nOrMaLaC wrote:Veliki pozdrav!
Imam par pitanja vezano za Dobrinju i to područje vezano za ratna dejstva.Nisam iz Sarajeva.
Zanima me svv vezano za entitetsko razgraničenje, npr. kakav je bio odnos komšija prije rata i pred sami rat
između entitetske linije koja danas postoji:
Jel danas postoji gimnazija na Dobrinji koju pohađaju i učenici iz Kantona Sarajevo i Rs.a???
Molim vas, da mi malo pojasnite vezano oko entitetskog razgraničenja
poz
Entitetska linija nema puno veze s odnosom prije rata, ali već i tad se znalo da gore prema Kuli i Lukavici nije ugodno. To su, uz Kasindolsku ulicu, bila baš prirodna staništa onih najgorih, prigradskih četnika.
Srba je bilo svuda na Dobrinji, ne znam tačne podatke, ali ovako odoka mi se čini - nekih 30 posto. Toliko ih je otprilike bilo i u mom haustoru (8-9-10 porodica na 30-ak stanova).
Sjećam se da su još bili tu kad je krenuo onaj haos uoči samog rata (pljačkanje prodavnica i ta sranja) i da je bilo žučnih rasprava s nekim od njih. U to vrijeme smo se ja i haver igrali ta-ta protiv dvojice malih četnika iz haustora...mi smo bili TO BiH, a oni JNA ili četnici, ne sjećam se tačno

Ali trajalo je to vrlo kratko.
Jedno jutro su se sinkronizirano u pravcu Lukavice ispalili svi, osim dvije srpske porodice. Jedna je tu ostala cijeli rat (bili su baš fini ljudi, intelektualci, za razliku od većine ostalih koji su bili klasični seljoberi, četnici porijeklom iz Kalinovika i sličnih vukojebina), a ova druga porodica (također skroz OK ljudi) je kao hoće-neće...znam da se digla cijela frka oko njih jer nisu htjeli ić, ostali su tu par dana nakon što su svi otišli, ali mislim da su im Srbi prijetili i na kraju su se u zadnji čas odlučili lansirati na četnički teritorij. Pod četničkim teritorijem podrazumijevam sve iza zadnje trolejbuske stanice, jer tada još nisu formirane jasne linije.
U Gimnaziju nisu išli učenici iz RS (možda je bio poneki izuzetak).