Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post Reply
Gile Šampion

#601 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Gile Šampion »

karamazov wrote:
Repetitor wrote:kara... care moj
ti si jedan obicni supljator :)
Jel to sve GILE??? Nije te bas tesko provaliti....Znas da ja sa tobom ne diskutujem...pa kad se naucis malo kulturno izrazavati javi se....
Ti izgleda imaš noćne more od mene,pa ti se prividja u svakom nicku da vidis mene :lol: :lol: :lol:
Sigurno sam te negdje načepio u ratu,pa ti sad vuna :lol: Žao mi je ako jesam.Da ti iskreno kažem više bih volio da sam barem drugih 100 načepio,nego tebe jednog :lol:
nibergsund

#602 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by nibergsund »

Da li neko može da napiše nešto o tome kakva je bila situacija i da li je bilo pomjeranja linije u rejonu prema Dobrinji 4,ulica Indire Gandi?
iceman2010

#603 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by iceman2010 »

.
Jara

#604 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Jara »

Nekako s proljeća wrote: Image
Vala moglo se još malo vreća ( desno je Lukavica) dodati u visinu kao što je urađeno pred sami kraj rata! :x Zar je trebala velika pamet za to? :-) Pogotovo zato jer je bilo i ranjenih i poginulih na mostu i oko mosta. U početku je visina "zaštite" bila još niža nego na slici! :x Ovako se saginjalo, hvatalo zalet i trčalo a da se ne vidi ko trči u susret jer most nije ravan nego zakrivljen. Pored svega još se moralo paziti da se trčači ne sudare. A moglo se naletiti i na biciklistu ili auto. Strani reporteri su ležali na obali ( sa pancirkama i ful opremom na sebi), u zasjedi, da uhvate kakav belaj...
Last edited by Jara on 07/03/2012 01:28, edited 1 time in total.
Jara

#605 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Jara »

nibergsund wrote:Da li neko može da napiše nešto o tome kakva je bila situacija i da li je bilo pomjeranja linije u rejonu prema Dobrinji 4,ulica Indire Gandi?
Nije bilo. Lokalni komandant je poslao grupicu neiskusnih, mladih momaka da upadnu i "pomjere liniju", poslao ih pravo u ruke onima tamo, naoružanim do zuba...i svi su poginuli. :sad: :x
Jara

#606 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Jara »

.
nibergsund

#607 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by nibergsund »

Jara wrote:
nibergsund wrote:Da li neko može da napiše nešto o tome kakva je bila situacija i da li je bilo pomjeranja linije u rejonu prema Dobrinji 4,ulica Indire Gandi?
Nije bilo. Lokalni komandant je poslao grupicu neiskusnih, mladih momaka da upadnu i "pomjere liniju", poslao ih pravo u ruke onima tamo, naoružanim do zuba...i svi su poginuli. :sad: :x
Samo jedan pokušaj za cijeli rat?
To znači da je na tom dijelu fronta vladalo totalno primirje.Vidim da u cijeloj temi o Dobrinji,niko ni jednom nije spomenuo ulicu Indire Gandi,pa mi to pomalo čudno.
smurf

#608 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by smurf »

E jedno pitanje, brdo Mojmilo, kuce uz cestu za vodovod, preko puta D5, je li jedna od njih bila od nekog vojvode, tj. njegovih roditelja? Oni su bili na ispitivanju, par dana saslusavani i stari je jednu vece otisao u svoju kucu, tu proveo noc ili vise njih i jednog suncanog dana zaputio se setajuci u Nedzarice. Kada je ubijen u tom pokusaju prebjega D5 je par dana gorila od silnog granatiranja...
laufer_

#609 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by laufer_ »

Bilo bi lijepo ako neko može napisati nešto više o tenkovskim napadima na Dobrinju. Meni se sve pretumbalo, većine stvari se kroz maglu sjećam, ali pamtim da je tenk jednom ušao čak i na početak one livade između C5 i Dobrinje 1 iz pravca aerodroma. Bilo je to negdje na samom početku, vjerovatno maj 1992.

Sjećam se onog dana kad su ušli u aerodromsko da je pukla priča da su uletili i u par prvih ulica u C5, a tu negdje na početku ove teme ne piše ništa slično. Molio bih nekog od direktnih učesnika da kaže dokle su tačno došli tog dana, prije nego što smo ih potisnuli na one standardne linije u aerodromskom? To je jedan od rijetkih dana iz 1992. koji mi se baš urezao u sjećanje..mi u dvici smo se već pomirili sa sudbinom :)
Nekako s proljeća

#610 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Nekako s proljeća »

smurf wrote:E jedno pitanje, brdo Mojmilo, kuce uz cestu za vodovod, preko puta D5, je li jedna od njih bila od nekog vojvode, tj. njegovih roditelja? Oni su bili na ispitivanju, par dana saslusavani i stari je jednu vece otisao u svoju kucu, tu proveo noc ili vise njih i jednog suncanog dana zaputio se setajuci u Nedzarice. Kada je ubijen u tom pokusaju prebjega D5 je par dana gorila od silnog granatiranja...
Ja vjerujem da je bilo nekoga u tim kućama ( u danu kada se odvijala Pofalićka bitka) jer bukvalno nismo mogli preći ulicu iz zgrade u zgradu, a da iz Nedzarića ne dolete jedna pa druga minobacačka granata. A iz tih kuća smo se vidjeli, tj naši pokreti. Ovo govorim sa pozicije iz Olimpijskog naselja, zgrade uz ''barikadu'' . Dakle,dok još nismo ušli u Dobrinju.
A u vezi gubitaka u ljudstvu, u Nedzarićima jeste pogođena kuća ( nešto niže niz Lukavičku cestu, od mjesta gdje je ovaj transporter sa snimka) odnosno dio te kuće gdje su uočena tri vojnika VRS-e .Po odmazdi tog i narednih dana po D5, povezujem da je to taj detalj. Nisam siguran jesam li dobro čuo, ali mislim da je pogođena tromblonskom minom ...

Ispitivanje, saslušavanje, prebjeg...fakat nemam pojma.
Dupli_skalp

#611 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Dupli_skalp »

jeli na dobrinji, tu prvenstveno mislim na d1 i d4, bilo situacija kao na kovačićima da su linije u istoj zgradi, samo zidovi ili haustori dijele strane?
laufer_

#612 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by laufer_ »

nOrMaLaC wrote:Veliki pozdrav!
Imam par pitanja vezano za Dobrinju i to područje vezano za ratna dejstva.Nisam iz Sarajeva.
Zanima me svv vezano za entitetsko razgraničenje, npr. kakav je bio odnos komšija prije rata i pred sami rat
između entitetske linije koja danas postoji:
Jel danas postoji gimnazija na Dobrinji koju pohađaju i učenici iz Kantona Sarajevo i Rs.a???
Molim vas, da mi malo pojasnite vezano oko entitetskog razgraničenja :D
poz
Entitetska linija nema puno veze s odnosom prije rata, ali već i tad se znalo da gore prema Kuli i Lukavici nije ugodno. To su, uz Kasindolsku ulicu, bila baš prirodna staništa onih najgorih, prigradskih četnika.

Srba je bilo svuda na Dobrinji, ne znam tačne podatke, ali ovako odoka mi se čini - nekih 30 posto. Toliko ih je otprilike bilo i u mom haustoru (8-9-10 porodica na 30-ak stanova).

Sjećam se da su još bili tu kad je krenuo onaj haos uoči samog rata (pljačkanje prodavnica i ta sranja) i da je bilo žučnih rasprava s nekim od njih. U to vrijeme smo se ja i haver igrali ta-ta protiv dvojice malih četnika iz haustora...mi smo bili TO BiH, a oni JNA ili četnici, ne sjećam se tačno :) Ali trajalo je to vrlo kratko.

Jedno jutro su se sinkronizirano u pravcu Lukavice ispalili svi, osim dvije srpske porodice. Jedna je tu ostala cijeli rat (bili su baš fini ljudi, intelektualci, za razliku od većine ostalih koji su bili klasični seljoberi, četnici porijeklom iz Kalinovika i sličnih vukojebina), a ova druga porodica (također skroz OK ljudi) je kao hoće-neće...znam da se digla cijela frka oko njih jer nisu htjeli ić, ostali su tu par dana nakon što su svi otišli, ali mislim da su im Srbi prijetili i na kraju su se u zadnji čas odlučili lansirati na četnički teritorij. Pod četničkim teritorijem podrazumijevam sve iza zadnje trolejbuske stanice, jer tada još nisu formirane jasne linije.

U Gimnaziju nisu išli učenici iz RS (možda je bio poneki izuzetak).
Creasy

#613 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Creasy »

laufer_ wrote:
nOrMaLaC wrote:Veliki pozdrav!
Imam par pitanja vezano za Dobrinju i to područje vezano za ratna dejstva.Nisam iz Sarajeva.
Zanima me svv vezano za entitetsko razgraničenje, npr. kakav je bio odnos komšija prije rata i pred sami rat
između entitetske linije koja danas postoji:
Jel danas postoji gimnazija na Dobrinji koju pohađaju i učenici iz Kantona Sarajevo i Rs.a???
Molim vas, da mi malo pojasnite vezano oko entitetskog razgraničenja :D
poz
Entitetska linija nema puno veze s odnosom prije rata, ali već i tad se znalo da gore prema Kuli i Lukavici nije ugodno. To su, uz Kasindolsku ulicu, bila baš prirodna staništa onih najgorih, prigradskih četnika.

Srba je bilo svuda na Dobrinji, ne znam tačne podatke, ali ovako odoka mi se čini - nekih 30 posto. Toliko ih je otprilike bilo i u mom haustoru (8-9-10 porodica na 30-ak stanova).

Sjećam se da su još bili tu kad je krenuo onaj haos uoči samog rata (pljačkanje prodavnica i ta sranja) i da je bilo žučnih rasprava s nekim od njih. U to vrijeme smo se ja i haver igrali ta-ta protiv dvojice malih četnika iz haustora...mi smo bili TO BiH, a oni JNA ili četnici, ne sjećam se tačno :) Ali trajalo je to vrlo kratko.

Jedno jutro su se sinkronizirano u pravcu Lukavice ispalili svi, osim dvije srpske porodice. Jedna je tu ostala cijeli rat (bili su baš fini ljudi, intelektualci, za razliku od većine ostalih koji su bili klasični seljoberi, četnici porijeklom iz Kalinovika i sličnih vukojebina, a ova druga porodica (također skroz OK ljudi) je kao hoće-neće...znam da se digla cijela frka oko njih jer nisu htjeli ić, ostali su tu par dana nakon što su svi otišli, ali mislim da su im Srbi prijetili i na kraju su se u zadnji čas odlučili lansirati na četnički teritorij. Pod četničkim teritorijem podrazumijevam sve iza zadnje trolejbuske stanice, jer tada još nisu formirane jasne linije.

U Gimnaziju nisu išli učenici iz RS (možda je bio poneki izuzetak).

Da li pod cetnicima podrazumijevas sve vojnike VRS-e ili samo one koji su cinili zlocine? I uopste, zanima me kakav je stav Sarajlija po tom pitanju?
laufer_

#614 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by laufer_ »

Creasy wrote:
Da li pod cetnicima podrazumijevas sve vojnike VRS-e ili samo one koji su cinili zlocine? I uopste, zanima me kakav je stav Sarajlija po tom pitanju?
Pa ako krenemo tako izgubit ćemo se u terminološkim zamkama. Niti ću ja tebe uvjeriti da je VRS bila četnička (a jeste), niti ćeš ti mene uvjeriti da nije (a ti si očito siguran da nije).

I u Wehrmachtu je bilo jako puno normalnih ljudi koji nisu imali izbora pa ih opet zovemo nacistima, fašistima, nacističkom vojskom i tako dalje i tome slično. I to jeste bila nacistička i fašistička vojska, baš kao što i VRS jeste bila četnička, zločinačka.

Ili da ti kontriram pitanjem: Da li ti pod ustašama podrazumijevaš sve vojnike NDH ili samo one koji su činili zločine?

Ne moraš mi ni odgovoriti na ovo pitanje, nisam baš tolika budala da vjerujem da ću nekog na forumu uvjeriti u nešto :) A i bezveze ćemo rasturiti temu nabilavanjem.
O'zone
Globalni moderator

#615 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by O'zone »

Creasy wrote:
Oni su sami sebe nazivali četnicima tako da su za mene četnici. Što bi rekao vojvoda Aleksić "Četnik je borac pravoslavac koji se bori za svoju veru i monarhiju"
Creasy

#616 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Creasy »

laufer_ wrote:
Creasy wrote:
Pa ako krenemo tako izgubit ćemo se u terminološkim zamkama. Niti ću ja tebe uvjeriti da je VRS bila četnička (a jeste), niti ćeš ti mene uvjeriti da nije (a ti si očito siguran da nije).

I u Wehrmachtu je bilo jako puno normalnih ljudi koji nisu imali izbora pa ih opet zovemo nacistima, fašistima, nacističkom vojskom i tako dalje i tome slično. I to jeste bila nacistička i fašistička vojska, baš kao što i VRS jeste bila četnička, zločinačka.

Ili da ti kontriram pitanjem: Da li ti pod ustašama podrazumijevaš sve vojnike NDH ili samo one koji su činili zločine?

Ne moraš mi ni odgovoriti na ovo pitanje, nisam baš tolika budala da vjerujem da ću nekog na forumu uvjeriti u nešto :) A i bezveze ćemo rasturiti temu nabilavanjem.
Evo da ti odgovorim kako ja na to gledam. Niti su svi vojnici NDH bili ustase, niti su svi Nijemci bili nacisti u WW2. Meni je nebulozno smatrati nekoga cetnikom zato sto je izasao iz grada i otisao sa svojim narodom, a moguce i na taj nacin sebi spasio zivot.
Creasy

#617 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Creasy »

O'zone wrote:
Creasy wrote:
Oni su sami sebe nazivali četnicima tako da su za mene četnici. Što bi rekao vojvoda Aleksić "Četnik je borac pravoslavac koji se bori za svoju veru i monarhiju"

Ko je sebe zvao cetnicima? Ti zakljucujes po stavu 1% vojnika VRS. Nisam bas vican da polemisem o politici, ali mi upade u oci ovo @lauferovo da su mala djeca cetnici... :roll:
laufer_

#618 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by laufer_ »

Creasy wrote: Ko je sebe zvao cetnicima? Ti zakljucujes po stavu 1% vojnika VRS. Nisam bas vican da polemisem o politici, ali mi upade u oci ovo @lauferovo da su mala djeca cetnici... :roll:
Jel se ti zajebavaš za ovih 1%, ili fakat :D ?

Ovo za "male četnike" je više onako u zajebanciji.. Ali bili su iz ortodoksnih, deklarirano četničkih porodica. Od ovih 8-9-10 porodica (ne sjećam se tačno), 4 su bile baš ono prave četničke. Ne želim opisivati njihove lifestyle navike i druge detalje, jer će zvučati šovinistički. Pogotovo kada to pročita neki Srbin.

Sve ovo uz malu napomenu da sam itekako svjestan da tuđe govno više smrdi i da neki detalji koji su za mene bili simptomi "četništva" Srbima mogu zvučati kao pretjerivanje. Ali overall - to je bilo to. Četništvo.
O'zone
Globalni moderator

#619 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by O'zone »

Creasy wrote:
O'zone wrote:
Creasy wrote:

Ko je sebe zvao cetnicima? Ti zakljucujes po stavu 1% vojnika VRS. Nisam bas vican da polemisem o politici, ali mi upade u oci ovo @lauferovo da su mala djeca cetnici... :roll:
Ja ne polemišem o politici ja govorim o činjeničnom stanju na terenu jer sam imao sreću ili ne sreću da živim na teritoriji koju su u ratu kontrolisali po tebi vojnici VRS a po meni četnici jer mi se nikad nisu predstavljali kao vojnici VRS nego četnici, Tako da u oni za mene četnici i uvjek će biti četnici a onda ih dijeliš na četničke zločince i četnike pa biraj.
Creasy

#620 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Creasy »

O'zone wrote:
Creasy wrote:
O'zone wrote:

Ja ne polemišem o politici ja govorim o činjeničnom stanju na terenu jer sam imao sreću ili ne sreću da živim na teritoriji koju su u ratu kontrolisali po tebi vojnici VRS a po meni četnici jer mi se nikad nisu predstavljali kao vojnici VRS nego četnici, Tako da u oni za mene četnici i uvjek će biti četnici a onda ih dijeliš na četničke zločince i četnike pa biraj.

Dakle, svi vojnici VRS su bili cetnici? Ako nije tajna, u kojem dijelu RS si zivio u ratu? I ja sam bio sa te strane i nisam bas primijetio da su svi cinili zlocine...
Creasy

#621 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Creasy »

laufer_ wrote:
Creasy wrote: Ko je sebe zvao cetnicima? Ti zakljucujes po stavu 1% vojnika VRS. Nisam bas vican da polemisem o politici, ali mi upade u oci ovo @lauferovo da su mala djeca cetnici... :roll:
Jel se ti zajebavaš za ovih 1%, ili fakat :D ?

Ovo za "male četnike" je više onako u zajebanciji.. Ali bili su iz ortodoksnih, deklarirano četničkih porodica. Od ovih 8-9-10 porodica (ne sjećam se tačno), 4 su bile baš ono prave četničke. Ne želim opisivati njihove lifestyle navike i druge detalje, jer će zvučati šovinistički. Pogotovo kada to pročita neki Srbin.

Sve ovo uz malu napomenu da sam itekako svjestan da tuđe govno više smrdi i da neki detalji koji su za mene bili simptomi "četništva" Srbima mogu zvučati kao pretjerivanje. Ali overall - to je bilo to. Četništvo.
Ne zajebavam se. Koliko ti smatras da je taj procenat? I sta podrazumijevas pod cetnickim porodicama? Pretpostavljam da je cetnik samim tim sto je navijao recimo za Crvenu zvezdu, a ne za neki sarajevski klub... :roll:
laufer_

#622 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by laufer_ »

Creasy wrote: Pretpostavljam da je cetnik samim tim sto je navijao recimo za Crvenu zvezdu, a ne za neki sarajevski klub... :roll:
Ne, u tom slučaju je samo težak ljakse bez ukusa i stila :wink:

Ja sam iznio svoje dojmove i 100 posto sam uvjeren da bi se i sami pripadnici spomenutih porodica 1992. žestoko naljutili kada bi im u lice rekao da nisu četnici. A ako želiš raspravljati je li u VRS bilo 1, 2 ili 3 posto nečetnika, otvori posebnu temu.
Last edited by laufer_ on 15/03/2012 18:46, edited 1 time in total.
O'zone
Globalni moderator

#623 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by O'zone »

Creasy wrote:

Dakle, svi vojnici VRS su bili cetnici? Ako nije tajna, u kojem dijelu RS si zivio u ratu? I ja sam bio sa te strane i nisam bas primijetio da su svi cinili zlocine...
Naleti nekad na temu http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 49&t=96477 :wink:

Nisam ja rekao da su svi četnici činili zločine čak naprotiv bilo ih je veoma korektnih ali su opet bili četnici.

Nemoj da offtopic-arimo temu sa ovim jer je veoma zanimljiva :wink:
Creasy

#624 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Creasy »

laufer_ wrote:
Creasy wrote: Pretpostavljam da je cetnik samim tim sto je navijao recimo za Crvenu zvezdu, a ne za neki sarajevski klub... :roll:
Ne, u tom slučaju je samo težak ljakse bez ukusa i stila :wink:

Ja sam iznio svoje dojmove i 100 posto sam uvjeren da bi se i sami pripadnici spomenutih porodica 1992. žestoko naljutili kada bi im u lice rekao da nisu četnici. A ako želiš raspravljati je li u VRS bilo 1, 2 ili 3 posto nečetnika, otvori posebnu temu.

Iz tvoje prve recenice se vidi tvoja objektivnost. :roll: A posebnu temu ne zelim otvarati, ionako bi je zakljucali. Ako je i ovo OT, a govorimo o predratnim stanovnicima Dobrinje srpske nacionalnosti, onda neka brisu i upozore.
Creasy

#625 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Creasy »

O'zone wrote:
Creasy wrote:

Naleti nekad na temu http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 49&t=96477 :wink:

Nisam ja rekao da su svi četnici činili zločine čak naprotiv bilo ih je veoma korektnih ali su opet bili četnici.

Nemoj da offtopic-arimo temu sa ovim jer je veoma zanimljiva :wink:
Sta cu na toj temi kad nemam pojma sta se u ratu desavalo na Grbavici... Mislim da nije OT jer ispade da je cetnik Srbin koji je pobjegao sa Dobrinje. Niko od vas to da prokomentarise. Trebao je ostati i biti ubijen. :roll:
Post Reply