FIAT KONZUMENTI
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Zvek
#601 Re: FIAT KONZUMENTI
Danas sam primijetio da kad ugasim auto nešto iz motornog prostora "cakće" cak cak cak (u ujednačenim intervalima) i pošto se ohladi nestane. Šta bi moglo biti?
Zamijenjem mu je remen, španeri, ulje, Paraflu, filter ulja.
Zamijenjem mu je remen, španeri, ulje, Paraflu, filter ulja.
-
LeKo
#602 Re: FIAT KONZUMENTI
Cakće jer se hladi, ne brini.
- Zvek
#603 Re: FIAT KONZUMENTI
Rekoh šta je sad, stao osluškivao ali ne mogu da dokučim šta je. Pomišljao sam na katalizator, vodenu pumpu...
Ali ako je tako onda OK.
Ali ako je tako onda OK.
- help_desk
#604 Re: FIAT KONZUMENTI
Zašto me pecka struja kad zatvaram vrata na Puntu, nakon što ugasim motor?
-
aMeR_BH
#605 Re: FIAT KONZUMENTI
^^ Zbog obuce i tepiha u autu...
- Zvek
#606 Re: FIAT KONZUMENTI
Šta te zanima? Imam neka iskustva sa 1.9 JTD starim modelom.
- Zvek
#607 Re: FIAT KONZUMENTI
Ovaj motor je super. Auto je projektovano kao da će stalno da nosi teret. Kad je prazan dosta je neudoban a i trebas biti oprezan u krivinama na mokrom. Kad je opterećen sve je OK. Enterijer je dosta sirov, obruč volana je bio izlizan kao da je auto prešlo 300000+ km, a ne pravih 130ak hiljada. Potrošnja gradska 7.5, otvoreno oko 5-6 u zavisnosti od vožnje. Uglavnom motor JTD je najbolji dio ovog vozila.kakavdanakneiskustvu wrote:Zvek wrote:Šta te zanima? Imam neka iskustva sa 1.9 JTD starim modelom.
jesi bio zadovoljan autom?
Nosivost je oko 800 kg.
- Zvek
#608 Re: FIAT KONZUMENTI
Teretna verzija. Može on i više da potroši
ali ga preko 110 max 120 km/h nije ugodno voziti. Milina su mu brzine oko 100 km/h zbog karoserije. Sve iznad postaje nenormalno bučno i zamorno, a i ako je prazan nije baš ni sigurno obzirom na lak zadnji kraj i lisnate opruge.
- Wutkica
#609 Re: FIAT KONZUMENTI
Ljepilo za "lajsnu" preko auta?? Majstor je nesto lijepio pa se odlijepila a bas mashe 
-
LeKo
#610 Re: FIAT KONZUMENTI
U prodavnicama "điđa" za auta kod VISA-a npr. imaš kupiti dvostrano ljepljivu gumiranu traku. Takva traka je inače na samoljepljivim ukrasnim lajsnama.
- Haris.ba
#611 Re: FIAT KONZUMENTI
http://www.pik .ba/artikal/1267255/-punto-grande/
Valja li šta ovo auto? Kakva je cijena? Laik sam relativno oko ovog novog punta. Ako ga ko kupi prije mene, a valja auto - lomim noge.
Valja li šta ovo auto? Kakva je cijena? Laik sam relativno oko ovog novog punta. Ako ga ko kupi prije mene, a valja auto - lomim noge.
- drndalo
#612 Re: FIAT KONZUMENTI
*ebaji ga, na slici izgleda sasvim OK, vrijedilo bi pogledati... Tu se nema sta covjece pokvariti... 
- Haris.ba
#613 Re: FIAT KONZUMENTI
Rođak ima punta 2002 godina. 1.2 16v motor. Standardno problemi, abs, servo, paljenje. Na nekim forumima sam pročitao da neki imaju problem sa paljenjem kod ovoga gradne punta.
Najviše me zanima potrošnja. Pretpostavljam da je gradska 8 litara. I da je auto vjerovatno malo mrtvo sa ovim motorom. Vozam auto lakše 50 kila od ovoga, a ima 90 ks. Mada sam vozao i auto sa istim konjićima ko ovo.
Svi mi govore gdje ćeš fiata. Znam npr. zašto je većina fiat stilo prvih verzija sa bagatelnim cijenama.
Kakav je grande na prednjim sjedištima? Ima li prostora? Gdje fiata pregledati?
Najviše me zanima potrošnja. Pretpostavljam da je gradska 8 litara. I da je auto vjerovatno malo mrtvo sa ovim motorom. Vozam auto lakše 50 kila od ovoga, a ima 90 ks. Mada sam vozao i auto sa istim konjićima ko ovo.
Svi mi govore gdje ćeš fiata. Znam npr. zašto je većina fiat stilo prvih verzija sa bagatelnim cijenama.
- drndalo
#614 Re: FIAT KONZUMENTI
Taj Punto od rodjaka je vjerovatno uvoz iz Italije ? Presao 147000 ? U trecem brojanju...
Salu na stranu, meni ovo izgleda kao auto kupljeno u SA, pa zato ne mislim da bi trebalo biti takvih i toliko problema... Kao i sa Stilima iz ranih godina...
Fiati vole da se vrte, pa kad ih zavrtis, i idu... Naprijed je jedan od sirih u klasi...
Salu na stranu, meni ovo izgleda kao auto kupljeno u SA, pa zato ne mislim da bi trebalo biti takvih i toliko problema... Kao i sa Stilima iz ranih godina...
Fiati vole da se vrte, pa kad ih zavrtis, i idu... Naprijed je jedan od sirih u klasi...
- Zvek
#615 Re: FIAT KONZUMENTI
Prve serije Grandea su imale problema sa upravljačkim mehanizmom (letva+servo) kasnije je to donekle ispravljeno (servo je i dalje problem na svim Fiatima od Pande do novog Brava, o tome imaš dosta ne netu). Za Fiate znam dva ekstra majstora Ivica u Rajlovcu 061/748-936 i servis mislim da se zove Melko kad ideš preko Ciglana u Vogošću, jedno 400-500 m prije skretanja za Pretis po desnoj strani.Haris.ba wrote:Rođak ima punta 2002 godina. 1.2 16v motor. Standardno problemi, abs, servo, paljenje. Na nekim forumima sam pročitao da neki imaju problem sa paljenjem kod ovoga gradne punta.
Ovaj na piku fino izgleda a i cijena je OK.
- Haris.ba
#616 Re: FIAT KONZUMENTI
Ma ni sam ne znam. Poznaniku crkla na bravi prije neki dan papučica gasa, koji im je fazon sa tom elektrikom?. Lijepa sajla. Mora iskašljati 1200 maraka. Ne može da nađe polovnu. A i ko mu garantuje da polovna neće otići.
Ma dok nisam ni gledao auto model grande mi se sviđao. Auto planiram vozati godinama. Mada mi je sada izletilo da ću morati češće vozati auto, pa bi mi bolje dizel odgovarao.
Koje ulje ide u ovaj motor, 10w40 ? Koliko košta zamjena ulja?
A rođakov fiat je vjerovatno iz Italije. Kupljen je naravno u BiH, ali gdje je bio... Znaš, to je osjetljiva tema.
Ma dok nisam ni gledao auto model grande mi se sviđao. Auto planiram vozati godinama. Mada mi je sada izletilo da ću morati češće vozati auto, pa bi mi bolje dizel odgovarao.
Koje ulje ide u ovaj motor, 10w40 ? Koliko košta zamjena ulja?
A rođakov fiat je vjerovatno iz Italije. Kupljen je naravno u BiH, ali gdje je bio... Znaš, to je osjetljiva tema.
- Zvek
#617 Re: FIAT KONZUMENTI
Kod mene je Selenia 20K 1l je 17.50KM u Teloptik servisu. 5L Selenie Turbo Diesel 10W40 je cca 70KM a Selenie WR 5W40 (Multijet) je cca 90 KM.
-
Mlad i Nevin
#618 Re: FIAT KONZUMENTI
Na Grande-u se itekako ima šta pokvarit...i to su vrlo skupe stvarčice, razni senzori.drndalo wrote:*ebaji ga, na slici izgleda sasvim OK, vrijedilo bi pogledati... Tu se nema sta covjece pokvariti...
- johntra
#619 Re: FIAT KONZUMENTI
vala, što se tiče ovog motora, nema se šta pokvariti i održavanje ovog motora je vrlo jeftino...
GP je imao samo većih problema sa letvom, koja je kasnije ispravljena, ali ni to nije toliko izraženo kao na Puntu mk2...paljenje je vezano za pojedinačne slučajeve i uglavnom se radilo o bobinama, koji su standardni problem svih novijih benzinaca...GP je bilo prvo auto u klasi koje je probilo barijeru od četiri metra dužine i ima dosta prostora u unutrašnjosti...ima sigurno prostora kao stara Brava, dok mu je jedino gepek manji...svaku kilometražu možeš provjeriti u ovlaštenim servisima, a i kod ovih majstora što ti je Zvek napisao, mada se Ivica voli malo praviti šaner, misli da je još 1998. godina, pa ne zna niko drugi FIAT-e praviti osim njega...
GP je imao samo većih problema sa letvom, koja je kasnije ispravljena, ali ni to nije toliko izraženo kao na Puntu mk2...paljenje je vezano za pojedinačne slučajeve i uglavnom se radilo o bobinama, koji su standardni problem svih novijih benzinaca...GP je bilo prvo auto u klasi koje je probilo barijeru od četiri metra dužine i ima dosta prostora u unutrašnjosti...ima sigurno prostora kao stara Brava, dok mu je jedino gepek manji...svaku kilometražu možeš provjeriti u ovlaštenim servisima, a i kod ovih majstora što ti je Zvek napisao, mada se Ivica voli malo praviti šaner, misli da je još 1998. godina, pa ne zna niko drugi FIAT-e praviti osim njega...
-
Mlad i Nevin
#620 Re: FIAT KONZUMENTI
Ne mislim na motor, to je najbolja stvar na njemu....stvar zeznu razni senzori koji koštaju kao suho zlato...znam jedan slučaj gdje je čovjek u tri godine i 150 000 kilometara dao preko 2 hiljade eura samo u vandredne popravke ! Nije GP ni blizu starijem Puntu što se pouzdanosti tiče.
- Zvek
#621 Re: FIAT KONZUMENTI
Čitajući iskustva po netu najbolji Punto je Punto 1. Mada je opet moj stari imao podosta problema sa njim. Dijelom je to bilo i zbog majstora.
- johntra
#622 Re: FIAT KONZUMENTI
vala, ako je godišnje prelazio 50.000 kilometara i ne čudi me da je dao toliko para na održavanje...Mlad i Nevin wrote:Ne mislim na motor, to je najbolja stvar na njemu....stvar zeznu razni senzori koji koštaju kao suho zlato...znam jedan slučaj gdje je čovjek u tri godine i 150 000 kilometara dao preko 2 hiljade eura samo u vandredne popravke ! Nije GP ni blizu starijem Puntu što se pouzdanosti tiče.
GP je ubjedljivo najpouzadaniji automobil do sada, a mislim da je najgora druga generacija i to samo do facelifta, a i tada se radilo o stvarima koje su bile ustaljenje, poput serva...
- vukojebina
#623 Re: FIAT KONZUMENTI
ebote, ova tema o fiatima dodje isto ko crna hronika u avazu...ljudi samo o kvarovima pricaju...a johntra levat ih tjesi da su to sve pojedinacni kvarovi

-
Mlad i Nevin
#624 Re: FIAT KONZUMENTI
Kažem, da GP ima mnogo više skupljih dijelova od Punta II...naravno da je GP odličan kad normalno funkcioniše ali ako te uhvati peh onda si gotov, što nije slučaj sa Puntom II, da ne pominjem Punto I. Ja znam da nikad ne bih rizikovao s njim....johntra wrote:vala, ako je godišnje prelazio 50.000 kilometara i ne čudi me da je dao toliko para na održavanje...Mlad i Nevin wrote:Ne mislim na motor, to je najbolja stvar na njemu....stvar zeznu razni senzori koji koštaju kao suho zlato...znam jedan slučaj gdje je čovjek u tri godine i 150 000 kilometara dao preko 2 hiljade eura samo u vandredne popravke ! Nije GP ni blizu starijem Puntu što se pouzdanosti tiče.
GP je ubjedljivo najpouzadaniji automobil do sada, a mislim da je najgora druga generacija i to samo do facelifta, a i tada se radilo o stvarima koje su bile ustaljenje, poput serva...
- johntra
#625 Re: FIAT KONZUMENTI
normalno da su kod GP skuplji dijelovi, kad je koncepcijski novije auto od Punta Mk2, koji je star 13 godina...nema to veze sa pehovina, sa svakim autom se to može desiti...