BOG vs NAUKA
- fatamorgana
#601 Re: BOG vs NAUKA
Sanabeeeeeeeeeeee, vrati se na temu, ovdje ti je bolje nego tamooooooooooo!
-
Great Cornholio
#602 Re: BOG vs NAUKA
Ti reče da si neutralanfatamorgana wrote:Sanabeeeeeeeeeeee, vrati se na temu, ovdje ti je bolje nego tamooooooooooo!
- fatamorgana
#603 Re: BOG vs NAUKA
Ma budizam upravo to i kaže, da je priroda svega nestalnost, prolaznost,

- fatamorgana
#604 Re: BOG vs NAUKA
Zapravo se trudim da budem tolerantan,Great Cornholio wrote:Ti reče da si neutralanfatamorgana wrote:Sanabeeeeeeeeeeee, vrati se na temu, ovdje ti je bolje nego tamooooooooooo!
- fatamorgana
#605 Re: BOG vs NAUKA
Ma dosadno mi samo s ovim Kornelijem,sanabe wrote:Sta se deres?fatamorgana wrote:Sanabeeeeeeeeeeee, vrati se na temu, ovdje ti je bolje nego tamooooooooooo!Sta je?
-
Great Cornholio
#606 Re: BOG vs NAUKA
Učini mi se da sam nekog vidio, kad ono samo fatamorgana

- fatamorgana
#607 Re: BOG vs NAUKA
Ehhhhhhhhhh( duboki uzdah), sve kao šala, a mi se udaljismo i od Boga i od Nauke i od Naroda.
- BHF_Manijak
#608 Re: BOG vs NAUKA
Sta ima jos?!Great Cornholio wrote:Eto naučismo i nešto novo, Islam nije, kao što smo to mi do sada pogrešno mislili religija, nego je nešto između religije i nauke.
K'o biva, nauka proučava samo materijalnu stranu života, a duhovna je rezervisana za religiju. To nije tačno!
Nauka izučava i materijalnu i duhovnu stranu čovjeka, i još važnije, pronalazi veze između psihičkih proseca ( psiha=duša) i fizioloških procesa ( onog materijalnog što možemo vidjeti, izmjeriti, osjetiti i sl.)
Islam ljude uči da postoje nekavi šejtani koji čovjeka navraćaju na zlo, koji ga odvraćaju od "pravog puta" , i da se od njih mogu zaštiti i ostati na "pravom putu" jedino ako se budu molili, dodvoravali i "podmićivali" tog koji je tog šejtana stvorio i može ga uništiti, ali neće![]()
Islam ( kao i ostale religije iz kojih je Islam nastao) u ljudima stvara paranoidne crte ličnosti, proizvodi autoritarno - mazohističke karaktere, tj. utiče negativno na psihički razvoj individue, jer ne dozvoljava čovjeku da postane samostalan, da bude gospodar svoga života.
Veličanje zavisnosti od nekoga ili nečega nije odllika zrele ličnosti!
Sto ti u pet recenica prosvijetli covjecanstvo i njihovu zatucanost! Zivio GC!
- fatamorgana
#609 Re: BOG vs NAUKA
Što 'no se kaže u narodu: Ne može kolo bez Kokana!
- madner
#610 Re: BOG vs NAUKA
Tuzno je kako se primjenjuje uvijek ista taktika spamanja. Ako nemate nista rec niko vas ne tjera da postate. Ako se ne slazete sa stavom, jedan do dva posta su dovoljna da to izrazite. Sve preko je samo maliciozan pokusaj unistavanja teme.
- Gaia
#611 Re: BOG vs NAUKA
nekada je to ovako bilo:
kada bi pitali naucnika vjeruje li u Boga odgovorio bi: "naravno da ne! naucnik sam!
a sada:
kada pitate naucnika vjeruje li u Boga odgovara: "naravno da vjerujem! naucnik sam!

kada bi pitali naucnika vjeruje li u Boga odgovorio bi: "naravno da ne! naucnik sam!
a sada:
kada pitate naucnika vjeruje li u Boga odgovara: "naravno da vjerujem! naucnik sam!
- arzuhal
#612 Re: BOG vs NAUKA
Madneru! Eo ti ba one naše vikanke, Gaje 

- Gaia
#613 Re: BOG vs NAUKA
de ba Arzo osvjezi se malo:

a, evo, ima i za madnera :

a, evo, ima i za madnera :

- madner
#614 Re: BOG vs NAUKA
Cek da provjerim svoju bazu podataka.arzuhal wrote:Madneru! Eo ti ba one naše vikanke, Gaje
Imam je pod
1. Prakticni primjer zasto podrzati monoteisticke relgiije koje istrebljuju sekte.
Jel to ta?
- fatamorgana
#616 Re: BOG vs NAUKA
Evo da malo podgrijemo temu: http://www.sarajevo-x.com/scitech/nauka ... /110301029 , 
-
seldzuk
#617 Re: BOG vs NAUKA
Finese u vezi nastanka svijeta su uvijek interesantne. Ali je činjenica svega ista. Sve je stvorio Gospodar.fatamorgana wrote:Evo da malo podgrijemo temu: http://www.sarajevo-x.com/scitech/nauka ... /110301029 ,
Uvijek se sjetim rečenice Egipćanina Ahmeda Behdžeta u djelu "Allah, islamsko poimanje i vjerovanje", u kojoj kaže da je vjerovatnoća da je univerzum nastao slučajno jednaka vjerovatnoći da je majmun udarajući po pisaćoj mašini napisao "Rat i mir" od Tolstoja.
-
mister_1
#618 Re: BOG vs NAUKA
pogledajte veoma poucno i interesantno...samo uzivajte
http://www.youtube.com/watch?v=UdWXRVij ... r_embedded
- cartman
#619 Re: BOG vs NAUKA
pogledo, haj sad pogledaj ti ovaj link .. i samo uzivaj =)mister_1 wrote:pogledajte veoma poucno i interesantno...samo uzivajte
-
mister_1
- cartman
#621 Re: BOG vs NAUKA
izvini al sam izdrzao samo do pola klipa, kad je gospodin rekao da ne vidi nikakve razlike u ucenju buddhe sa ucenjem islama.
-
mister_1
#622 Re: BOG vs NAUKA
Tebas pogledati dalje da bi razumio, vidim da gledas-citas do pola a ne nastavljas i onda donosis sud. Osnovno pravilo je da pogledas i procitas do kraja, jer pola recenice nista ne znaci ako se nesto zeli reci.
Da nesto zaista zelis razumjeti onda moras biti NEUTRALAN, sto znaci gledas i razmisljas i naravno uzivas....
pogledaj ovo ,dva mora se dodiruju ali ne mjesaju, to pise u Kur'anu jos prije 1400 god a otkrio je jedan francuski moreplovac Zak Kusto
http://www.youtube.com/watch?v=jftr3UhP ... r_embedded
procitaj ali do kraja sa razumjevanjem...
NOVO ZNANJE I MUHAMMEDOVA NAJVEĆA MUDŽIZA (ČUDO) JE SAM KUR'AN.
Pustio je dva mora da se dodiruju, između njih je pregrada i oni se ne miješaju. (55- Ar-Rahman, 19-20)
On je dvije vodene površine jednu pored druge ostavio - jedna je pitka i slatka, druga slana i gorka, a između njih je pregradu i nevidljivu branu postavio. (25- Al-Furqan, 53)
U Francuskoj, Islam se veoma brzo širi među ljudima, koji su poznati u raznim naučnim oblastima.
Danas, broj ljudi koji su napustili krsćanstvo i primili Islam dostigao je 100 000.
Arhbišop pariški francuske katoličke crkve je službeno potvrdio ovu cifru. Među onima koji preferiraju Islam, nisu samo ljudi iz radničke klase i službenici, medju njima su i veoma poznati ljudi.
Veliki francuski naučnik - okeanograf, inicijator istrazivanja dubina mora i okeana, izumitelj, (akvalunga) aparature za autonomno ronjenje, podvodne kuće, autor mnogih popularnih knjiga i dokumentarnih filmova, Žak Kusto je poznat u cijelom svijetu. Medjutim mali broj ljudi zna, da naučna istraživanja koja je on otkrio i činjenica da su se ta naučna otkrića reflektirala u Kur’anu su ga navela da prihvati Islam i umre kao Musliman.
Dobro poznat cijelom svijetu, istraživač podvodne okoline je izjavio, da je izbor Islama najbolja i najispravnija odluka u njegovom zivotu. U TV serijama “ŽIVO MORE”, kapetan Kusto otkriva svijetu iznenađujuci svijet pod morima, rijekama i okeanima. Istrazivajuci vode na otvorenim mjestima ispred Gibraltara, otkrio je iznenađujuću činjenicu koju nauka nije mogla objasniti. Otkrio je dva vodena sloja, koja se ne mijesaju. Podjeljena su kao da imaju izmedju sebe odredjenu granicu.
Oba imaju temperaturu, slanost, životinjski i biljni svijet. Ovo su vode Mediteranskog mora i Atlanskog okeana koje se dodiruju ispred Gibraltara. "1962, - govori Zak Kusto – njemacki naučnici su otkrili da u Bab el Mandeb, gdje se vode zaliva Adena i Crvenog mora medjusobno dodiruju, vode Crvenog mora i Indijskog okeana se ne miješaju. Prateći primjer kolega, počeli smo da istražujemo da li se vode Mediteranskog mora i Atlanskog okeana miješaju.
Prvo smo istraživali vodu Mediteranskog mora – prirodni nivo slanosti, gustoće i oblike života koji je svojstven u tim vodama.
Isto smo uradili u Atlanskom okeanu. Ove dvije vode se dodiruju ispred Gibraltara već hiljadama godina i bilo bi logično, da ove velike količine vode su se trebale davno izmiješati – njihova slanost i gustoća trebali bi da su identične ili makar slične. Medjutim, čak i na mjestima gdje se medjusobno
dodiruju svaka od tih voda zadržava svoja svojstva. Drugim rjecima, na mjestima gdje se valovi dodiruju, vodena pregrada sprječava mijesanje voda. Nakon ove jasne i nevjerovatne činjenice naučnik je bio veoma iznenađen. "Dugo sam se odmarao na pohvalama ovog fenomena kojeg nisu objasnili zakoni fizike i hemije", - pise Kusto.
Medjutim, naučnik se je još više iznenadio kada je čuo da je o tome zapisano u Kur’anu jos prije 1400 godina. To je saznao od francuskog doktora Morisa Bukaya koji je prihvatio Islam prije njega. "Kada sam mu rekao o onome sta sam otkrio, on mi je skepticno odgovorio, da je Kur’an još prije 1400 godina rekao o tome. Za mene je to bilo kao udar groma iz vedra neba. I zaista, kad sam procitao prevod Kur’ana tako je stajalo.
Nakon toga sam uzviknuo: "Kunem se, da ovaj Ku’ran, za kojim moderna nauka kasni 1400 godina, ne moze biti govor čovjeka. To je zaista govor Svemogućeg." Nakon toga sam prihvatio Islam i svaki dan sam bio zadivljen istinom, pravdom, lahkocom, korisnosti ove vjere.
Neizmjerno sam zahvalan Onome Koji je otvorio moje oči da vidim Istinu, - dalje piše Kusto.
Da nesto zaista zelis razumjeti onda moras biti NEUTRALAN, sto znaci gledas i razmisljas i naravno uzivas....
pogledaj ovo ,dva mora se dodiruju ali ne mjesaju, to pise u Kur'anu jos prije 1400 god a otkrio je jedan francuski moreplovac Zak Kusto
http://www.youtube.com/watch?v=jftr3UhP ... r_embedded
procitaj ali do kraja sa razumjevanjem...
NOVO ZNANJE I MUHAMMEDOVA NAJVEĆA MUDŽIZA (ČUDO) JE SAM KUR'AN.
Pustio je dva mora da se dodiruju, između njih je pregrada i oni se ne miješaju. (55- Ar-Rahman, 19-20)
On je dvije vodene površine jednu pored druge ostavio - jedna je pitka i slatka, druga slana i gorka, a između njih je pregradu i nevidljivu branu postavio. (25- Al-Furqan, 53)
U Francuskoj, Islam se veoma brzo širi među ljudima, koji su poznati u raznim naučnim oblastima.
Danas, broj ljudi koji su napustili krsćanstvo i primili Islam dostigao je 100 000.
Arhbišop pariški francuske katoličke crkve je službeno potvrdio ovu cifru. Među onima koji preferiraju Islam, nisu samo ljudi iz radničke klase i službenici, medju njima su i veoma poznati ljudi.
Veliki francuski naučnik - okeanograf, inicijator istrazivanja dubina mora i okeana, izumitelj, (akvalunga) aparature za autonomno ronjenje, podvodne kuće, autor mnogih popularnih knjiga i dokumentarnih filmova, Žak Kusto je poznat u cijelom svijetu. Medjutim mali broj ljudi zna, da naučna istraživanja koja je on otkrio i činjenica da su se ta naučna otkrića reflektirala u Kur’anu su ga navela da prihvati Islam i umre kao Musliman.
Dobro poznat cijelom svijetu, istraživač podvodne okoline je izjavio, da je izbor Islama najbolja i najispravnija odluka u njegovom zivotu. U TV serijama “ŽIVO MORE”, kapetan Kusto otkriva svijetu iznenađujuci svijet pod morima, rijekama i okeanima. Istrazivajuci vode na otvorenim mjestima ispred Gibraltara, otkrio je iznenađujuću činjenicu koju nauka nije mogla objasniti. Otkrio je dva vodena sloja, koja se ne mijesaju. Podjeljena su kao da imaju izmedju sebe odredjenu granicu.
Oba imaju temperaturu, slanost, životinjski i biljni svijet. Ovo su vode Mediteranskog mora i Atlanskog okeana koje se dodiruju ispred Gibraltara. "1962, - govori Zak Kusto – njemacki naučnici su otkrili da u Bab el Mandeb, gdje se vode zaliva Adena i Crvenog mora medjusobno dodiruju, vode Crvenog mora i Indijskog okeana se ne miješaju. Prateći primjer kolega, počeli smo da istražujemo da li se vode Mediteranskog mora i Atlanskog okeana miješaju.
Prvo smo istraživali vodu Mediteranskog mora – prirodni nivo slanosti, gustoće i oblike života koji je svojstven u tim vodama.
Isto smo uradili u Atlanskom okeanu. Ove dvije vode se dodiruju ispred Gibraltara već hiljadama godina i bilo bi logično, da ove velike količine vode su se trebale davno izmiješati – njihova slanost i gustoća trebali bi da su identične ili makar slične. Medjutim, čak i na mjestima gdje se medjusobno
dodiruju svaka od tih voda zadržava svoja svojstva. Drugim rjecima, na mjestima gdje se valovi dodiruju, vodena pregrada sprječava mijesanje voda. Nakon ove jasne i nevjerovatne činjenice naučnik je bio veoma iznenađen. "Dugo sam se odmarao na pohvalama ovog fenomena kojeg nisu objasnili zakoni fizike i hemije", - pise Kusto.
Medjutim, naučnik se je još više iznenadio kada je čuo da je o tome zapisano u Kur’anu jos prije 1400 godina. To je saznao od francuskog doktora Morisa Bukaya koji je prihvatio Islam prije njega. "Kada sam mu rekao o onome sta sam otkrio, on mi je skepticno odgovorio, da je Kur’an još prije 1400 godina rekao o tome. Za mene je to bilo kao udar groma iz vedra neba. I zaista, kad sam procitao prevod Kur’ana tako je stajalo.
Nakon toga sam uzviknuo: "Kunem se, da ovaj Ku’ran, za kojim moderna nauka kasni 1400 godina, ne moze biti govor čovjeka. To je zaista govor Svemogućeg." Nakon toga sam prihvatio Islam i svaki dan sam bio zadivljen istinom, pravdom, lahkocom, korisnosti ove vjere.
Neizmjerno sam zahvalan Onome Koji je otvorio moje oči da vidim Istinu, - dalje piše Kusto.
-
mister_1
#623 Re: BOG vs NAUKA
DOKAZ CIST KAO SUZA. Ovim se ova tema apsolvirala.
- cartman
#624 Re: BOG vs NAUKA
naprotiv prijatelju, ovim si produzio diskusiju, a posto vjerujem da si novi, imali smo slicnih rasprava na tu temu.
procitao sam tekst i shvatam kako te mogao odusevit. al sta da ti kazem da sve to sto stoji u tekstu, sva ta naucna "otkrica" koja su u kuranu, mozes naci u zapisima drevnih civlizacija? pocevsi od matematike do astronomije, kalendara itd?
procitao sam tekst i shvatam kako te mogao odusevit. al sta da ti kazem da sve to sto stoji u tekstu, sva ta naucna "otkrica" koja su u kuranu, mozes naci u zapisima drevnih civlizacija? pocevsi od matematike do astronomije, kalendara itd?
- fatamorgana
#625 Re: BOG vs NAUKA
@cartman, meni se dopao video koji si postavio o analogijama između budističkog učenja i moderne fizike pacartman wrote:naprotiv prijatelju, ovim si produzio diskusiju, a posto vjerujem da si novi, imali smo slicnih rasprava na tu temu.
evo ja ću postaviti 2 dio tog videa: