Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
-
Baudelaire
#601 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Ja ne vjerujem da nema baš nijednog Srbina ili ostalog u Mostaru.
-
palermo
#602 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Mislim da se negdje operisalo sa podatcima da ima oko 5-7000 Srba u Mostaru. Al na forumu ima relevatnijih i upoznatijih sa tim podatko od mene pa nek me ispraveBaudelaire wrote:Ja ne vjerujem da nema baš nijednog Srbina ili ostalog u Mostaru.
-
Baudelaire
#603 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Pa stavio neko gore podatak 55% na prema 45% Hrvata u odnosu na Bošnjake u Mostaru, pa pomislih da je u ovoj priči oko toga kako su obespravljeni Hrvati, neko potpuno obespravio sve ostale Mostarce koji se ne ubrajaju ni u Hrvate ni u Bošnjake.
- mO k3
#604 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Pitanje ,ako ima slican broj bosnjaka i hrvata u mostaru kome onda ova prica uvez glasova Bosnjaka da jedan bosnjacki glas vrijedi vise nego 3 hrvatska...
- vaučer
#605 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Radi se o tom da područja s manjim brojem stanovnika biraju jednak broj poslanika kao veće gradske zone.Ženski Dr.Med wrote:Pitanje ,ako ima slican broj bosnjaka i hrvata u mostaru kome onda ova prica uvez glasova Bosnjaka da jedan bosnjacki glas vrijedi vise nego 3 hrvatska...
-
Nass
#606 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Stvarno, posto je omjer stanovnika otprilike pola-pola (Hrvati-Nehrvati), kako onda to da 3 hrvatska glasa vrijede kao 1 nehrvatski? Da li to znaci da same izborne jedinice unutar grada ne odrazavaju realnu sliku grada? Ja moram priznati da detaljno tu tematiku sa izbornim jedinicama ne poznajem dobro, gdje je onaj hercegovac?vaučer wrote:Radi se o tom da područja s manjim brojem stanovnika biraju jednak broj poslanika kao veće gradske zone.Ženski Dr.Med wrote:Pitanje ,ako ima slican broj bosnjaka i hrvata u mostaru kome onda ova prica uvez glasova Bosnjaka da jedan bosnjacki glas vrijedi vise nego 3 hrvatska...
- vaučer
#607 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Nemoj me uzimati za riječ.Nass wrote:Stvarno, posto je omjer stanovnika otprilike pola-pola (Hrvati-Nehrvati), kako onda to da 3 hrvatska glasa vrijede kao 1 nehrvatski? Da li to znaci da same izborne jedinice unutar grada ne odrazavaju realnu sliku grada? Ja moram priznati da detaljno tu tematiku sa izbornim jedinicama ne poznajem dobro, gdje je onaj hercegovac?vaučer wrote:Radi se o tom da područja s manjim brojem stanovnika biraju jednak broj poslanika kao veće gradske zone.Ženski Dr.Med wrote:Pitanje ,ako ima slican broj bosnjaka i hrvata u mostaru kome onda ova prica uvez glasova Bosnjaka da jedan bosnjacki glas vrijedi vise nego 3 hrvatska...
Koliko ovlaš pratim preseravanja oko statuta vjerujem da je to argument koji se ponavlja, kamen spoticanja među zaljubljenim stranama SDA i HDZ.
Stvarne brojke nacionalnog sastava stanovništva? Mislim da to nitko ne zna.
- Prpa.ba
#608 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Opci izbori 2010. godine, sumarno Mostar, glasovi za kantonalnu skupstinu:
HDZ 12.877
HDZ90 3.755
HSP 2.507
Boljitak 2.193
SDP 7.501
SDA 8.247
SBB 3.910
SBIH 1.756
SNSD 655
HDZ 12.877
HDZ90 3.755
HSP 2.507
Boljitak 2.193
SDP 7.501
SDA 8.247
SBB 3.910
SBIH 1.756
SNSD 655
-
xDenisx
#609 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Uhu vidi stvarnoPrpa.ba wrote:Opci izbori 2010. godine, sumarno Mostar, glasovi za kantonalnu skupstinu:
HDZ 12.877
HDZ90 3.755
HSP 2.507
Boljitak 2.193
SDP 7.501
SDA 8.247
SBB 3.910
SBIH 1.756
SNSD 655
- JThomas
#610 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
dohakaće oni tebi u onom kamenolomu.
- star(i)mo
#611 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Sta je ovo?JozefK wrote: Rješenje Mostarskog Statuta za Hrvate je najznačajnije pitanje uopće, vrijednije od Aluminija, EPHB-a i HT-a zajedno, usudio bih se reći i važnije od potencijalnog trećeg entiteta. Pozicioniranje Mostara kao najvažnijeg bosanskohercegovačkog grada za Hrvate je stoljetni projekt koji jamči dugoročni opstanak Hrvata u BIH kao političkog naroda. Bez mogućnosti razvoja Mostara koji je jedini veći grad sa značajnom hrvatskom populacijom, Hrvati bi do sredine ovog stoljeća bili svedeni, u nedostatku svojih institucija, na nacionalnu manjinu. Ključ za razvoj Mostara je razvoj njegovog Sveučilišta, koje ne samo da sve više privlači Hrvate diljem BIH, nego trenutno na njemu studira oko 1300 studenata iz RH, što mu daje poseban značaj za budućnost. Uz to, vrlo bitna je stavka da je Mostar u postotku najbrže rastući grad s hrvatskom populacijom, računajući i cijelu Hrvatsku.
-
palermo
#612 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
A punim plućima zaživit će kad..........JozefK wrote:
U Mostaru se sa svime trguje, Odjel za urbanizam je u tome najistaknutiji. Nemoguće je recimo promjeniti imena ulica u gradu bez pristanka Bošnjaka, čak i kad se želi maknuti imena notornih ustaša iz 2. svjetskog rata. Jasni su razlozi iz kojih Bošnjacima to ne pada na pamet, međutim takvi odnosi su neodrživi na dugi rok. Kod izdavanja dozvole za gradnju džamije, crkve, šoping centra ili bilo čega od javnog interesa, svaki put se trampi jedna građevina za drugu kao da smo u Srednjem vijeku. Mostar u percepciji prosječnog građanina BIH pretstavlja problem ili popularno rečeno grad slučaj. Kome je to u interesu omrznuti grad u očima svih normalnih ljudi? Mostar zbog svog položaja, svojih ljudi i okoline ima neslućene perspektive i može u budućnosti biti po svemu prvi grad do Sarajeva u cijeloj BIH, ali samo ako mu se dozvoli da zaživi punim plućima.
Zapravo ja ne bih imao ništa protiv one tvoje vizije Mostara kao najznačajnijeg grada za Hrvate BiH, da ona ne isključuje Bošnjake kao politički narod.............Ovako, baš kao i u ratu, dobit če te...... od ovce......i opet iz oistog razloga, potcjenjivanja Bošnjaka.......
A uopšte ne mora biti tako.....al eto.....
-
palermo
#613 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Moguće, ali teško da če Statut moči biti usvojen bez prethodne iskaane dobre volje hrvatske politike koja se očituje kroz konkretna djela.........ta najava lista je dobra, ali ona u ovom trenutku ništa ne znači....JozefK wrote:
Teško da se može isključiti Bošnjake iz političkog života s obzirom da im je udio preko 40%. Bez ove luđačke košulje, veće su šanse da s vremenom zažive prave hrvatsko-bošnjačke koalicije na programskoj osnovi. Neće dovijeka trajati ova podjela u dva nacionalna bloka, možda već i na ovim izborima bude iznenađenja jer koliko znam spremaju se neke neovisne liste, već su dvije najavljene, a treća je u nastajanju.
- star(i)mo
#614 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Je li moze meni 2 sedmice odmora u Banovicima prije nego sto pocnem odgovarati ovom sovinisti iznad sebe?
Hvala
Hvala
-
_Sarajka
#615 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Hrvati Mostarom žele kompenzirati ono sto misle da im je uskraćeno u drugim gradovima federacije.A takodje im treba i ono sto Bosanjci imaju u Sarajevu, a Srbi u Banjaluci.Oni to vide kao neki centar i osovinu za nastavljanje borbe za treći entitet.Stabilan i većinski Mostar, znaci polaznica za nastavak političke borbe.
-
palermo
#616 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Đe ćeš bolan smjestiti tolike studente ? U zalik ? u Mahalu?JozefK wrote:
Sve što postoji u Mostaru radi smanjenim potencijalom u odnosu na mogućnosti. Sveučilište je doseglo tek 10 tisuća studenata, a nema razloga da ih ne bude i 20 tisuća s obzirom na veličinu hrvatske populacije u BIH. O problemima vezanim za Sveučilišnu bolnicu tek ne bih. Ima se tu posla za idućih 20 godina, Srbi i Bošnjaci su nas u tom segmentu na nacionalnoj razini kao volove izvozali, dok su oni podizali Banja Luku, Sarajevo, Tuzlu u svakom smislu, mi smo se okrenuli Zagrebu i Splitu. To je naša krivica naravno, ali srećom mjenja se taj osjećaj prema svojemu, postoji želja da se napreduje na svim poljima.
Hoče li to samo Hrvati biti na sveučilištu ?
Gdje će Bošnjaci studiorati? Ko će finansirati to sveučilište ? Ko će Univerizitet finansirati, i koliko će na njemu biti studenara (Bošnjaka naravno, ta neće Hrvat tu studirati).......
Ja se samo nadam da će probosanska politika znati na vrijeme reagovati, u suprotnom eto nam radikalnih opcija.
- blue_sky
#617 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
jozefe li jozefe 
-
palermo
#618 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Ali zašto onda praviš od Mostara hrvatski grad ?JozefK wrote:Po meni je neovisna gradska lista, sastavljena od ljudi iz cijelog grada, za Mostar bolje rješenje od bilo koje stranke. Mostar je umoran od politike i korupcije koja je tu našla plodno tlo. Takva lista isto tako mora voditi računa o nacionalnim interesima oba naroda, pa i Srba, koji iako su manjinski imaju veliku povjesnu važnost za Mostar. Da nešto ne štima svima može kao dokaz poslužiti stanje na Džemal Bijediću, a ni Sveučilište nije daleko od tog stanja.
Naravno da on treba da bude i hrvatski grad, naravno da se treba poštovati i činjenica da je to grad u kojem živi najviše Hrvata u BiH, ali ono što ti ovdje pišeš je daleko od ideje multientičkog Mostara. A kao što Zaga reče, Bošnjaci su tu, oni postoje, ili će te sa njima izgrađivati zajednički Mostar ili ćemo opet ratovati.
-
palermo
#619 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
ne mogu se razvijati ako se uporedo sa njima i drugi ne razvijaju. To je jednostavno aksiom.JozefK wrote:
Meni je želja da se Hrvati u Mostaru razvijaju neometano, da nestane ta napetost. .
Statut to ne rješava, To rješava poltika i politička elita. Pa vi vidite.
-
Baudelaire
#620 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Ti si se dečko debelo zajebao. Prvo se vi okrenite Sarajevu, ne Zagrebu kao glavnom gradu, pa ćete shvatiti da nam je u BiH svima loše. A onda počnite radi za dobrobit BiH, ne Hrvatske. Želio bih ti postaviti par pitanja:
Koju državu više voliš, BiH ili Hrvatsku? Šta konkretno očekuješ od BiH? Šta je to u čemu BiH griješi u odnosu prema Hrvatima? Da li kupuješ bosanskohercegovačke ili hrvatske proizvode? Zašto? Otprilike to su ta pitanja, bilo bi ih još, ali vjerujem da ću odgovore na kroz ovo što sam pitao.
Da ne bude zabune, pitanja su za forumaša Jozefk.
Koju državu više voliš, BiH ili Hrvatsku? Šta konkretno očekuješ od BiH? Šta je to u čemu BiH griješi u odnosu prema Hrvatima? Da li kupuješ bosanskohercegovačke ili hrvatske proizvode? Zašto? Otprilike to su ta pitanja, bilo bi ih još, ali vjerujem da ću odgovore na kroz ovo što sam pitao.
Da ne bude zabune, pitanja su za forumaša Jozefk.
-
Nass
#621 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Tako je, Zaga. Veliki velikizagazaga wrote:Dok god Hrvati budu insistirali na ''trećem'' i u njemu budu vidjeli svoj ''biološki opstanak'' svakim danom će ih biti sve manje i manje. Takva politika je vođena do sad i bila je porazna samo za Hrvate. Od takve politike imaju koristi samo oni koji je vode.
Ove price o 'bioloskom opstanku', na fonu one ratne i poratne HDZ-ove parole "Opredjeljenje ili istrebljenje", i jeste ta bezocna demagogija koja prikriva stvarne ciljeve, odnosno tom se lazi pokusava dati alibi za trazenje hrvatske nacionalne teritorije koja je vec ranije etnicki ociscena, da bi se mogao formirati odnosno oziviti taj treci, tj. HB; a za to im nedostaje Mostar.
Ravnopravnost svih naroda u BiH se ne postize svojatanjem gradova i teritorija, na kojima su prethodno pocinjeni masovni zlocini, vec putem ustavnih rjesenja kojima ce se osigurati institucionalna ravnopravnost svih naroda i svih gradjana na svakom pedlju ove zemlje. Promjene Ustava ce morati ici u tom pravcu. Hrvati moraju svojima smatrati i Mostar, i Sarajevo, i Tuzlu, i Banja Luku i sve ostale gradove i mjesta. I svugdje moraju ici, svugdje moraju zivjeti, raditi, obrazovati se, otvarati svoje firme, centre, skole itd. A ne se koncentrirati na samo jedan dio teritorije i svojatati je, po matrici i planu Bobana i Suska. Tek kada pocnu tako razmisljati, pocet cemo izlaziti iz ove nase paklene drame.
Razlog sto danas ima manje Hrvata u BiH nego prije rata je prvenstveno u kreiranju RS-a i u politici/agresiji Zagreba prema BiH. Ove lazi o polozaju Hrvata kao naroda koje se poturaju, slicno kao sto rade i Dodikovci, ne mogu vise ni da komentarisem, jer bi trebalo ponovo ispocetka pricati cijelu pricu od raspada Jugoslavije, Tudjamana itd. itd. A to vec svi znaju, pa i oni koji se prave da nista ne znaju.
- webby-x
#622 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Pa Bošnjaci postavljaju ta pitanja već 20 godina i još im nije jasno.Baudelaire wrote:Koju državu više voliš, BiH ili Hrvatsku? Šta konkretno očekuješ od BiH? Šta je to u čemu BiH griješi u odnosu prema Hrvatima? Da li kupuješ bosanskohercegovačke ili hrvatske proizvode? Zašto? Otprilike to su ta pitanja, bilo bi ih još, ali vjerujem da ću odgovore na kroz ovo što sam pitao.
Odakle ta silna potreba da natjerate Srbe i Hrvate da vole državu?
Dok god vam nije jasno zašto Hrvati navijaju za Hrvatsku do tada
nećete razumjeti karakter Bosne i Hercegovine.
Ja osobno nemam ljubavi prema državi, ni Bosni i Hercegovini, a
ni prema Hrvatskoj. Ovo je dakako manjinsko mišljenje (debela
manjina). Od BiH očekujem da služi građanima, da štiti vanjske
granice i održava dobre ekonomske i političke odnose sa drugim
državama, te da ne uzima bezobrazne poreze. I to je to.
Ne griješi BiH u odnosima prema Hrvatima, nego većinski narod.
Ponašanje većinskog naroda nije ništa čudno i neviđeno, tako bi
se vjerojatno i Hrvati ponašali da su većina, a tako su se i Srbi
ponašali u Jugoslaviji kada su bili većina. Opet, to ne znači da
je ispravno takvo ponašanje.
Kupujem proizvode koji mi se sviđaju, ne gledam pretjerano proizvođača.
Znam da kupujem dosta slovenskog i austrijskog, a tuzlanski jogurt
je vrhunski.
- webby-x
#623 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Citat:Nass wrote:Ove price o 'bioloskom opstanku', na fonu one ratne i poratne HDZ-ove parole "Opredjeljenje ili istrebljenje", i jeste ta bezocna demagogija koja prikriva stvarne ciljeve ...
Prema našim saznanjima, veliki broj cijelih porodica iz hercegovačkih gradova seli se ka unutrašnjosti zemlje, prema Sarajevu, Zenici ili Tuzli. Takav trend može biti poguban po biološki opstanak Bošnjaka u Hercegovini. Sve to je i direktna je posljedica i višegodišnje minder politike pojedinaca iz Sarajeva koji je nebrojeno puta trgovali hercegovačkim bošnjacima, prodajući njih i teritoriju na kojoj žive za truhle kompromise i vlastiti šićar.
http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/teme/7 ... ovinu.html
Pa ne možeš ti govoriti Hrvatima gdje će živjeti.Hrvati moraju svojima smatrati i Mostar, i Sarajevo, i Tuzlu, i Banja Luku i sve ostale gradove i mjesta. I svugdje moraju ici, svugdje moraju zivjeti, raditi, obrazovati se, otvarati svoje firme, centre, skole itd.
To je isto kao da ja kažem da Bošnjaci trebaju živjeti u Grudama ili Laktašima,
a ne se koncentrirati na Sarajevo i Tuzlu.
Last edited by webby-x on 01/02/2012 22:19, edited 1 time in total.
-
palermo
#624 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Dakle, ostala je bitka za Mostar.JozefK wrote:
Da je udio Hrvata 20% i da im je prirodni prirast 10 promila ne bih se više od toga mogao složiti s tobom. Hrvati nisu nikad naseljavali cijelu BIH, a s obzirom na naš broj svako naše mješanje u onim sredinama u kojima nas je višestruko manje od drugih naroda vodi nas u tihu asimilaciju. Hrvati nemaju baš nikakvog demografskog potencijala da naseljavaju nanovo Banja Luku, Zenicu i Sarajevo i s tim se ne treba previše zamarati. Uspjeh bi bio kad bi se našao održiv model da opstanu tamo gdje i danas žive u značajnoj mjeri.
pa dobro.....
-
palermo
#625 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Pa nisam ja predstavio kao bitku. Ti si, kao bitku koja odlučuje da li će Hrvati biti politički narod u BiH ili ne.JozefK wrote:
Zašto bitka? Kako promišljaš onda situaciju Hrvata u Središnjoj Bosni? U Busovači, Jajcu, Novom Travniku su Hrvati izbačeni iz vlasti iako u svakoj od tih općina čine preko 40% stanovništva. Ne bi li bilo normalno da u općinama u kojima postoji iole značajniji udio drugog naroda vlast bude formirana od dvije najjače stranke ili od neke zajedničke liste, a ne da cijeli jedan narod bude oporba. Tu se krije zadnja nada za povratak povjerenja. U Mostaru se to svakako neće dogodit, a najbolji primjer je Vitez gdje iako hrvatske stranke imaju ležernu 60%-tnu većinu vijećnika Bošnjaci nikad u općinskom vijeću nisu preglasani, na što je načelnik Viteza ponosan.
Nešto sam fulio ?