Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
slavkoimamodilera wrote:Kakvu ste vi ovdje mistifikaciju počeli izvoditi od hrvatskog književnog standarda? Jezik kao i svaki drugi, ima svoje zakonitosti, obrasce i specifičnosti...
Pogotovo zato što je na tlu hrvatske i dalje živo nekoliko potpuno različitih narječja, a kompromis oko standarda je morao biti napravljen nekako... osnovica je napravljenja oko štokavice... u ovim infinitivima umjesto "dakanja" se podilazilo glavnom gradu i regiji koja ga okružuje... i tome slično...
Druga stvar je novogovor u kojem se forsira korištenje "domaćih" riječi umjesto tuđica, pa se u tome u vrijeme Tuđmana otišlo u krajnost sa raznim zrakomlatima, krugovalima i sličnim idiotizmima...
I danas ima "bisera", ali je živi jezik uglavnom izbacio ono što mu je neprirodno, pa se i taj standard donekle ispravljao... recimo mahom se odustalo od "šport" i sl...
Nek si nam rekao
Govorim o tome, kako je naizgled sve isto, svi se razumijemo, ali ako se malo udubis nadjes mnogo razlika. I ne govorim uopste o riječima poput šport ili zrakomlat..
radostan dan wrote:Vid' ovog padobranca . Halo momak, ja ovu koku muvam evo osamnaesta strana. Pusti mi te vlažne SANU snove (opsss, previše čitam Bosnologa).
pa i rekla mi je da ima decka.
Ima, al' nema ovakvog ko' ja. Otkad to od viška glava boli?
plain vanilla wrote:
Ti mene podcjenjuješ, a jesi li ikad pomislila pokušati biti u autu u najvećoj gužvi u prometu i pri tome jos s djetetom?
malo se dvoumim s ovim pokusati, ali mislim da sam to dobro napravila..tesko je kad si samouk
Zanimljivo.
Kod nas bi "poDcenjujes" bilo nepravilno.
"pokusati biti"... ok, ali zasto?
"promet" ok, drugaciji izraz...
A sta fali reci "sA detetom", mislim nidje veze.
Kao sto vec rekoh, mislim da bi lakse bilo uciti neki jezik od nule, nego ovako.
da, kod vas i nas je potcjenjuje, kod njih podcjenjuje
a oni ne dozvoljavaju "dakanje", a vala, vi srbijanci mnogo dacete ja cu da dam-ja cu dati i sl
a i ovo sa-s, samo s gdje je moguce
sve ovo se moze nauciti, meni je najveci problem prepoznati uljeza, jer mi sve rijeci izgledaju normalno
mig wrote:
Imam pitanje:
Zasto se u BiH tako mnogo gresi u koriscenju slova DŽ i Đ, Č i Ć? Koji krajevi BiH najpravilnije, a koji najnepravilnije pricaju?
Ne znam zasto se grijesi, a pogotovu ti ne mogu reci koji krajevi najpravilnije pricaju..i da znam ne bih to ovdje pisala
Iako, u BiH postoji onaj jos meksi glas ć, pa onda i onaj ..izmedju č i ć.
Ni ja nisam razlikovala, jednostavno nemam sluh za te glasove, ali sam vecinu upamtila..mada se zna dogoditi da se dvoumim..jednostavno, ili mi oboje dobro zvuci ili nijedno
mig wrote:
Ali ima nesto u tome...
Puno njih u BiH nema sluh za te glasove... A u Srbiji ne mogu sresti osobu bez tog sluha Ne razumem fakat
A kako se to tretira po skolama? Meni je uvek bio fenomen kako ucenik iz Srbije koji se frlja sa padezima i akcentovanjem reci moze imati dobru ocenu iz srpskog jezika Verovatno se ni kod vas na to ne gleda kao na nepravilnost?
ne znam za svakog nastavnika ponaosob, ali eto ja naucih razlikovati..ali bukvalno pamteci gdje je č a gdje ć..
u skolama se tretira kao greska, kao i nepravilno pisanje negacije, pa svejedno ne nauce svi
Pa bitno je da se tretira kao greska, ja imam utisak da se to kod nas u pojedinim krajevima smatra normalnim, i da se deca uopste i ne ispravljaju u govoru.
A ti posebno alergicna na nepravilno pisanje negacija Profesionalna deformacija, sta li
ma ne, ja sam ekonomista
To sam samo navela kao primjer jer je cesto pojava, napisu ne poznati, ali nepoznajem
Ja sam vecinu stvari naucila sama, iz pravopisa..i opet se dvoumim nekad..nije jezik samo da pises kako pricas, ali ne razumije to svako
mig wrote:
Vidi se da vodis puno racuna o pravopisu, sto je za svaku pohvalu. I ja sama uvek primetim neku gresku, kako u govoru, tako i na papiru (ekranu). Uvek sam bila jaka iz srpskog, i sto se tice knjizevnosti i sto se tice gramatike (usta moja hvalite me )
Secam se da nam je profesor u srednjoj dao zadatak da rec DOHODAK promenimo kroz padeze i posto nikome, sem meni, to nije poslo za rukom, dao mi je 5 A inace bio izuzetno strog
Ma i ne pazim na forumu, ovdje je ipak opusteno, ali moram priznati da mi bode oci
Je li ovo sad izazov da mijenjam DOHODAK
plain vanilla wrote:
Ma i ne pazim na forumu, ovdje je ipak opusteno, ali moram priznati da mi bode oci
Je li ovo sad izazov da mijenjam DOHODAK
Znas cega se jos secam iz srednje skole... Kada sam pisala sastave, cesto sam recenicu pocinjala sa "I" , "A"... I profesor me je stalno opominjao zbog toga, kaze, nepravilno je... ali meni je recenica nekada zvucala mnogo bolje kada se napise upravo na taj nacin I ja nastavila po svome (ko bi rekao da nisam Jarac ) (Eto vidis, i ovde recenice pocinjem sa "I" ) Profesor je na kraju digao ruke od mene i prihvatio to kao moj stil pisanja
Pa saaad, ako nemas sta pametnije da radis u ove sitne sate....
Ja sam bas bila glupa u osnovnoj skoli. Uvijek sam pismene zadace pisala istinito mislila budala da se ne smije lagati, i uvijek imala losu ocjenu
E vec u srednjoj je bilo ok..tad sam spoznala moc maste
dohodak
dohotka
dohotku
dohodak
dohotce
s dohotkom
o dohotku
plain vanilla wrote:
Ja sam bas bila glupa u osnovnoj skoli. Uvijek sam pismene zadace pisala istinito mislila budala da se ne smije lagati, i uvijek imala losu ocjenu
E vec u srednjoj je bilo ok..tad sam spoznala moc maste
dohodak
dohotka
dohotku
dohodak
dohotce
s dohotkom
o dohotku
na brzinu, daj makar trojku
Iskreno, ja se osnovne nesto i ne secam, znam samo da me nastavnica terala da idem na recitatorsku sekciju A u srednjoj me bas namucio taj profesor. Svaki cas bar jednom bi me prozvao da odgovaram. I cim neko nesto ne zna, a on: ".............." izgovori moje prezime, i to crnogorskim akcentom I nije smelo da se ne zna
E vidis, kao i vecina, napravila si gresku kod vokativa Pravilno je: dohodak! Moze cetvorka
PS. Idem spavati, pa se kuckamo sutra
pa zato sam i naredala one smajlice..budem li ikad zvala dohodak, znat cu kako cu