Jesi li siguran da nije do njih? Mislim, 100% siguran?Miki123 wrote:Pa kažem, nemaju šta luftat jer nije do njih. Kada begzada iz poreske napravi rješenje ti si u roku od 24 sata od uručenja obavezan izdavati fiskalne račune. Jednostavno.chuchumbamayumbe wrote:DP je maloprodajni lanac sa mnogo trgovina...ne vjerujem da oni moraju toliko da čekaju, osim ako namjerno to ne rade. Pitam radnicu na kasi, vidim niste još uveli fiskalne, a ona meni odgovara "ma ovi naši nešto petljaju" - misleći na DP.
Ja samo upitah da li im je prošao rok za fiskalizaciju, ili još uvijek imaju lufta, po zakonu?
ŽIVJELA FISKALIZACIJA
Moderator: anex
- chuchumbamayumbe
#601 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
- hakunfuc
#603 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
Rok za nabavku fiskalnih uređaja je bio 15.07.2011. godine, a rok za inicijalnu fiskalizaciju uređaja je 31.10.2011. godine, tako da, ukoliko su sklopili ugovor sa nekim od distributera i platili za uređaje, nisu u prekršaju.
-
udrch
#604 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
Ja sam siguran da je 100% do njih, da neće da se fiskalizuju dok ne moraju..a s obzirom da su veliki, vjerovatno su to uslovili prilikom kupovine..chuchumbamayumbe wrote:Jesi li siguran da nije do njih? Mislim, 100% siguran?Miki123 wrote:Pa kažem, nemaju šta luftat jer nije do njih. Kada begzada iz poreske napravi rješenje ti si u roku od 24 sata od uručenja obavezan izdavati fiskalne račune. Jednostavno.chuchumbamayumbe wrote:DP je maloprodajni lanac sa mnogo trgovina...ne vjerujem da oni moraju toliko da čekaju, osim ako namjerno to ne rade. Pitam radnicu na kasi, vidim niste još uveli fiskalne, a ona meni odgovara "ma ovi naši nešto petljaju" - misleći na DP.
Ja samo upitah da li im je prošao rok za fiskalizaciju, ili još uvijek imaju lufta, po zakonu?
Međutim sve ovo ne znači da krše zakon, dan kada će morati početi izdavati fiskalne račune je 1.11.2011..dotad nema prijave, bitno je samo da su popunili ZIF-ove i predali nekom servisu..
- Miki123
#605 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
Upravo. Znam dosta ljudi koji su čekali zadnjih dan, 2 i predali prijave.udrch wrote:
Ja sam siguran da je 100% do njih, da neće da se fiskalizuju dok ne moraju..a s obzirom da su veliki, vjerovatno su to uslovili prilikom kupovine..
Međutim sve ovo ne znači da krše zakon, dan kada će morati početi izdavati fiskalne račune je 1.11.2011..dotad nema prijave, bitno je samo da su popunili ZIF-ove i predali nekom servisu..
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#606 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
neko je nabacio da je prodaja Mercatoru skoro pa gotova stvar... koliko ima istine u tome, pitanje je. možda je i to jedan od razloga.chuchumbamayumbe wrote:DP je maloprodajni lanac sa mnogo trgovina...ne vjerujem da oni moraju toliko da čekaju, osim ako namjerno to ne rade. Pitam radnicu na kasi, vidim niste još uveli fiskalne, a ona meni odgovara "ma ovi naši nešto petljaju" - misleći na DP.
- chuchumbamayumbe
#607 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
Mercator da preuzme DP?!?!?!??Chmoljo wrote:neko je nabacio da je prodaja Mercatoru skoro pa gotova stvar... koliko ima istine u tome, pitanje je. možda je i to jedan od razloga.chuchumbamayumbe wrote:DP je maloprodajni lanac sa mnogo trgovina...ne vjerujem da oni moraju toliko da čekaju, osim ako namjerno to ne rade. Pitam radnicu na kasi, vidim niste još uveli fiskalne, a ona meni odgovara "ma ovi naši nešto petljaju" - misleći na DP.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#608 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
da... nije jednom ta priča bila aktuelna. tako da... pokazaće se kroz nekoliko mjeseci koliko je istine u sadašnjim naklapanjima.
-
udrch
#609 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
Mercator nikad neće preuzeti DP, jednostano nije njihov stil..
-
amyca
#610 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
Pomagajte, ljudi... Radim u poprilicno uglednoj kompaniji i dobili smo fiskalne kase u veleprodaji. Sefica racunovodstva je totalno neupucena. Prvi put smo danas printali dnevni izvjestaj i odem do nje da je pitam kako da popunim sve. Logicno mi bilo da pocnem od ''Dan u mjesecu'' 22., a ona zapela da krenem od 1. Elem na kraju prosurfam po netu i nadjem da sam bila u pravu. Sad me muci jos nesto, pa da vidim ima li neko ko zna sta se pise u broju izdanih faktura. Imala sam 14 fiskalnih racuna, 10 reklamiranih racuna... Zadnji broj fiskalnog je 15, a reklamiranog 11... Pliiiiiizzz, pomagajte, jer ova moja nema pojma... P.S. Cak me jutros ubjedjivala da mi fiskalni racun moze biti u EUR-ima... 
-
dragan.s
#611 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
Ovo sam našao na jednom drugom site-u pa tako i kopiram.
Posebno recimo ovaj zadnji član. Npr. uđu mi dvojica klijenta. Jedan kaže napravite mi fakturu na to i to. Mi napravimo, on plati i odnese robu. Spada pod član 2 jer je platio na osnovu fakture. Drugi kaže dajte mi to i to. Mi mu damo, kažemo koliko košta, on plati, mi napravimo fakturu i on nosi robu. Ne spada pod član 2 jer je prvo platio pa je tek onda izdata faktura. Fakture inače pravimo svakome bez obzira na vrstu plaćanja zbog garancije. Sem na sitne artikle.
Ako je u pitanju virmansko plaćanje pod član 2 ne bi spadali samo avansni računi-fakture.
Posebna je glupost da se "kopije izdatih faktura" čuvaju u knjizi dnevnih izvještaja. Od KDI prave drugi KIF. Čemu sve to?
Kako će neko evidentirati "Ostvaren evidentiran promet i ostvaren reklamiran promet" u KDI kad tamo nema kolona da se upisuju te sume?
U RS postoji takođe ova kolona, ali smo zbog izostanka bližih pojašnjenja od poreske obveznicima rekli da tu ne pišu ništa i ne čuvaju kopije faktura. I evo za skoro 3 godina nikome još za to nije naplaćena kazna.
i još jedan copy/pasteIV. SADRŽAJ I NAČIN VOĐENJA KNJIGE DNEVNIH IZVJEŠĆA
Član 6.
(1) Knjiga dnevnih izvješća sastoji se od jedne tabele 12 istovjetnih Obrazaca KDI, po jedan za svaki mjesec u kalendarskoj godini.
(2) Knjiga dnevnih izvješća se popunjava na osnovu podataka iz dnevnih izvješća, pisanih računa, pisanih reklamiranih računa i kopija izdanih faktura.
(3) U knjigu dnevnih izvješća se za svaki radni dan u kojem je ostvaren promet upisuju podaci o datumu i rednom broju dnevnog izvještaja, rednom broju posljednjeg fiskalnog i reklamiranog računa, kao i broju izdanih faktura.
(4) U knjizi dnevnih izvješća se čuvaju otiskana dnevna izvještaja, drugi primjerci pisanih fiskalnih i reklamiranih računa, kopije izdanih faktura i otiskana periodična izvještaja.
Ovo je (bar po meni) totalno nejasno i stvara prostor inspekcijama da tumače svako po svome i lupaju kazne.ZAKON O FISKALNIM SISTEMIMA
Član 42.
(Plaćanje na osnovu fakture)
(1) Ako klijent plaćanje obavlja na osnovu fakture, obveznik je dužan da u fakturu unese redni broj fiskalnog računa na osnovu kojeg je registrovan promet u fiskalnom uređaju.
(2) Ostvaren evidentiran promet i ostvaren reklamiran promet preko fiskalnog uređaja za koji se plaćanje obavlja na osnovu fakture, obveznik je dužan da iskazuje u knjizi dnevnih izvještaja.
Posebno recimo ovaj zadnji član. Npr. uđu mi dvojica klijenta. Jedan kaže napravite mi fakturu na to i to. Mi napravimo, on plati i odnese robu. Spada pod član 2 jer je platio na osnovu fakture. Drugi kaže dajte mi to i to. Mi mu damo, kažemo koliko košta, on plati, mi napravimo fakturu i on nosi robu. Ne spada pod član 2 jer je prvo platio pa je tek onda izdata faktura. Fakture inače pravimo svakome bez obzira na vrstu plaćanja zbog garancije. Sem na sitne artikle.
Ako je u pitanju virmansko plaćanje pod član 2 ne bi spadali samo avansni računi-fakture.
Posebna je glupost da se "kopije izdatih faktura" čuvaju u knjizi dnevnih izvještaja. Od KDI prave drugi KIF. Čemu sve to?
Kako će neko evidentirati "Ostvaren evidentiran promet i ostvaren reklamiran promet" u KDI kad tamo nema kolona da se upisuju te sume?
U RS postoji takođe ova kolona, ali smo zbog izostanka bližih pojašnjenja od poreske obveznicima rekli da tu ne pišu ništa i ne čuvaju kopije faktura. I evo za skoro 3 godina nikome još za to nije naplaćena kazna.
- Miki123
#612 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
Ja bih ovako:amyca wrote:Pomagajte, ljudi... Radim u poprilicno uglednoj kompaniji i dobili smo fiskalne kase u veleprodaji. Sefica racunovodstva je totalno neupucena. Prvi put smo danas printali dnevni izvjestaj i odem do nje da je pitam kako da popunim sve. Logicno mi bilo da pocnem od ''Dan u mjesecu'' 22., a ona zapela da krenem od 1. Elem na kraju prosurfam po netu i nadjem da sam bila u pravu. Sad me muci jos nesto, pa da vidim ima li neko ko zna sta se pise u broju izdanih faktura. Imala sam 14 fiskalnih racuna, 10 reklamiranih racuna... Zadnji broj fiskalnog je 15, a reklamiranog 11... Pliiiiiizzz, pomagajte, jer ova moja nema pojma... P.S. Cak me jutros ubjedjivala da mi fiskalni racun moze biti u EUR-ima...
broj dnevnog izvještaja: 1/2000
zadnji broj fakture: 15
zadnji broj reklamiranog računa: 11
broj izdanih faktura: 15
-
amyca
#613 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
Miki123 wrote:Ja bih ovako:amyca wrote:Pomagajte, ljudi... Radim u poprilicno uglednoj kompaniji i dobili smo fiskalne kase u veleprodaji. Sefica racunovodstva je totalno neupucena. Prvi put smo danas printali dnevni izvjestaj i odem do nje da je pitam kako da popunim sve. Logicno mi bilo da pocnem od ''Dan u mjesecu'' 22., a ona zapela da krenem od 1. Elem na kraju prosurfam po netu i nadjem da sam bila u pravu. Sad me muci jos nesto, pa da vidim ima li neko ko zna sta se pise u broju izdanih faktura. Imala sam 14 fiskalnih racuna, 10 reklamiranih racuna... Zadnji broj fiskalnog je 15, a reklamiranog 11... Pliiiiiizzz, pomagajte, jer ova moja nema pojma... P.S. Cak me jutros ubjedjivala da mi fiskalni racun moze biti u EUR-ima...
Hvala na odgovoru! Jos jedno pitanje... Meni je krenulo izdavanje racuna od broja 2, jer je ovaj prvi racun pretpostavljam bio testni u servisu. Pisem li tu broj racuna od tog dana ili ukupan broj racuna?
broj izdanih faktura: 15
- jalijas74
#614 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
* (ovdje je broj dnevnog izvjestaja 1 a ne 1/2000 ovo 2000 je ukupan broj dnevnih izvjestaja koje se mogu napraviti tj zapisati u fis. memoriju
* (kakve fakture) mislis na posljednji broj fisikalnog racuna
*ovo je OK
Hvala na odgovoru! Jos jedno pitanje... Meni je krenulo izdavanje racuna od broja 2, jer je ovaj prvi racun pretpostavljam bio testni u servisu. Pisem li tu broj racuna od tog dana ili ukupan broj racuna?
* upravo tako u servisu je napravljen jedan racun
"Pisem li tu broj racuna od tog dana ili ukupan broj racuna?" Gdje tu ?
broj izdanih faktura: 15 (ovo se upisuje samo za veleprodaju)
* (ovdje je broj dnevnog izvjestaja 1 a ne 1/2000 ovo 2000 je ukupan broj dnevnih izvjestaja koje se mogu napraviti tj zapisati u fis. memoriju
* (kakve fakture) mislis na posljednji broj fisikalnog racuna
*ovo je OK
* upravo tako u servisu je napravljen jedan racun
"Pisem li tu broj racuna od tog dana ili ukupan broj racuna?" Gdje tu ?
broj izdanih faktura: 15 (ovo se upisuje samo za veleprodaju)
-
cd_rom
-
zonbirile
#616 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
Zadnje statistike
Zatvoreno skoro 300 malih biznisa
*** Objavljeno prije 13 sati 10 minuta
Umjesto porezne discipline, smanjenja sive ekonomije, povećanja javnih prihoda te povećanje broja PDV obveznika, dovela je do zatvaranja mnogih radnji. Uvođenje fiskalnih kasa za neka mala i srednja poduzeća u Federaciji BiH značilo je i njihovo gašenje. Ključ u bravu samo u USK-u, stavilo je skoro 300 malih biznismena jer su relativno visoki troškovi nabavke fiskalnih uređaja dodatno su opteretili porezne obveznike, potvrđuje Zuhdija Golubović, predsjednik Obrtničke komore USK.
“Podaci sa terena govore da je na području USK do sada odjavljeno oko 300 različitih zanimanja. Od toga je oko 90 posto onih koji su odjavili djelatnost iz razloga što ne mogu ispuniti uslov, odnosno ispoštovati Zakon o fiskalizaciji”. Oko 450 samostalnih privrednika , odnosno ugostitelja i trgovaca, zatvorilo je svoje radnje, “ kaže Golubović.
Fiskalizacija u BiH, uvedena je kako bi obrtnici koji nisu prikazivali stvarni promet, čime su izbjegavali plaćanje poreza, bili disciplinirani. Međutim , čini se još nije dala pozitivne efekte. U praksi Zakon o fiskalizaciji u BiH, donio je brojne probleme , ne samo obveznicima nego i Poreznoj Upravi koja nije imala dovoljno izvršilaca da bi se namjenski bavili fiskalizacijom. Mali obrtnici primorani su zatvoriti svoje radnje, a dio “velikih” pronašao je način kako da i dalje vara državu, prenose portali.
Sudionici u procesu fiskalizacije su i sami građani koji jednim dijelom snose odgovornost. Prilikom kupovine njihova je obaveza zatražiti fiskali račun ukoliko isti nije izdat na licu mjesta. No, građani priznaju da ne traže uvijek račun za kupljenu robu.
Nijedna zemlja u regiji, kao i mnoge europske zemlje, ne primjenjuje proces fiskalizacije, kao što je recimo Hrvatska i Njemačka. Fiskalizacija nije jedan od uvjeta za ulazak naše države u Evropsku uniju. Stoga smo se zapitali zašto je BiH, slijedila primjer Italije koja je među prvima uvela fiskalizaciju.
Mnoge države problem sive ekonomije,riješile su efikasnijim radom inspekcije na terenu.BiH odlučila se za fiskalizaciju, s kojom muku muče mnogi, u nadi da će za koju godinu, svijetlo dana ugledati i pozitivni primjerni fiskalizacije. Kao i obično, ostaje nam da čekamo, dok je sve veći broj onih koji su primorani zatvoriti svoje radnje. Najviše koristi do sada od fiskalizacije čini se, imali su prodavači fiskalnih kasa.
-----------------------------------------------
pa ovo je opšte poznato i navođeno kao primjer 100x.Koji smorovi iz UIO,koji se busaju u prsa o povećanju prihoda za 6%,a ne kažu koliko je tome uzrok povećanje cijena svemu i svačemu
Zatvoreno skoro 300 malih biznisa
*** Objavljeno prije 13 sati 10 minuta
Umjesto porezne discipline, smanjenja sive ekonomije, povećanja javnih prihoda te povećanje broja PDV obveznika, dovela je do zatvaranja mnogih radnji. Uvođenje fiskalnih kasa za neka mala i srednja poduzeća u Federaciji BiH značilo je i njihovo gašenje. Ključ u bravu samo u USK-u, stavilo je skoro 300 malih biznismena jer su relativno visoki troškovi nabavke fiskalnih uređaja dodatno su opteretili porezne obveznike, potvrđuje Zuhdija Golubović, predsjednik Obrtničke komore USK.
“Podaci sa terena govore da je na području USK do sada odjavljeno oko 300 različitih zanimanja. Od toga je oko 90 posto onih koji su odjavili djelatnost iz razloga što ne mogu ispuniti uslov, odnosno ispoštovati Zakon o fiskalizaciji”. Oko 450 samostalnih privrednika , odnosno ugostitelja i trgovaca, zatvorilo je svoje radnje, “ kaže Golubović.
Fiskalizacija u BiH, uvedena je kako bi obrtnici koji nisu prikazivali stvarni promet, čime su izbjegavali plaćanje poreza, bili disciplinirani. Međutim , čini se još nije dala pozitivne efekte. U praksi Zakon o fiskalizaciji u BiH, donio je brojne probleme , ne samo obveznicima nego i Poreznoj Upravi koja nije imala dovoljno izvršilaca da bi se namjenski bavili fiskalizacijom. Mali obrtnici primorani su zatvoriti svoje radnje, a dio “velikih” pronašao je način kako da i dalje vara državu, prenose portali.
Sudionici u procesu fiskalizacije su i sami građani koji jednim dijelom snose odgovornost. Prilikom kupovine njihova je obaveza zatražiti fiskali račun ukoliko isti nije izdat na licu mjesta. No, građani priznaju da ne traže uvijek račun za kupljenu robu.
Nijedna zemlja u regiji, kao i mnoge europske zemlje, ne primjenjuje proces fiskalizacije, kao što je recimo Hrvatska i Njemačka. Fiskalizacija nije jedan od uvjeta za ulazak naše države u Evropsku uniju. Stoga smo se zapitali zašto je BiH, slijedila primjer Italije koja je među prvima uvela fiskalizaciju.
Mnoge države problem sive ekonomije,riješile su efikasnijim radom inspekcije na terenu.BiH odlučila se za fiskalizaciju, s kojom muku muče mnogi, u nadi da će za koju godinu, svijetlo dana ugledati i pozitivni primjerni fiskalizacije. Kao i obično, ostaje nam da čekamo, dok je sve veći broj onih koji su primorani zatvoriti svoje radnje. Najviše koristi do sada od fiskalizacije čini se, imali su prodavači fiskalnih kasa.
-----------------------------------------------
pa ovo je opšte poznato i navođeno kao primjer 100x.Koji smorovi iz UIO,koji se busaju u prsa o povećanju prihoda za 6%,a ne kažu koliko je tome uzrok povećanje cijena svemu i svačemu
-
udrch
#617 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
Evidentiranje prometa ne može zatvoriti biznis, ali može zatvoriti kriminal..
Oni koji nisu htjeli da prijavljuju promet su krali ovu državu i neka zatvaraju, šta su oni bolji od nas koji čitavo vrijeme plaćamo..
Ne kontam jeli vi stvarno branite kriminalce?
Oni koji nisu htjeli da prijavljuju promet su krali ovu državu i neka zatvaraju, šta su oni bolji od nas koji čitavo vrijeme plaćamo..
-
cd_rom
#618 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
obrtnik koji posluje na granici ekonomičnosti uz plaćene sve obaveze(tj. na pozitivnoj nuli), nema prostor za dodatni trošak.
- Miki123
#619 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
udrch wrote:Evidentiranje prometa ne može zatvoriti biznis, ali može zatvoriti kriminal..
Opet dolazimo do ključnog problema: fiskalna kasa ne može natjerati poreskog obveznika da izdaje račin i na taj način evidentira promet. Tačka!
-
udrch
#620 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
Fiskalna kasa ne stvara trošak, već evidentira postojeći promet..posao mu se neće umanjiti kucanjem računa na drugačijoj vrsti kase, ali će mu se zarada umanjiti ako je krao od države neplaćanjem poreza..cd_rom wrote:obrtnik koji posluje na granici ekonomičnosti uz plaćene sve obaveze(tj. na pozitivnoj nuli), nema prostor za dodatni trošak.
Oni koji kradu ili su krali ne zaslužuju da ih ja branim, vi nastavite ako hoćete..
Vrijeme da se mijenja mentalitet..
-
udrch
#621 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
Fiskalna kasa ga ne može natjerati, ali ga mogu ja natjerati da mi izda račun, a kad ga meni već izda, fiskalna kasa će ga natjerati da ga ne može poništiti..Miki123 wrote:udrch wrote:Evidentiranje prometa ne može zatvoriti biznis, ali može zatvoriti kriminal..
Opet dolazimo do ključnog problema: fiskalna kasa ne može natjerati poreskog obveznika da izdaje račin i na taj način evidentira promet. Tačka!
- JThomas
#622 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
eto, u RSu ima već pet godina, gdje su se sakrile te silne beneficije fiskalizacije? u dodikovu zgradu vlade?
da ima mentalitet, fiskalizacija ne bi ni trebala, a pošto nema, neće ga ni ona promijeniti.
da ima mentalitet, fiskalizacija ne bi ni trebala, a pošto nema, neće ga ni ona promijeniti.
-
udrch
#623 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
Vi kako hoćete, ali meni je drago da me više neće levatiti neki gazda kafića..naplati mi sok od 0,95 KM 3,4 KM, dobijem račun, a on ćorak čisti..porez umjesto državi ide njemu..JThomas wrote:eto, u RSu ima već pet godina, gdje su se sakrile te silne beneficije fiskalizacije? u dodikovu zgradu vlade?
Ili uzmi primjer današnjih majstora..sve samo stručnjaci, a uglavnom ti useru, dobro naplate, a račun možeš samo sanjati..
Stvari treba mijenjati..dug je to proces, ali ovako ne može ostati..
Ja radim i plaćam porez, prijavljen..istovremeno plaćam zdravstveno osiguranje najmanje jednom stvarno zaposlenom, a ne prijavljenom..znam takvih koliko hoćeš, molera, vodoinstalatera, električara, automehaničara, keramičara..oderu te ko levata jer po njihovom ti si zaposlen, tebi je lahko..a on za 10 dana zaradi ko ja za čitav mjesec, a ja navodno imam dobru platu..još mu ja plaćam zdravstveno..lično sam ovo doživio prošli mjesec sa molerom, još sam sa ovim zadovoljan kakvi su ostali bili..
Puno posla, malo vremena i nemojte spriječavati kakve takve napore da se stanje mijenja..
- JThomas
#624 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
što sve skupa ima jako malo veze sa fiskalizacijom i gdje će fiskalizacija promijeniti jako malo.
i prije si ti vala mog'o tražiti molera sa registrovanim obrtom i da ti izda račun.
i prije si ti vala mog'o tražiti molera sa registrovanim obrtom i da ti izda račun.
-
SaMaster
#625 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
udrch wrote:Vi kako hoćete, ali meni je drago da me više neće levatiti neki gazda kafića..naplati mi sok od 0,95 KM 3,4 KM, dobijem račun, a on ćorak čisti..porez umjesto državi ide njemu..JThomas wrote:eto, u RSu ima već pet godina, gdje su se sakrile te silne beneficije fiskalizacije? u dodikovu zgradu vlade?
Ili uzmi primjer današnjih majstora..sve samo stručnjaci, a uglavnom ti useru, dobro naplate, a račun možeš samo sanjati..
Stvari treba mijenjati..dug je to proces, ali ovako ne može ostati..
Ja radim i plaćam porez, prijavljen..istovremeno plaćam zdravstveno osiguranje najmanje jednom stvarno zaposlenom, a ne prijavljenom..znam takvih koliko hoćeš, molera, vodoinstalatera, električara, automehaničara, keramičara..oderu te ko levata jer po njihovom ti si zaposlen, tebi je lahko..a on za 10 dana zaradi ko ja za čitav mjesec, a ja navodno imam dobru platu..još mu ja plaćam zdravstveno..lično sam ovo doživio prošli mjesec sa molerom, još sam sa ovim zadovoljan kakvi su ostali bili..
Puno posla, malo vremena i nemojte spriječavati kakve takve napore da se stanje mijenja..
Potpisujem!!!