hercegovac_pravi wrote:Pa između izjave nekog forumaša koji tvrdi da je sukob između Armije RBiH i Hrvatske iredente u BiH (podpomognute od strane regularnih jedinica vojske R Hrvatske), počeo u proljeće 1993 i izjave čovjeka koji je bio Predsjednik R Hrvatske dva puna mandata, šta misliš čije ću mišljenje uvažiti

? Tvoje ili Mesićevo?
E vidiš meni i mojim istomišljenicima se čak i ne sudi, i gle čuda ne očekujemo presudu. I naravno taj "Haag i jeste samo mužahedinskoturskokomunističkoSDP-ovska" ustanova koja samo sudi poštenim ljudima tipa Karađžić, Miloševeć, Plavšić, Praljak, Kordić, Blaškić..itd..itd..I gle još jednog čuda..svima im je zajedničko da su ubijali nevin narod.
P.S. nemoj preskakati sa jednog topica na drugi bez ikakvog reda. To je često odlika šturih pokušaja trolanja teme, a povod je uvijek isti i glasi "neosnovanost tvrdnji" odnosno nedostatak validnih argumenata.
Vidiš, ovo je tema o kojoj bi se dalo pisati jaaako puno, tako da sve što se napiše u desetak rečenica u postu može zvučati površno. Ja ću sada samo nabacati ovdje neke misli, bez nekog reda, jer nemam baš puno vremena...
Ovako, ja nigdje nisam napisao da je musl-hrv rat počeo u proljeće 93., već u siječnju 93. Naravno, SUKOBA je bilo i ranije, međutim RAT je počeo tada. I taj rat je počeo muslimanskom ofenzivom u srednjoj BiH. Nastavio se u travnju 93. i trajao sve do ožujka 94.
Sporadični sukobi koji su se događali ne označavaju početak rata. Ako je u tim sukobima koje ti spominješ bilo nevinih žrtava, naravno da krivci moraju odgovarati (na čijoj god strani), međutim u tom slučaju se ne radi o smišljenoj ofenzivi hrvatskih niti muslimanskih snaga, već o sporadičnim sukobima koji se ne mogu nazvati ratom.
S.Halilović u svojoj knjizi "Lukava strategija" piše da su Hrvati od početka smatrani jednako opasnim neprijateljem kao i Srbi. Zašto, obzirom da smo i prije, i poslije, čak i za vrijeme rata na dosta područja surađivali zajedno u borbi protiv srpskog agresora? Hrvatska strana takvih skrivenih namjera nije imala, a dokaz tome ti je i početak rata (musl-hrv) u siječnju, kada je HVO bio potpuno nepripremljen za musl. napad, HVO nije imao gotovo nikakvu obavještajnu aktivnost prema ArBiH, ništa što bi ukazivalo da je HVO pripremao nekakav napad na ABiH.
Podsjećam te na Sporazum o suradnji prijateljstvu između BiH i Hrvatske iz (mislim) srpnja 92. po kojem je HVO priznat kao legalna vojna komponenta BiH vojske. Podsjećam te i da HZHB nikada nije osporavala postojanje cjelovite BiH (za to ima masu dokaza, možemo reći da je to činjenica). Da to nije tako zar bi Alija potpisao Sporazum skoro godinu dana nakon što je ta HZHB proglašena? Opet se vraćamo i na referendum: Da Hrvati nisu glasali ZA, nikad ne bi bilo neovisne BiH. Zašto su Hrvati JEDINI PRIHVATILI SVE PONUĐENE MIROVNE PLANOVE ZA BiH? Srbi su većinu sporazuma odbijali, što direktno, što naknadno, odnosno služili su im za taktičko pregrupiranje, prije nastavka rata. Muslimanska strana je Cittilierov prijedlog prihvatila iz strateških razloga (Alija sam priznao), od ostalih je uvijek malo-pomalo odmicala nakon početnog pristanka.
Podsjećam te da je i u zajedničkoj Izjavi Tuđman-Alija iz lipnja 92. (Nisu se ni sreli, Alija je bio opkoljen u Sarajevu), Alija zahvalio RH na pomoći, kako vojnoj i humanitarnoj, tako i na prihvatu izbjeglica iz BiH IZNAD SVOJIH MOGUĆNOSTI. Podsjećam te i da je JNA NAPADALA HRVATSKU S PODRUČJA BiH. Svatko tko se imalo razumije u vojna pitanja će ti reći da je legitimno pravo svake države da u tom slučaju ide na teritorij druge države, naravno, u obimu koji je proporcionalan agresiji koja se vrši s teritorija te države. Veliki dio južnog dijela Hrvatske je napadan iz BiH i postrojbe JNA su dolazile iz BiH. Avion kojim su raketirani Banski dvori (kada su Tuđman i Marković bili tamo) je uzletio iz Bihaća, dakle iz BiH.
Ako je Hrvatska vojska bila agresor zato što je ušla na teritorij BiH kao dio obrambenih akcija, možemo li onda, analogno tome, prihvatiti tezu da je i BiH bila agresor na RH jer su postrojbe JNA i avioni koji su bombardirali hrvatske gradove dolazili s teritorija BiH?
Još u proljeće 91. JNA i srpske paravojne formacije su napadale područje BiH (Uništa, Ravno i upad "Martićevaca" kod Grahova). Na nijedan od tih napada Alija nije želio odgovoriti, umjesto toga je izjavio: "Zapamtite, ovo nije naš rat, neka ga vode oni koji žele da ga vode". Znači BiH je napadnuta u tri navrata od strane JNA i Srba, a Alija ne da ne želi reagirati, već kaže da to uopće nije njihov rat. Čiji je, obzirom da se napada teritorij republike BiH?
Pazi, ja nigdje ne kažem da vojnici HVO-a nisu činili zločine. Činili su, međutim u tome nema nikakvog zločinačkog poduhvata kako se sudi u Haagu. Pojedinačni krivci moraju odgovarati, ali nikako generali, ministri i na koncu, predsjednik države.
Jasno ti je da je musl-hrv sukob bio isključivo u interesu srpske strane, koja je u tom trenutku imala 70% teritorija BiH pod svojom kontrolom...
Mogu nastaviti dalje, ali onda bi mi trebao cijeli dan...
Što se tiče Mesića...tvoj argument je sljedeći: Vjerujem mu jer je legalno izabran predsjednik. To nije argument. I Milošević je bio legalno izabran predsjednik, vjeruješ li i njemu?
Ako te stvarno zanima ova tematika savjetujem ti da malo istražuješ o onome što je Mesić svjedočio u Haagu kao svjedok optužbe.
Postoji knjiga Miroslava Tuđmana, zove se "Vrijeme Krivokletnika", a govori upravo o lažnom svjedočenju Mesića u Haagu. Ne boj se, ne radi se o Tuđmanovim ideološkim pogledima već o činjenicama koje se temelje na dokumentima, svjedočanstvima i sl., a vezano za Mesićevo svjedočenje.
Dat ću ti "hint". Evo što Mesić (kao svjedok optužbe u slučaju Blaškić) kaže o Karađorđevu i "dijeljenju BiH": "Ja ne znam što se tamo dogovaralo, ali sam itekako svjestan posljedica. Tuđman je rekao da mu je on (Milošević) kao znak velikodušne geste ponudio i Cazin, Bihać i Kladušu, kao dio tzv. Turske Hrvatske."
Znači Mesić nema pojma o čemu se razgovaralo, ali je svjestan posljedica. Logičko pitanje: Ako ne zna što su pričali, kako zna d aje ono što je usljedilo posljedica tog razgovora? Drugo, prema području o kojem Mesić priča (Turska Hrvatska), RH NIKADA NI U JEDNOM TRENUTKU ZA VRIJEME RATA nije učinila nijednu gestu, bilo vojnu, bilo diplomatsku iz koje bi se dalo naslutiti da to područje želimo "pripojiti" RH. Štoviše, tamo su se tukli muslimani međusobno (Abdić/Izetbegović), a Hrvatska je taj prosotor (Bihać) skupa s ABiH nakon Oluje 95. oslobodila i SPRIJEČILA NOVU SREBRENICU. Znaš i sam da je Atif Dudaković na 10. obljetnicu Oluje rekao: "Da nije bilo HV-a ostao bih zapamćen u povijesti kao general gubitnik, ovako sam postao general-pobjednik".
Na koncu: Ako su se Tuđman i Milošević dogovorili oko BiH, ZAŠTO JE MILOŠEVIĆ VODIO RAT U HRVATSKOJ S CILJEM OKUPACIJE VELIKOG DIJELA TERITORIJA RH?
Ovo ti je samo jedan fragment, takvih laži, gluposti i besmislica je puno njegovo svjedočenje, te se s razlogom optužuje za krivokletstvo (laganje pod zakletvom).
Ne znam jesi li čitao knjigu "Muslimansko-hrvatski građanski ratu srednjoj Bosni" od Charlesa R. Shradera? Probaj vidjeti što piše u njoj.
Moje pisanje na tri teme nije bilo u svrhu trolanja, a da li sam štur, površan i nedostaje li mi validnih argumenata prosudi sam.
Bilo bi mi drago da na neke od ovih teza odgovoriš, ali ARGUMENTIMA, ne STEREOTIPIMA koji su se uvažili kao činjenice iako ih ne potkrepljuju nikakvi dokazi.