Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply

Jeli zivot u CH zaista tako dobar?

Da
127
73%
Ne
47
27%

Total votes: 174

paladinka

#601 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by paladinka »

mire-ita wrote:Nemam neki odredjen cilj, ali bi volio neki grad gdje se moze biti u periferiji (zbog visoke kirije) i da je turisticko mjesto. Jer u biti ja sam potrazi za godisnjim turistickim gradom.
Predlozimi su mi grad Zug.
Zug je mali gradic izmedju Zürich i Luzerna na Zugerskom jezeru, setnjom si za 15 min. od jednog kraja do drugog , poznat po niskom porezu i zbog toga puno firmi imaju tamo svoja sjedista. Evo ti jedan link pa pogledaj broj hotela http://www.zuger-hotels.ch/deutsch/hotels/zug/ , samo po broju hotela se vidi da to nije turistickom mjesto :-) Sto se tice stanova , u samo gradu Zugu su stanovi skuplji , jer bogatasi podizu cijene, nasi vecinom zive na periferiji, Cham, Steinhausen, Baar, ali sve to nije daleko od grada Zuga, maltene si za 5 min. u Zugu.
Luzern je poznati turisticki grad , grad ima oko 77k stanovnika, a veliki broj hotela , evo opet link za hotele http://www.luzern-hotels.ch/de/pub/luze ... hotels.cfm , i u Luzernu su stvarno ono top hoteli. Tamo ti citave godine vrvi od turista, azijati od malena im je san da kad dodju u europu da posjete taj luzern, i onda opet drugi nivo bogati arapi i rusi, oni kad dodju oni ne gledaju na lovu, sve mora bit najbolje od najboljeg , znaci tu u Luzernu nema turisticke sezone, citave godine je pun turista, i ja licno mislim da bi tamo lakse nasao posao nego u Zugu.
Sljedeci grad je naravno Zürich, isto puno hotela , puno turista opet jedan link za hotel u Zürichu http://www.zuerich.com/de/hotels/ :-)
dante17

#602 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by dante17 »

Moze i Geneve?
mire-ita

#603 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by mire-ita »

Imal ko da mi kaze koliko moze biti plata od FB manager-Gescheftfuhrer? Imam razgovor uskoro a ne znam koliko para da zahtjevam.
Plisss
Itakoto

#604 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by Itakoto »

FB manager?! Food and Beverage? Daj malo vise podataka o zavrsenoj skoli, radnom iskustvu. Sumnjam da ti neko moze dati ikakvu procjenu bez ovoga.

Evo par informacija sa interneta:

http://www.lohnanalyse.de/ch/loehne/det ... gerin.html

Obrati paznju na radno vrijeme: 49h/ sedmicno. Mogu misliti koliko inace radis kad ti ovo napisu!? 60-70h?
tarikBA

#605 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by tarikBA »

Kakvo je stanje sa inzinjerima medicinske radiologije ?
mire-ita

#606 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by mire-ita »

paladinka wrote:
mire-ita wrote:Nemam neki odredjen cilj, ali bi volio neki grad gdje se moze biti u periferiji (zbog visoke kirije) i da je turisticko mjesto. Jer u biti ja sam potrazi za godisnjim turistickim gradom.
Predlozimi su mi grad Zug.
Zug je mali gradic izmedju Zürich i Luzerna na Zugerskom jezeru, setnjom si za 15 min. od jednog kraja do drugog , poznat po niskom porezu i zbog toga puno firmi imaju tamo svoja sjedista. Evo ti jedan link pa pogledaj broj hotela http://www.zuger-hotels.ch/deutsch/hotels/zug/ , samo po broju hotela se vidi da to nije turistickom mjesto :-) Sto se tice stanova , u samo gradu Zugu su stanovi skuplji , jer bogatasi podizu cijene, nasi vecinom zive na periferiji, Cham, Steinhausen, Baar, ali sve to nije daleko od grada Zuga, maltene si za 5 min. u Zugu.
Luzern je poznati turisticki grad , grad ima oko 77k stanovnika, a veliki broj hotela , evo opet link za hotele http://www.luzern-hotels.ch/de/pub/luze ... hotels.cfm , i u Luzernu su stvarno ono top hoteli. Tamo ti citave godine vrvi od turista, azijati od malena im je san da kad dodju u europu da posjete taj luzern, i onda opet drugi nivo bogati arapi i rusi, oni kad dodju oni ne gledaju na lovu, sve mora bit najbolje od najboljeg , znaci tu u Luzernu nema turisticke sezone, citave godine je pun turista, i ja licno mislim da bi tamo lakse nasao posao nego u Zugu.
Sljedeci grad je naravno Zürich, isto puno hotela , puno turista opet jedan link za hotel u Zürichu http://www.zuerich.com/de/hotels/ :-)

Od scra hvala za sve ove detalje. Jako su korisni.
mire-ita

#607 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by mire-ita »

Itakoto wrote:FB manager?! Food and Beverage? Daj malo vise podataka o zavrsenoj skoli, radnom iskustvu. Sumnjam da ti neko moze dati ikakvu procjenu bez ovoga.

Evo par informacija sa interneta:

http://www.lohnanalyse.de/ch/loehne/det ... gerin.html

Obrati paznju na radno vrijeme: 49h/ sedmicno. Mogu misliti koliko inace radis kad ti ovo napisu!? 60-70h?
Da kao food and Bevarage..Zavrsio sam Srednju Turisticku skolu u Veneciji, i jako dobro iskustvo.

Hvala puno
Buffet

#608 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by Buffet »

Bok svima, pročitao sam cijelu ovu temu i vidio sve i svašta. Razna mišljenja (koliko su objektivna ne znam) koja se iznimno suprostavljaju jedna drugoj. Naime, iz HR sam i završio sam Ekonomski fakultet u ZG i još sam položio poslijediplomski iz financijske analize itd. Planirao sam upisati i doktorski studij radi još većeg usavršavanja, ali nekako me više privuklo da počnem razmišljati o poslu u CH. Bio sam odličan student sa vrhunskim rezultatima tako da sam time i dobio preporuke profesora pri nalaženju posla. Imam rodbine u Zurichu koja bi mi mogla pomoći snaći se po gradu itd. Što mislite koliku dobru plaću mogu dobiti u tom sektoru, mogu li pristojno živjeti? Engleski pričam tečno, a njemački srednje iako bi mi malo trebalo da ga usavršim. Nemam djevojku, trenutno sam sam.
Ako ne možete dati detaljnu analizu zbog manjka informacija, pitajte samo, tu sam. Pozdrav! :)
paladinka

#609 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by paladinka »

Buffet wrote:Bok svima, pročitao sam cijelu ovu temu i vidio sve i svašta. Razna mišljenja (koliko su objektivna ne znam) koja se iznimno suprostavljaju jedna drugoj. Naime, iz HR sam i završio sam Ekonomski fakultet u ZG i još sam položio poslijediplomski iz financijske analize itd. Planirao sam upisati i doktorski studij radi još većeg usavršavanja, ali nekako me više privuklo da počnem razmišljati o poslu u CH. Bio sam odličan student sa vrhunskim rezultatima tako da sam time i dobio preporuke profesora pri nalaženju posla. Imam rodbine u Zurichu koja bi mi mogla pomoći snaći se po gradu itd. Što mislite koliku dobru plaću mogu dobiti u tom sektoru, mogu li pristojno živjeti? Engleski pričam tečno, a njemački srednje iako bi mi malo trebalo da ga usavršim. Nemam djevojku, trenutno sam sam.
Ako ne možete dati detaljnu analizu zbog manjka informacija, pitajte samo, tu sam. Pozdrav! :)
Evo ti je jedan link http://www.staufenbiel.ch/bewerbung-kar ... ichen.html. Oko 80k chf godisnje po tabeli na ovoj stranici :-)
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#610 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by Zviz »

Buffet wrote:Bok svima, pročitao sam cijelu ovu temu i vidio sve i svašta. Razna mišljenja (koliko su objektivna ne znam) koja se iznimno suprostavljaju jedna drugoj. Naime, iz HR sam i završio sam Ekonomski fakultet u ZG i još sam položio poslijediplomski iz financijske analize itd. Planirao sam upisati i doktorski studij radi još većeg usavršavanja, ali nekako me više privuklo da počnem razmišljati o poslu u CH. Bio sam odličan student sa vrhunskim rezultatima tako da sam time i dobio preporuke profesora pri nalaženju posla. Imam rodbine u Zurichu koja bi mi mogla pomoći snaći se po gradu itd. Što mislite koliku dobru plaću mogu dobiti u tom sektoru, mogu li pristojno živjeti? Engleski pričam tečno, a njemački srednje iako bi mi malo trebalo da ga usavršim. Nemam djevojku, trenutno sam sam.

Iskreno receno imas ogranicene sanse, jer Svicarska nije tako otvorena do radne snage iz istocne Europe, a to da bi imao platu kao i domaci okaci macku o rep. Ovo za platu ti sigurno mogu garantovati iz prve ruke, a sanse sto bi neki rekli kako ti padne grah. Sto se tice drzava sa dobrim platama - imas Svicarsku, Norvesku i Dansku, a Danska je jedina gdje vaze EU pravila. Ali kad vec pricamo o platama, isto i kod danaca stranci a pogotovo iz istocne Europe rade za dosta nize plate, pa cak i manje nego sto pocetnik sa mag. titulom ima. Meni godisnje postom dodje oko 30tak ugovora na reviziju tj. od ljudi iz raznih drzava koji pitaju za savjet, jel sve po propisu, iamo bi i vise da nisam uveo politiku 20€ zapakuj kao hvala. Ugovori su obicno napisani tako neprihvatljivo da ponekad pomislim pa jeli i moguce. U 2/3 pise da sam si odbio da prihvatis penziono uplacivanje i sl. stvari - pa cak se i zakoni krse u nekim klauzulama.

Po drugoj strani - imam poznanika te dobije posao u Austriji i poslje malo jace od godinu dana isto dobije i otkaz. Po njegovoj proci, navedeno nije se pokazao dovoljno dobar odnosno njegova prezentacija rada i ocekivanja poslodavca nisu bile na istom valu. Jedva nasao novi posao, i to jos preko stele, u novoj firmi, ali samo zato jer radi za oko 25% manju platu nego domacin.

Preporuka profesor nepije nikakve vode. Pa cak i preporuke iz prijesnjih fimi imaju ogranicen uticaj. Vecina poslova je zauzeta prije nego sto se i objave. Moj brat je najbolji pimjer, on je znao da ce dobiti posao dan prije nego sto je objavljeno u oglas, a u oglasu su opisali njegov profil da bi bilo opravdano. Napisao je motivacisko pismo dugo 4 linije te samo priljelpio gdje trenutno studira i sta te u tri linije napisao sta je prije radio sto uopste nije imalo veze s tim sto on trazi. Dobio posao i tu ostao 5 godina, a onda iz te firme se reselio u jednu od 3 najjace u Danskoj i to se malo potrudio da napise motivacisko pismo na oglas kojeg nije postojalo jednostavno sam izmislio sebi kao neki radni zatadak ondosno opis posla te ga poznavli na osvonu tog i tako mu i ponudili posao. Sreca u jednu ruku mada ima znanje i sve i to su gledali, ali opet na taj nacin. Sesta isto - nabrlja nesto kao da je molima da ne bude pozvana na razgovor i boom dobi posao. Mozda ti otvori neku ideju pa pokusaj tako.

Ako te zanima brza zarada (usteda) a da imas nako srednje ili nize troskove onda gledaj sjeverniji dio Norveske.
Buffet

#611 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by Buffet »

Nisam baš zainteresiran za Dansku i Norvešku zbog lokacije i jezika. Uglavnom, gledao sam malo na ovoj stranici ( http://www.lohnrechner.bfs.admin.ch/Pag ... px?lang=de ) koja je pouzdana i detaljna gdje mi je pokazano da bih imao više nego što vi govorite, eh tu sad možda nije ubačeno njihovo razmišljanje koje stalno navodite (omalovažavanje stranaca). Šta predlažete? :)
paladinka

#612 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by paladinka »

Buffet wrote:Nisam baš zainteresiran za Dansku i Norvešku zbog lokacije i jezika. Uglavnom, gledao sam malo na ovoj stranici ( http://www.lohnrechner.bfs.admin.ch/Pag ... px?lang=de ) koja je pouzdana i detaljna gdje mi je pokazano da bih imao više nego što vi govorite, eh tu sad možda nije ubačeno njihovo razmišljanje koje stalno navodite (omalovažavanje stranaca). Šta predlažete? :)
Drzi se ti toga sto si izracunao :-) Ma ja sam ti dala onaj link, a to je neki prosjek, sve to zavisi i koji je kanton i od firme, uglavnom ti imas sad neku realnu cifru i to je to.
Sta da ti kazem o toj temi omalozavanje stranaca, nije to sve ni crno ni bijelo, istina je negdje u sredini, ja poznajem par rumuna, poljaka koji su nakon zavrsenog studija, dosli ovdje raditi , niko nikad nije rekao da mu je ovdje lose, inace u ch se ne prica o plati, ali da se primjetiti ko kako zivi, vecina njih zive u dobrim stanovima, u kvartirima gdje su stanovi od 3000chf pa nagore, hoda se po skupim restoranima, tako da se ne moze reci da rade za crkavicu. Plate na gornjem nivou su ionako toliko visoke, da ako te zakinu na osnovu sto si stranac, bit ce vise nego dovoljno :-) Rekao si da nisi dobar sa Njemackim, al opet ako ti se da pogledaj ovaj clanak http://www.nzz.ch/aktuell/schweiz/lohns ... 1.15500229 , jest da je stariji, ali se nije nesto puno promjenilo.
Buffet

#613 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by Buffet »

paladinka wrote:Drzi se ti toga sto si izracunao :-) Ma ja sam ti dala onaj link, a to je neki prosjek, sve to zavisi i koji je kanton i od firme, uglavnom ti imas sad neku realnu cifru i to je to.
Sta da ti kazem o toj temi omalozavanje stranaca, nije to sve ni crno ni bijelo, istina je negdje u sredini, ja poznajem par rumuna, poljaka koji su nakon zavrsenog studija, dosli ovdje raditi , niko nikad nije rekao da mu je ovdje lose, inace u ch se ne prica o plati, ali da se primjetiti ko kako zivi, vecina njih zive u dobrim stanovima, u kvartirima gdje su stanovi od 3000chf pa nagore, hoda se po skupim restoranima, tako da se ne moze reci da rade za crkavicu. Plate na gornjem nivou su ionako toliko visoke, da ako te zakinu na osnovu sto si stranac, bit ce vise nego dovoljno :-) Rekao si da nisi dobar sa Njemackim, al opet ako ti se da pogledaj ovaj clanak http://www.nzz.ch/aktuell/schweiz/lohns ... 1.15500229 , jest da je stariji, ali se nije nesto puno promjenilo.
Rekao sam da njemački pričam srednje, znam se normalno sporazumijevati i ne bi mi puno trebalo da ga pričam tečno. Osim toga, uvijek postoji dodatni tečaj radi izgradnje vokabulara. 3. opcije nema, mogu ostati tu i raditi za 6000 kn ili ići gore, to su izbori. Što se tiče kantona itd., Zurich za posao, a mogu živjeti i u nekim susjednim kantonima, nije mi na odmet (tipa Zug). Da ostanem ili ne? :)
paladinka

#614 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by paladinka »

Ti ako imas sanse da dodjes u ch , ja bi rekla kupi prnje i dolazi, a opet druga je stvar da li ti ch kao drzava pase :-) Sam si vidio koliko su plate, moze tvrditi ko sta hoce, ne igra samo ulogu je si li stranac ili svicarac, igra ulogu i tvoje obrazovanje i radno iskustvo. Pa na kraju , kazes imas ovdje rodbine, dodjes, pa trazi posao, mozda odes negdje i na razgovor, pa sam vidis da li ti odgovora. Univerzalnog savjeta nema :-)
bubavi1

#615 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by bubavi1 »

preko milion siromasnih u CH (source Caritas) i sad citam..., da se hoda po skupim restoranima, zivi se u skupim kvartirima itd....vecina naseg svijeta se bave baustelom i ciste se zgrade u Reinigungenu, tako da se zna...a milion siromasnih ukljucuje se i strance. Sad ako nemas iskustvo u CH, ne poznajes jedan od 4 drzavnih jezika, nemas njihovu diplomu ili priznata kao ravna njihova, i uz to da ne nadjes bas onog poslodavca koji ceka da mu se pojavi neko s vana jer nije nasao nekog iznutra, onda su ti sanse ravne nuli!

Ima naravno onih koji, kao navedeno, se prave kao da zive u Manhattanu, ali su rijetki, u CH se daje prioritet Svicarcima pa onda ostalima..

Imas pravo sanjati...

Stan od 3000chf a medianska plata je 5800CHF!! sad saberi koliko se mozes praviti onaj iz Sex and City ..
Last edited by bubavi1 on 03/09/2014 21:57, edited 1 time in total.
dante17

#616 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by dante17 »

Jedes ti gov** od 3000 hiljada ;)
minimalno 700-1000
kako vam je prpa bojite se da dodje jos neko tamo
paladinka

#617 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by paladinka »

Ovaj decko sto sam mu davala savjet, on ima zavrsen fakultet, ja njemu nisam rekla ni kako da dodje ni da li moze, ja sam preporucila ako ima sanse da doce neka dodje, jer on bi radio u svojoj STRUCI, ne kao cistac ili baustelac ili sta ja znam. Znaci on AKO bi imao sansu da dodje da radi kao ekonomista, nece imati ni cistacku niti baustelsku platu.
Ja nikad nikom u zivotu ne bi rekla nemoj dolaziti, kako ko se snadje, ja govorim sa svog gledista, jer mi ( ja i moj muz ) vrlo dobro zivimo u Svicarskoj, znaci ni na cemu ne oskudjevamo, mozemo si svasta priustiti, i da ti pravo kazem evo mi kao stranci idemo 2-3 puta sedmicno u restorane na vecerea , imamo fin stan, mozemo si priustiti putovanja itd. I sto bi ja sad nekom rekla, nemoj dolaziti u svicarsku ? Pa po tebi Svicarska siromasnija nego Ruanda .
Svi nasi samo rade na bausteli i ciste, ma da.. Primjer, malo prije otvorila pismo, nesto u vezi rente, kad gore pise savjetnica kojoj se treba obratiti ako bude problema, kad ono nasa zenska. Nasih ljudi svugdje ima , i svugdje rade, ima i svicaraca koji rade na bausteli, nisu samo nasi. A vala sta fali i cistiti i raditi na bausteli, sve je to posten posao .
bubavi1

#618 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by bubavi1 »

Ok sve sto kazes je moguce, ali nemoj uzeti svoj primjer kao ono sto se moze postici kada dolazis u CH, ti si mozda sama s muzem bez obaveza i zivis u CH od dugo. Zivio sam u CH blizu 10 godina, diplomirani ekonomista sam s CH i Francuskom diplomom, to jest s univerziteta....naci posao u mojoj struci je gotovo pa nemoguce!
Hvala Bogu pa imam iza toga drugih diploma pa mi omogucavaju da solidno zivim s suprugom koja isto radi i djecom.
Medijanska plata je 5800brutto sto znaci da pola radnika zaradjuju manje a pola vise, a kada stizes s vana s stranom diplomom velike su sanse da zaradis manje od 5800.

Nije fer bacati nekome prasinu u oci, a reci da baustelac ili cistiti necij stan je posten posao, rekao bi da se posteno zaradi, ali jeli to nekome san da ide nekome cistiti wc ili redati cigle s nepismenim ljudima, neznam, to nije moj san!
Ionako svicarci cjene poslove sto cijeli svijet cijene medju najgorim, npr drvosjeca, ili proizvodjac mljeka, su naprimjer u CH vrijedni...pa i da budes cistac haustora treba ti svicarski zanat!!

Posten je posao, pa zato svicarska skola gura djecu na zanat kako bi sutra radili za 3000chf kao sto zaradjuju frizerke ili prodavcice, posten je posao u Denneru, aha, a biti u dugovima vec od 5og u mjesecu to niko ne spominje...

Nedavno narod glasao (9i februar) protiv imigracije, pa valjda ce neko raditi one "postene poslove" sto danas strance rade a to jesu oni posteni svicarci ili novo peceni svicarci..

Naravno da moze probati ako ga CH zanima..samo se treba reci da njegova situacija nemoze odma biti pozeljna kao tvoja draga paladinka!

To je isto dolaziti na Balkan s novim autom placen preko kredita i sjediti kod oca i matere i jesti grah svaki dan...cista Zabluda!
Kal El

#619 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by Kal El »

Schwiezer do? ^^
paladinka

#620 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by paladinka »

Covjece, taj decko sto sam sa njim pisala nece ni doci raditi kao cistac, je li razumijes , on ako ne bude mogao naci posao u svojoj bransi, nece ni dolaziti . Jesam ja njemu napisala da dodje da cisti, i da ce zivjeti super zivot ? Sto bi dolazio da cisti , ako je zavrsio fakultet?
Od ukupnog broja zaposlenih, a u Svicarskoj je oko 4.5 miliona zaposlenih , znaci od 4,5 miliona je 13000 osoba siromasno. Znaci 130000 osoba koji rade spadaju u grupu da su siromasni, sve ostalo su ljudi koji su na socijali i penzioneri koji jos primaju ekstra pomoc od drzave.
bubavi1

#621 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by bubavi1 »

paladinka wrote:Covjece, taj decko sto sam sa njim pisala nece ni doci raditi kao cistac, je li razumijes , on ako ne bude mogao naci posao u svojoj bransi, nece ni dolaziti . Jesam ja njemu napisala da dodje da cisti, i da ce zivjeti super zivot ? Sto bi dolazio da cisti , ako je zavrsio fakultet?
Od ukupnog broja zaposlenih, a u Svicarskoj je oko 4.5 miliona zaposlenih , znaci od 4,5 miliona je 13000 osoba siromasno. Znaci 130000 osoba koji rade spadaju u grupu da su siromasni, sve ostalo su ljudi koji su na socijali i penzioneri koji jos primaju ekstra pomoc od drzave.
Nemoj me krivo shvatiti. Kad sam rekao da ce cistiti?? pisao sam samo da ne uzima tvoj primjer, koji moze ponekim osobama biti izuzetno privlacan, jer ti si tu od duzeg vremena, mozda si se tu i skolovala itd...kazem da postoji sansa ako nadje posao, da spada u kategoriju onih koji ce zaradjivati do 5800 brutto plate, i ukoliko bude oko Zuricha da mu nece ostati toliko za 3x sedmicno restorana, putovanja itd...upozoravam da tvoj model nije standardni svicarski model. Dosta njih gledaju kako sklopiti kraj s krajem.

A za te navedene cifre, vidim da si izuzetno dobro upoznata.

Pozdrav
jedinaprava

#622 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by jedinaprava »

jeste
moj je zivot Svicarska, skoro pa savrsen
isto vrijedi za DE :D
dodo2811

#623 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by dodo2811 »

Moze li mi tko reci kakve su sanse za varioca bez velikog iskustva,naime rodjak iz Hrvatske ima certifikat za varioca pa me molio da se raspitam kakve su mu sanse....
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#624 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by Zviz »

Da ne zivim u drzavi koja je skoro duplo bogatija od Svicarske, te koja je dio Eu a isto ne benda 2% ja bi povjerovao da tece med i mljeko u CH!

Jedan primjer dok u CH moras se zdravstveno osigurati je u danskoj dzaba sve sta pozelis po tom pitanju osim silikona za sise i zubzra.

Dok u Danskoj imas 2.500chf na ruke kao novo peceni student dok trazis posao u CH zijevaj! Prosjecna bruto placa u dk je oko 8.000chf

Sofer kamiona mjesecno na ruke ima 4.000chf doktor oko 20.000chf na ruke mjesecno.

Po pitanju ksenofobije svica napreduje mada i danska ne zaostaje puno! U svici skupo meso! U danskoj slatko! U svici skupi stanovi u Danskoj auta. Ispod 65.000eura nemozes dobiti neko solidno komotno kvalitetno auto, a ako hoces nivo odstekaj 150.000 do 200.000Eura za npr novijeg mercedesa vece klase ili a8 audija. Tako da svica je bjeda i jad na sprem danske, ali su obe skupe samo sto ces prije u danskoj ustediti 200.000eura nego u Svici. To vam mogu garantovati!
bubavi1

#625 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by bubavi1 »

Zviz wrote:Da ne zivim u drzavi koja je skoro duplo bogatija od Svicarske, te koja je dio Eu a isto ne benda 2% ja bi povjerovao da tece med i mljeko u CH!

Jedan primjer dok u CH moras se zdravstveno osigurati je u danskoj dzaba sve sta pozelis po tom pitanju osim silikona za sise i zubzra.

Dok u Danskoj imas 2.500chf na ruke kao novo peceni student dok trazis posao u CH zijevaj! Prosjecna bruto placa u dk je oko 8.000chf

Sofer kamiona mjesecno na ruke ima 4.000chf doktor oko 20.000chf na ruke mjesecno.

Po pitanju ksenofobije svica napreduje mada i danska ne zaostaje puno! U svici skupo meso! U danskoj slatko! U svici skupi stanovi u Danskoj auta. Ispod 65.000eura nemozes dobiti neko solidno komotno kvalitetno auto, a ako hoces nivo odstekaj 150.000 do 200.000Eura za npr novijeg mercedesa vece klase ili a8 audija. Tako da svica je bjeda i jad na sprem danske, ali su obe skupe samo sto ces prije u danskoj ustediti 200.000eura nego u Svici. To vam mogu garantovati!

Slazem se!! Ali u CH udaraju na patriotizam i svaki dan kritikuju EU ono znas, EU=1/3 world a CH van zemaljci...

evo danas ovo u novinama, ali naravno paladinka ovo nece nikad krasiti:
http://www.lematin.ch/suisse/assures-pa ... y/22547324

u 2012 449000 osoba nisu placali zdravstveno osiguranje, a sto? pa nemaju para!! danas se procjenuje preko 500 000 osoba...
kada nisi u stanju odvojiti minimalno 170CHF mjesecno a 3% nezaposlenih, dodje ti ovo pitanje: Za sta radis kada nisi u stanju preged platiti i 170chf mjesecnog osiguranja??? fujjj
Post Reply