karanana wrote:na osnovu kojeg prava ce srbija da vodi postupak protiv nasera orica?
ne uzimajuci u obzir pravilo anglosaksonskog prava po kojem se istoj osobi ne moze suditi dva puta za isti zlocin, haj mozda to i ne stoji za ratne zlocine jer novi dokazi izlaze stalno...to nije bitno. nije bitno za ovu pricu ni jeli naser zaista zlocinac ili nije, niti ga ja branim, ali mene interesuje otkud srbiji pravo da sudi stranom drzavljaninu za navodne zlocine pocinjene u stranoj zemlji? zasto onda ne saslusaju i osumnjicene za zlocine u ruandi i drugim kriznim mjestima?
e moj karananice sve ti je crno na bijelo ovdje.....
prvi odbornici PC-ija
prvi prdCenik PC-ija
prvi đeneral PC-ija
sadašnji prdCenik PC-ija
http://www.icty.org/x/cases/slobodan_mi ... 30729b.htm
54. sednica Skupštine
15-16. oktobar 1995.
Banja Luka
Zapisnik: ERN 0215-4441 – 0215-4446
Transkript: ERN 0215-4446 – 0215-4613
Sažetak
Kataklizma koje su se pribojavali se ostvarila: HVO, ABiH i vojska Republike Hrvatske napali su Bosansku krajinu i osvojili 12 opština. Prijedoru i Banjaluci preti neposredna opasnost da padnu. Predsednik Karadžić, ministar spoljnih poslova Aleksa Buha i general Milovanović, načelnik Glavnog štaba, podnose izveštaje o nezavidnoj situaciji, slabosti RS, koja će stoga verovatno pretrpeti nove vojne poraze, i ogromnoj reci izbeglica koja beži ka istoku. Karadžić se spremno stavlja u svoju ulogu bodrioca, kaže kako RS ne sme da izgubi ni pedalj teritorije i da svi treba da rade udruženim snagama. Poslanici oštro kritikuju vojne komandante VRS. Traže smenu četiri generala i kažnjavanje onih komandanata čije jedinice su se razbežale. Skupština apeluje na Miloševića da pomogne RS. Poslanici razmatraju planove da se pomogne izbeglicama koji beže pred muslimansko-hrvatskom ofanzivom. Buha, usred opšteg pesimizma, nalazi razloga za ohrabrenje u mogućem mirovnom planu, koji nastaje kao rezultat Miloševićevih razgovora sa Holbrookom.
Odlomci
Zauzimanje Srebrenice i Žepe je bila najveća greška u ovom ratu
Milorad Dodik: 0215-4482
“Naša kataklizma počinje sa Bihaćem negdje oko Nove godine. ... ali nam je /njegovo osvajanje/ bilo prezentovano euforično da smo mi već u gradu, itd. Uspostavljanje tadašnjeg mirovnog procesa i prekida vatre je katastrofa za RS. To je moja konstatacija, ne predlažem da je usvoji Skupština kao konstataciju da je tačna. A najveća greška rata je Srebrenica je i Žepa i za to neko treba da snosi odgovornost. ... Ko je odgovoran za to? Mi smo legalizovali pred MZ da se mogu uzeti zaštićene zone, a onda smo nakon pet dana galamili kako ne može se na zaštićenu zonu RSK udariti, a mi smo prije pet dana uradili to što smo uradili. Izgubili smo poziciju koju smo mogli da branimo.”[164]
Za granatiranje civila u Sarajevu treba kriviti neodgovorne pojedince
Jovan Spremo: 0215-4489
“Gospodo, mi nikada nismo htjeli priznati da su padale naše granate. Ja znam odgovorno to nije radila ni Vrhovna komanda ni GŠ, takve naredbe nisu davali, ali neki nadobudni i neodgovorni pojedinci su to radili. Mi smo trebali, ubuduće to treba da radimo, da se ponekad i prizna da se to desilo, ali da kažemo da su to uradili neodgovorni pojedinci koje će biti uhapšeni, trebali smo čak izvesti neko suđenje kao blef, vidite šta radi gospodin Tuđman.”[165]
Jugoslavija treba da prihvati bosanske Srbe; zauzvrat, Muslimani iz Sandžaka treba da se presele u RS
Vojo Kuprešanin: 0215-4503
“Ovaj predlog, da se ide na Skupštinu Jugoslavije sa zahtevom da se Srbima sa ovih prostora omogući naseljenje prostora Jugoslavije, da Muslimane iz Sandžaka preselimo ovdje, da dio Šiptara (Albanaca) preselimo ovdje sa Kosova, tako svet i Evropa hoće ... ali da imamo kao rezervnu varijanta da nateramo Jugoslaviju da je dužna da brani ove prostore, ili da nas primi ili da brani ove prostore.”[166]
Arkan treba da organizuje odbranu Banjaluke
Vojo Kuprešanin: 0215-4503
“Ja predlažem da gospodin Arkan dođe na ove prostore i da bude komandant grada Banja Luka. Molim vas, nemojte mi zameriti, ono što je on uradio u Istočnoj Slavoniji to su praktični rezultati. One što on je uradio za kratko vreme u Novom /Bosanski Novi – rjd/, on je spasio Novi, Prijedor, itd. i izuzetni su rezultati. Molim ovu Skupštinu da me razumije, iza njega postoje djela, rezultati i prihvatimo to kao istinu.”[167]
Od Jugoslavije ne možemo očekivati uobičajenu pomoć
Nedić: 0215-4509
“Mi u ovom momentu možemo da očekujemo pomoć koju prizivamo cijelo vrijeme iz Jugoslavije samo, po meni, u onome što se zove dobrovoljci. Znači dobrovoljna vojska i dobrovoljno davanje materijalnih sredstava, nećemo da uzmemo u obzir da je tamo izuzetno teška situacija /u Srbiji/. Ti dobrovoljci koje predvodi Željko Ražnjatović kao patrioti, čuo sam da su napravili dosta toga uspješnog, međutim, u izlaganju generala Milovanovića, oseća se da se i to ne prihvata, odnosno da se ne prihvata ni takva vrsta pomoći, pa me isto i to čudi. Mislim da su te jedinice, pretpostavljam da su podređene komandovanju, znači komandi VRS, da nisu samostane ili slobodni strijelci.”[168]
Arkan je služio režimu u Beogradu
Durić: 0215-4529
“Arkan je u službi politike Beograda, koliko ja znam, inače ne bi egzistirao, u kojoj bi pravnoj državi egzistirala neka paravojna formacija itd. On u funkciji nije došao da pomogne nama, nego da izvrši funkciju iz Beograda ...”[169]
Zauzimanje Srebrenice i Žepe bilo je vojno neophodno
General Milovanović: 0215-4539 – 0215-4540
“... jer smo uzeli zaštićene zone, a branimo se što nas napadaju iz zaštićenih zona. Verovatno će pametniji ljudi posle nas, da li je Srebrenica i Žepa greška, ja ovom momenta znam, da nismo uzeli Srebrenicu i Žepu, ne bi sada imali Romaniju, sa vojničke tačke gledišta. U političke aspekte i u metodologiju uzimanja Žepe i Srebrenice ne ulazim, nisam bio prisutan, samo sam bio informisan, kao i vi. Bio sam na zapadnim granicama RS.”[170]
Rekli smo 1991. Predsedništvu SFRJ da ujedini Srbe i proglasi rat
Karadžić: 0215-4552
Karadžić tvrdi da beleške sa sednice Predsedništva 1991. godine potvrđuju da je tada rekao:
“Gospodo, nas su stavili u bob stazu budemo li ovako taktizirali dovešće nas mečki na rupu, iskočimo iz bob staze, proglasimo ujedinjenje, stanimo na granice, proglasimo ratno stanje, odbranićemo se, imamo resurse, imamo tehniku, imamo sve. Sada znam i to da tada Amerika nije toliko bila protiv nas, jer nije se bila ni zadužila kod Islama (umerenih muslimanskih država) ...”[171]
Hvalite Miloševića; nemojte ga podrivati
Karadžić: 0215-4553
“Ja sam stalno opoziciji i uvijek opoziciji u Srbiji govorio, nemojte da slabite predsjednika Miloševića. Zašto? Nemojte da ga slabite.
Slab predsjednik Milošević slaba Srbija, slab predsjednik Srbije, slaba Srbija, jačajte ga, pregorite tu borbu za vlast, jačajte ga, pohvalite svaki njegov korak. Mi smo, gospodo, u našoj zemlji to isto iskusili.”[172]
Karadžić je potpisao sedam direktiva koje su mu podnete
Karadžić: 0215-4553 – 0215-4554.
“... ja sam pregledao, odobrio i potpisao sedam direktiva, osmu i devetu mi niko nije podnio ni da je pročitam, a kamoli da je potpišem, radi toga što je general Gvero pisao i ostali koga će da slušaju. ... ja to neću da trpim, moram to da vam kažem, je li treba i narodu da kažem pa da se narod uplaši, i molim novinare da o tome ne pišu. Moram ponovo ovdje da pomenem primjer iz onoga suđenja u Nirnbergu ...”[173]
Karadžić je podržavao operaciju u Srebrenici i ne kaje se zbog toga
Karadžić: 0215-4556
“Ja sam kao vrhovni komandant stao iza plana za Žepu i Srebrenicu, za Srebrenicu uglavnom. Žepa se podrazumijevala. Gospodo, mi bismo izgubili rat da postoji Žepa sa 90.000 naoružanih Muslimana izgubili bismo rat. Lično sam nadgledao plan bez znanja GŠ, ne ni krijući nego slučajno nailazeći generala Krstića i savjetovao mu da pravo ide u grad i da proglasi pad Srebrenice, a poslije ćemo se juriti sa Turcima po šumama, odobrio sam i bliži zadatak i radikalni zadatak i ne kajem se za to.”[174]
Velika Srbija će se integrisati oko Beograda i regionalnih centara
Karadžić: 0215-1144 – 0215-1145
“Ukupna srpska nacija treba da se integriše oko nekoliko svojih stvorišta, prije svega oko Beograd pa onda oko nekih čvorova policentričnog razvoja u RS.”[98]
Mladić pominje sastanak na vrhu Savezne Republike Jugoslavije
General Mladić: 0214-9839 – 0214-9845
“Mi moramo shvatiti, ja mislim da smo to mi na ovom zadnjem sastanku, na kome smo prisustvovali Predsjednik Karadžić, Krajišnik, i prof. Koljević, ministar Subotić i ja, jasno stavili do znanja i vojnom i političkom vrhu Savezne Republike Jugoslavije da nas nema ko Kineza i da se mi ne možemo deliti ovako ili onako.”
Oskudno naoružani Muslimani su u okruženju u Cerskoj i Srebrenici
General Mladić: 0214-9839 – 0214-9845
(Pokazujući kako on od ljudi uvek traži da se stave na mesto svojih protivnika, Mladić kaže:) “Kako bi bilo njemu da je u okruženju kao što je muslimanski narod i njegova oružana snaga, ako se tako može nazvati, u Cerskoj, u Srebrenici, pa čeka kad će mu onaj transportom doneti 500-800 metaka.”
Za nestašice u Sarajevu treba kriviti Muslimane
General Mladić: 0190-8545 – 0190-8558
"I mi trebamo još ovog momenta u prsten staviti aždajinu glavu Sarajevo i iz njega može da ima izlaza samo onaj koga ćemo mi pustiti, a ne svaki od nas već onaj ko je glavni, ko komanduje. Mi ne smijemo kazati, mi ćemo uništiti Sarajevo, ne mi nećemo, mi hoćemo da sačuvamo Sarajevo, nama Sarajevo treba. Mi nećemo kazati da ćemo srušiti dalekovod ili vodu isključiti, ne jer to Ameriku diže na noge, ali gospodo, mi vas molimo sve u redu, e, jednog dana nema vode u cijelom Sarajevu. ... Prema toma mi moramo mudro saopštiti svijetu, gađali su oni, pogodili dalekovod i nestalo struje, gađali vodovod, nestalo struje tu i tu, vršimo napore i popravljamo, to je ta diplomatija."[
Potpuno čišćenje svih koji nisu Srbi bilo bi genocid
General Mladić: 0091-3537 – 0091- 3550
“Ljudi i narodi nisu piljci niti ključevi u džepu pa ćemo premjestiti tamo amo. … Rat ne možemo voditi ni na svakom frontu niti protiv naroda, ja bih ovdje predložio da mi usvojimo takvu pamet da mi nećemo u rat, a ako budemo napadnuti mi ćemo se braniti i mi nećemo rat protiv Muslimana kao naroda, niti protiv Hrvata kao naroda, već protiv onih koji su taj narod poveli i nahuškali na nas.” B/H/S ERN 0084-7742. “Prema toma mi ne možemo očistiti niti možemo imati rešeto da prosijemo samo da ostanu Srbi ili propadnu Srbi i ostali da odu. Pa to je, to neće, ja ne znam kako će gospodin Krajišnik i gospodin Karadžić objasniti svijetu. To je, ljudi, genocid.”