Gdje putujete, kako vam je bilo?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Kljblj

#601 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Kljblj »

Interrail. :)
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#602 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by ladyblue18 »

Lud i ponosan wrote:Pokusavam da nadjem temu koja se odnosi na slijedece:

Voz, putovanje kroz EU, a kupuje se jedna karta koja vazi za vecinu destinacija/prevoznika i traje nekih 15-30 dana... Kako se zvase ta tema, ubih se trazeci? Bilo je lijepo objasnjeno i ima masu savjeta, a ta tema mi je bas potrebna. :)
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 23&t=83847 :D
iForumashica

#603 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by iForumashica »

...
Last edited by iForumashica on 17/08/2011 18:36, edited 1 time in total.
Wind

#604 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Wind »

@Brkati.....

sta rece....8 evra za full.... :shock: ne bih izlazio iz auta...
laalaa

#605 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by laalaa »

Odlicna tema - oci su mi ispale citajuci (ev' bas 'vako - :shock:) ali vrijedilo je. Odlucih ubaciti koji komentar, nisam (skoro) nikad.

@vedomedo: je li ovo Hwy 1? Fantasticno iskustvo, jedino sto umalo nismo ostali bez goriva na pola puta, jos me strah kad se sjetim :D

Mali doprinos temi:

Bec i Salzburg - bila par puta i opet bih. Ljepota tih gradova neopisiva, nesto sto se mora vidjeti sopstvenim ocima.
Bec u sebi ima nesto poznato, vec vidjeno, kao da si u Sarajevu a nije ni nalik. A tek muzeji... Salzburg opet prica za sebe, ako skontam kako, postavit cu par slika...ako koga interesuje.

Bratislava - bila tamo za jednu Novu Godinu, i da budem iskrena, nije mi se svidjela. Najvise me je nervirala neljubaznost ugostitelja i prodavaca, strasno, bas k'o kod nas, jos uvijek komunisticki sistem u glavama, nisu oni tu zbog tebe, jok, moras biti zahvalan ako odluce da ti se obrate

Zagreb - lijep, prostran, cist, ma fenomenalan. Ja sam dosla sa idejom da ce biti bezveze (po pricama drugih) i oduselivla se gradom. Jedva cekam da odem ponovo, ovaj put na nesto duze.

Beograd - jednom i nikad vise!
Soul_Sista

#606 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Soul_Sista »

@laalaa,
Bratislavu sam dozivjela bas kao sto si i sama opisala i ne mislim se tamo vracati...za momenat sam mislila da sam zalutala negdje u nase krajeve :D ..mozda je cak i gore
laalaa

#607 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by laalaa »

Drago mi je da jos neko misli isto. Ovaj moj je bio tako odusevljen Bratislavom da mi je bukvalno stvorio osjecaj griznje savjesti. Doduse, on je iz druge drzave, bez komunisticke proslosti i ne razumje slavenske jezike, pa je vjervatno sve to njemu totalno drugacije izgledalo.

Sofija me je isto tako razocarala, izgledom skoro kao Beograd (ono, vrijeme stalo u kasnim 80tim) i svako samo gleda kako da te odere jel' skonta da si stranac. Doduse ako pricas na nasem puno su prijatniji. Guzva nesnosna u gradu, atmosfera nekakva cudna. Klopa im je za pet zato, sve nekakve salate, ma prste da polizes. Sofiji bih dala jos jednu sansu :-D
Soul_Sista

#608 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Soul_Sista »

Jesi bila u Pragu? Nadam se da nisu drski u prodavnicama kao u Bratislavi sa obzirom da su jednom bila ista zemlja :-) ..mada sam cula dosta toga pozitivnog o Pragu...
mig

#609 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by mig »

.
Last edited by mig on 24/02/2012 19:25, edited 1 time in total.
laalaa

#610 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by laalaa »

Nisam jos uvijek, sram da me bude (prabaka Cehinja - dvostruki sram da me bude) al' idem prvom prilikom! Cula sam sve najbolje o Pragu, sto od cijele moje familije koji su isli u posjetu rodbini davno nekada "za Titinog vakta", sto od prijatelja koji su bili "iza rata", tako da jedva cekam.

Mada ne vjerujem da cu ove godine - sve cu jokere ove godine ispucati na Hong Kong (znas onaj vic "ne prodajem nista, samo se hvalim" :D :D :D )
Soul_Sista

#611 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Soul_Sista »

Ja odavno namjeravam u Prag, ako ne ove godine onda do proljeca..cak sam razmisljala i o selidbi tamo ali to je druga prica :D :lol:

Jel tesko nauciti Ceski ako znas srpski-hrvatski-bosanski?
ljubav_aha

#612 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by ljubav_aha »

Soul_Sista wrote:Ja odavno namjeravam u Prag, ako ne ove godine onda do proljeca..cak sam razmisljala i o selidbi tamo ali to je druga prica :D :lol:

dva razlicita jezika,vjeruj mi,isto kao da pokusas uciti slovenacki
alica.k

#613 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by alica.k »

Soul_Sista wrote:Ja odavno namjeravam u Prag, ako ne ove godine onda do proljeca..cak sam razmisljala i o selidbi tamo ali to je druga prica :D :lol:

bas ovo sto ti kaze ljubav aha.
to su dva razlicita jezika. al nije ga tesko nauciti ako se namjeris na to :)
Soul_Sista

#614 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Soul_Sista »

Znam da su razliciti jezici ali sam vise mislila ako ga je lakse nauciti ako znas ove nase tj. jel prednost poznavati jedan od slavenskih jezika da bi naucio ceski. Mozda glupo pitanje, vjerovatno jeste... :-)
vox-populi

#615 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by vox-populi »

Soul_Sista wrote:Znam da su razliciti jezici ali sam vise mislila ako ga je lakse nauciti ako znas ove nase tj. jel prednost poznavati jedan od slavenskih jezika da bi naucio ceski. Mozda glupo pitanje, vjerovatno jeste... :-)
Ne postoje glupa pitanja :).

Uglavnom, ako ti je maternji neki slovenski jezik onda je definitivno dooooosta lakse nauciti jos jedan slovenski nego recimo romanski, germanski ili neki drugi. Ovo ne znaci da ces preko noci nauciti bilo koji slovenski jezik, ali struktura je slicna, gramatika manje-vise a imamo i odredjen fond rijeci koji je manje-vise identican.
Par mojih prijatelja i prijateljica je studiralo ili trenutno studira u Ceskoj, nikada se nisu zalili na jezik, obicno im je trebao semestar aktivnog ucenja nakon kojeg bi bili u stanju da prate predavanja.
Vitezanin

#616 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

Bio sam na kampu s Česima i imamo dosta toga zajedničkog kad je u pitanju jezik. Mada imaju nekakvo ludo slovo koje nitko od nas nije uspijevao normalno izgovoriti. :D A to im je slovo R s kvakicom. :D Nekako se izgovara kao rž, ali nekako tiho. :D
Soul_Sista

#617 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Soul_Sista »

..znaci brze bih ga naucila od francuskog :D :)
vox-populi

#618 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by vox-populi »

Soul_Sista wrote:..znaci brze bih ga naucila od francuskog :D :)
Definitivno. Osnovno pitanje, zasto? Osim ako ne namjeravas tamo zivjeti ili studirati.
ljubav_aha

#619 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by ljubav_aha »

vox-populi wrote:
Soul_Sista wrote:Znam da su razliciti jezici ali sam vise mislila ako ga je lakse nauciti ako znas ove nase tj. jel prednost poznavati jedan od slavenskih jezika da bi naucio ceski. Mozda glupo pitanje, vjerovatno jeste... :-)
Ne postoje glupa pitanja :).

Uglavnom, ako ti je maternji neki slovenski jezik onda je definitivno dooooosta lakse nauciti jos jedan slovenski nego recimo romanski, germanski ili neki drugi. Ovo ne znaci da ces preko noci nauciti bilo koji slovenski jezik, ali struktura je slicna, gramatika manje-vise a imamo i odredjen fond rijeci koji je manje-vise identican.
Par mojih prijatelja i prijateljica je studiralo ili trenutno studira u Ceskoj, nikada se nisu zalili na jezik, obicno im je trebao semestar aktivnog ucenja nakon kojeg bi bili u stanju da prate predavanja.
eh pa zato sam spomnula SLO jezik

mi se odlicno sporazumijevamo sa poljacima,defitivno bolje od komunikacije sa cesima
Eborg

#620 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Eborg »

Meni nikako nije jasno kako se Srbi lahko prilagođavaju bugarskom jeziku a Bugari ovom našem.

Imam nekoliko prijatelja iz Beograda koji komotno govore bugarski kada su tamo iako nemaju apsolutno nikakve veze sa Bugarskom.

Isto tako, ovaj novi trener Hajduka, Balakov, čovjek igrao u Njemačkoj a tečno govori hrvatski, nije mi jasno kako se tako brzo prilagodio, skoro za mjesec dana.

Ili recimo Hristo Stoichkov, kada je svojevremeno davao interview za Hayat. Priča čovjek naš regularno, malo zapinje tu i tamo ali opet ide.

Izgleda da je bugarski nekako bliži i od makedonskog i od slovenačkog iako nemam taj utisak.
Simply_Red

#621 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Simply_Red »

ljudi je li iko putovao u Indiju?
immuno

#622 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by immuno »

licno nisam i necu sigurno nije moj svijet al znam ljude koji jesu i oni su odusevljeni sarenilo do besvijesti od bogatstva do bijede kaku nemozemo ni zamisliti a higijena misaona imenica ...nije za mene :sad:
Nadinka

#623 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Nadinka »

Ako nekog zanima Sicilija, evo malio opsirnijeg putopisa moje prijateljice sa mnoštvom slika:
http://malezensketeme.com/post/3496
dr.Gonzo

#624 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by dr.Gonzo »

Bio u Madjarskoj, na Ozori.
http://www.youtube.com/watch?v=VnExbQTKKGM
Ludnica, rijeci su suvisne :mrgreen:
dr.Gonzo

#625 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by dr.Gonzo »

Znam da su razliciti jezici ali sam vise mislila ako ga je lakse nauciti ako znas ove nase tj. jel prednost poznavati jedan od slavenskih jezika da bi naucio ceski. Mozda glupo pitanje, vjerovatno jeste...
Velika je prednost znati jos neki slavenski jezik, znas kako jezik "funkcionise" bez obzira sto je dosta rijeci i gramatika razlicita. Znaci, moze se, ali se mora uciti.

Jedna zanimljiva stvar je da kad naucis jos neki slavenski jezik, odjednom pocinjes da razumijes i osatle dosta bolje. Meni se sad cini da bih se mogao razumjeti skoro sve slavenske jezike dovoljno za neku osnovnu komunikaciju, i bas je dobar osjecaj :mrgreen:
Post Reply