Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
radostan dan

#601 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by radostan dan »

ne mora da znači, sve zavisi od tehnike, to jest kvadrature... :mrgreen:
nera18

#602 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by nera18 »

hahahahahha, ovaj kad smo kod kvadrature, znam da nema smisla lol al oba su iste kvadrature, razlicite jacine :D
shahbaza

#603 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by shahbaza »

super hvala puno na objašnjenju za bellonu... ja se bojim da meni neće biti dovoljno 1,5kw pa moram uzeti ova tri jača jer mi sve sobe moraju biti u funkciji zbog djece... pa kad uzmem javljam rezultate i utiske....
nera18

#604 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by nera18 »

to je stari, prvi model, al pise valjda koji je?
imas njihovu stranicu, pogledaj
kvadraturom su isti
Averus

#605 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Averus »

shahbaza wrote:super hvala puno na objašnjenju za bellonu... ja se bojim da meni neće biti dovoljno 1,5kw pa moram uzeti ova tri jača jer mi sve sobe moraju biti u funkciji zbog djece... pa kad uzmem javljam rezultate i utiske....
Sretno! :)

Samo zapamti da ih ne pojačavaš do daske, zaista nema potrebe ;-)
milojicabrzi

#606 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by milojicabrzi »

pitanje za ljude koji se griju na konvektore...

Naime, prosle godine sam aktivirao konvektor u jednoj sobi i dobro se pokazao, ljetos smo uzeli jos jedan...

Sada imam situaciju da bi sa dva konvektora (2 kW i 1,5 kW), trebao grijati dvije sobe i hodnik, dakle, povrsinu od cca 45 m2. Mogu li ova dva konvektora, pokriti ovu povrsinu?
Averus

#607 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Averus »

milojicabrzi wrote:pitanje za ljude koji se griju na konvektore...

Naime, prosle godine sam aktivirao konvektor u jednoj sobi i dobro se pokazao, ljetos smo uzeli jos jedan...

Sada imam situaciju da bi sa dva konvektora (2 kW i 1,5 kW), trebao grijati dvije sobe i hodnik, dakle, povrsinu od cca 45 m2. Mogu li ova dva konvektora, pokriti ovu povrsinu?
Prema onim "guidelines" ne mogu, ali ja sa dva konvektora od po 1.5kW grijem otprilike toliku povrsinu bez problema :thumbup:
blesava

#608 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by blesava »

pojilo wrote:
blesava wrote:kupoih ljetos jedan konvektor preko Nobel firme u mostaru, marke atlantis. obzirom da je bilo ljeto imali smo i neki popust. narucila ga u petak popodne preko e mail-a a sutra u 8 dosao brzom postom, placanje pouzecem, dostava besplatna. ljudi su stvarno poslovni i azurni.

inace zivim u garsonjeri tako da nam je ovaj jedan sasvim dovoljan (2000), isprobali smo ga već ovih dana i veoma brzo ugrije prostoriju. namjeravam uzeti jos jedan mali za kupatilo.

jos me samo zanima kako ce se to odraziti na racun za struju.
I kako se odrazilo na razun za struju?

je li to kod tebe dolazi racun za struju jednom hevticno? Odakle znam nema ni tri dana da sam ukljucila konvektor. al evo jutro je pravo hladno bilo, a ovo cudo grije malo je rec.

jedina mu je mana sto se ne smije ves susit na njemu :(((
Averus

#609 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Averus »

blesava wrote:jedina mu je mana sto se ne smije ves susit na njemu :(((
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: e bas jesi blesava :D
radostan dan

#610 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by radostan dan »

kvadratura prostorije puta visina od poda do plafona = potrebna jačina u kilovatima za tu prostoriju.

npr - dnevni boravak - 20 kvadrata puta 2,5 metara = 50.

znači 5 kilovata je neophodna jačina za grijanje te prostorije.

to je standard, a u praksi može manje, kao što može i više, sve zavisno od potreba, navika, položaja stambene jedinice, izolacije, itd, itd.

instaliranjem manje snage mučite uređaj, plus isti troši više nego što bi trošio da mu je snaga određena po standardu.
Averus

#611 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Averus »

5kw za 20 kvadrata?

nije to bas tako...
ja koristim jedan 1.5kW za sobu od 18 kvadrata i nikad ga jos nisam morao pojacati do daske (cak ni kad je bilo -20).
a nisam ga patio, niti me nesto puno kostalo :zoka:
radostan dan

#612 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by radostan dan »

ja nisam elektroinžinjer, tako da uslovno prihvati ovo što sam napisao.

a napisano je na osnovu dosta razgovora sa ljudima koji rade grijanje po kućama, stanovima, i koji operišu sa takvim ciframa.
isto to sam provjerio i na net-u.

fora je u tome što se jačina ili snaga grejnog tijela računa u kubicima, a ne u kvadratnim metrima.

u svakom slučaju, ti imaš sreću da ti navedena snaga podmiruje potrebe.
blesava

#613 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by blesava »

NenjiA wrote:5kw za 20 kvadrata?

nije to bas tako...
ja koristim jedan 1.5kW za sobu od 18 kvadrata i nikad ga jos nisam morao pojacati do daske (cak ni kad je bilo -20).
a nisam ga patio, niti me nesto puno kostalo :zoka:

koliko ti je struje dolazilo ??
Averus

#614 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Averus »

20ak KM vise nego tokom ljeta :D
ami8

#615 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ami8 »

radostan dan wrote:ja nisam elektroinžinjer, tako da uslovno prihvati ovo što sam napisao.

a napisano je na osnovu dosta razgovora sa ljudima koji rade grijanje po kućama, stanovima, i koji operišu sa takvim ciframa.
isto to sam provjerio i na net-u.

fora je u tome što se jačina ili snaga grejnog tijela računa u kubicima, a ne u kvadratnim metrima.

u svakom slučaju, ti imaš sreću da ti navedena snaga podmiruje potrebe.
Takođe je jako bitna stavka debljina zidova, kvalitet stolarije, termoizolacija i sl. ali i o tome je već ranije pisano. Naravno da je drastična razlika između savremeno izgrađene zgrade sa termo izolacijom i kuće izgrađene od betonskih blokova bez izolacije, tako da mislim da ono što proizvođači konvektora daju otprilike tačno. Tačno je da se grijani prostor mjeri u kubicima a ne u kvadratima jer nije isto grijati prostor visine 2,5 metra i 3,5 metra.
Isto tako mislim da je pametno preko zime ne gasiti potpuno grijna tijela kada nema nikoga u kući nego spustiti za par stepeni a kada ste kući dogrijati jer će sigurno na taj način račun za struju biti manji. Takođe nije zgoreg kupiti konvektor nešto jači od deklarisanog za grijani prostor jer će jači prije dogrijati prostoriju a po tom samo održava zadatu temperaturu a u tom slučaju je svejedno da li je 1500 ili 2000 w jer će jači raditi kraće vrijeme nego slabiji pa dođe na isto a vidim da razlika u cijeni između ovih od 1500, 2000 i 2500 wati nije nešto prevelika.
radostan dan

#616 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by radostan dan »

razumijemo se, o tome i ja pričam.

vezano za drugi dio tvog posta, evo jedan dokaz.
u jednoj stambenoj jedinici imam instaliran termo blok, 12 kilovata (2 x 6 kw).
više struje troši ako je uključen samo jedan grijač od 6 kw, nego kada su uključena oba.
nije ogromna razlika, ali jeste da kažem - primjetna.

tako da ovo što piše ami je 100 posto tačno, i obratite pažnju na to kada birate jačinu uređaja.
valter.ba

#617 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by valter.ba »

Ma gledao sam ove Tesy konvektore danas i to mi se cini kao obicna grijalica. Unutra su tanke zice grijaci i nisam siguran da se uopste mogu zvati konvektorima. Ako sam u pravu Atlantic radi na nekom drugom principu ali kojem :razz: . Zna li neko nesto vise i konkretnije o ovome?
blesava

#618 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by blesava »

i atlantik su na istom principu...kad su nam ga dostavili prva misaio mi je bila da sam dala vise od 200 KM za nekakvo sranje od grijalice. ali konvektor grije tako da uzima hladan zrak sa poda i salje ga u visinu i na taj nacin zagrije sav zrak u prostoriji ( laik sam ali cini mi se da radi slicno kao i klima). Ja sam za sada prezadovoljna, vidjecemo kao ce biti na -20°C
Hajlac

#619 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

blesava wrote:i atlantik su na istom principu...kad su nam ga dostavili prva misaio mi je bila da sam dala vise od 200 KM za nekakvo sranje od grijalice. ali konvektor grije tako da uzima hladan zrak sa poda i salje ga u visinu i na taj nacin zagrije sav zrak u prostoriji ( laik sam ali cini mi se da radi slicno kao i klima). Ja sam za sada prezadovoljna, vidjecemo kao ce biti na -20°C

Konvektor/kalorifer/TA pec/kvarcna su neuporedivi s klimom (toplotna pumpa).

Ovo prvo samo pretvara elektricnu u toplotnu energiju.

Ovo drugo prenosi toplotnu energiju iz jedne 'sredine' u drugu (vanjski prostor <--> unutrasnje prostorije). Elektricnu energiju koristi samo i iskljucivo za sazimanje(kako bi se ubrzao proces) i prenosenje toplotne energije.

Dobro bi bilo kad bi ljudi vec jednom shvatili ovu, po racun za struju i ekoloski uticaj na okolinu, vrlo znacajnu razliku.
valter.ba

#620 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by valter.ba »

Hajlac wrote:
blesava wrote:i atlantik su na istom principu...kad su nam ga dostavili prva misaio mi je bila da sam dala vise od 200 KM za nekakvo sranje od grijalice. ali konvektor grije tako da uzima hladan zrak sa poda i salje ga u visinu i na taj nacin zagrije sav zrak u prostoriji ( laik sam ali cini mi se da radi slicno kao i klima). Ja sam za sada prezadovoljna, vidjecemo kao ce biti na -20°C

Ovo drugo prenosi toplotnu energiju iz jedne 'sredine' u drugu (vanjski prostor <--> unutrasnje prostorije). Elektricnu energiju koristi samo i iskljucivo za sazimanje(kako bi se ubrzao proces) i prenosenje toplotne energije.

Dobro bi bilo kad bi ljudi vec jednom shvatili ovu, po racun za struju i ekoloski uticaj na okolinu, vrlo znacajnu razliku.
Pa shvatili smo ali imamo pitanje za tebe, "hoces nam ti platiti klimu/toplotnu pumpu"?:lol: Ima jedna stara: lahko je tudjim q gloginje mlatiti:lol:.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
Hajlac

#621 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

valter.ba wrote:
Hajlac wrote:

Pa shvatili smo ali imamo pitanje za tebe, "hoces nam ti platiti klimu/toplotnu pumpu"?:lol: Ima jedna stara: lahko je tudjim q gloginje mlatiti :lol: .
Malo kulture dobro bi ti doslo :roll:

Dovoljno je sto sam sebi i svojima platio - jos bi i narodna banka da budem :-)

Ko ima za ugradnju velikih peci i bojlera na fosilna goriva(ugalj, plin...), ima i za klimu koja za iste pare kasnije 5x jeftinije grije.

A pomamom za ovim obicnim grijalicama koje zderu kilovate struje samo jos veci pritisak stvaramo na elektroenergedski sistem koji bi vec ove zime mogao dozivjeti kolapse ako se ponovi susna jesen(prazne hidroakumulacije) uz rekordne snjegove(otezana dostava uglja termoelektranama).
milojicabrzi

#622 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by milojicabrzi »

[
Hajlac wrote:A pomamom za ovim obicnim grijalicama koje zderu kilovate struje samo jos veci pritisak stvaramo na elektroenergedski sistem koji bi vec ove zime mogao dozivjeti kolapse ako se ponovi susna jesen(prazne hidroakumulacije) uz rekordne snjegove(otezana dostava uglja termoelektranama
Samo nemoj zaboraviti jednu stvar, od klima uredjaja stradaju bronhiji, pluca i respiratorni organi... LJudi moji, klima nije zdrava...probajte je koristiti u autu, malo duze, pa cete vidjeti kako cete sinuse nosati u rukama,...

Nema besplatnog rucka-staro je pravilo kapitalizma, dakle, grijanje kosta i to je tako, od toga se pobjeci ne moze.

Postoje opcije, koje zbog dinamike zivota, broja clanova domacinstva, prisustva male djece i sl. vise ili manje odgovaraju...
Nekom odgovara struja, jer ga nema po cijeli dan (na poslu je, vani), pa samo uvece treba grijanje, nekom je dobra struja, jer je elegantni nacin grijanja (nema nosanja drva, ciscenja, prljanja) a relativno brzo ugrije...

Neko ko ima manji obiteljski budzet, odlucuje se za drva, jer ne moze da podnese cijenu struje, mada drva nisu vise tako jeftina opcija, kao sto su bila npr. 1999. godine. Sada je metar skoro duplo skuplji nego tada i grijanje na drva, razlikuje se od onog na struju u plafon 10-20% cijene, tako da, svako bira sta mu odgovara :)
sabanss

#623 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by sabanss »

Hajlac wrote: Ko ima za ugradnju velikih peci i bojlera na fosilna goriva(ugalj, plin...), ima i za klimu koja za iste pare kasnije 5x jeftinije grije.
Posto vidim da si ovo radio vjerovatno si dobro razmislio o svim aspektima. Da li bi mi mogao objasniti visinu pocetne investicije i cijenu kasnije eksploatacije sa svim pratecim troskovima pored potrosnje gorive tj. el. energije (redovno servisiranje i sl.)

Kolika je isplativost u odnosu na fosilna goriva koja bi po logici stvari u BiH trebala biti najpovoljniji energent sa obzirom na vlastitu proizvodnju?
Hajlac

#624 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

milojicabrzi wrote:[
Hajlac wrote:A pomamom za ovim obicnim grijalicama koje zderu kilovate struje samo jos veci pritisak stvaramo na elektroenergedski sistem koji bi vec ove zime mogao dozivjeti kolapse ako se ponovi susna jesen(prazne hidroakumulacije) uz rekordne snjegove(otezana dostava uglja termoelektranama
Samo nemoj zaboraviti jednu stvar, od klima uredjaja stradaju bronhiji, pluca i respiratorni organi... LJudi moji, klima nije zdrava...probajte je koristiti u autu, malo duze, pa cete vidjeti kako cete sinuse nosati u rukama,...
Auto klime nemaju veze s kucnim klimama, pogotovo kad pricamo o grijanju jer:
a) im je ogranicen kapacitet pa stvaraju izuzetno nagle promjene temperature
b) polozaj je preblizu korisniku za razliku od kucnih inverter klima koje indirektno pusu u prostoriju velicine 15+m2.
c) se u slucaju auto klime koja se koristi ljeti, puno cesce naglo izlazi i ulazi nego u kuci/stanu gdje imas stubiste kao blagi prelaz temperatura pri izlasku/ulasku
d) gljivice i plijesan sto je puno izrazeniji problem kod auto-klima.

Po pluca, bronhije i sinuse puno gori su toksicni izduvni gasovi iz kotlova na fosilno gorivo i auta ;-)
Smog i poljedicne bolesti ce biti sve veci problem.

Ocito je da nemas iskustva s grijanjem stanova na klime.

Jedina negativna stvar je isusivanje zraka ali na to smo svi navikli koristeci i centralno grijanje(uvijek se stavljala posuda s vodom na radijator).
Hajlac

#625 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

Superhik_ wrote:
Hajlac wrote:
milojicabrzi wrote: Samo nemoj zaboraviti jednu stvar, od klima uredjaja stradaju bronhiji, pluca i respiratorni organi... LJudi moji, klima nije zdrava...probajte je koristiti u autu, malo duze, pa cete vidjeti kako cete sinuse nosati u rukama,...
Auto klime nemaju veze s kucnim klimama, pogotovo kad pricamo o grijanju jer:
a) im je ogranicen kapacitet pa stvaraju izuzetno nagle promjene temperature
b) polozaj je preblizu korisniku za razliku od kucnih inverter klima koje indirektno pusu u prostoriju velicine 15+m2.
c) se u slucaju auto klime koja se koristi ljeti, puno cesce naglo izlazi i ulazi nego u kuci/stanu gdje imas stubiste kao blagi prelaz temperatura pri izlasku/ulasku
d) gljivice i plijesan sto je puno izrazeniji problem kod auto-klima.

Po pluca, bronhije i sinuse puno gori su toksicni izduvni gasovi iz kotlova na fosilno gorivo i auta ;-)
Smog i poljedicne bolesti ce biti sve veci problem.

Ocito je da nemas iskustva s grijanjem stanova na klime.

Jedina negativna stvar je isusivanje zraka ali na to smo svi navikli koristeci i centralno grijanje(uvijek se stavljala posuda s vodom na radijator).
eto ti imaš pa nam sada reci koji je COP klime za vrijeme zimskog perioda?
Naravno da imam. Zelis li slike? :evil:

COP na prosjecnim zimskim uslovima (0 do -10 C) se vrti oko 3 (3x prenesena toplotna od utrosene el. energije), a pri nizim (oko -15 C) vrti se oko 2,5x.
Post Reply