Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
spreca

#601 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by spreca »

esso_sa wrote:Mogla bi tu biti i neka od lambda sondi, na novijim VW benzincima imaju 2 sonde - jedna prije a druga poslije katalizatora.
I vole cesto crknut'. Taman se uklapa i kilometraza na kojoj si rekao da su krenuli problemi - to je vakat kad pocnu crkavati
Mozes li uraditi negdje dijagnostiku, ono mimo servisa ? Da vidis koji je tacno kod greske
Skoro je pa nemoguce da je otisao katalizator...
ma mogu ja uraditi na drugom mjestu dijagnostiku...........ali su mi jos rekli da mi se neke klapne ne otvaraju il nezatvaraju u potpunosi...ko ce ih znati
kao navodno to je od loseg benzina
esso_sa

#602 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by esso_sa »

Ne moze bit' gori benzin nego u BiH :D A ovdje ne crkavaju katalizatori, crkavaju sonde, "karboniziraju" se ventili (na benzincima sa direktnim ubrizgavanjem)...
Tesko je ovako pametovati preko interneta ali i dalje smijem glavu na panj staviti da nije katalizator, prije je neka od sondi...
Ako odfikaris katalizator, onda ces opet imati gresku, ali novu - zbog razlike u ocitanju O2 prije i poslije katalizatora
spreca

#603 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by spreca »

esso_sa wrote:Ne moze bit' gori benzin nego u BiH :D A ovdje ne crkavaju katalizatori, crkavaju sonde, "karboniziraju" se ventili (na benzincima sa direktnim ubrizgavanjem)...
Tesko je ovako pametovati preko interneta ali i dalje smijem glavu na panj staviti da nije katalizator, prije je neka od sondi...
Ako odfikaris katalizator, onda ces opet imati gresku, ali novu - zbog razlike u ocitanju O2 prije i poslije katalizatora
M ovdje je benzin los...zbog toga sto ne prate standarde iako uglavnom sipam na ovdasnjem BP...........evo bas sad ovdje na ruskom forumu citam da se raja puno zali zbog katalizatora.......nista probacu drugdje uraditi diagnostiku.....Hvala i tebi i Bakiru
_mufljuz_

#604 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by _mufljuz_ »

spreca wrote:
esso_sa wrote:Ne moze bit' gori benzin nego u BiH :D A ovdje ne crkavaju katalizatori, crkavaju sonde, "karboniziraju" se ventili (na benzincima sa direktnim ubrizgavanjem)...
M ovdje je benzin los...zbog toga sto ne prate standarde iako uglavnom sipam na ovdasnjem BP...........evo bas sad ovdje na ruskom forumu citam da se raja puno zali zbog katalizatora.......nista probacu drugdje uraditi diagnostiku.....Hvala i tebi i Bakiru
spreco pokusaj ga odalamit po gasu na visokoj turazi da vidis hoce li sta visoka temperatura pomoc - obzirom da je mazija, kondenz, ljepljenje cestica, zagusenje senzora - probaj jebaji ga nije garant al probaj
spreca

#605 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by spreca »

_mufljuz_ wrote:
spreca wrote:
spreco pokusaj ga odalamit po gasu na visokoj turazi da vidis hoce li sta visoka temperatura pomoc - obzirom da je mazija, kondenz, ljepljenje cestica, zagusenje senzora - probaj jebaji ga nije garant al probaj
ma probo sam i to...ali nema spasa.........i u servisu su mi reli da pd visokim obrtajima probam produvat...probo .....i nista,kurac od ovce :lol:
_mufljuz_

#606 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by _mufljuz_ »

spreca wrote: ma probo sam i to...ali nema spasa.........i u servisu su mi reli da pd visokim obrtajima probam produvat...probo .....i nista,kurac od ovce :lol:
mora to malo duse jaruga full gas jedno 15-20 mnuta npr gdje ides ne znam al da nategnes agresivno jedno duze vrijeme....
ja se kladim da je neka pizdarija jeftina i obicna u pitanju
spreca

#607 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by spreca »

_mufljuz_ wrote:
spreca wrote: ma probo sam i to...ali nema spasa.........i u servisu su mi reli da pd visokim obrtajima probam produvat...probo .....i nista,kurac od ovce :lol:
mora to malo duse jaruga full gas jedno 15-20 mnuta npr gdje ides ne znam al da nategnes agresivno jedno duze vrijeme....
kojok brzinom..koliko obrtaja itd
_mufljuz_

#608 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by _mufljuz_ »

spreca wrote:
_mufljuz_ wrote:
kojok brzinom..koliko obrtaja itd
pa recimo autoputem da ga nategnes u visokoj turazi jedno pola sata sat ako vozis neku duzu dionicu da radi na 2500-3000-4000o/min da ga bas deres
mirzet87sa

#609 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mirzet87sa »

Cuj deranje na 2500 :-D
_mufljuz_

#610 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by _mufljuz_ »

mirzet87sa wrote:Cuj deranje na 2500 :-D
recimo moj auto ide na 2500 140km/h.... svako drugo deranje bi bilo u rangu pokretnog IEDa..... doduse vjerovatno ti vozis kosilicu pa je deres na par hiljada vise....
ime123

#611 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by ime123 »

_mufljuz_ wrote: recimo moj auto ide na 2500 140km/h.... svako drugo deranje bi bilo u rangu pokretnog IEDa..... doduse vjerovatno ti vozis kosilicu pa je deres na par hiljada vise....
Haj ne lupetaj, kako ce derati benzinca na 2500.
mirzet87sa

#612 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mirzet87sa »

_mufljuz_ wrote:
recimo moj auto ide na 2500 140km/h.... svako drugo deranje bi bilo u rangu pokretnog IEDa..... doduse vjerovatno ti vozis kosilicu pa je deres na par hiljada vise....
Image
Kosilica mi na 2500 poludi ali je daleko od deranja.. :D
Prica je o benzinjari, a ne dizelu.. Mada, opet, ni dizel se ne dere na 2500.. :D
goran16v

#613 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by goran16v »

nightvision wrote:ostadoh skoro do rezerve s autoputa, usao u crveno iako se lampica jos nije upalila i kad mi natenka 50l bgmi sam posumnjao da (ni)je pistolj bazdaren. ja sam kod nas siguran samo u kanister. :D
Rezerva je predvidjena za 70 km, sto znaci nekih 4 lit, kapacitet rezervoara tj same posude je 55 lit plus litar-dva koja stanu u ulivnu cijev kad se sipa do cepa, sto znaci da je bilo teoretski moguce nasuti 50 lit prije paljenja rezerve, mada ne tvrdim da je tako bilo...
spreca

#614 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by spreca »

Vozio sam 3500-4000 pa vise obrtaja u komadu po 40-50km i nista.....sad samo cekam kad ce se apsolutno zacepiti i tad ce biti jebeno..........cudno da nisu izmislili neku tecnost da to izjede....ono skines catalizator nalijes i cekas :mrgreen:
mirzet87sa

#615 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mirzet87sa »

spreca wrote:Vozio sam 3500-4000 pa vise obrtaja u komadu po 40-50km i nista.....sad samo cekam kad ce se apsolutno zacepiti i tad ce biti jebeno..........cudno da nisu izmislili neku tecnost da to izjede....ono skines catalizator nalijes i cekas :mrgreen:
Odrezi ga, stavi ravnu cijev s vecim fi i budi glavna baraba u naselju :D Ovo je pod uslovom da je motor 2.0+
salim se :-D
Blizanac

#616 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Blizanac »

U pitanju je renaultov motor 1.9 d 47 kW (obični dizel). Na motoru ima dio (zašarafljen u blok motora, na desnoj strani) iz kojeg izlazi čelična sajla koja je povezana sa boš-pumpom. Jednom mi je nekakav majstor rekao da mu je to nekakav 'saug' ali da ne radi.
Zna li neko od mehaničara šta je u pitanju, čemu služi i koliko košta taj dio?
Hvala.
direstraits0078

#617 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by direstraits0078 »

Pretpostavljam da je kontrola ler gasa. Kosta oko 50 KM.
Danguba

#618 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Danguba »

Zna li neko,
Pasat 6 sada kako je zahladnilo, centralno otkljucavanje nece da otkljuca sva vrata. Recimo iza vozaca vrata ne mogu otvoriti sa vanjske strane nego samo iznutra a kada to uradim, zatvorim vrata i probam sa vana i uspijem.

Je li u pitanju motor u vratima ili zgusnuta masnoca koja to podmazuje?
LeKo

#619 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by LeKo »

Najvjerovatnije mikroprekidač vrata. Inače poznati VW problemi, i ja imam isti na GIV.
Danguba

#620 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Danguba »

LeKo wrote:Najvjerovatnije mikroprekidač vrata. Inače poznati VW problemi, i ja imam isti na GIV.
Novi pa demontaza cijelih vrata? :-)

Ne znas sta je skuplje.
Sodom1

#621 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Sodom1 »

Nece ni u mene na Opelu ima par meseci zadnja vrata na daljinski,moram rucno. Isto nemam pojma o cem je problem a pravo receno nemam ni kome da vozim sve strucnjaci do strucnjaka a u servis ni da pomislim
Danguba

#622 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Danguba »

LeKo wrote:Najvjerovatnije mikroprekidač vrata. Inače poznati VW problemi, i ja imam isti na GIV.
Kada spomenu ''poznati problem'' moram reci da ih VW ima jako mnogo ako ne i previse za te pare.

- pumpa goriva u rezervoaru, turbina, dizne 2.0, nisko kvacilo prilikom paljenja, vjesanja...i jos mnogo drugih sitnica onako usput. :-)

Ja otkad sam ostavio stojadina neke '91 god. stalno vozim pasat ali cini mi se da je vrijeme da tu naviku promijenim.
spreca

#623 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by spreca »

Danguba wrote:
Novi pa demontaza cijelih vrata? :-)

Ne znas sta je skuplje.
Kad budes tamo otidji kod Chane na Olanovcu......nema da nema
esso_sa

#624 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by esso_sa »

Ma ne crkavaju prekidaci, problem je u onoj gumi sto dodje preko mehanizma brave.
Taster prekidaca klizi po toj gumi/mehanizmu, guma se vremenom podere i onda nastane luft izmedju tastera prekidaca i mehanizma.
Posto se radi o mikro prekidacu, ta razlika u 1mm je dovoljna da prekidac pogresno "okida" i sistem se onda ponasa kao da su ti vrata stalno otvorena (imas upozorenje na instrument tabli). Barem je tako kod mene bilo

A problem se jednostavno rijesi - zgulis gumu na radnom dijelu prekidaca a taster prekidaca malo produzis da dira direktno metalni dio mehanizma brave. Tako vise nema sta da se pohaba osim samog prekidaca :razz:
Danguba

#625 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Danguba »

esso_sa wrote:Ma ne crkavaju prekidaci, problem je u onoj gumi sto dodje preko mehanizma brave.
Taster prekidaca klizi po toj gumi/mehanizmu, guma se vremenom podere i onda nastane luft izmedju tastera prekidaca i mehanizma.
Posto se radi o mikro prekidacu, ta razlika u 1mm je dovoljna da prekidac pogresno "okida" i sistem se onda ponasa kao da su ti vrata stalno otvorena (imas upozorenje na instrument tabli). Barem je tako kod mene bilo

A problem se jednostavno rijesi - zgulis gumu na radnom dijelu prekidaca a taster prekidaca malo produzis da dira direktno metalni dio mehanizma brave. Tako vise nema sta da se pohaba osim samog prekidaca :razz:
To mi se desilo jednom kada je voda usla u gumu vrata od gepeka pa smrznula. Valjda nije imala gdje da izadje, smrzla i vrata nisu mogla dovoljno da se zatvore pa je na bordu bilo ''zadnja vrata otvorena''. To sam rijesio tako sto sam na najnizoj tacki gume isjekao rupicu da moze voda koja dodje odmah otici.

Za ovo sto opisujes, nemam ti pojma. Valja otici do servisa ali kako sam citao na stranjskim forumima(cesta pojava), treba motor zamijeniti. Vidim da imaju ljudi koji to revidiraju(zamijene ishabane dijelove, sve podmazu, ociste...i prodaju pod garancijom.
Mislim da je ovdje veci problem to sve rastaviti da se dodje do tog motorica ali neka i serviseri nesto zarade.

Imam jedno pitanje za sve a narocito za one koji startaju motore preko kvacila:
Postoji li senzor na pedali kvacila?
Prilikom startanja pritisnem kvacilo i onda guram kljuc. Kvacilo moram do poda da zakujem da bi motor startovao. :roll:
Je li to normalno a ako nije, sta mi je ciniti. Moze li se ta sajla kratiti ili ima neki senzor(regulator) koji se moze podesavati kao kod nozne kocnice(stop svjetlo).
Post Reply