Haj lagano u skokovima i idi smišljaj novi nick da se recikliraš....
Renault Megane all about
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- johntra
#601 Re: Renault Megane all about
Šta ima Francuz njemačkog porijekla?
-
infoinfo
#602 Re: Renault Megane all about
Zna li neko kako funkcionise elektricni servo volan kod megana 2, osjetio sam da se negdje u instrument tabli cuju neki releji da odradjuju pri pomicanju volana u lijevo isto tako u deno. Jednom odradi dok motam u jednu stranu, kad krenem u drugu stranu ponovo odradi. To se cuje pri vrlo malim brzinama, cim malo ubrzam ne cuje se. Znaci u pitanju nije nikakvo mehanicko lupkanje nego tihi zvuk električnog releja. Interesuje me da li je to normalno.
-
topdzija
#603 Re: Renault Megane all about
Zanima me koji je optimalan broj obrtaja za Megane, auto je 2007 godiste, benzin 1,6 16v ako to igra ulogu kod obrtaja. Pitam kako bih se prilagodio da potrosnju svedem na minimalno mogucu. Hvala unaprijed...
- drndalo
#604 Re: Renault Megane all about
Gledaj da kod ubrzavanja saltas navise max. negdje ispod max. obrtnog momenta... Ono na cemu mozes ustediti i vise je sto manje nepotrebnog ubrzavanja, i nepotrebnog kocenja, koje onda opet nadoknadjujes ubrzavanjem dodavanjem gasa... Dakle, "teska" noga na gasu u gradu lako poveca potrosnju za 2 litra...
- chelo
#605 Re: Renault Megane all about
Ima jedna ilustracija u Renault uputstvu. Perka na papucici gasa. Samo spusti nogu na pedalu tek da krene i lagano, lagano ubrzavaj - sve ce biti ok.drndalo wrote:Gledaj da kod ubrzavanja saltas navise max. negdje ispod max. obrtnog momenta... Ono na cemu mozes ustediti i vise je sto manje nepotrebnog ubrzavanja, i nepotrebnog kocenja, koje onda opet nadoknadjujes ubrzavanjem dodavanjem gasa... Dakle, "teska" noga na gasu u gradu lako poveca potrosnju za 2 litra...
Last edited by chelo on 26/05/2012 11:02, edited 1 time in total.
-
direstraits0078
#606 Re: Renault Megane all about
Normalno. Moze se cak podesiti da volan bude "laksi" ili "tesi", zavisno od sirine tockova.infoinfo wrote:Zna li neko kako funkcionise elektricni servo volan kod megana 2, osjetio sam da se negdje u instrument tabli cuju neki releji da odradjuju pri pomicanju volana u lijevo isto tako u deno. Jednom odradi dok motam u jednu stranu, kad krenem u drugu stranu ponovo odradi. To se cuje pri vrlo malim brzinama, cim malo ubrzam ne cuje se. Znaci u pitanju nije nikakvo mehanicko lupkanje nego tihi zvuk električnog releja. Interesuje me da li je to normalno.
-
infoinfo
#607 Re: Renault Megane all about
Hvala na odgovoru! Na koji nacin se moze podesavat tezina volana? Poz.direstraits0078 wrote:Normalno. Moze se cak podesiti da volan bude "laksi" ili "tesi", zavisno od sirine tockova.infoinfo wrote:Zna li neko kako funkcionise elektricni servo volan kod megana 2, osjetio sam da se negdje u instrument tabli cuju neki releji da odradjuju pri pomicanju volana u lijevo isto tako u deno. Jednom odradi dok motam u jednu stranu, kad krenem u drugu stranu ponovo odradi. To se cuje pri vrlo malim brzinama, cim malo ubrzam ne cuje se. Znaci u pitanju nije nikakvo mehanicko lupkanje nego tihi zvuk električnog releja. Interesuje me da li je to normalno.
- chelo
#608 Re: Renault Megane all about
I mene zivo zanimainfoinfo wrote:Hvala na odgovoru! Na koji nacin se moze podesavat tezina volana? Poz.direstraits0078 wrote:Normalno. Moze se cak podesiti da volan bude "laksi" ili "tesi", zavisno od sirine tockova.infoinfo wrote:Zna li neko kako funkcionise elektricni servo volan kod megana 2, osjetio sam da se negdje u instrument tabli cuju neki releji da odradjuju pri pomicanju volana u lijevo isto tako u deno. Jednom odradi dok motam u jednu stranu, kad krenem u drugu stranu ponovo odradi. To se cuje pri vrlo malim brzinama, cim malo ubrzam ne cuje se. Znaci u pitanju nije nikakvo mehanicko lupkanje nego tihi zvuk električnog releja. Interesuje me da li je to normalno.
-
direstraits0078
#609 Re: Renault Megane all about
U Clipu se odabere opcija za sire tockove u modulu elektricnog servo uredjaja, tj. izaberu se 17" ili 18" nisam sad siguran, i elektricni servo uredjaj prema tome radi jace ili slabije i volanpostaje laksi/tezi, zavisno da li su tockovi koji su odabrani u podesavanjima 15" ili 17". Ko ne vjeruje, neka ode u ovlasteni servis i pita. 
-
wedara85
#610 Re: Renault Megane all about
Samo da pozzz drage forumase, vlasnike Megana 2
Mogu samo reci da je vozilica extra, da nisam morao ne bi prodao, kad sam vidio da su pocele padati cijene ko lude, rekoh vrijeme je, mene izasao 15.000 sa reg. i novim novcatim ljetnim gumama Good Year, prosle godine ljetos prodam za 12000 KM, 1.9 dci, 88kw/120ks, cetvero vrata, operma dynamic sport. Nasao se sa likom, za 15 min prodao auto, mnogi mi govorili neces uzeti ni 10.000 KM, ja izvuce 12.000 KM
Covjek se navikne na auto, 2 god ga vozio, sredio, utego, ali dodje vrijeme kad se mora prodati, ne treba se ni previse vezati za auta, poslije ti bude zao
Neki me covjek me nedavno nazvao, kupio od momka kome sam ja prodao, samo da mi kaze da je Megan extra ocuvan, utegnut i sl., bilo mi cudno kako ga brzo proda, nije ga vozio ni 4 mj. kaze, i to opet za 12.000 KM , sreckovic
Neka vas dobro sluzi
Mogu samo reci da je vozilica extra, da nisam morao ne bi prodao, kad sam vidio da su pocele padati cijene ko lude, rekoh vrijeme je, mene izasao 15.000 sa reg. i novim novcatim ljetnim gumama Good Year, prosle godine ljetos prodam za 12000 KM, 1.9 dci, 88kw/120ks, cetvero vrata, operma dynamic sport. Nasao se sa likom, za 15 min prodao auto, mnogi mi govorili neces uzeti ni 10.000 KM, ja izvuce 12.000 KM
Covjek se navikne na auto, 2 god ga vozio, sredio, utego, ali dodje vrijeme kad se mora prodati, ne treba se ni previse vezati za auta, poslije ti bude zao
Neki me covjek me nedavno nazvao, kupio od momka kome sam ja prodao, samo da mi kaze da je Megan extra ocuvan, utegnut i sl., bilo mi cudno kako ga brzo proda, nije ga vozio ni 4 mj. kaze, i to opet za 12.000 KM , sreckovic
Neka vas dobro sluzi
- beco
#611 Re: Renault Megane all about
ej ljudi treba mi pomoc imam Clia III 2007 godina. U zadnje vrijeme prednji lijevi zmigavac povremeno neradi, odnosno vise neradi nego sto radi. Zadnji i srednji rade bez problema. Nije do sijalice. Nisam primjetio da su mi svjetla zarosena, kontamm da mozda negdje ne gubi kontakt. Je li ko imao slican problem.
- Better Man
#612 Re: Renault Megane all about
Otiđi u servis i za sekundu će ti namjestiti! Vjerovatno sjelica žmigavca malo pomjerila iz svog ležišta!beco wrote:ej ljudi treba mi pomoc imam Clia III 2007 godina. U zadnje vrijeme prednji lijevi zmigavac povremeno neradi, odnosno vise neradi nego sto radi. Zadnji i srednji rade bez problema. Nije do sijalice. Nisam primjetio da su mi svjetla zarosena, kontamm da mozda negdje ne gubi kontakt. Je li ko imao slican problem.
-
misaoni
#613 Re: Renault Megane all about
Kad uzmeš dio ovdje, koji pretpostavljamo da je originalan i da će trajati, gdje preporučuješ da se ode ugraditi?shlauf wrote:"RENO SHOP" 033/611-000DoradO wrote:eh to je tooooo,
Aleeeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
- ElRe
#614 Re: Renault Megane all about
To je elektricni servo, isto kao kod Punta, Stila...infoinfo wrote:Zna li neko kako funkcionise elektricni servo volan kod megana 2, osjetio sam da se negdje u instrument tabli cuju neki releji da odradjuju pri pomicanju volana u lijevo isto tako u deno. Jednom odradi dok motam u jednu stranu, kad krenem u drugu stranu ponovo odradi. To se cuje pri vrlo malim brzinama, cim malo ubrzam ne cuje se. Znaci u pitanju nije nikakvo mehanicko lupkanje nego tihi zvuk električnog releja. Interesuje me da li je to normalno.
- Deleter
#615 Re: Renault Megane all about
Dakle, tema - Reno Megane...
Hajmo redom.
Trenutno vozim treceg po redu, karavan, dCi 1.5 sa 110KS i filterom krutih cestica, oprema Dynamic (2011). Motor - za ne povjerovati kako radi s obzirom na kubikazu. Ubrzanja su takva da je osjecaj da auto ima puno vise snage, a potrosnja je prilicno smijesna: o/g/k - 5,2/8/6,4, a sa rezervoarom prelazi 900-1200km, do rezerve, i u zavisnosti od nacina voznje, naravno. Elektricni servo funkcionise perfektno, upravljivost zaista na visokom nivou. Preglednost takodjer odlicna, prostranost za pozeliti (medjuosovinski razmak 2,7m), a gepek vise nego dovoljan za bilo sta. Vrlo sam pozitivno iznenadjen upravo motorom i upravljivoscu koja je bolja od prethodnika
U poredjenu sa prethodnim modelom koji sam vozio 5 godina, a to je bio sedan 1.6 sa 110KS i opremom Sport (2006), novi je stabilniji i uz malo manja naginjanja od sedana u okukama pri vecim brzinama. Udobnost je podjednaka, bar meni licno. Potrosnja mu je bila solidna: o/g/k - 6,5/9-10/7,5-8. Na sedanu nisam imao ni jednog jedinog kvara tokom 5 godina, pri cemu zanemarujem sijalice koje ocito nisu najbolje rijesene i pregorijevaju svakih 1-2-3 mjeseca, u zavisnosti od marke. Za one koji muku muce sa sijalicama, predlazem da koristite Wurth-ove bez UV zastite (prekrizen znak UV na pakovanju, uvijek ih ima na Selexovoj pumpi u Hrasnom i kostaju 8-9 KM), jer se malo manje griju. Meni su jedino one radile minimalno 6 mjeseci, a neke su znale dobaciti i do 8. Sve ostalo je crkavalo za 2, najvise 3. Promjena sijalice jeste mala komplikacija, ali ipak ne tolika. Smota se tocak, odvrne poklopac sa blatobrana, zavuce ruka (a moja je sve, samo ne mala), odvrne se poklopac fara, sijalica se malo zakrene u stranu, povuce prema sebi, istovremeno ukosi gore ili dole, i eto je vani. Spoji se nova na dzek i kontra procedurom uklopi za 3 sec. Treba malo stele, ali....u cemu ne treba?
Malo veca zamjerka Sedanu 2 je prelagana goozica kada su gepek i zadnja klupa prazni jer tada, pogotovo na mokrom i ako se u krivinu udje malo ostrije (ne nuzno brze), gooza hoce odletiti u stranu. Otima se on prilicno sam tome, ali je korekcija volanom neophodna. Nazalost, ovo se zna desiti i na suhoj cesti. I ne, nije do guma jer na mojim autima su uvijek nove gume, Michelin ili Dunlop, ljetni ili zimski set, a ja imam i preko 700.000 predjenih km bez ijedne ogrebotine ikada, i prilicno sam brz na cesti (ne trkac, ali ritam mi je brzi od prosjeka).
U svakom slucaju, sa ovim Sedanom sam bio prezadovoljan. Ovaj novi se jos uvijek pokazuje i dokazuje, ali sudeci po dosadasnjem ponasanju, ne bi trebalo da bude nista losiji od prethodnika.
Prije sedana 2 sam takodjer imao Megana sedana 1 (2001), 1.8 benzin sa 116KS, Privilege oprema, kojeg sam gulio takodjer 5 godina. E, ovo je bila prava trkalica jer je omjer znage i tezine bio 1KS na 10kg, a na obrtomjeru nije postojalo crveno polje i po uputstvu se slobodno mogao tjerati do 7000 o/min
. To je bilo uzivanje....kada se tako laganom autu stisne gas
. Iako nisam trkac, ipak sam se ponekad volio startati sa ovim "nabrijanim" balavim facama u G2 ili 3 ili 4, GTI naravno. I uvijek su na sljedecem semaforu, ili gdje me vec stignu jer usporim, zagledali po autu da vide oznaku motora, uz obavezno odmahivanje glavom
. To je, valjda, ova domaca psiha i furka da samo Golf valja, a sve drugo, ukljucujuci i Renoa, su kante.
I ovaj model je bio vrlo stabilan, naravno udoban kao i svi francuzi, ali su sedan 2 i ovaj novi ipak udobniji. Dosta je i do tockova i profila guma, jer su na jedinici bile 15"-ke i 185/60, dok su na ovima 16"-ke i 205/55, sto prilicno utice i na stabilnost i na udobnost. Potrosnja ovog 1.8 motora je bila identicna potrosnji Sedana 2 sa 1,6 motorom. Nije nelogicno s obzirom da je Sedan 2 preko 200kg tezi od jedinice, a razlika u snazi i kubikazi izmedju njih se izjednacava upravo na ovome. U svakom slucaju, ni na njemu tokom 5 godina nisam imao ni jednog jedinog kvara, ukljucujuci i sijalice koje su istovremeno i prvi put crkle nakon 4 godina i 8 mjeseci
.
Sto se odrzavanja tice, i cijena istog, svi oni koji tvrde da je Reno skup za odrzavanje - u zabludi su. Pricamo o ovlastenim servisima, naravno. Za Sedana 2 redovni servis je kostao od 200 - 240KM, u zavisnosti od filtera klime, a za ovog novog je 170. Mislim da ni Golfa, ni Skodu, ni Forda, ni Pezoa, i mnoge druge, nije moguce servisirati za ovaj iznos (to podrazumijeva ulje, filter ulja, podlosku, filter zraka, filter klime i kompjuterski check).
Generalno, i nakon 11 godina u Meganima, ja zaista nemam namjeru bilo sta mijenjati. A, da - uporedo sa Meganom uvijek vozim i nesto sluzbeno - Hyundai, Kia, neki VW, Toyota, i jedino se Toyota moze porediti sa Meganima po udobnosti, komforu i performansama.
I za kraj - dobitna kombinacija je uvijek bila: njemacka izdrzljivost, japanska tehnika i francuska udobnost. Ali, to danas vise nije tako jer su Japanci postali izdrzljiviji od Njemaca, Francuzi su zadrzali svoju udobnost i uz to se uvezali sa Japancima (Reno-Nissan), a Svabe dosta svojih dijelova prave i dovlace iz Japana, tako da je prethodna "dobitna kombinacija" sada u prilicno izmijenjenom formatu i moze glasiti: Francuz, Japanac ili Njemac - svejedno je. Odluka je samo da li volite mekse (Japanac i Francuz) ili tvrdje (Svabo), i koliko je dubok dzep.
Hajmo redom.
Trenutno vozim treceg po redu, karavan, dCi 1.5 sa 110KS i filterom krutih cestica, oprema Dynamic (2011). Motor - za ne povjerovati kako radi s obzirom na kubikazu. Ubrzanja su takva da je osjecaj da auto ima puno vise snage, a potrosnja je prilicno smijesna: o/g/k - 5,2/8/6,4, a sa rezervoarom prelazi 900-1200km, do rezerve, i u zavisnosti od nacina voznje, naravno. Elektricni servo funkcionise perfektno, upravljivost zaista na visokom nivou. Preglednost takodjer odlicna, prostranost za pozeliti (medjuosovinski razmak 2,7m), a gepek vise nego dovoljan za bilo sta. Vrlo sam pozitivno iznenadjen upravo motorom i upravljivoscu koja je bolja od prethodnika
U poredjenu sa prethodnim modelom koji sam vozio 5 godina, a to je bio sedan 1.6 sa 110KS i opremom Sport (2006), novi je stabilniji i uz malo manja naginjanja od sedana u okukama pri vecim brzinama. Udobnost je podjednaka, bar meni licno. Potrosnja mu je bila solidna: o/g/k - 6,5/9-10/7,5-8. Na sedanu nisam imao ni jednog jedinog kvara tokom 5 godina, pri cemu zanemarujem sijalice koje ocito nisu najbolje rijesene i pregorijevaju svakih 1-2-3 mjeseca, u zavisnosti od marke. Za one koji muku muce sa sijalicama, predlazem da koristite Wurth-ove bez UV zastite (prekrizen znak UV na pakovanju, uvijek ih ima na Selexovoj pumpi u Hrasnom i kostaju 8-9 KM), jer se malo manje griju. Meni su jedino one radile minimalno 6 mjeseci, a neke su znale dobaciti i do 8. Sve ostalo je crkavalo za 2, najvise 3. Promjena sijalice jeste mala komplikacija, ali ipak ne tolika. Smota se tocak, odvrne poklopac sa blatobrana, zavuce ruka (a moja je sve, samo ne mala), odvrne se poklopac fara, sijalica se malo zakrene u stranu, povuce prema sebi, istovremeno ukosi gore ili dole, i eto je vani. Spoji se nova na dzek i kontra procedurom uklopi za 3 sec. Treba malo stele, ali....u cemu ne treba?
Malo veca zamjerka Sedanu 2 je prelagana goozica kada su gepek i zadnja klupa prazni jer tada, pogotovo na mokrom i ako se u krivinu udje malo ostrije (ne nuzno brze), gooza hoce odletiti u stranu. Otima se on prilicno sam tome, ali je korekcija volanom neophodna. Nazalost, ovo se zna desiti i na suhoj cesti. I ne, nije do guma jer na mojim autima su uvijek nove gume, Michelin ili Dunlop, ljetni ili zimski set, a ja imam i preko 700.000 predjenih km bez ijedne ogrebotine ikada, i prilicno sam brz na cesti (ne trkac, ali ritam mi je brzi od prosjeka).
U svakom slucaju, sa ovim Sedanom sam bio prezadovoljan. Ovaj novi se jos uvijek pokazuje i dokazuje, ali sudeci po dosadasnjem ponasanju, ne bi trebalo da bude nista losiji od prethodnika.
Prije sedana 2 sam takodjer imao Megana sedana 1 (2001), 1.8 benzin sa 116KS, Privilege oprema, kojeg sam gulio takodjer 5 godina. E, ovo je bila prava trkalica jer je omjer znage i tezine bio 1KS na 10kg, a na obrtomjeru nije postojalo crveno polje i po uputstvu se slobodno mogao tjerati do 7000 o/min
I ovaj model je bio vrlo stabilan, naravno udoban kao i svi francuzi, ali su sedan 2 i ovaj novi ipak udobniji. Dosta je i do tockova i profila guma, jer su na jedinici bile 15"-ke i 185/60, dok su na ovima 16"-ke i 205/55, sto prilicno utice i na stabilnost i na udobnost. Potrosnja ovog 1.8 motora je bila identicna potrosnji Sedana 2 sa 1,6 motorom. Nije nelogicno s obzirom da je Sedan 2 preko 200kg tezi od jedinice, a razlika u snazi i kubikazi izmedju njih se izjednacava upravo na ovome. U svakom slucaju, ni na njemu tokom 5 godina nisam imao ni jednog jedinog kvara, ukljucujuci i sijalice koje su istovremeno i prvi put crkle nakon 4 godina i 8 mjeseci
Sto se odrzavanja tice, i cijena istog, svi oni koji tvrde da je Reno skup za odrzavanje - u zabludi su. Pricamo o ovlastenim servisima, naravno. Za Sedana 2 redovni servis je kostao od 200 - 240KM, u zavisnosti od filtera klime, a za ovog novog je 170. Mislim da ni Golfa, ni Skodu, ni Forda, ni Pezoa, i mnoge druge, nije moguce servisirati za ovaj iznos (to podrazumijeva ulje, filter ulja, podlosku, filter zraka, filter klime i kompjuterski check).
Generalno, i nakon 11 godina u Meganima, ja zaista nemam namjeru bilo sta mijenjati. A, da - uporedo sa Meganom uvijek vozim i nesto sluzbeno - Hyundai, Kia, neki VW, Toyota, i jedino se Toyota moze porediti sa Meganima po udobnosti, komforu i performansama.
I za kraj - dobitna kombinacija je uvijek bila: njemacka izdrzljivost, japanska tehnika i francuska udobnost. Ali, to danas vise nije tako jer su Japanci postali izdrzljiviji od Njemaca, Francuzi su zadrzali svoju udobnost i uz to se uvezali sa Japancima (Reno-Nissan), a Svabe dosta svojih dijelova prave i dovlace iz Japana, tako da je prethodna "dobitna kombinacija" sada u prilicno izmijenjenom formatu i moze glasiti: Francuz, Japanac ili Njemac - svejedno je. Odluka je samo da li volite mekse (Japanac i Francuz) ili tvrdje (Svabo), i koliko je dubok dzep.
-
wedara85
#616 Re: Renault Megane all about
Deleter, aferim na svemu napisanom 
-
Brus Lee
#617 Re: Renault Megane all about
I moja iskustva sa reno vozilima su pozitivna i slicna tvojim. Dodao bih da na nasem trzistu nema "vise auta za manje para".Deleter wrote:Dakle, tema - Reno Megane...
Hajmo redom.
Prije sedana 2 sam takodjer imao Megana sedana 1 (2001), 1.8 benzin sa 116KS, Privilege oprema, kojeg sam gulio takodjer 5 godina. E, ovo je bila prava trkalica jer je omjer znage i tezine bio 1KS na 10kg, a na obrtomjeru nije postojalo crveno polje i po uputstvu se slobodno mogao tjerati do 7000 o/min. To je bilo uzivanje....kada se tako laganom autu stisne gas
. Iako nisam trkac, ipak sam se ponekad volio startati sa ovim "nabrijanim" balavim facama u G2 ili 3 ili 4, GTI naravno. I uvijek su na sljedecem semaforu, ili gdje me vec stignu jer usporim, zagledali po autu da vide oznaku motora, uz obavezno odmahivanje glavom
![]()
. To je, valjda, ova domaca psiha i furka da samo Golf valja, a sve drugo, ukljucujuci i Renoa, su kante.
I ovaj model je bio vrlo stabilan, naravno udoban kao i svi francuzi, ali su sedan 2 i ovaj novi ipak udobniji. Dosta je i do tockova i profila guma, jer su na jedinici bile 15"-ke i 185/60, dok su na ovima 16"-ke i 205/55, sto prilicno utice i na stabilnost i na udobnost. Potrosnja ovog 1.8 motora je bila identicna potrosnji Sedana 2 sa 1,6 motorom. Nije nelogicno s obzirom da je Sedan 2 preko 200kg tezi od jedinice, a razlika u snazi i kubikazi izmedju njih se izjednacava upravo na ovome. U svakom slucaju, ni na njemu tokom 5 godina nisam imao ni jednog jedinog kvara, ukljucujuci i sijalice koje su istovremeno i prvi put crkle nakon 4 godina i 8 mjeseci.
- Deleter
#618 Re: Renault Megane all about
Ma danas vise nema losih vozila jer je sve manje-vise ista tehnika i tehnologija koja se koristi. Razlike o kojima se treba "brinuti" su samo u zeljenom dizajnu, velicini i snazi. I naravno - cijeni.
Primjer: Dacia i Reno. Dacia je jeftinija od Renoa za nekih 20-30%, izgleda "ruznije", nudi malo manje prostora (ali zaista samo malo manje). Medjutim, u njoj je sve - Reno. Motor, mjenjac, elektronika, podvozje, sjedista, plastika...sve.
Dakle, samo je stvar sta nam se svidja i koliko smo spremni ili koliko imamo da platimo za to.
Ako neko misli da ce, recimo, Clio preci vise od Logana, ili da ce imati manje kvarova, taj je u zabludi.
Isto kao sto je u zabludi onaj koji misli da ce Golf 5 ili 6 biti pouzdaniji od Megana. Nece, a da ne pricamo o tome da je za Megana servis jeftiniji, kao i da je Megan neuporedivo udobniji i komforniji. Opremu imaju istu. Inace, moje skromno licno misljenje je da je VW debelo precijenjen.
Ja bih, opet licno, prije kupio jednu KIA-u CEED koja nudi 7 godina garancije, koja ima odlicne motore (japanska tehnologija), koja je vrlo udobna, a ima i svu potrebnu opremu, nego jednog Golfa 5 ili 6 koji nudi istu opremu i isti prostor, ali sa neuporedivo kracom garancijom i neuporedivo vecom cijenom. Nedavno sam u istom danu vozio i jedno i drugo vozilo, KIA bila sa 1.4 benzincem i 100KS, a Golf 6 cini mi se 1.9 TDI sa 90 KS. Oba vozila su presla nesto preko 30.000, ali realno - KIA je meni licno ostavila puno bolji ukupni utisak. Startnija, tisa, komfornija, vrlo precizno upravljanje i mjenjac, jedino sto je u Golfu interijer ljepsi i luksuzniji. Ali, interijer mi ne igra nikakvu veliku ulogu u proedjenju sa ostalim stvarima, tako da bi KIA bila moj definitivni izbor u ovom duelu.
Primjer: Dacia i Reno. Dacia je jeftinija od Renoa za nekih 20-30%, izgleda "ruznije", nudi malo manje prostora (ali zaista samo malo manje). Medjutim, u njoj je sve - Reno. Motor, mjenjac, elektronika, podvozje, sjedista, plastika...sve.
Dakle, samo je stvar sta nam se svidja i koliko smo spremni ili koliko imamo da platimo za to.
Ako neko misli da ce, recimo, Clio preci vise od Logana, ili da ce imati manje kvarova, taj je u zabludi.
Isto kao sto je u zabludi onaj koji misli da ce Golf 5 ili 6 biti pouzdaniji od Megana. Nece, a da ne pricamo o tome da je za Megana servis jeftiniji, kao i da je Megan neuporedivo udobniji i komforniji. Opremu imaju istu. Inace, moje skromno licno misljenje je da je VW debelo precijenjen.
Ja bih, opet licno, prije kupio jednu KIA-u CEED koja nudi 7 godina garancije, koja ima odlicne motore (japanska tehnologija), koja je vrlo udobna, a ima i svu potrebnu opremu, nego jednog Golfa 5 ili 6 koji nudi istu opremu i isti prostor, ali sa neuporedivo kracom garancijom i neuporedivo vecom cijenom. Nedavno sam u istom danu vozio i jedno i drugo vozilo, KIA bila sa 1.4 benzincem i 100KS, a Golf 6 cini mi se 1.9 TDI sa 90 KS. Oba vozila su presla nesto preko 30.000, ali realno - KIA je meni licno ostavila puno bolji ukupni utisak. Startnija, tisa, komfornija, vrlo precizno upravljanje i mjenjac, jedino sto je u Golfu interijer ljepsi i luksuzniji. Ali, interijer mi ne igra nikakvu veliku ulogu u proedjenju sa ostalim stvarima, tako da bi KIA bila moj definitivni izbor u ovom duelu.
-
domaci.ba
#619 Re: Renault Megane all about
Kakav ba Reno shop tu nedavno prije 2 mjeseca kupim brisace eo izgleda da moram opet hahaha tolikomisaoni wrote:Kad uzmeš dio ovdje, koji pretpostavljamo da je originalan i da će trajati, gdje preporučuješ da se ode ugraditi?shlauf wrote:"RENO SHOP" 033/611-000DoradO wrote:eh to je tooooo,
Aleeeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
- novi.dan.nova.nafaka
#620 Re: Renault Megane all about
Deleter wrote:Sto se odrzavanja tice, i cijena istog, svi oni koji tvrde da je Reno skup za odrzavanje - u zabludi su. Pricamo o ovlastenim servisima, naravno. Za Sedana 2 redovni servis je kostao od 200 - 240KM, u zavisnosti od filtera klime, a za ovog novog je 170. Mislim da ni Golfa, ni Skodu, ni Forda, ni Pezoa, i mnoge druge, nije moguce servisirati za ovaj iznos (to podrazumijeva ulje, filter ulja, podlosku, filter zraka, filter klime i kompjuterski check).
Generalno, složio bih se sa tobom - danas su sva auta tu negdje, po pouzdanosti. Razlike su u nijansama.E sad, kao što kažeš, ako nekome znači malo više luksuzne opreme i spreman je debelo za to platiti, njegovo pravo...
-
Najamnik
#621 Re: Renault Megane all about
Imam ga 4 godine, 2008 16 16v, do sad bez ikakvih problema, super se pokazao. Jedina zamjerka je na H7 sijalice koje kao i kod dosta drugih novijih auta cesce crkavaju a tesko ih je zamijeniti ali ubacis xenone koima je sad cijena smijesna i ljepota. Modeli od 2006 tj phasa 2 su dosta bolji od prethodne serije tj do 2006 , imaju i lece na farovima pa se xenoni sami namecu. Elem, sve u svemu jako sam zadovoljan za sad 
-
infoinfo
#622 Re: Renault Megane all about
Pitanje za poznavaoce motora megane 2 1.5 dci. Da li taj motor smije da baca imalo dima na auspuh i pri najvecim turazama (cuo sam da ne bi smio), medjutim rekao mi je kolega kada sam isao izpred njega uz jednu dobru uzbrdicu 4 brzinom sa 4 ljudi u autu da je auspuh bacao malo dima ne nista posebno. Zelio bih da cujem komentare ljudi koji se u to razumiju. Poz.
-
ibizza
#623 Re: Renault Megane all about
laicki gledano,svaki motor mora zadimiti na auspuh(kad mu das skoro puni gas)...infoinfo wrote:Pitanje za poznavaoce motora megane 2 1.5 dci. Da li taj motor smije da baca imalo dima na auspuh i pri najvecim turazama (cuo sam da ne bi smio), medjutim rekao mi je kolega kada sam isao iza njega uz jednu dobru uzbrdicu 4 brzinom sa 4 ljudi u autu da je auspuh bacao malo dima ne nista posebno. Zelio bih da cujem komentare ljudi koji se u to razumiju. Poz.
-
infoinfo
#624 Re: Renault Megane all about
ibizza wrote:laicki gledano,svaki motor mora zadimiti na auspuh(kad mu das skoro puni gas)...infoinfo wrote:Pitanje za poznavaoce motora megane 2 1.5 dci. Da li taj motor smije da baca imalo dima na auspuh i pri najvecim turazama (cuo sam da ne bi smio), medjutim rekao mi je kolega kada sam isao iza njega uz jednu dobru uzbrdicu 4 brzinom sa 4 ljudi u autu da je auspuh bacao malo dima ne nista posebno. Zelio bih da cujem komentare ljudi koji se u to razumiju. Poz.
U potpunosti se slazem, ali eto da cujem sta raja misli...
- basicm
#625 Re: Renault Megane all about
Najvjerovatnije nista strasno, malo veci obrtaji pa se i EGR ventil malo ocistio.