Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
hajducka travica

#601 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by hajducka travica »

komeba wrote:
hajducka travica wrote:http://dnevnik.ba/novosti/bih/vlaisavlj ... r%C5%BEnju
------------------------------
Da sam student,ovaj meni sigurno nebi nikad vise predavao.
Ja ću ozbiljno početi sumnjati da vi koji postavljate linkove sa ovakvih portala, radite za njih, a ovdje se lažno predstavljate. Zar ti ne govori dovoljno činjenica da je zabranjen link na taj portal na forumu...i ti opet obilježavaš sa "url" :x
Eto vidis a ja taman imao nijet da te posaljem u osinje gnijezdo da saznas sta rade,sta spremaju,jos bi te poducio hrvatskom jeziku i najnovijim rijecima u hrvatskom jeziku,tako da te ne otkriju.Sumnja je isto sto i predostroznost.Posumnjas na vrijeme i izbjenes neprijatnu situaciju.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#602 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plain vanilla »

neretvanac wrote:
plain vanilla wrote:
dale cooper wrote:
Imaju i Srbi tačku ključanja, jeste da je naizmjerno velika, ali na Miloševiću su pokazali da je imaju.
A Dodik ima mnogo manje resursa da im maže oči nego što je to bio slučaj sa Miloševićem (i svakim danjom
sve je manje para)
Ma imaju Srbi u Srbiji
Imaju i Hrvati u Hrvatskoj, ali sumnjam da cu dozivjeti da RS izglasa nekog kao sto je Josipovic..kao i Hercegovci
Hercegovina- jedna od dvije glavne regije u drzavi BiH, etnicki heterogena uvijek bila, uvijek ce biti...
Hercegovina nije =Hrvati, niti su Hrvati = Hercegovina, to bi bilo valjda red da se vise nauci...Hercegovina nije potez Siroki Brijeg-Duvno, vec i Mostar, Stolac, Pocitelj, Capljina, Jablanica, Konjic, Trebinje, Gacko, Nevesinje, Bileca itd.
Ili da ja kazem za sebe da sam Bosanac, a nikad bio nisam niti cu biti, i problem rijesen? ;-)
Gdje me nadje..ja se ubih govoreci kako sam pola Bosanka, a pola Hercegovka, a niti sam Hrvatica, niti su moji iz Sirokog :oops:
Uvjerena sam da znas sta sam htjela reci...
MuaDib

#603 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by MuaDib »

Kratko i jasno: Bosna će ponovo biti cijela, kada se opljačkaju sva tri dijela.
hajducka travica

#604 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

MuaDib wrote:Kratko i jasno: Bosna će ponovo biti cijela, kada se opljačkaju sva tri dijela.
Pa sto ne pozure,vec jednom.
plain vanilla

#605 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plain vanilla »

hajducka travica wrote:
MuaDib wrote:Kratko i jasno: Bosna će ponovo biti cijela, kada se opljačkaju sva tri dijela.
A Bosna sad nije cijela? :zoka:
hajducka travica

#606 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

plain vanilla wrote:
hajducka travica wrote:
A Bosna sad nije cijela? :zoka:
Pa,jest cijela bez obzira sto je iz tri dijela,svako suvereno cerupa svoj dio i grcevito se bori da i dalje cerupa.Ja ovdje mislim na interesna i politicka podijeljena podrucja.
plain vanilla

#607 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plain vanilla »

hajducka travica wrote: Pa,jest cijela bez obzira sto je iz tri dijela,svako suvereno cerupa svoj dio i grcevito se bori da i dalje cerupa.Ja ovdje mislim na interesna i politicka podijeljena podrucja.
BiH je cijela, to neke najvise i boli.. (ne mislim na tebe)
black

#608 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by black »

Medijska sahrana ljevice
Vuk Bačanović

Degeneracija ljevice u Bosni i Hercegovini i njeno svođenje na elitistički klub čiji predsjednik posprdnim tonom oglašava da „nije studirao marksizam“ (jer ko je još vidio da se cool urbani aristokrat zanima radničkom klasom ili „glupim“ seljacima), nažalost nije društveni fenomen koji ostaje vezan isključivo za uže i odabrane krugove u Socijaldemokratskoj partiji BiH. Dok se svijest većine stanovništva „elitizira“ mas-medijskom promocijom perverzno bogatih pop-ikona, ona se istovremeno politički idiotizira putem konstroliranih medija. No, sredstva idiotizacije sada više nisu samo Radončićev Dnevni avaz, Davidovićev RTRS ili Kopanjinine Nezavisne novine.

U ponedjeljak smo tako u okviru nekada kvalitetne emisije „60 minuta“ mogli gledati „direktan prenos“ svrgavanja Milorada Dodika. Dodik je bio svrgnut na ulicama Kaira. Više nego naklonjen SDP-u, urednik Hadžiomerović je „uredio“ sinhronizaciju ovog snimka, baš kao da se radnja događa u Banjoj Luci i kao da Milorada Dodika, ustvari, kao i Mubaraka, više nema. No, na žalost ljevice u BiH, baš kao i Zlatku Lagumdžiji, Miloradu Dodiku nećemo uskoro vidjeti leđa, ako i zbog čega drugog, onda zbog načina na koji 'ljevicu' zamišljaju Hadžiomerović i drugi 'ljevičari', čije se 'ljevičarstvo' manje-više svodi na slušanje 'Ay Carmelle' u elitnim klubovima, u koje zalaze samo partijske gazde kojima je Marks smijurija.

Elitistički 'ljevičari' i njihovi medijski prijatelji, čini se, smatraju da će se revolucija u Banjoj Luci naprosto manifestovati na ulicama ovog grada nakon što se virtuelno odgirala na FTV-u. Pa ipak, da više studiraju Marksa, a manje zlatkističku političku teoriju i praksu, onda bi znali da revolucije ne padaju s neba, da nisu, kao etno-nacionalizmi, produžene ruke političkih moćnika u borbi za vlast. Revolucija nije moguća bez sveopšte nacionalne krize koja pogađa sve klase. Za revoluciju je potrebno da klasno ugrožena većina shvata svoj položaj i da je prevrat nezaobilazan. Isto tako, potrebno je da vladajuće klase preživljavaju krizu vladavine, u kojoj više ne mogu producirati model vlasti kojim održavaju sistem klasnih odnosa operativnim. Tada se, dakle, stvara prilika za obaranje vlasti, no za njega je potrebna i revolucionarna partija, a ne 'ljevičarski' medijski djelatnici, koji revoluciju, kao ping-pong lopticu prebacuju iz FBiH u RS i obrnuto.

Napokon, predstavljanje revolucionarne misli građanima RS-a, kao proizvoda federalnog medija, uz postojeću količinu ispiranja mozga, bilo bi ravno pozivu Rajka Vasića naprednoj sarajevskoj omladini da svrgne kantonalne vlasti zbog povećane nesigurnosti na ulicama prijestolnice. Konačno, uokvirivanje revolucije u federalnu simbliku, podmeće noge i onim, za sada, malobrojnim naprednim snagama u RS-u, koji u kriznim vremenima žele ukazati na korijene društveno-ekonomskih problema.

A korijen društveno-ekonomskih problema nisu ni Milorad Dodik ni Zlatko Lagumdžija, ni sami po sebi, ni zbog skandala, korupcijskih afera ili suludih političkih ispada u kojima su pripadnici njihovih stranaka, manje ili više, učesnici. Korijen tih problema je finansijsko-kolonijalni podređeni položaj BiH u kojem obe stranke podjednako učestvuju svojim programskim i platformskim strankama. Maksimalno pojednostavljeno, službenici MMF-a, Svjetske banke i drugih 'prijateljskih' finansijsko-korporativnih institucija, kada dođe vrijeme za naplatu dugova i „finansijsku stabilnost“, neće praviti razliku između televizijskih 'revolucionara' i onih kojima se lažna revolucija izvozi.

Jedan od preduslova za revoluciju u BiH, u smislu da niži slojevi stanovništva više ne žele staro jesu ispunjeni, ali to „staro“ nije politika samo u jednom od njenih entiteta ili jedne od stranka, što bi oduševljeni 'ljevičar', poklonik „Ay Carmele“ i osmišljač politički infantilnih spotova u okviru '60 minuta' morao znati.

Kao nekadašnjem vjernom poštovaocu '60 minuta' i mladom novinaru, koji je sa iskrenim poštovanjem i divljenjem pratio priloge starijih kolega i njihovo hrabro raskrinkavanje tranzicijskog kriminala, bilo mi je više nego mučno gledati kako deklarirani ravnogorac i poznati izvođač 'one naše stare' Spremte se, spremte..., direktor RTRS-a, Dragan Davidović Federalnoj televiziji dijeli lekcije iz profesionalizma. I, nažalost, pri tome ima pravo! Bilo je to jednako mučno, kao kad deklarirani ravnogorac, antisemit i Dodikov kreirani Hrvat, Emil Vlajki uveliko obilazi hrvatske povratnike u RS-u, sabirući političke poene, dok 'predsjednik građanin' Željko Komšić i nakon četiri godine na funkciji ostaje politički proizvod namjenjen isključivo sarajevskoj i široj bošnjačkoj čaršiji.

Napokon, vratimo se prezrenom Karlu Marksu: drugi preduslov za revoluciju je i onaj kada vladajuće klase više ne mogu živjeti i upravljati na stari način. Postizborni proces u BiH je potvdio da su vladajuće elite idejno i operativno istrošene i da su im, kako uprava, tako i manipulacije i u Federaciji i u RS-u u potpunosti jalovi. Živimo dakle u razdoblju starosti i senilnosti bh buržoazija. Sada je potrebno 'još samo' taj bitan trenutak prepozati.
Komrad

#609 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Komrad »

plain vanilla wrote: A Bosna sad nije cijela? :zoka:
Sao gruntovno jest...
psiholoski, ekonomski, politicki nije
1gorstak

#610 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by 1gorstak »

Nedim Jahić wrote: ..... Tako su za dvije izborne kampanje, bošnjački predstavnici uspjeli snažno probuditi neprijateljstvo i radikalizaciju unutar hrvatskih i srpskih političkih elita, što nas jasno dovodi pred zid u nemogućnosti da pretpostavimo kako će se u narednim danima razvijati odnosi u Bosni i Hercegovini. Ipak, tu priča ne prestaje. Tek smo došli do izbornih rezultata, valja sada krenuti u postizborno bunilo .....
Koji je samo kreten ovaj Jahic, pa to je za hospitalizaciju. Najbolje da ste se odmah predali devedeset prve kako ne bi ne daj boze probudili neprijateljstvo i radikalizaciju neprijatelja suzivota, papak jedan. Sa velikosrbima i HDZ-om dogovor nije moguc sve dok forsiraju projekat etnicke podjele, ili ces se boriti protiv tog projekta ili ces ga prihvatiti. Ako ces se boriti, normalno je da ces doci u konfrontaciju sa Dodikom i Covicem. A ako ti zelis da se tu etnicku podjelu prihvati kao polaznu tacku za pregovore i "dijalog", uclani se u SNSD.
Komrad

#611 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Komrad »

1gorstak wrote:
Koji je samo kreten ovaj Jahic, pa to je za hospitalizaciju. Najbolje da ste se odmah predali devedeset prve kako ne bi ne daj boze probudili neprijateljstvo i radikalizaciju neprijatelja suzivota, papak jedan. Sa velikosrbima i HDZ-om dogovor nije moguc sve dok forsiraju projekat etnicke podjele, ili ces se boriti protiv tog projekta ili ces ga prihvatiti. Ako ces se boriti, normalno je da ces doci u konfrontaciju sa Dodikom i Covicem. A ako ti zelis da se tu etnicku podjelu prihvati kao polaznu tacku za pregovore i "dijalog", uclani se u SNSD.
Nije SDP radikalizirao Hrvate i Srbe nego su ih radikalizirali razni antiSDPovci kojima je bitno samo da se sere po SDPu
Siguran sam da Senad H. moze da bi otisao u Haag da napravi intervju sa Karadzicem da cujemo i njegovo misljenje o Lagumdziji i SDPu

Dakle najvecu radikalizaciju su uradili oni sto su zarad nekakve kvazi ekskluzive dali prostora radikalima iz SrpskoHrvatskog bloka
NightSkyWalker

#612 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by NightSkyWalker »

SDA je radikalizovala SDP.
dale cooper

#613 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dale cooper »

Joj za kakve sve stvari neće optužiti Lagumdžiju. Ovaj Bačanović mu spočitava što je rekao da nije
studirao marksizam i još uz to izjednačava marksizam sa radničkom klasom, isto kao da kod nas
radničku klasu boli neka stvar za marksizmom. Znači Bačanoviću nije dovoljno marksista, dok je nekim
drugima totalna komunjara. Dajte ba više ljudi. :lol:
Za i Protiv

#614 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Za i Protiv »

japijem wrote:Dobar nedim, dobar...

Ma nije vala ni za hale dobar!
1gorstak

#615 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by 1gorstak »

Za i Protiv wrote:
japijem wrote:Dobar nedim, dobar...

Ma nije vala ni za hale dobar!
Kolega @japijem rjesenje vidi u gasenju BiH i stvaranju neke bosnjacke minidrzave. Normalno da ce se sloziti sa onim brljarijama.
ultima_palabra

#616 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by ultima_palabra »

1gorstak wrote:
Nedim Jahić wrote: ..... Tako su za dvije izborne kampanje, bošnjački predstavnici uspjeli snažno probuditi neprijateljstvo i radikalizaciju unutar hrvatskih i srpskih političkih elita, što nas jasno dovodi pred zid u nemogućnosti da pretpostavimo kako će se u narednim danima razvijati odnosi u Bosni i Hercegovini. Ipak, tu priča ne prestaje. Tek smo došli do izbornih rezultata, valja sada krenuti u postizborno bunilo .....
Ovaj portal radiosarajevoba je nekakvo leglo ublehaša i nadrifilozofa gdje svako može pisati kolumne, bez obzira koliko neupućen u političku situaciju... ne bi me čudilo da je i ovaj dečko produkt "afirmacije i negacije" Sanje V. :-) Taj projekat i jeste zamišljen da relativizira i izjednači zlo i dobro pred djecom koja se ne sjećaju 90tih...
faer

#617 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by faer »

ultima_palabra wrote:
1gorstak wrote:
Ovaj portal radiosarajevoba je nekakvo leglo ublehaša i nadrifilozofa gdje svako može pisati kolumne, bez obzira koliko neupućen u političku situaciju... ne bi me čudilo da je i ovaj dečko produkt "afirmacije i negacije" Sanje V. :-) Taj projekat i jeste zamišljen da relativizira i izjednači zlo i dobro pred djecom koja se ne sjećaju 90tih...
:thumbup:
Banksy

#618 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Banksy »

Šta sve kriju oglasi u bh. novinama

Formula za pravljenje Hrvata
Piše: Boris Dežulović

Tajna formula hrvatstva ležala je u čeličnom trezoru Mesne industrije Lijanovići u Širokom, a goraždanski Hrvati u župnoj kapelici svetoga Dominika uredno klanjali i sabahom i akšamom - sve dok im nije dosadilo biti katolicima, pa dali oglas u novinama s original receptom, priznavši da su lagali i prevarili svoje birače. Nisu pet minuta bili Hrvati, a već ispali lažovi i prevaranti.

Zvao me nekidan u dva iza ponoći Kožo, nekad legendarni sarajevski di-džej, danas samo legendarni sarajevski, što drži kafić Nostalgiju u Muvekita ulici, gdje se okupljaju Durmo, Benja, Šahin, Nick Nolte i ostali čaršijski zgubidani. Ima Kožo taj običaj, zovne u gluho doba noći iz kafane da ispriča vic.

Elem, imao Mujo cuku što svira i macu što pjeva. Plete cuko po harmonici kao Omer Pobrić, pjeva maca kao Beba Selimović, stani pa slušaj. Pročulo se to po mahali, počeli nastupati po svadbama, pale bogami prve pare, krenuli na turneju, bili i kod Bakira u 60 minuta, pa završili u prepunoj Zetri. Prišao Muji tamo gazda nekog talijanskog cirkusa i ponudio milijun maraka ako mu objasni u čemu je trik. Mujo se malo kao nećkao, pa pristao, pod uvjetom da nikome ne oda tajnu. Složio se Talijan, hvala bogu, nije valjda lud da sam sebi izbija pare iz džepa.

„Vidi, jednostavno je u stvari”, rekao mu na kraju Mujo brojeći pare. „Cuko i svira i pjeva, a maca samo otvara usta.”

Pouka je ove priče, shvatili ste, kako i najveće tajne ovoga svijeta imaju zapravo vrlo jednostavna objašnjenja. I svako se dozna. Baš ovih dana, recimo, svi pišu kako je konačno provaljena mitska tajna formula Coca-Cole, koju navodno znaju samo dva šefa kompanije, čelični trezor u Atlanti i crna zemlja. Pa je sad to biva velika senzacija. A sve zato što ljudi ne čitaju bosanske novine. Da ih čitaju - onako kako se bosanske novine čitaju, od osmrtnica i oglasa - znali bi da je tajna formula Coca-Cole odavno provaljena, i da je osim dvojice šefova iz Atlante zna i jedan iz Živinica.

Oglasi bosanskih novina najbogatiji su, naime, površinski kop čiste književnosti na svijetu. Svega tu ima, od ranoandrićevskog egzistencijalizma u onom urbanomitskom "Mijenjam trosobni stan u Zenici za bilo kakav bilo đe", do ibrišimovićevskog ludizma, na kojega sam naletio lani u Avazu: „Povoljno prodajem deset hiljada različitih knjiga”. A odmah ispod, u kutu stranice, jedan upravo senzacionalan: „Prodajem mini punionicu gaziranih sokova, Koka-Kola, Fanta, Sprajt, 200 l/h, originalni recepti, 3000 KM, telefon taj-i-taj.”

Cijeli svijet, eto, stotinu godina traži originalnu formulu Coca-Cole, a jedan je poduzetni Bosanac prodaje za tri hiljade maraka. Odakle pak njemu recept, zna samo onaj tko umije čitati oglase: naslijedio ga, jasno, od rahmetli amidže, ovaj od oca, a otac od svoga dede, ludog Ćamila što je prije stotinu trideset godina pobjegao od Austrije preko oceana, s idejom da se obogati i Amerikancima proda - bosansku bozu. Kaže dalje obiteljska legenda da je po cijeloj Georgiji tražio živinički kukuruz, ali njega ni za lijeka, sve dok mu neki hohštapler nije prodao vagon koke - ista je to stvar, mister Ćejmil, južnoamerički kukuruz, u Kolumbiji ga zovu još i koka - i napravio naš Ćamo bozu od koke.

Probao Ćamo to crno čudo i odmah mu proradio čir. Otišao u Atlantu kod apotekara, gospodina Pembertona - šta je bilo, dobri moj Ćamile?, ma popio malo boze od koke, šta ti je bogati to „boza”?, evo doktore pa probaj - i da skratim, nije prošlo dugo, a taj se apotekar obogatio na Ćamilovoj bozi. Zajebo ga hećim Pemberton ko niko.

Vratio se onda Ćamo u Bosnu sa vrećom sjemena kolumbijskog kukuruza, i otvorio u Živinicama malu punionicu. Ostavio recept unuku, ovaj pravio bozu za partizane - pričalo se kasnije da je deset bačava dedine američke boze spasilo partizane na Neretvi - i kad je umro, ostavio recept sinu. Ovaj opet sve pobrkao pa napravio bozu od domaće koke, baš od bosanske đuđe, i nazvao kokošju bozu po svojoj ženi Fati, što su je svi zajebavali zbog govorne mane. "Jenbala vans Fanta sviju", govorila je onako kroz nos, pa po mahali. Elem, recepte na kraju naslijedio nećak, raspikuća što je na kladionici izgubio cijelo imanje, pa dao u Avazu oglas da prodaje punionicu Koka-Kole i Fante s original receptima za tri hiljade maraka. Eto cijele tajne.

Čudo, rekoh, kako se svaka tajna dozna, za milijun ili tri hiljade. Istih tih ovih dana, recimo, sve su bosanske novine pisale kako je konačno provaljena tajna formula za pravljenje Hrvata. Stoljećima su, eto, znanstvenici tražili tu formulu, istraživali im porijeklo, kopali po bizantskim izvorima i DNK-spirali, a iskusni širokobriješki mesar Mladen Ivanković Lijanović u Goraždu uzeo četiri Bošnjaka i jednu Srpkinju, pa ih na listi svoje Narodne stranke upisao kao Hrvate, da u Domu naroda i Općinskom vijeću popune katoličku kvotu. Znala je hrvatska znanost da su od Hrvata nastali muslimani, ali da od muslimana nastaju Hrvati, prvi put se čulo.

I sve išlo kao po loju - tajna formula hrvatstva ležala u čeličnom trezoru Mesne industrije Lijanovići u Širokom, a goraždanski Hrvati u župnoj kapelici svetoga Dominika uredno klanjali i sabahom i akšamom - sve dok im nije dosadilo biti katolicima, pa dali oglas u novinama s original receptom, priznavši da su lagali i prevarili svoje birače. Nisu pet minuta bili Hrvati, a već ispali lažovi i prevaranti.

Došao onda, kažu, Zlatko Lagumdžija i ponudio Lijanoviću milijun maraka ako mu objasni kako je Muju naučio da bude Hrvat. Mladen se malo kao nećkao, pa pristao, pod uvjetom da nikome ne oda tajnu. Složio se Lagumdžija, hvala bogu, nije valjda lud da sam sebi izbija pare iz džepa.

„Vidi, jednostavno je u stvari”, priznao mu na kraju Lijanović. „Ja sviram i pjevam, a Mujo samo otvara usta.”

* Tekst je preuzet iz Oslobođenja

hercegovac_pravi

#619 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by hercegovac_pravi »

1gorstak wrote:
Ma ovo ti je na fonu one starinske...
"Lepi je napravio Dodika"

A sada ide ova nova..
"SDP je napravio neprijateljstvo i radikalizaciju Srba i Hrvata"...
ovo se dalo naslutiti još i prije izbora...pokušat ću naći svoj stari post u kome sam opisao povod i namjeru kao i krajnji cilj ovakvih tvrdnji..
Država

#620 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Država »

Ne daj se Zlajo...
Klodovik

#621 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Klodovik »

ultima_palabra wrote:
Jeste.
ultima_palabra

#622 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by ultima_palabra »

Klodovik wrote:
ultima_palabra wrote:
Jeste.
Kunem ti se da nisam znao :) Intuicija...
Corto Maltese

#623 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Corto Maltese »

Banksy wrote:

Šta sve kriju oglasi u bh. novinama

Formula za pravljenje Hrvata
Piše: Boris Dežulović

Tajna formula hrvatstva ležala je u čeličnom trezoru Mesne industrije Lijanovići u Širokom, a goraždanski Hrvati u župnoj kapelici svetoga Dominika uredno klanjali i sabahom i akšamom - sve dok im nije dosadilo biti katolicima, pa dali oglas u novinama s original receptom, priznavši da su lagali i prevarili svoje birače. Nisu pet minuta bili Hrvati, a već ispali lažovi i prevaranti.

Zvao me nekidan u dva iza ponoći Kožo, nekad legendarni sarajevski di-džej, danas samo legendarni sarajevski, što drži kafić Nostalgiju u Muvekita ulici, gdje se okupljaju Durmo, Benja, Šahin, Nick Nolte i ostali čaršijski zgubidani. Ima Kožo taj običaj, zovne u gluho doba noći iz kafane da ispriča vic.

Elem, imao Mujo cuku što svira i macu što pjeva. Plete cuko po harmonici kao Omer Pobrić, pjeva maca kao Beba Selimović, stani pa slušaj. Pročulo se to po mahali, počeli nastupati po svadbama, pale bogami prve pare, krenuli na turneju, bili i kod Bakira u 60 minuta, pa završili u prepunoj Zetri. Prišao Muji tamo gazda nekog talijanskog cirkusa i ponudio milijun maraka ako mu objasni u čemu je trik. Mujo se malo kao nećkao, pa pristao, pod uvjetom da nikome ne oda tajnu. Složio se Talijan, hvala bogu, nije valjda lud da sam sebi izbija pare iz džepa.

„Vidi, jednostavno je u stvari”, rekao mu na kraju Mujo brojeći pare. „Cuko i svira i pjeva, a maca samo otvara usta.”

Pouka je ove priče, shvatili ste, kako i najveće tajne ovoga svijeta imaju zapravo vrlo jednostavna objašnjenja. I svako se dozna. Baš ovih dana, recimo, svi pišu kako je konačno provaljena mitska tajna formula Coca-Cole, koju navodno znaju samo dva šefa kompanije, čelični trezor u Atlanti i crna zemlja. Pa je sad to biva velika senzacija. A sve zato što ljudi ne čitaju bosanske novine. Da ih čitaju - onako kako se bosanske novine čitaju, od osmrtnica i oglasa - znali bi da je tajna formula Coca-Cole odavno provaljena, i da je osim dvojice šefova iz Atlante zna i jedan iz Živinica.

Oglasi bosanskih novina najbogatiji su, naime, površinski kop čiste književnosti na svijetu. Svega tu ima, od ranoandrićevskog egzistencijalizma u onom urbanomitskom "Mijenjam trosobni stan u Zenici za bilo kakav bilo đe", do ibrišimovićevskog ludizma, na kojega sam naletio lani u Avazu: „Povoljno prodajem deset hiljada različitih knjiga”. A odmah ispod, u kutu stranice, jedan upravo senzacionalan: „Prodajem mini punionicu gaziranih sokova, Koka-Kola, Fanta, Sprajt, 200 l/h, originalni recepti, 3000 KM, telefon taj-i-taj.”

Cijeli svijet, eto, stotinu godina traži originalnu formulu Coca-Cole, a jedan je poduzetni Bosanac prodaje za tri hiljade maraka. Odakle pak njemu recept, zna samo onaj tko umije čitati oglase: naslijedio ga, jasno, od rahmetli amidže, ovaj od oca, a otac od svoga dede, ludog Ćamila što je prije stotinu trideset godina pobjegao od Austrije preko oceana, s idejom da se obogati i Amerikancima proda - bosansku bozu. Kaže dalje obiteljska legenda da je po cijeloj Georgiji tražio živinički kukuruz, ali njega ni za lijeka, sve dok mu neki hohštapler nije prodao vagon koke - ista je to stvar, mister Ćejmil, južnoamerički kukuruz, u Kolumbiji ga zovu još i koka - i napravio naš Ćamo bozu od koke.

Probao Ćamo to crno čudo i odmah mu proradio čir. Otišao u Atlantu kod apotekara, gospodina Pembertona - šta je bilo, dobri moj Ćamile?, ma popio malo boze od koke, šta ti je bogati to „boza”?, evo doktore pa probaj - i da skratim, nije prošlo dugo, a taj se apotekar obogatio na Ćamilovoj bozi. Zajebo ga hećim Pemberton ko niko.

Vratio se onda Ćamo u Bosnu sa vrećom sjemena kolumbijskog kukuruza, i otvorio u Živinicama malu punionicu. Ostavio recept unuku, ovaj pravio bozu za partizane - pričalo se kasnije da je deset bačava dedine američke boze spasilo partizane na Neretvi - i kad je umro, ostavio recept sinu. Ovaj opet sve pobrkao pa napravio bozu od domaće koke, baš od bosanske đuđe, i nazvao kokošju bozu po svojoj ženi Fati, što su je svi zajebavali zbog govorne mane. "Jenbala vans Fanta sviju", govorila je onako kroz nos, pa po mahali. Elem, recepte na kraju naslijedio nećak, raspikuća što je na kladionici izgubio cijelo imanje, pa dao u Avazu oglas da prodaje punionicu Koka-Kole i Fante s original receptima za tri hiljade maraka. Eto cijele tajne.

Čudo, rekoh, kako se svaka tajna dozna, za milijun ili tri hiljade. Istih tih ovih dana, recimo, sve su bosanske novine pisale kako je konačno provaljena tajna formula za pravljenje Hrvata. Stoljećima su, eto, znanstvenici tražili tu formulu, istraživali im porijeklo, kopali po bizantskim izvorima i DNK-spirali, a iskusni širokobriješki mesar Mladen Ivanković Lijanović u Goraždu uzeo četiri Bošnjaka i jednu Srpkinju, pa ih na listi svoje Narodne stranke upisao kao Hrvate, da u Domu naroda i Općinskom vijeću popune katoličku kvotu. Znala je hrvatska znanost da su od Hrvata nastali muslimani, ali da od muslimana nastaju Hrvati, prvi put se čulo.

I sve išlo kao po loju - tajna formula hrvatstva ležala u čeličnom trezoru Mesne industrije Lijanovići u Širokom, a goraždanski Hrvati u župnoj kapelici svetoga Dominika uredno klanjali i sabahom i akšamom - sve dok im nije dosadilo biti katolicima, pa dali oglas u novinama s original receptom, priznavši da su lagali i prevarili svoje birače. Nisu pet minuta bili Hrvati, a već ispali lažovi i prevaranti.

Došao onda, kažu, Zlatko Lagumdžija i ponudio Lijanoviću milijun maraka ako mu objasni kako je Muju naučio da bude Hrvat. Mladen se malo kao nećkao, pa pristao, pod uvjetom da nikome ne oda tajnu. Složio se Lagumdžija, hvala bogu, nije valjda lud da sam sebi izbija pare iz džepa.

„Vidi, jednostavno je u stvari”, priznao mu na kraju Lijanović. „Ja sviram i pjevam, a Mujo samo otvara usta.”

* Tekst je preuzet iz Oslobođenja

Nakon Senada, Lovrena, Kazaza, Bačanovića... ode i Dežulović. Ma šta Dežulović, ode Oslobođenje!
panorama

#624 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by panorama »

zagazaga wrote:gdje?
Previše pitaš.To je tajna formula.
plain vanilla

#625 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plain vanilla »

zagazaga wrote:gdje?
na janjetinu, garant
Locked