sta uraditi - bioloski sat

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Locked
JBL

#601 Re: sta uraditi - bioloski sat

Post by JBL »

Zelena Carapa wrote:A da djetetov sluntavi babo sumnjivog morala kojim slucajem pristane da potpise papire i stupi u legitiman odnos sa djetetovom majkom sve bi bilo OK?? Nema veze sto bi vjerovatno i dalje obijao pragove nekih bivsih i pravio im djecu.

Takvo dijete bi imalo pravo na zivot i ne bi mu nista falilo?? Odjednom bi sve dobilo jednu potpuno novu dimenziju?? I sve bi imalo smisla?? :twisted: (karikiram naravno ali i vi to radite konstantno na ovoj temi)

Shvatam ja da je nekad lakse zivot posmatrati u crno-bijeloj tehnici ;)/ Ali brate dodje faza kad skontas da postoje i nijanse sive i sruse ti se rigidni stavovi ko kule od karata.
A mati je uvijek i obavezno djevica Marija? Valjda je to neko pravilo po kojem je mati uvijek fantasticna, a otac sluntavi babo koji se ceska po j.... Stvar je tu sasvim jasna i crno bijela.

Dijete ima optimalne uvijete sa "normalnim" roditeljima (2, M/Z). Svaka druga kombinacija znaci da ima manjse sanse u zivota. Nije nemoguce da uspije ali vec u startu ima manje sanse cak i kod supermama (a takve su sve zar ne?).

Kad se majka odluci na solo poduhvat mora znati da dijetetu zbog svoje odluke vec od rodjenja nesto uskracuje zeljela to ona ili ne. Ako moze sa tim zivjeti, super za nju.
JBL

#602 Re: sta uraditi - bioloski sat

Post by JBL »

dječak sa šibicama wrote:Pa kazem ja, bolje u Bosni nego u Americi

Puna Bosna dosljaka iz Amerike, bjeze ljudi na bolje :wink:

Kako gdje, JBL, kako gdje... i kako kome.
Vise manje svugdje gdje vlada kapitalizam, a to je vecina planete.
Zelena Carapa

#603 Re: sta uraditi - bioloski sat

Post by Zelena Carapa »

JBL wrote:
Zelena Carapa wrote:A da djetetov sluntavi babo sumnjivog morala kojim slucajem pristane da potpise papire i stupi u legitiman odnos sa djetetovom majkom sve bi bilo OK?? Nema veze sto bi vjerovatno i dalje obijao pragove nekih bivsih i pravio im djecu.

Takvo dijete bi imalo pravo na zivot i ne bi mu nista falilo?? Odjednom bi sve dobilo jednu potpuno novu dimenziju?? I sve bi imalo smisla?? :twisted: (karikiram naravno ali i vi to radite konstantno na ovoj temi)

Shvatam ja da je nekad lakse zivot posmatrati u crno-bijeloj tehnici ;)/ Ali brate dodje faza kad skontas da postoje i nijanse sive i sruse ti se rigidni stavovi ko kule od karata.
A mati je uvijek i obavezno djevica Marija? Valjda je to neko pravilo po kojem je mati uvijek fantasticna, a otac sluntavi babo koji se ceska po j.... Stvar je tu sasvim jasna i crno bijela.

Dijete ima optimalne uvijete sa "normalnim" roditeljima (2, M/Z). Svaka druga kombinacija znaci da ima manjse sanse u zivota. Nije nemoguce da uspije ali vec u startu ima manje sanse cak i kod supermama (a takve su sve zar ne?).

Kad se majka odluci na solo poduhvat mora znati da dijetetu zbog svoje odluke vec od rodjenja nesto uskracuje zeljela to ona ili ne. Ako moze sa tim zivjeti, super za nju.
Meni se cini da ovdje pricamo o konkretnom slucaju. Ne znam cemu generalizacija. Mene otac odgojio ;)
JBL

#604 Re: sta uraditi - bioloski sat

Post by JBL »

hocunecu wrote:pare nisu preduslov da ce neko odgojiti zdravo dijete a pogotovu napraviti kvalitetnog covjeka
sve je lakse s parama,ali.......suvise ih znam koji su cekali da se obezbjede pa zeznuli i ne mogu sebi oprostiti
Pare su danes prvi i osnovni preduslov da uopste pocnes razmisljati o dijetetu. Sve drugo dolazi kasnije. To mozes biti fantastican roditelj ali bez para NECE moci. Jednostavno nece dijete moci ici u vrtic,imati knjige, itd, itd. Ako imas pare i lose roditelje dijete hoce ili nece ici u vrtic, hoce ili nece imati knjige, itd....

Btw, u nasem kraju je premalo vrtica i roditelji placaju cuvanje dijeteta, cca 900KM. Ako tog novca nemas mozes ostati kod kuce i cuvati dijete sam ali nece biti dovoljno novca za rezije. Onda se fino preselis u kartonsku kutiju na ulici i dijetetu objasnis da ima svoju nafaku. Jednostavno, zar ne.
male_okice

#605 Re: sta uraditi - bioloski sat

Post by male_okice »

JBL wrote:
dječak sa šibicama wrote:Ispade bolje u Bosni nego u AmeriKi :D

Kod nas zene otpustaju sa posla ako zatrudne, ne treba dalje govoriti. Zamislite samohranu majku koja zatrudni vanbracno, i jos dobije otkaz, a drzava joj velikodusno daje, koliko, 400 km mjesecno?
A sta mislis da se desava na Zapadu? Kot svakog razgovora (haman) prvo pitanje je u vezi djece i trudnoce. Ako vec ima posao cesto fasuje nogu tako da je ona kriva pa nece imati pravo ni na socialu. Pored toga da na Zapadu imas malo vise i vecih redovnih troskova koje moras pokriti.
poprilicno je smijesno porediti zapad i BiH, posto sam zivjela vani a sad sam u bh znam poprilicno o cemu govorim narocito sto radim posao gdje se svakodnevno susrecem sa socijalnim slucajevima i porodicama koje bukvalno nemaju sta jesti. Uredu eto priznajemo mi ovamo u BIh da je vama tesko, ali tako je svugdje da bi nesto imao moras raditi za to tako da pustite vise to kukanje kako je vama dijasporcima tesko.
Dalje: Siromastvo na zapadu se sasvim drugacije definise i po nasim standardima vasi siromasi su nasa srednja klasa (vidi vise informacija ovdje: http://markhumphrys.com/poor.html) tako da govoriti o tome kako je biti samohrana majka u bih i vani su dva razlicita svijeta. U tim drzavama imas djeciji dodatak, imas pomoc oko stanarine -ako si socijalna kategorija imas mogucnosti za svoje dijete da zivi koliko toliko normalno dok je u bih nekad bukvalno crkni od gladi ili snadji se-a kako se snaci ako nemas posao a drzava ti nedaje nista ili ti da 40 KM djecijeg dodatka (to je u rs-u i pojedinim kantonima u fbih, dok neki kantoni djecijeg dodatka uopste nemaju jer nemaju para) i hajd zivi citav mjesec od toga? Drzava nikome ne daje 400 KM ako ostane bez posla, a ako vec npr govorimo o otpustenim trudnicama samo ako joj je u raskidu ugovora navedeno da je tehnoloski visak ima pravo primati do 6 mjeseci nesto od biroa, ali cifra zavisi od strucne spreme godina staza ali kako sam vidjela najveca neka cifra-barem sto se tice RS je nekih 150 KM, a i to primas samo 6 mjeseci max ne dok ne nadjes novi posao ili slicno. Svugdje na svijetu je tesko, opet nama u bosni je vjerovatno bolje nego onima u africi ali ne treba sad izjednacavati jednu Ameriku ili dobar dio Evrope sa BiH.
dječak sa šibicama

#606 Re: sta uraditi - bioloski sat

Post by dječak sa šibicama »

JBL wrote:
dječak sa šibicama wrote:Pa kazem ja, bolje u Bosni nego u Americi

Puna Bosna dosljaka iz Amerike, bjeze ljudi na bolje :wink:

Kako gdje, JBL, kako gdje... i kako kome.
Vise manje svugdje gdje vlada kapitalizam, a to je vecina planete.
Ma pusti to, u Americi i kad dobije nogu iz sovinistickih razloga, opet ce kasnije lakse naci posao, znam, imam masu prijatelja tamo na sjevernoamerickom kontinentu. Znam kako je tamo, znam kako je ovdje.

Ovdje, ako nema vezu, nema je na mapi. Osim da ide cistit po kucama ili konobarisat za 400 maraka. Pa neka onda gleda odakle se vedri.

Nemojte porediti nas i njih, kapitalizam jeste nehuman, ali mi nismo u kapitalizmu, mi smo jos u.... feudalizmu.

Amerika je radikalan primjer, uzmimo Kanadu, Svedsku, Dansku, tamo sigurno majka nece zavrsiti na ulici. Uostalom, sumnjam da na danskim forumima raja skuplja pare za bebe koje danske bolnice odbijaju lijeciti ili danska drzava odbija pruziti toj djeci osnovu zdravstvenu zastitu.

Necemo sad banalizirati stvari do kraja.
3dom

#607 Re: sta uraditi - bioloski sat

Post by 3dom »

hadzinicasa wrote:Ponukana današnjim zbivanjima:

buljenjem u maleni plastični štapić s povremenim pogledavanjem na sat u iščekivanju crte br. 2, na koji je ona prethodno trepereći nakapala svojih ključnih 5 kapi, u toaletu jednog shopping centra, sve to u prolazu iz jednog grada u drugi (jer nije mogla da dočeka da dođe kući, pa da onda sazna) imam pitanje -

Šta uradi single žena u 35,36,37.... godini života, bez stalnog partnera, kada sazna da je trudna?
Šta bi vi uradili?
Sta mislite da bi ona trebala uraditi?
zadrzati djete i uzivati u majcinstvu
Marilyn

#608 Re: sta uraditi - bioloski sat

Post by Marilyn »

ako se to odnodi na materijalnu sigurnost onda niko ne bi trebao radjati,
naravno da želim materijalnu sigurnost za svoje dijete. najlakše je roditi, pa onda imamo humanitaru televiziju. da, da, svako ima svoju nafaku... ima, ali kakvu... nisu ni sve nafake iste
JBL

#609 Re: sta uraditi - bioloski sat

Post by JBL »

male_okice wrote:U tim drzavama imas djeciji dodatak, imas pomoc oko stanarine -ako si socijalna kategorija imas mogucnosti za svoje dijete da zivi koliko toliko normalno dok je u bih nekad bukvalno crkni od gladi ili snadji se-a kako se snaci ako nemas posao a drzava ti nedaje nista ili ti da 40 KM djecijeg dodatka (to je u rs-u i pojedinim kantonima u fbih, dok neki kantoni djecijeg dodatka uopste nemaju jer nemaju para) i hajd zivi citav mjesec od toga?
Nije to bas tako. Provjeri natalitet u BiH (pa cak i pojedinih etno grupa) na Zapadu i u BiH. Kod nas je vise manje konstatan minus zadnjih 20 godina. Razlog je samo novac i nista drugo. Na zapadu treba za jedno dijete do 18te cca 340.000KM. A par zaradi recimo 3000KM mjesecno. Djeciji dodatak nije ni 1/4 mjesecnog troska vrtica, sociala (1x na godinu) pokrije vrtic za pola mjeseca

da skratimo....
Za 1 dijete mora kod nas par/mati donositi kuci bar 4000KM mjesecno inace ce to biti zeznut sport. Bili oni ili ona fantasticni roditelji ili ne.
Last edited by JBL on 20/07/2011 11:54, edited 1 time in total.
hocunecu

#610 Re: sta uraditi - bioloski sat

Post by hocunecu »

Marilyn wrote:
naravno da želim materijalnu sigurnost za svoje dijete. najlakše je roditi, pa onda imamo humanitaru televiziju. da, da, svako ima svoju nafaku... ima, ali kakvu... nisu ni sve nafake iste
kako to ti mislis biti sigurna?
pazi, ne pricam ja da sad neko totalno bez izvora prihoda,krova nad glavom i ko ne moze hraniti sebe, radja
male_okice

#611 Re: sta uraditi - bioloski sat

Post by male_okice »

JBL wrote:
male_okice wrote:U tim drzavama imas djeciji dodatak, imas pomoc oko stanarine -ako si socijalna kategorija imas mogucnosti za svoje dijete da zivi koliko toliko normalno dok je u bih nekad bukvalno crkni od gladi ili snadji se-a kako se snaci ako nemas posao a drzava ti nedaje nista ili ti da 40 KM djecijeg dodatka (to je u rs-u i pojedinim kantonima u fbih, dok neki kantoni djecijeg dodatka uopste nemaju jer nemaju para) i hajd zivi citav mjesec od toga?
Nije to bas tako. Provjeri natalitet u BiH (pa cak i pojedinih etno grupa) na Zapadu i u BiH. Kod nas je vise manje konstatan minus zadnjih 20 godina. Razlog je samo novac i nista drugo. Na zapadu treba za jedno dijete do 18te cca 340.000KM. A par zaradi recimo 3000KM mjesecno. Djeciji dodatak nije ni 1/4 mjesecnog troska vrtica, sociala (1x na godinu) pokrije vrtic za pola mjeseca

da skratimo....
Za 1 dijete mora kod nas par/mati donositi kuci bar 4000KM mjesecno inace ce to biti zeznut sport. Bili oni ili ona fantasticni roditelji ili ne.
ovako na zapadu ti mozes imati platu ili u paru ili nekako do 4000 KM, u BiH ti je min plata 250 KM (jedan dio ljudi dogura i do 400), a prosjecna (ko je ima toliku) 700 i nesto,...tako da izvini ti ali fakat ti tu sad pretjerujes kako je vama lose i eto kako ste jadni. ja npr znam da u jednoj njemackoj gdje imas majke koje su maloljetne ili slicno imaju sigurne kuce u kojima mogu zivjeti dok ne zavrse skolovanje ne nadju posao i sl. dok kod nas sigurna kuca (ona u koju zene bjeze zbog nasilje u porodica) nema hrane jer opstina koja je duzna da je finansira ne radi to itd....ali odosmo mi od teme, eto jadni vi tamo u tim zemljama sto morate raditi da bi zivjeli
3dom

#612 Re: sta uraditi - bioloski sat

Post by 3dom »

Marilyn wrote:
Tesko je govoriti i pojmiti nafaku.neki ljudi nemaju nista pa ih u zivotu krene, neki imaju sve pa propadnu. Neki imaju taman da prezive, neko ima i za manje luksuza. Neko ipak ima sve.

Svako bi volio imati materijalnu sigurnost, a ako je nema iz straha od neimastine ne zeli da promjeni vlastiti zivot pa se boji vezivanja, braka, djece (zeljene i nezeljene), boji se zivota kojeg jedino ima. Svi imamo strahove, ali treba ih tijerati od sebe. Treba ici u susret njima, a ne bjezati od njih. Tesko je govoriti o stvarima koje nam se nisu desile i o stvarima koje nezelimo da nam se dese zbog toga sto nam se nisu desile. Ljudi su precesto preponosni i kazu ne nikada nebih ovo ili ono uradili, ali bogme ako budes iskusan radi toga nikada vrlo lako moze da se desi da pokleknes.
Last edited by 3dom on 20/07/2011 12:06, edited 1 time in total.
HomeSweetHome

#613 Re: sta uraditi - bioloski sat

Post by HomeSweetHome »

JBL wrote:da skratimo....
Ma, Boga ti, o cemu ti pricas??? Kakvih bolan 4000 KM???
tazmaniaBAN4

#614 Re: sta uraditi - bioloski sat

Post by tazmaniaBAN4 »

ma samo se treba sexati i djecu praviti, djeca su nase blago :thumbup:
hocunecu

#615 Re: sta uraditi - bioloski sat

Post by hocunecu »

kad bi zivot bio matematika bilo bi super svi naucimo da su 2+2=4 i eto ga,e sipak :D
pocesto su 2+2=5 ili 3
kad ides sa dobrim nijetom lakse se podnese i kad pogrijesis,a svakako savrsenih nema :)
HAVANA

#616 Re: sta uraditi - bioloski sat

Post by HAVANA »

Marilyn wrote:

Šta znači materijalna sigurnost?Kad je čovjek siguran?
Evo ja imam materijalnu sigurnost i ko mi garantuje da ću je i dalje imati?Kako mogu biti siguran da neću propasti?
Moja majka je u onom sistemu imala materijalnu sigurnost kao samohrana majka...imala je stan koji je dobila,imala siguran posao...Ko ti u ovom ludom vremenu išta može garantovati? A i da čekaš da ostvariš tu neku materijalnu sigurnost kako to misliš izvesti tako mlada da još možeš radjati?
Kad otplatiš stan?Kad imaš štek?Koliko je sigurno?Kad imaš firmu?Šta je sigurno i šta garantuje bezbrižnu budučnost?
Moji krediti ističu za nekih 7 godina a tad će mi biti 47g.Jesam li trebao čekati pa tada praviti djecu?Kome?Naša djeca su plod naše ljubavi i mi smo ih željeli bez obzira što smo bili frontalni kokuzi.
Nešto ljepše u životu nismo osjetili i sva ona muka i trud koji su iza toga došli su ništa u poredjenju sa samo jednim osmijehom djeteta.
Nikad ne znaš šta život nosi i pravilo je jedno-nema pravila.
I moja majka je mislila da je sigurna,da ima stan ,muža,dvoje djece...pa hairlija ode rovit po tudjim basćama...razjeba ona sve i osta sama sa dvoje djece...Eno je živa,zdrava i sretna...došle joj unuke na spavanje...raspust...
hana_montana

#617 Re: sta uraditi - bioloski sat

Post by hana_montana »

HAVANA wrote:

Šta znači materijalna sigurnost?Kad je čovjek siguran?
Evo ja imam materijalnu sigurnost i ko mi garantuje da ću je i dalje imati?Kako mogu biti siguran da neću propasti?
Moja majka je u onom sistemu imala materijalnu sigurnost kao samohrana majka...imala je stan koji je dobila,imala siguran posao...Ko ti u ovom ludom vremenu išta može garantovati? A i da čekaš da ostvariš tu neku materijalnu sigurnost kako to misliš izvesti tako mlada da još možeš radjati?
Kad otplatiš stan?Kad imaš štek?Koliko je sigurno?Kad imaš firmu?Šta je sigurno i šta garantuje bezbrižnu budučnost?
Moji krediti ističu za nekih 7 godina a tad će mi biti 47g.Jesam li trebao čekati pa tada praviti djecu?Kome?Naša djeca su plod naše ljubavi i mi smo ih željeli bez obzira što smo bili frontalni kokuzi.
Nešto ljepše u životu nismo osjetili i sva ona muka i trud koji su iza toga došli su ništa u poredjenju sa samo jednim osmijehom djeteta.
Nikad ne znaš šta život nosi i pravilo je jedno-nema pravila.
I moja majka je mislila da je sigurna,da ima stan ,muža,dvoje djece...pa hairlija ode rovit po tudjim basćama...razjeba ona sve i osta sama sa dvoje djece...Eno je živa,zdrava i sretna...došle joj unuke na spavanje...raspust...

kako ja tebe volim samo suti :D
Klodovik

#618 Re: sta uraditi - bioloski sat

Post by Klodovik »

JBL wrote:

da skratimo....
Bio sam u braku - novac uopće nije bio problem. Dapače. Ali moja bolja polovina jednostavno nije željela imati djecu (da ne idem u detalje). Novac jeste važan, ali nije ni izbliza toliko važan koliko govoriš.
Ljuska_u_BaklaFi

#619 Re: sta uraditi - bioloski sat

Post by Ljuska_u_BaklaFi »

JBL wrote:
hocunecu wrote:pare nisu preduslov da ce neko odgojiti zdravo dijete a pogotovu napraviti kvalitetnog covjeka
sve je lakse s parama,ali.......suvise ih znam koji su cekali da se obezbjede pa zeznuli i ne mogu sebi oprostiti
Pare su danes prvi i osnovni preduslov da uopste pocnes razmisljati o dijetetu. Sve drugo dolazi kasnije. To mozes biti fantastican roditelj ali bez para NECE moci. Jednostavno nece dijete moci ici u vrtic,imati knjige, itd, itd. Ako imas pare i lose roditelje dijete hoce ili nece ici u vrtic, hoce ili nece imati knjige, itd....

Btw, u nasem kraju je premalo vrtica i roditelji placaju cuvanje dijeteta, cca 900KM. Ako tog novca nemas mozes ostati kod kuce i cuvati dijete sam ali nece biti dovoljno novca za rezije. Onda se fino preselis u kartonsku kutiju na ulici i dijetetu objasnis da ima svoju nafaku. Jednostavno, zar ne.
Ja samo znam da ko hoce nadje nacin, ko neche nadje opravdanje....istina koju sam potvrdila bezbroj puta u zivotu :)
hadzinicasa

#620 Re: sta uraditi - bioloski sat

Post by hadzinicasa »

nisam do sad iznosila svoje mišljenje (samo sam postavljala pitanja) a evo da se priključim:

ja mislim da je žena potpuno sposobna sama roditi i odgojiti dijete u kvalitetnog čovjeka. pogotovo ako je to njen izbor i svjesna odluka koju je donijela. i to ne samo sa 35 nego i sa 18, ako to tako odluči.

htjeli vi to priznati ili ne, žene ipak na svojim plećima nose više od muškaraca, igraju više uspješnih društvenih uloga i balansiraju mnogo više nego što to muškaci rade. (ovim ne kažem da su oni za to nesposobni, nego samo da za tim nemaju potrebe i da su očekivanja prema njima manja)
pustopoljina

#621 Re: sta uraditi - bioloski sat

Post by pustopoljina »

hadzinicasa wrote:nisam do sad iznosila svoje mišljenje (samo sam postavljala pitanja) a evo da se priključim:

ja mislim da je žena potpuno sposobna sama roditi i odgojiti dijete u kvalitetnog čovjeka. pogotovo ako je to njen izbor i svjesna odluka koju je donijela. i to ne samo sa 35 nego i sa 18, ako to tako odluči.

htjeli vi to priznati ili ne, žene ipak na svojim plećima nose više od muškaraca, igraju više uspješnih društvenih uloga i balansiraju mnogo više nego što to muškaci rade. (ovim ne kažem da su oni za to nesposobni, nego samo da za tim nemaju potrebe i da su očekivanja prema njima manja)

ja mislim da bas i ne moze. ali ko je od nas danas normalan.
malo cemo o mamama kojima je dijete smisao zivota, kojima muz ni ne treba, pa cemo o maminim sinovima, koji pred spavanje javljaju mami sta je jeo i sa mamom pod rukom hoda, dok zena tapka pored.
jeste- i ja karikiram.
niko od nas nece pozivjeti dovoljno dugo da vidi U STA ta djeca izrastaju i kakvi ce biti.
sad neka napadne ko hoce, za mene nije isto kad neciji otac pogine ili se razvedu...kad se desi- zivot. i kad je nekome u startu majcinom voljom oduzet otac.
znam samo da svi pricamo u najboljoj namjeri i mislimo (uglavnom) u interesu djeteta. nekome je dovoljno sto je rodjen, neko tu jos zakomplikuje (ja).
samo odes onda na temu odnos sa roditeljima, pa skontas da je jos komplikovanije (i uvijek dodaj neispricane price).
majka koja se zrtvuje zna biti prevelik teret na djecijim plecima.
pa onda odem na politiku i citam kako cemo mi bosnjaci zagusiti svojim natalitetom ostale...a drugi kazu- ne morate vi nista, cekacemo, rahat patnja- nas je natalitet najjaci :-) :roll:
ama sikter svi!
nemam vise zelje da ucestvujem u "ne da maka" temi, ali bih voljela da postavljacica kasnije kaze da li se cura odlucila na porod ili ne.

i da-te tvoje zene sto uspjesno balansiraju, i sve rade vise i bolje- postaju sve manje ono sto jesu, a sve vise nositelji raznih tudjih uloga.
krompir i riza

#622 Re: sta uraditi - bioloski sat

Post by krompir i riza »

@pustopoljina :thumbup:
male_okice

#623 Re: sta uraditi - bioloski sat

Post by male_okice »

pustopoljina wrote:
hadzinicasa wrote:nisam do sad iznosila svoje mišljenje (samo sam postavljala pitanja) a evo da se priključim:

malo cemo o mamama kojima je dijete smisao zivota, kojima muz ni ne treba, pa cemo o maminim sinovima, koji pred spavanje javljaju mami sta je jeo i sa mamom pod rukom hoda, dok zena tapka pored.
jeste- i ja karikiram.
niko od nas nece pozivjeti dovoljno dugo da vidi U STA ta djeca izrastaju i kakvi ce biti.
sad neka napadne ko hoce, za mene nije isto kad neciji otac pogine ili se razvedu...kad se desi- zivot. i kad je nekome u startu majcinom voljom oduzet otac.
znam samo da svi pricamo u najboljoj namjeri i mislimo (uglavnom) u interesu djeteta. nekome je dovoljno sto je rodjen, neko tu jos zakomplikuje (ja).
samo odes onda na temu odnos sa roditeljima, pa skontas da je jos komplikovanije (i uvijek dodaj neispricane price).
pa onda odem na politiku i citam kako cemo mi bosnjaci zagusiti svojim natalitetom ostale...a drugi kazu- ne morate vi nista, cekacemo, rahat patnja- nas je natalitet najjaci :-) :roll:
ama sikter svi!
nemam vise zelje da ucestvujem u "ne da maka" temi, ali bih voljela da postavljacica kasnije kaze da li se cura odlucila na porod ili ne.

i da-te tvoje zene sto uspjesno balansiraju, i sve rade vise i bolje- postaju sve manje ono sto jesu, a sve vise nositelji raznih tudjih uloga.
:thumbup: sinoc sam razmisljala o ovoj temi i nekako mi je doslo da se pitam kakav odnos su te zene koje se odluce na takav korak imale sa svojim ocevima kad mogu tako lako zakljuciti da njihovom djetetu/djeci isti ne treba?! Meni je otac veoma bitan u mom zivotu nisam tatina curica, zbog njega sam prosla i kroz svasta lose (jer je imao jednu gadnu ovisnost vecinu mogu odrastanja I ZIVOTA) ali ipak ja svoj zivot ne bih mogla zamisliti bez svog oca, i sto starija postajem sve mi teze pada cinjenica da njega i moje majke jednog dana nece biti i nije mi svejedno da budem bez bilo koga od njih dvoje jednostavno i moja majka i moj otac su jedna cjelina za mene i da bilo ko od njih dvoje fali tesko bi mi bilo. Otac je jedna veoma vazna figura u djetetovom zivotu, mozda cak vise djecacima nego djevojcicama...sjetim se jedne starije radne kolegice koja ima i rodjenu djecu mojih godina koja kaze: da nije bilo mog oca ko bi me ucio voziti biciklo, plivati, ko bi me nagovorio da mogu skociti sa mosta i kupati se i da ce on mene uhvatiti da se ne ozlijedim...i pored onda tog svega ja ne mogu stvarno da svarim kako neko moze unaprijed da osudi svoje dijete da odrasta bez svega toga i onda to jos naziva ljubavlju majcinskom? :run:
hadzinicasa

#624 Re: sta uraditi - bioloski sat

Post by hadzinicasa »

niko nije rekao da je lako. nije lako ni kad ti je sve potaman. to je život.

a vjeruj mi da znam žena heroja koje su sve uspjele i same odgojiti djecu, usput raditi, završiti fakultet, pa onda magisterij, pomagati ONE svojima a stici otici i na kafu s prijateljicama i u shopping i u kino i još pride knjigu napisati :D

svugdje ima svega, a nigdje garancije.....

naravno da ti ostavljam za pravo da imaš svoje mišljenje, ali vjeruj mi niko od nas nije sposoban da zamisli koliko može dok ne mora, a ako si ubijeđena da ne može i da u ovom slučaju žena postaje žrtva svoje odluke, čini mi se da si podlegla stereotipima.
1906

#625 Re: sta uraditi - bioloski sat

Post by 1906 »

pustopoljina wrote:

jeste- i ja karikiram.
ama sikter svi!

:thumbup:

al te volim citirati :D
Locked