Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
mahalas505

#601 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by mahalas505 »

Ricken wrote:Biljna apoteka nije u djelokrugu zakona o apotekarstvu, tako da je to klasična maloprodajna trgovina. 400 m se dokazuje premjerom geometra,a kao stručni expert ako on da nalaz da je 200m ustvari 400m, vjerovatno će proći. :D
Eno na Alipasinu b faza, dvije apoteke(obje imaju ugovor o prodaji lijekova na recept) se nalaze maltene udaljene jedna od druge maksimalno 20m. Nalaze se u istom redu, i imaju dva druga poslovna prostora izmedju njih. Da ne znam koji mjerni sistem koristi geometar ne moze dati nalaz da je razmak 400m :D .
edoze1

#602 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by edoze1 »

javi email da pošaljem
bullmastiff

#603 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by bullmastiff »

Zna li neko koliki vremenski razmak smije postojati između zaduženja robe na zalihama i fizičkog prijema robe?
Postoji li neko pravilo šta prvo ide?

znam da se po pravilniku o TKM podaci o nabavci, prijemu, prodaji unose najkasnije narednog dana za prethodni dan.
bullmastiff

#604 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by bullmastiff »

zna li neko odgovor? :D
Armin2013

#605 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Armin2013 »

edoze1 wrote:javi email da pošaljem
Hvala snađoh se.
Armin2013

#606 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Armin2013 »

bullmastiff wrote:Zna li neko koliki vremenski razmak smije postojati između zaduženja robe na zalihama i fizičkog prijema robe?
Postoji li neko pravilo šta prvo ide?

znam da se po pravilniku o TKM podaci o nabavci, prijemu, prodaji unose najkasnije narednog dana za prethodni dan.
Ukoliko nije roba u tranzitu ili u putu trebalo bi prvo da se zaprimi pa da se zaduže zalihe, obično je to slijed događaja, a kod tebe obrnuto. S obizirom da se radi o zalihama poslije prijema robe ili mat. iste treba unijeti odmah ili najkasnije narednog dana. Malo pojasni pitanje.
bullmastiff

#607 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by bullmastiff »

Zaduzenje zaliha se vrsi elektronskim putem, dobavljac kupcu elektronskim putem posalje zaduzenje, a u naredna dva dana stigne roba(u fizičkom obliku)..e sad što da u inspekcija stigne prije nego što roba stigne?
Ispalo bi da se radi o prodaji bez kucanja fiskalnih ukoliko bi otkrili :)

Sad je pitanje kolika smije biti vremenska razlika između fizičkog prijema, i evidentiranja na zalihi?

Hvala
Ricken

#608 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Ricken »

bullmastiff wrote:Zaduzenje zaliha se vrsi elektronskim putem, dobavljac kupcu elektronskim putem posalje zaduzenje, a u naredna dva dana stigne roba(u fizičkom obliku)..e sad što da u inspekcija stigne prije nego što roba stigne?
Ispalo bi da se radi o prodaji bez kucanja fiskalnih ukoliko bi otkrili :)

Sad je pitanje kolika smije biti vremenska razlika između fizičkog prijema, i evidentiranja na zalihi?

Hvala
Ti možeš dobiti papire prije nego što roba stigne. Nabavnu vrijednost također možeš formirati teoretski prije nego što robu primiš u skladište. Takva vrijednost priznata u FI je ili obračun nabavne vrijednosti ili roba na putu. Kada robu primiš i zapisnički ustanoviš da je to u skladu sa narudžbom knjižiš je materijalno, a sa robe u putu ili obračuna nabavane vrijednosti je prenosiš na robu, najkasnije dan nakon primitke i zapisničkog prijema. Naravno, ovo je moje mišljenje.
lejla19740

#609 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by lejla19740 »

Preduzeće registrovano u Zenici.Imamo zaposlena dva radnika iz Kantona Sarajevo (opštine Novi Grad i Novo Sarajevo).doprinose za zdravstvo 89,80% uplaćujemo na račun Kantonalnog zavada Sarajevo,pišemo i dva virmana za ove radnike sa pripadajućim iznosom doprinosa ,sa pripadajućim šiframa općina u kojima radnici žive.
U Poreznom savjetniku Revicon 03/2013 ima pitanje na tu temu:

Šifra općine i način usmjeravanja doprinosa
za zdravstveno osiguranje

pitanje: Da li je ispravno da se pri uplati doprinosa za
zdravstveno osiguranje koji pripada kantonalnom zavodu
zdravstvenog osiguranja (91%) u nalogu za uplatu unese oznaka općine sjedišta firme,a da se uplata sredstava vrši prema prebivalištu zaposlenika?
odgovor: Prema poglavlju VII tačka 14. pod b) Pravilnika o načinu uplate javnih prihoda budžeta i vanbudžetskih
fondova u Federaciji BiH (“Sl. novine
FBiH”, br. 3/11 do 101/12), kod uplate doprinosa
(svih vrsta) koju vrši pravno lice, u polje 14 uplatnog
naloga unosi se šifra općine sjedišta pravnog lica.
Prema istom Pravilniku (poglavlje Doprinosi, tačka
21.2.), 91% doprinosa za zdravstveno osiguranje iz plaća
i na plaće uplaćuje se jednim nalogom prema mjestu
prebivališta zaposlenika na račune kantonalnih zavoda
zdravstvenog osiguranja (preciznije, na račun zavoda
onog kantona u kome zaposlenik ima prebivalište).
To znači da se uplata tog dijela doprinosa vrši jednim
nalogom za sve zaposlenika čije je prebivalište u
određenom kantonu, bez “cijepanja” naloga prema općinama
prebivališta
unutar tog kantona.

Da li to znači da smo uplatu doprinosa za zdravstvo za dva radnika sa područja Kantona Sarajevo (različite opštine) trebali uplaćivati u jednom iznosu na račun kantonalnog zavoda Sarajevo,šifra općine 103 (Zenica)???
modem33

#610 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by modem33 »

lejla19740 wrote:Preduzeće registrovano u Zenici.Imamo zaposlena dva radnika iz Kantona Sarajevo (opštine Novi Grad i Novo Sarajevo).doprinose za zdravstvo 89,80% uplaćujemo na račun Kantonalnog zavada Sarajevo,pišemo i dva virmana za ove radnike sa pripadajućim iznosom doprinosa ,sa pripadajućim šiframa općina u kojima radnici žive.

zdravstvenog osiguranja (91%) u nalogu za uplatu unese oznaka općine sjedišta firme,a da se uplata sredstava vrši prema prebivalištu zaposlenika?
odgovor: Prema poglavlju VII tačka 14. pod b) Pravilnika o načinu uplate javnih prihoda budžeta i vanbudžetskih
prebivališta
unutar tog kantona.

Da li to znači da smo uplatu doprinosa za zdravstvo za dva radnika sa područja Kantona Sarajevo (različite opštine) trebali uplaćivati u jednom iznosu na račun kantonalnog zavoda Sarajevo,šifra općine 103 (Zenica)???
kad su uplate kantonalne onda uplacujes po "opcini zaposlenika - njegovog mjesta prebivalista" a ne premjestaprebivalista firme ..... to se upisuje na federlani nivo.

Glupu jest ali to neki konj u parlamentu stima "poslove provizija u bankama" da mogu ljude vise oderati ... Umjesto da se uplate jednim nalogom za sve radnike za zdravstvo ( a zdravstvo neka dijeli izmedju sebe gdje ce po opcinama ) ...
Čudna sorta

#611 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Čudna sorta »

lejla19740 wrote:Preduzeće registrovano u Zenici.Imamo zaposlena dva radnika iz Kantona Sarajevo (opštine Novi Grad i Novo Sarajevo).doprinose za zdravstvo 89,80% uplaćujemo na račun Kantonalnog zavada Sarajevo,pišemo i dva virmana za ove radnike sa pripadajućim iznosom doprinosa ,sa pripadajućim šiframa općina u kojima radnici žive.

prebivališta
unutar tog kantona.

Ne bi ti mogla proći uplata ako staviš uplatni račun KS a šifru opštine Zenica. Ako sam ja dobro razumjela šta pitaš.

S tim da, kako je gore i napisano, nema potrebe da idete na dva virmana za ta dva uposlenika, oba su sa Kantona Sarajevo, tako da nije bitno da li ćete pisati Novo Sarajevo ili Novi Grad. Jer zamisli firme koje imaju oko 1000 uposlenika i po poslovnim jedinicima u čitavoj Federaciji, da za svaku opštinu gdje imaju uposlenike uplaćuju poseban virman... koliko bi toga bilo.

Znači staviš uplatni račun Kantona Sarajevo, a šifru opštine ili Novi Grad ili Novo Sarajevo i uplatiš jednim virmanom.
Atena

#612 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Atena »

dilema oko PDV-a
potpisali smo ugovor o izvođenju radova na čišćenju korita rijeke Bosne, obaveza uplate takse 1,5 KM po kubiku, a naknada za rad je šljunak koji iskopamo? meni je ovo koncesija? da li obračunati PDV na izvedene radove, kako sve to proknjižiti :?
S@din

#613 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by S@din »

molim vas pomoc radim M4 obrasce retroaktivno, samostalni preduzetnik je u pitanju koji ne posjeduje nikakvu dokumentaciju, dug je uplatio po osnovu listinga porezne uprave, a sada predaje papire za penziju,
uglavnom po listingu dug pio je po minimalcu i ide ovako:
2010 - 828,00 km
2009 - 781,08 km
2008 - 1716,45 km
2007 - 1514,47 km
2006 - 1394,97 km
2005 - 1285,18 km
2004 - 1238,06 km
2003 - 1213,37 km
2002 - 1124,90 km

do 2002 nije problem, neto racunali na osnovicu od 33,3333% jer se place isplacene poslije 2009 racunaju, ako smo dobro shvatili po ovoj osnovici,
M4 treba uraditi jos za 2001, 2000. 1999 i 1998, za koju nemamo nikakve podatke, pa vas molim ako neko zna minimalni iznos doprinosa za pio za te godine i takodje radno vrijeme dnevno i godisnje, jer po nekim starim M4 obrascima cini mi se da je ukupan broj radnih sati 2191, pa me to uzasno zbunjuje, unaprijed zahvaljujem ako nekome nije tesko napisati ovih par podataka :kiss:
vahdeta

#614 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by vahdeta »

:run: Pozdrav za sve :run:
Prije dva mjeseca sam preuzela vođenje knjiga za jedno manje poduzeće. Inače sam novija u ovom poslu i trebalo je sve biti OK dok nisam vidjela da je gazda podigao 6.000,00KM dobiti više nego što je uistinu ima :-(. Nešto sam rasknjižila na putne troškove,ali s obzirom na veličinu poduzeća sve je to sitno. Naime bivši knjigovođa je jednostavno šuti i pustio da se to dogodi. Gazda je korektan čovjek i uistinu bih voljela izvući ga iz ovog problema.Razmišljala sam i o isplati regresa ali i to je na dva radnika kap u moru. Pomozite iskusnije kolege :izet: :kiss:
Napominjem da gazda novce nemože vratiti.

Moolim vasss pomagajte :kiss:
natascha

#615 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by natascha »

Please pomoć od iskusnih računovođa. Stalno sam u raspravi sa kolegama da li je protuzakonito ako je datum računa recimo 30.09. a fiskal se izvuče na 01.10.. Kako mi dolaze računi vidim da puno firmi to praktikuje, izvuče fiskal na novi mjesec ali račun zavede u KIF u prethodni. Pitam konkretno zbog obaveze PDV-a. Smijem li evidentirati račun u septembar ako mi je fiskal iz oktobra i da li ja još uvijek mogu nekome fakturisati na 30.09.....Eto ako može odgovor od nekoga ko stvarno ima iskustva s tim. Imam osjećaj da inspekcije od svih firmi zakače uglavnom ovu gdje ja radim :-) a sve druge poštede zato sam u dilemi da li smijem to da radim.
bosanka hercegovic

#616 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by bosanka hercegovic »

Ne mora biti isti datum na fiskalnom računu i poreznoj fakturi, samo mora bit jednoznacna veza izmedju fiskalnog računa i porezne fakture( na fakturi treba biti napisan broj fiskalnog računa). Često se u praksi desi da obaveza za PDV nastane na pr.u junu ali se iz nekog razloga ne mogne evidentirati kroz fiskalni uredjaj u junu već se fis.račun izvuče u julu(situacije u gradjevinarstvu). Zakon o PDVu je državni zakon,a zakon o fiskalnim sistemima je federalni zakon. Za unos u KUF ti je mjerodavan datum sa porezne fakture.
bosanka hercegovic

#617 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by bosanka hercegovic »

Ja sam nedavno imala poreznu inspekciju.Izmedju ostalog su tražili da izvučem godišnje periodicne fiskalne izvjestaje i bruto bilanse, pa su onda uporedjivali iskazane promete i prihode. U decembru prošle godine sam imala značajan promet koji sam evidentirala u KIFu za decembar,a izvukla fiskalni racun u januaru, tako da sam imala veći prihod za 2013.godinu u odnosu na fiskalne izvještaje što sam im predočila i dokumentovala i bilo je sve OK
lejla19740

#618 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by lejla19740 »

Molim pomoć oko obračuna ino dnevnice.Evo rasporeda puta (propraćeno sve dokumentacijom)
1.26.09. polazak iz Zenice 05 h ujutro
2.Ulazak u Hrvatsku 07 h ujutro,doručak u S.Brodu (račun)
3.Prolazak kroz Hrvatsku i izlazak iz Hrvatske 11 sati
4.Prolazak kroz Sloveniju i izlazak iz Slovenije u Austriju u 13 sati
5.Dolazak u Grac Austrija (14 sati),preuzimanje materijala , i odmah povratak u Bosnu
6.Oko 15 sati ulazak u Sloveniju,a oko 17 ulazak u Hrvatsku.
7.Ulazak u Bosnu oko 19 sati,hrana u restoranu (račun) i dolazak u Zenicu oko 21 sat.

Znači radnik je na putu bio manje od 24 sata od toga u BiH oko 4 sata,Hrvatska 6 sata,Slovenija 4 sata i Austrija oko 2 sata u oba smjera.
Znam ako radnik pri ino službenom putovanju prolazi kroz više zemalja koje imaju različite dnevnice,priznaje se dnevnica za stranu državu u kojoj počinje putovanje,a u povratku dnevnica u kojo završava putovanje.Svako putovanje odnosno zadržavanje koje traje duže od 12 sati se priznaje cijela dnevnica kroz tu državu ili ako boravi 8-12 sati pola dnevnice.Znači po tom pravili bih ino dnevnicu trebao obračunati za Hrvatsku (zemlja izlaska i ulaska u BiH) ali radnik je proveo manje od 8 sati.Domaća dnevnica-radnik proveo manje od 8 sati.

Kako obračunati dnevnicu???
edoze1

#619 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by edoze1 »

ukoliko neko ima literaturu o računovodstvu apotekarske djelatnosti moli da dostavi na email:[email protected] .
BiHusrcu88

#620 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by BiHusrcu88 »

Dolaze li vama ove fakture OBAVJEŠTENJA od Vanjskotrgovinske Komore i plaćate li vi ove iznose?

Za NIKAKAV RAD I NIKAKVO POMAGANJE POSLOVANJU PREDUZEĆA ovi nehljebovići hoće svoj dio pa dajte dokle više. Moje preduzeće niti uvozi niti izvozi i nema nikakvog vanjskotrgovinskog prometa. Ovo da oni mogu podjeliti svoje MASNE PLATE nizašta. Joj kad vidim onog GAVRANA kad pametuje na TV-u o našoj hrđavoj ekonomiji smuči mi se, a taj isti nikad nista korisno nije uradio za našu ekonomiju, niti je šta pokrenuo, dakle nista praktično samo sjedi i pametuje i sad hoće da mu preduzeća za NERAD plaćaju nakve obaveze :roll: . Dokle više ovako samo udri i po ovo malo privrede što radi.
Ricken

#621 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Ricken »

BiHusrcu88 wrote:Dolaze li vama ove fakture OBAVJEŠTENJA od Vanjskotrgovinske Komore i plaćate li vi ove iznose?

Za NIKAKAV RAD I NIKAKVO POMAGANJE POSLOVANJU PREDUZEĆA ovi nehljebovići hoće svoj dio pa dajte dokle više. Moje preduzeće niti uvozi niti izvozi i nema nikakvog vanjskotrgovinskog prometa. Ovo da oni mogu podjeliti svoje MASNE PLATE nizašta. Joj kad vidim onog GAVRANA kad pametuje na TV-u o našoj hrđavoj ekonomiji smuči mi se, a taj isti nikad nista korisno nije uradio za našu ekonomiju, niti je šta pokrenuo, dakle nista praktično samo sjedi i pametuje i sad hoće da mu preduzeća za NERAD plaćaju nakve obaveze :roll: . Dokle više ovako samo udri i po ovo malo privrede što radi.
Ti baš prstom u g.
Generalno si upravu, izuzev za Gavrana. Prošle godine je vodio vinare u Tokijo i omogučio im da plasiraju svoje proizvode tamo. Nije to radio uz podršku Komore, nego vlastitom inicijativom.

A Komora ko Komora, trula i nikakva od svojih unutarnjih problema nema kad da se bavi naplatom. To što ti pošalju taj obračun je plafon njihove aktivnosti.
anala

#622 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by anala »

Zanima me da li neko ima detaljno objasnjenje na koji nacin knjiziti proizvodnju i to na nacin da se proizvede proizvod koji se u biti tretira kao poluproizvod i koristi se za proizvodnju drugig proizvoda. Da li taj proizvod evidentirati na sladistu gotovih proizvoda i direkno ici na proizvodnju u toku ? Ako neko zna detaljnu semu knjizenja?
_aja_

#623 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by _aja_ »

Imas brate na 111 poluproizvodi na skladistu.... skines sa 101 zalihe materijala i zaduzis na 111, kad pravis gotov proizvod ides na 120. A tamo preko 59 provozas :grin:
edoze1

#624 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by edoze1 »

Preuzeo sam vođenje poslovnih knjiga za udruženje građana,tj sindikat registrovan kao poreski obveznik.Uvidom u poslovne knjige primjetio sam da isplaćuju naknade članovima odbora koji su radnom odnosu u drugom preduzeću iz blagajne bez plaćanja poreza i doprinosa.Po mom mišljenju te isplate trebaju biti pokrivene ugovorom o djelu i naravno oporezive.Obrazloženje upravnog odbora je sljedeće:Sindikalna organizacija zaposlenih se u cjelosti finansira iz sindikalne članarine. Ova članarina se izdvaja u iznosu od 1% od netto plaće svakog člana sindikata. Dakle, radi se o udruživanju sredstava zasposlenih. Aktima sindikalne organizacije je utvrđeno da sve aktivnosti u cilju zaštite prava i interesa članova sindikata vodi sindikalni odbor izabran od strane te sindikalne organizacije. Ovim aktima je članovima odbora utvrđeno i pravo na naknadu o određenom novčanom iznosu mjesečno, za troškove rada koje redovno imaju (telefon, prevoz, kopiranje raznih materijala i sl). Ova naknada se isplaćuje “na ruke”. Na naknadu se ne plaćaju porezi i doprinosi ako se ima u vidu da se isplaćuje iz članarine prikupljene iz netto plaća zaposlenih, na koje već plaćen porez na dohodak. Vaše mišljenje?
Atena

#625 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Atena »

vahdeta wrote::run: Pozdrav za sve :run:
Prije dva mjeseca sam preuzela vođenje knjiga za jedno manje poduzeće. Inače sam novija u ovom poslu i trebalo je sve biti OK dok nisam vidjela da je gazda podigao 6.000,00KM dobiti više nego što je uistinu ima :-(. Nešto sam rasknjižila na putne troškove,ali s obzirom na veličinu poduzeća sve je to sitno. Naime bivši knjigovođa je jednostavno šuti i pustio da se to dogodi. Gazda je korektan čovjek i uistinu bih voljela izvući ga iz ovog problema.Razmišljala sam i o isplati regresa ali i to je na dva radnika kap u moru. Pomozite iskusnije kolege :izet: :kiss:
Napominjem da gazda novce nemože vratiti.

Moolim vasss pomagajte :kiss:
uradite ugovor o KRATKOROČNOJ bezkamatnoj pozajmici i knjižite prekoračeni iznos na pozajmice fizičkim licima. od dobiti iz naredne godine odma iskompenzirajte potraživanje za pozajmice i obaveze iz dobiti.

ja sam imala inspekciju koja nije stavila nikakav prigovor za kratkoročne "pozamice" vlasniku društva. napominjem da mora biti do godinu dana starosti pozajmica.
Post Reply