Prva pretpostavka i fula.Bloo wrote: oki al ja ne kontam jednu stvar
prvi grijeh im je bio neposlusnost, ali samo NOTION/pojam neposlusnosti im je dao sotona/šejtan nagovaranjem na neposlusnost, znaci bez njega ne bi postojao pojam neposlusnosti/grijeha
onda dalje...recimo preljuba kao pojam nije postojala i onda je neko ucinio prvi preljub, ako krenemo od pretpostavke da ga je đavo nagovorio na tu vrstu ponašanja 2 koja je kasnije okarakterisana kao grijeh, znači da grijesi kao pojmovi u našem svijetu dolaze od đavola (kojeg kontroliše Bog...da sad ne citiram one kilometarske kotromanicheve postove gdje Allah pusta Šejtana na ljude itd)
slobodana volja se znaci svodi na nasu odluku da li cemo uciniti nesto ili ne, tj POCINITI grijeh koji vec kao pojam obitava tu nevezano za nas, NE proistice grijeh iz nas pa ga mi onda radimo, vec mu se prepustamo kao necem sto vec postoji
ako grijeh onda kao pojam postoji nevezano za nase cinjenje ili ne cinjenje od dolazi od koga onda?
Uzrok i posljedica, nisu baš najbolji pristup.
Osima toga:
"Assumption is mother of all screw ups" - kako neko reče
Greška je u tome da su Adam i Eva imali izbor, vjerovati Bogu ili vjerovati "teta zmiji"
2 ista pretpostavka samo drugo pakovanje
Grujeh proizvod izbora između onoga što znamo. Ako neznamo da smo u procesu sagriješili nismo ni odgovorni, ali ako znamo .... onada je drugi par opanaka na nogama.
S obzirom da mi manje ili više svi znamo osnove, a u velikoj večini i dublje šta treba a šta ne, ali biramo drugačije onda ne preostaje drugo objašnjenje nego da je naš grijeh proizvod naše prirode koju mi svaki dan potpomažemo i hranimo odlukama koje pravimo.
Kako mi to racinalizujemo, to je druga stvar. Ali je i tu izbor na snazi, i sve što slijedi iza toga.