamiju.
Ko hoće sa Stupa otići na džumu valja dobro odvagati koja mu je džamija najbliža. Istina, mogli su možda džamiji naći drugo mjesto, ali gdje !?
Na kraju krajeva, masa je primjera gdje ćeš (van BiH) naći neku bogomolju tik pored puta - sad što se mi stidimo svojih, to je druga stvar...
Alfons Kauders

#608 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

karanana wrote:uglavnom se slazem sa vama kada su dzamije u pitanju, ali sto jest jest, stup nema dzamiju. istina, prije je to bilo vecinski hrvatsko naselje, ali struktura se promijenila. mada su je vjerovatno mogli i negdje drugo graditi.

koliko god vas citao ja uopste ne kontam kako ce ta petlja izgledati na stupu. i sta je sa ono 100 metara jada koje rade od wise do skladista drvosjece? onim tempom koliko god mi stari ovdje na forumu sada bili, mi necemo dozivjeti zavrsenje petlje.
Ja ba, i ono se vodi kao dio LOT-a 2, LOT2b ili c, neam pojma...

Dvije godine rade nekih tristo metara, bez rusenja ikakvih trajnih objekata. Mislim da je rok za zavrsetak radova bio 24 mjeseca a krenulo se u oktobru 2010. Dakle trebaju ga zavrsiti za mjesec i po - sto je kod nas naucna fantastika.

Nafaka...

Nije fol u dzamiji. Ja npr. nisam vjernik, ali gledajuci projekat fakat je fin objekat, za razliku od mase novih bogomolja koje su nikle nakon rata. Samo gdje ce ljudi na petlji? Gdje ce raja parkirati kada ide na dzumu i sl... Po meni je bolje da su onu lokaciju utopili nekom za poslovni objekat, za dobre pare, i napravili dzamiju par stotina metara dalje, s fino uredjenim prilazima i zelenilom.
poznanik

#609 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by poznanik »

novi.dan.nova.nafaka wrote:
karanana wrote:uglavnom se slazem sa vama kada su dzamije u pitanju, ali sto jest jest, stup nema dzamiju.
Ko hoće sa Stupa otići na džumu valja dobro odvagati koja mu je džamija najbliža. Istina, mogli su možda džamiji naći drugo mjesto, ali gdje !? ...
Intencija u tranzicijskom Sarajevu je da svaki blok zgrada, svaki kvart, dobije po jednu džamiju. Zapravo, više je strategija...
novi.dan.nova.nafaka

#610 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

poznanik wrote:
Ko hoće sa Stupa otići na džumu valja dobro odvagati koja mu je džamija najbliža. Istina, mogli su možda džamiji naći drugo mjesto, ali gdje !? ...
Intencija u tranzicijskom Sarajevu je da svaki blok zgrada, svaki kvart, dobije po jednu džamiju. Zapravo, više je strategija...
Pa eto, ne baš svaki - ali eto kad nam se već može... ;-)
edit: nisam baš mislio odgovoriti na takav način, al kad se već postavljaš u ulogu nekoga koji nekome hoće da odredi šta mu i kako treba odgovarati onda i ne zaslužuješ bolji odgovor
poznanik

#611 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by poznanik »

novi.dan.nova.nafaka wrote:edit: nisam baš mislio odgovoriti na takav način, al kad se već postavljaš u ulogu nekoga koji nekome hoće da odredi šta mu i kako treba odgovarati onda i ne zaslužuješ bolji odgovor

Urbanizam je djelatnost koja je u Sarajevu skoro izgubila svaki smisao, postala je oblast privrede koju moćnici koriste za postizanje vlastitih interesa, najmanje društvenih... :-)
frngla

#612 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by frngla »

poznanik wrote:Intencija u tranzicijskom Sarajevu je da svaki blok zgrada, svaki kvart, dobije po jednu džamiju. Zapravo, više je strategija...
tako je bilo prije 100 godina, ne znam što bi sad problem to bio, ali to nije tema današnje emisije...
novi.dan.nova.nafaka

#613 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Alfons Kauders wrote:Nafaka...
Nije fol u dzamiji. Ja npr. nisam vjernik, ali gledajuci projekat fakat je fin objekat, za razliku od mase novih bogomolja koje su nikle nakon rata. Samo gdje ce ljudi na petlji? Gdje ce raja parkirati kada ide na dzumu i sl... Po meni je bolje da su onu lokaciju utopili nekom za poslovni objekat, za dobre pare, i napravili dzamiju par stotina metara dalje, s fino uredjenim prilazima i zelenilom.
Ma ja jesam vjernik, i u principu se slažem sa tobom, već me poznanik izrevoltirao sa tezom kako je toliko i toliko bogomolja. Doduše, možda je tu džamiju i pripadajuće parkinge neko osmislio tako da ne bude problema koje spominješ, a mi ovdje trabunjamo bezveze - što bi se reklo, daj Bože da smo u krivu i da je to planski...
cappy_tempo

#614 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by cappy_tempo »

zajebali su sa dzamijom pa vi kako hocete. @nafaka ima most sto su pravili kod ulaza na autopijacu eh sad kad bi pruzio cestu sa mosta prema petlji udario bi bas na dzamiju. mozda u pola metra da fule ali opet sranje su napravili sa ovim. mogli su dzamiju napraviti tamo kod OMV gdje je una bila i svi sretni,a i jos je ljudima nacalili ispod prozora. malo im sto su na alpasinom ljude zajebali... eh sad moze biti da cemo od brijesca piciti 300 na sat i onda koci kod dzamije,pravi guzvu sad jos vecu i guraj se do petlje...

a sad na temu

tunel u reljevu pa sto ide prema butilama opasno su se zaletili. dosli su do mosta koji je bio sporan ali zatvoren je i pustili su novi kojeg su usrali sa lokacijom. da su isli 10m od starog partizanskog mosta i da se sa novog ukljucujes na onu "raskrsnicu" gdje je stari bio bilo bi beton. ovako su pomjerili most dalje od starog i ulazis u ulicu koja je ono mahalska. udje li kamion u tu ulicu odma se kilometar kolona napravi. dakle usrali su ga da valja,a inace su most bas dobro uradili i za bozije cudo ne skace auto zbog asfalta :D . tamo od tunela vec su navukli asfalt,a danas kad sam krenuo kuci navlacili su jos jedan sloj,moze biti zadnji. od tunela do prve petlje prema butilama ce oni pravo brzo doci. kako su inace krenuli moglo bi se cudo desiti pa napokon da rok ispostuju :mrgreen:
Alfons Kauders

#615 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Alfons Kauders wrote:Nafaka...
Ma ja jesam vjernik, i u principu se slažem sa tobom, već me poznanik izrevoltirao sa tezom kako je toliko i toliko bogomolja. Doduše, možda je tu džamiju i pripadajuće parkinge neko osmislio tako da ne bude problema koje spominješ, a mi ovdje trabunjamo bezveze - što bi se reklo, daj Bože da smo u krivu i da je to planski...
Nazalost, znamo i ja i ti da to nisu osmislili i da ce na kraju napraviti cirkus, tipa Princeve dzamije u rodnoj nam grudi... :wink:

To je progres na bosanski nacin - bolje su bile osmisljene dzamije i ostali vjerski objekti gradjeni prije 500 godina, umjetnicka djela, nema dalje, dizajn za sva vremena... A sad ih prave ko benzinske ili trzne centre, pomodarski, s rokom trajanja od par decenija, vodeci vise racuna o marketingu nego estetici.

Bukvalno 150 metara dalje pici Miljacka, prljava i nikakva, u zapustenom koritu... Zamisli da je IZ sredila neku lokaciju kraj rijeke, odradili nasip, uredili obalu i napravili mali park na obali... I ja bi rado dao pare za nesto takvo, mada nisam vjernik.
sarajevsko_pivo

#616 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by sarajevsko_pivo »

Evo nam nove dionice:

Image

Image

Image
shiljak

#617 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shiljak »

koja je to?
shiljak

#618 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shiljak »

Tahta wrote:Molim boga samo da se ovo ubrza bar ovo prema Bosanskom Brodu samo zbog onih silnih pumpadžija i taldžija svakih kilometar benzinska, silnih drumskih razbojnika (policija) svakih kilometar i silnih onih kamera i poreza za budale da bi se budžeti napunili.
nedo bog samo da budu radili ko ovi na stupu čitavu godinu nisu ni stubove mosta napravili na Miljacki, koje je ono zamazivanje očiju jebo te za nevjerovati i pitam se svaki put jel oni fakat kontaju da neko misli da se nešto gradi i dali im iko povjeruje ???

Image
evo nakon osam mjeseci sada su posuli pijeska i dodali ove ivicnjake.. Trenutno put ne vodi nigdje :D Valjda je naredni korak da prosire onaj most..
tec

#619 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

shiljak wrote: Image
evo nakon osam mjeseci sada su posuli pijeska i dodali ove ivicnjake.. Trenutno put ne vodi nigdje :D Valjda je naredni korak da prosire onaj most..
Kakav put koj vodi nigdje? Ovo je 12 transverzala koja se veze sa stupske petlje na sarajevsku zaobilaznicu u brijescu ovo je sve dio izgradnje Lota 2 koji je do sada bio blokiran imovinsko pravnim problemima.
shiljak

#620 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shiljak »

jeste ali su spori, kad ce poceti taj most da prosiruju - nece ni za 3 godine :D Tu se vec 10 godine ne moze prolaziti od 12 do 6 jer bude strasna guzva :-D
tec

#621 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

shiljak wrote:jeste ali su spori, kad ce poceti taj most da prosiruju - nece ni za 3 godine :D Tu se vec 10 godine ne moze prolaziti od 12 do 6 jer bude strasna guzva :-D
O kojem mostu ti govoris?
winnie

#622 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by winnie »

shiljak wrote:koja je to?
mislim da je ovo bilješevo
shiljak

#623 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shiljak »

Nisam siguran :D

Evo nacrtao sam sta su do sad iskopali.. Nisam siguran za sta ce im ovaj put?

Ja sam mislo ovaj pocetak (odozdo) da se pravi radi ove stupske petlje, kad budu dodatne dvije trake..

Trenutno sto su iskopali jeste od vize pa malo naprijed, sto se ne veze sa nikakvim putevima
Image
neki

#624 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

Most je vec napravljen, ima pola godine..ostalo jos da se urade zavrsni slojevi i postavi ograda, ostatak ceste ide kilavo jer jos nisu ni dobijena sredstva za njega, a trebala bi se finansirati zajedno sa stupskom petljom iz kredita EBRD
shiljak

#625 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shiljak »

kako mislis napravljen? Na koji ti most mislis? Ona petlja nije dobila nijednu traku, niti je ono uzvisenje/most nakon vize dobilo dodatne dvije trake.. Dakle samo malo od vize su napravili i nije povezano.. Ako ce nesto povezivati ja mislim da ce morati barem jos 2x puta vise puta napraviti da bi bio u funkciji.
Post Reply