tvsabina wrote:Vrlo kratko.Stoner wrote:E onda bi vas zamolio da mi kazete vi, iskreno, zbog cega mislite da se tako divna i krasna drzava raspala?
Titovom smrću nacionalizam i šovinizam - rastu.
Srbi su uvijek bili nezadovoljni što nisu živjeli u jednoj republici unutar zemlje.
Hrvati nikada nisu istinski željeli Jugoslaviju , oni su je prihvatili samo kao nužno zlo , da ne padnu pod talijansko ili mađarsko ropstvo odakle se ne bi iščupali - nikada.
Ove dvije želje su se susrele baš pred raspad Jugoslavije , uz pomoć stranih agentura , u vrijeme pada berlinskog zida....partizani su postali ustaše za četnike a četnici za ustaše....
Ključ opstanka zemlje -Jugoslavenska narodna armija nije zadržala NEZAVISNOST i recimo izvela državni udar i dovela Antu Markovića na vlast...ne , ona se stavila u službu Miloševićevih šapa i tu je priči bio kraj.
Isto tako Tuđman je DECIDNO odbijao bilo kakvu vrstu konfederacije ili federacije čak i onda kada je Milošević žmirio , čak i onda kada je međunarodna zajednica vršila pritisak i čak i onda kada je to zapravo bilo moguće...nije želio to , on je želio nezavisnu Hrvatsku i tu je tačka dva dopisana.
Najviše smo na kraju platili mi - i kad je ta zemlja nastajala i kad je nestajala.
Valjda zbog naših žrtava pamtimo sve ono što je istinski bilo dobro i žalimo za tim zbog sranja u koji nas je današnji "političko-tranzicijsko-tajkunsko-banditski" ološ uvukao....
Uzmi i čitaj ako nažalost nisi imao priliku učiti u školi (nisam imala ni ja).
Stara zemlja je bila mnogo , mnogo pravednija i sigurnija.....
Pozdrav.
Zasto se Jugoslavija raspala?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Bujrum majstore
#601 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?
- madner
#602 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?
Razlika jeste mala, Seselj je bio nekad ugledni asistent.Stoner wrote:Noup, ti pokušavaš reći da je srpski nacionalizam isti nebitno dal' se radi o Aleksi Šantiću ili Vojislavu Šešelju, jedan pjesme pisao drugi pozivao na ubijanje.madner wrote:
Balkanski etnonacionalizam nije drugaciji u iskljucivosti od Njemackog, samo je baza dosta gluplja. Nisu Srbi gori prema nesrbima od Njemaca prema drugima (mozda cak i bolji) u Njemackoj, samo Njemci imaju siru definiciju nacije.
Nacionalizam je glavni faktor u Evropi od 1815 do 1945, glavni pokretac nacija i uzrok za ratove.
Komunisti su bili najiskreniji jugoslovenski nacionalisti koji su hodali ovim prostorom, a da je bilo cipela ne bi se skakalo iz opanaka.
Naravno da jesam, historijska cinjenica je da nacionalizam nije bio hobi siromasnih nego bogatih drzava.
Nacionalizam je glavni faktor
Isto važi i za Švabe, i Kant i Hitler su propovijedali njemački nacionalizam a razlika između govornika , poruke, i procesiranja iste od strane primaoca je drastična.
Nije istina da je nacionalizam hobi samo bogatih država. Bogatih kako? Rusija je bogatija od Estonije. Estonci su tri puta bogatiji od Rusa.
Najveći nacionalisti na svijetu su stanovnici Gane![]()
Nebitno, moj argument je da ljudi ne idu u rat ako je ekonomija dobra, ako imaju relativno visok raspoloživi dohodak i perspektivu. U yu ratovima nije bilo bogatih da rovove kopaju. Da je ekonomija valjala građanskog rata nikada ne bi bilo.
Moras biti dovoljno bogat da mozes visak bogastva usmjeriti u vojne svrhe. Rusija je dobar primjer, nacionalizam se nije smanjio sa ogromnim skokom standard u zadnjih 15 godina nego povecao.
Naravno da idu, WWI i WWII su primjeri. Nationalizim nije racionalno objasnjiv te ne sljedi tu matricu odlucivanja. Primjer ti je danas BiH, da postavis Srbima pitanje Ukidanje RS i duplo vece plate ILI nezavistan RS i duplo manje plate, vecina bi izabrala ekonomski gluplju opciju.
Gradjanski rat je pogresan termin, no to je manje bitno.
-
Bujrum majstore
#603 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?
Moram i tebe.madner wrote:
Razlika jeste mala, Seselj je bio nekad ugledni asistent.
Moras biti dovoljno bogat da mozes visak bogastva usmjeriti u vojne svrhe. Rusija je dobar primjer, nacionalizam se nije smanjio sa ogromnim skokom standard u zadnjih 15 godina nego povecao.
Naravno da idu, WWI i WWII su primjeri. Nationalizim nije racionalno objasnjiv te ne sljedi tu matricu odlucivanja. Primjer ti je danas BiH, da postavis Srbima pitanje Ukidanje RS i duplo vece plate ILI nezavistan RS i duplo manje plate, vecina bi izabrala ekonomski gluplju opciju.
- Stoner
#604 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?
A pusti sta je Seselj bio, cuj ugledni student a covjek cami u Hagu. Uglednih studenata imas hiljade a Seselja i Santica i ne bas.madner wrote:
Razlika jeste mala, Seselj je bio nekad ugledni asistent.
Ruski nacionalizam je jak i zbog drugih faktora, prije svega onih koje je i Juga imala. Kontrola medija, ideoloski kult, kult licnosti, represije i ukidanja sloboda.
I ko mora biti bogat? Drzava . I u tome je sva sustina, Rusi imaju manji standard od nas, povecao im se jer imaju ogroman prostor za napredak. Isto je i sa Turskom. I Jugoslavija je bila bogata drzava a stanovnici fukara.
Ne, Srbi ne bi isli u rat da imaju plate od nekih 2000 KM, mozda i bi, ali bi bili prvi u modernoj historiji. Drugo je da ih pitas sad, zato i jesu siromasni i nemaju.
Nisu ljudi racionalni, ali kako raste nacionalni dohodak rastu i stednja i investicije, kas orocis novax u banci pokrenes biznis i spekulises dionicama nije ti u planu da odes u rat.
I jos jednom, izmedju Seselja zabavljaca sirokih narodnih masa i Santica je ogromna razlika.
- madner
#605 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?
Asistent ne student. Jedan od najmladjih i najboljih studenta ikad.
Fakat ignorises da je Njemacka, koja se pika kao glavni krivac za svjetske ratove prije istih bila pri ekonomskom/industrijskom/kulturnom vrhu Evrope. Da ne govorim da je internacionalna trgovina bila na vrhuncu prije WWI, te da je zivotno ocekivanje, edukacija i zivotni standard bio u konstantnom rastu.
Teorija ti ima jednu jednostavnu manu, nema veze sa empirijskim dokazima.
Fakat ignorises da je Njemacka, koja se pika kao glavni krivac za svjetske ratove prije istih bila pri ekonomskom/industrijskom/kulturnom vrhu Evrope. Da ne govorim da je internacionalna trgovina bila na vrhuncu prije WWI, te da je zivotno ocekivanje, edukacija i zivotni standard bio u konstantnom rastu.
- Stoner
#606 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?
Samo trebaš napraviti distinkciju Nijemac i Njemačka. Država i državljanin.madner wrote:Asistent ne student. Jedan od najmladjih i najboljih studenta ikad.
Rusija je država sa trilionskim bdp-om, Rusi su jedna od najvećih sirotinja u Evropi, a sve ti je jasno kad znaš da im se BDP po glavi stanovnika još povećao tri puta.
Itekako je empirijski dokazana, uostalom to nije moja teorija, da loša ekonomska situacija podstiče nacionalizam/šovinizam/rasizam.
95% populacije neonacista u Njemačkoj je iz bivše Istočne Njemačke.
U Legiji stranaca je procentualno najviše Slavena kad su u pitanju Evropljani.
-
radostan dan
#607 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?
Stoner wrote:Naravno da su najosnovnije, samo kretenske države i nefunkcionalne ekonomije imaju nestašice ulja ili kafe koju proizvodi haman čitav svijet. Eno u Venecueli nestašice totalet papira.radostan dan wrote:
ono pod a) - kafa i ulje najosnovnije već stoljećima? pa pitaj babu (nenu) i starije, šta su im pričali njihovi roditelji šta su pili i na čemu su kuvale 1910. godine...ne pretjeruj stoner, živ bio...
ono pod b) a sad nije poenta nego je nešto drugo? ok...čemu socijalizam? zato što su tako htjeli oni koji su iz 2. svjetskog rata izašli kao pobjednici, zato što je bio u pitanju NARODNI pokret, i zato što se htjelo raščistiti sa dotadašnjim iskustvom kapitalizma i monarhije. to što si ti tad bio u manjini - šta da se radi...evo sad si u većini, pa uživaj u blagodetima kapitalizma, neoliberalizma ( al u ku.cu...znaš ti dobro kako se ovo zove - beskonačna prvobitna akumulacija kapitala i izrabljivanje do iznemoglosti - pojedinca, društva, države)
pod c) koju bolan industralizaciju? prugu uskog kolosijeka za izvlačenje šume?
i pod d) druže moj...znaš šta bi bio - čoban ili nadničar. a ako bi imao sreće, možda bi te dali u kakvu školu, pa u službu da radiš pišući i službujući na stranom jeziku. (ne shvataj ovo lično, sve nas bi takva sudbina čekala).
čini mi se da se tvoja opčinjenost može tumačiti samo mržnjom spram jugoslavije ili nedostatkom godina.
nema treće..![]()
![]()
Nisam ja tad ni egzistirao, pa me niko nije ni pitao. Ovo sad je puno više socijalizam nego kapitalizam, kapitalizam nije samo privatno vlasništvo.
pod c) sam ti već odgovorio. Ti se ne moraš složiti s tim, to nije moje mišljenje već svakog iole ozbiljnijeg domaćeg i stranog društvenjaka.
d) Pa i ne bi. I da bi, nadničio bi za prosječnu austrijsku platu od 4000KM , bolje nego biti direktor filijale u Bosni.
tanko ti ovo, brate...
- madner
#608 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?
Gledaj i po glavi stanovnika, Njemacka je pred oba svjetska rata bila bogatija zemlja od susjeda. Francuzi su bili malo iza, Britanci malo ispred, no to su najbogatiji djelovi zemaljske kugle 1914 (uz SAD).Stoner wrote:Samo trebaš napraviti distinkciju Nijemac i Njemačka. Država i državljanin.madner wrote:Asistent ne student. Jedan od najmladjih i najboljih studenta ikad.
Rusija je država sa trilionskim bdp-om, Rusi su jedna od najvećih sirotinja u Evropi, a sve ti je jasno kad znaš da im se BDP po glavi stanovnika još povećao tri puta.
Itekako je empirijski dokazana, uostalom to nije moja teorija, da loša ekonomska situacija podstiče nacionalizam/šovinizam/rasizam.
95% populacije neonacista u Njemačkoj je iz bivše Istočne Njemačke.
U Legiji stranaca je procentualno najviše Slavena kad su u pitanju Evropljani.
Ruski nacionalizam nije oslabio i pored bogacenja? Kako se to uklapa u teoriju?
Neonacisti u Njemackoj ima oko 5000 hiljada, to je totalno minorna grupa. Nacionalista pak ima u cijeloj Njemackoj a 95% je cista laz.
Kakve veze ima Legija stranaca sa nacionalizmom?
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#609 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?
Nemaju tu mediji ništa "servirati". Događaji koje sam navela su se desili , a pretpostavke opstanka - nisu , dakle to je historija , nije nikakvo "medijsko serviranje".Stoner wrote: Moram priznati gospođice Sabina da mi ne djelujete nimalo ubjedljivo i da se nikako ne mogu složiti sa vama.
Vi ste tu naveli samo površinske i tehničke razloge raspada, ono što se vidi na prvu i ono što mediji serviraju širokim narodnim masama. Ono, ko' da čitam pamflet postjugoslavenske radikalne ljevice.
Uz dužno poštovanje , nemam pojma šta je to "postjugoslovenska radikalna ljevica". Ne znam da postoji išta "postjugoslovensko" izuzev recimo pljačkaških privatizacija .Riječ "radikal" od devedesesetih vežem isključivo za Šešelja i nikako ga ne vidim uz ljevicu a opet ne vidim nigdje ozbiljnu teoretsku ljevicu već dvadeset godina tako da moje pisanje nikako ne može ličiti na njihove pamflete jer ih nema - zapravo i sama bih voljela da ih pročitam.
Zar stvarno misite da neko danas može dijeliti i širiti ideje "postjugoslovenske radikalne ljevice"?
Ne znam da li ste pročitali jednu od prvih riječi u postu , napisala sam - "kratko" pa je logično da nema "dublje analize". Nazvati čobaninom čovjeka kome je preko stotinu najviših svjetskih državnika svog vremena došlo na posljednji ispraćaj je degutantno , zapravo jadno i očitava kompleks jer časnim i poštenim državnicima njihova opozicija može lijepiti samo vulgarne etikete , argumenata - nema.Stoner wrote: Neke dublje analize nema, vjerovatno jer polazite od teze da je Jugoslavija bila fantastična država a njen diktator savršen čoban.
Tvrdnje da su Jugoslaviju od bankrota spašavali SAD i MMF su zapravo samo tvrdnje...možda Jugoslavija jeste bila nekonkuretna ali ću Vas podsjetiti da je naslijedila "ekonomsku silu" Kraljevinu Jugoslaviju koja je bila jedna od najnerazvijenih i najzaostalijih evropskih država (kao Bosna i Hercegovina danas). Zapravo baza te kraljevine je bio izvoz stoke naslijeđen od Kraljevine Srbije i nešto industrije u Hrvatskoj i Sloveniji....Stoner wrote: Mogu li ja ponuditi svoje viđenje njenog raspada?
Jugoslavija je bila država koju su od bankrota (pokušavali) spasiti krediti SAD-a i oprost duga od strane MMF-a, shodno tome pitanje je ko su sad te "strane agenture"...
Iako je bila u velikoj mjeri zatvorena ekonomija bila je itekako uključena u međunarodne trgovinske tokove, rezultat njenih aktivnosti na svjetskom tržištu je deficit od circa 20%...
Takav trgovinski bilans je rezultat upravo njene međunarodne nekonkurentnosti, jer kakva je to sila od koje su ekonomski jače Mađarska, Bugarska, Portugal i Grčka...
U jednom trenutku, imala je stopu nezaposlenosti od +20% iako je došlo do značajnog odliva radne snage...
Bogatstvo koje jeste stvarala nije ulagala u kapitalne projekte( ne koliko treba), već je ogroman dio BDP-a bio ulagan u JNA koja je kasnije granatirala moj grad, a često od investicija nije bilo nikakvog povrata kao npr. od Titovih bunkera od po deset milijardi ili aerodroma Željava od preko 15 milijardi.![]()
Tu i takvu Kraljevinu je zatekao Drugi svjetski rat te se krenulo od početka...nekonkurentost se mogla pojaviti samo pred kraj zemlje kada je sve postalo nebitno....
Priča da su Mađarska , Bugarska , Portugal i Grčka imale jaču ekonomiju je notorna glupost.....
Kapitalni projekat je ama baš SVE što imamo danas jer dotada nismo imali ama baš ništa...zapravo 1945 smo imali nekih 20 kilometara asfalta , zemljane kuće i uskotračnu prugu Višegrad-Sarajevo......
Gdje su ti bunkeri ? Dva ili tri bunkera da odvuku mnogo novca za jednu od najačih evropskih vojski...ne lupaj molim te..na kraju krajeva ova država nije iskoristila 1% kapaciteta i bunkera i aerodroma....
Tvoj grad jeste granatirala JNA - miloševićeva , koja je nažalost umrljala ime časne Titove partizanske vosjke i sa istom nema ama baš ništa osim zloupotrebe imena i simbola.
Kakva gomila gluposti...nevjerovatno kakve gluposti...ko su danas najveći evropski nacionalisti ? Francuzi , Englezi , Italijani....dakle visoko razvijene evropske zemlje sa fantastičnim standardom ali njihov nacionalizam ne jenjava stoljećima.Stoner wrote: Vidite, nacionalizam i šovinizam nisu urođeni narodima, niti neko odjednom "podivlja i poludi" već je nacionalizam u većini slučajeva posljedica loše ekonomske politike. Najbolji primjer za to je Grčka danas i Zlatna zora. Ili Nacistička Njemačka.
Za takvu ekonomsku posljedicu je jedini krivac vlast, dakle Tito i Partija, njihove gluposti su pokrenule domino efekat i Jugoslavije nije više bilo.
Smrt jednog političara i ogromne posljedice psihološke i pogotovo političke su karakteristika samo totalitarnih režima i diktatorskog kulta ličnosti. Nema više Velikog Brata i haos ...
Nije nacionalizam urođen ali je stvar kućnog i školskog odgoja.
Jugoslavija je bila na sjajnom putu da pomiri jugoslovenske narode upravo sa - nenacionalizmom i to je uspjelo.
Postoje li danas brakovi ljudi različitih nacija u BiH ili u bivšoj Jugoslaviji ? Malo sutra.
Da li su postojali ranije ? Neuporedivo više i to među sriomašnim (koja glupost) i napaćenim (još veća glupost) nacionalističkim stanovništvom.
Nacionalizimi imaju osnovni postulat - da nepravda od prije nije kažnjena...
Jugoslavija je bila ozbiljna vojna sila , respektabilna i cijenjena evropska država , lider pokreta nesvrstanih. Ni najveći se nikada ne bi smjeli usuditi da je napadnu vojno jer bi itekako uzvratila (nešto kao Iran danas).Stoner wrote: Dakle, Jugoslavija nije bila nikakva sila, niti vojna niti međunarodna niti evropska niti ekonomska. Nije bila nikakva država blagostanja i nije bila nikakva riznica slobode i sve što ide uz taj pojam. Bila je loša država , na tankim nogicama i to je moja subjektivna impresija.
Nemam šta učiti i čitati jer sve što ste mi rekli sam već slušao stotinu puta i takve laičke analize mogu samo ubijediti nekog ko želi da bude ubijeđen.
Interno , to je bila moderna , pravedna , socijalna , socijalistička država a opet najliberalnija u cijelom socijalističkom svijetu , koja je vodila računa o svemu onom što ozbiljna država jeste a rezultati se mogu porediti kako hoćete...
Vaše mišljenje ne morate mijenjati ali nećete moći pisati gluposti ovdje bez replike...
ČSSSR i DDR su bile mačiji kašalj za "Jugu". DDR je bio politički protektorat a ČSSSR i SSSR višenacionalne države. Rušenjem socijalizma nestale su i one iako ČSSR (kao i Jugoslavija) nije nastao zbog socijalizma....Stoner wrote: Vi mi samo navedite još par primjera približno divnih i krasnih država koje su završile kao Juga. Socijalističke i totalitarističke Čehoslovačka? Istočna Njemačka? Sovjetski Savez?
Ili možda kapitalističke i demokratske SAD? Holandija? Austrija? Zapadna Njemačka?
Ogromna je razlika.
Za ove druge situacija je jasna i to je davno rečeno. Amerika i Engleska biće zemlja proleterska....
Last edited by sabina1 on 12/09/2014 20:59, edited 2 times in total.
- sabina1
#610 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?
Ovo drugo svakako....radostan dan wrote: čini mi se da se tvoja opčinjenost može tumačiti samo mržnjom spram jugoslavije ili nedostatkom godina.
nema treće..
- zateznistub
#611 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?
tvsabina
Obicno nemam zivaca da citam duge postove, ali ovo je izuzetak
bukvalno svako slovo ti je na svom mjestu!
- sabina1
#612 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?
Veliko hvala i srdačan pozdravzateznistub wrote:tvsabina
-
cindrlimindrli
#613 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?
Iz hrpe nebuloza, ova je za rubriku vjerovali ili ne.tvsabina wrote:Jugoslavija je bila na sjajnom putu da pomiri jugoslovenske narode upravo sa - nenacionalizmom i to je uspjelo.
- sabina1
#614 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?
cindrlimindrli wrote:Iz hrpe nebuloza, ova je za rubriku vjerovali ili ne.tvsabina wrote:Jugoslavija je bila na sjajnom putu da pomiri jugoslovenske narode upravo sa - nenacionalizmom i to je uspjelo.
-
cindrlimindrli
#615 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?
Jebo te, pokusavam da zamislim na sta bi sve licilo da kojim slucajem pomirenje nije uspjelo? 
-
detroit-mercy
#616 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?
Svijet je lijep kada sanjamo, hajde sanjajmo.................cindrlimindrli wrote:Iz hrpe nebuloza, ova je za rubriku vjerovali ili ne.tvsabina wrote:Jugoslavija je bila na sjajnom putu da pomiri jugoslovenske narode upravo sa - nenacionalizmom i to je uspjelo.
Sta treba napisa Tito dragi
-
Mohamad Sissoko
#617 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?
tvsabina wrote:Jugoslavija je bila na sjajnom putu da pomiri jugoslovenske narode upravo sa - nenacionalizmom i to je uspjelo.
- madner
#618 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?
Jugoslavija se raspala zato sto je kompromis da manjinski narodi ostanu bio neprihvatljiv vecinskom narodu, a sila istom udarila u glavu.
- animals
#619 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?
Jugoslavija se raspala zato sto je niko vise nije trebao..
povijesni trenutak su iskoristile Slovenija i Hrvatska..
i braca se razidju kad tad..
povijesni trenutak su iskoristile Slovenija i Hrvatska..
i braca se razidju kad tad..
- Stoner
#620 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?
Postjugoslavenska ljevica itekako postoji. Pa samu tu ideju DF i SDP uzimaju kao ideološku bazu. Jergović, Ivančić, Feral, Jože Mencinger, Vedrana Rudan, Vuk Bačanović, Emir Imamović Pirke, Štefica Galić, ... ma joj, ima je itekako.tvsabina wrote: Nemaju tu mediji ništa "servirati". Događaji koje sam navela su se desili , a pretpostavke opstanka - nisu , dakle to je historija , nije nikakvo "medijsko serviranje".
Uz dužno poštovanje , nemam pojma šta je to "postjugoslovenska radikalna ljevica". Ne znam da postoji išta "postjugoslovensko" izuzev recimo pljačkaških privatizacija .Riječ "radikal" od devedesesetih vežem isključivo za Šešelja i nikako ga ne vidim uz ljevicu a opet ne vidim nigdje ozbiljnu teoretsku ljevicu već dvadeset godina tako da moje pisanje nikako ne može ličiti na njihove pamflete jer ih nema - zapravo i sama bih voljela da ih pročitam.
Zar stvarno misite da neko danas može dijeliti i širiti ideje "postjugoslovenske radikalne ljevice"?
Došlo da mu oda priznanje za vješto političko manevrisanje.tvsabina wrote: Nazvati čobaninom čovjeka kome je preko stotinu najviših svjetskih državnika svog vremena došlo na posljednji ispraćaj je degutantno , zapravo jadno i očitava kompleks jer časnim i poštenim državnicima njihova opozicija može lijepiti samo vulgarne etikete , argumenata - nema.
Ne , pa to su općepoznate činjenice. Američki krediti i otpis MMF duga, nije Tile jedini takav tretman imao. Čudi me da su vam to samo tvrdnje.tvsabina wrote: Tvrdnje da su Jugoslaviju od bankrota spašavali SAD i MMF su zapravo samo tvrdnje...
tvsabina wrote: Priča da su Mađarska , Bugarska , Portugal i Grčka imale jaču ekonomiju je notorna glupost.....

Pa nisam rekao da nije bilo kapitalnih investicija, rekao sam da ih je bilo premalo. BiH tek sad svoj autoput gradi.tvsabina wrote: Kapitalni projekat je ama baš SVE što imamo danas jer dotada nismo imali ama baš ništa...zapravo 1945 smo imali nekih 20 kilometara asfalta , zemljane kuće i uskotračnu prugu Višegrad-Sarajevo......
Gdje su ti bunkeri ? Dva ili tri bunkera da odvuku mnogo novca za jednu od najačih evropskih vojski...ne lupaj molim te
To je koštalo desetine milijardi dolara, a dolar je od tada obezvrijeđen ko zna koliko.
[youtube] https://www.youtube.com/watch?v=X455wiHCCac [/youtube]
Pa pogledaj malo na šta se žale i izbroji koliko puta su rekli " no jobs", "financial crisis", " they take our jobs", " nationalize companies". Tek kada ufati prpa , kad se otkazi počnu dijeliti i kada nema transfernih plaćanja onda dolazi do frustracija, pojedinac traži utjehu u kolektivu i nemogućnost ličnost ostvarenja kompenzira stapanjem u njemu sličnu masu. A to imigranti, ovi ,oni, ustaše, četnici, balije, hoćemo da se teritorijalno priširimo, masoni - to su samo izgovori , ne uzroci.tvsabina wrote: Kakva gomila gluposti...nevjerovatno kakve gluposti...ko su danas najveći evropski nacionalisti ? Francuzi , Englezi , Italijani....dakle visoko razvijene evropske zemlje sa fantastičnim standardom ali njihov nacionalizam ne jenjava stoljećima.
tvsabina wrote: Jugoslavija je bila na sjajnom putu da pomiri jugoslovenske narode upravo sa - nenacionalizmom i to je uspjelo.

Pa kad je bila ozbiljna vojna sila kako je izgubila svaki rat njena vojska?tvsabina wrote: Jugoslavija je bila ozbiljna vojna sila , respektabilna i cijenjena evropska država , lider pokreta nesvrstanih. Ni najveći se nikada ne bi smjeli usuditi da je napadnu vojno jer bi itekako uzvratila (nešto kao Iran danas).
Interno , to je bila moderna , pravedna , socijalna , socijalistička država a opet najliberalnija u cijelom socijalističkom svijetu , koja je vodila računa o svemu onom što ozbiljna država jeste a rezultati se mogu porediti kako hoćete...
Vaše mišljenje ne morate mijenjati ali nećete moći pisati gluposti ovdje bez replike...
Nesvrstani su komedija, a ko će biti na čelu cirkusa nego sila Jugoslavija, iza nje su druge intergalaktičke imperije Zimbabve, Gana, Egipat, Šri Lanka i druge riznice kulture, prosperiteta i nauke. A i ne valja biti nesvrstan.
Nije bila pravedna, jer je u njenim radnim logorima bilo oko milion njenig građana, sve to ne bi bila toliko tragedija da upravitelj Jovo Kapičić ne reče da je bar trećina bila nevina a i određen dio populacije su činili maloljetnici.
Kako su bona bile mačji kašalj kad je Stasi imao oko 300.000 UDBAŠAtvsabina wrote: ČSSSR i DDR su bile mačiji kašalj za "Jugu". DDR je bio politički protektorat a ČSSSR i SSSR višenacionalne države. Rušenjem socijalizma nestale su i one iako ČSSR (kao i Jugoslavija) nije nastao zbog socijalizma....
Za ove druge situacija je jasna i to je davno rečeno. Amerika i Engleska biće zemlja proleterska....
- Stoner
#621 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?
Pa jest ali to ne znači da su imali nekakav nacionalni dohodak, i nisu, bili su relativno siromašni a radni uslovi loši.madner wrote:
Gledaj i po glavi stanovnika, Njemacka je pred oba svjetska rata bila bogatija zemlja od susjeda. Francuzi su bili malo iza, Britanci malo ispred, no to su najbogatiji djelovi zemaljske kugle 1914 (uz SAD).
Ruski nacionalizam nije oslabio i pored bogacenja? Kako se to uklapa u teoriju?
Neonacisti u Njemackoj ima oko 5000 hiljada, to je totalno minorna grupa. Nacionalista pak ima u cijeloj Njemackoj a 95% je cista laz.
Kakve veze ima Legija stranaca sa nacionalizmom?
Kako znaš da nije oslabio? Jel ima neka mjerna jedinica za nacionalizam? Možda bi bio još gori da se nije povećao standard.
Bitno je da su svi iz Istočne Njemačke, i to je samo deklarisanih , na skupovima ih više dođe a i pogledaj glasačku bazu NDP-a.
Legionari su plaćenici, rizikuju svoj život za novac a nije baš da je Legija krcata Švicarcima, Singapurčanima i Australijancima.
-
Bujrum majstore
#622 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?
Ovi koji pisu protiv Juge il nisu bili zivjeli u njoj il im je neko lezao u zatvoru zbog price.
I moj dedo je lezao, i neka je.
U cemu je problem?
I moj dedo je lezao, i neka je.
U cemu je problem?
-
TheMule
#623 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?
Stoner wrote:[
:
Hmmm. Snaga ekonomije se mjeri BDP-om, prema tome:
U 1990. (u dolarima):
Austrija -164 milijarde
Danska -135
Norveska -117
Grcka -93
Jugoslavija -84
Portugal -77
Poljska -64
Irska -48
Rumunija -38
Madjarska- 33
Bugarska -20
Litvanija -10
Ne mogu se porediti male Evropske zemlje sa velesilama kao sto su Njemacka ili Japan, ali da je ekonomija bila slabija od ovih istocno-evropskih zemalja, nije tacno. Tu smo negdje kaskali za skandinavskim zemljama.
- Gojeni H
#624 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?
U ovom slucaju se moram sloziti s @madner-om.Stoner wrote: Noup, ti pokušavaš reći da je srpski nacionalizam isti nebitno dal' se radi o Aleksi Šantiću ili Vojislavu Šešelju, jedan pjesme pisao drugi pozivao na ubijanje.
Isto važi i za Švabe, i Kant i Hitler su propovijedali njemački nacionalizam a razlika između govornika , poruke, i procesiranja iste od strane primaoca je drastična.
Nije istina da je nacionalizam hobi samo bogatih država. Bogatih kako? Rusija je bogatija od Estonije. Estonci su tri puta bogatiji od Rusa.
Najveći nacionalisti na svijetu su stanovnici Gane![]()
Nebitno, moj argument je da ljudi ne idu u rat ako je ekonomija dobra, ako imaju relativno visok raspoloživi dohodak i perspektivu. U yu ratovima nije bilo bogatih da rovove kopaju. Da je ekonomija valjala građanskog rata nikada ne bi bilo.
WWI je dokaz da bogate zemlje, u ovom slucaju imperijalisticke sile, mogu biti itekako surove, te da u rat mogu poslati na milione ljudi, ukljucujuci na hiljade bogatih aristokrata, a sve sa idejom "najvece od velikih" nacionalnih sila.
Plebs je, iako su to ljevicari nastojali prikazati drugacije, takodje ratovao u ogromnoj vecini radi nacionalistickih odnosno patriotskih ideala. Ovo je narocito vidljivo iz pisama koje su vojnici iz rovova slali svojim porodicama.
Nacionalizam nema nikave veze sa racionalnim. Zato su ljudi drugaciji od zivotinja. Od umjetnosti, nacionalizma, religije, i mnogih drugih stvari nema nikakve vidljive koristi, ali su pobude koje izaziva nacionalizam npr. daleko jace od ekonomske koristi. To je ono sto crveni nisu shvatili.
U slucaju Jugoslavije, kriza poznata po svercu koznih jakni iz Turske, deterdzenta, kahve, i satova "na kilu" iz Italije je bila aktuelna u prvoj polovini ili sredinom 80-ih, a ne krajem istih.
Srbima je guzica zinula na vecu teritoriju, ociscenu od "nepozeljnih". Jugoslavija se mogla transformisati, ali ona ne bi bila ni J od Jugoslavije kakvu ovi jugo-nostalgicari i danas sanjaju.
@Stoner
Prijateljski savjet: Titoizam je religija. Isto sto je meni islam, ovima je titoizam. Bolje o Jozi ne raspravljati jer diras u njihovo bozanstvo.
- nosara
#625 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?
Titoizam je egzaktna nauka, a poredjenje sa islamom (ili bilo kojom religijom) vrhunska uvreda... Broz je toliko visoko postavio drustveno-ekonomsko-politicku letvicu da se vidi samo kad je vedro, sto na ovim prostorima nije slucaj ni kad nema oblaka...Gojeni H wrote: Prijateljski savjet: Titoizam je religija. Isto sto je meni islam, ovima je titoizam. Bolje o Jozi ne raspravljati jer diras u njihovo bozanstvo.
Jugoslavija se raspala jer su se sastojci usmrdili i istrulili... Smrde i dan danas, otud prosperitet i perspektiva koji nam cure iz usiju... Generacije koje su stvorile Drzavu lagano nestaju, na sceni je talog, kao sto to obicno biva nakon velikog vala...