Terenci, SUV, 4X4, AWD - sve o tome

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
kreso_atac

#601 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Ako ga dižeš 7-8 cm, tvrđa plastika će biti dobra, a bilo koji metalostrugar ti to može odraditi, kada skineš šolje amortizera vidit ćeš koji oblik trebaš i tako odradi. Ako ne radiš više od 7-8 cm, opruge i amortizeri ostaju isti. I da, moraš trackbar produžiti, inače će ti auto postati "uvrnuto" i nestabilno.
vrhovny

#602 Re: Terenci i mehanika

Post by vrhovny »

kreso_atac wrote:Ako ga dižeš 7-8 cm, tvrđa plastika će biti dobra, a bilo koji metalostrugar ti to može odraditi, kada skineš šolje amortizera vidit ćeš koji oblik trebaš i tako odradi. Ako ne radiš više od 7-8 cm, opruge i amortizeri ostaju isti. I da, moraš trackbar produžiti, inače će ti auto postati "uvrnuto" i nestabilno.
Uhh sad si me nasikirao:)!! Koji track bar i jeli to neophodno aku budem isao nekih 6,5-7,0 cm? citao sam jos negdje da moze proci samo sa tim podloskama doduse bile su price o spacerima od 5-5,5 cm!
kreso_atac

#603 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

jeste, neophodno je :) Mislim ono, nije neophodno, ali ćeš dobiti nestabilnog jeepa, suspenzija neće raditi kako treba. Najbolje se ovdje na slici vidi šta moraš raditi:

Image

Napisano je sve šta je za šta.
vrhovny

#604 Re: Terenci i mehanika

Post by vrhovny »

Znaci mislis da cu trebati produziti samo ovaj tracbar? Bas danas kad sam procitao da si napisao da se mora prouziti sisao sam u dvoriste i razgledao prednji trap na jeepu i sve sam ovo vidio sto si sad stavio na slici i jasno mi je...znaci da rezimiram....Otkopcam trackbar, postavim podloske i kad zavrsim stavim jeepa na ravnu podlogu i montiram jednu stranu trackbara i vidim koliko treba ga produziti da bih postavio drugu da nema nikakvih naspanavanja i slicno????
Ima li kakvo produzavanje i na zadnjoj strani ili samo na prednjoj?

Cini mi se da ovaj na slici vec ima spojnicu koja mu sluzi za prilagođavanje?
Uhhh i ovi mali stabilizatori imaju postimavanje! Koliko je ovaj podignut kad mu je sve ovo radilo?
kreso_atac

#605 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Isto tako i nazad imaš trackbar. Onako otprilike za 3.5'' lift trackbar se produži za neka 2 inča. Ali za precizno centriranje osovina, bolje je mjeriti. Imaš kod Kevina uzmi tzv "adjustable track bar" za ZJ i riješio si problem, najsigurnije je. A što se ostalih dijelova tiče, možda ćeš morati raditi manje modifikacije balans štange i njenih linkova, ali to nakon ovog pomenutog, vidiš gdje i šta je pod pritiskom, ne smije biti napregnuto jer će pod pritiskom prsnuti. Ako si to planirao ozbiljno raditi, možemo se možda dogovoriti da ti ja nekad radim jeepa, ili mišo iz beograda (4x4 extrem klub) to dobro odradi. Kompletan zahvat sa dijelovima ne bi trebao biti skuplji od 400 €
dr. sci

#606 Re: Terenci i mehanika

Post by dr. sci »

jedno pitanje za krešu (ustvari dva :D) a i za ostale pošto vidim da vas ima koji posjedujete granda ZJ... pošto ide ljeto, i osvježavam sistem klima uređaja, ne mogu naći nigdje filter klime. gdje se nalazi i koliko otprilike košta? koliko freona ide u sistem?
kreso_atac

#607 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Serijski (tvornički) u ZJ (kao ni u WJ) filter klime ne dolazi. Možeš ga uzeti kasnije "aftermarket", ali u tom slučaju uzimaš i plastično kućište sa poklopcem u obliku mreže. Ugradnja jako jednostavna, 10 minuta maksimalno, ali prilično skupo je to uzeti u kompletu, pa ja radije uradim improvizaciju (na neki način zalijepim neki zračni filter istih dimenzija na cijev ili na mjesto gdje bi inače išao ovaj aftermarket). Što se freona tiče, 0.68 kg ide u sistem.

EDIT: nisam napisao gdje se nalazi: izvan auta mu pristupaš, nalazi se na suvozačevoj strani ispod plastike odmah poslije prednjeg vjetrobranskog stakla, imaš plastične osigurače, njih moraš skloniti, i podigneš plastiku da bi vidio gdje ide.
vrhovny

#608 Re: Terenci i mehanika

Post by vrhovny »

ma ja bih najvise volio kad bi ti meni pregledao jeepa kompletnog ali mi je malo podaleko furati za austriju a za lift cemo se dogovoriti..jesi mislio to oko 400 eura za lift od 3,5" i kako bi mi se ponasao sto se tice stabilnosti na cesti kad bih ga toliko digao ili vise?
iceman ze

#609 Re: Terenci i mehanika

Post by iceman ze »

Molim Vas za pomoc, curi tekucina na WJ, na spoju, gdje se nalaze ova 2 sarafa; sta bi mogao biti uzrok curenja tekucine, i koji dio je u pitanju.....hvala :roll:

Image
kreso_atac

#610 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Malo si ovo neobično slikao, ne mogu da se snađem gdje je ovo tačno, vidim da ide kaiš, i pomislim ac kompresor, ali opet vidim gumu i nije mi jasno kako se ona mogla vidjeti ako si njega slikao, on je na 4.0 pri vrhu, na suvozačevoj strani. Ili daj još slika, ili pojasni gdje tačno curi, šta curi: ulje (ako je ulje, koje boje) ili rashladna tečnost. AC kompresor, vodena pumpa ili servo volana. Preciznije ću ti moći reći kada vidim malo bolje šta je i gdje je.

EDIT: malo sam okrenuo sliku, i očigledno ovo su vijci za karter ulja motora. Provjeri jesu li dovoljno zavrnuti (nemoj još silom stezati ako su već čvrsti, puknut će). Ako bude to ok, onda moraš mijenjati dihtung na karteru.
vrhovny

#611 Re: Terenci i mehanika

Post by vrhovny »

Dali bih mogao staviti Mobil Atf320 sto stavljam u mjenjac da ga stavim i u reduktor???Kreso pomagaj!!!
kreso_atac

#612 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

selec trac reduktor? mozes sto se tice rada reduktora nece mu nista lose napraviti, samo ces nakon izvjesnog vremena dobiti lagano curenje na spoju mjenjaca i reduktora.
vrhovny

#613 Re: Terenci i mehanika

Post by vrhovny »

kreso_atac wrote:selec trac reduktor? mozes sto se tice rada reduktora nece mu nista lose napraviti, samo ces nakon izvjesnog vremena dobiti lagano curenje na spoju mjenjaca i reduktora.
Pa sta cu nasuti jer hocu da promjenim ulje!!!
kreso_atac

#614 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

koji je reduktor? ako je np242 onda atf+3 ili atf+4
vrhovny

#615 Re: Terenci i mehanika

Post by vrhovny »

e sad...ne znam, moze li se to vidjeti po onoj specifikaciji sto si mi poslao? imam samo low neutral i High!
kreso_atac

#616 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

isto, 231 ili 249 je reduktor, atf 3 ili atf4 ulje sipaj.
iceman ze

#617 Re: Terenci i mehanika

Post by iceman ze »

kreso_atac,

hvala na savjetima... :sax:

majstor je zavrnuo sarafe na karteru; cijena dihtunga u ovlastenom servisu je oko 70 EUR; preventivni tehnicki pregled u ovlastenom servisu je 35 EUR..... :-)

P.S Nisu mi znali reci cijenu satnice ovlastenog servisa;navodno oko 2h traje zamjena dihtunga.....veliki pozz iz Sarajeva
Cober

#618 Re: Terenci i mehanika

Post by Cober »

Očekujemo najnoviji info od Kreše sa Croatia trophy :)
vrhovny

#619 Re: Terenci i mehanika

Post by vrhovny »

kreso_atac wrote:isto, 231 ili 249 je reduktor, atf 3 ili atf4 ulje sipaj.
Moze li "elfmatic g3"
land

#620 Re: Terenci i mehanika

Post by land »

Svaka cas na postovima vidim da ima ljudi koji se poprilicno razumiju u terence jos jednom cestitke
http://www.4x4centar.ba/
veliki ciro

#621 Re: Terenci i mehanika

Post by veliki ciro »

auuu bio sam cijeli dan sa krešom danas u hrvatskoj, okupljanje takmičara i to, kakvih sve zvijeri ima to nije zdravo :D i kako sam krešo reče, ne očekuje neki rezultat tu što se njega tiče, jer ima vozila sa uloženih po 10 000€ na njih. Šansu ima kako reče njegov kolega - krota sa wranglerom, a on sa ćirom ide tek da mu ispita mogućnosti i limite. Usput mi je pregledao granda od glave do repa, i testirao ga, kako ga cijepa stvarno mi bilo na momente žao jadnog motora :-D Neke gumice će biti potrebno mijenjati, ali generalno kako reče jeep je u dobrom stanju, što mi je naravno jako drago :-D ubacit ću i neke sličice sutra kada su i prve vožnje. to je to forumaši
iceman ze

#622 Re: Terenci i mehanika

Post by iceman ze »

koliki ja kapacitet rezervoara goriva WJ? :-D nisam familijaran sa americkim mjerama, thx..... :-)

P.S "Uspio sam spustiti potrosnju na otvorenom na 12 lit- prema board comp." 8-)

Jako mi je bitna potrosnja, idem na Korculu aBd u srijedu..... :-D
iceman ze

#623 Re: Terenci i mehanika

Post by iceman ze »

kreso,

mozes mi dati specifikacije tvog WJ, ili imas bolje preporuke za mene (zelim da vozim off road, ali kao pocetnik, odnosno rekreativac bez takmicarskih ambicija):

- liftinga;
- felgi;
- guma.

:sax:
veliki ciro

#624 Re: Terenci i mehanika

Post by veliki ciro »

80 litara je rezervoar. Što se potrošnje tiče, board comp pokazuje totalno precizno potrošnju (i plin, i benzin, nebitno), tako da super je tih 12 litara. Kod mene na 5.2 grandu je oko 13-14 na otvorenom, što mi je ok. Odo ga sad malo protjerat da vidim jel mu krešo istjero dušu il još vozi :-D
iceman ze

#625 Re: Terenci i mehanika

Post by iceman ze »

do Orebica je 293 km od Sarajeva, pa preracunavam kao moj Garmin :D

- stvar je da sam bio laksi na gasu, koristio sam i tempomat...tako da sam ocaran :-D ( ne treba mi plin :evil: ).
Post Reply