esso_sa wrote:Ma ne crkavaju prekidaci, problem je u onoj gumi sto dodje preko mehanizma brave.
Taster prekidaca klizi po toj gumi/mehanizmu, guma se vremenom podere i onda nastane luft izmedju tastera prekidaca i mehanizma.
Posto se radi o mikro prekidacu, ta razlika u 1mm je dovoljna da prekidac pogresno "okida" i
sistem se onda ponasa kao da su ti vrata stalno otvorena (imas upozorenje na instrument tabli). Barem je tako kod mene bilo
A problem se jednostavno rijesi - zgulis gumu na radnom dijelu prekidaca a taster prekidaca malo produzis da dira direktno metalni dio mehanizma brave. Tako vise nema sta da se pohaba osim samog prekidaca

To mi se desilo jednom kada je voda usla u gumu vrata od gepeka pa smrznula. Valjda nije imala gdje da izadje, smrzla i vrata nisu mogla dovoljno da se zatvore pa je na bordu bilo ''zadnja vrata otvorena''. To sam rijesio tako sto sam na najnizoj tacki gume isjekao rupicu da moze voda koja dodje odmah otici.
Za ovo sto opisujes, nemam ti pojma. Valja otici do servisa ali kako sam citao na stranjskim forumima(cesta pojava), treba motor zamijeniti. Vidim da imaju ljudi koji to revidiraju(zamijene ishabane dijelove, sve podmazu, ociste...i prodaju pod garancijom.
Mislim da je ovdje veci problem to sve rastaviti da se dodje do tog motorica ali neka i serviseri nesto zarade.
Imam jedno pitanje za sve a narocito za one koji startaju motore preko kvacila:
Postoji li senzor na pedali kvacila?
Prilikom startanja pritisnem kvacilo i onda guram kljuc. Kvacilo moram do poda da zakujem da bi motor startovao.
Je li to normalno a ako nije, sta mi je ciniti. Moze li se ta sajla kratiti ili ima neki senzor(regulator) koji se moze podesavati kao kod nozne kocnice(stop svjetlo).