LIBIJA

Post Reply
chuchumbamayumbe

#601 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by chuchumbamayumbe »

Možda sam već negdje napisao,ali da se ponovim...
Interesuje me kako bi USA reagovala kada bi neko digao pobunu na način na koji su to učinili pobunjenici protiv Gadafija, šta mislite?!
Zašto niko ne bombarduje vojne ciljeve u ostalim državama gdje legalne vojne jedinice intervenišu i ubijaju civile, zašto samo u Libiji?! Evo, libijski avioni više ne lete, a bombardovanje se nastavlja. Zašto se Tomahavcima gađa Gadafijeva palata, osim ako neko neće da ubije Gadafija (a to nije cilj intervencije, bar je tako rečeno)
Zašto nikada nije uvedena zona zabrane letova iznad okupiranih palestinskih teritorija i Izraela?!
Mnogo licemjerja.
psydelija

#602 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by psydelija »

bolton93 wrote:U Iraku su za ovih 8 godina NATO trupe pobile 620 000 civila. Preko pola miliona ubijenih civila smatra se "kolateralnom žrtvom".
cena jeste previsoka, ali, zato, mosul i erbil se grade (by @madner)... :-?
nosara

#603 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by nosara »

jefferson wrote:
nosara wrote:
jefferson wrote: E ovo je jedna od boljih naucnih analiza. Jel ti simpoziji dodje nesto?
Kad ce tvoja analiza, ekspertu...? :D
Ja uopste ne dajem analize, samo konstatujem da sve sto iznose simpoziji i sl se bazira na njihovom misljenju, a predstavljaju kao cinjenicu!
Samo trazim dokaze o 620,000 pobijenih OD STRANE NATO trupa, te kako kaze simpoziji, da u zadnjih 20 godina amerikanci bombarduju vecinom civile (cije su bombe djelom finansirane od poreza koji simpoziji placa)!
http://www.antiwar.com/casualties/

Ako se bacimo na podrobniju analizu svih americkih svinjarija od WWII, mogao bi ti se taj nick zgadit... Pri tom, naravno, mislim na civilne zrtve njihovih "pohoda"...

Zelis, ili ipak ne...?
Last edited by nosara on 22/03/2011 18:22, edited 1 time in total.
Bodkin

#604 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by Bodkin »

chuchumbamayumbe wrote:Možda sam već negdje napisao,ali da se ponovim...
Interesuje me kako bi USA reagovala kada bi neko digao pobunu na način na koji su to učinili pobunjenici protiv Gadafija, šta mislite?!
Zašto niko ne bombarduje vojne ciljeve u ostalim državama gdje legalne vojne jedinice intervenišu i ubijaju civile, zašto samo u Libiji?! Evo, libijski avioni više ne lete, a bombardovanje se nastavlja. Zašto se Tomahavcima gađa Gadafijeva palata, osim ako neko neće da ubije Gadafija (a to nije cilj intervencije, bar je tako rečeno)
Zašto nikada nije uvedena zona zabrane letova iznad okupiranih palestinskih teritorija i Izraela?!
Mnogo licemjerja.
dovoljno da preneses to na nas. zamisli da se RS pokusa odvojiti i naravno posaljes armiju da ugusi pobunu.u cije dvoriste bi trebao doletjeti tomahavk..
jefferson

#605 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by jefferson »

Bodkin wrote:
jefferson wrote:
nosara wrote:
Kad ce tvoja analiza, ekspertu...? :D
Ja uopste ne dajem analize, samo konstatujem da sve sto iznose simpoziji i sl se bazira na njihovom misljenju, a predstavljaju kao cinjenicu!
Samo trazim dokaze o 620,000 pobijenih OD STRANE NATO trupa, te kako kaze simpoziji, da u zadnjih 20 godina amerikanci bombarduju vecinom civile (cije su bombe djelom finansirane od poreza koji simpoziji placa)!
kako si me uporedio sa doticnim, mozes li mi naci negdje ja tvrdim da je moje misnjenje cinjenica? ili si jedan od onih sto ne pitaju nego znaju :)
Libija je mogla zivjeti na nafti? Dok je nafta glavni resurs. OK, i sta onda? Kakva je to vlada i vodja koji konta samo par decenija unaprjed?
Ja te jesam uporedio sa sipozijem, ali bi volio da mi bolton da dokaz o 620,000 ubijenih civila od STRANE NATO trupa. S obzirom da ima 93 u svom nadimku to je vjerovatno njegova godina rodjenja!
Bodkin

#606 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by Bodkin »

ja mogu shvatiti one koji kazu da zapadne zemlje rade to sve u svom interesu i da im se moze jer su jace.to bi i mi radili da smo na njihovom mjestu, svako gleda sebe.ne mogu da shvatim samo one koji to relativiziraju nekim supljacima o uvodjenju napretka
jefferson

#607 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by jefferson »

http://www.justforeignpolicy.org

Ako se bacimo na podrobniju analizu svih americkih svinjarija od WWII, mogao bi ti se taj nick zgadit... Pri tom, naravno, mislim na civilne zrtve njihovih "pohoda"...

Zelis, ili ipak ne...?
[/quote][/quote]

Cek sta ti hoces reci? Da ja tvrdim da amerikanci nisu radili svinjarije? Boze sacuvaj! radili su, kao sto smo ih i mi radili, i rusi, i englezi, i kinezi, i japanci? I sta sad?
Amerikanci su trenutna supersila, i ako ces se upustati u istoriju definitivno najblaza supersila (hoces da poredis americke svinjarije sa englezima, holandjanima, francuzima, rimljanima, perzijancima???). Stoga, to sto ti trazis moral u americkoj vanjskoj politici je jedna druga prica koja ne pije vode. Pricati sta amerikanci rade, i sad od amerikanaca praviti neke ultimative krivce je glupost. Na kraju krajeva najzesci zagovaratelji ovoga su francuzi, a amerikanci su im ostali duzni zbog nekih drugih stvari. Sto se tice americke politike, ovo je za Obamu doslo u najgorem mogucem trenutku i da je mgao izbjeci izbjegao bi. Ali jbg, treba neke dugove vratiti.
A ti i slicni trazite moral u medjunarodnim odnosima i politici, daleko cete dogurati!
A ja jos ne vidje sta je bila alternativa ovome? Pustiti Gadafija da pokolje ove u Bengaziju ili Gadafi ne bi mrava zgazio?
jefferson

#608 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by jefferson »

Bodkin wrote:ja mogu shvatiti one koji kazu da zapadne zemlje rade to sve u svom interesu i da im se moze jer su jace.to bi i mi radili da smo na njihovom mjestu, svako gleda sebe.ne mogu da shvatim samo one koji to relativiziraju nekim supljacima o uvodjenju napretka
Pa moras supljirati o necemu, ovdje je u pitanju vise domaca politika nego medjunarodna!
Bodkin

#609 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by Bodkin »

jefferson wrote:
Bodkin wrote: kako si me uporedio sa doticnim, mozes li mi naci negdje ja tvrdim da je moje misnjenje cinjenica? ili si jedan od onih sto ne pitaju nego znaju :)
Libija je mogla zivjeti na nafti? Dok je nafta glavni resurs. OK, i sta onda? Kakva je to vlada i vodja koji konta samo par decenija unaprjed?
Ja te jesam uporedio sa sipozijem, ali bi volio da mi bolton da dokaz o 620,000 ubijenih civila od STRANE NATO trupa. S obzirom da ima 93 u svom nadimku to je vjerovatno njegova godina rodjenja!
onda nece vise biti potrebno jer nece biti nikoga :) dalje, sve da hoce sve petrodolare da ZAPALE, niko nema pravo da im salje tomahavke. da je tako nas bi davno trebalo sve u logore poslati zbog gluposti

p.s. a boldirano objasnjenje ti je :-)
madner

#610 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by madner »

psydelija wrote:
bolton93 wrote:U Iraku su za ovih 8 godina NATO trupe pobile 620 000 civila. Preko pola miliona ubijenih civila smatra se "kolateralnom žrtvom".
cena jeste previsoka, ali, zato, mosul i erbil se grade (by @madner)... :-?
Kako pusite propagandu bez sekunde razmisljanja to je cudo.
Mi smo ratovali 4 godine, genocidi, masovna ubijanja itd... pa smo dosli do 100 000. I umjesto da razmislite koliko je onda moguce i vjerovatna ta cifra hladno je postavite. Pogotovo ako se uzme ogranicena zona gdje ljudi ginu i sta bi znacila ta cifra. :roll:
nosara

#611 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by nosara »

jefferson wrote:
Cek sta ti hoces reci? Da ja tvrdim da amerikanci nisu radili svinjarije? Boze sacuvaj! radili su, kao sto smo ih i mi radili, i rusi, i englezi, i kinezi, i japanci? I sta sad?
Amerikanci su trenutna supersila, i ako ces se upustati u istoriju definitivno najblaza supersila (hoces da poredis americke svinjarije sa englezima, holandjanima, francuzima, rimljanima, perzijancima???). Stoga, to sto ti trazis moral u americkoj vanjskoj politici je jedna druga prica koja ne pije vode. Pricati sta amerikanci rade, i sad od amerikanaca praviti neke ultimative krivce je glupost. Na kraju krajeva najzesci zagovaratelji ovoga su francuzi, a amerikanci su im ostali duzni zbog nekih drugih stvari. Sto se tice americke politike, ovo je za Obamu doslo u najgorem mogucem trenutku i da je mgao izbjeci izbjegao bi. Ali jbg, treba neke dugove vratiti.
A ti i slicni trazite moral u medjunarodnim odnosima i politici, daleko cete dogurati!
A ja jos ne vidje sta je bila alternativa ovome? Pustiti Gadafija da pokolje ove u Bengaziju ili Gadafi ne bi mrava zgazio?
Recimo, naoruzat te "demokrate", pa ih pustit da se sami izbore, ako je vec njihova koza povod za agresiju...?

Nije li RBiH trazila isto...?
Last edited by nosara on 22/03/2011 18:14, edited 1 time in total.
chuchumbamayumbe

#612 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by chuchumbamayumbe »

jefferson wrote:
Bodkin wrote:
jefferson wrote:

Jefferson, uz dužno poštovanje, koliko to unaprijed razmišlja USA vlada? Isto par decenija, ili vijek-dva unaprijed?!
Trebali bi oni i sami sebe da bombarduju po toj logici?!
Ljudi dođu u Vašington da protestuju protiv rata u Libiji, ovi ih pohapse. Opet pitam, šta bi se desilo i kako bi USA reagovala kada bi neko uradio makar i 1% od onoga što pobunjenici rade u Libiji? Zanemarimo sada ko je kakav, kakav je Gadafi, a kakav Obama, i kakav je koji sistem. Pretpostavljam da bi sjedeli skrštenih ruku? Bi, malo sutra.
jefferson

#613 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by jefferson »

Bodkin wrote:
jefferson wrote:
Bodkin wrote: kako si me uporedio sa doticnim, mozes li mi naci negdje ja tvrdim da je moje misnjenje cinjenica? ili si jedan od onih sto ne pitaju nego znaju :)
onda nece vise biti potrebno jer nece biti nikoga :) dalje, sve da hoce sve petrodolare da ZAPALE, niko nema pravo da im salje tomahavke. da je tako nas bi davno trebalo sve u logore poslati zbog gluposti

Ti ides vec u apokalipsu i slicna sranja. Da onda prestanemo svi disati jer eto, mozda ce doci smak svijeta?
Sto se tice tomahawka, UN je trazio zonu zabrane letova, arapska liga, i sta su trebali, da puste ljude da lete iznad SA-5 da se ne bi neko naljutio ako ih bombarduju?
Pa amerikanci su od kako je poceo poziv na no fly zone upozoravali da ako dodje do toga da ce prvo morati neutralisati PVO sisteme i to upravo Tomahawk raketama. Sve se znalo kako ce se odigrati a sad najednom svi ko fol sokirani! Ma daj.....
mrtva kokoš

#614 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by mrtva kokoš »

@madneru, BiH je drzava sa nekih 4 miliona stanovnika za razliku od iraka koji ima oko 25...
plus u pitanju je razdoblje od 8 godina znaci duplo vise nego kod nas. zar ti nije cifra logicna :roll:
Last edited by mrtva kokoš on 22/03/2011 18:20, edited 1 time in total.
jefferson

#615 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by jefferson »

nosara wrote:
jefferson wrote:
Recimo, naoruzat te "demokrate", pa ih pustit da se sami izbore, ako je vec njihova koza povod za agresiju...?

Nije li RBiH trazila isto...?
Oni su vec dobili od francuza i engleza odredjene PVo i anti-tenkovske sisteme. Medjutim, kao sto si vidio Gadafi ej krenuo u ofanzivu upravo jer su skuzili da ih ovi tajno naoruzavaju i da se sprema no fly zone, te da proba da ih eliminise prije nego sto ih ovi dobro naoruzaju.
A sto se tice naoruzavanja, cisto sumnjam da ce neka vlada izaci tek tako u javnost i reci: eh evo mi radimo to i to.
Kada su oni englezi uhapseni u libiji trebalo je svima biti jasno sta se desava sto se tice podrske pobunjenicima. Na kraju rkajeva francuzi su odmah eliminisali nesto tenkova prije nego sto su amerikanci eliminisali PVO sisteme.
Jel to radi interesa. Naravno. Interes je i sacuvati zivote od Gadafija, ali naravno da je u pitanju interes radi nafte, ali i mogucnost da se poprave odnosi sa dosta muslimanskih zemalja, te odnosi sa muslimanskim imigrantima unutar francuske, engleske i sl.
E sad, kako ce se sve ovo zavrsiti je pitanje od milion dolara.
jefferson

#616 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by jefferson »

Splinter wrote:@madneru, BiH je drzava sa nekih 4 miliona stanovnika za razliku od iraka koji ima oko 25...
plus u pitanju je razdoblje od 8 godina znaci duplo vise neko kod nas. zar ti nije cifra logicna :roll:
OK, ima tvoj post logike. Ono sto mene interesuje od kud to da je NATO pobio sve te ljude ili je bolton dosao do nekih novih saznanja???
nosara

#617 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by nosara »

fidoremilienko

#618 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by fidoremilienko »

Još jednom se pokazala jadna politika dvostrukih aršina koju sprovodi amerika zajedno sa svojim istomišljenicima a odnedavno aktuelnim pichunom iz francuske. Gospodo, ako vam je toliko stalo do civila i "ljudskih prava", napadnite Izrael, S.Koreju, Kinu, Rusiju, Kubu, Venezuelu....
A da su malo pametniji prvo bi sredili svoje države, pa bi krenuli redom da uređuju svijet. Pisham ti se na ameriku i evropu zajedno!

P.S. po*erem se na sve arapske države a u prvom redu S.Arabiju....

Izvinjavam se, ako sam koga uvrijedio, ali ovo je previše :x :x :x
jefferson

#619 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by jefferson »

Jefferson, uz dužno poštovanje, koliko to unaprijed razmišlja USA vlada? Isto par decenija, ili vijek-dva unaprijed?!
Trebali bi oni i sami sebe da bombarduju po toj logici?!
Ljudi dođu u Vašington da protestuju protiv rata u Libiji, ovi ih pohapse. Opet pitam, šta bi se desilo i kako bi USA reagovala kada bi neko uradio makar i 1% od onoga što pobunjenici rade u Libiji? Zanemarimo sada ko je kakav, kakav je Gadafi, a kakav Obama, i kakav je koji sistem. Pretpostavljam da bi sjedeli skrštenih ruku? Bi, malo sutra.
Stvar je sto se to ne moze desiti ovdje. A primjer ti je Wisconsin i sl.
De mi reci sto su pohapsili te sto su protestvovali??? Ima li objasnjenje? A mora postojati! Ali reci da ce se u americi desiti ovako nesto ko u libiji???
Sto se tice americkog razmisljanja, da razmisljaju, i doci ce do rjesenja i za Social Security i sl. Amerika jos uvijek ima dug od oko 85% svog GDP-ja, dok japan ima 160% svog GDP-ja. Amerikanci mogu da vuku ogroman deficit, japanci mogu, njemci mogu, francuzi mogu, jer su u pitanju kljucne ekonomije na svijetu. Grci ne mogu, njihov limit je bio 135% i cao.
Bodkin

#620 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by Bodkin »

jefferson wrote:
Bodkin wrote:

Ti ides vec u apokalipsu i slicna sranja. Da onda prestanemo svi disati jer eto, mozda ce doci smak svijeta?
Sto se tice tomahawka, UN je trazio zonu zabrane letova, arapska liga, i sta su trebali, da puste ljude da lete iznad SA-5 da se ne bi neko naljutio ako ih bombarduju?
Pa amerikanci su od kako je poceo poziv na no fly zone upozoravali da ako dodje do toga da ce prvo morati neutralisati PVO sisteme i to upravo Tomahawk raketama. Sve se znalo kako ce se odigrati a sad najednom svi ko fol sokirani! Ma daj.....
ne idem nego ti pokusavam objasniti nepotrebnost mijenjanja sistema. zemlja od 6.5 mil stanovnika i 50 milijardi prihoda od nafte godisnje moze za 5 god da se presalta na nesto drugo i da im bude dobro :)

ne znam za ostale ali ja nisam sokiran sekunde jedne.francuzi trazili ovi dali i to je to. ni prva ni zadnja zemlja kojoj ce se ovo desiti,samo se igraci mijenjaju. ne znam sta su trebali niti se pravim da znam. nisam kapacitet da imam rjesenja za medjunarodne krize :) pokusavam ti objasniti da ne treba uvesti famozni kapitalizam i demokratiju u svaku rupu svijeta (nije bas da je to ni tercijarni cilj napada ali eto) :)
nosara

#621 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by nosara »

jefferson wrote:
Splinter wrote:@madneru, BiH je drzava sa nekih 4 miliona stanovnika za razliku od iraka koji ima oko 25...
plus u pitanju je razdoblje od 8 godina znaci duplo vise neko kod nas. zar ti nije cifra logicna :roll:
OK, ima tvoj post logike. Ono sto mene interesuje od kud to da je NATO pobio sve te ljude ili je bolton dosao do nekih novih saznanja???
Bitno je da su to zrtve od pocetka intervencije... Pa kauboji su tamo i otisli da garantuju bezbijednost...
Tako da, sto se mene tice, sve te smrti idu njima na dusu... Ako je imaju...

Sve ovo sto govorim odnosi se, naravno, na americku politiku i njene eksponente i garante... Inace volim Ameriku i ocekujem jednu momacku revoluciju svih revolucija upravo na tom tlu...
jefferson

#622 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by jefferson »

nosara wrote:i niko ne komentarise podatke sa ovog linka...? :-)

A ovo...?

http://en.wikipedia.org/wiki/Casualties_of_the_Iraq_War
Vidio sam!
Takodje procitao sam i upozorenje koje kaze da je ovo samo njihova procjena!
Cak i da jeste to istina, nigdje se ne tvrdi da je NATO ubio te ljude, nego da je posljedica okupacije, tj. zato sto je to otvorilo vrata raznim grupama da provode nasilje, ograncima Al Kaide i sl.
E ako cemo o tome pricati, to je onda nesto drugo!
fidoremilienko

#623 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by fidoremilienko »

jefferson wrote:
nosara wrote:i niko ne komentarise podatke sa ovog linka...? :-)

A ovo...?

http://en.wikipedia.org/wiki/Casualties_of_the_Iraq_War
Vidio sam!
Takodje procitao sam i upozorenje koje kaze da je ovo samo njihova procjena!
Cak i da jeste to istina, nigdje se ne tvrdi da je NATO ubio te ljude, nego da je posljedica okupacije, tj. zato sto je to otvorilo vrata raznim grupama da provode nasilje, ograncima Al Kaide i sl.
E ako cemo o tome pricati, to je onda nesto drugo!
Daj nemoj biti smješan :D
Čuj "otvorila se vrata raznim grupama za sprovođenje nasilja". :-)
Šta je sa čuvenim zatvorom Abu Graib!??? Koliko još toga ima što se ne zna :-) :-)
madner

#624 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by madner »

plus u pitanju je razdoblje od 8 godina znaci duplo vise nego kod nas. zar ti nije cifra logicna :roll:
Nije jer imas 5-6 miliona Kurda, i nekih 12 miliona Shiita koji su postali vlada. Otpor je dakle poprilicno lokaliziran i nema ih vise od 8 miliona. Da su od 8 miliona pobili 650 000 hiljada, to je gotovo 10% ljudi. Takve gubitke Njemacka nije imala za vrijeme cijelog WW2 (cisto da stavimo stvari u perspektivu) a njih su posteno rokali iz neba i na tlu.
jeza u ledja

#625 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by jeza u ledja »

rijeka oz wrote:
jeza u ledja wrote: Prakticno je nemoguce znati koliko je ljudi procentualno na cijoj strani. Vrlo moguce da vecina njih nije ni na cijoj strani, nego samo hoce da ovo prestane. U Egiptu je protestovalo milion ljudi pa to nije znacilo da je vecina za skidanje Mubaraka. Ne moze se na osnovu toga sto je neko najglasniji ili najjaci zakljuciti da ima i najvecu podrsku. Isto vazi i za Gadaffija.
Kakva dubina misli . Samo da se nesto kaze , samo da se kontrira , samo da se pokaze da svaka konstatacija moze da se okrene i relativizira . Tipicno Dodikovski . Mora da si sa Pala ili Beograda dok si tako pametan .
Haha, odlicno. :zjev:
Post Reply